فهرست مطالب

The International Journal of Humanities
Volume:16 Issue: 1, 2009

  • تاریخ انتشار: 1387/10/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رحمت عباس نژاد سرستی صفحات 1-14

    نگارنده، پیرو مطالعات و پژوهشهای جاری خود در خصوص فلزکاری باستان در منطقه جنوب شرقی ایران به بررسی در بخش کوچکی از منطقه ای واقع در مثلث شهرستانهای سیرجان، نیریز و شهربابک مبادرت نمود.
    در نتیجه این فعالیت صحرایی و عملی، شواهدی از معدن کاری کهن آهن، بقایای کوره های احیا و محل های انباشت سرباره های ذوب آهن مشاهده، ثبت و ضبط شده است. تعدادی از نمونه های سنگ آهن و سرباره ذوب که در محوطه های مورد مطالعه با روش آماری گردآوری شدند، با استفاده از روش های کلاسیک و دستگاهی مورد آزمایش قرار گرفتند. بررسی نتایج حاصل از آزمایشهای شیمیایی انجام شده روی این نمونه ها نشان داده است که فلزگران این منطقه با استفاده از دو روش مختلف، موفق به تولید دو گونه آهن شدند؛ نوع اول، آهن اسفنجی و گونه دوم چدن مذاب بوده است. بر اساس مطالعات انجام شده، قدمت فعالیت های فلزکاری موصوف به دوره ای که تقریبا از 500 سال قبل از اسلام آغاز می شود تا قرون اولیه اسلامی مربوط می گردد.

    کلیدواژگان: آهن اسفنجی، سرباره آهن، فلزکاری کهن آهن، معدن کاری کهن آهن، ناری زی، چاهک، چدن مذاب، گل گهر
  • محمد تقی امینی صفحات 15-30

    هدف این مقاله عبارت است از تدوین استراتژی برای یک شرکت بازرگانی بین المللی چینی که در سال 2000 وارد بازار مخابرات ایران شده است.
    از آنجایی که گستره فعالیت شرکت ZTE بیش از 135 کشور را در بر می گیرد و جمع آوری اطلاعات حجیم از سرتاسر جهان خارج از توان ما می باشد، از این رو تدوین استراتژی را به بازار ایران محدود کرده ایم و فقط برای واحد کسب و کار ایران تدوین استراتژی را انجام خواهیم داد.
    در راستای تدوین استراتژی برای شرکت ZTE، ابتدا شرکت ZTE را بطور مختصر معرفی خواهیم نمود. سپس شرح کوتاهی در خصوص نحوه تدوین استراتژی برای هر نوع شرکت خواهیم داد. در پایان بر اساس متد ارائه شده مناسب ترین استراتژی ها را به گونه ای که مزیت رقابتی شرکت ZTE در بازار مخابرات ایران حفظ شود، انتخاب خواهیم نمود.

    کلیدواژگان: EFEM (ماتریس ارزیابی عوامل خارجی)، IFEM (ماتریس ارزیابی عوامل داخلی)، استراتژی، اهداف بلند مدت، SWOT (نقاط قوت، ماموریت، مزیت رقابتی، چشم انداز
  • محمد علی چلونگر، اصغر منتظر القائم، سید میر حسین علامه صفحات 31-44

    چند پارگی سیاسی ایران قرن سوم موثر در تنوع تاملات و توسعه تعاملات متقابل مذهبی بود. مرجئه و حنیفه توانسته بودند با کارکرد توده گرایی و تساوی انگاری تاثرات عمیقی را در ایران و بین موالی بگذرانند. در اواسط قرن سوم هجری، پهنه نفوذ مکتب شافعی با ربایش شهرهایی مثل ری، نیشابور و سمرقند وتاشکند، تسلیط تامل حنفی – حنبلی را محدود کرد که نرخ تجمع شهر نشینی ناشی از کثرت جلب موالی از مناطق اقماری و روستاها به شهرهای مذکور، بی تاثیر در این روند نیست. مناسب بودن جغرافیای سیاسی ایران و تلاشهای خط شیعی زیدی با رنگ معتزلی علیه طاهریان باعث شد مه حتی سامانیان نیز در حذف کامل ریشه جامعه شناختی تامل مذکور در بخشهایی از ایران توفیق نیابند. داعیان اسماعیلی هم به ویژه در خراسان اواخر قرن سوم، تلاش سابق بر تغییر تامل مذهبی روستایی را در یک جای گشت، به تاثیر بر تغیر اعتقادی نخبگان سیاسی – شهری تبدیل نمودند.
    آشکارترین سرمایه گذاری برای تمایلات امامی – شیعی ری توسط احمد بن حسن مادرانی صورت پذیرفت. کلین ری نیز شاهد طلوع شخصیت محمدبن یعقوب به عنوان رابط امامی – روائی بود مه توانست یک راهکار با قرائت قمی برای جامعه امامی بغداد در زمینه عقل گرایی و انطباق نظریه سازمان جامعه در طول غیبت ارائه دهد.
    جمع بندی پایه ارتباط بین جمعیتی امامی در نیشابور، ری، قم، مرو و بلخ قرن سوم فراتر از یک لایه روبنای تبادلات صنفی است، به ویژه که قم در سایه اشعریان اواخر قرن سوم، به دلیل وجود نخبگان علمی غالب در جامعه شهری مذکور، شاهد تمرکز امامیه و برنامه ریزی توسعه اعتقادی – اقتصادی بود. نظریه آندره نیومن – ویلفرد مادلونگ، دان لوپ و پلت در این حوادث محل تامل و بررسی است.

    کلیدواژگان: اشعریان، شیعه، مستشرقین، موالی
  • امیر قیطوری، ارسلان گلفام صفحات 45-62

    مقاله حاضر بر آن است تا در پرتو رویکردهای نوین نشانه شناختی به ویژه نظریه های ساختگرا و پساساختگرا مسئله ارتباط خدا و انسان در قرآن را مورد بررسی قرار دهد. این مفهوم از ارتباط را می توان بر اساس دو مدل نشانه شناختی، یعنی ارتباط به منزله خواندن و ارتباط به منزله ارسال توضیح داد. این دو مفهوم که همواره بیانگر یک دوگانگی آشتی ناپذیر در تفکر غرب بوده اند، در گفتمان قرآنی به یکدیگر پیوند می خورند، به گونه ای که می توان هم از خدایی مقتدر سخن گفت و هم از انسانی نیرومند.

    کلیدواژگان: ارسال، خواندن، قرآن، نشانه شناسی، پساساختگرا
  • سعید حبیبا صفحات 63-88

    اعطای حقوق مالکیت فکری به موجودات بیولوژیکی، می تواند از منظر فرهنگی، حقوقی، اخلاقی و مذهبی، موضوعی بسیار جنجالی باشد. به محض اینکه موضوع، بعد بین المللی پیدا می کند، حتی می تواند پیچیده تر نیز گردد. موافقت نامه راجع به جنبه های مرتبط با تجارت حقوق مالکیت فکری (تریپس)، آخرین نظام بین المللی است که براساس آن، ساختاری پیچیده برای حمایت بین المللی از حقوق مالکیت فکری ایجاد شده است. با این حال، از آنجا که این موافقت نامه در بردارنده برخی مقررات از اسناد بین المللی قبلی راجع به حقوق مالکیت فکری است، نمایی یگانه و بی نظیر از حمایت بین المللی حقوق مالکیت فکری را منعکس می سازد که تنش میان کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه بخصوص در زمینه قابلیت ثبت اختراعات بیولوژیکی را نیز برجسته می کند. مقررات تریپس، نفی چنین حمایتی از سوی کشورهای در حال توسعه را دشوار می سازد. با این حال، این امکان برای آنها وجود دارد تا قلمرو چنین حمایتی را با استناد به استثنائات مقرر در تریپس و نیز با اتکا به تمایز اختراع و اکتشاف، محدود کنند. این ساز و کارها به کشورهای در حال توسعه اجازه می دهد تا در تعریف گستره بیوتکنولوژی های قابل ثبت، برخی اختیارات را اعمال دارند.

    کلیدواژگان: اختراعات، بیوتکنولوژی، حقوق مالکیت فکری
  • همایون مافی صفحات 89-114

    مقاله حاضر موضوعات مربوط به ملی کردن و سلب مالکیت را در پرتو اراء دیوان ایران و آمریکا با عنایت به مشروعیت و محدودیت حقوق دولتها در ملی کردن و سلب مالکیت، ضمن بحث از سابقه قضایی مورد بررسی قرار می دهد. استدلال من این خواهد بود که حقوق دولت در ملی کردن اموال خارجی، مشخصه حاکمیت دولت و ناشی از تفوق سرزمینی وی می باشد. مقاله همچنین به بررسی سوالات راجع به مسئولیت دولت برای اثار زیان بار برخی اعمال غیر قانونی و ترک فعلهای ناشی از انقلاب 1979 ایران خواهد پرداخت. سوال این است که ایا وقایع انقلاب و انتصاب مدیران موقت برای مدیریت امور شرکتهای خارجی می تواند به عنوان سلب مالکیت تلقی شود و ایا این امر در انطباق کامل با رویه بین المللی قرار دارد یا خیر. تصمیمات دیوان روشن می کند که مسئولیت، هنگامی که اعمال قابل انتساب به یک دولت، یک خارجی را از حقوق مالکانه محروم نموده است- موجود است، صرف نظر از این که ایا دولت هیچ گونه ارزشی را از دارایی تحصیل نموده است یا خیر.

    کلیدواژگان: اخذ مال، اموال، سلب مالکیت، مسئولیت، ملی کردن
  • بیژن مقیمی، رضا برادران کاظم زاده، والستروم آسا صفحات 115-142

    امروزه مدیران سرتاسر دنیا به قراردادهای برون سپاری (outsourcing) به عنوان منبعی برای ایجاد مزیت رقابتی و ارزش افزوده علاقه ای روزافزون نشان می دهند. از میان طیف وسیع قراردادهای برون سپاری در بخش خدمات، قراردادهای مربوط به برون سپاری تمام یا بخشی از فناوری (سیستم) اطلاعاتی شرکتها جزء رایجترین و مفیدترین نوع این نوع قراردادهاست. به منظور تجزیه و تحلیل رابطه بین پیمانکار و کارفرما در این قراردادها، تنگناهای مدیریتی بسیاری باید مورد موشکافی قرار گیرند. این مقاله تلاش می کند تا مزایا و ریسکهای برون سپاری سیستم های اطلاعاتی را از دیدگاه مدیران ISP های تهران در مقام کارفرما – و نه پیمانکار- به خوانندگان عرضه نماید. ضمن آنکه نرخ آگاهی از مزایای این قراردادها نیز مورد بررسی قرار می گیرد.
    یافته های این تحقیق نشان می دهد که مهمترین مزیت برون سپاری فناوری اطلاعات از دید مدیران ISP ها «کنترل/کاهش هزینه های کلی ایجاد یک سرویس IT» و مهمترین ریسک آن «وابستگی زیاد به پیمانکاران سرویسهای IT» می باشد. همچنین 93.3 درصد از مدیران حداقل از یکی از مزایای این قراردادها مطلع می باشند. ضمن آنکه برخی از خصوصیات شرکتها همچون سایز، سطح برون سپاری و میزان فروش، در نوع مزایا و ریسکهای مورد نظر مدیران در قراردهای برون سپاری IT تعیین کننده می باشند.

    کلیدواژگان: برون سپاری، فناوری اطلاعات، مدیریت ریسک
  • محمد کاظم شاکر صفحات 143-166

    در کتب تفسیر اثری شیعه، حدود 14000 روایت تفسیری نقل شده است. در سده دوازدهم هجری بیشتر این احادیث در دو مجموعه بزرگ تفسیری به نامهای نور الثقلین تالیف ابن جمعه حویزی (1112م) و البرهان فی تفسیر القرآن نوشته سید هاشم بحرانی (1107م) گردآوری شد. این احادیث را می توان به طور کلی به سه دسته تقسیم کرد: دسته اول، احادیثی هستند که به تبیین معانی ظاهری آیات قرآن می پردازند؛ دسته دوم، از این احادیث به تشریح معانی باطنی قرآن می پردازند؛ دسته سوم، روایاتی است که به تطبیق مفاهیم قرآنی بر اشخاص و گروه های خاص پرداخته است، این دسته در حوزه تفسیر شیعی به «روایات جری و تطبیق» نام برده شده است و این نام از روایاتی اقتباس شده مه می گوید، «تاویل قرآن به سان مه و مهر به طور دائم بر مدار گیتی در جریان است». بنابر تحقیق انجام شده، شمار 2130 روایت از روایات تفسیری موجود به این نوع تطبیقات اختصاص دارد. به طور مثال، در بسیاری از این روایات، آیات قرآن بر پیامبر اکرم(ص) و اهل بیت (ع) منطبق شده است. برخی از مفسران شیعه مانند علامه طباطبایی، جری و تطبیق را شیوه درستی دانسته اند مه اهل بیت در تفسیر قرآن به کار برده اند. از طرف دیگر، برخی منتقدان شیعه مانند دکتر محمدحسین ذهبی در کتاب «الیفسیر و المفسرون»، این شیوه تفسیری را به شدت مورد تخطئه قرار داده و آن را تفسیر به رای دانسته اند. واقعیت آن است که اگر چه اصل جری و تطبیق می تواند مورد قبول باشد، اما نمی توان گفت که همه روایات موسوم به روایات جری و تطبیق از طریق اهل بیت به دست ما رسیده است. شمار زیادی از این روایات نه از نظر متن و نه از نظر سند، قابل دفاع نیست.تحقیق نشان داده که حدود نیمی از این احادیث مسند نیست. همچنین افرادی مه در کتب رجال به عنوان غالی یا فاسد العقیده معرفی شده اند، در اسناد بسیاری از این روایات وجود دارند. برخی از این روایات به عبارات مبتذل و مضحک بیشتر شباهت دارند تا به تفسیر قرآن کریم، مانند روایاتی که «بعوضه» در سوره بقره را بر امام علی(ع) تطبیق کرده است! گفتنی است که مطابق برخی از روایات معتبر، امامان اهل بیت علیهم السلام به شدت با اینگونه تطبیقات مخالفت ورزیده اند.
    این مقاله پس از تبیین مفاهیم کلیدی در حوزه تفسیر روایی و عرضه تقسیم بندی جامع نسبت به انواع روایات تفسیری اهل بیت، این دسته از روایات تفسیری را که به «روایات جری و تطبیق» موسومند را مورد بررسی قرار داده و به نقد آنها از نظر متن و سند پرداخته است.

    کلیدواژگان: تفسیر باطنی، تفسیر روایی (اثری)، جری و انطباق، روش های تفسیری، نقد مکاتب تفسیری
|
  • Rahmat Abbasnejad Seresty Pages 1-14

    During the course of our studies on archaeometallurgy in southeastern Iran, we tried to survey the triangle of the Sirdjān, Neiriz and Shahr- e- Bābak. As a result, remains of old iron mining residues of smelting furnaces, and iron smelting slag heaps were observed and recorded. A few samples of iron ore and smelting slag have been analysed classically and instrumentally. According to the acquired results, it has been suggested that the blacksmiths of this region applied two methods to produce iron: first, producing sponge iron, and second, of molten cast iron. According to the classification and the dating, these metallurgical activities have been estimated as old as 500 years before the advent of Islam and that continued till the beginning of Islam.

  • Mohammad Taghi Amini Pages 15-30

    The goal of this paper is to compile strategies for a Chinese international telecommunication vendor which entered into Iran telecom market in the year 2000. Since ZTE is involved with business in more than 135 countries and it is out of our power to collect huge data from all over the world, we have limited our strategies to Iranian market and we will compile strategies for Iran business unit only. To proceed with compiling strategies for ZTE Company, we will firstly give a brief introduction about ZTE. Then we will give a short explanation about the method of compiling strategies for any kind of firm. At the end, based on the method introduced, we will select the most adequate strategies in order to maintain ZTE’s competitive advantage in Iran telecom market.

  • Mohammad Ali Chelongar, Asghar Montazerolghaem, Seyyed Mirhossein Allameh Pages 31-44

    In the third century, the political multiplicity of Iran was influential on various thoughts and expansion of the opposite religious interactions. Benefiting from the attention towards the masses of people and equalizing among them, Murjae and Hanafiae could affect Iran and missionaries deeply. In the middle of the third century, with the Shafei’s influence in the fascinating cities of Ray, Neishabur, Samarghand and Tashkand, limited the dominance of Hanafi-Hanbali thoughts. The increase of city dwelling caused by the attraction of missionaries from countryside and villages to these cities would have been another factor in this process. The appropriateness of political geography and the struggling of Zaydieh Shiite direction, tinged with Motazeli thought, against Taherian caused that even Samanid did not succeed in eradicating the social roots of this course in some parts of Iran. In Khorasan, at the end of the third century, Ismaeli missionaries gave priority to change rural religious thought into the alteration of urban political elites’ beliefs. It was Ahmad Ibn Hassan Maderani, who put some emphasis for Imami –Shiite thought in Ray. Kolein in the outskirt of Ray, witnessed the appearance of Mohammad Ibn Yaghub(Jacob), the Imami narrative connector, who could present a pattern with Qomi view, for the rationalizing and reconstructing the society of Imami people of Baghdad. It should be noted that the connecting base among Imami populations in Neishabur, Ray, Qom, Marve and Balkh of the third century was something beyond the exchanges of trade unions, in particular, it was Qom, benefiting from the scholarly elites who were in majority, that in the light of Asharites at the end of the third century witnessed the centralization of Imamieh and planning for faithful or economic expansion. In this case, the ideas of Andrew Newman, Wilfred Madelung, Donlop and Pelt are disputable.

  • Amer Gheituri, Arsalan Golfam Pages 45-62

    The present article aims to investigate the appropriateness of the concepts introduced by modern sciences of the sign, particularly by structural and poststructural approaches, to studying God-man communication in the Quran. Such a conception of communication can be described in terms of two models, namely, communication as sending and communication as reading. These two concepts which represent an uncompromising dualism in the modern approaches to the sign, come to a compromise in the religious discourse, leading us not merely to conceiving a powerful God but also to a powerful man.

  • Saeed Habiba Pages 63-88

    Granting of intellectual property rights on biological materials could be very contentious issue from cultural, legal, ethical and religious points of view. This could be even more complicated, once it acquires an international dimension. The Agreement on Trade Related Intellectual Property Rights (TRIPs) is the latest international arrangement under which, a complex structure for international protection of intellectual property rights has been created. However, while it embodies some provisions of pervious international documents on intellectual property rights, it reflects a unique and unprecedented scheme of protection of intellectual property rights, which also highlights a tension between developed and developing countries especially over the patentability of biological inventions. The provisions of TRIPs make it difficult for developing countries to deny such protection. However, it is possible for them to limit the scope of such protection by relying on exceptions provided by TRIPs and also by relying on the distinction between invention and discovery. These strategies would allow developing countries to exercise some discretion in defining the scope of patentable biotechnologies.

  • Homayoun Mafi Pages 89-114

    The present article deals with the issues of nationalization and expropriation in the light of Iran-United States Claims Tribunal Awards by looking at their legality and the limits on the rights of states to nationalise and expropriate, while discussing some case law. I will argue that the state’s right to nationalize foreign property is an attribute of its sovereignty and derives from territorial supremacy of the state. It is also proposed to examine the questions of State responsibility for the injurious consequences of certain wrongful acts or omissions during the Revolution of 1979. The question is whether the events of the revolution and the appointment of temporary managers to administer the foreign companies’ affairs could be interpreted as constituting an expropriation and whether this measure is in full accord with international jurisprudence. The Tribunal’s decisions make it clear that regardless of whether the state has obtained any value of property or not, responsibility exists whenever acts attributable to a state have deprived a foreigner of his property rights.

  • Bijan Moghimi, Reza Baradaran Kazemzadeh, Aring, Sa Wallstr, Ouml, M. Pages 115-142

    Managers in developed countries are increasingly interested in outsourcing as a potential source of competitiveness and value creation. One of the most useful outsourcing activities in service sector is information system/technology outsourcing. This paper is trying to determine the ISP managers’ perceived risks and benefits of IT/IS outsourcing and also the rate of awareness about potential of IT/IS outsourcing. Design/methodology/approach - In order to achieve those aims, we first review the previous literature on this topic and later analyze the results of a survey carried out from 30 ISPs managers in Tehran using the structured interview method.

    Findings

    According to the ISPs under analysis, the main advantage of IT outsourcing is reducing/controlling the general cost while the main risk is the excessive dependence on the provider. Nevertheless, some characteristics of the ISPs (e.g. their size and outsourcing level) can determine to some extent what risks and benefits are more relevant. Originality /value: The conclusions explains that total IT/IS outsourcing can turn out to be a very dangerous strategy, mainly due to the dependence it creates. However, it can enable the ISP managers to reduce and/or control the general cost of building a new IT/IS service. The paper investigates the advantages, risks and some dimensions of IT/IS outsourcing decisions in ISPs of Tehran which can potentially develop the services in-house. Therefore, the “make-or-buy” decision for managers of ISPs requires even more attention to these aspects of IT/IS outsourcing (advantages, risks and decision criteria) than other service companies.

  • Mohammad Kazem Shaker Pages 143-166

    There are nearly 14000 exegetical hadiths, narrated from Prophet's family, collected by some Shiah scholars in a number of commentaries well-known as Tafasir –e Mathur (traditional commentaries) in Shiah. In the 12th century, most of these traditions were collected in the two large collections entitled Al-Burhan fi Tafsir al-Quran, the work of Bahrani (d. 1107 A.H), and Nur al-Thaqalayn, the work of Huwayzi (d. 1112 A.H). These hadiths can generally be classified in three categories: 1. the hadiths explaining outward meanings of the Quran, 2. the hadiths expressing the inward meanings of the Quran, and 3. the hadiths applying the Quranic concepts to the certain individuals and groups of people. For example, some verses of the Quran have been interpreted as symbols for the Prophet, the Prophet's household and the opponents of the Prophet's family. The last type of traditions is called the hadiths of Jary (flow). The term comes from Shiah hadith concerning tawil. According to some hadiths, the Quran is like the sun and the moon; it flows through history as same as the sun and the moon flows in cosmos. Among 14000 exegetical hadiths of shiah, more than 2100 hadiths are classified as hadiths of Jary. These hadiths have been extremely criticized by some of Sunni Muslim scholars. However, some modern Quranic Shiah exegetes such as Muhammad Husayn Tabatabayi, the author of Al-Mizan fi Tafsir al-Quran hold that it was the method of Imams of Ahl al-bayt to apply a Quranic verse to all things it might be applied to. Nevertheless, our study shows that the numerous traditions in this respect have been fabricated. Many of these hadiths do not possess an authentic chain of narrators. Moreover, most of them came to Shiah hadith books via Ghulat (exaggerators) whom our Imams refused as heretics. In fact some of them are more similar to trite phrases, rather than interpretations of the Quran, like applying "bauza" (mosquito)(Q.2:26) to Imam Ali! There are some sound hadiths from the Imams of Shiah that they have denied some applications of the verses to themselves. Having clarified main exegetical concepts and presented two classifications of shiah exegetical hadiths, this paper examines these kinds of traditions and evaluates them with criticisms in both textual content and narrators through whom these hadiths have been narrated.