فهرست مطالب

The International Journal of Humanities
Volume:13 Issue: 3, 2006

  • تاریخ انتشار: 1385/04/10
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مسعود آذرنوش، حمید خطیب شهیدی، رضا رضالو صفحات 1-15

    شمال غرب ایران از چشم اندازهای جغرافیایی متفاوتی چون مراتع، تپه ماهورهای کوهپایه ها، کوهستان و دشتهای پر آب تشکیل می شود. با این وجود گاهنگاری موجود این منطقه منحصرا بر اطلاعات گردآوری شده از محوطه های پیرامون دریاچه ارومیه متکی است و دیگر مناطق تقریبا به طور کامل نادیده انگاشته شده است. طی عصر مفرغ جدید روش زیستی نوینی در مناطق کوهستانی شکل گرفت که ساخت دژهای مسکونی از شاخصترین ویژگی های آن بود.
    نویسندگان این مقاله کوشیده اند تا در پرتو تحلیل مواد فرهنگی عصر مفرغ جدید متعلق به این محوطه ها گاهنگاری شمال غرب ایران را بازنگری کنند.

    کلیدواژگان: عصر مفرغ جدید، قلعه خسرو، گاهنگاری، گورهای کلان سنگی
  • حمید خطیب شهیدی صفحات 17-29

    با اختصاص یک شماره کامل مجله اکسپدیشن به حسنلو در سال 1989 از طرف هیات باستان شناسی امریکایی شاغل در این محوطه در سالهای قبل از انقلاب و پذیرفتن بعضی اشتباهات در تعبیر و تفسیر یافته ها در مقالات مندرج در آن و از سوی دیگر با آغاز فعالیتهای هیات باستان شناسی ایرانی در سال 1379، تغییراتی در گاهنگاری و لایه نگاری حسنلو ضرورت پیدا کرد که این مقاله به آن پرداخته است. انتساب آثار مربوط به دوران چهارم حسنلو به دولت ماننا از ابتدای کار با مخالفت بعضی محققان روبرو بود که بالاخره دایسون نیز آن را به طور ضمنی پذیرفت. قبول اشتباه درباره انتساب دیوار دوم دفاعی به مانناها و اعلام رسمی اورارتویی بودن آن، ولی اصرار بر ادامه حضور اورارتوها در حسنلو تا پایان کار آن دولت در اواخر قرن هفتم با آغاز قرن ششم ق.م. و همچنین اورارتویی دانستن اتاقهای داخل قلعه از مواردی است که با یافته های هیات ایرانی تطبیق نمی کند. نحوه از میان رفتن بخش خشتی دیوار دفاعی اورارتویی و روش نام گذاری لایه های روی آن از موارد دیگری است که نیاز به بررسی و کنکاش بیشتری دارد. نگارنده به عنوان سرپرست هیات ایرانی حسنلو و در رابطه با تغییرات فوق الذکر، چارت گاه نگارانه جدیدی را در مقابل چارت سال 1989 دایسون ارائه می کند.

    کلیدواژگان: باستان شناسی ایران، حسنلو، لایه نگاری، گاه نگاری
  • حسن فاضلی نشلی، آرمین اشمیت صفحات 31-50

    تپه قبرستان در فروردین 1383 به وسعت شش هکتار مورد بررسی ژئوفیزیک قرار گرفت. هدف از تحقیقات ژئوفیزیک شناسایی قبور عصر آهن و بخشهای صنعتی هزاره چهارم قبل از میلاد در محوطه مورد اشاره بوده است. این طرح به طور مشترک بین سازمان میراث فرهنگی و گردشگری، موسسه باستان شناسی دانشگاه تهران و دپارتمان علوم باستان شناسی دانشگاه برادفورد به انجام رسید. در این پژوهش تیم تحقیق موفق به شناسایی کانالهای کشاورزی عصر آهن، قبور هزاره اول و شناسایی بخشهای صنعتی هزاره چهارم قبرستان شدند. نتایج این بررسی از آن جهت مهم است که راه را برای تحقیقاتی آتی دانشگاه تهران در دشت قزوین را هموار کرده است. مقاله حاضر به بحث درباره اهداف، روش ها و برخی از نتایج ژئوفیزیک تپه قبرستان پرداخته است.

    کلیدواژگان: بررسیهای ژئوفیزیک، تپه قبرستان، عصر آهن، عصر کالکولیتیک، قبر، کانالهای کشاورزی
  • یعقوب محمدی فر، محمدرحیم صراف صفحات 51-62

    تدفین گورخمره ای از شیوه های رایج تدفین دوران اشکانی است. تاکنون گورستانهای متعددی از این دوران در نقاط مختلف کشف و حفاری شده اند. ولی در منطقه مریوان به دلیل عدم انجام بررسی ها و مطالعات باستان شناسی هیچ گونه اطلاعی از وضعیت تاریخی و باستان شناسی منطقه و وجود گورخمره در این ناحیه وجود نداشت. خوشبختانه با انجام عملیات پژوهشی تعدادی گورستان گورخمره ای با چند شیوه تدفین از دوران اشکانی کشف و شناسایی شد که با مطالعه اولیه این مجموعه اطلاعات ارزشمندی در خصوص شیوه های تدفین و نگرش مذهبی اشکانیان کوچرو در حاشیه دریاچه زریبار حاصل آمد که در این مقاله به شرح آن خواهیم پرداخت.

    کلیدواژگان: اشکانیان، ایران، تدفین، مریوان، گور خمره
  • بهار موسوی حجازی، مجتبی انصاری، حبیب الله آیت اللهی، محمدرضا پورجعفر صفحات 63-82

    قالی بافی ایرانی از معروفترین صنایعی است که در طول قرون متمادی توجه جهانیان را به هنرهای ایرانی معطوف ساخته است. آنچه که بیش از هر عاملی قالی ایرانی را به عنوان یک اثر هنری زیبا مطرح می سازد، نقوش و چگونگی ترکیب بندی آنها در فضای دو بعدی قالی است. تنوع نقش مایه ها، کاربرد رنگهای عمیق و زیبا، حسن ترکیب و تناسب الوان، ترکیب بندی لطیف و شاعرانه و عدم ایجاد آثار فراوان از برجسته ترین ویژگی های طراحی فرش ایرانی به شمار می روند. پیشرفت صنعتی و توسعه حمل و نقل در قرن نوزدهم میلادی باعث شد که کاوشگران غربی با سفر به شرق، با میراث فرهنگی این تمدنها آشنا شوند. ویلیام موریس متفکر اصلی جنبش هنر و پیشه انگلستان و از پیشگامان هنر مدرن در اروپا از اولین هنرمندانی است که به تحقیق در نقوش و طرحهای قالی های ایرانی پرداخته است. در این مقاله کوشش شده تا در ابتدا با معرفی و مطالعه ویژگی های فرشهای تاثیرگذار در بحث «فرش ایرانی به مثابه رسانه ارتباطی» جایگاه قالی ایرانی در هنر مغرب زمین تبیین شده، سپس با «رویکردی نشانه شناختی بر آثار ویلیام موریس» نحوه الهام وی از طراحی قالی ایرانی مورد مداقه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: رسانه ارتباطی، رویکرد نشانه شناختی، فرش ایرانی، فرشینه های ویلیام موریس، هنرمندان ایران و اروپا
  • سید مهدی موسوی کوهپر صفحات 83-94

    به نظر می رسد تصویرگری نقوش زنان بر روی ظروف سیمین دوره ساسانی از موضوعات جالب توجه و مورد علاقه هنرمندان آن دوره می باشد که تعدد و تنوع آنها موید این امر است. آثار موجود نمایشگر زنانی با پوششهای متفاوت است که با در دست داشتن اشیای متنوع و در حالتهای مختلفی چون رقص، نوازندگی و حرکت تصویر شده اند. تعداد قابل ملاحظه ای از این نوع آثار، همراه با نقوش متنوع بانوان و دیگر ریزه کاری های موجود، مورد مطالعه دانشمندان مختلف قرار گرفته اند که اظهار نظرهای متفاوتی را در خصوص شخصیت و هویت آنان در پی داشته است. عده ای آنان را تجسم آناهیتا و پیروانش دانسته و عده ای دیگر نیز آنان را به دایناسوس و پیروانش نسبت داده اند. برخی این صحنه ها را کاملا سکولار و برخی دیگر مفاهیم مذهبی برای آنها قایلند. این مقاله سعی بر آن دارد تا ضمن مروری بر مطالعات گذشته، با تکیه برروش نگاره شناسی و استناد به متون مذهبی آیین زرتشت، تفسیر جدیدی از این نقوش ارائه کند.

    کلیدواژگان: آناهیتا، اوستا، تصویر زنان، زرتشتی، ساسانیان، ظروف سیمین
  • اشرف موسوی لر * صفحات 95-114

    لئوناردو داوینچی (1519-1452)، نقاش دوره رنسانس پیشرفته ایتالیا و کمال الدین بهزاد (1535-1460)، نگارگر عصر طلایی هنر ایران، دو نماد شرقی و غربی هستند که در حافظه هنر جهان ثبت شده اند. سرگذشت زندگی آن دو تقریبا مشابه یکدیگر است. آنها در کودکی دوران سختی را گذرانده اند و در جوانی و بزرگسالی در زمره نوابغ دنیای هنر بودند و سبک هنری شان علاوه بر اینکه هنر زمانه خود را متحول کرده، بر آیندگان نیز تاثیرگذار بوده است.

    هدف

    یافتن ایده ها، اندیشه ها و رفتارهای هنری مشابه از دو هنرمند مطرح در دوران زندگی و هم عصر، اما با دو سبک متفاوت هنری، فرهنگی و اجتماعی است.

    روش

    در این مقاله سعی شده است آثار و ایده های مشترک دو هنرمند هم عصر و برجسته را به صورت تطبیقی و تحلیلی با استفاده از روش کتابخانه ای و آثار هنری بررسی کنیم.

    یافته ها

    وجوه اشتراک و تواردهای مشاهده شده به قرار زیر است:1- اعمال حالت گرایی نمایشی (دراماتیک)؛ 2- اعمال حالت گرایی عاطفی به ویژه در چهره پردازی (اکسپرسیون)؛ 3- برقراری ارتباط عاطفی بین پیکره ها؛ 4- ارتباط پیکره ها با پس زمینه معماری و طبیعی؛ 5- توجه به صور خارق العاده؛ 6- کارگردانی تضادها؛ 7- توجه هوشمندانه به مضامین جنگی (بیش از روایتگری)8- به کارگیری زیر ساخت منحنی در ترکیب بندی.

    نتیجه

    تحولات اساسی مشابهی به طور همزمان در دو جای دور از هم در هنر ایران و ایتالیا اتفاق افتاده است. با اینکه دو هنرمند در دو محیط فرهنگی و جغرافیایی و حتی سبک کاملا متفاوت در هنر تجسمی فعالیت داشته اند از نظر ایده پردازی و اندیشه های پرداختن به موضوعات هنری دارای مشابهت هایی هستند که از مقایسه آثار آنها می توان به رفتارهای خلاق تخصصی مشابه آنها در زمینه متجسم کردن ایده ها و به تصویر کشیدن موضوعات و روایتگری سوژه های مذهبی و جنگی پی برد.

    کلیدواژگان: ایده ها و سوژه های هنری، توارد در اندیشه ها، لئوناردو داوینچی، نقاشی، نگارگری، کمال الدین بهزاد
  • نیومی اف میلر صفحات 115-124

    اگر به روند تکاملی جوامع انسانی نظری بیفکنیم در خواهیم یافت که گیاهان نقش تعیین کننده ای در زندگی انسان ایفا کرده اند. شواهد مطالعات انجام شده حکایت از آن دارد که انسان برای جستجوی غذا (گیاهان خودرو) اغلب مواقع استقرارگاه های خود را از نقطه ای به نقطه دیگر تغییر می داده است. انسان چه در دوره شکارگری و چه پس از اهلی کردن حیوانات و چه زمانی که وارد دوره کشاورزی شد، همواره برای زندگی روزمره خود نیاز به محیطی سرسبز داشته است.مقاله حاضر سعی دارد تا تاریخ گزاری محیط گیاهی بر اساس بقایای گیاهی به دست آمده از محوطه های مختلف باستانی ایران را بررسی کند. برای تعیین ارتباط میان هستی انسان و گیاهان، در ایران یا هرجای دیگر، باستان شناسان از روش های مختلفی نظیر تجزیه گرده های گیاهی، دانه های سوخته گیاهان و ذغال چوب و پس ماده های ارگانیک تا قوم باستان شناسی استفاده می کنند. این مقاله با تاکید بر روش دیرین گیاه شناسی تلاش دارد تا ارتباطات فرهنگی و درون منطقه ای را بر اساس مطالعه بر روی دانه ها و بقایای گیاهی نشان دهد.

    کلیدواژگان: ارتباطات درون منطقه ای، ایران، دیرین گیاه شناسی، محیط زیست، مواد حاوی کربن 14
  • جواد نیستانی صفحات 125-132

    این مقاله دیدگاه ها و پژوهشهای محققان مختلف را درباره پل الله وردیخان دربردارد. به طور مختصر، این مقاله بررسی دو موضوع مهم را هدف عمده خود قرار داده است: اول) سازنده پل کیست و منابع در این باره چه می گویند؟ دوم) با وجود خطای فاحش در خصوص تاریخگذاری پل، یعنی زمان آغازین ساخت و انجام آن، پس زمان واقعی آغاز و انجام آن کدام است؟ علاوه بر این دو دیدگاه، ویژگی های مختلف معماری پل نیز بررسی شده است.

    کلیدواژگان: سی و سه پل، صفویه، معماری و طراحی، پل الله وردیخان
|
  • Masoud Azarnosh, Hamid Khatibshahidi, Reza Rezaloo Pages 1-15

    North-western Iran comprises diverse geographical landscapes, including pastures of piedmonts, mountains, and well-watered plains. The present chronology of this region, nevertheless, is based exclusively on data collected from sites around the Urmia Lake, other regions being almost totally ignored. During the late Bronze Age (hereafter LBA) a new way of life took shape in the mountainous region, the most outstanding characteristic of which was fortified settlements. This paper attempts to revise the chronology of North-western Iran by deciphering LBA materials from some of these sites.

    Keywords: Late Bronze Age, Khosro Fort, Forts, Cromlech graves, Chronology
  • Hamid Khatib-Shahidi Pages 17-29

    With the publication of one complete edition of the journal Expedition in 1989 on Hasanlu project by American archaeologists, engaged there during pre-revolutionary period, the present study highlights some of the accepted mistakes in the explanation and interpretation of the facts in the articles of that journal on one hand, and the beginning of the activities by Iranian archaeologists in 2000 which necessitated the changes in chronology and stratification, on the other. Dyson also implied tracing the relics found at Hasanlu IV with the Mannaean state despite the opposition by some of the investigators. However, the accepted errors with regards to the lineage of 2nd defensive wall to Mannaean, although formally declared to that of Urartian and the continuation of Urartian in Hasanlu up to later 7th and early 6th century B.C. and attributing of rooms inside the fort to them, is not verifying the findings of Iranian team. Further, going through the part of the Urartian mud brick defensive wall and the way the layer was stratified need more study and consultation. With regards to the above –mentioned changes, writer, being the head of Iranian team at Hasanlu present a new chronological chart against the one presented by Dyson in 1989.

    Keywords: Chronology, Hasanlu, Iranian Archaeology, Stratification
  • Hassan Fazeli Nashli, Armin Schmidt Pages 31-50

    In March 2004, a fluxgate gradiometer survey was conducted over Tepe Ghabristan, covering approximately 6ha of ground. It identified further areas of the Iron Age cemetery with possible grave pits (Areas B and C). In addition, an irrigation channel was discovered which could be contemporary to these Iron Age graves (Area D). The anomalies in Area E can be interpreted as buried structural remains, possibly linked to metalworking.

    Keywords: Geophysical Survey, Fluxgate Gradiometer Survey, Ghabristan, Cemetery, Chalcolithic, Iron Age
  • Yaghob Mohammadi Far, Mohammad Rahim Sarraf Pages 51-62

    Pithos burial is a common burial method in Arsacids era. Various cemeteries of this era have been unearthed until now but there wasn’t any reference about historical and archaeological condition of Marivan’s region and the existence of pithos because of the lack of enquiry and archaeological studies. Fortunately, by with research effort, some pithos cemeteries with diverse burial from Arsacids era were discovered and excavated. The study attempts to describe some invaluable information regarding migrant Arsacids religious out look and their burial practices near Zaribar lake.

    Keywords: IRAN, Burial, Arsacids, Pithos, Marivan
  • Bahar Mousavi Hejazi, Mojtaba Ansari, Habibollah Ayatollahi, Mohammad Reza Pourjafar Pages 63-82

    Persian carpet weaving is one of Iran’s most famous industries that has attracted the world’s attention to Persian arts through the centuries. What above all, have given prominence to Persian carpet as a beautiful work of art are the pattern and its composition in a two-dimensional space. The diversity of patterns, use of deep and beautiful colors, good composition, harmony of colors, delicate and poetic composition are among the most outstanding features of Persian carpet. Industrial advancement and development of transportation in the 19th century led the western explorers to travel eastward making them acquainted with the cultural heritage of these civilizations. William Morris, the leading thinker and artist of the British Arts and Crafts Movement is among the first to conduct a research on Persian carpet’s patterns and designs. In this paper, we are proposing a semiotic approach to the transaction between Persian artists who made beautiful and ever-lasting carpet designs and William Morris as a pioneer of Pre-Modern Movements in Europe, who studied and recognized the underlying principles of Persian art (mostly carpet), and applied them in a creative way to his own remarkable hand-made designs.

    Keywords: Persian Carpet, Media of Communication, Iranian, European Artists, Semiotic Approach, William Morris, Tapestries
  • Seyyed Mehdi Mousavi Kouhpar Pages 83-94

    The demonstration of female figures on Sasanian silver vessels was an interesting subject to Sasanian silversmiths which caused much dispute among the scholars over whose character the female figure represents. Are they representations of the goddess Anahita or members of her cult? Is there any connection between them and the cult of Asiatic Dionysus? The other question that arises is whether they are secular objects or bearing a religious significance. This paper aims to review previous studies and then, on the basis of an iconographical study and also referring to the Sasanian religious text, present a new interpretation of themes.

    Keywords: Anahita, Avesta, Female Figure, Sasanian, Silverwork, Zoroastrian
  • Ashraf Mousavi Lar Pages 95-114

    Two oriental and western symbols are recorded in the memory of the world. Kamal Al-din Behzad (1460-1535.A.D./ 865-942 A.H.) is the painter of Iran's golden era and Leonardo da Vinci (1452-1519.A.D./ 857-925 A.H.) is the verstile artist of Italian Renaissance. The life stories of these two artists are more or les similar. During childhood, both experienced a hard time and during youth and adulthood their artistic styles not only changed the art of their own time but have greatly influenced the future generation.

    Aim

    Finding the common artistic opinions, thoughts and behaviors of the two contemporaries but with two quite different artistic, social and cultural styles.

    Method

    In this study, attempt is made to review the works and approaches of the two artists, comparatively and analytically using the archive method.

    Findings

    The common and coincidental features being observed are as follows: 1-Applying dramatic expressionism 2-Applying intuitional and emotional expressionism, particularly in portraiture (expression) 3-Creating emotional relationship among the figures 4-Associating the figures with architectural and natural backgrounds 5-Creating extraordinary figures 6-Directing conflicts 7-Giving conscious attention to war themes (More than a typical narration of an exciting event) 8-Employing spiral infrastructure in composition

    Conclusion

    Some basic common changes occurred simultaneously at two distant places in the Iranian and Italian arts. Although the two artists had been living in two completely different geographical and cultural environment, even working with two different styles in the visual arts, they had rather similar features regarding their ideas and artistic issues. By comparing the works of these two artists, we can find their imaginative behaviors in terms of visualizing ideas and themes as well as narrating religious and war subjects.

  • Naomi F. Miller Pages 115-124

    If we go through the evolution of human society, we will come to know that plants have always played important role in human life. Human settlement, quite often, shifted from one place to another in search of natural vegetation. Whether man was hunter, or concentrated on animal husbandry, or even became cultivators, they needed green surrounding for their day-to-day life. The present paper tries to highlight the historicity of botanical environment on the basis of plant remains, from the different archaeological sites of Iran. To ascertain the relationship between human being and plants, in Iran or elsewhere, archaeologists followed various techniques and analyses such as pollen analysis, charred seeds and woods analysis, organic residue analysis as well as ethno- archeology. This paper, particularly on the basis of archaeobotanical analysis, tries to show how the plant and seed remains demonstrate cultural interregional contacts.

    Keywords: IRAN, Archaeobotanical Analysis, Environment, Interregional Contacts, Charred Remains
  • Javad Neyestani Pages 125-132

    This article contains the views of different scholars and their researches about Allah Verdi Khan Bridge. In this brief study two important points have been highlighted. First, who is the probable constructor of the bridge and what the references tell about it. Secondly, the explanation about the grave mistakes of the foundation and completion dates of the bridge and thus argument about the exact date. In addition to these two points various architectural characteristics have also been highlighted.

    Keywords: Allah Verdi Khan's Bridge, Sio Seh Pul, Safavid, Architecture, Design