فهرست مطالب

نشریه بررسی های آمار رسمی ایران
سال هجدهم شماره 2 (پیاپی 71، پاییز و زمستان 1386)

  • تاریخ انتشار: 1388/04/03
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید نعمت ا& میرفلاح نصیری صفحه 1
    توسعه ی اجتماعی - اقتصادی منجر به کاهش رشد جمعیت و افزایش امید به زندگی در جهان شد. این فرایند اگر با کاهش باروری همراه باشد تغییر ساختار سنی جمعیت را در پی دارد به طوری که وزن جمعیت را از گروه های سنی جوان به گروه های سنی بالا منتقل می نماید. سالمندی جمعیت در جهان محصول جنبی «انتقال جمعیتی» است که مرگ و میر از یک سطح بالاتر به سطح پایین تر تغییر می یابد. در طبقه بندی های سازمان ملل افراد 60 ساله و بیش تر سالمند قلمداد می شوند. در حال حاضر به ازای هر یک نفر جمعیت 60 ساله و بیش تر 10 نفر در جهان زندگی می کنند. شاخص سالمندی از 24 نفر در سال 1950 به 33 نفر در سال 2000 رسید و به نظر می رسد این رقم به 101 نفر در سال 2050 بالغ شود.
    جمعیت سالمندان ایران از حدود 1.6 میلیون نفر در سال 1345 به حدود 5.1 میلیون نفر در سال 1385 رسید. متوسط رشد سالمندان برای دوره ی 85 - 1375 حدود 2.7 درصد می باشد که حدود 1.7 برابر رشد کل جمعیت در این دوره است. شاخص سالمندی از حدود 17 نفر در سال 1375 به حدود 29 نفر در سال 1385 رسید. با توجه به وضعیت سایر شاخص های مرتبط به سالمندی جمعیت در ایران، به نظر می رسد در تدوین برنامه های توسعه ی ملی و منطقه ای به نحو مطلوب موضوع سالمندان باید جریان سازی شود و این جریان سازی باید در راستای توصیه های مجامع جهانی در خصوص سالمندان صورت گیرد.
    کلیدواژگان: ایران، شاخص سالمندی، سالمندان، نماگرهای جمعیت
  • شیرین جعفری، سمیه رجبی، زهرا نجفی، علی پژهان صفحه 15
    رشد علم در هر حوزه نیازمند آمار و اطلاعات است. داشتن تصویری دقیق از حوزه ی فرهنگ و فراغت نیز نیازمند آمار و اطلاعات بهنگام و منطبق با واقعیت های هر کشور است. رعایت استانداردها در تولید آمار در حوزه ی فرهنگ شرایطی را فراهم می آورد که بتوان با استناد به آن ها برنامه ریزی های کلان و خرد جامعه در بخش فرهنگ و هنر را با دقت و صحت بالاتری تنظیم کرد. این امر با استفاده از یک طبقه بندی جامع از عناوین فعالیت ها، محصولات و مشاغل فرهنگی به عنوان چارچوبی برای گردآوری آمار و اطلاعات محقق می شود. وجود طبقه بندی منسجم منجر به ارتقا، یکپارچگی اطلاعات آماری و کاهش دوباره کاری ها و فعالیت های موازی می شود. با تاسیس مرکز آمار ایران و بر اساس بند «و» ماده ی 3 قانون تاسیس مرکز آمار ایران، تهیه ی تعاریف، تعیین مفاهیم، معیارها و طبقه بندی های آماری بر عهده ی این مرکز گذاشته شده و بر اساس ماده ی 8 همان قانون تمامی دستگاه های اجرایی ملزم به تبعیت از آن ها می باشند. این مقاله با هدف اجرای قوانین مربوط و بر اساس تدوین طبقه بندی فرهنگ و فراغت ایران، ضمن بررسی تعاریف، مفاهیم و مطالعات تطبیقی و در نهایت با تنظیم طبقه بندی در سه بخش مجزای فعالیت های فرهنگی، محصولات فرهنگی و مشاغل فرهنگی تنظیم شده است.
    کلیدواژگان: طبقه بندی، فرهنگ، فراغت، فعالیت، محصول، شغل
  • مهشید زرند، مجتبی حصاری، حمید رضا نیلی ثانی صفحه 43
    توسعه ی فراگیر بخش ها و نواحی مختلف عاملی مهم در ایجاد توسعه ی پایدار می باشد. از طرف دیگر یکی از شروط لازم برای توسعه ی فراگیر توزیع عادلانه ی امکانات است. بدین منظور لازم است میزان توسعه یافتگی و رتبه ی شهرستان ها یا نواحی مختلف بر حسب توسعه یافتگی تعیین گردد. در این مقاله شهرستان های استان های خراسان (شمالی، رضوی، جنوبی) بر اساس میزان توسعه یافتگی و به سه روش تاکسونومی، با استفاده از تحلیل مولفه های اصلی و روش AHP رتبه بندی و نتایج حاصل با یکدیگر مقایسه می گردند.
    کلیدواژگان: میزان توسعه یافتگی، تاکسونومی، تحلیل مولفه های اصلی، فرایند سلسله مراتبی تحلیلی
  • آرمان بیداربخت نیا، واحد معروفی صفحه 57
    طرح نمونه گیری طبقه بندی شده در بسیاری از آمارگیری های نمونه ای مورد استفاده قرار می گیرد. روشی که از دیرباز برای طبقه بندی عناصر چارچوب به کار برده می شود، روش طبقه بندی دالینیوس-هاجز است که به شکلی قوی به توزیع جامعه وابسته است. در این مقاله به بررسی فرضیات روش طبقه بندی دالینیوس-هاجز پرداخته، روش خوشه بندی فازی را به عنوان یکی از روش هایی که فرض های محدود کننده روی توزیع جامعه ندارد با روش دالینیوس-هاجز مقایسه می کنیم. نتایج بررسی ها در این مقاله نشان می دهد که روش خوشه بندی فازی در داده های چوله روشی کاراتر است که می تواند در طرح های آمارگیری مرکز آمار ایران به کار برده شود.
    کلیدواژگان: طرح نمونه گیری طبقه بندی شده، روش طبقه بندی دالینیوس، هاجز، خوشه بندی فازی
  • فریده باقری، نیما دانش پرور، حسین کاوند صفحه 71
    در این مقاله با معرفی متداول ترین روش های محاسبه ی خط فقر (نظیر روش هزینه ی نیازهای اساسی، انرژی غذایی دریافتی و ارزیابی های ذهنی) و شاخص های فقر (نظیر نرخ فقر، شاخص شکاف فقر و شاخص سن) با توجه به راهنماها و توصیه های بین المللی، خط فقر و شاخص های فقر در ایران طی سال های 1375 تا 1385 با توجه به روش 2300 کالری در روز برای مناطق شهری و روستایی محاسبه شده است. سپس با محاسبه ی فاصله اطمینان آماری شاخص درصد افراد زیر خط فقر (از روش بوت استرپ)، اعتبار آماری شاخص مذکور سنجیده شده است. به منظور برآورد خط فقر و شاخص های فقر طی سال های 85-1375 از داده های خام طرح هزینه و درآمد خانوار برای دوره ی مورد نظر استفاده شد.
    نتایج حاصل نشان می دهند که درصد افراد فقیر طی دوره ی مورد بررسی کاهش یافته و در مناطق شهری از 14.1 درصد در سال 75 به 12.6 درصد در سال 85 و در مناطق روستایی از 22.4 درصد در سال 75 به 11.4 درصد در سال 85 رسیده است.
    کلیدواژگان: خط فقر، شاخص های فقر، نرخ فقر، درصد افراد زیر خط فقر
  • علیرضا خوشگویان فرد، حمیدرضا نواب پور، محمدرضا نمازی راد صفحه 83
    آمارگیری مکرر روشی برای مطالعه ی الگوی تغییرات یک پارامتر در طول زمان است. آمارگیری چرخشی نوعی از آمارگیری مکرر است که نه تنها برای بررسی روندها، بلکه برای یافتن برآورد دقیق تر یک پارامتر در یک بازه ی زمانی هنگامی که در طول این بازه دستخوش تغییرات می شود، به کار می رود. استفاده از آمارگیری چرخشی نیازمند صرف هزینه و زمان قابل توجهی است به ویژه هنگامی که دوره های زمانی دارای فاصله ی کوتاهی از یکدیگر باشند، برای مثال آمارگیری های ماهانه. از این رو، استفاده از راهکارهایی که به کاهش اندازه ی نمونه منجر شوند در آمارگیری چرخشی راهگشا خواهند بود. در این مقاله، همزمان با بهره گیری از یک روش برآورد برای ناحیه ی کوچک در آمارگیری چرخشی، تلاش می شود راهکاری برای کاهش اندازه ی نمونه ارائه شود. با استفاده از مطالعه ی شبیه سازی، این راهکار با شیوه ی کلاسیک (بدون کاهش نمونه) مقایسه شده است.
    کلیدواژگان: آمارگیری مکرر، آمارگیری چرخشی، برآورد برای ناحیه ی کوچک، شبیه سازی به روش مونت کارلو، کارایی
  • دیوید فنویک، گراهام تیپن ترجمه: سمیه رجبی، سید مهدی میرزا مصطفی، محمدرضا اناری صفحه 97

    اداره ی آمار ملی بریتانیا (ONS) مسئول تولید طیف گسترده ای از شاخص های تورم است. این شاخص ها شامل شاخص قیمت خرده فروشی (RPI) و شاخص هماهنگ بهای مصرف کننده (HICP) که برای مقایسه در بین کشورهای اتحادیه ی اروپا استفاده می شود، هستند.
    یکی از مولفه های کلیدی آمار ملی، تعهد عمومی به تضمین قانونمند کیفیت خروجی ها، برای اطمینان از کیفیت تخصصی خروجی است. در این زمینه، ایزو 9000، بخش تفکیک ناپذیر برنامه ی در حال اجرایی شده است که برای بهبود و حفظ کیفیت RPIو HICP طراحی شده است. این ویژگی یک عنصر کلیدی اساسی در نظام رسمی مدیریت کیفیت، ایزو 9000 است.
    این مقاله، معنی کیفیت در زمینه ی خروجی های آماری، رهیافت های مختلف موجود برای مدیریت کیفیت و پتانسیل های این رهیافت ها برای بهبود عملکرد و چگونگی اندازه گیری این پتانسیل ها را بازنگری می کند و همچنین بعضی از مزایای به دست آمده از استفاده از نظام رسمی مدیریت کیفیت را توضیح می دهد و نگاهی موشکافانه به درس های آموخته شده می اندازد.
    ایزو 9000 برای اشاره به مجموعه ای از استانداردهای سازمان بین المللی استاندارد (ISO) استفاده می شود، به استثنای مواردی که استانداردهای مشخصی مانند ایزو 9002 یا ایزو 9001 (2000) را به کار می برد.

    کلیدواژگان: ایزو 9000، جمع آوری قیمت، مدل کیفیت بنیاد اروپایی برای مدیریت کیفیت، مستندسازی، ممیزی، نظام مدیریت کیفیت
|
  • S. N. Mirfallah Nassiri Page 1
    World socio-economic developments lead to decline the population growth and to increase the life expectancy. When this process is along with fertility decline, it reshapes the age structure of the population and shifts the relative weight from younger to older age groups. Hence, population ageing is a by product of "demographic transition" in which mortality and then fertility decline from higher to lower level. Under the UN classification, persons 60 years old or above called aged. At the present in the world for each individual aged 60 and over, 10 individuals are living. Ageing index has increased from 24 in 1950 to 33 in 2000 and is expected to reach to 101 in 2050.The aged persons in Iran increased from 1.6 million in 1966 to 5.1 in 2006 with an average growth rate of 2.7 percent, which is 1.7 fold of population growth rate in the same period. Ageing index in Iran increased from 17 in 1996 to around 29 in 2006. Considering the other related indices of the aged peoples in Iran, while planning the development program, suitably we have to mainstreaming the needs of older persons and this should be done under the recommendations of the world international assemblies on ageing.
    Keywords: Iran, ageing index, aged population, population indicators
  • Shirin Jafari *, Somayeh Rajabi, Zahra Najafi, Ali Pejhan Page 15
    Statistics and information are the basic requirements of scientific development in any domain. To have an accurate image of leisure and cultural domain, statistics and information, which are up-to-date and adapted to each countries realities, are also needed. Observing the standards of producing the statistics in cultural domain provides conditions that by virtue of them, one can draw up the macro-planning and micro-planning of society in the domain of art and culture more precisely and more accurately. It is done by using a general classification of activities, products and cultural occupations as a framework of gathering information and statistics. The existence of such an integrated classification results in promotion of integration of statistical information and deceasing of duplication and parallel activities. By establishment of the SCI and according to part? ?? of article 3 of the low of SCI, this center is responsible for preparing of definitions, assigning the concepts, criterion and statistical classification and according to article 8 of the same law, all of the executive organizations are obliged to obey them. This article is presented with the aim of executing the relevant laws. According to compiling Iran culture and leisure classification, it also examines the definitions, concepts and comparative studies, and finally draws up the classification in 3 distinct parts as cultural activities, cultural products and cultural occupations.
    Keywords: Classification, Culture, Leisure, Activity, Product, Occupation
  • M. Zarand, M. Hesari, H. R. Nili Sani* Page 43
    Pervasive development of various sections and areas is an important factor in creation of sustainable development. On the other hand, one of necessary conditions for pervasive development is the fairly distribution of possessions. In this paper we rank the cities of the Khorasan Province (North –South and Razavi) according to the size of development with there methods, Taksonomi, AHP and Principle components analysis and compare them.
    Keywords: Taksonomi, Principle components analysis, Analytical Hierarchy Process
  • Arman Bidar Bakhtnia*, Vahed Maroufy Page 57
    Stratified sampling design is used in many different sampling surveys. The method which has being used since many years for stratifying frame members is Dalenius-Hodges stratification method which strongly depends on the distribution of data. This paper contains a study of the former method and Fuzzy clustering method as a method that does not impose any constraint on the distribution of data. Moreover, a comparison between these two methods is considered.As a result, the conclusions of the study shows that in skewed data Fuzzy clustering method is more efficient than the Dalenius-Hodges Stratification method for skewed data and it can be used in surveys at Statistical Center of Iran (SCI).
    Keywords: Stratified sampling design, Dalenius, Hodges Stratification method, Fuzzy clustering method
  • F. Baghery *, N. Danesh Parvar, H. Kavand Page 71
    This paper reviews the most popular methods of calculation poverty line (such as Cost- of-Basic-Needs method, Food Energy Intake method, Subjective poverty line…) and poverty indices (such as poverty ratio, poverty gap index and Sen index). According to international recommendations, poverty line and poverty indices has been calculated for urban and rural areas based on 2300 calorie approach by using household income and expenditure survey's data for the period of 1996 to 2006. In addition, 95% interval confidence was calculated for poverty rate based on boot-strap method.Results show that the share of the poor people decreased from %14.1 to %12.6, and %22.6 to 11.4%. in urban and rural area during the period 1996-2006 respectivly.
    Keywords: Poverty line, Poverty indices, Poverty ratio
  • Ali Reza Khoshgooyanfard*, Hamid Reza Navvabpour, Mohammad Reza Namazi, Rad Page 83
    Rotation survey is a kind of repeated surveys which can be used not only for the trend study of parameter changes over the time, but also for making improved estimates for a given time interval when the parameter under investigation changes during the time interval. It is time and cost consuming to make use of rotation surveys especially when the time intervals are short, say monthly surveys. Therefore, it is constructive for rotation surveys to take advantage of techniques to decrease sample sizes. In this paper, authors try to represent a way to decrease the sample size required in rotation sampling by using small area estimation (SAE) method. Based on a simulation study, this strategy is compared with traditional method which does not use SAE method.
    Keywords: efficiency, Monte Carlo simulation, repeated survey, rotation survey, small area estimation
  • Somayeh Rajabi *, S. M. Mirza Mostafa, M. R. Anari Page 97

    The UK office for National Statistics (ONS) is responsible for producing a wide range of inflation measures. These include the Retail Prices Index (RPI) and the UK Harmonised Index of Consumer Prices (HICP) which is used for comparisons across the European: union:One of the key components of national statistics is a public commitment to the regular quality assurance of outputs to ensure the professional quality of output. In this context ISO 9000 has become an integral part of ongoing programme designed to improve and maintain the quality of the RPI and HICP. It is now a key element underlying a formal quality management system ISO 9000.The article reviews the meaning of quality in the context of statistical outputs, the different approaches available to quality management and the potential these have to improve performance and how the latter can be measured. It describes some of the benefits that have accrued form using a formal system of quality management and takes a critical look at the lessons learnt.ISO 9000 has been to refer to the series of International Standards Organisation (ISO) Standards, expect references to specific standards such as ISO 9002 or ISO 9001 (2000) apply.

    Keywords: ISO 9000, European Foundation for Quality Management quality model, quality management system, documentation, auditing, price collection