فهرست مطالب

فصلنامه بیماریهای گیاهی
سال چهل و ششم شماره 1 (بهار 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/05/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • صفحه 1
    قارچ Cryphonectria parasitica عامل سوختگی شاه بلوط، از مهم ترین بیماری های درختان شاه بلوط Castanea sativa)) در استان گیلان می باشد. این مطالعه به منظور بررسی ساختار جمعیت این قارچ در چهار منطقه اصلی شفت (شامل ویسرود، طالقان و بابارکاب)، لاهیجان (شامل شاه بلوط محله و غریب آباد)، رضوانشهر (شامل دوران) و رشت انجام گرفت. تعیین گروه های سازگار رویشی براساس واکنش ناسازگاری و تشکیل ناحیه ممانعت از رشد، روی محیط PDA ارزیابی شد. براساس نتایج حاصل، چهار گروه سازگار رویشی ایرانی شاملIR-1 تا IR-4، از مجموع 272 جدایه تحت بررسی، بدست آمد و در هر منطقه تنها یک تا دو گروه سازگار رویشی از میان جدایه های آن منطقه شناسایی شد. همچنین نتایج این تحقیق نشان داد که گروه سازگار رویشی IR-1 با حضور در پنج جمعیت تحت مطالعه شامل ویسرود، طالقان، بابارکاب، دوران و رشت، فراوان ترین گروه را به میزان 2/63% کل جدایه ها، تشکیل داد و کمترین جمعیت در گروه های سازگار رویشی IR-4 با میزان 3% بدست آمد که تنها در منطقه شاه بلوط محله شناسایی شد. گروه IR-2 در طالقان و بابارکاب به ترتیب با فراوانی 7/50% و 3/31% در میان جدایه های این مناطق فراوان ترین گروه بود. گروه IR-3 نیز در شاه بلوط محله با فراوانی 88% و در دوران با فراوانی 12% وجود داشت. شاخص تنوع شانون در بین جمعیت ها از صفر تا 58/. (2/. برای کل جمعیت ها) متغیر بود.
    کلیدواژگان: آناستوموز ریسه، کنترل بیولوژیک، ساختار جمعیت، تنوع ژنتیکی
  • ضیاءالدین بنی هاشمی صفحه 11
    در طی سال های 1350 تا 1365 واکنش 180 رقم Cucumis melo شامل طالبی، خربزه، خیار چنبر، گرمک و دستنبو جمع آوری شده از نقاط مختلف ایران و سایر نقاط جهان به نژادهای مختلف صفر، 1، 2و 2،1 Fusarium oxysporum f.sp. melonis در شرایط گلخانه با توان های مختلف زادمایه عامل بیماری مورد مطالعه قرار گرفت. بسیاری از ارقام ایرانیC.melo به نژادهای صفر و دو که از ایران تا کنون گزارش نشده اند، مقاوم بودند. تعداد معدودی از ارقام به نژاد یک شایع در استان های خراسان و سمنان مقاوم بودند ولی هیچ کدام از ارقام ایرانی به نژاد 2،1 زردی شایع در استان های فارس و اصفهان مقاومت یا تحمل نشان ندادند. تعدادی از ارقام خارجی از ژاپن و چین مانند Golden Crispyو Ogon no 9 مقاومت جزیی به نژاد 2،1 زردی نشان دادند. توان مایه عامل بیماری در ظهور علایم موثر بود و برخی از ارقام در جمعیت پایین مقاومت نشان دادند.
    کلیدواژگان: خربزه، طالبی، ایران، نژادهای صفر، 1، 2 و 2، 1 عامل فوزاریوم پژمردگی آوندی خربزه و طالبی
  • صدیقه موسی نژاد، علی مومنی، محمد جواد نیکخواه صفحه 23
    به منظور مطالعه واکنش ژنوتیپ های مختلف برنج نسبت به جمعیت مزرعه ایMagnaporthe grisea و همچنین هشت نژاد شناسایی شده آن، تعداد 116 ژنوتیپ مورد ارزیابی قرار گرفتند. بذور این ارقام در دهه اول تیرماه 1384 در خزانه بلاست کشت گردیدند. خزانه در مکانی سایه دار، در مجاورت مزرعه آزمایشی مؤسسه تحقیقات برنج (رشت)، به صورت آپلند، همراه با خاکی غنی از کود نیتروژن به منظور به حداکثر رساندن میزان آلودگی ارقام به اسپورهای هوازاد عامل بلاست تهیه گردید. همچنین سوسپانسیون اسپور حاصل از شستشوی برگهای آلوده به بیماری بلاست (از مزارع مختلف استان) روی خزانه پخش گردید. از زمان مشاهده اولین لکه های بلاست روی گیاهچه های برنج، کار نمونه برداری و اندازه گیری شدت بیماری به منظور بررسی نحوه توسعه بیماری با گذشت زمان انجام شد و 30 روز بعد از کشت نیز تیپ آلودگی و درصد نهایی سطح برگ آلوده تعیین گردید. از مجموع 116 رقم مورد آزمایش، 53 رقم با تیپ آلودگی 3-1 (نظیر خزر، سپیدرود و نعمت)، مقاوم، 24 رقم با تیپ آلودگی 5-4 (نظیر فجر، بجار و سنگ جو)، نیمه حساس و 39 رقم با تیپ آلودگی 8-6 (نظیر بینام، حسن سرایی و انواع طارم) حساس بودند. تجزیه آماری سطح زیر منحنی پیشرفت بیماری (AUDPC) وجود تفاوت معنی دار بین مقاومت ارقام را در سطح احتمال 1 درصد به اثبات رساند. در آزمون مقایسه میانگین ها بر اساس دانکن (در سطح احتمال 1%)، ارقام براساس سطح زیر منحنی توسعه بیماری در خزانه بلاست، به 35 گروه تقسیم شدند. در آزمایش های گلخانه ای نیز، واکنش ارقام نسبت به هشت جدایه نماینده هشت نژاد عامل بلاست از استانهای گیلان و مازندران مورد بررسی قرار گرفت و اجزای اصلی مقاومت شامل تیپ آلودگی، درصد سطح آلوده برگ، تعداد لکه های اسپورزا و متوسط اندازه لکه های اسپورزا (بر حسب میلی متر مربع) اندازه گیری شدند. تجزیه آماری داده های مربوط به اجزای مختلف مقاومت به بیماری بلاست نیز حاکی از وجود تفاوت معنی دار در سطح احتمال 1 درصد بین نژادها، ژنوتیپ ها و اثر متقابل نژاد- ژنوتیپ بوده است.
    کلیدواژگان: برنج، بلاست، Magnaporthe grisea، نژاد فیزیولوژیک، مقاومت
  • عزیز لاهوجی، منصوره میرابوالفتحی، روح الله کرمی اسبو صفحه 37
    اثر اسانسهای آویشن شیرازی و مرزه، و مواد تیمول و کارواکرول بر رشد ده جدایه Fusarium graminearum به روش اختلاط غلظتهای مختلف آنها با محیط های کشت PDA و PDB و اندازه گیری میزان رشد هیف تیمارها در محیط نیمه جامد و وزن خشک توده میسلیومی در محیط مایع و مقایسه آنها با شاهد آزمایش محاسبه گردید. اثر مواد فوق الذکر بر میزان داکسی نیوالنول تولید شده توسط جدایه های مذکور، با اندازه گیری میزان داکسی نیوالنول تولید شده در محیط PDB حاوی غلظتهای مختلف مواد فوق و مقایسه آنها با شاهد عاری از مواد فوق با روش HPLC+ IAC محاسبه شد. غلظت لازم برای بازداری کامل از رشد جدایه های مورد استفاده در یکصد میلی لیتر محیط کشت PDA به ترتیب برای اسانسهای آویشن شیرازی و مرزه برابر 16و 5/31 میکرولیتر و برای مواد تیمول و کارواکرول 70 و 15 میکرولیتر برآورد گردید. غلظت مذکور در محیط مایع PDB برای آویشن شیرازی و مرزه به ترتیب 16 و 30 و برای تیمول و کارواکرول به ترتیب 70 و 20 میکرولیتر بود. بیشترین و کمترین کاهش وزن خشک میسلیوم در محیط کشت مایع حاوی اسانسها و مواد موثره فوق الذکر به ترتیب مربوط به جدایه های شماره 6 و 50 بود. میزان داکسی نیوالنول تولید شده در محیط مایع حاوی تیمارهای آویشن شیرازی، مرزه، تیمول و کارواکرول به ترتیب 84، 1/89، 95 و 6/86 درصد نسبت به شاهد بدون اسانس کاهش یافت. همچنین در هر میلی گرم ماده خشک میسلیوم در شاهد و تیمارهای تیمول، کارواکرول، آویشن و مرزه به ترتیب 9/353، 9/17، 5/27، 6/92 و 2/94 نانوگرم داکسی نیوالنول ردیابی گردید، که این نتایج گویای تاثیر مستقیم اسانسها و مواد موثر مورد مصرف بر ساختار داکسی نیوالنول بود. علاوه بر این، مواد مذکور به سبب دارا بودن ویژه گی قارچ ایستایی با بازداری از رشد قارچ بطور غیر مستقیم نیز بر کاهش تولید داکسی نیوالنول موثر بودند.
    کلیدواژگان: اسانس، آویشن شیرازی، مرزه، تیمول، کارواکرول، داکسی نیوالنول، Fusarium graminearum
  • امیرحسین محمدی، ضیاء الدین بنی هاشمی صفحه 51
    شوری خاک یکی از مهمترین مشکلات موجود در اکثر مناطق پسته کاری کشور بوده که می تواند با تاثیر بر جذب آب و عناصر غذایی رشد درختان پسته را به طور قابل توجهی کاهش دهد. از طرفی قارچریشه های وزیکولار آربوسکولار به عنوان عواملی برای کاهش اثرات مخرب شوری و رشد بهتر گیاهان در شرایط شور شناخته شده اند. این تحقیق به منظور تاثیر دو جدایه Glomus mosseae جدا شده از خاک شور و غیر شور در چهار سطح NaCl (صفر، 1400، 2800 و 4200 میلی گرم NaCl در کیلوگرم خاک(بر صفات رشدی و بیوشیمیایی سه پایه پسته سرخس، قزوینی و آتلانتیکا انجام شده است. در تیمار شوری بدون قارچریشه، پایه های آتلانتیکا و قزوینی وزن خشک اندام هوایی و ریشه، قطر و ارتفاع ساقه و نیز تعداد نهال های زنده بیشتری در مقایسه با سرخس داشتند. همچنین میزان پرولین و قندهای محلول آنها بیشتر از سرخس بود که با توجه به این خصوصیات، آتلانتیکا و قزوینی به عنوان پایه متحمل و سرخس حساس به شوری ارزیابی گردیدند. در گیاهان کلنیزه شده با جدایه خاک شور G. mosseae وزن خشک اندام هوایی و ریشه، سطح برگ، قطر و ارتفاع ساقه، غلظت کلروفیل، پرولین و قندهای محلول در حضور NaCl بیشتر از گیاهان بدون قارچریشه بود. همچنین تعداد نهال های زنده در گیاهان دارای قارچریشه در سطوح مختلف NaCl بیشتر بود. در سرخس، بیشترین تاثیر جدایه خاک شورG. mosseae بر صفات رشدی و زیست شیمیایی در شوری پایین و در دو پایه دیگر در شوری متوسط مشاهده شد. در هر سه پایه میزان تاثیر این جدایه بر صفات اندازه گیری شده در بالاترین سطح NaCl کاهش یافته و حتی به کمتر از مقدار این صفات در سطح صفر NaCl رسید. همچنین افزایش غلظت NaCl باعث کاهش درصد کلنیزاسیون طول ریشه در هر سه پایه گردید که این کاهش تنها در سرخس تفاوت معنی دار با سطح صفر NaCl نشان داد. جدایه خاک غیر شور G. mosseae اگرچه توانست در سطوح صفر و 1400 میلی گرم NaCl باعث بهبود وضعیت صفات اندازه گیری شده در مقایسه با تیمار شوری بدون قارچریشه شود.
  • شلاله مصلحی، غلامرضا نیکنام، مجید پدرام، ابراهیم زاهدی، حبیبه جباری صفحه 71
    از نمونه خاک های جمع آوری شده بین سال های 86-1384 از استان های آذربایجان شرقی و گلستان که به منظور شناسایی نماتدهای انگل گیاهی و نماتدهای انگل حشرات تحت بررسی بودند، گونه هایی از نماتدهای آزادزی و شکارگر نیز جداسازی و مورد شناسایی قرار گرفتند. گونه ی، 1993 Gardner& Al-Banna Achromadora walkeri از نمونه خاک های جمع آوری شده از کلیبر، گونه های Tripyla affinis de Man،1880 و Brzeski & Winiszewska-Slipinska، 1993 Tripylina longa به ترتیب از نمونه خاک های باغات مرکبات گرگان و درختان بید در روستای گشایش مراغه و Eutobrilus sp. از گیاهان علفی کلیبر جداسازی و تشخیص داده شدند. گونه ی A. walkeri با داشتن سطح پوست منقوط، آمفیدهای حلزونی هم سطح با محفظه ی دهان، دو ردیف پاپیل های مشخص در ناحیه ی سر، راست روده ی نسبتا کوتاه و نبود پیش راست روده متمایز می گردد. در گونه ی T. affinis آمفیدها نامشخص، پاپیل های لبی داخلی بسیار کوچک، محفظه ی دهان استوانه ای و دارای یک دندان پشتی و دو دندان ریز مجاور سطح شکمی جلوتر از آن است. گونه ی longa T. با داشتن یک دندان پشتی بزرگ، دو دندان کوچک مجاور سطح شکمی در محفظه ی دهان، دو زائده ی مویی شکمی در ناحیه ی گردن و یک لوله ی جنسی قابل تشخیص است. sp. Eutobrilus دارای آمفید فنجانی شکل، محفظه ی دهان قیفی شکل حاوی دو دندان ریز نزدیک به هم در انتهای آن و پاپیل های جنسی خارمانند می باشد. هرسه گونه و یک جنس فوق، برای فون نماتد های ایران جدید هستند.
    کلیدواژگان: رده بندی، ریخت شناسی
  • سیدمحمود سجادی نژاد، جعفر ارشاد، منصوره میرابوالفتحی، حمیدرضا زمانی زاده صفحه 81
    طی بازدیدهایی از باغهای مختلف گیلاس استان تهران و با در نظر گرفتن علائم اندامهای هوایی، از پوست طوقه و ریشه های اصلی و فرعی با علائم مشکوک به آلودگی نمونه برداری شد. پس از کشت نمونه ها در محیط نیمه اختصاصی CMA + PARPH جدایه هایی از جنس Phytophthora بدست آمد. که بر اساس ویژگی های مورفولوژیک و پاره ای خصوصیات فیزیولوژیک آنها مورد شناسایی قرار گرفتند. و مناطق عمده آلودگی نیز مشخص گردید.دراین تحقیق دوازده جدایه و اکثرا از پایه های محلب به دست آمدکه متعلق به گونه های، P. cactorum P. citrophthora، P. drechsleri و P. cryptogea بودند. بیشترین و کمترین فراوانی به ترتیب مربوط به گونه هایP. cactorum و P. cryptogea بود. بیماریزایی تمامی جدایه ها اثبات شد.
    کلیدواژگان: درختان گیلاس، استان تهران، خشکیدگی، P، drechsleri، P، citrophthora، Phytophthora cactorum، P، cryptogea
  • سید جواد نوروزیان، مهدیه بنی هاشمی، اکبر آهنگران، خلیل نیکشاد صفحه 89
    در زمستان سال 1388 در راستای پایش و ردیابی بیماری های قرنطینه خارجی در ایران، طی بازدید از یک گلخانه تولید مینی تیوبر واقع در استان اردبیل علایمی شامل زخم های گرد تا کشیده یا نامنظم به رنگ قهوه ای روشن و تیره ویا سیاه بر روی غده های سیب زمینی و همچنین گره هایی بر روی ریشه که در ابتدا روشن و به تدریج تیره می شدند، مشاهده گردید. نمونه برداری از گیاهان دارای علائم مشکوک انجام شده و به آزمایشگاه منتقل گردید. از تمامی نمونه های جمع آوری شده عصاره استخراج شد و سپس آلودگی آنها توسط آزمون DAS-ELISA با استفاده از آنتی بادی مونوکلونال قارچ Sss (شرکت Bioreba) مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج بررسی ها حاکی از آلودگی مینی تیوبرها به بیماری جرب پودری سیب زمینی با عامل Spongospora subterranea f.sp. subterranea J.A. Toml. بود. این اولین گزارش از شناسایی قارچ عامل جرب پودری سیب زمینی در ایران است. قارچ عامل بیماری علاوه بر خسارت مستقیم به گیاه به عنوان ناقل ویروس بوته جارویی سیب زمینی (PMTV) می باشد. بر اساس ضوابط قرنطینه و دستورالعمل های مربوطه کلیه گیاهان موجود در گلخانه امحاء و محیط ضدعفونی گردید.
  • سید تقی میرقاسمی، علی سراجی صفحه 91
    نماتد مولد زخم ریشه چای Pratylenchus loosi Loof، 1960)) مهم ترین عامل خسارت زای باغ های چای شمال کشور است و سطح زیادی از باغ های چای آلوده به این نماتد می باشند. گیاه چای (Camellia sinensis) میزبان اصلی این نماتد بوده و در ایران تاکنون فقط از روی این گیاه گزارش شده است. درحالی که، در جهان گیاهانی چون مرکبات، سیب، گلابی، به، چمن و چندین گونه علف هرز میزبانان آن محسوب می شوند. علف های هرز به دلیل گسترش زیاد و سازگاری که با بوته های چای دارند در این محصول از اهمیت زیادی بر خوردارند. تاکنون حدود 95 گونه علف هرز در باغ های چای گزارش شده، که بین آنها خانواده های Poaceae وAstraceae بیش ترین جمعیت را دارند. در این بررسی، 13 گونه از علف های هرز شامل ارزن جنگلی (Oplismenus compositus)، نیلوفر پیچک (Convolvulus sepium)، پیچک صحرائی (C. arvensis)، پنج انگشتی (Potentilla reptans)، آناغالیس دشتی (Anagalis arvensis)، پیربهار کانادائی (Erigeron canadensis)، بند واش خشکزی (Paspalum dilatatum)، بند واش آبزی (P. disticum)، اویارسلام زرد (Cyperus esculentus)، ساس واش (Acalypha austrialis)، تمشک باغ های کوهپایه (Rubus fruticosas)، علف چمنی (Poa annua) و دم روباهی بلند (Setaria viritis) که دارای بیش ترین فراوانی در باغ های چای کشور بودند از نظر میزباتی به نماتد مولد زخم ریشه چای مورد آزمایش قرار گرفتند. نمونه برداری در مراحل مختلف فنولوژیکی علف هرز انجام شد. استخراج نماتد از خاک با روش الک و سانتریفوژ (Jenkins، 1964) و استخراج نماتد از ریشه با روش کولن و دهرد (Coolen and D''Herd، 1972 انجام گرفت. در بین علف های هرز بررسی شده، آلودگی طبیعی به نماتد مولد زخم ریشه چای در علف هرز ارزن جنگلی (O. compositus) مشاهده شد. این نمونه متعلق به روستای کولچال از روستاهای توابع سهرستان املش بود که در طول شرقی 50 درجه و 6 دقیقه و 26 ثانیه و عرض شمالی 37 درجه و 3 دقیقه و 28 ثانیه و ارتفاع 132 متر از سطح دریا قرار دارد. شناسایی گونه نماتد در مؤسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور تایید گردید. میزان جمعیت نماتد P. loosi به طور متوسط 70 نماتد در سه گرم ریشه بود و بیتشرین جمعیت نماتد در دوره گلدهی علف هرز مشاهده شد. علف هرز ارزن جنگلی (Basket grass)، گیاهی است یک یا چند ساله با ریشه های افشان از خانواده گندمیان (Poaceae) که توسط بذر تکثیر یافته و دارای 10 گونه است. گونه موصوف از علف های هرز مهم باغ های چای بوده که خاستگاه اصلی آن ایران می باشد. اوج رشد رویشی آن اوایل تابستان و موسم گل دهی آن اردیبهشت وخرداد ماه بوده و در ماه های شهریور و مهر به بذر می رود. علف هرز مذکور در شرق نوار چای کاری ایران دارای بیش ترین فراوانی است.
    کلیدواژگان: چای، Pratylenchus loosi، علف هرز، Oplismenus compositus، میزبان و ایران
  • حسین بیات، تبسم قطبی صفحه 93
    گیاه زینتی میخک (Dianthus caryophyllus) توسط ویروس های متعددی که برخی اختصاصی گل میخک می باشند آلوده می گردد. از آنجاییکه تکثیر میخک از طریق قلمه صورت می گیرد، ویروس ها بسهولت از طریق قلمه های آلوده منتقل می شوند. بدنبال مشاهده نشانه های عمومی آلودگی های ویروسی در گلخانه های میخک شهرستان محلات، درسال1386 تعداد 142 نمونه با علائم مشکوک ویروسی از جمله: پیسه ای شدن، نقاط و لکه های سبز تیره رگبرگی در برگ های بالایی، نقاط و لکه های قرمز مایل به ارغوانی، نکروز برگ های پایینی، پیسک خفیف، خراشک، نقوش حلقوی و خطی در برگ های بالایی جمع آوری گردید. نمونه های جمع آوری شده با استفاده از آنتی بادی اختصاصی تهیه شده علیه 3 ویروس مهم آلوده کننده میخک: ویروس پیسک رگبرگ میخک Carnation vein mottle virus (CVMV)، ویروس خراشک حلقوی میخکCarnation etched ring virus (CERV) و ویروس لکه حلقوی میخکCarnation ring spot virus (CRSV) در آزمون سرولوژیکی ساندویچ دو طرفه الیزا(DAS- ELISA) توسط آنتی سرم های چند همسانه ای (تهیه شده از Plant Research International هلند) مورد ارزیابی قرار گرفتند. آستانه جذب نمونه های آلوده، سه برابر میانگین جذب سه چاهک حاوی عصاره گیاه سالم (کنترل منفی) تعیین شد. از میان 142 نمونه مورد بررسی 9 نمونه با آنتی سرم ویروس CVMV و 36 نمونه با آنتی سرم ویروسCERV واکنش مثبت داشتند، در حالیکه هیچ یک با آنتی سرم CRSV ویروس واکنش نداشتند. طبق نتایج بدست آمده از این تحقیق، از میان 142 نمونه مورد بررسی، حدود 3/6 % به ویروس CVMV (9 نمونه) و حدود 3/25 % به ویروسCERV آلودگی داشتند (36 نمونه) و 4 نمونه نیز به هر دو ویروس به طور توام آلودگی نشان دادند. بنابراین، با توجه به نتایج آزمون های انجام شده، آلودگی به دو ویروسCERV و CVMV در نمونه های مورد بررسی محرز گردید، که این اولین گزارش از وقوع ویروسCVMV بر روی گیاه زینتی میخک از ایران می باشد. البته با توجه به گستردگی علائم ویروسی در گلخانه های میخک شهرستان محلات و سنجش تعداد محدودی نمونه با تنها 3 ویروس مهم و اختصاصی میخک و درصد پایین آلودگی میخک ها به ویروس CVMV می توان نسبت به آلودگی گیاه میخک به سایر ویروس های مهم و آلوده کننده گیاهان زینتی مشکوک بود، که نیاز به بررسی و تحقیقات بیشتری در آینده دارد.
|
  • Page 1
    Chestnut blight disease caused by Cryphonectria parasitica, is one of the most important diseases affecting chestnut trees (Castanea sativa) in Guilan province. Seven sites from Shaft (Visrud, Taleghan and Babarekab), Lahijan (Shahbalutmahaleh and Gharibabad), Rezvanshahr (Doran) and Rasht were selected for investigating occurrence and frequency of vegetative compatibility groups. VCG were assessed according to the mycelial-barrage response on PDA. Among 272 evaluated isolates, four Iranian VCGs namely IR-1 to IR-4 were detected. Diversity of vc groups at individual localities was varied between one and two groups. IR-1 was the dominant VCG occurred at five populations, comprised 63.2% of all isolates and IR-4, with the lowest frequency (3%), occurred only in a single locality. IR-1 was the dominant group in Taleghan and Babarekab with 50/7% and 31/3% respectively. IR-3 was included 88% and 12% of all isolates in Shahbalutmahaleh and Doran respectively. The Shanon diversity index varied from zero to 0.58, with a mean of 0.20 for all regions.
  • Page 11
    During 1970-1985, reaction of 180 cultivars of Cucumis melo including cantaloupe, long-melon, snake melon, and dudaim collected from various parts of Iran and other countries were evaluated against races 0, 1, 2 and 1, 2 of Fusarium oxysporum f. sp. melonis using different inoculum potential under greenhouse conditions. Many of the Iranian cultivars were resistant to races 0 and 2 which have not been reported yet from Iran. Few cultivars were found to be resistant to race 1 prevalent in Khorasan and Semnan provinces. None of the Iranian cultivars were resistant to race 1, 2 prevalent in Fars and Isfahan provinces. Some cultivars from Japan and China like Golden Crispy and Ogon no 9 found to have low degree of tolerance to race 1,2. The inoculum potential of the races was important in cultivars reaction to races. Some cultivars were resistant or tolerant at low inoculum while becomes susceptible at higher levels.
  • Page 23
    In this study, the reaction of 116 rice genotypes to blast causal agent (Magnaporthe grisea) field population and its eight races was evaluated. The cultivars were sown at blast nursery in the first days of July (year 2005). The nursery prepared in a shady place, near the Rice Research Institute experimental field, as upland and with high N fertilizer application, in order to maximize the infection rate of cultivars to blast airborne spores. The spore suspension prepared from washing infected leaves of rice (collected from different fields of Guilan province) also sprayed on the nursery. Since the appearance of first blast lesions on rice seedlings, the blast severity measurement started and repeated in order to evaluate the disease progress by time, and 30 days after sowing, the infection type and final severity of blast identified. From 116 cultivars tested, 53 were resistant, with infection type 1-3 (such as Khazar, Sepidrood and Nemat), 24 were semi-susceptible, with infection type 4-5 (such as Fajr, Bejar and Sangjo), and 39 were susceptible, with infection type 6-8 (such as Binam, Hasansaraei and Tarom). Statistic analysis for Area Under the Disease Progress Curve (AUDPC) showed significant differences between cultivars at p=1%. On the basis of Duncan mean comparison of the AUDPC (at p=1%), cultivars divided to 35 groups. Cultivars reaction to eight races of blast from Guilan and Mazandran provinces also studied through greenhouse experiments and major resistance components including infection type, diseased leaf area, sporulated lesions number and mean size of sporulated lesions (mm2) were measured. Statistic analysis of resistance components data also showed significant difference at p=1% between races, genotypes and race- genotype reactions.
  • Page 37
    The effects of Zataria multiflora and Satureja hortensis essential oils, and thymol and carvacrol which are two main components of these essential oils were assayed on growth of 10 Fusarium graminearum isolates and reduction of deoxynivalenol production in PDA and PDB media. The results of this study showed that the essential oils and their main components had inhibitory activities against the isolates of this fungus and decreased deoxynivalenol production of Fusarium graminearum isolates. The minimum concentration of Zataria multiflora, Satureja hortensis, thymol and carvacrol for complete inhibition growth of Fusarium graminearum isolates in PDA media were 16, 31.5, 70 and 15 µl/100ml respectively. The minimum concentration of Zataria multiflora and Satureja hortensis and thymol and carvacrol for complete growth inhibition of Fusarium graminearum isolates in PDB media were 16, 30, 70 and 20 µl/100ml, respectively. The lowest and highest dry weight of mycelia were obtained from No. 6 and No. 50 isolates respectively. Zataria multiflora and Satureja hortensis essential oils, and thymol and carvacrol decreased deoxynivalenol production of Fusarium graminearum isolated 84, 89.1, 95 and 86.6 % compared with the control treatment without any essential oil and effective compounds. Also in each milligram of dried mycelia in control, thymol, carvacrol, Zataria multiflora and Satureja hortensis essential oil's treatments 353.9, 17.9, 27.5, 92.6 and 94.2 ng g -1 deoxynivalenol was respectively detected. These results showed the direct effect of essential oils and their effective compounds on deoxynivalenol structure. Further more these compounds reduced deoxynivalenol production indirectly regards to their inhibition effects on the growth of Fusarium graminearum isolates.
  • Page 51
    Soil salinity is one of the present major problems in the most pistachio growing areas of Iran which influences water and nutrient uptake and results in considerable growth suppression. Vesicular-Arbuscular Mycorrhizal fungi (VAM) have been recognized to reduce the detrimental effects of salinity on plants under saline soil conditions. The aim of the present investigation was to study the effect of two isolates of Glomus mosseae (Gm) recovered from saline and non-saline soil and four NaCl levels (0, 1400, 2800 and 4200 mg/kg of soil) on growth and biochemical characteristics of three pistachio rootstocks (Sarakhs and Qazvini and P. atlantica). In NaCl-treated soil without mycorrhizal fungus, Altanltica and Qazvini had higher shoot and root dry weight, leaf area, stems diameter and height, chlorophyll, proline and total sugar concentrations compared to Sarakhs. Based on the above criteria, Atlantica and Qazvini were found to be tolerant and Sarakhs was sensitive to salinity. The above mentioned criteria were higher in colonized plants by Gm from saline soil (GmS) than non-mycorrhizal plants. Non-saline soil of Gm (GmNS) did not significantly affect these characters. The number of plants survived in mycorrhizal plants at different NaCl levels was greater in non-mycorrhizal plants. In Sarakhs, maximum effect of GmS on growth and biochemical characteristics were at low salinity and at medium levels of salinity in the others two rootstocks. In all rootstocks, the effect of GmS at high NaCl level on the above criteria was reduced and was even less than no NaCl treatment. Also, increasing NaCl level generally caused a reduction of root length colonization of three roortstocks which was only significant in Sarakhs compared to zero NaCl level. Sarakhs showed the highest effects of GmS on the growth and biochemical characteristics. The overall results showed that growth and biochemical characteristics improvement in plants colonized by Gm may be considered as a mechanism of reducing detrimnetal effect of salinity and also to enhance pistachio seedlings tolerance to saline soil conditions.
  • Page 71
    From the soil samples that were collected and studied for identification of plant parasitic and entomopathogenic nematodes in East Azarbaijan and Golestan provinces during 2005-2007, some free-living and predatory nematodes were also extracted and identified. Achromadora walkeri Al-Banna & Gardner,1993 was recovered from Kaleibar soil samples, Tripyla affinis de Man, 1880 from Citrus garden in Gorgan, Tripylina longa Brzeski & Winiszewska-Slipinska, 1993 from rhizosphere willow in Maragheh and Eutobrilus sp. from rhizosphere of grass plants of Kaleibar. A. walkeri is distinguished with having fine transverse striae, rows of fine dots, multispiral amphidial fovea at the level of stoma, two rows of cephalic setae, short rectum and absence of pre-rectum. T. affinis is characterized with inconspicuous amphids, short inner labial papillae, slender stoma with a large dorsal tooth and two small sub-ventral denticles anterior to the dorsal tooth. T. longa have a large dorsal tooth and two sub-ventral denticles in stomatal chamber, two ventromedian setae in oesophagus region and single gonad in female. Eutobrilus sp. is characterized with having funnel shaped amphid, stoma with two overlapping adjacent pockets with two small denticle and echinate supplements in male. The four species are new records for Iran`s nematode fauna.
  • Page 81
    Phytophthora species cause root and crown rot of wide host range of herbal and woody plants making heavy loss. The loss in woody trees are more important than other agricultural crops. In this study Phytophthora species,causing root and crown rot of stone fruit trees throughout Tehran province were identified and the distribution of the diseases was determined. Based on the decline and wilting symptoms of cherry trees,the discolored tissues of the collar region of infected trees were removed, and after surface disinfection the tissues were plated on semi selection medium (PARPH), and Phytophthora species were isolated. Features and cardinal temperatures, the following species were identified. P. cactorum (from Karadj, Lavasan and Soulaghan), P. citrophthora (from Kan and Soulaghan), P. drechsleri (from Shemiran and Karadj), P.cryptogea (from Karadj). The most frequency and the least one were related to P. cactorum and P. cryptogea respectively. The pathogencity of isolates were proved on detached stem and collar region of Mahaleb cherry seedlings.This is the first report of P. cactorum, P. drechsleri and P. cryptogea on cherry trees.
  • Page 89
    In winter of 2010 in a survey of foreign quarantine plant pathogens in Iran, some symptoms were observed on potato plants in a minituber production greenhouse in Ardabil province. Affected plant exhibited spherical to elongated or irregular lesions, with light to dark brown and black color on minitubers, and galls on roots that initially were bright and frequently varied to dark color. Plants with severe root galling wilted and died. Samples were collected and transmitted to Plant Protection Organization Lab in teharn for fear then steady. All samples were extracted and tested by using Sss monoclonal antibody (Bioreba Co.) in DAS-ELISA method. ELISA tests were positive in symptomatic and positive control but not in healthy potato plant and negative control. Based on the results, the pathogen was identified as Spongospora subterranea f.sp. subterranea J.A. Toml. It is the first report of potato powdery scab disease in Iran. This pathogen in addition to the damage caused on potato plants as an important foreign quarantine fungus, can serve as a vector of Potato mop-top virus. Based on the quarantine requirements, all potato plants in greenhouse were eradicated.
  • Page 91
    Tea root lesion nematode (Pratylenchus loosi Loof, 1960) is the most important damaging agent in tea gardens in the north of Iran. Many parts of tea plantations are infested by this nematode. Tea plant is the main host for this nematode and it has only been reported on the tea plant in Iran, however, other plants such as citrus, apple, pear, quince, grass and several weeds were reported as hosts for this nematode in other parts in the world. Having much spread and compatibility with tea bushes, weeds are very important in tea plantations. Almost 95 species of weeds have been reported in tea gardens until now. Among them Poaceae and Astraceae have much frequency. In this research 13 species of weeds which have the most abundance in tea gardens i.e. Oplismenus compositus, Convolvulus sepium, C. arvensis, Potentilla reptans, Anagalis arvensis, Erigeron Canadensis, Paspalum dilatatum, P. disticum, Cyperus esculentus, Acalypha austrialis, Rubus fruticosas, Poa annua, Setaria viritis were examined from the viewpoint of being host for the tea root lesion nematode. Among examined weeds natural infectious to P. loosi was observed in basket grass (Oplismenus compositus) roots. The infested area was in Amalash region located at 50°06'26" N, 37°03'28" E and 132 m a.s.l. Final identification of the nematode was confirmed in Iranian Research Institute of Plant Protection. The mean population density was 70 nematodes per 3g roots and the maximum population was observed at flowering stage. Basket grass is the annual or perennial plant from Poaceae with adventitious root and 10 species in the world. Basket grass is one of the most important weeds in tea plantations moreover main origin of this weed is Iran. The maximum vegetative growth of basket grass occurs in early summer and flowering in the months of May and June. Seed production is in September and October. O. compositus is the most frequent in the eastern parts of tea producing regions in Iran.
  • Page 93
    Carnation (Dianthus caryophyllus) can be infected by several viruses that some are specific to carnation flowers. Vegetative propagation of carnation, can easily disperse viruses by infectied cuttings. During the year 2007, viral-like symptoms were observed on carnation in Mahallat greenhouses. 142 suspected samples from glass houses, with symptoms of reddish- purple flecks and spots on leaves, necrosis of old leaves, mild mottling, etched and ring patterns of top leaves were collected. Collected samples were tested antisera against three main viruses: carnation vein mottle virus (CVMV), carnation etched ring virus (CERV) and Carnation ring spot virus (CRSV) applying double antibody sandwich enzyme-linked immunosorbent assay (DAS-ELISA) method. The antisera obtained from Plant Research International of Netherlands. The DAS-ELISA results were considered positive when a absorption was at least three times higher than healthy (negative controls) in triplicate. Samples reacted with CVMV and 36 samples with CERV, any Samples reacted. Of 142 samples tested, 9(6.3%) were infected whit CVMV, 36 (25.3%) samples positive against CERV and 4 samples reacted with both antisera (CERV and CVMV). On the basis of serological results, CVMV was found infecting carnation plants in Mahallat. This is the first report of CVMV infecting carnation in Iran.