فهرست مطالب

توسعه سازمانی پلیس - سال ششم شماره 6 (پیاپی 27، بهمن و اسفند 1388)

نشریه توسعه سازمانی پلیس
سال ششم شماره 6 (پیاپی 27، بهمن و اسفند 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/11/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی عطافر، مسلم صالحی، علی آقا رفیعی، سعید حسینی پور صفحه 7
    هدف این تحقیق شکل دهی به یک تئوری در خصوص کارکنان کلیدی سازمان با رویکرد استقرایی و با استفاده از راهبرد مفهوم سازی بنیادی است. داده های تحقیق حاصل مصاحبه با مدیران سازمان تدارکات پزشکی هلال احمر و شرکت های تابعه می باشد. پدیده و سوال اصلی تحقیق، شناخت ویژگی کارکنان کلیدی در سازمان و سیاست های مقتضی منابع انسانی برای مدیریت آن ها است. براساس داده های تحقیق، ویژگی های کارکنان کلیدی را می توان در چهار مقوله شخصیتی، مدیریتی، رهبری و شغلی تقسیم بندی کرد. سیاست ها و اعمال منابع انسانی مقتضی نیز در پنج حوزه منابع انسانی شامل جذب و گزینش، توسعه و آموزش، مدیریت عملکرد، جبران خدمت و پاداش و روابط کارکنان دسته بندی کرد. البته برای اتخاذ این سیاست ها نیازمند الزامات و زیرساخت های سخت (همچون برنامه مدون، سیستم ها و فرایندهاو ساختارهای مناسب) و نرم (هم چون مهارت ها و فرهنگ سازمانی) است. در نهایت بهره وری سازمان افزایش یافته و خواهد توانست به مزیت رقابتی پایدار دست یابد.
    کلیدواژگان: کارکنان کلیدی، وظایف مدیریت منابع انسانی، مفهوم سازی بنیادی، کدگذاری باز، محوری و انتخابی
  • علی رضاییان، علی محمد احمدوند، روح الله تولایی صفحه 33
    در مطالعات مدیریت دانش، راهبرد مدیریت دانش و راهبرد دانش مفاهیمی جدید و ابداعی می باشند که اغلب در پروژه های داخل کشور چندان مورد توجه قرار نگرفته است. از همین رو تحقیق حاضر با هدف بررسی و تبیین ضرورت ها، کارکردها و الگوهای مربوط به این دو مفهوم و بیان تفاوت های آن ها در سازمان ها انجام شده است. این تحقیق با روش مطالعات کتابخانه ای انجام پذیرفته و ابزار گردآوری اطلاعات در آن فیش برداری از منابع پایگاه های اطلاعاتی شبکه جهانی اینترنت، کتاب ها و مقالات علمی فارسی و لاتین و پایان نامه های مرتبط با موضوع تحقیق بوده است. در این مقاله پس از بیان مساله و اهمیت آن، الگوهای راهبرد مدیریت دانش و الگوهای راهبرد دانش با استفاده از منابع دست اول بررسی شده است. نتایج تحقیق حاضر نشان می دهد با توجه به تفاوت ماهیت و کارکرد این دو مفهوم، سازمان ها برای انجام پروژه های مدیریت دانش نیازمند تدوین راهبرد مدیریت دانش و راهبرد دانش خود به صورت جداگانه می باشند. راهبرد مدیریت دانش بر مبنای دسته بندی دانش به انواع دانش آشکار (صریح) و دانش پنهان (ضمنی) تعریف می شود و راهبرد دانش بیان می کند که سازمان چه دانشی را، با چه عمقی، از چه منبعی و از چه طریقی برای پشتیبانی از برنامه های راهبردی خود بایستی کسب نماید.
    کلیدواژگان: دانش، مدیریت دانش، راهبرد مدیریت دانش، راهبرد دانش
  • غلامرضا کارگر صفحه 67
    شکی نیست که عامل انسانی مهم ترین بخش تحول و توسعه جوامع بشری در طی سال های متوالی محسوب می شود. رسیدن به قله ی تعالی و توسعه ی پایدار جز در سایه ارتقاء منابع انسانی مقدور نخواهد بود. به همین منظور و با توجه به نقش بی بدیل نیروی انسانی در دستیابی به این امر مهم، در مقاله حاضر به توسعه ی پایدار سازمانی از منظر منابع انسانی نگریسته شده است. این مقاله به شناسایی علمی و تحلیلی عامل نیروی کار همراه با شناسایی چارچوب و اجزاء کلیدی مورد نیاز جهت بهینه سازی آن می پردازد. روش به کار گرفته شده در مقاله مبتنی بر یک بررسی تحلیلی است که ضمن تبیین نقش منابع انسانی در سازمان، مفهوم بهینه سازی منابع انسانی را مورد بررسی قرار داده و با بهره گیری از مفاهیم منابع انسانی به ارائه راه کارهای عملی در راستای تحقق توسعه پایدار سازمانی می پردازد. بنابراین نتیجه این بررسی تحلیلی شناسایی راه کارهایی است که با تمرکز بر آن می توان ساز و کار توسعه پایدار را در سازمان نهادینه و در سایه آن به افزایش بهره وری سازمان امیدوار گردید. تمرکز بر آموزش حین خدمت، توسعه حرفه ای، نهادینه شدن تغییر و نوآوری، به کارگیری فناوری اطلاعات و تمرکز بر استقرار سیستم های مدیریت عملکرد به عنوان پنج عامل مهم در راستای تحقق اهداف ذکر شده در این مقاله مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: بهینه سازی، بهره وری، توسعه، مدیریت عملکرد، فناوری اطلاعات، نیروی انسانی
  • منوچهر علی نژاد صفحه 87
    جامعه محوری در پلیس نوعی بازگشت مجدد پلیس به جامعه است آن هم نه یک بازگشت فیزیکی و ظاهری، بلکه بازگشت رویکردی و نگرشی که اصل پیشگیری از وقوع جرم و اصل رضایت شهروندی نتیجه و ماحصل آن می باشد. سرمایه اجتماعی توان ها و استعدادهای نهفته در بطن جامعه است که در بستر نهادهای مدنی و رسمی بروز پیدا می کند و با جامعه محوری دارای پیوند معنایی است. سرمایه اجتماعی به پلیس امکان می دهد تا اعتماد، مشارکت مردمی و نهادهای مدنی را در جهت کنترل هر چه بهتر جامعه و رهایی از دام های پلیسی به کار گیرد. نتیجه اساسی این است که جامعه محوری و سرمایه اجتماعی هر دو به عنوان مکانیزم هایی عمل می کنند که استعدادهای نهفته در ذات جامعه را در جهت انسجام، وحدت اجتماعی و تحکیم پایه های کنترلی به کار می گیرند. روش تحقیق استفاده شده در این مقاله کیفی و مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای و اسنادی بوده و سعی گردیده در بررسی موضوع ابعاد نظری موضوع سرمایه اجتماعی و جامعه محوری و مصادیق تجربی آن ارائه شود.
    کلیدواژگان: پلیس جامعه محور، سرمایه ی اجتماعی، نهادهای مدنی، مشارکت اجتماعی
  • علی کریمی خوزانی صفحه 107
    توسعه امنیت پایدار نتیجه مستقیم و یا غیرمستقیم اقدامات و عملکرد مجموعه قوای سه گانه یک کشور است. بدین منظور توسعه امنیت پایدار، با همکاری و هماهنگی نهادها و سازمان های دولتی و غیردولتی مختلف در این عرصه امکان پذیر می باشد. اما ماموریت اصلی پلیس در حیطه امنیت موجب شده که به تحقق امنیت پایدار توجه ویژه ایی بشود و وظایف اختصاصی و جدیدی برای خود تعریف نمایند. در این زمینه یکی از الزامات توسعه پایدار، جلوگیری از بزه کاری و بزه دیدگی افراد می باشد. لذا پلیس علاوه بر منظور نمودن وظیفه پیشگیری در ماموریت های خود، راهبردها و راه کارهای اجرایی را اتخاذ می نماید. در این میان اطلاع رسانی انتظامی به عنوان یک راه کار، مورد توجه پلیس جامعه محور بوده و پلیس در این گونه اطلاع رسانی ها، با شناسایی انواع مختلف موضوعات اطلاع رسانی(طرح ها و خدمات انتظامی؛ توصیه ها و هشدارهای پلیسی؛ قواعد اجتماعی و آموزش مهارت های زندگی؛ آموزه های دینی) از یک طرف از بزه کاری افراد جلوگیری می کند و از طرف دیگر مانع بزه دیدگی افراد می گردد. بدین منظور این مقاله با روش کتابخانه ای و فیش برداری به مرور ادبیات موضوع و نقش و جایگاه پلیس در انواع اطلاع رسانی انتظامی و نیز جایگاه این گونه اطلاع رسانی ها در پیشگیری از وقوع جرم پرداخته است.
    کلیدواژگان: امنیت پایدار، پیشگیری از وقوع جرم، اطلاع رسانی انتظامی
  • امیررضا نجات، علیرضا یاوری صفحه 125
    گستردگی ماموریت های نیروی انتظامی در گستره کشور و نیز تنوع اهمیت، کمیت و کیفیت کشف و وقوع جرایم مختلف با توجه به شرایط جغرافیایی، فرهنگی، اقتصادی و دیگر فاکتورهای تاثیرگذار که نقش مهمی در تعیین اهمیت و وزن جرایم و به تبع آن شاخص های امنیت اجتماعی و ارزیابی عملکرد در هر استان و شهرستان دارد، لزوم بررسی سطح تاثیرگذاری این عوامل را در محدوده های جغرافیایی و شهرستان نمایان می سازد. در این مطالعه عوامل تاثیر گذاری نظیر جمعیت، وسعت، نرخ بیکاری، نرخ تورم، تعداد کارکنان و تجهیزات خودرویی پلیس در کنار میزان اهمیت جرایم و وقایع مطرح در امنیت اجتماعی (دسته بندی معاونت عملیات ناجا) که از طریق اخذ نظر خبرگان شهرستان به تفکیک احصاء شده است مورد بررسی قرار گرفته و به عنوان مجموعه عوامل موثر در شاخص امنیت اجتماعی لحاظ گردیده است. در نهایت شاخص امنیت اجتماعی استان تهران با در نظر داشتن ضریب اهمیت منطقه ای، به تفکیک نوع جرم و شهرستان بدست آمده است.
    کلیدواژگان: شاخص، شاخص گذاری، امنیت اجتماعی، روش های وزن دهی، ارزیابی عملکرد
  • بث ای ساندرز صفحه 149
    هدف
    هدف این پژوهش ارزیابی سودمندی شایستگی های فردی به عنوان ابزاری برای گزینش افسران خوب در پلیس است.
    طرح/روش شناسی/رویکرد: در این پژوهش تعداد 96 افسر از بین 8 بخش روستایی مورد بررسی و مطالعه قرار گرفت.
    یافته ها
    سن و نگرش بهتر از عملکرد شغلی شایستگی های فردی را نشان می دهد. سن افسران ارتباط غیر خطی با عملکرد شغلی دارد.
    محدودیت های پژوهشی/کاربرد: دشواری های سنجش عملکرد پلیس و هم چنین اهمیت نسبی شخصیت فردی افسران در مقایسه با فرهنگ سازمانی بررسی گردید.
    اصالت/ارزش: در این پژوهش موضوعات گزینش افسران، سنجش و عملکرد شغلی مورد بررسی قرار گرفت.
    کلیدواژگان: پلیس، شخصیت، مدیریت عملکرد، گزینش، مدیریت منابع انسانی
|
  • Ali Attafar , Moslem Salehi, Ali Agha Rafiee, Saeed Hosseinipour Page 7
    The purpose of this study is to shape a key employee Characteristics and their appropriate management practice theory through Inductive approach based on data collected from interviewees in Medical Procurement Organization (MPO). In this theory, the "employee Characteristics" is the central phenomenon. Based on data collected from interviewees, key employee Characteristics could be categorized in Personality, Managerial, leadership and occupational groups. As well as Appropriate Hr practice could be categorized in recruitment and selection, training and development, performance management, compensation and reward and employee relation group. But, implementing these polices and practice require infrastructures such as hard (Suitable Plan, Systems, processes and structure) and soft (Skill and organizational culture) wares. At the end organizational productivity increase and organization will gain a sustainable competitive advantage.
  • Ali Rezaeeyan , Ali Mohammad Ahmadvand , Roholla Tavallaee Page 33
    In knowledge management study, knowledge management strategy and knowledge strategy are new and innovative concepts which are not often the focuses of projects carried out in the country. Therefore the present study intends to study and clarify the necessities, functions and models related to these two concepts and their differences in organizations. This is a library based research and the method of note taking has been used in collection of data from internet, books, Persian and English scientific articles and theses related to this research. In this article after the statement of the problem and the significant of the problem, knowledge management strategy and knowledge strategy, using first hand resources were studied. The research results indicate that despite the differences between the nature and the function of these two concepts, the organizations need to develop separately their knowledge management strategy and knowledge strategy to carry out knowledge management projects. Knowledge management strategy is based on the categorization of knowledge into explicit and implicit knowledge. The knowledge strategy explains the type of knowledge, extent, type of sources and ways organization used to support the strategic planning.
  • Colonel Gholam Reza Kargar Page 67
    No doubt human resources have been the main part of development and expansion in human communities in recent years. Reaching the excellence top and sustainable development is only possible through human resources promotion. Therefore considering human resources irreplaceable role in achieving this end, in present article the organization sustainable development is considered from human resources perspective. This article carries out an analytical and a scientific research over human resources factors and also investigates the framework and the key components required to optimize them. The method used in this article is based on an analytical study which in addition to explanation of human resources role in organization, reviewed the human resources optimization concept and provide practical solution to achieve organization sustainable development using human resources concept. Therefore the results of this analytical study identifies the solutions by which the mechanism of sustainable development can be established in organization and in the light of which the productivity increasein organization is expected. Focus on training in service, professional development, institutionalization of innovation and changes, application of information technology and focus on deployment of performance management systems as five principal factors in achievement of aforesaid objectives will be reviewed in this article.
  • Manochehr Ali Nejad Page 87
    Community Based in police is somehow the return of policeto community policing again, in fact it is not only a superficial and physical return but also it is a attitudinal and procedural return which mainly focused on the principle of crime prevention andcitizen satisfaction. Social capital has hidden capacities and potentialities within society which manifestedin formal and civil institutions and has conceptual relation with community Based. Social capital enables police to use people confidence, people participation and civil institutionsto control the society in an effective way and save it from police traps. The principal result is that social capital and community Based are Both mechanisms through which the capacities hidden in the nature ofsociety are employed forintegration, social unity and consolidation ofcontrol Basis. The method used in this research is qualitative and library and documentary Based and care has Been taken to introduce the theoretical dimensions of social capital, community Based and experimental samples.
  • Ali Karimi Khozani Page 107
    Development of sustainable security is the result of direct or indirect measures and the aggregate performance of country three powers. The development of sustainable security is only possible through cooperation and coordination of institutions and governmental and non governmental organizations in this domain. The main mission of police in security resulted in isolated focus ofpolice to security more than cooperation of any other organizations and defined new and specific mission for itself. In this regard one of the necessities of sustainable development is the prevention of violation and violability of people. Therefore police in addition to inclusion ofprevention task in its mission, has taken different mechanisms and approaches to implement them. So police disseminationis a mechanism that has attracted the attention of community policing and police in this sort of dissemination, has recognized different topics for dissemination (police plans and services, policerecommendations and warnings, social norms and education of life skills and religious teaching) in one hand preventfrom violation of people and on the other hand prevent fromviolability of people. Thus the library method is usedin this article and the position and the role of police in different dissemination and also the position of such dissemination in prevention of crime are explained.
  • Saied Amir Reza Nejat, Ali Reza Yavari Page 125
    The expansion of police forces missions in the country wide, the significance of diversity, quality and quantity of discoveries and the occurrences of different crimes and regarding the geographical, cultural, economical and other influential factors which have critical role in determination of the significance and the weight of crimes and consequently the social security criteria and performance appraisal of each province and city indicate the necessity of analyzing the influential level of these factors in province and geographical domains. In this research the influential factors such as demography, expansion, unemployment rates, inflation rates, number of personnel and police car equipments in addition to crimes significance rates and issues related to social security (Iran police mission department classification) have been reviewed using the province experts views in separation and it has been taken in to account as the set of influential factors in social security criteria. Finally Tehran province social security criteria is extracted using regional significance coefficient in separation of province and crime type.
  • A. Sanders Page 149
    Purpose – The purpose of this study is to evaluate the usefulness of personality traits, namely the Big Five, as a means of selection in good police officers. Design/Methodology/Approach – The current study examines a sample of 96 police officers from eight non-urban police departments. Findings – Age and attitude were found to be better predictors of job performance measures than were personality traits. A cynical work attitude was negatively related to ratings of job performance. Officer age was found to have a non-linear relationship to job performance. Research Limitations/Implications – Difficulties in measuring police performance are discussed, as is the relative importance of individual officer personality versus organizational culture. Originality/Value – The study extends the research on police officer selection and issues of job performance and measurement.