فهرست مطالب

توسعه سازمانی پلیس - سال هفتم شماره 1 (پیاپی 28، فروردین و اردیبهشت 1389)

نشریه توسعه سازمانی پلیس
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 28، فروردین و اردیبهشت 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/01/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی معایر حقیقی فرد، سجاد یوسفی، اکبر میرزاده صفحه 11
    رهبری به عنوان یکی از عوامل مهم و تاثیرگذار بر سازمان ها مورد تحقیق گسترده ای قرار گرفته است. میزان موفقیت سازمان در رسیدن به اهداف از پیش تعیین شده، مقدار تلاش کارکنان جهت موفقیت سازمان و تاثیرگذار بودن رهبر بر کارکنان وابسته به رفتارها و سبک رهبری می باشد. نظریه پردازان، سبک های رهبری متعددی را بیان کرده اند که در این مقاله ضمن بررسی آن ها، الگوی رهبری تمام عیار که دربرگیرنده سبک های رهبری تحول گرا و تعامل گرا و رفتارهای مربوط به آن ها می باشد و تاثیر این سبک ها بر سه پیامد رهبری از قبیل میزان تلاش کارکنان، ادراک آن ها از اثربخشی رهبر و میزان رضایت کارکنان مورد مطالعه قرار گرفته است. نتایج این مطالعه نشان داد که رفتارهای رهبری تحول گرا و تعامل گرا که با مدیریت مبتنی بر استثناء(فعال) دنبال می شود، تاثیرگذارترین رفتارهای رهبری هستند. برعکس آن رفتارهای رهبری منفعل/ اجتنابی و بی قید و بند کم اثرگذارترین رفتارهای رهبری هستند. هم چنین یک رهبر می تواند هم از رهبری تحول گرا و هم از رهبری تعامل گرا، به خصوص پاداش مشروط که یکی از رفتارهای رهبری تعامل گرا می باشد استفاده کند. اثرگذارترین رهبران آن هایی هستند که به طور منظم هم از رفتارهای رهبری تحولی(ملاحظات فردی، الهام، تحریک عقلانی، کاریزما) و هم از پاداش مشروط رهبری تعامل گرا استفاده می کنند. در این مورد رهبری تحول گرا مکمل رهبری تعامل گراست.
    کلیدواژگان: سبک رهبری، رهبری تمام عیار، رهبری تحول گرا، رهبری تعامل گرا
  • محمدرضا قلی زاده_علی اصغر فانی - علی محمد احمدوند صفحه 29
    رضایت شغلی از مهمترین متغیرها در حیطه رفتار سازمانی محسوب می شود و تحقق اهداف سازمانی بدون رضایت شغلی امکان پذیر نمی باشد. یکی از وظایف مهم مدیران در سازمان ها، شناسایی استعدادهای بالقوه کارکنان و فراهم نمودن زمینه های رشد و شکوفایی آنان است که زمینه ارتقای بهره وری را فراهم می کند. با توجه به اهمیت نقش مدیران در ایجاد و ارتقاء رضایت شغلی کارکنان سازمان، در این مقاله ارتباط بین شیوه رهبری مدیران(سبک رهبری فیدلر) و رضایت شغلی کارکنان، با مطالعه توصیفی و آماری پرسشنامه های سبک رهبری LPC و پرسشنامه های رضایت شغلی JDI تکمیل شده از بین کارکنان و مدیران معاونت طرح و برنامه و بودجه ناجا، بررسی شده است. آزمون همبستگی اسپیرمن برای بررسی رابطه بین دو متغیر مورد استفاده قرار گرفته و تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS نشان داد که بین سبک رهبری و رضایت شغلی یک رابطه معنی دار وجود دارد. هم چنین در معاونت طرح و برنامه و بودجه نیروی انتظامی بین سبک رهبری رابطه گرا و رضایت شغلی یک رابطه مثبت و مستقیم وجود دارد.
    کلیدواژگان: سبک رهبری، سبک رهبری اقتضایی فیدلر، سبک رهبری کارمدار، سبک رهبری رابطه مدار، رضایت شغلی
  • منصور صادقی مال امیری، علی اصغر نیکنام صفحه 47
    اساس هر علمی، نظریه ها و اندیشه های آن است. علم مدیریت به عنوان یکی از شاخه های مهم علوم انسانی از سال 1900 به صورت متمرکز و علمی مورد مطالعه و بررسی قرار گرفته است و به تعبیری آغاز پیدایش مدیریت نوین از این سال می باشد. از آن سال تاکنون نظریه های فراوانی توسط اندیشمندان مدیریت ارائه شده است که تمامی این نظریه ها را می توان در سه پارادایم عقلایی، طبیعی و سیستمی دسته بندی کرد.
    روشن است که رویکردهای سه گانه فوق اختلافات مبنایی با یکدیگر داشته و نتایج کاملا متفاوت و تا حدودی متضاد را به بار خواهند آورد. بنابراین باید تاثیر مؤلفه های این رویکردها بر خلاقیت را بررسی و مطالعه نموده و از نتایج آن بهره برداری کرد تا موجب تقویت بنیه های سازمان و بروز و ظهور سازمانی خلاق و نوآور را فراهم آورد.
    به همین خاطر با مطالعه و بررسی ویژگی های گوناگون رویکردهای سه گانه عقلایی، طبیعی و سیستمی به تبیین تاثیر مؤلفه های سه گانه(نوع ارتباطات، تمرکز یا عدم تمرکز، رسمیت یا عدم رسمیت) بر خلاقیت پرداخته شد. این تحقیق از نوع توسعه ای با روش پیمایشی بوده که اطلاعات آن از روش مطالعه کتابخانه ای گرد آوری شده است که نتایج حاصله حاکی از آن است که مؤلفه های ذکر شده از منظر رویکرد عقلایی مانع خلاقیت می شود و رویکرد طبیعی با توجه به این که بیش از رویکرد عقلایی به ویژگی های انسانی توجه نموده است در ترغیب و تشویق کارکنان به عمل خلاقانه موثر تر بوده لکن رویکرد سیستمی با توجه به جمیع جهات مساعدی که در نظرات آن مشاهده می شود موجب بروز و ظهور بیشتر خلاقیت در سازمان می گردد.
    کلیدواژگان: نظریه های سازمان، خلاقیت، ارتباطات، تمرکز، رسمیت
  • مرتضی مرادی، کامینه مهرانی، مجتبی برومند صفحه 77
    امروزه سازمان ها سرمایه گذاری فراوانی در زمینه فناوری می کنند تا دسترسی شان به اطلاعات افزایش یابد. رایانه تبدیل به یکی از ابزارهای مهم مورد استفاده در حوزه های فردی و سازمانی شده است و سازمان های گوناگون برای اهداف مختلفی از آن استفاده می کنند که سازمان های انتظامی نیز خارج از این قاعده نمی باشند، اما پیامد نهایی که سازمان ها از این فناوری انتظار دارند افزایش کارآمدی، بهبود کیفیت و ارتقای تاثیر گذاری سازمان می باشد. این مهم تنها در صورتی حاصل می شود که از این فناوری استفاده شود. بنابراین پذیرش آن و استفاده از آن به اندازه خود فناوری مهم می باشد. دانستن عواملی که بر پذیرش فناوری اطلاعات تاثیر گذار است ما را قادر می سازد تا بتوانیم میزان استفاده از آن را پیش بینی کنیم. این مقاله سعی دارد عواملی را که بر پذیرش فناوری از سوی کاربران و به خصوص نیروهای پلیس تاثیر گذار است مورد بررسی قرار دهد. جهت این بررسی چهار مدل کنش موجه، رفتار برنامه ریزی شده، تئوری رفتاری برنامه ریزی شده تجزیه شده و مدل پذیرش فناوری مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج این بررسی نشان داد که سودمندی درک شده، هنجارهای ذهنی، سهولت استفاده درک شده، تجربیات قبلی و خودکارآمدی از عواملی هستند که بر پذیرش فناوری اطلاعات از سوی نیروهای پلیس تاثیر گذار است.
    کلیدواژگان: پلیس، فناوری اطلاعات، رایانه، مدل پذیرش فناوری اطلاعات
  • علی بهاری فر، مهدی جواهری کامل صفحه 95
    رفتار اخلاقی و ارزش های اخلاقی موضوع مهمی است که در بسیاری از تحقیقات مرتبط با اخلاق کسب و کار می باشد. زیربنای همه ارزش ها در سازمان، ارزش های اخلاقی می باشد. این ارزش ها به استقرار و حفظ استانداردهایی کمک می کند که می تواند بر هدایت افراد به سوی اقداماتی که برای سازمان مطلوب هستند تاثیر بگذارد. به طور ویژه، هنگامی که استانداردها یا ارزش های اخلاقی سازمان به طور گسترده ای میان اعضایش رایج شود موفقیت سازمانی افزایش می یابد. در این مقاله تلاش شده است تا به بررسی پیامدهای ارزش های اخلاقی سازمان(عدالت سازمانی، تعهد سازمانی، رفتار اخلاقی و رفتارهای شهروندی سازمانی) و روابط بین آن ها پرداخته شود. نتایج مقاله نشان می دهد که ارزش های اخلاقی سازمان به طور مثبتی بر عدالت رویه ای و عدالت توزیعی تاثیر دارد. عدالت رویه ای و عدالت توزیعی نیز به طور مثبتی بر تعهد سازمانی کارکنان تاثیر دارد. تعهد سازمانی به طور مثبتی بر رفتار اخلاقی کارکنان تاثیر می گذارد. هم چنین رفتار اخلاقی نیز به طور مثبتی بر بعد جوانمردی و بعد نوع دوستی رفتارهای شهروندی سازمانی تاثیر می گذارد.
    کلیدواژگان: ارزش های اخلاقی، عدالت سازمانی، تعهد سازمانی، رفتار اخلاقی، رفتار شهروندی سازمانی
  • مهدی بشارت نیا صفحه 119
    استاندارد سازی تعاریف و مفاهیم اقلام آماری به عنوان یکی از ضروریات در سند نظام نامه سامان دهی آمارهای ثبتی مرکز آمار ایران مطرح شده است. هم چنین در طراحی نظام جامع آماری ناجا که طی سال های 83 الی 85 صورت پذیرفت استاندارد سازی تعاریف و مفاهیم اقلام آماری به عنوان اولین گام در پیاده سازی این نظام به صراحت آورده شده است. در استانداردسازی تعاریف و مفاهیم اقلام آماری از یک سو با نگاهی کلان باید به کارآیی و اثر بخشی تعاریف توجه داشت و از طرف دیگر باید اصول منطقی و الزامات کلامی در ارائه تعاریف مد نظر قرار گیرد. این دو موضوع با هم تضاد ندارند بلکه با روشی هوشمندانه باید به عنوان دو مبنا جمع و هم گرا شوند. برای این منظور دو گروه کارشناسان و خبرگان سازمانی طی فرایندهای قابل قبول، آزمایش شده و معقول نظراتی را ارائه می دهند تا هر قلم آماری به بهترین تعریف خود دست پیدا کند.
    کلیدواژگان: استاندارد، استانداردسازی، اقلام آماری
  • مایکل اس اسکات صفحه 141
    بیشتر ادارات پلیس روش ها و اصول رویکرد مساله گرایی را در عملیات های روزانه خویش تلفیق نکرده اند. به چند دلیل این اتفاق هنوز رخ نداده است. اول بسیاری از افسران پلیس شناخت کاملی از عناصر اصلی رویکرد مساله گرایی و نحوه تلفیق آن در کارکرد های پلیسی ندارند. دوم هنوز سازمان های پلیس از مهارت ها و دانش لازم برای پشتیبانی از رویکرد مساله گرایی برخوردار نمی باشند و سوم این که پلیس هنوز انگیزه های لازم را به وجود نیاورده است که مساله گرایی با جدیت پذیرفته شود. این مقاله ابتدا به بیان نحوه تلفیق رویکرد مساله گرایی در کارکردهای پلیسی می پردازد و چارچوبی برای تلفیق آن در کارکردهای روزانه پلیس ارائه می نماید. سپس به بررسی دانش و مهارت های لازم برای کاربرد مساله گرایی در ادارات پلیس می پردازد. در پایان به بررسی روش کسانی می پردازد که دیدگاه انتقادی نسبت به عملکرد پلیس دارند و راه کارهایی ارائه می دهند که دیدگاه های موجود را تعدیل می نماید و ادارات پلیس را با رویکرد مساله گرایی هماهنگ می کند.
    کلیدواژگان: رویکرد مساله گرایی، ادارات پلیس
|
  • Ali Moayer Haghighi Fard, Sajad Yousefi, Akbar Mirzadeh Page 11
    Leadership as one of the important and influencing organizations factors has been studied extensive. The extent of organization success in achieving pre-determined goals, the amount of employee efforts for organization success and the influence of leader on staffs depend on leader behaviors and style. Theorists have stated numerous leadership styles that have been investigated in this study. Also Full Range Leadership Model that involve Transformational and Transactional leadership styles and their relative behaviors and the influence of these styles on three leadership outcomes such as the amount of employee effort, their perception about leader effectiveness and employee satisfaction rate has been studied. The results of this study showed that Transformational and Transactional leadership behaviors that followed by exception based management (active) are most influential leadership behaviors. Reverse passive/avoidant and Laissez-faire leadership behaviors are least influential leadership behaviors. Also, a leader can use both Transformational and Transactional leaderships, especially conditional reward that is one of the Transactional leadership behaviors. The most influencing leaders are those who regularly use both Transformational leadership (Individualized Consideration, Inspiration, Intellectual, Stimulation, and Charisma) and conditional reward of Transactional leaderships. In this case, Transformational leadership is complement for Transactional leadership.
  • Mohammad Reza Gholizadeh, Ali Asghar Fani, Ali Mohammad Ahmadvand Page 29
    Job satisfaction is considered to be the most significant invariants in the domain of organization behavior and the realization of organization objectives without job satisfaction is impossible. One of the most important tasks of managers in organization is to identify the employees potential and provide the field for their growth and self actualization and thereby provide the field for optimization of productivity. Regarding the significance of managers roles in creation and advancement of organization employees job satisfaction, in this article the relation of different leadership styles (fielder leadership style) and employees job satisfaction have been research by studying descriptively and statistically the leadership style questionnaires and the completed job satisfaction questionnaires of Iran police department of programming and planning personnel. Sperman coefficient test was used to examine the relation between two invariants and the data analysis by SPSS soft ware showed that there is a meaningful relation between leadership style and job satisfaction. In Iran police department of programming and planning there is also a positive relation between relational leadership style and job satisfaction.
  • Mansoor Sadeghi Mal Amiri, Ali Asghar Niknam Page 47
    The base of any science, theory and thought is that management science as a significant branch of humanities has been the focus of centralized and scientific research from 1900. In other words the beginning emerge of new management began at this year. From then on different theories have proposed by management scholars which they all can be classified into intellectual, natural and systematic. It is clear that the above mentioned three layers approaches have fundamental differences with one another and have contaminated in totally different and some time contradictory results. Therefore the constituents effects of these approaches on innovation should be researched and studied and their results should be utilized so that the foundations of organization will be reinforced and will pay the way for the emerge of an innovative organization. So the study and the research on different characteristics of three layers approaches of intellectual, natural and systematic will shed the light on the effects of three layers (type of communications, centralized or non centralized, formality and non formality) on innovation. This research is progressive type with metrical method which its data has been gathered through library research, the results indicated that the afore mentioned constituents create hindrance from intellectual point of view and the natural approach since it focused more on human characteristics, it has been more effective in encouraging and driving the employees to innovative practices but the systematic approach considering its all helping attitudes that can be seen in its views can better lead to emergence of innovation in organization.
  • Kamineh Mehrani, Mehrnaz Shahparast, Mojtaba Boromand Page 77
    Today, organizations invest a lot in technology to increase their access to information. Computer has become one of the important tools used in the areas of organizational and individual fields and different organizations have used it for different goals that police organizations are not exception, but the final outcome that organizations are expected from this technology is improve efficiency, quality and promoting the impact of organization. This is achieved only if this system technology could be used. Therefore its adaption and application is important as the technology itself. Knowing the factors that influence the acceptance of IT we can anticipate the amount it is used. This paper tries investigating the factors influence the acceptance of IT by the user and specially police officers. For this study, four models: reasoned action, planned behavior, theory of decomposed planned behavior and the technology acceptance model were studied. The results showed that perceived usefulness, subjective norms, perceived ease of use, previous experience and self-efficacy are the factors that have influence on acceptance of IT by the police.
  • Ali Bahart Fard, Mahdi Javaheri Kamel Page 95
    Ethical behaviors and ethical values are important issues in many researches related to business ethics. Ethical basis of all values in organization is ethical values. These values contribute to establishment and sustenance of standards which can be influential in leading people to initiatives which are favorable to organization. In particular the organization success has increased once the standards or the organization ethical values are wide spread among its members. In this article it is attempted to study the organization ethical values consequences and their interrelations (organization equality, organization commitment, organization behavior and organization citizenship behaviors). The results of this research showed that the organization ethical values have positive influence on equality process and equality distribution. Equality process and equality distribution also have positive influence on employees organization commitment. Organization commitment also has positive influence on employee ethical behavior. Ethical behavior has also positive influence on organization citizenship behavior philanthropic and manliness dimensions.
  • Mahdi Beshart Nia Page 119
    Description standardization and statistical item concepts are considered to be as one of the neccessities in the document of organized system of registrated records of Iran statistical center. Also in designing the Iran police statistical comprehensive system which took place between the year 1383 to 1385, the standardization of statistical item concepts and descriptions were stipulated as the first steps in realization of this system. in standardization of statistical item concepts and description in one hand and vebal necessities and logical principles on the other hand a macro view to efficiency and efficacy should be considered. These two issues are not contradictory therefore they should be collected as two bases by an intelligent method. So two groups of organization experts and profetionals provided their views through logical, tested and sustained processess so that each item will recieve the best definition.
  • Michael S. Scott Page 141
    Police agencies have, for the most part, not yet integrated the principles and methods of problem-oriented policing into their routine operations. This is so for several reasons. First, many police officials lack a complete understanding of the basic elements of problem oriented policing and how problem solving fits in the context of the whole police function. Second, the police have not yet adequately developed the skill sets and knowledge bases to support problem oriented policing. And third, the police have insufficient incentives to take problem-oriented policing seriously. This paper begins by articulating what full integration of problem-oriented policing into routine police operations might look like. It then presents one framework for integrating the principles and methods of problem-oriented policing intothe whole police function. The paper then explores the particular skill sets and knowledge bases that will be essential to the practice of problem-oriented policing within police agencies and across the police profession. Finally, it explores the perspectives of those who critically evaluate police performance, and considers ways to modify those perspectives and expectations consistent with problem-oriented policing.