فهرست مطالب

پزشکی تامین اجتماعی - پیاپی 8 (آذر و دی 1381)

مجله پزشکی تامین اجتماعی
پیاپی 8 (آذر و دی 1381)

  • 80 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1381/10/01
  • تعداد عناوین: 17
|
  • مقالات علمی
  • علیرضا ظهور، سعدالله شمس الدینی صفحه 4
    یکی از عوامل مهم و خطرزای شناخته شده برای بیماری های قلبی و عروقی، افزایش کلسترول و تری گلیسیرید خون شناخته شده است، تاثیر سیگار و تریاک در تغییر میزان چربی های خون مورد بحث محدود به پژوهش های انجام شده در این زمینه است. این پژوهش به منظور تعیین رابطه مصرف سیگار و تریاک با غلظت چربی های خون در افراد بالای 20 سال شهرستان کرمان انجام گرفت.
    این بررسی به صورت مقطعی در سال 1379 روی تمامی مراجعان بالای 20 سال تعداد 756 مرد و یک هزار و 292 زن که ظاهرا سالم بودند و برای ارزیابی سلامتی به کلینیک تندرستی کرمان مراجعه نموده بودند، انجام پذیرفت.
    در این پژوهش قد و وزن افراد به منظور محاسبه ضریب توده بدن (BMI) اندازه گیری و مقدار کلسترول و تری گلیسیرید سرم آنان در وضعیت ناشتا به وسیله اتوآنالایزر RA 1000 تعیین گردید.
    کلیدواژگان: سیگار، تریاک، کلسترول و تری گلیسیرید
  • احمد صالحی، سیده زهرا افضلی صفحه 9
    توفیق در انجام مسئولیت های درمانی، تشخیصی، مراقبتی و بهداشتی برای بیماران، در گرو شناخت و درک گروه پزشکی از بیماری و دخالت بیماران در امر تصمیم گیری ما خواهد بود.
    شناخت و آگاهی بیمار در مورد بیماری، روش های درمانی و مراقبتی در این تصمیم گیری ها نقش بسزایی دارد. پوشش مدیریت درمان تامین اجتماعی استان اصفهان به ارائه یک الگوی علمی، کاربردی در این مورد بپردازد.
    این تحقیق یک مطالعه توصیفی است که محققان با استفاده از مطالعات و روش های کتابخانه ای، میدانی، مشاهده، مصاحبه و... و فرم نیازسنجی آموزش، اطلاعات را جمع آوری نموده اند.
    نتایج پژوهش بیانگر آن است که به طور متوسط هر پرستار طی یک ماه در یک نیمسال، 4 مورد آموزش به بیمار انجام داده است در حالی که تعداد مورد آموزش انجام شده غیر رسمی و ثبت نشده بیش از این تعداد است.
    کلیدواژگان: پرستاری، فرآیند آموزش، نیازسنجی آموزش، شرایط محیطی، ارزشیابی آموزش
  • سیاوش گرایش نژاد صفحه 15
    تا به حال لیپوپروتئین های مختلف مانند IDL, HDL, LDL,VLDL و شیلومیکرون در خون مشاهده شده است.
    LDL تنها لیپوپروتئینی است که می تواند به لایه انتیما وارد و خارج شود. انتیما از یک لایه سلولی ساخته شده است که در زیر آن، بافت پیوندی قرار دارد. LDL از لایه سلولی گذشته و وارد بافت پیوندی شده و از آن خارج می شود. LDL اگر در این لایه اکسیده شود دیگر نمی تواند از بافت پیوندی خارج گردد. LDL اکسیده شده به سطح داخل سلول های آندوتلیال متصل گردیده و ژن های مختلف این سلول ها را فعال می نماید و در نتیجه پروتئین های مختلف نیز، ساخته می شوند. این پروتئین ها سبب به وجود آمدن یک حالت التهابی در عروق می شود که باعث به وجود آمدن چربی در زیر سلول های اندوتلیال انتیما می شود.
    کلیدواژگان: بیوشیمی، بیماری های داخلی قلب، آترواسکلروز، کلسترول، LDL و HDL
  • سید احمد جهانمیری صفحه 25
    شکایت از سردرد، یکی از شایع ترین علت مراجعه بیماران به پزشک می باشد؛ بر روی درصد زیادی از بیماران مبتلا به سردرد، تشخیص میگرن گذاشته می شود. میگرن یک سندرم نورولوژیک است که در حدود 10 تا 20 درصد افراد جامعه از آن رنج می برند.
    شیوع آن در زنان تقریبا 20 درصد و در مردان 6 درصد است. در حدود 60 درصد از بیماران، یک تاریخچه مثبت فامیلی دارند. داروهای مؤثر در درمان میگرن بسیار محدود است و درصد سال گذشته در مقایسه با سایر دسته های دارویی، پیشرفت دارو درمانی سردرد بسیار اندک بوده است.
    کلیدواژگان: فارماکولوژی، داروهای ضد درد، میگرن، سردرد
  • محمدرضا قدیر، محمدرضا جعفری صفحه 32
    سابقه
    سندرم روده تحریک پذیر (IBS) از شیوع بالایی برخوردار می باشد.
    بر اساس دیدگاه های ارائه شده، معیارهای تشخیصی (ROME 2) که بر اساس علائم بیماری استوار شده است، راهنمای تشخیصی مناسبی می باشد. هر چند بیماری سلیاک می تواند به اشتباه سندرم روده تحریک پذیر تشخیص داده شود، هیچ مطالعه آینده نگری منتشر نشده که در آن بیماران با این اختلال، جهت بیماری سلیاک بررسی شده باشند.
    هدف ما در این مطالعه دستیابی به ارتباط بین بیماری سلیاک با IBS در بیماران با معیار کامل ROME 2 می باشد.
    روش تحقیق: ما یک مطالعه مورد-شاهدی را در یک بیمارستان دانشگاهی انجام دادیم، که طی آن 300 بیمار با معیارهای کامل ROME 2 برای IBS و 300 شاهد سالم (که از نظر سن و جنس مطابقت داشتند) جهت بیماری سلیاک مورد بررسی قرار گرفتند. این بررسی به وسیله آنالیز IgA آنتی گلیادین، IgG آنتی گلیادین در سرم و آنتی بادی های آندومیزیال (EMA) انجام شد. به بیماران و گروه کنترل با نتایج مثبت از نظر آنتی بادی ها، بیوپسی از دوازدهه برای تایید احتمال بیماری سلیاک پیشنهاد گردید.
    کلیدواژگان: بیماری سلیاک، سندرم روده تحریک پذیر، معیارهای تشخیصی ROME 2، آنتی بادی آندومیزیال
  • سید محمدرضا فولادی صفحه 40
    فوائد کلی تست های آزمایشگاهی را نباید فقط با توجه به اقتصادی بودن و تاثیر آن بر هزینه ها سنجید، در حالی که استفاده از تست های جدید و اضافی تشخیصی هزینه های آزمایشگاهی را بالا می برد، وقتی با دید بازتر به مسئله نگاه کنیم (از جمله سرعت تشخیص، هزینه بستری، درمان و شیوع عوارض) مزایای اساسی و کاهش در هزینه ها را خواهیم دید.
    ارزشمندی تست های آزمایشگاهی را فقط می توان با در نظر گرفتن کلیت درمان و تشخیص افراد سنجید، بنابراین زمانی که تست های آزمایشگاهی در کنار ارزیابی داده های بیمار قرار می گیرند فرآیند تصمیم گیری از صحت و اثربخشی بالقوه برخوردار خواهد بود.
  • گزارش مورد پزشکی
  • جمال الدین نیکنامی صفحه 45
    بیمار مورد مطالعه یک دختر 16 ساله اهل شبستر می باشد که با شکایت تب، تهوع و استفراغ و درد در ناحیه تحتانی سمت راست مشکم (RLQ) به بیمارستان مراجعه نموده است. پس از ایجاد یک شکاف (انسیزیون) در ناحیه مک بورنی، جراح متوجه تورسیون یک کیست ساده در این ناحیه شد. بنابراین محل انسیزیون (شکاف) به ناحیه میانی شکم تغییر یافت. با بررسی بیشتر مشخص شد که 11 کیست در ناحیه مزانتر روده ها با مشخصات یک کیست ساده که مملو از یک مایع شفاف می باشند وجود دارند، و یکی از آن ها در ناحیه سکوم دچار تورسیون شده است.
  • برگزیده مقاله های کمیته های علمی مراکز درمانی
  • این شماره / واحد آموزش بیمارستان شهید شریعت رضوی
    صفحه 50
    یکی از شکایات شایع بیماران که گاه باعث مراجعه آنان به پزشک می شود بوی بد دهان یا Holitosis است از آنجایی که هالیتوزیس به دلایل مختلف ایجاد می شود لذا می تواند، نشانه ای از یک بیماری خاص باشد که ارزش تشخیصی برای پزشک معالج دارد.
    بر این اساس و با توجه به پراکندگی مطالب مربوطه در کتاب های گوناگون پزشکی، این مقاله سعی در جمع بندی و ارائه گزیده ای از علل مهم بوی بد دهان دارد.
  • گفت و گو با پیشکسوتان علم و طب
  • علی محمد عنقا، هنگامه محب ربانی، فاطمه ابهری صفحه 56
  • گوناگون
  • گزارش / آشنایی با بیمارستان تخصصی و فوق تخصصی شهید دکتر لواسانی
    صفحه 63
  • پیدایش طبابت در ایران / تصویب اولین قوانین پزشکی روز
    علی محمد عنقا صفحه 64
    در شماره های قبل نوشتیم که طبابت و علم پزشکی نوین ایران همزمان با عصر انفجار علم و دانش در مغرب زمین، تحت تاثیر قرار گرفت و از پیشرفت های روز تا حدودی برخوردار شد.
    در قرن 11 هجری شمسی با نفوذ کشورهای بیگانه همچون انگلستان و روسیه و حضور پزشکان خارجی به خصوص انگلیسی ها در دربار قاجار و عدم وجود سازمان های مشخصی برای تصدی مسائل مربوط به بهداشت و درمان، سبب شد که تصمیم گیری ها در مورد مسائل بهداشتی، درمانی با نفوذ بیگانگان انجام شود.
    مطالب مربوط به طب جدید بتدریج مورد توجه قرار گرفت و با شروع به کار مدرسه طب دارالفنون، پزشکی نوین جایگزین طب قدیم شد.
  • افسانه ملکی، سید محمدرضا فولادی صفحه 66
  • سید ابراهیم هاشمی صفحه 74
  • جدول علمی
    صفحه 76
  • خلاصه مقالات به زبان انگلیسی
    صفحه 78