فهرست مطالب

قبسات - پیاپی 55 (بهار 1389)

فصلنامه قبسات
پیاپی 55 (بهار 1389)

  • خداشناسی
  • 200 صفحه، بهای روی جلد: 25,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/06/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • فاطمه شاکرین، حمیدرضا شاکرین صفحه 5
    مقاله حاضر در پی اثبات وجود خدا از طریق برهان علیت است. در نگاه نویسندگان قاعده علیت، اصلی استوار و فرااثباتی است که در عین اثبات وجود خدا، به طور مستقیم، پشتوانه و جانمایه همه براهین کی هان شناختی نیز می باشد. این برهان در فلسفه جدید غرب مورد چالش های فراوانی قرار گرفته است. تئولوژی و فلسفه الهی غرب در مصاف با این چالش ها چندان کامیاب نبوده است؛ اما فلسفه اسلامی توان بالایی از خود نشان داده و در برابر همه اشکالات فراز آمده است. از این رو، کوشیده ایم پس از طرح برهان علیت، مهم ترین اشکالات اندیشمندان غربی را ذکر نموده و با تکیه بر مبانی فلسفه اسلامی آنها را پاسخ گوییم.
    کلیدواژگان: خدا، علیت، امکان، وجوب، ضرورت، تسلسل، واجب الوجود
  • محمد صفر جبرئیلی صفحه 31
    برهان فرجه بر گرفته از سخن امام صادق در اثبات توحید باری تعالی است. حضرت در مناظره با یکی از زنادقه در پاسخ پرسش او برای اثبات توحید و نفی دوگانه پرستی در تدبیر نظام هستی مطالبی فرمود که از آن، برهان و یا برهان هایی در اثبات توحید ربوبی استنباط شده است. اجمال بیان امام را می توان چنین گزارش کرد که تعدد ربوبیت در چند صورت قابل فرض با اشکالات و مفاسد آشکاری مواجه می شود که دفع و رفع آنها مستلزم پذیرش توحید خواهد بود. بخشی از آن به نقل از هشام بن حکم (179 ق) در منابع حدیثی از کافی کلینی (329 ق) و التوحید صدوق (381 ق) تا متکلمان و حکیمان معاصر مورد استناد قرار گرفته است.
    استناد به این حدیث و تحلیل، تبیین و شرح آن مانند دیگر متون روایی در عرصه مباحث فکری سیر و سرنوشت خاصی دارد که در این نوشتار ضمن ارائه سیر تاریخی آن برهان های استفاده شده با تقریرهای ارائه شده طرح و تبیین شده است.
    کلیدواژگان: فرجه، زندیق، توحید ربوبی، توحید خالقی، برهان فرجه، برهان تمانع
  • محمد محمدرضایی، محمدقاسم الیاسی صفحه 51
    برهان فطرت بر اثبات خداتاریخ دریافت: 14/2/1389 تایید: 11/3/1389 محمد محمدرضایی* محمدقاسم الیاسی**چکیدهخداشناسی و خداجویی در فطرت انسان همگام با آفرینش وی سرشته شده است. حتی برهان صدیقین، برهان وجودی، برهان شهودی و اخلاقی به گونه ای از آبشخور فطرت خداشناسی سیراب می شوند. همه آدمیان به نحو بسیط این شناخت را در عمق جان و وجدان خویش احساس می کنند؛ اما شاید به دلیل عوامل گوناگون محیطی، اجتماعی، فرهنگی و موانع مختلف دنیایی وضوح و روشنی آن را از یاد برده باشند. علم به این آگاهی فطری یا خداشناسی فطری، نیازمند تلنگر و جرقه هایی است که دم به دم از سوی دین پژوهان و فیلسوفان باید صورت بگیرد تا تجلی آن همواره محفوظ باقی بماند؛ چنانکه آدمی هنگام غرق شدن کشتی زندگی اش ناخودآگاه به ندای باطنی خود پی می برد که او را به سوی ساحل نجات فرا می خواند و یاری می کند.
    از این رو، این مقاله تلاش می کند تمام تقریرهای مهم برهان فطرت که در دنیای غرب و اسلامی تاکنون صورت گرفته جمع آوری و بررسی کند و تا حد ممکن ریشه های نخستین عقلی، قرآنی و روایی و منابع غربی آن را پیدا کند. آنگاه با تحلیل و ارزیابی مشخص خود که برهان فطرت با شناخت عقلی حصولی است یا با شناخت حضوری یا اعم از آنها؟ آیا این تقریر بر اساس خداجویی بوده یا خداشناسی یا اعم از هر دو؟ سرانجام با تامل و تحقیق، جمع بندی میان آن تقریرها را بیان کرده و نظر برگزیده مشخص شده است.
    کلیدواژگان: برهان، فطرت در لغت، فطرت در اصطلاح، امتیاز فطرت از طبیعت و غریزه، فطرت در قرآن، فطرت در روایات، برهان فطرت
  • حسین عشاقی صفحه 73
    برهان های اثبات وجود خدا چهار دسته اند؛ زیرا واسطه اثبات و سرمایه اولیه برای اذعان به وجود خدا یا مصداقا متحد با ذات خداست، یا مغایر با اوست. در صورت تغایر، واسطه مغایر، یا از موجودات خارجی است، یا از مفاهیم ذهنی و یا این واسطه مغایر، از معدومات است. دسته چهارم را برهان های عدمی می نامیم. در این برهان ها از طریق بررسی خواص نیستی ها و تکیه بر قواعد بدیهی، نظیر امتناع ارتفاع نقیضین و قواعد منطقی، نظیر قاعده عکس مستوی و عکس نقیض و اشکال قیاس های اقترانی، وجود خدا اثبات می گردد. در مقاله زیر بیست ودو برهان را از این نمونه ملاحظه خواهید کرد.
    کلیدواژگان: معدوم، عدم، عکس مستوی، عکس نقیض، واجب الوجود، برهان وجودی، برهان عدمی، اثبات وجود خدا
  • رضا اکبری، عباس خسروی فارسانی صفحه 95
    یکی از استدلال های ارائه شده درباره اثبات وجود خدا و معقولیت باورهای دینی، به «شرطیه پاسکال» یا «شرط بندی پاسکال» مشهور است. ویلیام جیمز استدلال شرطیه پاسکال را بازنگری و تقریری جدید از آن ارائه کرده است. از نظر او، همیشه اینگونه نیست که ما باورهایمان را صرفا براساس دلایل عقلی محض شکل داده و می پذیریم، بلکه در بسیاری موارد، اراده، احساسات و عواطف جهت باور ما را تعیین می کند. از نظر او، باور دینی نیز در حیطه چنین باورهایی می گنجد. جیمز در نقد موضع شکاکیت و تعلیق حکم به باورهای دینی، معتقد است پرسش ها و مسائل مربوط به پذیرش یا وازنش باورهای دینی، گرچه شاید به لحاظ عقلی، پرسش هایی گشوده و بدون پاسخ نهایی و فیصله بخش باشند که نتوان در مورد آنها موضع عقلانی قطعی در پیش گرفت، اما به لحاظ عملی و با توجه به نیازهای عاطفی و خواهش های سرشت اراده گر و احساسی ما، در زمره انتخاب های اصیل و حقیقی می گنجند که زنده، اجتناب ناپذیر و سرنوشت سازند و نمی توان در مورد آنها بی تفاوت بود، بلکه باید با توجه به نیازهای سرشت احساسی و اراده گر خویش، به بررسی آنها بپردازیم و اگر متناسب با امیال و خواسته های ما هستند، آنها را بپذیریم و در غیر این صورت، آنها را رد و طرد کنیم. دیدگاه جیمز در معرض انتقادهایی قرار گرفته است. تلقی ابزارانگارانه از صدق، پذیرش اراده گروی شناختاری، تعارض در عینیت گروی اخلاقی، عطف توجه به سود این جهانی، ابهام در مفاهیمی همچون عاطفه و احساسات از جمله مهم ترین اشکالات طرح شده بر تقریر جیمز از شرطیه پاسکال محسوب می شوند.
    کلیدواژگان: شرطیه پاسکال، ویلیام جیمز، وجود خدا، قرینه گروی، ایمان گروی، اراده گروی، عمل گروی، اخلاق باور
  • سید صدرالدین طاهری صفحه 121
    این مقاله به بحث انتقادی درباره «برهان وجودی» بر وجود خداوند به روایت دکارت و برحسب سنت فلسفی او اختصاص دارد. دکارت برهان وجودی را در رساله مختصر و مهم خود، تاملات در فلسفه اولی، در تامل پنجم ارائه کرده و در کتاب اصول فلسفه و رساله دلایل اثبات وجود خداو جدایی نفس و بدن به روش هندسی نیز همان دلیل را تلخیص و تکرار نموده است.
    در مقاله حاضر ابتدا صورت هایی از طرح برهان وجودی را در آثار مختلف دکارت ملاحظه خواهیم کرد و پس از استخراج مضمون مشترک آنها شش اعتراض را که دکارت خود پیش بینی یا نقل کرده و پاسخ داده، همراه با پاسخ های او گزارش می کنیم و می کوشیم در هر مورد قضاوتی نیز داشته باشیم. در پایان نیز یک اعتراض بر نتیجه برهان، به ابتکار این مقاله، بر مجموعه اعتراضات می افزاییم.
    کلیدواژگان: برهان وجودی، کمال مطلق، وجود، ماهیت، مفهوم خدا
  • سعید رحیمیان صفحه 145
    مقاله حاضر به مقایسه میان عارفی مسلمان از شرق و متالهی مسیحی از غرب در مقوله مهم «خداشناسی انفسی» (شناخت خداوند از راه شناخت نفس) می پردازد. ابن عربی در آثار متعددش به این روش و انحای مختلف آن پرداخته است که از مهم ترین آنها می توان به فصوص الحکم اشاره کرد. در این اثر او به شیوه های مختلف سیر از معرفت نفس به معرفت حق می پردازد؛ از جمله رویکرد امتناع معرفتی و رویکرد امکان معرفتی که خود بر 6 شیوه مشتمل است. مهم ترین کتاب بوناونتوره که در آن به این شیوه و انواع روش های مختلف آن اشاره نموده، عبارت است از «سیر نفس به سوی خدا» که ناظر به یافت های او در دو حیطه علم حصولی و نیز علم حضوری، هریک مشتمل بر دو راه و جمعا به چهار راه می باشد.این نوشتار در نهایت به وجوه مشترک و نیز وجوه افتراق رویکرد دو عارف مزبور می پردازد.
    کلیدواژگان: خودشناسی، خداشناسی، خداشناسی انفسی، ابن عربی، بوناونتوره، کتاب فصوص الحکم، کتاب سیر نفس به سوی خدا
  • مهدی گنجور، مجید صادقی حسن آبادی صفحه 171
    در طول تاریخ تفکر فلسفی، همواره یکی از مهم ترین دغدغه های فکری بشر، خودشناسی و یافتن رابطه درست میان «انسان» و «خدا» بوده است. در این باره، برخی از فلاسفه غربی نشاندن انسان زمینی در کنار خدای آسمانی را جز به قیمت الینه شدن و از خودبیگانگی انسان نمی دانستند. نگارنده در نوشتار حاضر بر آن است تا این مسئله را در تفکر و تعالیم اسلامی با رهیافتی فلسفی- عرفانی، تبیین و بررسی کند. مباحث محوری این مقاله عبارتند از:1- امکان خودشناسی و ضرورت خودیابی؛ 2- تلازم خداباوری و خودیابی؛ 3- انسان و درد خداجویی؛4- شباهت و سنخیت وجودی انسان و خدا (تقرر صفات الهی در نفوس آدمی)؛ نگارنده در پایان نوشتار حاضر، رمز و راز این تلازم و رابطه حقیقی میان خداباوری و خودیافتگی را در آفرینش انسان بر صورت و صفات واجب تعالی دانسته، ابعادی از وجوه شباهت میان نفس انسان و خدا را در ذات و صفات و افعال بیان می دارد.
    کلیدواژگان: خدا، انسان (نفس)، خداباوری، خودیافتگی، تلازم رهیافت عرفانی، رهیافت فلسفی
  • ترجمه چکیده انگلیسی
    ابوالفضل ساجدی صفحات 1-10
|
  • Fatemeh Shakerin, Hamid, Reza Shakerin Page 5
    This article tries to prove God’s existence through causality demonstration. The authours believe that the causality demonstration is an established principle and is beyond evidence which not only proves God’s existence directly, rather it is the support and root of all cosmological demonstrations. This demonstration have been repeatedly challenged in the new philosophy of the West. The West theology and Divine philosophy has not been successful in confronting these challenges; but Islamic philosophy has shown a great strength and has answered all the questions. Therefore after presenting the causality demonstration, the most important questions of the West scholars are mentioned and have been answered relying on the bases of Islamic philosophy.
    Keywords: God, causality, possibility, obligation, necessity, progression, necessary existent
  • Mohammad Safar Jabreili Page 31
    Forjeh demonstration is derived from Imam Sadegh’s speech about proving the Unity of God. In a debate with one of the heretics and answering his question, Imam Sadegh (PBUH) has mentioned some points for proving monotheism and rejecting dualism in the management of the universe; some of which has been narrated by Hesham Ibn Hakam (179 LAH) in traditional sources such as ‘Kafi’ by Koleini (329 LAH) and ‘Al-Tohid’ by Saduq (381 LAH) and has been referenced by theologians and scholars untill today. Similar to the other narrations – which are related to intellectual subjects- using this narrations and its analysis and explanation has a special method as well. Presenting the historical path of this narration, the different demonstrations derived from it and their different accounts will be mentioned and explained in this article.
    Keywords: Forjah, heretic, monotheism in Lordship, monotheism in creation, Forjah demonstration, the demonstration of mutual hindrance
  • Mohammad Mohammad, Rezai, Mohammad, Qasem Eliasi Page 51
    Understanding and searching for God is put in human’s nature since his creation and even demonstrations such as the Seddiqin demonstration, existential, intuitional and ethical demonstrations all use this nature to prove God. All human beings feel this understanding inside themselves through their conscience but they might have forgotten it’s clarity due to various environmental, social, cultural and different worldly factors. To be aware of this innate knowledge and understanding of God, some sparks and taps are needed which should be done by religious researchers and philosophers to keep it manifested. This is just like when human is surrounded by difficulties in his life and he pays attention to his innate sound which rescues and helps him.Therefore in this article all the important accounts of the demonstration of nature posed in the West and in the world of Islam is collected and investigated; their roots have been studied and their rational, Quranic and narrational roots have been discovered. Analyzing and evaluating the demonstration of nature, it is determined whether it is an acquired rational knowledge or an immediate knowledge or it includes both of them; is this account based on searching for God or understanding God or both. After a research, these accounts will be summarized and concluded and one will be chosen as the author’s view.
    Keywords: demonstration, nature, the difference between nature, instinct, nature in Quran, nature in narrations, the demonstration of nature, innate knowledge, God, human
  • Hosein Oshaqi Page 73
    The demonstrations which prove God’s existence are divided into four groups: the intermediary of proof and the initial data which makes one affirm God’s existence is either united with God’s existence in its referent or it is different from it; in the case it is different, the different intermediary is either an external object, a notional concept or it is non-existing. The fourth type of demonstration is called non-existential demonstration. In these demonstrations God’s existence is proved by investigating the characteristics of the non-existence and by relying on self-evident rules such as the law of excluded middle and logical rules such as the even conversion rule (conversio simpler) and the conversion by contradiction rule (conversion per contrapositionem) and the problems of conjugate syllogism. Twenty two demonstrations of this kind will be observed in this article.
    Keywords: non, existent, non, existence, even conversion, conversion by contradiction, necessary being by itself, God, demonstration, existence
  • Reza Akbari, Abbas Khosravi Farsani Page 95
    One of the demonstrations presented to prove God’s existence and rationality of religious beliefs is known as ‘Pascal’s wager’. William James has reviewed this demonstration and has presented a new account of it. According to his opinion we do not always form and accept our beliefs based on mere rational reasons; rather in many cases our will and feelings determine the direction of our beliefs. He believes that religious beliefs are among these cases as well. Criticizing skepticism and suspension of propositions on religious beliefs, James believes although the questions and problems related to accepting or rejecting religious beliefs might be rationally unanswered and without a final response such that we cannot take a definite rational position about them, but in practice and considering our emotional needs and the demands of our willing and emotive nature, they are among genuine and real choices which are living, unavoidable and momentous and we cannot be indifferent to them; rather we should study them considering the needs of our emotive and willing nature, if they are in accordance with our wills and pleasures we should accept them and otherwise we should reject them. James’ view has been criticized. Some of the most important criticisms of William James’ account of ‘Pascal’s wager’ are as follows: having an instrumental look at truth, accepting cognitive volitionaism, contradiction in ethical objectivism, paying attention to the profit of this world and ambiguity of concepts such as emotion and feelings.
    Keywords: Pascal's wager, William James, God's existence, contextualism, fideism, pragmatism, volitionalism, ethics of belief
  • Seyyed, Sadralddin Taheri Page 121
    This article is devoted to the critical discussion of the ontological proof for proving the existence of God, according to the Descartes. Descartes has presented his narrative from the ontological reason in his short and important treatise “meditations on the primary philosophy” in the third and fifth meditation and repeated short texts of that in his other book “The principles of philosophy “, the principles 14 -16, and in his other treatise “The reasons of proving God and separation between the soul and the body through the Geometrical method”.In the present article, at first, we will speak out the design of the reason from the different writings of Descartes, and after extraction of the common content of them, will report six rejections. Descartes has presented and answered in his books, especially in the Rejections and Answers, and we will tray to have a judgment in every case. At the end of the article we will inter a new rejection on the result of the reason by the initiative of this article.
    Keywords: The ontological proof, the absolute perfection, existence, essence, the concept of God
  • Saeed Rahimian Page 145
    This essay explains the subjective approach to theology (i.e. the relationship between self knowledge and knowing God) from viewpoint of two famous mystic from the East and the West i.e. Ibn Arabi as a muslim sufi and St. Bonaventura as a Christian mystic.Ibn Arabi in his works especially Fusus al Hikam deals with the subjective approach in two main method including impossibly-based method and possibly-based one(including five sub methods).St. Bonaventura in his main work in this area; The soul's journey into God explains the matter by focusing on two main aspects:Acquiring knowledge. 2- Intuition knowledge. Which including briefly four sub method.This essay finally compares the two view point and infers some distinctions and common points between them.
    Keywords: Self knowledge – knowing God – subjective theology – Ibn Arabi – St. Bonaventura – Fusus – The soul's journey into God
  • Mahdi Ganjvar, Majid Sadeghi Hasan, Abadi Page 171
    During history of philosophical thought, one of the most important mental distresses of human has constantly been self-cognition and discovery of proper relation between human and God. In this regard, some western philosophers considered earthy human alongside with the heavenly God with the expense of human’s alienation. Author, in this article is planning to explain this matter in the Islamic instructions and thought with philosophical-mystic approach. The following are the essential topics of this article: 1.Possibility of self-cognition and necessity of self-discovery 2.Concomitance of God-belief and self-discovery3.Human and the suffering of God-seeking4.Existential similarity and congruity of human and God (subsistence of divine attributes into the human’s souls). The author at the end of this writing, regards the mystery of this concomitance and true relation between God-belief and self-discovery in human’s creation according to form and attributes of supreme God. He is identified some aspects of similarity between human soul and God, in the essence, attributes and acts.
    Keywords: God, human (soul), God, belief, self, discovery, mystic approach, philosophical approach