فهرست مطالب

The International Journal of Humanities
Volume:17 Issue: 2, 2010

  • تاریخ انتشار: 1389/02/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حامد وحدتی نسب صفحات 1-12
    بیش از چهار دهه از زمانی که فرنک هول و کنت فلنری گزارش مقدماتی خود در خصوص پیدا نمودن محوطه های پارینه سنگی در زاگرس مرکزی را به چاپ رسانده اند می گذرد. از آن زمان تا کنون بررسی ها و کاوشهای متعددی در ناحیه مذکور انجام شده که نتایج برخی از آنان برخی داده های گزارش سال 1967 را به چالش کشیده اند. هدف عمده این مقاله به هیچ روی انتقاد از گزارش مذکور نبوده و تنها سعی بر این بوده است تا داده ها و یافته های جدید در آن گنجانیده شود. به عنوان نمونه نگارنده معتقد است که برخی محوطه هایی که در سال 1963 توسط هول و فلنری ثبت ولی هرگز معرفی نگشته بودند را توانسته در بررسی های مجدد خود و همکاران پیدا نماید. همچنین کشفیات اخیر در خصوص حضور تکنیک لوآلوآ حاکی از این است که برخلاف ادعای نویسندگان گزارش سال 1967، حضور این تکنیک در صنایع پارینه سنگی میانی زاگرس چشمگیر است.
    کلیدواژگان: موستری زاگرس، پارینه سنگی میانی، تکنیک لوآلوآ
  • بیتا سودایی، فرهنگ خادمی ندوشن، محمد نایب پور، جواد نیستانی صفحات 13-21
    هر ساله تعداد زیادی سکه های اشکانی به موزه های کشور هدیه داده می شود که به علت نامشخص بودن محل پیدا شدن آنها نمی توان به اصالت آن سکه ها پی برد.
    این تکه فلزهای سرگردان که هرساله کشف می گردد بخشی از آن متعلق به دوره اشکانی می باشد که به علت حکومت طولانی این سلسله بخش اعظم این یافته ها را تشکیل می دهد. که برای پی بردن به اصالت آنها مورد مطالعه را موزه رضای عباسی قرا داده ایم.
    داده های آماری از این سکه های سرگردان در مقایسه به تاریخ سیاسی آنها می توان چهره روشنی را در مقایسه با مستندات تاریخی درباره این سکه ها به ما بدهد.
    در این مقاله سعی در نشان دادن اصالت این سکه ها با نتیجه گیری از داده های آماری از این سکه های شاهان دوران اولیه اشکانی که در موزه رضای عباسی و تطابق آن با منابع تارخی خواهیم داشت.
    کلیدواژگان: اشکایان، سکه های سرگردان، اصالت، موزه رضا عباسی
  • محمدجعفر یوسفیان کناری، سید مصطفی مختاباد امرئی صفحات 23-37
    سینمای کیارستمی، به مثابه نمونه بارزی از ظرفیت جهانی شدن فرهنگ نمایشی ایران و با تاکید خاص بر نقش مشارکت تماشاگران در فرایند معناسازی فیلم، تاملاتی پسامدرن را برمی انگیزد. برخی ازمهم ترین وجوه خاص این نوع سینمای نیمه-برساخته عبارتند از: سبک خود-بازتابنده، بعدنمایی های نمودارگونه، روایت های بینا بین و کمینه گرایی فردی. ارزشمندترین دستاورد پسامدرن این نوع سینما، برجسته سازی فرایند معناسازی در حین تجربه بی واسطه فیلم است. به علاوه، نماهای نزدیک فیلم های اخیر او، واحدهای معناساز مستقلی هستند که به نحوی فزاینده عامل تکثیر و تولید بی وقفه احساس و عاطفه ای شرقی است. از این حیث، سبک خلاقانه کیارستمی قابل تفسیر و تطبیق با برخی از مهم ترین آرای متفکران سینمای پسامدرن نظیر ژیل دلوز است. فیلم های اخیر او، در حقیقت، با بهره گیری از جلوه هایی واقعگرا وعناصری بومی، روایتگر میکرو درام های نوینی است که در بینا بین شکاف میان نماهای نزدیک و دریافت فعال مخاطبان خود شکل می گیرد.
    کلیدواژگان: کیارستمی، سینمای ناتمام، پسامدرنیسم، ژیل دلوز، نقد و نظریه
  • لیلا خسروی، سید مهدی موسوی کوهپر، جواد نیستانی، علیرضا هژبری نوبری صفحات 39-54
    گنجینه غار کلماکره که شامل صدها قلم شیء زرین و سیمین است در سال 1368 از غاری به همین نام در پل دختر لرستان توسط یک روستایی پیدا شد. اشیای این مجموعه علاوه بر موضوع زیبایی شناختی، اطلاعات با ارزش باستان شناسی را نیز به همراه دارند. ویژگی منحصر به فرد برخی از این آثار وجود نوشته هایی به خط آرامی قدیم، آشوری جدید و ایلام نو است. رمز گشایی این نوشته ها توسط پژوهشگرانی چون جین لمبرت، فرانچز والت و رسول بشاش صورت گرفت. حاصل این مطالعات ضمن ارائه اطلاعاتی از یک دولت محلی ناشناخته ایلام نو، فصل نوینی را در مطالعات باستان شناسی این دوره خاص ارائه می کند که در این مقاله به آن پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: غار کلماکره، لرستان، ساماترا، ایلام نو، تابالا، آمپیریش
  • سید محمد علی تقوی صفحات 55-71
    چارلز تیلور، فیلسوف کانادایی، اظهار می دارد که «لیبرالیسم معطوف به رویه»، ازآن رو که نمی تواند توجیهی برای پیشبرد «خیر عمومی» در جامعه ارائه کند، قابل تداوم نیست و نیز نسبت به واقعیات سیاسی و اجتماعی بی توجه است. این امر از آن جا ناشی می شود که هستی شناسی و معرفت شناسی نهفته در این نوع از لیبرالیسم «ویژگی های استعلایی» هویت انسانی و شکل گیری آن به شیوه «گفت و گویی» را نادیده می گیرد. در مقابل، وی قرائتی از لیبرالیسم را ارائه می کند که به پیشبرد اهداف جمعی همانند «بقای فرهنگ» توجه می کند و بر ویژگی های استعلایی مزبور نیز متکی است. با این حال، ادعای وی در مورد آن که «لیبرالیسم مبتنی بر حقوق» قابل تداوم نبوده و قرائت وی از لیبرالیسم پیشبرنده اهداف جمعی بر مبانی هستی شناختی و معرفت شناختی اتکا دارد، قانع کننده نیست. اگرچه این دیدگاه تیلور پذیرفتنی است که نظریه های عدالت مبتنی بر حقوق نمی توانند تعقیب اهداف جمعی مانند بقای یک فرهنگ یا زبان را (که جوامع لیبرال عموما به پیشبرد آن ها مبادرت می ورزند) توجیه کنند، اما اهداف مزبور به بقای جامعه یا حتی ویژگی های لیبرالی آن معطوف نیستند، بلکه صرفا حفظ تمایز یک جامعه از سایر جوامع را مد نظر دارند. به سخن دیگر، ناتوانی لیبرالیسم معطوف به رویه در توجیه این اهداف به معنای بی توجهی آن به ویژگی های استعلایی شکل گیری هویت آدمی نیست.
    کلیدواژگان: چارلز تیلور، لیبرالیسم مبتنی بر حقوق، لیبرالیسم معطوف به رویه، اهداف جمعی، بقای فرهنگی، هویت انسانی
  • علی شکور، کورش یزدجردی، سید عبدالعلی کمانه، غلامرضا روشن، مهدی رمضان زاده لسبویی صفحات 73-92
    دیدگاه سیستمی که بعضا ژئومورفولوژی کارکردی نیز خوانده شده است، از زمان گیلبرت در سال 1887 طرح شده است. نگرش سیستمی که در سال 1960 توسط فون برتالنفی مطرح و یک سال پس از مرگش اجازه انتشار یافت، تحول گسترده ای را در چاچوب ارزیابی پدیده ها به وجود آورد. مدل سازی سیستمی نیز واقعیتی بوده که در دهه 1960 با تلاش در توسعه ژئومورفولوژی کمی طرح گردید. چورلی در سال 1962 با انتشار مقاله ای در سازمان زمین شناسی آمریکا به نکات ارزشمندی از مفهوم سیستم در ژئومورفولوژی پرداخت. در هر حال پژوهش های ژئومورفولوژی حوضه ها را می توان از سه دیدگاه مورد مطالعه قرار داد که عبارتند از: دیدگاه تاریخی (موریس دیویس و طرفداران نظریه او)، کاتاستروفیسم (بزرگی وقوع رویداد ها با توجه به بسامد این رویداد ها) و دیدگاه سیستمی (تراز بیلان انرژی و ماده ورودی و خروجی از حوضه های ژئوموفیک). در مقاله حاضر حوضه ژئومورفیک و تحولات آنها از دریچه تئوری سیستمی مورد پژوهش قرار گرفته است. هدف از انجام این پژوهش تعیین وضعیت تعادلی و پایداری حوضه های ژئوموفیک (با تاکید بر اجرای این گونه مدیریت بر حوضه رودخانه کر به عنوان نمونه) از گذشته تا حال و در آینده است.
    کلیدواژگان: سیستم، انرژی، نوسانات اقلیمی، تغییرات اقلیمی، حوضه رودخانه کر
  • مهناز شایسته فر صفحات 93-109
    قالی بافی هنر چند هزار ساله ایران، دارای پیشنیه تاریخی چشمگیری است. این هنر دیرینه با توجه به کاربرد چند جانبه هنری و مصرفی، به تدریج جایگاه خود را در جهان پیدا کرد و چنان در سایر هنرهای دیگر تاثیرگذار بوده که شاهد تجلی تزئینات آن در دیگر آثار هنری همچون نقاشی می باشیم. لذا در این مقاله سعی می شود که با توجه به روابط گسترده هنری ایران و ایتالیا در سده های 17-14/11- 8 به مقایسه نقوش قالی های ایرانی این دوره در نقاشی ایتالیا، پرداخته شود. سئوالاتی که این مقاله در پی پاسخ دادن به آن هاست به شرح ذیل است:1. زمینه های فرهنگی، سیاسی و تجاری انتقال فرش های ایران به ایتالیا در قرون 17-14 چگونه بوده است؟
    2. نقوش مشترک قالی های ایرانی سده های 17-14/11- 8 و فرش های انعکاس یافته در نقاشی های ایتالیا کدامند؟
    گردآوری مطالب و داده های این مقاله نیز با استفاده از اسناد تاریخی و تصاویر موجود صورت گرفته است. برای تنظیم مقاله و بررسی فرضیات نیز از روش تطبیق، تفسیر و توصیف استفاده شده است.
    کلیدواژگان: قالی های ایرانی، نقاشی های ایتالیا، نقش و رنگ، تطبیق و مقایسه، سده های 17، 14
  • مژگان اسماعیلی صفحات 111-121
    وضعیت گذشته بشر به زندگی امروز او مرتبط است و تاریخ یعنی بررسی کیفیت فعالیت های گذشته ای که آثار آنان تا کنون باقی مانده است. حوزه اصلی تحقیقات تاریخی عبارت از زندگی گذشته بشرو مراحل طی شده در فرایند تکامل، تغییرات و پیشرفت های به دست آمده در این مراحل است. تاریخ دیدی کامل نسبت به مسائل گذشته در اختیار انسان قرار می دهد، از موضوعات مورد مطالعه تاریخ می توان از کشف روابط مشترک بین حوادث نام برد و بازسازی این روابط نیز از موضوعات تاریخ است.
    تاریخ حوادث فراموش شده را احیا می کند و ما با مطالعه میراث فرهنگی به گذشته انسان پی می بریم. تاریخ صرفا ثبت حوادث نیست بلکه به ما کمک می کند که ازبررسی حوادث به یک درک علی برسیم.
    تاریخ نمی تواند نقش فرهنگی خود را به خوبی ایفا کند اگر خود را به ثبت حوادث و ذکر جنگ ها و پیروزی ها محدود کند. دسترسی به اهداف تاریخی از طریق رویکرد فلسفی و درک علی از پدیده های تاریخی ممکن می گردد. تاریخ انسان را در فرایند تکاملی اش مورد مطالعه قرار می دهد و از طریق ایجاد رابطه علی ومعلولی بین رخدادها تلاش می کند که «چرایی» و «چگونگی» رخدادها را کشف و با بازسازی میراث فرهنگی، گذشته بشر را بازنمایی کند.
    بررسی فرایند فرهنگ و تمدن در تاریخ بهترین وسیله معرفی روند پیشرفت و ترقی بشر است چرا که این فرایند شاید واقعی ترین بخش تاریخ باشد که در روند آن انسان ها مشارکت داشته اند.
    با توجه به آنچه ذکر شد، مقاله حاضر تلاشی درجهت ارزیابی مجمل از نقش تاریخ در فهم فرهنگ ها و تمدن هاست.
    کلیدواژگان: تاریخ، میراث فرهنگی، تمدن، تکامل، فلسفه تاریخ
|
  • Hamed Vahdati Nasab Pages 1-12
    There has been more than four decades since Frank Hole and Kent Flannery conducted a field expedition in central Zagros Mountains located in western Iran, in 1963. From then onward, numerous discoveries and field projects have been done in this region. Some of these findings may contradict the report of the original survey. Although the goal of this article by no means, is to criticize the 1967 report, it sounds unavoidable to incorporate the new discoveries in it. For instance, the author of this article believes that the twelve missing sites in the 1963 survey were found later, hence; new discoveries in case of the presence of Levallois technique in the Zagros Mountains could change our understanding regarding the Middle Paleolithic of Zagros.
  • Bita Sodaei, Farhang Khademi Nadooshan, Mohammad Naebpor, Javad Neyestani Pages 13-21
    Hundreds of stray coins are being donated every year to different Iranian museums but it is difficult to establish their authenticities due to lack of knowledge about places of their findings. Part of these stray metallic pieces is related to Parthians. Due to their lengthy rule, of about five centuries, Parthian coins form important part of numismatic collection at the museums. Authors have taken Reza Abbasi Museum at Tehran as case study to review the authenticity of those coins. A comparison between statistical data and available historical records give a vivid idea about the genuineness and forgery of these metallic pieces. As such, this article attempts to show the genuineness of some of the coins by taking into account statistical data from early Parthian kings and their comparison with the available historical documents.
  • Mohammad Jafar Yousefian Kenari, Mostafa Mokhtabad-Amrei Pages 23-37
    Kiarostami’s unfinished cinema emphasizes the importance of audiences’ involvement in a movie by using postmodern images. Some essential points of critically reading his, so-called half-created cinema, could be summarized as self-reflexive style, diagrammatical perspectives, in-between narratives,and Individual minimalism. The main postmodern achievement of this cinema is focusing on the process of creating meaning through the experience of film. Furthermore, the close-ups function as separate independent units that are constantly generating their implicit affections. In this respect, Kiarostami’s unusual works are interpretable by Deleuze’ some neologism like affection-image. The films are some affective micro-dramas formed in a gap between the audiences’ receptions and the close-ups. Despite their postmodern reflections, unfinished movies have no strict disciplines that may limit the process of creating meaning. This paper attempts to present a new approach of reading Kiarostami as an increasing global interest.
  • Leila Khosravi, Seyed Mehdi Mousavi Kouhpar, Javad Neyestani, Alireza Hojabri Nobari Pages 39-54
    The hoard of Kalmakarra Cave that includes hundreds of golden and silver objects has been unearthed in 1989 in Pol-e Dokhtar located at Loristān Province by villagers. In addition to aesthetical values, these objects bear archeological significance. Their unique value, with respect to inscriptions in Old Aramaic, Neo- Assyrian and Neo- Elamite on some of them. Deciphering these inscriptions by [Jean] Lambert, François Vallat and Rassoul Bashāsh shed light on an anonymous local governorship of the Neo-Elamite and provided a new chapter in the archeological studies of this particular period in Iran, which this paper will focus on it.
  • Seyed Mohammad Ali Taghavi Pages 55-71
    Taylor argues that procedural liberalism is not viable, or is insensitive to the conditions of social and political possibility, since it cannot justify the political furtherance of common goods. This is because the ontology and epistemology behind it disregard the “transcendental conditions” of human identity and the “dialogical” way of its formation. Taylor’s own version of liberalism, on the other hand, does not eschew promoting collective goals, such as cultural survival, and is supported by these transcendental conditions. However, his charge of non-viability against the liberalism of rights, and his argument for a liberalism of promoting collective goods, on epistemological and ontological grounds, are not convincing. Although he is right that rights-based theories of justice cannot account for promoting collective goals, such as a culture or a language, that liberal societies at large advance, these are goals that go beyond ensuring the survival of the society or its liberal characteristics, and are about preserving the distinctness of the society.
  • Ali Shakoor, K. Yazdjerdi, A. Kamanah, Gh. Roshan, M. Ramazanzadah Pages 73-92
    This paper tries to systematically survey, with taking theoretical view on geomorphic basin and its changes into account. The purpose of this research is to determine the balance and stability of geomorphic basins from the past to present and then to future. Consequently, it tries to determine the balance between energy and input-output materials for example (rainfall, solar radiation, tectonics and neotectonics …) to the basin based cybernetics (including geomorphic, topographic and geological state) and also to calculate energy and material balance considering positive and negative entropy at basin level. Based on the findings, which is the outcome of cybernetic resultant between form and process in basin, we can determine stability and type of balance in the basin. In this paper, emphasis has been put only on rainfall (express of the energy exponent). However, it first discusses Kor Basin Geomorphic locations and Energy-Material Entropy on its surface and then Quantity form of energy (Isolated & Potential Energy). Considering geomorphic state of the basin, we can determine the best planning method from all systems (planning, risk management and crisis management) for basin that neither requires a great cost nor causes disturbance in stability and geomorphic balance while being the optimal process. In Kor geo planning, we are encountering and determining two dimentions: (Y dimension, for geomorphic change for example throughput topogeraphy geradient formations on Kor Basin and X dimension, for rainfall discharge range on Kor Basin rivers out let only and only on fiat paper surface), but in Kor geo management, we represent at least three – dimensional ordered, for example topogeraphy gradient for Y coordinate and rivers discharge quantity for X coordinate and absolution geography location (for space point Z coordinate). Consequently, Kor River Basin can be studied based on two scientific metod: I. Planning & II, Management.
  • Mahnaz Shayestehfar Pages 93-109
    The art of carpet weaving has undergone changes during the course of history. This ancient art has gradually found its place among other branches of art due to its artistic and consumer characteristics. The art of carpet weaving has heavily influenced other fields like painting for its elegant ornamentation. This paper will elaborate on the widespread relations between Persian and Italian art during 8-11/14-17 centuries; hence, the influence of the ornamentation of Persian rugs on Italian painting will be analyzed. There are several questions to which this paper seeks to answer throughout the article. 1- What were the cultural, political and trading backgrounds of the import of Persian rugs to Italy during 14th -17th centuries? 2- What are the common patterns of Persian rugs reflected in Italian paintings? The data were competed through available historical documents and images.
  • Mozhgan Esmaili Pages 111-121
    Man's past condition is related to his present life and history means surveying the quality of the past activities whose traces remain in the present time. The main field of historical research is man's past life, the stages which have been put behind in the process of evolution and changes as well as progresses made in these stages. History is a means to provide human beings with a complete insight into the events under study. Also another subject matter of history is discovering the common relations between the events, but the reconstruction of common relations is an essential part of this subject. History revives the forgotten events and by studying the cultural legacies we come to know about human past. History cannot properly play its cultural role in the form of event recording and mentioning wars and successes and only through philosophical perspective and understanding of causal relations it is possible to achieve historical goals. History is a science that studies human in the course of its evolution. And with developing connection and understanding of the causal relations of events it works with whys and states of events and by reconstructing the past cultural legacy, shows what had gone upon past inhabitants. Culture and civilization and its course in the human history is the best presentation of human development and progress and is the truest part of human history in whose course of development all members of the society take part. In the light of the above, the present article is an attempt to cast a quick look at the contribution of history to the understanding of cultures and civilizations.