فهرست مطالب

کومش - سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 37، پاییز 1389)

فصلنامه کومش
سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 37، پاییز 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/06/15
  • تعداد عناوین: 13
|
  • سمیرا مهرعلی زاده، راهب قربانی *، سعید شرفی صفحات 1-7
    سابقه و هدف

    امروزه افزایش فشارخون، مهم ترین عامل خطر بیماری قلبی، عروق کرونری، مغزی و کلیوی است. افزایش فشارخون در بیش تر اوقات تا چندین سال بدون علامت است. لذا بیماران زمانی مراجعه می کنند که بیماری به مرحله غیرقابل جبران رسیده است. این مطالعه به منظور برآورد شیوع فشارخون بالا در کودکان سنین 17-9 سال در شهر سمنان انجام شده است.

    مواد و روش ها

    دراین مطالعه مقطعی، 2125 نفراز دانش آموزان در سنین 17-9 سال از طریق روش خوشه ایاز سه مدرسه پسرانه و سه مدرسه دخترانه به صورت تصادفی انتخاب شدند. قد، وزن و فشار خون از طریق روش های استاندارد اندازه گیری شد.

    یافته ها

    شیوع فشارخون بالا در دختران از 4/4 درصد تا 6/9 درصد و در پسران از 3 درصد تا 2/8 درصد بود. شیوع فشارخون بالا در هیچ یک از سنین در دختران و پسران تفاوت معنی داری نداشت. فشار خون در همه سنین، به استثنای سن 15، در دختران بالاتر از پسران بود. در دختران بالاترین میزان شیوع فشارخون مربوط به دانش آموزان17 ساله (6/9 درصد) وکم ترین مربوط به دانش آموزان 9ساله (4/4درصد) بود. درپسران بالاترین میزان مربوط به دانش آموزان 15 ساله (2/8درصد) و کم ترین میزان فشار خون مربوط به دانش آموزان 9 ساله (3 درصد) بود. هم چنین با افزایش سن، میانگین فشارخون سیستولیک و دیاستولیک در هر دو جنس افزایش نشان داد.

    نتیجه گیری

    شیوع فشارخون بالا در دانش آموزان مدارس شهر سمنان قابل ملاحظه است. با توجه به عوارض خطرناک آن، بررسی علت بالا بودن فشار خون و به کارگیری روش های مناسب برای پیش گیری و درمان فشار خون ضروری است. به علاوه، استفاده از برنامه های آموزشی و تغییر الگوی مصرف مواد غذایی می تواند در کاهش فشار خون بالا موثر باشد.

    کلیدواژگان: فشارخون بالا، شیوع، کودکان مدارس
  • طاهره اشک تراب، زهرا یزدانی، فراز مجاب، حمید علوی مجد، حسین مدنی صفحات 8-13
    سابقه و هدف
    با توجه به این که موکوزیت دهانی، به عنوان یک عارضه حاد و شایع در بیماران تحت شیمیدرمانی، باعث عدم تحمل آنان جهت ادامه درمان میگردد، پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر مصرف دهانشویه با اسانس نعناع در پیشگیری از موکوزیت دهانی ناشی از شیمیدرمانی در بیماران بستری در بخشهای انکولوژی بیمارستان شهدای تجریش و امام حسین (ع) شهر تهران در سال 1388 انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    این پژوهش کارآزمایی بالینی شاهددار دوسوکور روی 40 بیمار تحت شیمیدرمانی انجام شد. نمونه ها به شکل تصادفی در دو گروه، مداخله و کنترل قرار گرفتند. در گروه مداخله دهانشویه با اسانس نعناع و در گروه کنترل دارونمای آن، به مقدار ده قطره در 30 سیسی آب ولرم، سه بار در روز، از روز آغازین شیمیدرمانی تا چهاردهمین روز پس از شروع شیمیدرمانی تجویز شد و وضعیت مخاط دهان، در این مدت مورد بررسی قرار گرفت. اطلاعات توسط یک پرسشنامهی دو قسمتی (اطلاعات دموگرافیک و بالینی) و چکلیست تعیین شدت موکوزیت دهانی بهدست آمد و در دو گروه، مورد قضاوت آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    میزان بروز موکوزیت دهانی در گروه مداخله 15 درصد و در گروه کنترل 50 درصد بود (05/0p<)، از طرفی خطر بروز موکوزیت دهانی در گروه کنترل، 3/3 برابر بیشتر از گروه مداخله بود. همچنین بین دو گروه، از لحاظ درجه موکوزیت دهانی و روز وقوع آن، اختلاف معنیدار آماری وجود داشت (05/0p<).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج بهدست آمده به نظر میرسد دهانشویه با اسانس نعناع در پیشگیری از موکوزیت دهانی ناشی از شیمیدرمانی نقش موثری داشته و شاید بتواند گزینهی مناسبی جهت کاهش میزان و شدت این عارضه باشد.
    کلیدواژگان: اسانس نعناع، دهانشویه، پیشگیری، موکوزیت دهانی، شیمیدرمانی
  • یلدا زرنگارنیا، حمید علوی مجد، مصطفی رضایی طاویرانی، نصیبه خیر، علی اکبر خادم معبودی صفحات 14-21
    سابقه و هدف
    به دلیل ایجاد حجم عظیمی از داده های پروتئومیکی و نیاز به روش های جدید تحلیل نتایج آزمایشگاهی، تحلیل جمعی پروتئین ها می تواند علاوه بر صرف زمان کم تر ما را در شناسایی الگوهای جدید در مجموعه داده ها یاری کند. تحلیل خوشه ایبه عنوان یک روش آماری مطلوب، ابزاری است که می تواند در تحلیل این گونه داده ها مورد استفاده قرار گیرد. هدف از این پژوهش ارزیابی کارایی روش خوشه بندی فازی در شناسایی الگوهای جدید در مجموعه پروتئین های مرتبط با سرطان های دستگاه گوارش بوده است.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش پروتئین های شناسایی شده مرتبط با سرطان های مری، معده و کلون مورد تحلیل خوشه بندی فازی قرار گرفته اند. بر اساس هر یک از ابعاد هستی شناسی ژنی (Gene Ontology) شامل فرآیند بیولوژیکی، جایگاه سلولی و کارکرد مولکولی، به طور جداگانه روش خوشه بندی فازی اجرا گردید و نتایج حاصله با هم مقایسه شدند.
    یافته ها
    پس از خوشه بندی فازی پروتئین ها، مقدار شاخص غیر فازی بر اساس فرآیند بیولوژیکی، جایگاه سلولی و کارکرد ملکولی به ترتیب 41/0، 55/0 و 35/0 به دست آمد که مخصوصا در مورد خوشه بندی بر اساس کارکرد ملکولی نشان دهنده مناسبت روش خوشه بندی فازی بوده است. با وجود چشم گیر نبودن عرض سایه نمای کل خوشه بندی های حاصل، اکثر پروتئین ها در هر خوشه دارای اشتراکات بیولوژیکی قابل توجه شدند. با بکارگیری نرم افزار Term Enrichment و تعیین عبارت های غنی شده آماری در مجموعه کل داده ها و در خوشه ها مشخص شد که روش خوشه بندی فازی به خوبی توانسته است الگوهای تفسیر جدیدی را در مجموعه داده ها آشکار سازد.
    نتیجه گیری
    با بررسی نتایج حاصل از خوشه بندی فازی مشخص شد که این روش می تواند در جهت تحلیل بهتر و انعطاف پذیرتر پروتئین ها مورد استفاده قرار گیرد. روش خوشه بندی فازی، پروتئین هایی را که دارای تشابهات بیش تری بوده اند با احتمال بیش تری در کنار هم قرار داده است، لذا می توان از این روش در حالت هایی که مشخصه های برخی از پروتئین ها مجهول می باشد، استفاده نمود. هم چنین مشخص شد پروتئین هایی که بر اساس تشابهات مولفه سلولی در کنار هم قرار می گیرند دارای تشابهات بیولوژیکی و عمل کردی نیز هستند که این مساله باید مورد بررسی های بیش تر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: بیوانفورماتیک، تفسیر هستی شناسی ژنی، خوشه بندی فازی، سرطان دستگاه گوارش
  • فاطمه بکایی، نسرین ناصری، حسن مظاهری، زهرا فخاری، شهره جلایی صفحات 22-30
    سابقه و هدف
    یکی از شایع ترین مشکلات ارتوپدیک مفصل زانو، سندروم درد پاتلوفمورال می باشد. یکی از فاکتورهای مستعد کننده این سندروم ضعف عضلانی است. ضعف عضلانی با تغییر در کینماتیک اندام تحتانی، می تواند موجب این سندروم گردد. هم چنین طبق نظریه زنجیره کینتیک، ضعف در عمل کرد یک سگمان حرکتی می تواند سایر سگمان های حرکتی را نیز تحت تاثیر قرار دهد. لذا هدف از این مطالعه، بررسی ارتباط بین قدرت عضلانی و ابتلا به سندروم درد پاتلوفمورال بود.
    مواد و روش ها
    40 زن در دو گروه مبتلا به سندروم درد پاتلوفمورال و سالم (در هر گروه 20 نفر) در این مطالعه شرکت کردند. در هر دو گروه قدرت ایزومتریک عضلات اندام تحتانی و تنه تحتانی به وسیله دینامومتر دستی نیکلاس مورد بررسی قرار گرفت، سپس قدرت ایزومتریک عضلات در دو گروه با یک دیگر مقایسه شدند.
    یافته ها
    در این مطالعه از نظر قدرت ایزومتریک عضلات ابداکتور، اداکتور، لترال روتاتور، فلکسور و اکستانسور هیپ، کوآدریسپس، پلانتار و دورسی فلکسور مچ پا، فلکسور و لترال فلکسورهای تنه در گروه مبتلا کاهش معناداری وجود داشت.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه ما نشان داد که کاهش قدرت درعضلات هیپ و تنه با افزایش شانس آسیب زانو مرتبط است. و لذا تقویت عضلات این نواحی جهت پیش گیری از آسیب، کاهش شانس آسیب بیش تر و هم چنین در درمان این افراد مؤثر به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: سندروم درد پاتلوفمورال، قدرت عضلات، اندام تحتانی، تنه تحتانی، دینامومتر دستی، زنان
  • رز فولادی، نسرین ناصری، رضا رجبی، مهرناز گران مایه صفحات 31-38
    سابقه و هدف
    پارگی لیگامان متقاطع قدامی (Anterior cruciate ligament،ACL) از شایع ترین آسیب های اندام تحتانی در زنان ورزش کار است. در مطالعات گذشته، رابطه بین آسیب دیدگی ACL با سطح هورمون های جنسی زنان، هم چنین ارتباط آسیب دیدگی ACL با سیستم کنترل عصبی-عضلانی به اثبات رسیده است، ولی ارتباط بین کنترل عصبی-عضلانی با سطح هورمون های جنسی زنان کم تر مورد توجه قرار گرفته است. لذا هدف از مطالعه حاضر، شناسایی این ارتباط از طریق بررسی حس وضعیت مفصل زانوی زنان ورزش کار سالم در سطوح مختلف هورمون های جنسی (استروژن و پروژسترون) می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه نیمه تجربی، 16 زن ورزش کار سالم به صورت داوطلبانه شرکت کردند. حس وضعیت مفصل زانوی این افراد در سه نوبت سیکل قاعدگی، در حالت ایستاده و با روش بازسازی زاویه (زاویه هدف ° 30) بررسی شد. در هر سه نوبت به منظور تعیین سطح هورمون استروژن و پروژسترون خون گیری به عمل آمد. زوایای مفصل زانو با استفاده از سیستمی متشکل از مارکرگذاری پوستی، عکس برداری دیجیتال و نرم افزار AutoCAD ارزیابی شدند و خطای مطلق به عنوان متغیر وابسته در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    میانگین خطای مطلق بازسازی زاویه هدف در سه نوبت سیکل قاعدگی، اختلاف معنی داری داشت (025/0= P) و این اختلاف بین نوبت اول و سوم معنی دار بود (003/0= P).
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج حاصله، دقت حس وضعیت مفصل زانوی زنان ورزش کار سالم در سطوح مختلف هورمون های جنسی، اختلاف معنی دار داشت و کم ترین آن مربوط به زمان منس (زمانی که هورمون های جنسی در حداقل غلظت هستند) بود.
    کلیدواژگان: حس وضعیت مفصل زانو، سیکل قاعدگی، هورمون های جنسی
  • هوشنگ دادگر، محمدرضا هادیان*، زهرا سلیمانی صفحات 39-43
    سابقه و هدف

    فلج مغزی یک اختلال حرکتی ناشی از آسیب مغزی غیر پیش رونده می باشد که به دلیل بروز ضایعه در دستگاه اعصاب مرکزی بوده و معمولا با اختلالات دیگری همراه است. وجود رفلکس های غیر طبیعی از جمله رفلکس های دهانی از علایم معمول بیماران اسپاستیک می باشد. هدف پژوهش حاضر مقایسه وضعیت رفلکس های دهانی در دو گروه کودکان فلج مغزی اسپاستیک دو و چهار اندام مبتلا می باشد.

    مواد و روش ها

    در این تحقیق غیرمداخله ای، توصیفی– تحلیلی، 45 کودک اسپاستیک دو و چهار اندام مبتلا 5-10 ساله شرکت داشتند. الگوی رفلکس های دهانی شامل بلع، زبان، لب، شیر خوردن، گاز گرفتن، جویدن،، کامی-حلقی، باز شدن دهان و چرخشی از طریق مشاهده و معاینه مستقیم مورد بررسی قرار گرفت. معیارهای ورود به مطالعه نداشتن مشکلات هوشی، بینایی، شنوایی و مشکل در ساختمان دهان مثل شکاف کام بود.

    یافته ها

    نتایج بدست آمده نشان داد که همه الگوهای رفلکس های دهانی در هر دو گروه به صورت مهار نشده دیده می شوند. بین وضعیت رفلکس های زبان، گاز گرفتن و بلع در کودکان اسپاستیک چهار و دو اندام مبتلا ارتباط معنی داری وجود دارد، بدین شکل که فرکانس تعداد رفلکسهای غیرطبیعی فوق در کودکان فلج مغزی با چهار اندام به میزان معنی داری بیشتر از کودکان فلج مغزی با دو اندام مبتلا بود. بین وضعیت سایر رفلکس های دهانی در این دو گروه ارتباط معنی داری مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    یافته های این مطالعه وجود رفلکس های غیر طبیعی دهانی در هر دو گروه کودکان فلج مغزی اسپاستیک با درگیری دو و یا چهار اندام نشان داد. چون این رفلکس ها بر تغذیه و تولید صداهای گفتاری تاثیر دارند، مداخلات لازم و زودتر برای توسعه و تکامل این رفلکس ها از طریق روش های توانبخشی ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: فلج مغزی اسپاستیک، رفلکس های دهانی غیر طبیعی، کودکان، تعداد اندام های درگیر
  • امیر هوشنگ بختیاری، محمد عموزاده خلیلی، الهام فاطمی، بیژن صدیقی مقدم صفحات 44-52
    سابقه و هدف
    برنامه ریزی دقیق در زمینه مسایل بهداشتی، گسترش بیماری ها را کنترل کرده و هزینه های درمانی را کاهش می دهد. با توجه به اهمیت بهداشت مراکز درمانی و از جمله کلینیک های فیزیوتراپی، هدف این مطالعه بررسی میزان آلودگی به باکتری های بیماری زا در پدهای الکتروتراپی مورد استفاده در کلینیک های فیزیوتراپی را بود.
    مواد و روش ها
    20 پد الکتروتراپی از هر یک از سه کلینیک فیزیوتراپی شهر سمنان مورد نمونه گیری باکتریایی قرار گرفته و میزان آلودگی در آزمایشگاه میکروب شناسی بررسی شد. اطلاعات نحوه شستشوی پدها، دوره زمانی شستشوی پدها، زمان تعویض پدها توسط پرسش نامه جمع آوری گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که تمام نمونه های جمع آوری شده از پدهای الکتروتراپی دارای آلودگی باکتریایی بودند اما نوع باکتری ها در کلینیک های مختلف متفاوت بود. باکتری های یافت شده در دو کلینیک که از وایتکس برای ضدعفونی استفاده می کردند از نوع باکتری های فلور نرمال پوست بود، در حالی که تنوع باکتری های یافت شده در کلینیک دیگر بیش تر و باکتری های بیماری زای نوع کلبسیلا، سراشیا، انتروباکتر نیز مشاهده گردید.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان دهنده آلودگی تمام پدهای الکتروتراپی بوده که می تواند عامل بالقوه خطرناکی در انتقال آلودگی های بیماری زا در مواجهه با بیماران حامل این گونه آلودگی ها باشد. این مطالعه نشان می دهد که پدهای الکتروتراپی عامل بالقوه در انتقال آلودگی بین بیماران و یا تراپیست ها می باشد و ضرورت جایگزینی روش های ضدعفونی استاندارد احساس می گردد. تحقیقات بیش تری لازم است تا راه های انتقال آلودگی در کلینیک های فیزیوتراپی کنترل و جلوگیری شود.
  • علی سعدالهی، معصومه سلمانی، زهرا افتخاری، جلال بختیاری، فاطمه کسبی، امید محمدی، مرضیه مداح، حسین رضایی، راهب قربانی صفحات 53-58
    سابقه و هدف
    دیکته از جمله مهارت های آموزشی بسیار مهمی است که نیاز به پردازش های متعدد مغزی دارد. نقص در هر بخش یا فرآیند می تواند منجر به یک خطای نوشتاری شود، شناسایی خطاهای شایع می تواند به فهم بهتر علل این خطاها و ارائه ی راه کارهای موثر برای حذف یا تعدیل آن ها در کودکان دبستانی کمک کند. هدف این مطالعه بررسی و شناسایی انواع خطاهای دیکته در دانش آموزان پایه های مختلف ابتدایی شهرهای بابل و سمنان بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به صورت توصیفی- تحلیلی بین دانش آموزان مقطع ابتدایی کلاس اول تا پنجم در شهر سمنان (2215 دانش آموز، 1272 دختر و 1943 پسر) و بابل (1664 دانش آموز، 901 دختر و 763 پسر) و جمعا روی 3879 نمونه انجام شد. نمونه ها از میان دانش آموزانی با بهره هوشی و شنوایی طبیعی و بدون هرگونه آسیب مغزی انتخاب شدند. با استفاده از متن های متناسب با هر پایه نمونه دیکته توسط معلم به روش معمول گرفته شد.
    یافته ها
    بین دانش آموزان دو شهر به لحاظ فراوانی در هر خطا در اغلب پایه ها و اغلب خطاها تفاوت آماری معنی داری وجود دارد. خطاهایی که درصد فراوانی دانش آموزان در هر پنج پایه در آن ها تفاوت آماری مشترک و معنی داری نشان می دهند عبارتند از حافظه بینایی، آموزشی و نارسا نویسی (001/0> p). درصد فراوانی دانش آموزان سمنانی در انواع خطاها در پایه اول و دوم نسبت به دانش آموزان بابلی میانگین بیش تری را به خود اختصاص می دهند اما در پایه های بالاتر این وضعیت کاملاء بر عکس می شود.
    نتیجه گیری
    با توجه به عدم پراکنش یکسان دانش آموزان در هر خطا به نظر می رسد که تمرکز راه کارهای درمانی و آموزشی باید بر اساس دانش آموزان مناطق مختلف، متفاوت باشد. هم چنین با توجه به این که فراوانی دانش آموزان هر دو شهر در خطاهای توالی دیداری و نارسا نویسی کم ترین و در خطاهای حافظه بینایی، آموزشی و دقت بیش ترین میانگین ها را به خود اختصاص داده اند لزوم توجه هر چه بیش تر به این حیطه ها مشخص می شود.
  • حسن حسنی بافرانی، معصومه عابدزاده، فاطمه فروزان فرد، زهره طبسی صفحات 59-65
    سابقه و هدف
    شیوع ناباروری در کل جامعه حدود 15-10 درصد می باشد. یکی از روش های درمان نازایی، تلقیح داخل رحمی اسپرم (Intrauterus insemination،IUI) می باشد. میزان موفقیت این روش تحت تاثیر عوامل مختلفی قرار دارد. در مطالعات مختلف مشخص گردیده است که با تحریک تخمک گذاری و انجام IUI، شانس موفقیت حاملگی، در زوج های نابارور به ویژه ناباروری با علل مردانه افزایش چشم گیری داشته است. این تحقیق با هدف بررسی میزان موفقیت IUI و تعیین عوامل مرتبط با موفقیت آن انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    اطلاعات 120 بیمار (سن بین 20 تا 42 سال) که طی سال های 1387-1384 به مرکز درمان ناباروری کاشان مراجعه کرده بودند بررسی شد. نمونه مایع منی در بیماران طبق دستورالعمل سازمان بهداست جهانی و به روش Swim-up و Percoll gradient تهیه و از سوسپانسیون بالای رسوب یک میلی لیتر برای تلقیح داخل رحمی استفاده گردیده بود. پس از مراحل آماده سازی نمونه، آزمایش اسپرموگرام و محاسبه تعداد اسپرم و تحرک آن انجام شده بود.
    یافته ها
    میزان حاملگی در زنان کم تر از 40 سال به طور معنی دار بیش تر از زنان مسن تر بوده است (007/0 p<). میزان حاملگی در مدت زمان ناباروری کم تر از 6 سال در مقایسه با مدت زمان ناباروری طولانی تر به طور معنی دار بیش تر بود (005/0 p<). میزان حاملگی در بیماران با علت ناباروری ناشناخته 3/15 درصد بود، ولی در بیمارانی که آندومتریوز داشته اند میزان حاملگی به طور معنی دار کم تر بوده است (05/0 p<). میزان حاملگی در سیکل های فقط با یک فولیکول پیش از تخمک گذاری به طور معنی داری کم تر از سیکل های با سه فولیکول بود (05/0 p<).
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه ما نشان داد در بیماران نازا با سن کم تر از 40 سال، مدت زمان ناباروری کم تر از 6 سال و ناباروری با منشا غیر آندومتریوز، IUI با استفاده از کلومیفن و hMG روش مناسبی برای درمان بیماران نابارور است.
  • جواد بهار آرا، معصومه صبوری صفحات 66-71
    سابقه و هدف
    میدان های الکترومغناطیسی بسته به شدت میدان، فرکانس، مدت زمان اثر گذاری و مرحله رشد و نموی، طیف متنوعی از پاسخ را در ارگانیسم های زنده ایجاد می کنند. اندام حرکتی جوجه یک مدل مناسب بررسی روند تمایز و اعمال متقابل سلولی بافت های جنینی مهره داران می باشد. هدف این تحقیق، بررسی اثر میدان الکترومغناطیسی با فرکانس 50 هرتز بر روند غضروف زائی و استخوان سازی در جوانه اندام حرکتی بود.
    مواد و روش ها
    بیست عدد تخم مرغ نطفه دار نژاد Gallus gallus به دو گروه کنترل و آزمایش تقسیم شدند و در ساعت 56 انکوباسیون به مدت سه ساعت در دستگاه مولد میدان الکترومغناطیسی با فرکانس50 هرتز و شدت 50 گاؤس قرار گرفتند. در روز 12 انکوباسیون، جنین های هردو گروه خارج و وزن آن ها اندازه گیری شد. سپس، مقاطع بافت شناسی تهیه و طول استخوان و طول منطقه استخوان سازی ساق با استفاده از نرم افزار ImagJ تعیین شد. همچنین، شمارش سلول های غضروفی در مناطق اپی فیز و دیافیز ساق انجام گرفت.
    یافته ها
    میانگین تعداد سلول های غضروفی در منطقه اپی فیز بالایی، اپی فیز پائینی و دیافیز نمونه های تجربی نسبت به شاهد کاهش نشان داد در حالی که میانگین طول استخوان ساق و میانگین طول منطقه استخوان سازی نمونه های تجربی نسبت به شاهد افزایش نشان داد (05/0 P<).
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این تحقیق بیان گر آن است که، میدان الکترومغناطیسی با فرکانس 50 هرتز موجب کاهش تعداد سلول های غضروفی، افزایش طول استخوان ساق و افزایش استخوان سازی در جنین جوجه می شود.
  • سیما نصری، مهرداد روغنی*، توراندخت بلوچ نژاد مجرد، طاهره ربانی، محبوبه بلوردی صفحات 72-78
    سابقه و هدف

    در طی سالیان اخیر اثر بخشی عصاره های گیاهی برای درمان بیماری دیابت قندی مطرح شده است. هدف بررسی حاضر، تعیین اثر تجویز سیانیدین-3-گلوکوزید بر میزان گلوکز و لیپیدهای سرم در مدل تجربی دیابت قندی القا شده توسط استرپتوزوتوسین در موش صحرائی بود.

    مواد و روش ها

    برای القاء دیابت از استرپتوزوتوسین به میزان 60 میلی گرم بر کیلوگرم (داخل صفاقی) در موش های صحرائی نر استفاده شد. تزریق سیستمیک سیانیدین-3-گلوکوزید نیز 1 هفته پس از القاء دیابت به میزان 10 میلی گرم بر کیلوگرم به مدت 2 ماه انجام شد. گروه های کنترل نیز درمان های مربوطه را دریافت نمودند. میزان گلوکز و لیپیدهای سرم قبل از ایجاد دیابت و در طی هفته های 4 و 8 پس از آن تعیین گردید.

    نتایج

    میزان گلوکز سرم در گروه دیابتی شده افزایش معنی داری را در هفته های چهارم و هشتم در مقایسه با هفته قبل از ایجاد دیابت نشان داد (001/0 p<). درمان با سیانیدین-3-گلوکوزید، به میزان متوسطی گلوکز سرم را در مقایسه با گروه دیابتی تیمار نشده کاهش داد (005/0 p<). سطوح سرمی تری گلیسیرید و کلسترول توتال در گروه دیابتی شده در هفته هشتم پس از ایجاد دیابت، افرایش معنی داری نشان داد (01/0 p< و 05/0 p<)، ولی تزریق سیانیدین-3-گلوکوزید تاثیری بر آن ها نداشت. از طرف دیگر، میزان کلسترول HDL و LDL سرم در گروه دیابتی تحت تیمار در همین هفته در حد معنی دار و به ترتیب بیش تر و کم تر از گروه دیابتی تیمار نشده بود (05/0 p<).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان می دهد که تجویز مزمن سیانیدین-3-گلوکوزید در مدل تجربی دیابت قندی دارای اثر آنتی هیپرگلیسمی متوسطی است و همچنین سبب تغییرات مطلوب و سودمند در سطح کلسترول HDL و LDL سرم می شود ولی بر سطح کلسترول توتال و تری گلیسیرید سرم تاثیری ندارد.

    کلیدواژگان: سیانیدین، 3، گلوکوزید، گلوکز سرم، لیپید های سرم، دیابت قندی
  • الهه تکیه، مینا رمضانی، حمیرا زردوز، لیلا گل منش، حسین بهادران، هدایت صحرایی صفحات 79-85
    سابقه و هدف
    سیستم بینایی متشکل از قسمت های بسیار متنوع با منشا جنینی متفاوت است. در این تحقیق، اثر مورفین خوراکی بر روی تکامل شبکیه جنین موش های بزرگ آزمایشگاهی نژاد ویستار مورد بررسی قرار گرفته است.
    مواد و روش ها
    تعداد 40 سر موش ماده بزرگ آزمایشگاهی نژاد ویستار با میانگین وزنی 250-300 گرم مورد استفاده قرار گرفتند. پس از حصول اطمینان از بارداری (تعیین روز صفر جنینی، E0)، موش های ماده به دو گروه آزمایش و شاهد تقسیم شدند. گروه شاهد در طول آزمایش آب شرب شهری و گروه آزمایش آب شرب شهری حاوی مورفین (mg/ml 05/0) دریافت کردند. در روز 17 بارداری (E17) موش ها با استفاده از کلروفرم کشته شده و جنین ها طی عمل جراحی از بدن حیوان خارج شد. جنین ها به مدت یک ماه در محلول فیکساتیو فرمالین 10% قرار گرفتند. سپس سر جنین ها جدا و مراحل پردازش بافتی، برش گیری و رنگ آمیزی به روش هماتوکسیلین– ائوزین انجام شد و به وسیله ی میکروسکوپ نوری و نرم افزار موتیک (MOTIC) شبکیه آن ها تحت بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج ما نشان داد که قطر شبکیه در گروه آزمایش نسبت به گروه شاهد کاهش پیدا کرده است. دو لایه شبکیه رنگ دانه دار و شبکیه عصبی در گروه شاهد به طور طبیعی شکل گرفته ولی در گروه آزمایش از نظر زمانی به تاخیر افتاده و فضای خالی بین سلول ها مشاهده می شد. هم چنین، میزان کورتیکوسترون پلاسما در گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل افزایش یافته بود.
    نتیجه گیری
    این نتایج نشان می دهد که مصرف مورفین در زمان بارداری باعث ایجاد نقص و تاخیر در تکوین شبکیه چشم جنین شده است که ممکن است به دلیل افزایش غلظت کورتیکوسترون پلاسما در گروه آزمایش باشد.
    کلیدواژگان: سیستم بینایی، شبکیه، مورفین، موش بزرگ آزمایشگاهی
  • حسین میلادی گرجی، علی رشیدی پور *، یعقوب فتح اللهی، سعید سمنانیان، مازیار محمد اخوان صفحات 86-92
    سابقه و هدف

    اعتیاد به عنوان یک اختلال مزمن، نیازمند درمان طولانی است. تا کنون، اکثر روش های درمانی کم اثر بوده اند. هدف این مطالعه بررسی اثر ورزش ارادی بر شدت علایم قطع مرفین در موش های سفید آزمایشگاهی بود.

    مواد و روش ها

    موش ها به صورت انفرادی در قفس های مجهز به چرخ گردان (مخصوص ورزش ارادی) قرار داده شدند و در مدت 10 روز فعالیت ورزشی، هم زمان تزریق زیر جلدی مورفین (mg/kg 10) دو بار در روز با فاصله 12 ساعت دریافت کردند. گروه های کنترل غیر ورزشی مرتبط، برای این مدت در قفس های فاقد چرخ گردان قرار داشتند و مرفین یا سالین دریافت می کردند. شدت وابستگی با قطع مورفین و تجویز نالوکسان هیدروکلراید (mg/kg 2) مطابق روش امتیازی تعدیل یافته Gellert-Holtzman بررسی شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که میران فعالیت ورزشی (دویدن) دو گروه در مدت 10 روز با هم تفاوت نداشت. علایم ترک شامل تعداد انقباضات شکمی، تعداد wet dog shakes، از دست دادن وزن 24 ساعته و نمره کل قطع مورفین در گروه ورزشی معتاد نسبت به گروه غیر ورزشی معتاد به میزان معنی داری کمتر بود (0001/0 P=).

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که فعالیت فیزیکی میزان وابستگی به مرفین را کاهش دهد و از این رو، می تواند به عنوان یک روش پاداش طبیعی، جایگزین سایر روش های درمانی شود.

    کلیدواژگان: مورفین، دویدن ارادی، علایم قطع، نالوکسان، موش سفید آزمایشگاهی
|
  • Semira Mehr-Alizadeh, Raheb Ghorbani, Saeid Sharafi Pages 1-7
    Introduction

    Nowadays hypertension is the most important risk factor of coronary, cerebral and renal vessel diseases. As an asymptomatic disease it is called “the silent killer” and the patients refer to physicians when the disease is progressed and irreversible. The aim of this study was to consider the prevalence hypertension in school children (9-17 years old) of Semnan, Iran.

    Materials And Methods

    In this cross sectional study, a single stage cluster sampling was performed, and subjects (2125, 9-17 years old) were selected from three boys and three girls schools of Semnan city. Body weight, height and blood pressure were measured using standard procedures.

    Results

    Prevalence of hypertension in girls and boys was between 4.4% to 9.6% and 3% to 8.2%, respectively. No significant differences were found between two sexes. Blood pressure of girls was higher than boys in all ages, except in age of 15. Most subjects had mild hypertension and both systolic and diastolic blood pressure were increased with age in both sexes. The highest prevalence of hypertension in girls (6.9%) and boys (2.8%) were found in ages of 17 and 15, respectively. The lowest prevalence of hypertension in both girls (4.4%) and boys (3%) were observed in age of 9.

    Conclusion

    Systemic hypertension is a major concern among schoolchildren of Semnan. Considering of severe complications of chronic hypertension, understanding the underlying causes and using an appropriate methods for treatment and prevention of hypertension are essential. Additionally, using suitable training programs and changing nutritional habits can be effective in reducing high blood pressure.

  • Tahereh Ashktorab, Zahra Yazdani, Faraz Mojab, Hamid Alavi Majd, Hosein Madani Pages 8-13
    Introduction
    Oral mucositis (OM) is a significant and frequent complication of chemotherapy, which results in delayed or incomplete chemotherapeutic management. This study was conducted to determine the effects of an oral rinse Peppermint essence (PE) in the prevention of chemotherapy- induced OM.
    Materials and Methods
    In this double blind clinical trial, 40 patients with colon or rectum cancers, who admitted for chemotherapeutic management, randomly divided in two equal placebo and PE groups. PE and placebo groups were received 10 drops of oral rinse PE or placebo, three times a day, from the first day of chemotherapy up to the fourteenth day, respectively. A bipartite questionnaire was used for obtaining demographic and clinical information. The evaluation of OM was measured using the WHO scale. Content and inter-rater methods were used for validity and reliability of tools, respectively (r = 0.93).
    Results
    The incidence of OM between the PE group (15%) and the placebo group (50%) was significantly different (p<0.05). The risk of OM in the placebo group was 3.3 higher than the PE group. Moreover, a significant difference between the grade and incidence time of OM was found between both groups (p<0.05).
    Conclusion
    According to these results, it seems that oral rinse PE is an effective, safe and well-tolerated method for prophylactic treatment of chemotherapy- induced OM.
  • Yalda Zarnegarnia, Hamid Alavi Majd, Mostafa Rezaei Tavirani, Nasibe Khaier, Ali Akbar Khadem Maboodi Pages 14-21
    Introduction
    Because of producing large amount of proteomics data and requiring new procedures for analyzing them, collective analysis of proteins can help us in identifying new annotation patterns in dataset. Furthermore, this type of analysis is a time- consuming process too. Cluster analysis, as a suitable statistic procedure, can be used for analyzing these datasets. This paper's objective was evaluating the efficiency of fuzzy clustering method in recognizing new patterns within proteins which are related to gastric cancers.
    Materials And Methods
    Fuzzy clustering procedure has been used to analyze the identified included proteins in esophagus, stomach and colon cancers. Proteins were clustered based on three aspects of Gene Ontology (GO) and results were compared.
    Results
    Fuzzy clustering was implemented and non-fuzziness indexes based on biological process, cellular component and molecular function were obtained equal to 0.41, 0.55 and 0.35, respectively. Obtained index based on molecular function showed the efficiency of fuzzy clustering method. Despite of non-substantial silhouette widths for the entire dataset, most of the proteins in each cluster had remarkable biological communions. Using Term Enrichment software to determine statistically enriched GO terms in the entire dataset and clusters, it was cleared that the fuzzy clustering has revealed novel annotation patterns within dataset that would not have been identified otherwise.
    Conclusion
    Considering fuzzy clustering outputs, the efficiency of this method for better and flexible proteins analysis was cleared. As fuzzy clustering method has placed proteins, that have more similarities, with high probabilities together. Therefore, it can be used for the situations that some of proteins have unknown characteristics. Furthermore it seems that the proteins clustered via their cellular component similarities, have also biological and functional similarities which this requires more investigations.
  • Fateme Bokaee, Nasrin Nasseri, Hasan Mazaheri, Zahra Fakhari, Shohre Jalaee Pages 22-30
    Introduction
    Patellofemoral pain syndrome (PFPS) is one of the most common orthopaedic problems of the knee joint. Muscular weakness considered as a risk factor of this syndrome. Muscular weakness can alter lower extremity kinematics and lead to this syndrome. Also according to the kinetic chain, weakness in one motor segment can influence other motor segments. So the aim of this study was to determine the association between muscular strengths of both lower extremity and trunks muscles and PFPS.
    Materials And Methods
    40 women participated in this study (20 subjects with PFPS and 20 as controls). In both groups isometric strengths of the lower extremity and lower trunk muscles were evaluated with Nicholas hand-held dynamometer and then compared with each other.
    Results
    There was a significant decrease in strength of the hip abductors, adductors, external rotators, flexors and extensors, quadriceps, ankle plantarflexors, dorsiflexors, flexor and lateral flexors of the trunk in patients with PFPS.
    Conclusion
    Our results indicate that decrease in strength of the hip and trunk muscles is associated with the knee injury. It seems strengthening of muscles of these areas to be effective in preventing the injury, reducing the risk of more injury and treatment of patients with this syndrome.
  • Rose Fouladi, Nasrin Nasseri, Reza Rajabi, Mehrnaz Geranmayeh Pages 31-38
    Introduction
    Tearing of anterior cruciate ligament (ACL) is the most common lower extremity injuries in female athlete. In past studies, the relationship between ACL injuries and levels of sex hormones, as well as the relationship of ACL injuries with neuromuscular system has been proved, but the relationship between neuromuscular control and levels of sex hormones has been less considered. Thus, the aim of this study was to find out any possible such relationship by measuring joint position sense (JPS) of the knee in healthy female athletes across the menstrual cycle.
    Materials And Methods
    In this quasi-experimental study, 16 healthy female athletes participated voluntarily. Knee JPS was evaluated by reproduction of the target angle, in weight-bearing position at 3 menstrual phases. In each phase, levels of estrogen and progesterone also measured. Knee angles were determined using a system consisting of skin marking, digital photography and software AutoCAD. The absolute angular error was considered as dependent variable.
    Result
    There was a significant differences between JPS of the knee in 3 phases of menstrual phases (P=0.025), and this difference was more prominent between 1st and 3rd phases (P=0.003).
    Conclusion
    Findings of this study suggests that accuracy of joint position sense of the knee differs in healthy women athletes across menstrual cycle and the lowest accuracy was found in menstrual phase, when sex hormones are at a minimum concentration.
  • Hooshang Dadgar, Mohammad Reza Hadian, Zahra Soleymani Pages 39-43
    Introduction

    Cerebral palsy is a motor disorder caused by non-progressive brain damage due to the incidence of lesions in the central nervous system and usually is associated with other disorders. Abnormal reflexes such as abnormal oral reflexes are common in spastic cerebral palsy. This study was conducted to examine the relationship between oral reflexes and the number of affected limbs in these children.

    Materials And Methods

    Forty-five children with spastic cerebral palsy (four and two limbs affected; 5-10 years) were participated in this study. Oral reflexes including lip, tongue, rooting, biting, chewing, swallowing, suckling, gag, open of mouthing were evaluated through direct assessment and observation. Inclusion criteria were: no sign of visual, auditory, intelligence and oral structure (such as cleft palate) problems.

    Results

    Results showed an existence of abnormal oral reflexes in two groups. There was a significant relationship between the number of affected limbs (two and four limbs) and the frequency of abnormal biting, tongue, and swallowing reflexes, such that frequency of these abnormal reflexes are higher in four affected limb children than two affected ones. No significant relationships were found in other oral reflexes and number of affected limbs.

    Conclusion

    Findings of this study indicated an existence of abnormal oral reflexes in two groups. Given that these reflexes affect on feeding and articulation, it is necessary to use an earlier and suitable interventions for appropriate development of these reflexes via rehabilitation procedures.

  • Amir Hoshang Bakhtiary, Mohammad Amozade Khalili, Elham Fatemi, Bijan Sedighi Moghadam Pages 44-52
    Introduction
    Careful planning on health care may prevent the spread of disease and reduce the expense for treatment. Regarding the importance of health care in the clinical centers including physiotherapy clinics, this study was designed to investigate the rate of bacterial contamination of electrotherapy’s pads which use in the physiotherapy clinics of Semnan University of Medical Sciences (Iran).
    Material And Methods
    20 electrotherapy’s pads were sampled from three physiotherapy clinics. In order to find any contamination, the samples were cultured in the Medical School’s microbiology laboratory. A questionnaire was used to collect data about the method of washing and sterilizing used in the physiotherapy clinics.
    Results
    The laboratory results showed all sampled pads were infected, while different pattern of contamination were seen among clinics. Normal skin flora of bacteria was found in the sampled pads from two clinics that used normal washing method and Whitex sterilizing method, while more varieties of contamination including; Klebsiella, Serratia and Enterobacteria were found in the other clinic that used just normal washing method.
    Conclusion
    The results indicated that the all sampled pads were contaminated and this could be considered as a potential factor for transfer contamination between patients and therapists. These results confirm the importance of using substituting methods such as disposable pad, sterile electrolyte jell, and or using standard sterilizing method to disinfect the electrotherapy pads. More research is needed to control and prevent the ways of transfer contaminations in the physiotherapy clinics.
  • Ali Sadollahi, Masoomeh Salmani, Zahra Eftekhari, Jalal Bakhtiyari, Fatemeh Kasbi, Omid Mohamadi, Marziyeh Madah, Hossein Rezai, Raheb Ghorbani Pages 53-58
    Introduction
    Dictation as an important academic ability involves divers cortical processes so that any problem in one of them may lead to a dictation error. Identifying current dictation errors helps specialists to understand its causes more comprehensively and to use the most effective interventional approaches. The aim of this study was to compare the most common dictation errors between primary students of Semnan and Babol cities in Iran.
    Material And Methods
    In this descriptive-analytical study, dictation samples of 2215 Semnan’s primary students and 1664 Babol’s primary students were collected. All of participants had normal I.Q, hearing skills and cranial nerves functions. Dictation materials were chosen from their books and dictated by their teachers. All of errors were categorized according to error kinds.
    Results
    There were significant differences between Semnan’s and Babol’s primary students according to the frequency of dictation errors and their grades. Some of errors such as visual memory, educational and dysgraphia errors were significantly common between groups and all grades. Semnan’s primary students had more dictation errors in first and second grades than Babol’s primary students, although this condition reversed in other grades.
    Conclusion
    Dialect may influence dictation and its errors so there should be various therapeutic and educational focuses for different dialects. The highest levels of visual memory, educational and accuracy errors mean that it is necessary to pay more attention on their prerequisites developmental skills to prevent and to treat them.
  • Hassan Hassani Bafrani, Maasoomeh Abedzadeh, Fatemeh Fruzanfard, Zoreh Tabasi Pages 59-65
    Introduction
    Prevalence of infertility in general population is around 15-10 percent. Intra- uterine insemination (IUI) is one method for treatment of infertility. Success rate of this method is affected by different factors. Past studies have shown that induction of ovulation and IUI has increased significantly the chance of pregnancy in the infertile couple, especially male factor infertility. The aim of this study was to investigate the success rate of IUI and associated factors in Kashan fertility and sterility center.
    Material And Methods
    Data from 120 patients (age between 20 and 42 years) who were referred to Kashan Infertility Center (Iran) during 2005-2009 were studied. According to the World health Organization instructions, semen samples of patients were prepared using swim-up and percoll gradient techniques. After preparation of sample, sperm motility and sperm count were performed. One ml of sperm suspension was expelled into uterine cavity.
    Results
    Pregnancy rate of women with less than 40 years was significantly more than older women were (P<0.007). Pregnancy rate in infertility duration of less than 6 years was significantly more than the longer duration of infertility (P<0.005). Pregnancy rate in patients with unknown cause of infertility 15.3%, but in patients who had endometriosis, pregnancy rate was significantly lower (P<0.05). In cycles with a single pre-ovulatory follicle the pregnancy rate was significantly lower than in cycles with more follicles (P<0.05).
    Conclusion
    This study showed that in infertile patients with less than 40 years of age, duration of infertility less than 6 years and infertility with non-endometriosis origin, IUI using Clomiphene citrate and HMG is a suitable method for treatment of infertility.
  • Javad Baharara, Masomeh Saboori Pages 66-71
    Introduction
    Depending on mode، intensity and length of application، and stage of development، the low-frequency electromagnetic fields (LFEs) can induce a wide variety of biological effects in organisms. The chick limb bud is a powerful experimental system for study pattern formation in vertebrate embryo. The aim of this study was to examine the effects of an application LFEs (50Hz، 50G) on chondrogenesis and osterogensis of embryonic chick limb bud.
    Materials And Methods
    Twenty Gallus gallus fertilized eggs were randomly divided into two control and experimental groups. Fifty-six hours after incubation، eggs of experimental group were exposed to LFEs for 3h. On 12th day of incubation، the weight of embryos was recorded. Then، microscopic sections were prepared from embryos and length of tibia، length of osteogenesis zone and the number of chondrocytes of epiphysis and diaphysis were measured using the Image J software.
    Results
    In comparison with control group، the number of chondrocytes of epiphysis and diaphysis was significantly decreased، while the length of tibia and osteogenesis zone was significantly increased (both، P <0. 05).
    Conclusions
    Findings of this study demonstrate that an application of LFEs on chick embryo leads to reduced accumulation of chondrocyte and increased length of tibia and osteogenesis zone.
  • Sima Nasri, Mehrdad Roghani, Tourandokht Baluchnejadmojarad, Tahereh Rabani, Mahboubeh Balvardi Pages 72-78
    Introduction

    Reduction of serum glucose and lipids in diabetic patients using medicinal plants and their effective substances is clinically very important. Given the anti-diabetic potential of cyanidin-3-glucoside in type II diabetes، this study was designed to investigate the effect of chronic administration of cyanidin-3-glucoside on serum glucose and lipids in experimental streptozotocin (STZ) model of diabetes mellitus in rats.

    Materials And Methods

    Diabetes was induced by STZ at a dose of 60mg/kg (i. p) in the adult male rats. Systemic administration of cyanidin-3-glucoside (10 mg/kg) was started one week after induction of diabetes and lasted for two months. The corresponding control groups received appropriate treatments. Serum glucose and lipids levels were measured before and at 4th and 8th weeks after diabetes induction.

    Results

    There was significant increases in serum glucose levels in the diabetic rats at 4th and 8th weeks as compared to the before of diabetes induction (p<0. 001). Cyanidin-3-glucoside treatment induced a significant moderate reduction in the serum glucose levels diabetic rats as compared to non-treated diabetic rats (p<0. 005). Levels of blood serum glyceride in the diabetic group were significantly increased at 4th and 8th weeks after induction of diabetes (p<0. 01)، but cyanidin-3-glucoside treatment did not have an effect on serum triglyceride levels in the diabetic group as compared with the non-treated diabetic group. Total levels of blood serum cholesterol were significantly increased (p<0. 05) at 8th week in the diabetic rats which was not affected by cyanidin-3-glucoside treatment. Finally، there was also a significant increase in HDL-cholesterol and a significant decline in LDL-cholesterol levels in the treated diabetic group relative to the non-treated diabetics group (both، p<0. 05).

    Conclusion

    Our findings demonstrate that chronic administration of cyanidin-3-glucoside in experimental model of diabetic mellitus has a moderate anti-hyperglycemic effect and leads to desirable and useful changes in serum HDL- and LDL-cholesterol without any influence on total serum cholesterol and triglyceride.

  • Elaheh Tekieh, Mina Ramezani, Homeira Zardooz, Leyla Goolmanesh, Hossein Bahadoran, Hedayat Sahraei Pages 79-85
    Introduction
    Visual system is composed from different parts with different embryonic origins. In the present study، the effect of oral morphine consumption on retina development of the Wistar rat embryo was investigated.
    Material And Methods
    40 female Wistar rats (250-300 g) were used. After mating، the embryonic zero day (E0) was determined and then the pregnant females were divided randomly into experimental or control groups. Controls received tap water whereas experiments received morphine (0. 05 mg/ml) in their waters. On the E17، pregnant females were killed and embryos were removed and kept in formalin 10% for 30 days. Then، heads of the embryos were dissected and processed by routine procedures. Sagittal sections of 5um were stained with haematoxylin–eosin and examined by using a light microscope and the Motic soft ware.
    Results
    The retinal diameter was reduced in the experimental group. In addition، the granular and neural layers were fully developed in the control group، but they showed delayed developments in the experimental group. At last، there were empty pores between cells in the experimental group. Moreover، the plasma corticosterone levels were increased in the experimental group.
    Conclusion
    These results indicated that oral morphine consumption during pregnancy may induce defects in retina development in the rat embryo. This may be related to an increased in the plasma corticosterone levels.
  • Hossein Miladi Gorji, Ali Rashidy-Pour, Yaghoub Fathollahi, Saeed Semnanian, Maziar Mohammad Akhavan Pages 86-92
    Introduction

    Addiction is a chronic disorder that requires long-term drug treatments. However، the most drug treatments programs have limited success. The aim of the present study was to investigate the effects of voluntary exercise on naloxone-precipitated morphine withdrawal signs in rats.

    Materials And Methods

    All rats were individually housed in cages with a free access to a running wheel and received subcutaneous injection of saline or morphine (10 mg/kg) twice per day at 12 hr intervals for 10 days. Non-runner groups were confined to the similar cages with no access to the wheels، but treated by morphine or saline. Morphine dependent intensity was examined by acute morphine withdrawal and naloxone injection (2 mg/kg، IP) according to a modified version of the Gellert–Holtzman scale.

    Results

    The results showed that there was no significant differences between control and morphine treated groups in running rates for a period of 10 days، indicating no effect of morphine on running activity. Withdrawal signs including abdominal contractions، wet dog shakes، weight loss (24h) and overall Gellert–Holtzman score were significantly lower in the exercising morphine treated rats as compared with non-exercising control rats (P= 0. 0001).

    Conclusion

    Our findings indicated that the physical activity diminishes severity of dependency on morphine. Thus، it could be a potential natural reward method for substituting with the others of care methods.