فهرست مطالب

مجله دانشکده بهداشت و انستیتو تحقیقات بهداشتی
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 29، بهار 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/02/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مصطفی فرح بخش صفحات 1-12
    زمینه و اهداف
    پایش و ارزشیابی از اجزای اساسی هر برنامه ی سلامت هستند. نمودارهای کنترل/ روند عملکرد فرایند را در طول زمان به وضوح نشان داده و مدیران و کارکنان را قادر می سازد تا با تشخیص نوسانات عام و خاص / یک ارزشیابی منطقی و درست از عملکرد فرایند بعمل آورند.این مطالعه برای طراحی روش به کارگیری نمودارهای کنترل در نظام مراقبتهای اولیه بهداشتی اجرا گردید.
    روش کار
    این مطالعه در دو مرحله انجام یافت. در مرحله اول میانگین تاخیر در دریافت خدمات بهداشتی در فواصل هفته / ماه و فصل به صورت گذشته نگر مقایسه شد. در مرحله دوم با توجه به نوع فرایندهای سلامت و ویژگی های نمودارهای کنترل و سهولت استفاده از آنها نمودارهای کاربردی در نظام مراقبتهای اولیه بهداشتی معرفی شدند.
    نتایج
    بیش از 95 درصد میانگین های هر هفته در فرایندهای مطالعه شده در مقادیر پایین تر از حد بالایی قرار داشتند. در فرایندهای مطالعه شده در 100 درصد موارد میانگین ماهانه و فصلی تاخیر در دریافت خدمت موردنظر در محدوده نمودار کنترل قرار داشت.
    نتیجه گیری
    پیامدهای سلامت از ارائه خدمات درست تحقق می یابند. بایستی با نشانگرهای اختصاصی و ساده پوشش و عملکرد خدمات بهداشتی پیگیری و مدیریت شوند. با توجه به موارد سنجش شایع در نظام مراقبتهای اولیه بهداشتی پیشنهاد می گردد سه نمودار R X نمودار nP و نمودار C برای پایش فرایندها به کار گرفته شوند. نمودارهای کنترل این امکان را به ارایه دهندگان خدمات سلامت می دهند که با جمع آوری داده های ساده و کاربردی عملکرد فرایندهای سلامت را تعیین و مدیریت نمایند. از ویژگی های این نمودارها می توان به مطالعه طولی داده ها / روش های محاسباتی ساده و کاربردی بودن آنها اشاره کرد.
    کلیدواژگان: نمودار کنترل، مراقبتهای اولیه بهداشتی، عملکرد فرآیند، اسلامشهر
  • گیتی ستوده، فرحناز خواجه نصیری، شهلا خسروی، فریبا کوهدانی صفحات 13-20
    زمینه و هدف
    تصور از وضعیت وزن عامل مهمی در رفتارهای تغذیه ای می باشد. هدف از این بررسی تعیین تصور زنان اسلام شهر از وضعیت چاقی خود و تصور آنان از نظر همسرانشان در این مورد و مقایسه آن با وضعیت واقعی چاقی مرکزی زنان بود.
    روش کار
    نوع مطالعه مقطعی توصیفی- تحلیلی است که بر روی 704 زن 65-20 ساله ی ساکن اسلام شهرانجام شد. داده ها از طریق مصاحبه ی حضوری جمع آوری گردید. اندازه گیری وزن، قد، دور کمر و دور باسن نیز انجام شد. نسبت دور کمر به دور باسن بیشتر از 846/0 به عنوان چاقی مرکزی در نظر گرفته شد. وضعیت چاقی عمومی با استفاده از نمایه توده بدن تعیین گردید.
    نتایج
    یافته های بررسی نشان داد که 35% زنان مبتلا به چاقی مرکزی خود را کم وزن یا دارای وزن طبیعی می دانستند و بقیه خود را چاق یا مبتلا به اضافه وزن تصور می کردند. حدود 45% زنان مبتلا به چاقی مرکزی نیز تصور می کردند که همسرانشان آنان را کم وزن یا طبیعی می دانند. زنان مبتلا به چاقی مرکزی که تصور نادرستی از وضعیت چاقی خود داشتند، تصور می کردند که همسرانشان نیز در مورد وضعیت چاقی آنان همین نظر را دارند.
    نتیجه گیری
    به طور کلی تصور نادرست از وضعیت چاقی در درصد بالایی از زنان وجود دارد. با توجه به نقش چاقی مرکزی در بروزبیماری های متابولیک، اختلالات سیکل ماهانه و افزایش سطح اندروژن های سرم نیاز به آموزش تغذیه جهت پیشگیری و کنترل چاقی مرکزی در این زنان وجود دارد.
    کلیدواژگان: زنان، همسران، تصور، چاقی، اسلامشهر
  • یونس محمدی، معصومه جواهری، لیلا مونسان، خالد رحمانی، کورش هلاکویی نایینی، عبدالحسین مدنی، فریبا قاسمی صفحات 21-30
    زمینه و هدف

    جلب مشارکت مردمی مهمترین راهکار توسعه در بخش های مختلف جامعه تلقی می شود. در این راستا ارزیابی جامعه فرآیندی است که در طی آن پژوهشگران و اعضای جامعه با جمع آوری و تحلیل داده ها و تعیین نقاط قوت، منابع، و نیازهای جامعه، درکی درست از سلامت، دلواپسی ها، و نظام مراقبت سلامت جامعه به دست می آورند. محله چاهستانی ها از محله های محروم و حاشیه ای شهرستان بندرعباس است که این بررسی با هدف شناسایی و اولویت بندی مشکلات آن با کمک مردم، انجام شده است.

    روش کار

    این پژوهش بر اساس الگوی کارآموزی MPH دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران و مدل کارولینای شمالی انجام شده است. در این مدل فرآیند ارزیابی جامعه در 8 مرحله انجام که هفت مرحله ی اول شامل شناسایی و اولویت بندی مشکلات و مرحله ی هشتم شامل تدوین برنامه های عملیاتی برای حل مشکلات دارای اولویت می باشد.

    نتایج

    در این مطالعه، در مجموع 60 مشکل مختلف به دست آمد. که به ترتیب بی توجهی مسئولین، ناامنی و بیکاری، فقر، فاضلاب، قطعی آب، آسفالته نبودن معابر و قطعی برق، عدم روشنایی معابر، نبود فضای سبز و کثیف بودن معابر به عنوان مشکلات اصلی محله اولویت بندی شدند.

    نتیجه گیری

    اکثر مشکلات بدست آمده در این مطالعه، مسایل غیر از مشکلات بهداشتی مربوط به حوزه بهداشت و درمان بوده که این مشکلات طیف وسیع و متنوعی از مسائل در زمینه های اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی را در بر می گیرد.

    کلیدواژگان: ارزیابی جامعه، شناسایی مشکلات، اولویت بندی، شهرستان بندرعباس، ایران
  • مهدی فرزادکیا، سهند جرفی، مریم اصطبار صفحات 31-40
    زمینه و هدف
    فرمالدیید یکی از مواد شیمیایی آلی است که کاربرد بسیار گسترده ای به عنوان ماده خام در بسیاری از صنایع دارد. پساب های خروجی صنایعی که حاوی غلظت های بالایی فرمالدیید می باشند، به دلیل خطرات احتمالی سرطان زایی و جهش زایی آن باید تصفیه شوند. هدف از این مطالعه تعیین کارآیی راکتور متوالی ناپیوسته بی هوازی بیوفیلمیAnaerobic sequence batch biofilm reactor(ASBBR) در تجزیه زیستی فرمالدیید می باشد.
    روش کار
    یک راکتور متوالی ناپیوسته بی هوازی بیوفیلمی در مقیاس آزمایشگاهی به حجم کل 6 لیتر در این مطالعه مورد استفاده قرار گرفت. کارآیی راکتور طی 9 مرحله از بار آلی ورودی معادل 54/0 الی kgCOD/m3.d 09/7 بررسی شد.
    نتایج
    بهترین بازده حذف در بار آلی معادل kgCOD/m3.d 54/0 به میزان 94 درصد برای COD و 99 درصد برای فرمالدیید و کمترین بازده در بار آلی kgCOD/m3.d 09/7 به مقدار 48 درصد برای COD و 1/63 درصد برای فرمالدیید به دست آمد.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان می دهد که راکتور متوالی ناپیوسته بی هوازی بیوفیلمی می تواند به عنوان یک فناوری اجرایی، کارامد و قابل اعتماد برای تصفیه فاضلاب های صنعتی آلوده به فرمالدیید به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: فرمالدیید، راکتور متوالی ناپیوسته بی هوازی بیوفیلمی، تصفیه فاضلاب
  • مهدی قاسمی، جبرائیل نسل سراجی، سیدابوالفضل ذاکریان، محمدرضا اژدری صفحات 41-52
    زمینه و هدف
    امروزه در بسیاری از محیط های شغلی نظیر صنایع هسته ای، نظامی و شیمیایی بروز یک خطای انسانی می تواند به یک فاجعه تبدیل شود. حوادث گوناگون در نقاط مختلف جهان شواهدی بر این مدعاست که از آن جمله می توان به حادثه هسته ای چرنوبیل درسال 1986، حادثه تری مایلند در سال 1979 و حادثه انفجار در صنایع شیمیایی فلیگسبورگ در سال 1974 نام برد. به همین دلیل شناسایی خطاهای انسانی بویژه در سیستم های حساس و پیچیده و پیش بینی راه های کنترلی، امری ضروری و اجتناب ناپذیر محسوب می شود.
    روش کار
    مطالعه حاضر یک پژوهش از نوع موردی محسوب می شود که در شرکت متانول زاگرس عسلویه و بخش های مرتبط با آن اجرا شده است. برای جمع آوری داده های لازم و تکمیل برگه های SHERPA از روش مشاهده، مصاحبه با متخصصین فرآیند، اپراتورهای اتاق کنترل، بررسی اسناد و مدارک فنی استفاده شده است.
    نتایج
    تجزیه وتحلیل برگه های کار SHERPA نشان داد که تعداد کل خطاهای انسانی شناسایی شده در وظایف شغلی مورد بحث 222 خطا می باشد که از این تعداد 62/48% خطا از نوع عملکردی، 97/31% خطا از نوع بازدیدی، 75/6% خطا از نوع بازیابی، 9/0% خطای انتخابی، و 7/11% خطا مربوط به تبادل اطلاعات بوده است.
    نتیجه گیری
    در نهایت می توان این نتیجه را استنباط نمود که این روش در صنایع مختلف بخصوص صنایع شیمیایی قابل اجرا بوده و در شناسایی خطاهای انسانی که می تواند خطرات و حوادثی را در پی داشته باشد، بسیار مفید و موثر می باشد.
    کلیدواژگان: مهندسی فاکتورهای انسانی، خطای انسانی، SHERPA، پتروشیمی، عسلویه
  • هدی رحیمی فرد، ناصر هاشمی نژاد، علیرضا چوبینه*، حمیدرضا حیدری، سیدحمیدرضا طباطبایی صفحات 53-68
    زمینه و هدف

    درکارگاه های تهیه مبل خام که کارها با وضعیت بدنی نامطلوب انجام می شوند، ارزیابی ارگونومیک و بهبود شرایط محیط کار ضروری می نماید. طراحی چک لیست و محاسبه شاخص های ارگونومیک می تواند در این ارزیابی مفید باشد. این مطالعه با هدف ارزیابی عوامل خطر اختلالات اسکلتی- عضلانی و تعیین سطح اقدامات اصلاحی در این کارگاه ها صورت گرفته است.

    روش کار

    پس از تحلیل وظایف، با استفاده از چک لیست ارگونومیک طراحی شده، برای 268 کارگر شاخص های ارگونومیک محاسبه و در نهایت عوامل خطر شناسایی گردیدند. جهت تعیین میزان شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی از پرسشنامه ی نوردیک استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمونt-test و آزمون نسبت ها انجام گرفت.

    نتایج

    درد کمر و زانو به ترتیب با 4/38 و2/36 درصد در بین کارگران از بیشترین شیوع برخوردار بود. رابطه ی معنی داری بین شاخص محاسبه شده و اختلالات در نواحی مختلف بدن مشاهده شد (001/0p<). محاسبه نسبت برتری نیز نشان داد که شرایط ارگونومیک با نسبت برتری برابر با (24/5-61/1) 9/2 تا (61/34-60/2) 49/9 (در اندامهای مختلف بدن) عاملی تاثیر گذار در افزایش شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی بوده است. 46/32 درصد از کارکنان در شرایط نامطلوب از نظر ارگونومیک قرار داشتند.

    نتیجه گیری

    چک لیست تهیه شده ابزاری مناسب و کم هزینه برای ارزیابی ارگونومیک شناخته شد. همچنین نتایج نشان داد عمده ی مشکلات ارگونومیک در این کارگاه ها ناشی از شرایط عمومی نامطلوب، سازماندهی نادرست کار و ایستگاه کاری نامناسب می باشد.

    کلیدواژگان: عوامل خطر، چک لیست ارگونومیک، صنعت مبلمان، کارگاه تهیه مبل خام، قم
  • فرشید کفیل زاده، صدیقه ابوالاحرار، محمد کارگر، مریم قدسی صفحات 69-80
    زمینه و هدف
    افزایش فعالیت های صنعتی و کشاورزی همراه با افزایش جمعیت موجب گسترش طیف وسیعی از آلاینده ها در محیط زیست و پیکر انسان و سایر جانداران گردیده است. کادمیم به عنوان یک فلز سنگین و سمی از راه های متعددی به چرخه های زیستی وارد و موجب بیماری های گوناگون در جانداران وانسان می گردد. تعیین مقدار کادمیم و عوامل فیزیکی -شیمیایی و زیستی در نمونه های آب و رسوب و سه مرحله غربال گری شامل بررسی ارتباط سمیت زایی این فلز با شمارش باکتری های قابل کشت در نمونه ها و هم چنین تعیین دامنه مقاومت این باکتری های بومی از طریق MIC، MBCدر پژوهش حاضر مد نظر بوده است.
    روش کار
    به دلیل سابقه آلودگی در مسیر رودخانه ی کر، پنج ایستگاه به ترتیب خروجی سد درودزن، پل پتروشیمی، پل خان، پل دوشاخ و ورودی دریاچه بختگان انتخاب گردیدند. براساس روش استاندارد متد، نمونه های آب و رسوب در دو گروه تهیه و بررسی شدند. گروه اول از نظر اندازه گیری مقدار کادمیم توسط اسپکترومتر جذب اتمی و عوامل فیزیکی - شیمیایی و زیستی و گروه دوم به منظور جداسازی و شناسایی باکتری های مقاوم/متحمل به کادمیم و تعیین طیف مقاومت. با تهیه کشت های خالص و اختصاصی، هر باکتری شناسایی و باکتری های منتخب با بکارگیری غلظت های کادمیم ارزیابی گردیدند.
    نتایج
    آلودگی به کادمیم در ایستگاه های دو و سه به طور معنی داری بیش از سایر ایستگاه ها بود(001/0 (p<) هم چنین میزان این فلز در رسوبات تمام ایستگاه ها بیش از آب بوده (001/0 (p<و نسبت به استانداردهای موجود قابل توجه بوده است. کاهش نسبت BOD/COD در دو ایستگاه آخروافزایش فسفات درچهار ایستگاه آخرمشاهده شد. درمقایسه با گروه شاهد، شمارش باکتری ها در حضور یک میلی مولار کادمیم به صورت معنی دارکاهش یافت (001/0 (p<. حداکثر مقاومت به کادمیم درETs P.aeruginosaو Bacillus ABs مشاهده شد که MIC آن ها به ترتیب شش و چهار وMBC به ترتیب هفت و پنج میلی مولاربه دست آمد. شمارش باکتری های قابل کشت و مقاوم به کادمیم در ایستگاه سه وپنج بیش ازسایرایستگاه ها می باشد(001/0 (p<. مقاوم ترین باکتری ها گرم منفی بوده و ازرسوبات شناسایی شدند.
    نتیجه گیری
    آلودگی به کادمیم خصوصآ در ایستگاه های دو و سه مربوط به فعالیت های انسانی می باشد. هم چنین علیرغم حساس بودن بسیاری از باکتری های این تحقیق به کادمیم، برخی از آن ها طیفی از مقاومت- تحمل را از خود نشان دادند. یافته های تحقیق حاضر نشان می دهد که برخلاف آب که محیطی ناپایداراست، رسوب شرایط مناسبی را برای تشکیل زیست لایه (بیوفیلم) باکتریایی و مقابله با استرس کادمیم فراهم می نماید اگرچه این مساله مورد اتفاق نظر پژوهشگران نمی باشد. مقاوم ترین باکتری ها از آلوده ترین ایستگاه ها شناسایی شدند این مساله می تواند به القاء بیان ژن های مقاومت در حضور کادمیم مرتبط باشد. با توجه به مشکلات ناشی از تخلیه پساب ها به رودخانه، این باکتری های مقاوم برای کاربری در صافی های زیستی و اصلاح زیستی فاضلاب ها حایز اهمیت می باشند.
    کلیدواژگان: باکتری های مقاوم، متحمل، کادمیم، آب و رسوب، اصلاح زیستی، رودخانه کر
  • معصومه سیمبر صفحات 81-92
    رمینه و
    هدف
    رشد سریع جمعیت پس از سر شماری سال 1368 مورد توجه قرار گرفت و کنترل رشد و جمعیت برنامه تنظیم خانواده به عنوان یک اولویت در نظر گرفته شد. استراتژی های این برنامه تنظیم خانواده به کاهش سریع جمعیت و شاخص های باروری انجامید و میزان مصرف روش های پیشگیری از بارداری از 49 درصد در سال 1367 به 8/73 درصد در سال 1386 رسید.این مقاله با هدف مرور برنامه تنظیم خانواده در ایران در طول چهار دهه گذشته وبحث در خصوص دلایل این موفقیت میپردازد تا الگویی برای ترویج سایر جوانب بهداشت باروری باشد.
    روش کار
    مرور سیستماتیک از مقالات ایندکس شده در مدلاین و پایگاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی، سر شماری دموگرافیک و سلامت و مطالعات آگاهی، نگرش و عملکرد وزارت بهداشت، سر شماری های ملی جمعیت سازمان آمار.
    نتایج
    برنامه تنظیم خانواده در ایران از سال 1345 شروع شد و با موفقیت های محدودی روبرو بود. بعد از سرشماری سال 1365 کنترل جمعیت به عنوان سیاست عمومی کشور قرار داده شد و توسط رهبران جامعه مورد حمایت قرار گرفت. محیطی حامی برای برنامه توسط وسایل ارتباط جمعی ایجاد شد و با تشکیل بخش جمعیت و تنظیم خانواده در وزارت بهداشت و افزایش سطح پوشش خدمات بهداشتی اولیه، آموزش کارکنان ماهر و ارائه خدمات مجانی، این خدمات باز سازی شد، برای تقویت فعالیت های جامعه از داوطلبان و سازمان های غیر دولتی استفاده شد. برای ایجاد مهارت های فردی علاوه بر آموزش تنظیم خانواده در مراکز بهداشتی، آموزش درمدارس، دانشگاه ها و محل های کار، ارتش و کلاس های قبل از ازدواج نیز انجام شد و مشارکت مردان با ارایه روش های مردانه مانند وازکتومی یا کاندوم ترویج شد.
    نتیجه گیری
    اصول ترویج بهداشت مبین دستاوردهای برنامه تنظیم خانواده در ایران هستند. اصولی که برای موفقیت در ترویج سایر برنامه های بهداشت باروری می بایست در نظر گرفته شوند.
    کلیدواژگان: تنظیم خانواده، ترویج بهداشت، باروری، جمعیت، ایران
|
  • Farahbakhsh M Pages 1-12
    Background And Aim
    Monitoring and evaluation are basic components of any health program. Control charts show clearly the process performance trend longitudinally and help managers and staff to detect general and specific variations and evaluate the process performance correctly. This study was conducted to design and utilize control charts in the primary health care (PHC) system.
    Materials And Methods
    This study was conducted in two stages. In the first stage, the average weekly, monthly and seasonal delays in receiving health services were compared retrospectively. In the second stage, appropriate control charts were introduced with due consideration of the PHC system.
    Results
    More than 95% of the weekly average delays were below the upper control limit, while in 100% of the cases the monthly and seasonal averages were under the upper control limit.
    Conclusion
    Desirable health outcomes result from appropriate services. It is necessary to monitor health processes coverage and performance with simple and specific indicators. With regard to the health process outputs in the PHC system, it is suggested that the R-X, np and C charts be used in monitoring processes.The control charts help the service providers to determine and manage process performance by gathering simple, applicable data. Some of the advantages of using these charts are the possibility of longitudinal surveys, simplicity of the calculation methods, and their high applicability.
  • G. Sotoudeh, .S. Khosravi, .F. Koohdani Pages 13-20
    Background And Aim
    Weight status perception is an important factor in nutritional behavior. The aim of this study was to determine Islamshahr women's self-perception of their obesity status and perception of their husband's opinions regarding women's obesity status, as compared with the actual central obesity status of the women.
    Materials And Methods
    This was a cross-sectional (descriptive-analytical) study carried out in 2003 on a cluster sample of Islamshahr women aged 20-65 years (n = 704). Data were collected by interviews and weight, height, and waist and hip circumferences were measured. A waist-to-hip ratio (WHR) greater than 0.849 was considered as central obesity. Based on the body mass index [BMI=weight/height2(kg/m2)], underweight, normal, overweight, and obese were defined as a BMI <18.5, 18.5-24.9, 25-29.9, and ≥30, respectively.
    Results
    About 35% of the women with central obesity considered themselves underweight or normal. Married women's perception of husband's opinions regarding their obesity status showed about 45% misclassification. Women with central obesity who thought their husbands would assess them as underweight or normal were more likely [OR=18.6, 95% CI: 9.1 to 38.2] to underestimate their obesity status as well.
    Conclusion
    Misperception of obesity status is common among Islamshahr women. Considering the role of central obesity in metabolic diseases, menstrual disorders and increasing serum androgens, conducting nutrition education programs is essential for prevention and control of central obesity in the region studied.
  • .Y. Mohammadi, .M. Javaheri, .L. Mounesan, .Kh Rahmani, .K. Holakouie Naeini, .A. Madani, .F. Ghasemi Pages 21-30
    Background And Aim

    Community involvement is the most important strategy in development. In health program planning, community assessment is a process in which society members get a thorough understanding of all matters, problems, resources, weaknesses, strengths, needs, and surveillance related to health by collecting, analyzing, and publishing relevant data and information. This study was conducted to identify and prioritize problems of the Chahestani region, a poor region in Bandar-Abbas city, Iran, with active participation of the people.

    Materials And Methods

    The study was based on a model designed in North Carolina, US. In this model, the assessment process is performed in eight steps. In the first seven steps problems are identified and prioritized, and in step 8 a plan of action is developed to deal with the problem selected.

    Results

    A total of 60 problems were identified, of which the following were considered to be top priorities: lack of responsibility of the authorities, insecurity, unemployment, poverty, sewerage disposal, insufficient water, insufficient electricity, unpaved roads, lack of green space, and dirty streets and passages.

    Conclusion

    Most of the problems identified were non-health problems, including social, cultural, and economic issues.

  • M. Farzadkia, S. Jorfi, M. Estebar Pages 31-40
    Background And Aim
    Formaldehyde is an organic chemical with widespread applications as a raw material in many industries. Industrial effluents with high contents of formaldehyde should be treated because of their carcinogenic and mutagenic effects. The objective of this study was to determine the efficacy of the anaerobic sequence batch biofilm reactor (ASBBR) for formaldehyde biodegradation.
    Materials And Methods
    A laboratory-scale ASBBR with a total volume of 6 liters was used. The efficacy of the reactor was determined in 9 stages with organic loading rates of 0.54 to 7.09 Kg COD/m3.d.
    Results
    The best removal efficiency for COD and formaldehyde were 94% and 99%, respectively, with an organic loading of 0.54 KgCOD/m3.d.The lowest efficiencies were 48% and 63.1%, respectively, with an organic loading of 7.09 KgCOD/m3.d.
    Conclusion
    Based on the findings, it can be concluded that ASBBR is a viable, efficient and reliable technology for treatment of industrial wastewaters containing formaldehyde.
  • M. Ghasemi_G. Nasl Saraji_A. Zakerian_M. R Azhdari Pages 41-52
    Background And Aim
    Today in many work environments, such as nuclear, military and chemical industries, human errors may result in disasters. Accidents in different parts of the world bear evidence to this; examples are the Chernobyl disaster (1986), the Three Mile Island accident (1974), and the Flixborough explosion (1974). Thus, identification of human error, especially in complex and intricate systems, and devising control measures are essential.
    Materials And Methods
    This project was a case study conducted in Zagross Methanol Company in Asalouye (South Pars), Iran. The walking-talking-through method was used to collect the required data and complete the Systematic Human Error Reductive and Predictive Approach (SHERPA) worksheets. The process experts and control room operators were interviewed and technical documents of the Company examined.
    Results
    Analysis of the SHERPA worksheets indicated that the majority (48.62%) of the 222 errors identified were action errors, followed by checking errors (31.97%), retrieval errors (6.75%), selection errors (0.9%), and communication errors (11.7%).
    Conclusion
    The results of this study show that the method can be used effectively in different industries, especially chemical industries, to identify human errors that may potentially lead to dangerous situations and accidents.
  • H. Rahimifard_N. Hashemi Nejad_A. R Choobineh_H. Haidari_H. Tabatabaei Pages 53-68
    Background And Aim

    In the raw furniture preparation workshops, in which the workers usually have an undesirable postures when at work, ergonomic assessment and the work environment improvement seem essential. Developing checklists and calculating ergonomic indices would be useful in this assessment. This study was conducted with the objectives of assessing musculoskeletal disorders (MSDs) risk factors and determining types of corrective measures in raw furniture preparation workshops.

    Materials And Methods

    After conducting task analysis, 268 workers were assessed using an ergonomic checklist developed for the purpose and ergonomic indices were calculated. The Nordic musculoskeletal disorders questionnaire was used to determine the prevalence rate of MSDs among the workers. Data were analyzed using the t-test and the test of proportions.

    Results

    The highest prevalence was in the lower back (38.4%) and the knees 36.2%). Statistical analysis revealed that there were significant associations between MSDs and calculated ergonomic indices (p<0.001). In addition, calculation of OR revealed that ergonomic conditions were associated with MSDs in different body parts (OR=2.90-9.49, p<0.001). On the whole, the working conditions of 32.46% of the workers studied were poor from an ergonomic point of view.

    Conclusion

    The checklist developed was found to be an appropriate and low-cost tool for ergonomic assessment. The most important problems in the workshops were due to inappropriate general working conditions, inappropriate organization, and unsuitable work stations.

  • F. Kafilzadeh, S. Abolahrar, M. Kargar, M. Ghodsi Pages 69-80
    Background And Aim
    Agricultural and industrial activities, as well as population growth, have resulted in increases in the amounts of pollutants in the environment, the human body, and other organisms. Cadmium is one of the common heavy metals entering the biological cycles through different paths causing disease in humans, animals and plants. This study aimed at determining cadmium levels and physicochemical and biological factors in water and sediment samples, as well as determining relationships between culturable bacterial counts and cadmium toxicity and assessing bacterial resistance/tolerance spectrum through MIC and MBC.
    Materials And Methods
    Surface water and sediment samples were taken from five stations in areas believed to be polluted along the Kor River. The stations included 1. Dorudzan Dam outflow, 2. Petrochemistry Bridge, 3. Khan Bridge, 4. Doshakh Bridge, and 5. the mouth of the Kor River to the Bakhtegan Lake. Two sets of samples were taken. Set 1was used for measuring cadmium level, physicochemical and biological factors, while Set 2 was used for the isolation and identification of cadmium resistant/tolerant bacteria and determination of their resistance spectrum. Pure cultures of each bacterial species were prepared and the more resistant bacteria were identified by exposure to media with different cadmium concentrations.
    Results
    Stations 2 and 3 were found to be significantly more polluted with cadmium than the other 3 stations (p<0.001). The cadmium level in sediments of all the stations was higher than in water (p<0.001) and quite high as compared with the existing standards. The data also showed a lower BOD/COD ratio in the last 2 stations and higher phosphate levels in the last 4 stations. As compared to control, the bacterial count decreased in the presence of 1 mM cadmium chloride solution (p<0.001). Cadmium-resistant bacterial counts were higher in stations 3 and 5 than in the others (p<0.001). The most cadmium-resistant/tolerant bacteria were P. aeruginosa ETs and Bacillus ABs with MIC 6 and 4 and MBC 7 and 5 mM, respectively. The most resistant bacteria were gram-negative, isolated from the sediments.
    Conclusion
    Cadmium pollution, especially in stations 2 and 3, are due to man's activities. Although many bacterial types were found to be sensitive to cadmium in this study, some of them showed resistance/tolerance to it to different extents. Our findings also show that unlike water, which is an unstable environment, sediments are stable and provide a suitable environment for bacteria to form biofilms as a way to reduce cadmium accumulation. The most resistant bacteria were found in the stations with the highest cadmium concentrations. This may be a result of cadmium-resistant gene expression in the presence of this heavy metal. The use of these resistant strains in biofilters and wastewater bioremediation can potentially help to reduce cadmium pollution, a problem in some rivers.
  • Pages 81-92
    Background And Aim
    Rapid growth of Iran's population attracted attention of the authorities after the 1986 national census. This led to population control and family planning programs to be considered as a priority. Appropriate strategies of the family planning program led to a very fast decrease in population growth and fertility indices:; and use of contraceptive techniquies rate increased from 49% in 1989 to 73.8% in 2007. This study aimed at reviewing family planning program in Iran (FPPI) during the last four decades and discussing the reasons for its success, as it can be a guide for future efforts aimed at improving other aspects of reproductive health.
    Materials And Methods
    The method used was systematic reviewing of articles indexed in Medline and University Jihad Scientific Database, reports of the Demographic and Health Project, the Iranian Statistical Center National Censuses, and the Ministry of Health and Medical Education reports on knowledge, attitude and practice.
    Results
    FPPI initiated officially in 1966 faced with limited success. Following the 1986 national census, population control was announced as a public policy, supported by the leaders. A supportive environment was created by mass media. Establishment of the Departments of Population and FP in the Ministry of Health made possible reorganizing family planning services: expanding coverage of PHC services, including FP services; training skilled personnel; providing free contraceptives; and vasectomy and tubectomy services. Involvement of volunteers and NGOs helped in strengthening community actions. In order to develop personal skills, in addition to face-to-face FP counseling in the health centers, FP education in schools, colleges, workplaces, army and pre-marriage classes was also imparted. Promotion of men's participation in FPPI, by providing male methods of contraception, such as vasectomy or condom use, was also considered. There was also cooperation and support on the part of nongovernmental and international organizations.
    Conclusion
    Based on the findings, it may be concluded that the principles of health promotion can explain the FPP achievements in Iran. This model can be used in expanding other reproductive health programs in Iran.