فهرست مطالب

گزیده ای از تازه های پزشکی (بیماریهای داخلی و کودکان) - سال هشتم شماره 5 (پیاپی 47، تیر 1382)

دو ماهنامه گزیده ای از تازه های پزشکی (بیماریهای داخلی و کودکان)
سال هشتم شماره 5 (پیاپی 47، تیر 1382)

  • 164 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1382/04/01
  • تعداد عناوین: 19
|
  • نحوه سامان دهی آریتمی های شایع بخش دوم / آریتمی های بطنی و آریتمی در جمعیت های خاص
    صفحه 619
    آریتمی بطنی یکی از بیماری های شایع قلبی است که به درجات مختلف بروز می کند و تشخیص و برخورد با آن می تواند کمک فراوانی به نجات جان بیماران نماید. اکستراسیستول بطنی یا PVC شایع ترین آریتمی بطنی است که اغلب در افراد با قلب سالم نیز وجود دارد و هیچ گونه خطری نداشته و احتیاج به درمان نیز ندارد. ولی اگر اکستراسیستول بطنی به طور مداوم و بیش از 3 تا 5 بار پشت سر هم باشد به آن تاکی کاردی بطنی گفته می شود که لازم است حتما تشخیص داده شود. خوشبختانه با امکانات درمانی چه دارویی و چه دفیبریلاتور خودکار این بیماری قابل علاج بوده و از مرگ ناگهانی جلوگیری می شود.
  • دیگوکسین - تصویری جدید از یک داروی قدیمی
    صفحه 625
    کشف دیگوکسین در سال 1785 انجام شد که از آن موقع تاکنون در مورد خواص و موارد مصرف آن مطالعات فراوانی انجام شده است. در چند دهه اخیر نیز اثرات آن مورد بررسی مجدد قرار گرفته و کاربرد آن در بیماری های قلبی تغییر کرده است، مصرف این دارو ممکن است در بعضی از موارد بیماری های قلبی مفید باشد ولی اگر بدون دقت و به مقدار بالا داده شود، خطر مرگ و میر و آریتمی را چندین برابر می کند. بنابراین لازم است در مصرف این داروی قدیمی که هنوز هم کاربرد خاص خود را دارد، دقت شود.
  • سردرد تنشی؛ سردرد فراموش شده / چگونه این بیماری شایع ولی خوب درمان نشده را بشناسیم؟
    صفحه 627
    سردرد یکی از شایع ترین دلایل مراجعه بیمار به پزشک است. در کشورهای پیشرفته از نظر پزشکی اهمیت آن تشخیص داده شده و کلینیک های متعدد سردرد، تاسیس گردیده است. مقاله حاضر یک بررسی خوب از شایع ترین نوع سر درد (سردرد تنشی یا سردرد مزمن روزانه) می باشد.
  • مراقبت های بهداشتی پیش گیرانه در بیماران سالمند
    صفحه 636
    از آن جایی که تا حدود 25 سال دیگر، بیست درصد از جمعیت دنیا 65 سال یا بیشتر خواهند داشت، لذا به منظور غربالگری سرطان ها و بیماری های دیگر در سالمندان چارچوبی ارایه شده است. در این مقاله با توجه به تقسیم بندی سالمندان به دو گروه خوب و کم بنیه، غربالگری سرطان ها، پیش گیری از بیماری های قلبی عروقی، فشار خون بالا، کلسترول و مطالبی درباره زوال عقل مورد بحث قرار گرفته و توصیه هایی برای سالمندن شده است.
  • اضطراب در مبتلایان به بیماری های داخلی
    صفحه 645
    اضطراب حالتی است که همه ما مکررا آن را تجربه کرده ایم. تمایز بین اضطراب به عنوان یک واکنش طبیعی و یک اختلال، و آشنایی با انواع اختلال های اضظرابی و نحوه درمان آن ها در این مقاله به طور خلاصه و مفید مورد بحث قرار گرفته است.
  • آسم ناشی از آسپیرین، چقدر شایع است؟
    صفحه 650
    استفاده از داروهای ضدالتهاب غیراستروییدی (NSAIDS) از بیماری های مختلف بسیار شایع است. ولی در تعدادی از بیماران مبتلا به آسم مصرف این دسته از داروها (آسپرین به عنوان سر دسته و نیز دیگر داروهای NSAID) می تواند موجب حملات بعضا بسیار شدید و حتی کشنده گردد. این مقاله به اختصار ولی کافی به این مطلب پرداخته و توجه به آن در طبابت روزمره بسیار مفید خواهد بود.
  • اهمیت آسم غیرائوزینوفیلی و سازوکارهای احتمالی آن
    صفحه 652
    شواهد زیادی حاکی از آنند که برای ایجاد واکنش پذیری افزایش یافته در برونش ها و انسداد برگشت پذیر جریان هوا که مشخص کننده آسم است؛ غیر از التهاب ائوزینوفیلی، ممکن است ساز و کارهای التهابی دیگری نیز در کار باشند. مرور منابع نشان داده است که حداکثر، 50 درصد از موارد آسم، ناشی از التهاب ائوزینوفیلی مجاری هوایی است. بنابراین مطالعه بیشتر در زمینه سبب شناسی آسم، از جمله ویژگی های التهابی زمینه ساز آن، حایز اهمیت است.
  • رویکرد به زنان بزرگسال مبتلا به ریزش موی منتشر بدون جوشگاه
    صفحه 659
    ارزیابی و سامان دهی اختلالات مو دشوار است. ریزش موی سر، معمولا به وسیله وجود یا نبود جوشگاه و طرح منتشر یا موضعی طبقه بندی می شود. آگاهی از انواع اصلی ریزش موی منتشر بدون جوشگاه در زنان بزرگ سال، پیش نیاز انجام مراقبت صحیح از بیمار است. در این مقاله، ریزش مو با الگوی زنانه (آلوپسی آندروژنتیک)، ریزش موی تلوژن، ریزش موی منطقه ای و نشانگان آناژن شل، مرور خواهد شد.
  • سامان دهی درد در بیمار بستری
    صفحه 667
    از آن جا که تخفیف درد، اصلی بنیادین در پزشکی می باشد، شکایت از درد تا 80 درصد کل مراجعات پزشکی را تشکیل می دهد. در آمریکا هزینه درد بیش از 100 میلیارد دلار در سال است. پیدایش الگوی متخصص بیمارستانی جهت سامان دهی در بیمارستان فرصت مناسبی را ایجاد کرده است. در این مقاله علاوه بر بحث درباره پاتوفیزیولوژی درد، انواع درد شامل دردهای سوماتیک، نورپاتیک، ارزیابی و سنجش درد و مداخلات فارماکوکینتیک مورد بحث قرار گرفته که ایده جدیدی را در برخورد با درد در بیمار بستری ارایه می کند.
  • بررسی راه های جلوگیری از سرطان پوست
    صفحه 683
    سرطان پوست یکی از شایع ترین انواع سرطان هاست و عامل مولد آن تابش مستقیم پرتو نور آفتاب بر پوست بدن می باشد. لازم به یادآوری است که پرتو ماورای بنفش ناشی از نور آفتاب در ساعات بین ده صبح تا چهار بعدازظهر به حداکثر خود می رسد و در این ساعات که معمولا کودکان و جوانان وقت خود را در هوای آزاد سپری می کنند و طبعا در معرض پرتو ماورای بنفش نور خورشید هستند، شانس زیادی را برای ابتلا به ملانوما یا نوع بدخیم سرطان خواهند داشت. بر این مبنا توصیه می شود که در ساعات یاد شده ضرورت دارد کودکان و جوانان را با پوشش مناسب، از قرار گرفتن در معرض تابش مستقیم نور خورشید محفوظ بدارند.
  • گرگرفتگی
    صفحه 686
    گرگرفتگی مشکل شایعی در بین خانم ها در سنین یائسگی است و پیامد برداشتن تخمدان و درمان سرطان پستان در زنان و درمان سرطان پروستات در مردان است. برای بیمارانی با گرگرفتگی خفیف درمان های کم عارضه و غیر مؤثری مانند ویتامین E و رفتار درمانی توصیه می گردد اما برای بیمارانی که گرگرفتگی در کار و خوابشان اختلال ایجاد کرده است، استروژن مؤثرترین درمان است. درمان های پروژسترونی و درمان ترکیبی استروژن - پروژسترون در خط دوم درمان قرار دارند. البته عوارض و موارد منع مصرف درمان های هورمونی، استفاده از آن ها را محدود می کند. داروهای ضدافسردگی موارد درمانی جدید هستند که اثبات کارایی آن ها به کارآزمایی های بیشتر احتیاج دارد. کلونیدین، متیل دوپا و بلادونا درمان های منسوخ شده و پر عارضه گرگرفتگی هستند.
  • پورپورای ترومبوتیک ترومبوسیتوپنیک
    صفحه 699
    پورپورای ترومبوتیک ترومبوسیتوپنیک (TTP) با وجود عارضه انسدادی کاپیلرهای عمومی بدن و عروق کوچک کلیه ها توسط تجمع پلاکت ها و نیز آسیب مکانیکی اریتروسیت ها در اثر عبور از مویرگ های نیمه مسدود مشخص می شود. علت آن وجود مولتی مرهای درشتی از فاکتور VWF به علت فقدان پروتئاز مخصوص به نام ADAMTS-13 می باشد. کمبود این آنزیم باعث عدم ایجاد مولتی مرهای کوچک و در نتیجه موجب تجمع و اتصال پلاکت ها به یکدیگر و چسبندگی آن ها به مولتی مرهای درشت و آندوتلیوم عروق و ایجاد ترومبوز در عروق می شود. نشانه های بالینی این بیماران عبارتند از کم خونی همولیتیک میکروآنژیوپاتیک، ترومبوسیتوپنی، اختلالات عصبی، تب و نارسایی کلیه. این عارضه بدون درمان تقریبا همیشه کشنده است ولی با تعویض مکرر و شدید پلاسما مرگ و میر بسیار کم می شود.
  • آرتریت روماتویید
    صفحه 704
    بیماری روماتویید درگیری شایعی است که 1 درصد افراد جوامع مختلف جهان را گرفتار می نماید. با تشخیص زودرس و درمان زودرس و صحیح این بیماری می توان از بسیاری از عوارض آن که عمدتا سبب تخریب مفصلی و معلولیت می شوند، جلوگیری نمود. در این مقاله معیارهای تشخیص بیماری، معیارهای فروکش بیماری، نحوه کنترل داروهای تجویز شده و معیارهای فعالیت بیماری و بررسی پاسخ به درمان به سادگی آورده شده است. می دانیم که در درمان بیماری روماتویید حتما باید از داروهای زمینه ای استفاده نمود و در فرم های شدید بیماری از چند داروی زمینه ای با همدیگر استفاده می نماییم ولی گاهی با وجود همه تدابیر، بیماری همچنان فعال بوده که در این شرایط صلاح است از داروهای جدید بیولوژیک در درمان این بیماری استفاده نمود که مهم ترین آن ها در این مقاله شرح داده شده است.
  • آمیبیاز
    صفحه 712
    با مطالعه این مقاله شما قادر خواهید بود:1- نحوه بیماری زایی آمیب هیستولتیکا (E.H) را تفسیر نمایید.
    2- علایم بالینی آمیبیازیس داخل و خارج روده ای را شرح دهید.
    3- روش های تشخیص آزمایشگاهی و تشخیص افتراقی آمیبیاز روده ای و کبدی را بیان نموده و آموزش دهید.
    4- درمان صحیح آمیبیازیس داخل و خارج روده ای را بکار گیرید.
    5- چگونگی پیشگیری از بیماری آمیبیازیس را توصیه نمایید.
  • شیرخوار مبتلا به مننژیت ناشی از استرپتوکوک گروه B
    صفحه 720
    این گزارش با مروری بر تشخیص های افتراقی، روش های قدیمی و جدید در برخورد با مننژیت را ارایه می دهد و در مورد اندیکاسیون CT Scan قبل از LP و درمان مننژیت و انتخاب نوع آنتی بیوتیک شرح جامعی می دهد.
  • سفالوسپورین ها
    صفحه 725
    با توجه به اهمیت سفالوسپورین ها در درمان بیماری های عفونی اطفال و نوزادان، این مقاله آموزنده و جالب که مروری جامع بر سازوکار عمل، طیف اثر و فارماکوکینتیک نسل های اول تا چهارم سفالوسپورین ها می باشد، ارایه می گردد و مطالعه آن به کلیه همکاران متخصص کودکان، داخلی و پزشکان عمومی توصیه می شود.
  • خودآموزی ویژه پزشکان عمومی
  • تشخیص شما چیست? / زنی 27 ساله لا علایم بی حسی و ضعف اندام ها
    صفحه 734
    در این مقاله شرح حال خانم جوانی با علایم بی حسی در چهار اندام، همچنین سیر تدریجی بیماری و انجام آزمایشات لازم و بالاخره تشخیص قطعی و درمان و شرح مختصر درباره اسیدوز توبولرکلیوی (RAT) ارایه شده است. در ضمن 5 سؤال چهار جوابی درباره تشخیص احتمالی و آزمایشات لازم و درمان بیماری مطرح شده است که راهنمایی کننده اقدام صحیح در مورد بیماری می باشد.
  • پورپورای ترومبوسیتوپنیک ایمنی
    صفحه 739
    پورپورای ترومبوسیتوپنیک ایمنی (ITP) عارضه ای است که به صورت ایدیوپاتیک و یا در جریان برخی بیماری ها در بزرگ سالان و کودکان ایجاد می شود. در این مقاله که به صورت خودآموزی تهیه شده، در مورد پاتوفیزیولوژی، تشخیص، تشخیص افتراقی و شرایط درمان بیماری در بزرگ سالان و کودکان به طور جداگانه بحث شده است و درمان جدید، شرایط درمان در موارد اورژانس و حاملگی مورد بررسی قرار گرفته است.
  • خودآموزی ویژه متخصصان داخلی
  • تظاهرات پوستی بیماری های تیرویید و دیابت
    صفحه 763
    بیماری های تیرویید یکی از اختلالات شایع غدد درون ریز است و همراه با علایم اختصاصی و غیراختصاصی پوستی می باشد. دیابت قندی (DM) شایع ترین اختلال غدد درون ریز است که حدود 11 میلیون نفر را در ایالات متحده مبتلا نموده است. 90 درصد این افراد، مبتلا به نوع (NIDDM) II و 10 درصد از آن ها مبتلا به نوع (IDDM) I می باشند. دست کم 30 درصد از افراد دیابتی، در دوره بیماری خود به نوعی درگیری پوستی مبتلا می شوند.