فهرست مطالب

مجله دانشکده دندان پزشکی اصفهان
سال ششم شماره 2 (پیاپی 22، تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/06/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مقاله پژوهشی
  • مژگان کچویی، مهسان مقیمی، احمد عزیزی صفحه 86
    مقدمه
    در اتیولوژی مال اکلوژن، مشارکت عوامل ژنتیک و محیطی مطرح می باشد. اختلالات تنفسی و کاهش جریان هوا در نازوفارنکس به عنوان یکی از عوامل اتیولوژیک مال اکلوژن ها مورد بررسی قرار گرفته است. هدف از پژوهش حاضر بررسی ویژگی های اکلوژن کودکان پیش دبستانی دارای مشکل تنفس دهانی در شهر تبریز می باشد.
    در اکثر موارد، تومور به صورت یک تورم یا توده بدون درد همراه لقی دندان های مجاور تظاهر پیدا می کند. تشخیص نهایی این ضایعه بر اساس یافته های بافت/ آسیب شناسی است.
    مواد و روش ها
    پژوهش صورت گرفته از نوع توصیفی، تحلیلی و مقطعی بود. طی پژوهش تعداد 64 نفر از کودکان پیش دبستانی مناطق پنج گانه شهر تبریز در دو گروه مورد و شاهد مورد بررسی قرار گرفتند. قالب گیری از نمونه ها به عمل آمد و کست های حاصل از قالب گیری مورد بررسی قرار گرفت. اطلاعات به دست آمده از کست ها و معاینه بالینی شامل فرم قوس، تقارن، عرض بین مولر و کانین، اورجت و اوربایت، میدلاین، رابطه مولری، وجود کراس بایت خلفی و کراودینگ جمع آوری شد و توسط نرم‎افزار SPSS مورد ارزیابی و آنالیز قرار گرفت.
    یافته ها
    با وجود آنکه شواهدی از افزایش مال اکلوژن در گروه مورد مشاهده شد، هیچکدام از شاخص های اکلوژنی مورد بررسی در دو گروه مورد و شاهد دارای تفاوت معنی دار آماری نبودند.
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش حاضر نشان می دهد تاثیر تنفس از راه دهان بر ویژگی های اکلوژنی در سنین کودکی قابل ملاحظه نمی باشد. با توجه به نتایج مشابه و متناقض سایر پژوهش ها پیش بینی می شود که مدت و شدت انسداد بینی یا راه هوایی در ایجاد مال اکلوژن تاثیر داشته باشد.
    کلیدواژگان: تنفس دهانی، اکلوژن، مال اکلوژن، کودک پیش دبستانی
  • نصرت نوربخش، رومینا مظاهری*، اردشیر طالبی، محبت صادقیان صفحه 93
    مقدمه

    یکی از مهم ترین روش ها برای حفظ بهداشت دهان و دندان، مسواک زدن می باشد. در این راستا رعایت بهداشت مسواک می تواند نقش موثری در حفظ سلامت حفره دهانی داشته باشد. عوامل زیادی بر آلودگی مسواک موثر هستند و باید به طریقی این آلودگی را کاهش داد. هدف از این پژوهش بررسی اثر محلول کلرهگزیدین 2/0 درصد بر آلودگی میکروبی مسواک ها می باشد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش به طریق تجربی انجام شد. بدین صورت که 84 مسواک مشابه و استریل در دو مرحله در اختیار 42 نفر گذاشته شد. در مرحله اول روش عادی مسواک زدن انجام شد و در مرحله دوم از افراد خواسته شد که پس از مسواک زدن، مسواک خود را درون محلول کلرهگزیدین 2/0 درصد قرار دهند. در پایان هر دو مرحله سر مسواک ها تحت شرایط استریل جدا شد و در محلول سالین بافر فسفاته (PBS) قرار داده شد و برای کشت میکروبی به آزمایشگاه فرستاده شد. داده ها با استفاده از آزمون Wilcoxon با در نظر گرفتن سطح اطمینان 95/0 مورد تجزیه وتحلیل آماری قرار گرفت.

    یافته ها

    بین میزان آلودگی مسواک ها در مرحله اول و دوم تفاوت معنی داری وجود داشت (009/0p value =). در مرحله اول (قبل از استفاده از کلرهگزیدین) 4/21 درصد مسواک ها آلودگی داشتند و در مرحله دوم (بعد از استفاده از کلرهگزیدین) تنها 4/2 درصد مسواک ها دارای آلودگی بودند.

    نتیجه گیری

    با توجه به محدودیت های این پژوهش می توان ادعا نمود که کاربرد محلول کلرهگزیدین 2/0 درصد در کاهش آلودگی باکتریایی مسواک ها موثر می باشد. این ماده به راحتی در دسترس عموم قرار داشته، می توان از آن در مصارف خارج دهانی نیز بهره جست.

    کلیدواژگان: مسواک، آلودگی باکتریایی، کلرهگزیدین، شمارش تعداد کلونی
  • پروین میرزا کوچکی بروجنی، محمدرضا مالکی پور، فرناز مشرف جوادی صفحه 99
    مقدمه
    ریزنشت بین ترمیم و دیواره حفره از مهم ترین مشکلات مواد دندانی ترمیمی مستقیم است. یکی از روش های گفته شده برای کاهش ریزنشت استفاده ازعوامل باندینگ بعد از اتمام ترمیم است. هدف این پژوهش، ارزیابی ریزنشت ترمیم های کامپوزیتی کلاس Vبا استفاده از باند دوباره بر روی مارژین های ترمیم بود.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش که مداخله ای تجربی و از نوع آزمایشگاهی است، 48 دندان پرمولر سالم کشیده شده انسان انتخاب شد. حفرات کلاس V روی سطوح باکال به شکلی آماده شد که مارژین اکلوزال در مینا و مارژین ژنژیوال در عاج قرار گرفت. سپس تمام دندان ها با استفاده از باندینگ Excite و کامپوزیت Tetric Ceram ترمیم شدند. دندان ها پس از پایان ترمیم و پرداخت به طور تصادفی به 4 گروه 12 تایی تقسیم شدند. گروه اول کنترل بود که بدون باند دوباره کنار گذاشته شد. در بقیه گروه ها باند دوباره به ترتیب به وسیلهPrompt L-Pop، Permaseal و Clearfil SE Bond باند بر روی مارژین های ترمیم انجام گرفت. نمونه ها تحت 500 سیکل حرارتی قرار گرفتند. اپکس نمونه ها سیل شد و تمام سطوح دندان ها بجز مارژین اکلوزال و ژنژیوال توسط دولایه لاک ناخن پوشانده شد. سپس نمونه ها به مدت 24 ساعت در محلول فوشین 2 درصد قرار گرفتند و در مرحله بعد توسط دیسک الماسی درجهت محور طولی دندان برش داده شدند. مقاطع به دست آمده جهت ارزیابی ریزنشت زیر استریومیکروسکوپ قرارگرفتند. داده ها توسط آزمون Kruskul-Wallis و Wilcoxon بررسی شدند.
    یافته ها
    آزمونKruskul-Wallis در مارژین اکلوزال (075/0 =p value) و در مارژین ژنژیوال (281/0 =p value) بین گروه های مختلف تفاوت معنی دار آماری نشان نداد. آزمون Wilcoxon بین مارژین اکلوزال و ژنژیوال در گروه پرامپت ال پاپ (023/0 =p value) و پرماسیل (026/0 =p value) تفاوت معنی داری را نشان داد، اما در گروه های دیگر این تفاوت معنی دار نبود (05/0 > p value).
    نتیجه گیری
    باند دوباره بر روی مینا و عاج در هیچ یک ازگروه ها ریزنشت را به صورت معنی دار نسبت به گروه کنترل شاهد نداد و می توان گفت که استفاده از این سه نوع باندینگ جهت سیل مارژینال تاثیر معنی داری بر ریزنشت ندارد.
    کلیدواژگان: باند دوباره، ریزنشت، ترمیم های کامپوزیتی، ادهزیو دندانی
  • روشنک غفاری، زهرا دلیلی، سمیه عبدالله پور صفحه 108
    مقدمه
    زایده استیلوئید دارای طول متوسط 20 تا 30 میلی متر است و لیگامان های متصل به آن قابلیت معدنی شدن را دارا است. هدف از این پژوهش تعیین فراوانی زایده استیلوئید طویل شده (ESP) و سندرم ایگل در رادیوگرافی پانورامیک بوده است.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش توصیفی- مقطعی، 618 رادیوگرافی پانورامیک متعلق به 387 زن و 231 مرد در محدوده سنی 75-11 سال انتخاب شد و طول متوسط زایده استیلوئید با خط کش مخصوص دستگاه اندازه گیری شد. طول برابر یا بیش از 30 میلی متر به عنوان زایده طویل شده در نظر گرفته شد. اطلاعات دیگر شامل سمت ابتلا، شکل استخوانی شدن، تاریخچه ترومای گردنی و وجود علایم سندرومی برای هر فرد مشخص گردید. داده های حاصل با آزمون های 2χ و tمستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    طول متوسط زایده استیلوئید در زنان 82/26میلی متر و در مردان 95/28 میلی متر و شیوع ESP 4/36 درصد گزارش شد (مردان 44 درصد و زنان 56 درصد). فراوانی ESP با افزایش سن افزایش نشان داد. درگیری دو طرفه بیش از یک طرفه و شکل I استخوانی شدن (elongated) شایع ترین حالت بود. فراوانی سندرم ایگل (ESP همراه با علایم و سابقه تروما به گردن)، 2/1 درصد و شایع ترین علامت همراه با آن درد حین بلع بود.
    نتیجه گیری
    در این پژوهش سندرم ایگل شیوع کمی داشت. توصیه می شود دندان پزشکان در صورت برخورد با بیماران با شکایت از دردهای فکی صورتی مزمن، زایده استیلوئید طویل شده را مد نظر داشته باشند.
    کلیدواژگان: سندرم ایگل، رادیوگرافی پانورامیک، زایده استیلوئید
  • علیرضا عمرانی، مهرداد برکتین، شیوا هادی زاده، مازیار ابراهیمی دستگردی صفحه 116
    مقدمه
    آلودگی با بزاق به عنوان یک عامل مهم در کاهش قدرت اتصال مواد رزینی و کامپوزیت شناخته می شود. هدف از این پژوهش بررسی اثر مدت زمان های آلودگی بزاقی سطح اچ شده بر کاهش استحکام برشی براکت ها با مینای دندان بود.
    مواد و روش ها
    شیوه پژوهش، آزمایشگاهی- تجربی و نمونه های آن 50 پرمولر سالم بود. دندان ها پس از مانت شدن به صورت تصادفی به 5 گروه 10 تایی تقسیم شدند. در گروه اول (گروه کنترل) مراحل باند براکت ها به دندان بدون هرگونه آلودگی انجام شد. در چهار گروه دیگر دندان ها قبل از استفاده از رزین، با بزاق آلوده شدند. این سطح در گروه دوم تا پنجم به ترتیب به مدت 1، 5، 10 و 15 ثانیه شسته شد و سپس مراحل باندینگ انجام شد. نمونه ها پس از انجام ترموسایکل، تحت نیروی برشی قرار گرفتند. در نهایت میزان قدرت اتصال برای هر نمونه تعیین شد. داده ها با نرم‎افزار SPSS و به کمک ازمون آنالیز واریانس یک طرفه و پس- آزمون دانکن در سطح معنی داری 95/0تحلیل شدند.
    یافته ها
    بین پنج گروه مورد پژوهش تفاوت معنی دار مشاهده شد (001/0> p value). در مقایسه دو به دویی گروه ها، فقط بین گروه های چهارم و پنجم تفاوت معنی دار مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    آلودگی با بزاق سطح اچ شده به مدت 1 ثانیه یا بیشتر باعث کاهش استحکام برشی بین براکت و دندان می شود. با این وجود کاهش استحکام مشاهده شده پس از آلودگی به مدت 10 ثانیه و 15 ثانیه با یکدیگر اختلاف آماری معنی داری نداشت.
    کلیدواژگان: استحکام برشی باند، براکت، آلودگی بزاق، مینا
  • مهرداد عبدی نیان، احسان حکمتیان، عباس حقیقت صفحه 122
    مقدمه
    به غیر از رادیوگرافی های عادی، تکنیک های رادیوگرافی مختلفی برای تعیین موقعیت کانین نهفته ماگزیلا پیشنهاد شده است که از جمله آنها می توان به استریورادیوگرافی اشاره کرد. هدف از این پژوهش، تعیین و مقایسه ارزش تشخیصی رادیوگرافی پانورامیک عادی و استریورادیوگرافی در تعیین موقعیت کانین نهفته ماگزیلا بود.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش تشخیصی- مقطعی، تعداد 30 کانین نهفته ماگزیلا از 23 بیمار کاندید جراحی مورد بررسی قرار گرفت. 4 مشاهده گر که پیشتر هماهنگی تشخیصی بین آنها یکسان سازی شده بود، به طور مستقل از یکدیگر موقعیت کانین نهفته ماگزیلا را به دو روش بزرگنمایی تصویر در رادیوگرافی پانورامیک و استریورادیوگرافی تعیین کردند. در مرحله بعدی، موقعیت دقیق کانین نهفته توسط اکسپوژر جراحی تعیین شد. جهت آنالیز آماری از آزمون Mc-Nemarو ضریب کاپا استفاده شد (05/0 = α).
    یافته ها
    میزان تشخیص صحیح در روش استریورادیوگرافی 35/93 درصد و در روش بزرگنمایی تصویر در رادیوگرافی پانورامیک 82/60 درصد بود که این اختلاف معنی دار بود، اما بین مشاهده گران در هر دو روش اختلاف معنی داری ملاحظه نشد. حساسیت و ویژگی در روش استریورادیوگرافی به ترتیب 98/91 و 78/94 درصد و در رادیوگرافی پانورامیک به ترتیب 90/49 و 11/74 درصد محاسبه شد.
    نتیجه گیری
    استریورادیوگرافی در تعیین موقعیت کانین نهفته ماگزیلا قابل اعتماد است، اما رادیوگرافی پانورامیک به تنهایی در تعیین موقعیت کانین نهفته ماگزیلا کارآمد نیست.
    کلیدواژگان: استریورادیوگرافی، پانورامیک، دندان نهفته، کانین، ماگزیلا
  • حوریه موسوی، مهسا زینلی صفحه 128
    مقدمه
    هدف از این پژوهش، تعیین مقاومت به شکست پرمولرهای دارای حفرات مزیو اکلوزو دیستال (MOD) ترمیم شده با دو نوع کامپوزیت و سه تکنیک متفاوت قرار دهی بود.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش آزمایشگاهی، 60 پرمولر سالم ماگزیلای انسانی مانت شده در رزین آکریلی بر اساس نوع کامپوزیت مورد استفاده (Filtek P60یا Nulite F) به طور تصادفی به دو گروه سی تایی تقسیم شدند. هریک از دو گروه با توجه به نوع قراردهی کامپوزیت (Bulk، Centripetal، Fibre Insert) به ترتیب به سه زیر گروه ده تایی تقسیم شدند. از ادهزیو Single Bond طبق دستور سازنده برای باند کامپوزیت در تمام دندان ها استفاده شد. نمونه ها در گروه های 1، 2 و 3 با کامپوزیت Filtek P60 و در گروه های 4، 5 و 6 با کامپوزیت Nulite F ترمیم شدند. پس از 24 ساعت نگهداری نمونه ها در دمای 37 درجه سانتی گراد، یک گوی استیل به قطر 4 میلی متر با سرعت 5 میلی متر در دقیقه در دستگاه اینسترون یونیورسال تا زمان شکست با کاسپ های باکال و لینگوال دندان های آزمایشی در تماس قرار گرفت. داده ها با آزمون آنالیز واریانس و دانکن بررسی شدند (05/0 p value <).
    یافته ها
    گروه های 3 و 6 بیشترین مقادیر مقاومت به شکست را در مقایسه با گروه های 1، 2، 4 و 5 داشتند (001/0p value =). در بین تکنیک های قراردهی، تکنیک فایبر اینسرت تاثیر معنی داری داشت (0001/0 p value =) و نوع کامپوزیت بی تاثیر بود (791/0 p value =).
    نتیجه گیری
    این پژوهش نشان داد که در حفرات MOD تکنیک های قراردهی برخلاف نوع ماده تاثیر معنی داری بر مقاومت به شکست دندان های پر مولر ترمیم شده با کامپوزیت دارد.
    کلیدواژگان: کامپوزیت زرین، تکنیک قرار دهی، مقاومت به شکست
  • مقاله مروری
  • عباسعلی خادمی، مازیار ابراهیمی دستگردی*، کاظم خسروی، مریم خروشی، امید صوابی، محمدرضا مالکی پور، پیمانه حسینی دستنایی صفحه 135

    استفاده از پست یکی از رایجترین روش های تامین گیر ترمیم تاجی در دندانهای درمان ریشه شده است. میزان موفقیت این درمان در صورت انتخاب و جایگزینی پست مناسب بسیار بالاست. در هنگام انتخاب پست توجه به عواملی مانند وضعیت درمان ریشه دندان، نسج باقیمانده دندان، اثر فرول و انتخاب پستی با طول، قطر، طرح و جنس مناسب میتواند در میزان موفقیت درمان بسیار تعیین کننده باشد. از سوی دیگر امروزه با معرفی پستهای جدید و سمانهای گوناگون، دندانپزشک می تواند طرح درمانهای متنوع تری را ارائه دهد.
    با این وجود باید توجه داشت که دندانهای درمان ریشه شده بشدت مستعد شکستگی می باشند. از آنجا که قسمتی از نیروهای وارد به ترمیم از طریق پست به ساختار ریشه وارد می شود، یک پست نامناسب می تواند تنشهای وارده به دندان را افزایش دهد. نتیجه اعمال این تنشها می تواند به سه حالت بروز پیدا کند؛ از دست رفتن گیر پست، شکستن پست/ترمیم، و شکستگی ریشه. در این بین گرچه شایعترین رخداد از دست رفتن گیر پست است، اما این احتمال نیز وجود دارد که با بکارگیری یک پست نامناسب شکستگی ریشه رخ دهد، و البته در این صورت،معمولا خارج کردن دندان ضرورت پیدا می کند. هدف از ارائه این مقاله، مروری بر ملاحظات استفاده از پست در ترمیم دندانهای درمان ریشه شده میباشد.

  • گزارش مورد
  • سید محمد رضوی، جابر یقینی، عباس حقیقت، لاله ملکی*، فازه آزموده صفحه 135
    مقدمه

    کندروسارکوما، تومور مزانشیمال بدخیم با تمایز غضروفی می باشد. کندروسارکوما در ناحیه ماگزیلوفاشیال ضایعه بسیار نادری است و تقریبا 1 درصد کندروسارکوماهای کل بدن را شامل می شود.
    در اکثر موارد، تومور به صورت یک تورم یا توده بدون درد به همراه لقی دندان های مجاور تظاهر پیدا می کند. تشخیص نهایی این ضایعه بر اساس یافته های بافت/ آسیب شناسی است.
    معرفی مورد: در این گزارش، یک مورد کندروسارکومای ناحیه قدامی مندیبل در یک مرد با سن 30 سال ارائه شده است. بیمار در سمت لینگوال مندیبل تورمی بدون هر گونه درد و حساسیت در لمس داشت و آزمایشات آسیب شناسی تشخیص کندروسارکوما را تایید کرد. برای بیمار جراحی توصیه و تومور به طور کامل برداشته شد تا 6 ماه بعد از جراحی شواهدی از عود تومور گزارش نشد.

    نتیجه گیری

    کندروسارکوما از انواع با تمایز خوب شبیه غضروف خوش خیم، تا انواع بدخیم با درجه بالا، رفتار موضعی مهاجم و توانایی متاستاز متفاوت می باشد. درجه و قابلیت برداشت تومور از مهمترین عوامل تعیین پیش آگهی کندروسارکومای سر و گردن می باشد. درمان انتخابی برای این ضایعات برداشت از طریق جراحی وسیع است.

    کلیدواژگان: کندروسارکوما، مندیبل، تومورهای مزانشیمال بدخیم سر و گردن
|
  • Mojgan Kachoei, Mahsan Moghimi, Ahmad Azizi Page 86
    Introduction
    Malocclusion is caused by genetic, environmental, and acquired factors. Respiratory disorders and decrease of air flow in nasopharynx are known as etiologies for malocclusion. The aim of this study was to examine occlusion characteristics of preschool children in Tabriz who suffer mouth breathing.
    Materials And Methods
    This was a cross sectional, descriptive and analytic study. Sixty four preschool children from five districts in the city of Tabriz were put into the case and the control groups. Impression from the samples were prepared and the casts were studied for arch symmetry, arch form, inter molar and inter canine width, overjet, overbite, molar relationship, posterior cross bite and crowding. Finally the data were analyzed and compared through SPSS. (α = 0.05)
    Results
    Although there were signs of malocclusion in the case group, occlusion indicators did not show any statistically significant differences between the case and the control group.
    Conclusion
    The results of the current study show that mouth breathing does not have remarkable effects on occlusion characteristic during childhood. However, the intensity of nasal obstruction may have an influence on malocclusion.
  • N. Nourbakhsh, R. Mazaheri, A. Talebi, M. Sadeghian Page 93
    Introduction

    Tooth brushing is a common oral health habit worldwide. Therefore hygiene of toothbrushes can play an effective role in maintaining oral health. Several factors can affect microbial contamination of toothbrushes. The aim of this study was to investigate the effectiveness of chlorhexidine 0.2% solution on toothbrush decontamination.Method and materials: In this experimental study, a total of 84 sterile, similar toothbrushes were given to 42 individuals in two seperate sessions. In the first session, subjects washed their brushes in the usual way after brushing their teeth. In the second session, the brushes were put in a solution of chlorhexidine 0.2% following their application by the subjects. At the end of each session, toothbrush heads were detached under sterile conditions and were put in the phosphated buffer solution (PBS) before being sent to the laboratory for microbial culture. The collected data were analyzed using Wilcoxon test with a confidence rate 0.95.

    Results

    There was a statistically significant difference in bacterial contamination on toothbrush heads between the two sessions (P value = 0.009). In the first session (simple rinsing) 21.4% of toothbrushes were contaminated while in the second session (using chlorhexidine 0.2%) only 2.4% of samples were contaminated.

    Conclusion

    The results of this study revealed that chlorhexidine 0.2% reduces bacterial contamination on toothbrushes. This solution is easily available and is also helpful for other oral purposes.

  • P. Mirzakoucheki, Mr Maleki Poor, F. Moshref Javadi Page 99
    Introduction
    Microleakage is one of the most important complications of direct tooth-colored restorations. One of the described methods to reduce microleakage is the use of bonding agents after finishing restorations.The purpose of this study was to evaluate microleakage associated with class V composite restorations while using rebonding on restorative margins.Method and materials: A total of 48 extracted caries-free human premolars were selected. Class five cavities were prepared on the buccal surfaces of all samples. Occlusal margins were placed in enamel while gingival margins were placed in dentin.Teeth were randomly divided into four groups of 12. Group 1 was considered as the control group, which was restored without rebonding. In groups 2, 3 and 4, after finishing and polishing, rebonding was performed by Prompt L-Pop, permaseal and Clearfil SE Bond on the restoration margins respectively. Specimens were thermocycled for 500 cycles, sealed with two layers of fingernail polish except for the occlusal and gingival margins, and immersed in fuschine 2% for 24 hours. Specimens were longitudinally sectioned with diamond disk and studied under stereomicroscope. The data were analyzed with Kruskal-Wallis and wilcoxon tests. (α = 0.05).
    Results
    Kruskal-wallis test showed no statistically significant differences for microleakage on occlusal (P value = 0.075) and gingival margins (P value = 0.281) among the groups. Wilcoxon test showed significant differences between occlusal and gingival margins in Prompt L-Pop (P value = 0.023) and permaseal (P value = 0.026) groups, but between the other groups, this difference was not significant. (P < 0.05).
    Conclusion
    The three bonding agents applied in this study do not seem useful in decreasing microleakage into enamel and dentin margins.
  • R. Ghafari, Z. Dalili, S. Abdolah Pur Page 108
    Introduction
    The length of styloid process usually varies from 20 to 30 mm. This process along with its attached ligaments is prone to mineralization. The aim of this study was to estimate the frequency of elongated styloid process (ESP) and Eagle’s syndrome on panoramic view X-rays.Method and materials: This descriptive - cross sectional study was performed on 618 radiographs (387 females and 231 males ranging from 11 to 75 years old) were included. The length of styloid process in each patient was measured with Planmeca ruler. Other necessary information such as age, sex, involved side, type of ossification, history of cervicopharyngeal trauma and the presence of relevant symptoms were also asked and recorded on each patient's file. Lengths equal to or greater than 30mm were consider as ESP. Data analysis was performed via Pearson, Chi-square and T tests.(α = 0.05)
    Results
    Mean lengths in males and females were 28.95mm and 26.82 mm respectively. ESP was confirmed in 225 patients (36.4%). The prevalence of ESP was 43% in males and 32.5% in the female patients (P value < 0.05). ESP was seen with older ages. Bilateral involvement was more common than the unilateral form. Type (I) was the most frequent ossification type (81.1%). The frequency of symptomatic ESP (Eagle’s syndrome) was 1.2%. Among all the included cases, painful swallow was reported as the most common symptom.
    Conclusion
    This study showed that symptomatic ESP is not so common. It is recommended that clinicians consider the possibility of elongated styloid process in patients with chronic maxillofacial pain.
  • Alireza Omrani, Mehrdad Barekatain, Shiva Hadizade, Maziar Ebrahimi Dastgerdi Page 116
    Introduction
    Salivary contamination of etched surfaces is an important cause of resin and composites bond strength reduction. The aim of this study was to evaluate the relationship between the duration of saliva exposure on the etched surface and the shear bond strength of braces and the enamel of the tooth.Method and materials: This was an experimental study which included 50 premolar intact teeth. After mounting the specimens, they were randomly divided into 5 groups of 10 teeth. In the first group used as our control, the braces were bonded without any saliva contamination. In the remaining four groups, samples were contaminated with saliva prior to resin application and the etched surfaces were cleaned after 1, 5, 10 and 15 seconds and then the resin was applied. After thermocycling, samples were subjected to shear force and the loads were recorded. The collected data were analyzed through ANOVA and Duncan post hoc tests using SPSS.(α = 0.05)
    Results
    The groups showed significant differences (P < 0.001).Pair wise comparison showed that there was no statistically significant difference only between groups IV and V.
    Conclusion
    Contamination of etched surface with saliva reduces the bonding strength of braces. However, there was no significant difference between the contamination durations of 10 and 15 seconds.
  • Mehrdad Abdinian, Ehsan Hekmatian, Abbas Haghighat Page 122
    Introduction
    In addition to conventional radiography, several other techniques such as stereoradiography have so far been proposed to determine the position of impacted maxillary canines. The purpose of this study was to evaluate the diagnostic value of panoramic radiography and stereoradiography for determining the position of impacted maxillary canines.Method and materials: This was a prognostic, cross sectional study. A total of 30 impacted maxillary canines in 23 patients candidated for surgery were included. Four well coordinated observers separately determined the position of impacted maxillary canines using both panoramic radiography and stereoradiography. In the next phase, the exact position of impacted canines were determined through surgical exploration. Mc-Nemar and kappa index were applied for statistical data analysis. (α = 0.05).
    Results
    The rate of correct diagnosis in stereoradiography and conventional radiography was 93.35% and 60.82% respectively which demonstrated a statistically significant difference. With each method, there were no significant differences among observers. Sensitivity and specificity with stereoradiography were calculated 91.98% and 94.78% respectively. With conventional radiography however these values dropped to 49.90% and 74.11% respectively.
    Conclusion
    Stereoradiography seems quite reliable for determining the position of impacted maxillary canines. On the contrary, conventional radiography per se does not look precise enogh to determin the position of impacted maxillary canines.
  • Horieh Moosavi, Mahsa Zeynali Page 128
    Introduction
    The purpose of this study was to evaluate the fracture resistance of premolars with mesio-occluso-distal (MOD) preparations restored with two different resin composites along with three placement methods.Method and materials: In this in vitro study, sixty human sound maxillary premolars mounted in acrylic resin were randomly divided into two groups according to the type of composite restoration (Filtek P60, Nulite F). Each group was further subdivided into three subgroups according to the type of placement methods namely Bulk, Centripetal and Fibre Insert (n = 10). The same adhesive system; Single Bond, was used for composite bonding following manufacturer's instructions for all teeth. Specimens in groups 1, 2 and 3 were restored with Filtek P60 resin composite while in groups 4, 5 and 6 Nulite F was applied. After 24 hours storage in 37°C, a 4 mm diameter steel sphere in Universal Testing Machine was contacted the buccal and lingual cusps of the tested teeth at a crosshead speed of 5 mm/min until fracture occurred. Data were subjected to analysis of variance and Duncan tests (p value < 0.05).
    Results
    Groups 3 and 6 showed a higher fracture resistance than other groups (P = 0.001). Among the placement methods, Fibre insert showed a significant result (P = 0.0001) but the type of composite was insignificant (P = 0.791).
    Conclusion
    It seems that on MOD cavities, contrary to the type of materials used, the insertion method, largely influences fracture resistance of premolar teeth restored with resin composite.
  • Ebrahimi, K. Khosravi, M. Khoroshi, O. Savabi, Mr Malekipour, P. Hosseini Page 135

    Using a post is a common way in gaining the retetntion for coronal restoration in an endodontically treated tooth. With proper post selection this treatment has high success rates. in post selection some criterias such as endodontic condition, the remant tooth structure, ferrule effect must be considered and it is important to select a post with a propere length, diameter, type and material.On the other hand, new posts and different cements have been introduced which it helps dentists to provide more flexible treatment planes.

  • Sayyed Mohhamad Razavi, Jaber Yaghini, Abbas Haghighat, Laleh Maleki, Faezeh Azmoodeh Page 135
    Introduction

    Chondrosarcomas are malignant mesenchymal tumors with cartilaginous differentiation. Chondrosarcomas of the maxillofacial region are extremely rare lesions, accounting for approximately 1% of chondrosarcomas of the entire body. In most cases, the tumor presents as a painless mass or swelling with loosening of the associated teeth. The final diagnosis of the lesion is based on histopathological findings.Case Report: A 30-year-old man with a swelling over the lingual side of his mandible was admitted. The patient had no complaints of pain or tenderness in the region.The mass lesion was biopsied. Histopathological examination on the biopsied sample confirmed the diagnosis of chondrosarcoma.The patient was advised to undergo surgery and the tumor was resected completely.So far there has been no evidence of recurrence in the 6 month post operation follow up.

    Conclusion

    Chondrosarcomas vary from a well-differentiated tumor resembling a benign mass of cartilage to a high grade malignancy with aggressive behavior and the potential to form metastasis. Tumor grade and resectability are the most important prognostic factors for head and neck chondrosarcomas. The treatment of choice for such lesions is wide surgical excision.