فهرست مطالب

پژوهشنامه مدیریت اجرایی
سال دوم شماره 1 (بهار و تابستان 1389)

  • 184 صفحه، بهای روی جلد: 8,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/06/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حبیب الله دعایی، سعید مرتضوی، علی نوری صفحه 13
    رفتارهای شهروندی سازمانی به عنوان رفتارهای اختیاری و آگاهانه کارکنان، تاثیر به سزایی بر عملکرد فردی و سازمانی دارد. از سویی دیگر با توجه به تئوری تبادل اجتماعی، رفتارهای شهروندی سازمانی کارکنان، تحت تاثیر درک حمایت سازمانی آن ها قرار دارد. هدف این مقاله بررسی تاثیر مستقیم این پدیده بر رفتار شهروندی سازمانی در هتل پنج ستاره ی پارس مشهد است. داده های این پژوهش که از مجموعه منابع انسانی هتل، به صورت سرشماری و در قالب پرسشنامه جمعآوری شده است، با روش مدلیابی معادلات ساختاری و با استفاده از نرمافزار لیزرل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج این پژوهش نشان داد که درک حمایت سازمانی کارکنان این هتل به ترتیب با ضرایب مسیری 32/0، 5/0، 25/0، 5/0 و 64/0 بر نوع دوستی، فضیلت مدنی، وجدان کاری، روحیه ی جوانمردی و تواضع و فروتنی آنان تاثیر مستقیمی داشته است.
    کلیدواژگان: رفتار شهروندی سازمانی، درک حمایت سازمانی، تئوری تبادل اجتماعی
  • فرج الله رهنورد، حبیب الله طاهرپور کلانتری، اعظم رشیدی صفحه 35
    بی شک، نظام اداری آمیخته با فساد مالی ابزار مدیریتی مناسبی برای توسعه ی پایدار در مسیر تحقق چشم انداز 1404 نخواهد بود. از این رو، هدف این مقاله شناسایی عوامل مؤثر بر فساد مالی در میان کارکنان بخش دولتی ایران است تا بتوان با در نظر گرفتن علل ریشه ای شکل گیری و تداوم پدیده ی فساد، راهکارهای مناسبی برای رفع یا تقلیل آن ارائه کرد. این پژوهش از نوع توصیفی و اکتشافی است که در درجه ی اول 23 متغیر را به عنوان متغیرهای اثر گذار بر فساد مالی از طریق بررسی پیشینه پژوهش و شرایط وضعی بخش دولتی ایران، شناسایی و از طریق طراحی پرسش نامه، وجود این متغیرها در دستگاه های بخش دولتی ایران مورد سنجش قرار گرفت. تحلیل عاملی اکتشافی نشان داد که پنج گروه عوامل تاثیر گذار بر فساد مالی عبارتنداز: 1- قانون گریزی مدیران؛ 2- عدم پاسخ گویی و نظارت ضعیف؛ - ضعف سیستم ارزیابی عملکرد؛ 4- بوروکراسی زائد بخش دولتی؛ و 5- ناکارآمدی سیستم نگهداری. این عوامل در مجموع 55/67 درصد از تغییر پذیری در متغیر فساد مالی در میان کارکنان بخش دولتی ایران را تبیین می-کنند که در نوع خود مدل مطلوبی در تبیین شکل گیری و گسترش پدیده ی فساد مالی در میان کارکنان دولتی محسوب می شود.
    کلیدواژگان: فساد، پاسخ گویی، نظارت، ارزیابی عملکرد، بوروکراسی و قانون گریزی
  • حسنعلی سینایی، محمدعلی صدوقی رودسری صفحه 53
    پژوهشگرانی که تصمیمات مدیران مؤسسات سرمایه گذاری و رفتار معامله کنندگان اوراق بهادار را با رویکرد تئوری مالی – رفتاری مورد بررسی قرار داده اند، به این نتیجه رسیده اندکه این مدیران و سرمایه گذاران معمولا به عملکرد مالی گذشته ی شر کت ها عکس العمل بیش از اندازه نشان می دهند و در تصمیمات خود دچار اشتباه می شوند. تحقیق حاضر با روش تشکیل پرتفوی های برنده و بازنده، موضوع یاد شده را در سه مرحله بررسی می کند. در مرحله ی اول، آزمون بدون کنترل اثر متغیرهای نسبت ارزش دفتری به ارزش بازار حقوق صاحبان سهام (B/M)و ریسک سیستماتیک شرکت (β) و در مرحله ی دوم با کنترل این دو متغیر صورت گرفته است. و در نهایت ارتباط حرکت سریع بازده و بازگشت آن را برای پرتفوی برنده مورد آزمون قرار داده است. دوره ی زمانی تحقیق از سال 1376 تا 1386 است. جامعه ی آماری تحقیق، شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون آماری t اسیتودنت استفاده شده است. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که مدیران نهادهای سرمایه گذاری و سرمایه گذاران انفرادی در تصمیمات خود نسبت به چهار متغیر فروش، سود، جریان نقدی، بازده حساسیت توجه بیش از اندازه نشان می دهند و هم چنین در مورد سه متغیر اثرات حرکت سریع بازده آن ها به وسیله ی بازگشت بازده در بلندمدت اصلاح می شود؛ ولی برای متغیر جریان نقدی این گونه نیست.
    کلیدواژگان: مدیریت سرمایه گذاری، عکس العمل سرمایه گذاران، پرتفوی برنده و بازنده، ناکارایی بازار اوراق بهادار، تئوری مالی رفتاری
  • سیدمحسن علامه، مهدی مقدمی صفحه 75
    افزایش روز افزون شدت رقابت میان سازمان ها در قرن کنونی باعث شده آن ها همواره به دنبال راه هایی برای کسب مزیت رقابتی و پیروزی در میدان رقابت برآیند. یادگیری سازمانی یکی از ابزار های کسب مزیت رقابتی برای مدیران سازمان های کنونی به شمار می آید. این مقاله به دنبال بررسی رابطه ی یادگیری با عملکرد سازمان است. چهار مؤلفه ی:کسب دانش، توزیع دانش، تفسیر دانش و حافظه برگرفته شده از مدل هابر(1999) به عنوان شاخص اندازه گیری میزان حاکمیت یادگیری سازمانی انتخاب، و شاخص های عملکرد سازمانی نیز قدرت رقابت و نوآوری سازمان و نتایج مالی اقتصادی در نظر گرفته شده است (لوپز و پیون و اورداس، 227:2005). واحد نیرو محرکه ی ایران خودرو به عنوان نمونه ی مورد مطالعه انتخاب شده است. در این واحد پنجاه تن از مدیران میانی و ارشد به عنوان نمونه ی تحقیق به صورت تصادفی ساده(از میان سیصد مدیر) انتخاب گردیدند و داده ها با پرسشنامه ی استاندارد جمع آوری و از نرم افزار سیزده spss برای آزمون فرضیات و تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد. آزمون فرضیات تحقیق نشان داد که یادگیری سازمانی رابطه ی معناداری با عملکرد سازمان دارد؛ چرا که ضریب همبستگی پیرسون میان این دو متغیر با 002/0 sig = برابر 51/0 گردید. ولی علت تاثیر یادگیری سازمانی بر عملکرد سازمان تنها تاثیر آن بر توان رقابت و نوآوری سازمان است؛ چرا که داده ها نشان می دهد که ضریب همبستگی پیرسون میان متغیر یادگیری سازمانی و نتایج مالی و اقتصادی000/0 sig= برابر 65/0گردید، رابطه ی معناداری میان یادگیری سازمان و نتایج مالی /اقتصادی سازمان وجود ندارد.
    کلیدواژگان: یادگیری سازمانی، معیارهای عملکرد سازمانی، سازمان یادگیرنده
  • محمدحسن فطرس، تورج بیگی صفحه 101
    سرمایه ی فکری را اغلب تحت عنوان دارایی های نامشهودی توصیف می کنند که می توان به عنوان منبعی برای مزیت رقابتی پایدار به کار گرفت. اجزای سرمایه ی فکری دارای اثرات متقابلی هستند که ایجاد ارزش می کنند. تحقیقات پیشین همبستگی مثبت و معنی داری بین سرمایه ی فکری و عملکرد سازمانی ارائه داده اند. هدف از این تحقیق تجربی، آزمون این یافته ها در ایران و بررسی سه مؤلفه ی سرمایه ی فکری یعنی، سرمایه ی انسانی، سرمایه ی ساختاری و سرمایه ی مشتری و روابط داخلی آن ها در دو بخش صنعت بانکداری (دولتی و خصوصی) ایران است. برای گردآوری داده های این تحقیق از پرسشنامه ی روان سنجی که نسخه ی اصلی آن اولین بار در کانادا تهیه و اجرا شده، استفاده شده است. برای اکتشاف سازه ها و بسط گویه ها، روش تحلیل مؤلفه های اصلی (PCA) و روابط خطی ساختاری (LISREL) به کار رفته است. مدل های برآورد شده ی نهایی در این تحقیق، بیان کننده ی تفسیری از واریانس عملکرد در زمینه ی صنعت بانکداری ایران است که می تواند پیش درآمد مناسبی برای تحقیقات آتی در دیگر زمینه ها باشد. نتایج براین دلالت دارند که در بانکداری دولتی، بالاترین میزان اثرگذاری به ترتیب مربوط به سرمایه ی انسانی، سرمایه ی ساختاری و سرمایه ی مشتری است. در حالی که در بانکداری خصوصی، بالاترین میزان اثرگذاری به ترتیب مربوط به سرمایه ی انسانی، سرمایه ی مشتری و سرمایه ی ساختاری است. با این تفاوت که سرمایه ی انسانی و سرمایه ی مشتری در بخش خصوصی و سرمایه ی ساختاری در بخش دولتی در مقایسه با بخش دیگر اثرگذاری بیشتری بر عملکرد دارند.
    کلیدواژگان: سرمایه فکری، سرمایه انسانی، سرمایه ساختاری، سرمایه مشتری، تحلیل مولفه های اصلی، روابط خطی ساختاری
  • مهرداد مدهوشی، آذر نصیری صفحه 127
    هدف از تحقیق حاضر بررسی تاثیر ویژگی های صنعت بر بقای شرکت های تازه وارد در صنایع تبدیلی استان مازندران در فاصله ی سال های 1360- 1386 است. برای جمع آوری داده ها و اطلاعات از پایگاه داده ی اداره صنایع و معادن استان مازندران استفاده شده و با استفاده از رویکرد تجزیه و تحلیل تاریخی- رویدادی به بررسی تاثیر متغیرهای مستقل بر بقای شرکت جدید پرداخته شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از مدل برآوردکننده ی حد محصول(کاپلان- مایر) و رویکرد جدول عمر استفاده شده و مدل نیمه پارامتریک رگرسیون Cox برای آزمون فرضیه ها مورد استفاده قرار گرفته است. در نتیجه ی این تحقیق، رابطه ی معنی دار میان نرخ رشد صنعت، متوسط اندازه و نرخ ورود با بقای شرکت تایید شد. هم چنین در این تحقیق مقایسه ای بین توابع بقای شرکت ها براساس میانگین نرخ ورود به صنعت صورت گرفت. هم چنین مقایسه ای بین توابع بقای شرکت های موجود در صنایع مختلف تبدیلی انجام پذیرفت.
    کلیدواژگان: ویژگی های صنعت، شرکت های تازه وارد، صنایع تبدیلی، تحلیل بقا، استان مازندران
  • اصغر مشبکی، سهیلا خدامی، الهه تقوی شوازی صفحه 149
    تئوری نهادی نوین بیان می دارد که سازمان ها بر اساس پذیرش فشارهای نهادی به طور اجتماعی مشروعیت، منابع و بقا کسب می کنند. این تئوری،عملیات سازمان را در بعد استراتژیکی و نهادی به عنوان پاسخ به فشارهای رقابتی و نهادی تشریح می کند.در تحقیقات مربوط به تئوری ها بیان شده است که تئوری نهادی نوین در تناقض با تئوری های دیگر نظیر تئوری هزینه ی مبادله، مبتنی بر منبع و مزیت رقابتی پورتر است و در تصمیمات مدیریتی نمی توان از این تئوری استفاده کرد. در پاسخ گویی به این مساله، هدف این مقاله دفاع از کاربرد تئوری نهادی نوین در جهت آگاه سازی رفتارهای مدیریتی به منظور خلق مزیت رقابتی است. در مقاله ی حاضر از طریق ترکیب تئوری نهادی نوین با تئوری های هزینه ی مبادله، مبتنی بر منبع و مزیت رقابتی پورتر سعی شده است که نقش تئوری نهادی نوین در خلق مزیت رقابتی تشریح شود. تحقیق حاضر از نظر هدف،کاربردی و از نظر روش، پیمایشی- تحلیلی است. جامعه ی آماری تحقیق مذکور دو بانک اقتصاد نوین و پارسیان در شهر تهران است. نتایج نشان می دهد که این تئوری می تواند به عنوان رویکردی که ایجاد مزیت رقابتی را تشریح می کند ارائه شود.یعنی مزیت رقابتی نه تنها از طریق تمایز،منابع نامتجانس و کارایی به دست می آید بلکه هم چنین از طریق سازگاری فشارهای نهادی نیزبه دست می آید.
    کلیدواژگان: تئوری نهادی نوین، تئوری هزینه ی مبادله، تئوری مبتنی بر منابع، مزیت رقابتی
|
  • Habib Allah Doaei, Saeed Mortazavi, Ali Nouri Page 13
    Organizational citizenship behaviors as employee spontaneous behaviors have strong effect on individual and organizational performance. In the other hand, with the consideration of social exchange theory, perceived organizational support has effect on organizational citizenship behavior. In this study we examine the direct effect of perceived organizational support on organizational citizenship behavior in Pars hotel in Mashhad. Structural equation modeling (SEM), was used to analysis the data were obtained from hotel employee. Results indicate that perceived organizational support, respectively, with path coefficients including 0/32, 0/5, 0/25, 0/5 and 0/64, has direct effect on altruism, civic virtue, consciousness, sportsmanship and courtesy.
  • Farajollah Rahnavard, Habibollah Taherpour Kalantari, Azam Rashidi Page 35
    There is no doubt that corrupted administrative system is not a suitable managerial tool for sustainable development in the path to 2025 Vision. Hence, the purpose of this paper is to recognize factors influencing corruption among Iranian public sectors employees, and to find and follow appropriate anticorruption policies and strategies.A literature review and interviews have been used to identify twenty three key contingency factors which are influenced corruption among public sector employees. A survey is administered to 300 employees in Tehran province agencies, by identifying 23 variables as effective variables on financial corruption through reviewing the background of public sectors conditions and studies related to it and then evaluating the existence of these variables in public sectors using appropriate questionnaire. This research is descriptive and explorative and the data is analyzed using factor analysis. The study only explores the perceptions of employees. The goal of this research, regarding the factors of corruption phenomenon, is to find and present suitable ways to solve or decrease it. In future studies the model could be used to assess perceptions of a more diverse pool of citizens. Results indicate that lawless, lack of appropriate accountability and monitoring systems, inefficient performance evaluation, high bureaucracy, and inefficient HR maintenance are five key factors to address corruption in the public sector agencies in Iran. As a result, these factors are identifying 67.55% of changeability in financial corruption variable among employees of public sectors in Iran which is an appropriate model in its own kind.
  • Hassan Ali Sinaei, Mohammad Ali Sadafi Roudsari Page 53
    Researchers who have been studied on investment institution managers and security traders behavior, with a behavioral finance approach, conclude that investors over-react toward firms past performance. This study, using winner and loser portfolios, will investigate the issue which mentioned above in three steps. In the first step, the study is conducted without controlling for variables “Equity Book Value/Equity Market Value” and “Systematic Risk (beta)”. In the second step, these two variables are controlled as measures of risk. In the final step, the momentum effect and return reversal in our winner portfolio are examined. Our sample data are collected for ten-year period of time (from 1997 to 2007) from Tehran Stock Exchange listed companies, and T-test has been applied to analyze the findings. Our results showed that investment institution managers and traders in Tehran Stock Exchange over-react to Sale, Net Profit, Cash Flow and Stock Return variables. We also found that return reversal and momentum effect for Sale, Net Profit and Stock Return (but not Cash Flow) variables, will neutralize in long-term period.
  • Determining the relationship between organizational learning and performance / Case Study : Department of Nirro Moharreke Iran Khodro Company
    Sayyed Mohsen Allameh, Mehdi Moghaddami Page 75
    Nowadays, increasing intensive competition among organization continually has caused them searching ways of winning and gaining competitive advantage in the competitive Arena. The goal of this paper is to investigate the relationship between organizational learning and performance. Four components of OL that captured from Hobber model and are selected as the measure of OL governance were: Knowledge acquisition, knowledge distribution, knowledge interpretation and organizational memory. Department of Niroo moharreke in Iran Khodro company is selected as the field of survey. Among top to middle managers (n=300) fifty persons randomly selected as a research sample. The data gathered by standard questionnaire and SPSS software is used for testing and analyzing hypotheses. Research findings revealed significant relationship between organizational learning and performance, because; Pearson correlation coefficient between these two variables was equal with 0.51, (sig=002/0).Organizational learning affects only on competitive capability and organizational innovation because the results indicate that the correlation coefficient between OL variable and economic/ financial returns was equal with 0.65, (sig=000/0). No significant relationship observed between OL and economic/financial returns.
  • Mohammad Hasan Fotros, Tooraj Beygi Page 101
    Intellectual Capital (IC) has been described as intangible assets that may be used as a source of sustainable competitive advantage. However, intellectual capital components have to interact, to create value. Previous studies demonstrated that intellectual capital is positively and significantly associates with organizational performance. The purpose of this study is to consolidate these findings and investigate three elements of intellectual capital, i.e. human capital, structural capital, and customer capital, and also their inter-relationships within two banking industry sectors (public and private) in Iran. The study was conducted by using a psychometrically validated questionnaire which was originally administrated in Canada. To explore the items and the constructs we have used principal component analysis (PCA) and linear structural relations (LISREL). The final specified models in this study showed a robust explanation of banking performance variance within Iran banking context which bodes well for future research in alternative contexts. The results indicate that in public sector of Iran banking the human capital, the structural capital, and the customer capital are respectively effective; while in the private sector the most effective capitals are respectively human capital, customer capital, and structural capital. Another difference between these two sectors is the structural capital in the public banks has the most effect on performance while in the private banks the human capital and customer capital have the most effect on performance.
  • The influence of industry characteristics on new firms survival / Case Study : converting industries of mazandaran province
    Mehrdad Madhoushi, Azar Nasiri Page 127
    The aim of this study is to verify the influence of industry characteristics on new firms’ survival in processing industries of mazandaran province during 1360-1386. Information and data collection have been gathered from mining- industries office of mazandaran province, also according to Event-History analysis performacel, the effect of independent variables has been checked on new company survival. The product limit estimator model (Kaplan-Maier) is used for data analysis and the Cox regression semi parametric model has been used for hypothesizes test. The result showed a meaningful relation between industry growth rates, measure mean and entrance rate on firm survival. In this research a comparison between companies’ survival functions has been checked according to entrance rate mean. Also a comparison between firm's survival functions has been carried out in different converting industries.
  • Ashgar Moshabaki, Soheila Khoddami, Elahe Tahgavi Shavazi Page 149
    Nowadays, increasing intensive competition among organizationsNeo-institutional theory, which possesses strong sociological origins, bases its arguments on the notion that organizations are socially rewarded by legitimacy, resources, and survival based on their acceptance institutional pressures (of coercive, normative, and mimetic). Neo-institutional theory explains an organization’s actions within an institutional and strategic vision and as a response to both institutional and competitive pressures. The aim of this paper is to defend the utility and power of the theory in order to create Competitive advantage by showing its ability to inform managerial behavior. This article is tried by combining neo-institutional theory with those theories explains the role of neo-institutional theory in creation of competitive advantage that the base of this data is presented a model. The goal of this research is development in a survey-analysis way. Statistical population of the research includes two banks of Eghtesad-e-Novin and Persian in Tehran. This research is presented the result of re-definition of neo-intuitional theory is consistence to new environmental requirement. This theory can present as an approach that explain the creation of competitive advantage. That means the competitive advantage gain not only thorough of discrimination but only thorough of efficiency and in homogenous Resource.