فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی اراک
سال سیزدهم شماره 3 (پیاپی 52، پاییز 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/06/25
  • تعداد عناوین: 18
|
  • امیرحسین احمدی، سید محمد امین موسوی، محمد علی حسینپور فیضی صفحه 1
    زمینه و هدف
    به تازگی اثرات اسید بوریک در پیشگیری از سرطان و مهار رشد سلول‎های سرطانی گزارش شده است. این مطالعه به منظور تعیین اثرات این ترکیب بر روی سلول‎های K562 به عنوان مدلی از لوسمی میلوئید مزمن طراحی گردید.
    مواد و روش‎ها: در این مطالعه تجربی آزمایشگاهی رده سلولی K562 تحت تاثیر غلظت‎های 75/0 تا 12 میلی مولار اسید بوریک برای فاصله های زمانی 24، 48، 72 و 96 ساعت کشت گردید. اثرات مهار رشدی و کشندگی اسید بوریک با استفاده از آزمون دفع رنگ تریپان بلو و احیای نمک تترازولیوم ارزیابی شد. از فلوسایتومتری برای بررسی اثرات این ماده بر چرخه سلولی استفاده گردید. برای تعیین اثرات اسید بوریک از رنگ آمیزی رایت-گیمسا و آزمون بلع ذرات لاتکس برای تعیین توانایی بیگانه خواری سلول‎های تمایز یافته استفاده شد.
    یافته ها: اسید بوریک سبب مهار رشد سلول‎های K562 به صورت وابسته به غلظت و زمان می‎شود، بعد از 96 ساعت تیمار با اسید بوریک در غلظت 12 میلی مولار، رشد سلول‎های K562 به میزان 83 درصد مهار شد (001/0p<)؛ همچنین اسید بوریک سبب توقف چرخه سلولی در مرحله G1 گردید به طوری که مثلا در غلطت 9 میلی مولار بعد از 6 روز، 98 درصد از جمعیت سلولی در مرحله G1 قرار داشتند. رنگ آمیزی رایت- گیمسا و داده های حاصل از تست بلع ذرات لاتکس تایید کننده تمایز سلولی به سمت رده مونویستی- ماکروفاژی می‎باشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به خاصیت مهارکنندگی و تمایز دهندگی اسید بوریک و فقدان اثرات جانبی می‎توان این ترکیب را به صورت یک دارو به تنهایی یا در کنار داروهای دیگر در تمایز درمانی لوسمی پیشنهاد نمود.
    کلیدواژگان: اسید بوریک، چرخه سلولی، تمایز سلولی، لوسمی
  • مرضیه اکبرزاده، بتول بنیاد پور، کیوان پاک شیر، عبدالعلی محقق زاده صفحه 12
    زمینه و هدف
    واژینیت کاندیدایی دومین علت شایع عفونت مجاری تناسلی در زنان است که اغلب به وسیله قارچ کاندیدا آلبیکانس ایجاد می‎شود. این مطالعه با هدف تعیین علایم بالینی و ارتباط آن با انواع گونه های کاندیدا در مبتلایان به واژینیت کاندیدایی در زنان مراجعه کننده به درمانگاه های دانشگاه علوم پزشکی شیراز طرح‎ریزی شده است.
    مواد و روش‎ها: در یک مطالعه تحلیلی و در طول مدت 7 ماه نمونه‎گیری، با ارزیابی شرح حال 1100 مراجعه کننده، 450 بیمار با شکایت مرتبط با عفونت‎های تناسلی شناسایی و از 280 نفر از این افراد بر اساس شرح حال و ویژگی های ترشحات، نمونه‎گیری انجام گردید و 105 بیمار مبتلا به عفونت کاندیدایی تشخیص داده شد. تفکیک گونه ها بر اساس آزمایش لوله زایا و تست کلامیدوسپور صورت گرفت.
    یافته ها: میزان خارش دستگاه تناسلی در 8/ 43 درصد موارد شدید بود. ترشحات سفید دستگاه تناسلی بیش از سایر علایم (6/88 درصد) رویت شد. در نمونه های کشت منفی کاندیدا نیز 23 درصد خارش شدید و 8/80 درصد ترشح سفید و 5/43 درصد سوزش گزارش گردید. کاندیدا آلبیکانس 70 درصد نمونه ها را به خود اختصاص داد. در 3/54 درصد از محیط های کورن میل آگار، کلامیدوسپور مشاهده گردید. تعداد کلنی در 5/49 درصد از کل نمونه ها بین 51 تا 500 عدد بود. بین روش‎های پیش‎گیری از حاملگی و شدت خارش و سایر علایم با تعداد کلنی نمونه های مورد آزمایش، ارتباط معنی‎داری وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    به دلیل عدم تشخیص قطعی بیماری بر اساس علایم بالینی همچنین تداوم و مقاومت گونه های قارچی، استفاده از کشت قارچ به عنوان یک روش تشخیصی استاندارد توصیه می‎شود.
    کلیدواژگان: کاندیدا آلبیکانس، کاندیدای غیر آلبیکانس، واژینیت کاندیدایی، آزمایش کلامیدوسپور، علایم بالینی، آزمایش لوله زایا
  • منصور بیرامی، عباس بخشی پور، فاطمه هداوندخانی صفحه 21
    زمینه و هدف
    مطالعات نشان داده اند افراد غیر بالینی که دست برتری مخلوط دارند نمرات بالاتری در آزمون های اسکیزوتایپی می گیرند؛ اما بررسی این رابطه در جوامع آسیایی نتایج متناقضی به دست داده است. هدف از این مطالعه تعیین رابطه دست برتری مخلوط و اسکیزوتایپی در یک جامعه غیر بالینی ایرانی است.
    مواد و روش‎ها: در این مطالعه توصیفی 150 دانش آموز عادی، 94 دختر(7/62 درصد) و 56 پسر (3/37 درصد) با میانگین سنی 67/0±54/15 سال از دو دبیرستان عادی شرکت کردند. آزمودنی ها به پرسش‎نامه صفات اسکیزوتایپی و سؤالات دست برتری پاسخ دادند. رابطه علی بین دست برتری مخلوط و اسیکزوتایپی با استفاده از رگرسیون خطی ساده تعیین گردید.
    یافته ها
    در این مطالعه هم راستا با سایر مطالعاتی که در آسیا انجام شده بود، رابطه معنی داری بین دست برتری مخلوط با اسکیزوتایپی و عامل های اسکیزوتایپی مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به این که افراد آسیایی به دلیل فشار فرهنگی نگرشی کمتر پذیرا نسبت به چپ دستی دارند، به منظور آشکار شدن رابطه واقعی بین اسکیزوتایپی و دست برتری مخلوط استفاده از ابزاری که ارزش های فرهنگی را لحاظ می کند ضروری است.
    کلیدواژگان: دست برتری، ایرانی، اسکیزوتایپی
  • علیرضا شهاب جهانلو، علیرضا سبحانی، نادر عالیشان صفحه 28
    زمینه و هدف
    در دهه های اخیر، کیفیت زندگی به عنوان یک مفهوم مهم در پژوهش‎های پزشکی مطرح گردیده است. دو پرسش‎نامه استاندارد کیفیت زندگی برای ارزیابی وجوه شخصیتی بیماران انتخاب شدند. نخستین پرسش‎نامه مربوط به سازمان بهداشت جهانی و دیگری پرسش‎نامه ایرانی سنجش کیفیت زندگی بیماران دیابتیک می‎باشد. هدف اصلی این مطالعه، مقایسه دو پرسش‎نامه از نظر ارزیابی ارتباط وجوه شخصیتی و نحوه کنترل قند در بیماران مبتلا به دیابت می‎باشد.
    مواد و روش‎ها: این بررسی تحلیلی مقطعی بر روی 256 بیمار دیابت نوع دو با سابقه بیش از یک سال بیماری انجام گرفت. روایی و پایایی هر دو پرسش‎نامه مشخص گردید. هموگلوبین A1c به روش کالری متری سنجیده شد.
    یافته ها: میانگین امتیاز بعد جسمانی در پرسش‎نامه ایرانی کیفیت زندگی به طور معنی‎دار کمتر از پرسش‎نامه دیگر است. تفاوت معنی‎داری ما بین سایر ابعاد دو پرسش‎نامه دیده نشد. همبستگی مثبت بین بعدهای مختلف هر پرسش‎نامه با سایر ابعاد همان پرسش‎نامه دیده شد. همبستگی بالایی بین ابعاد هر پرسش‎نامه و کیفیت زندگی مربوط به همان پرسش‎نامه وجود دارد. همبستگی بین کنترل قند و ابعاد مختلف کیفیت زندگی در هر دو پرسش‎نامه دیده نشد.
    نتیجه گیری
    پایایی در هر دو پرسش‎نامه برای کل کیفیت زندگی وجود دارد ولی نحوه توزیع سوالات در پرسش‎نامه ایرانی کیفیت زندگی همگن نیست. کیفیت ارزیابی وجوه شخصیتی بیماران، توسط این پرسش‎نامه کمتر از پرسش‎نامه سازمان بهداشت جهانی می‎باشد. هیچ کدام از دو پرسش‎نامه ارتباطی را ما بین وجوه شخصیتی بیماران و کنترل قند نشان ندادند.
    کلیدواژگان: دیابت، هموگلوبین A1c، کیفیت زندگی
  • مژگان حفیظی، ماهرخ دولتیان، عبدالحمید نقاش، فریبرز معطر، حمید علوی مجد صفحه 35
    زمینه و اهداف
    واژینوز باکتریایی یکی از شایع ترین عفونت های زنان در سنین باروری است. اگر چه مترونیدازول به عنوان موثرترین دارو جهت درمان پیشنهاد می شود، اما با عوارض متعددی همراه است که ادامه درمان توسط بیماران را با مشکل مواجه می سازد؛ لذا نیاز به یافتن دارویی با عوراض جانبی کمتر احساس می شود. هدف از این مطالعه مقایسه اثر کرم واژینال میکوسین (ساخته شده از سیر) و ژل واژینال مترونیدازول در درمان بیماران مبتلا به واژینوز باکتریایی می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه یک کارآزمایی بالینی است که برروی 100 نفر از زنان متاهل 44-18 ساله که عفونت واژینوز باکتریایی در آنها از طریق معیار بالینی آمسل تشخیص داده شده بود انجام شد. این افراد به صورت تصادفی به دو گروه 50 نفری تحت درمان با کرم واژینال میکوسین و ژل واژینال مترونیدازول تقسیم شدند. بیمارانی که دارای عفونت تریکومونایی یا کاندیدایی بودند از مطالعه خارج شدند، دوره درمان در هر گروه 7 روز بود. پس از گذشت 7-2 روز از تکمیل دوره درمان مجددا معیارهای آمسل و شکایت بیماران کنترل شد و عوارض دارویی ثبت گردید.
    یافته ها
    شکایات بیماران و معیار بالینی آمسل به طرز معنی داری پس از درمان با میکوسین و مترونیدازول کاهش نشان داد(05/0>p) به طوری که میزان بهبود بالینی در گروه میکوسین 80 درصد و در گروه مترونیدازول 70 درصد بود.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد کرم واژینال میکوسین می تواند جایگزین مناسب برای ژل واژینال مترونیدازول در درمان واژینوز باکتریایی زنان به شمار آید.
    کلیدواژگان: سیر، ژل واژینال مترونیدازول، ژل واژینال میکوسین، درمان، واژینوز باکتریایی
  • محمد حیدرزاده، ابولفضل صفرعلیزاده، رضا شبانلویی صفحه 45
    زمینه و هدف
    در بین روش های حمایت تنفسی، فشار مثبت هوایی از طریق بینی و تهویه مکانیکی به دلیل تاثیر در کاهش عوارض سندرم دیسترس تنفسی شناخته شده تر می باشند. به علاوه تجویز زود هنگام این فشار و سورفاکتانت در کاهش نیاز به تهویه مکانیکی و عوارض آن موثر است. مطالعه با هدف مقایسه فشار مثبت هوایی و تهویه مکانیکی در نوزادان نارس دچار سندرم دیسترس تنفسی طراحی گردیده است.
    مواد و روش‎ها: در این مطالعه کارآزمایی بالینی، 60 نوزاد نارس (کمتر از32 هفته) بررسی شدند. نوزادان پس از دریافت یک دوز سورفاکتانت داخل تراشه (4سی سی بر کیلوگرم وزن بدن)، به طور تصادفی به ترتیب در دو گروه مورد و شاهد قرار گرفتند و حمایت تنفسی با استفاده از فشار مثبت هوایی یا تهویه مکانیکی برقرار شد.
    یافته ها: نوزادان دوگروه از نظر سن حاملگی و وزن تولد اختلاف معنی دار نداشتند. متوسط مدت زمان تهویه مکانیکی در گروه مورد به طور معنی داری کمتر بود(001/0=p). در روز سوم، تعداد نوزادان وابسته به ونتیلاتور در گروه شاهد بیشتر بود (7/26 درصد در برابر 3/83 درصد). از نظر تعداد دوزهای ثانویه سورفاکتانت، میزان مرگ و تعداد بیماران دچار عوارض کوتاه مدت طی بستری بیمارستانی تفاوت معنی داری بین دو گروه وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    در تعداد قابل توجهی از نوزادان نارس دچار سندرم دیسترس تنفسی می توان پس از دریافت سورفاکتانت، لوله تراشه را خارج نموده و تحت درمان با فشار مثبت هوایی از طریق بینی قرار داد. این امر روشی بالقوه مفید جهت حمایت تنفسی با میزان مرگ و میر و عوارض کم در نوزادان بسیار نارس می باشد.
    کلیدواژگان: فشار مثبت مداوم از طریق بینی، سندرم دیسترس تنفسی نوزاد، سورفاکتانت
  • زینب حیدری، سعیده ضیایی، صدیقه مقسمی صفحه 53
    زمینه و هدف
    این مطالعه به منظور تعیین اثر شاخص توده بدنی و تاریخچه باروری (سن، سن منارک، تعداد زایمان، تعداد سال‎های باروری، تعداد سال‎های یائسگی و سطح سرمی استرادیول، تستوسترون و گلوبولین متصل به هورمون های جنسی) بر سنجش تراکم استخوان مهره های کمری و گردن استخوان فمور در زنان یائسه سالم انجام شد.
    مواد و روش‎ها: در این مطالعه توصیفی مقطعی 190 زن یائسه 64-40 ساله که بیماری زمینه‎ای، بیماری موثر برکیفیت زندگی و استخوان نداشتند و داروهای موثر بر متابولیسم استخوان مصرف نمی‎کردند به صورت تصادفی انتخاب شدند. سنجش تراکم استخوان و تعیین T score، Z score و دانسیته مغز استخوان توسط جذب سنجی رادیوگرافیک با انرژی دوگانه در دو ناحیه ستون فقرات و گردن استخوان فمور انجام شد. ضریب همبستگی بین سنجش تراکم استخوان و فاکتورهای مورد بررسی محاسبه شد.
    یافته ها: شاخص توده بدنی ارتباط مثبت معنی‎داری با T score و دانسیته مغز استخوان ستون فقرات همچنین T score، Z score و دانسیته مغز استخوان گردن فمور دارد در حالی که سن، تعداد سال‎های یائسگی و سطح سرمی تستوسترون ارتباط منفی با T score و دانسیته مغز استخوان ستون فقرات دارند. سطح سرمی تستوسترون با کاهش Z score مهره کمری نیز ارتباط منفی داشت. تعداد سال‎های یائسگی با کاهش T score و دانسیته مغز استخوان گردن فمور همراه بود. ارتباط مثبت معنی‎دار میان تعداد سال‎های باروری، T score و دانسیته مغز استخوان مهره های کمری مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    از دست دادن استخوان در زنان یائسه با بالا رفتن سن، تعداد سال‎های یائسگی و سطح سرمی تستوسترون تشدید می‎شود در حالی که شاخص توده بدنی اثر محافظتی دارد.
    کلیدواژگان: تراکم استخوان، شاخص توده بدنی، یائسگی، تاریخچه باروری
  • معصومه دل آرام، زهرا صادقیان صفحه 61
    زمینه و هدف
    قاعدگی دردناک تقریبا در 5 درصد از زنان دارای قاعدگی های منظم دیده می‎شود. در این راستا روش‎های درمانی متفاوتی مطرح شده و مسلما انتخاب داروهایی با عوارض جانبی کمتر ترجیح داده می‎شود. لذا پژوهش حاضر نیز با هدف تعیین تاثیر عصاره گیاه خوشاریزه بر دیسمنوره اولیه صورت پذیرفته است.
    مواد و روش‎ها: در طی یک مطالعه کار آزمایی بالینی یک سو کور 60 نفر از دانشجویان دارای دیسمنوره اولیه در دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد مورد بررسی قرار گرفتند. دانشجویان به طور تصادفی به دو گروه 30 نفره دریافت کننده عصاره خوشاریزه و دارو نما تقسیم شدند. جهت گرد آوری اطلاعات از ابزار سنجش شدت درد استفاده گردید. در پایان ماه اول و دوم پس از درمان، شدت درد دو گروه تعیین و با شرایط قبل از مداخله مقایسه شد. در نهایت داده ها با استفاده از آزمون‎های تی، کا- اسکوئر و من ویتنی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها: میانگین شدت دیسمنوره در مدت 2 ماه قبل از تجویز دارو در گروه خوشاریزه 75/2±46/8 و در گروه دارو نما 53/2±80/8 بود که هر دو گروه با یکدیگر اختلاف معنی داری نداشتند ولی پس از تجویز دارو، این میانگین در گروه مداخله12/1±41/3 و در گروه بدون مداخله 60/2±82/7 بود که بین دو گروه اختلاف معنی داری مشاهد شد(001/0>p).
    نتیجه گیری
    عصاره گیاه خوشاریزه و دارو نما توانستند در طول درمان شدت دیسمنوره را کاهش دهند و تاثیر خوشاریزه بسیار بیشتر از دارو نما بود. استفاده از عصاره خوشاریزه در درمان دیسمنوره پیشنهاد می‎گردد.
    کلیدواژگان: خوشاریزه، دارو نما، دیسمنوره اولیه
  • ابوالفضل سراجی، حمید مؤمنی، اشرف صالحی صفحه 68
    زمینه و هدف
    یکی از راه های ترک اعتیاد تشکیل گروه های معتادین خودیار است. با توجه به میزان عود بالای مصرف مجدد مواد مخدر در این گروه پژوهشگران بر آن شدند تا با تحلیل عوامل مختلف بر عود مجدد مصرف مواد، یک الگوی مناسب در جهت افزایش زمان تداوم ترک اعتیاد به دست آورند.
    مواد و روش‎ها: در طی یک مطالعه مقطعی تحلیلی تمامی مردان معتاد خودیار شهرستان خمین (350 نفر) در سال 1387 با استفاده از پرسش‎نامه و مصاحبه مورد بررسی قرار گرفتند. اطلاعات در زمینه عوامل موثر بر ترک اعتیاد، ایجاد اعتیاد و عود اعتیاد در این گروه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها: مهم‎ترین عامل معتاد شدن افراد کسب لذت و کنجکاوی (1/75 درصد)؛ و مهم‎ترین عامل مؤثر در ترک اعتیاد فرد، خسته شدن و فشار خانواده (4/45 درصد) بوده است. همچنین، 9/48 درصد افراد مجددا مواد مخدر مصرف کرده‎ بودند. مهم‎ترین عامل عود اعتیاد در معتادین خودیار بیکاری و تغییر در درآمد (6/12 درصد) بوده است. در این پژوهش بین سطح تحصیلات و محل سکونت با اعتیاد به مواد مخدر رابطه معنی‎دار مشاهده شد(000/0=p) در حالی که بین نوع ماده مخدر مصرفی و ترک اعتیاد و همچنین بین میانگین سنی افراد در اقدام به ترک و عدم اقدام به ترک رابطه معنی‎داری مشاهده نشد(05/0
    کلیدواژگان: وابستگی به مواد مخدر، معتادین خودیار، عود مجدد مصرف
  • فرشته جهدی، فاطمه شیخان، عفت سادات مرقاتی خویی، حمید حقانی صفحه 76
    زمینه و هدف
    درد متعاقب اپی زیاتومی کیفیت زندگی و سلامت روانی مادر را تحت تاثیر قرار می‎دهد. ژل پد روش جدیدی است که به منظور تسکین درد کاربرد دارد ولی هنوز به طور روتین از ضد درد خوراکی برای درمان درد استفاده می‎شود. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر ژل پد بر شدت درد محل اپی زیاتومی زنان نخست‎زا بستری در بیمارستان کمالی کرج انجام گردید.
    مواد و روش‎ها: این مطالعه کارآزمایی بالینی یک سو کور بر روی 60 زن نخست‎زا که جهت زایمان طبیعی به بیمارستان کمالی کرج مراجعه کرده بودند، انجام گردید. نمونه ها به روش تخصیص تصادفی به دو گروه گیرنده ژل پد (به مدت 20 دقیقه، 4 ساعت پس از زایمان و سپس در صورت لزوم تا 5 روز) و کنترل (روتین بیمارستان) تقسیم شدند. دو گروه از نظر شدت درد اپی زیاتومی توسط خط کش دیداری درد و مصرف مسکن بررسی شدند.
    یافته ها: دو گروه از نظر مشخصات دموگرافیک و سایر متغیرهای مداخله‎گر اختلاف آماری معنی‎داری نداشتند. از نظر کاهش شدت درد 4 ساعت بعد (014/0p=)، 12 ساعت بعد (002/0p=) و 5 روزبعد از اپی زیاتومی (001/0> p) تفاوت آماری معنی‎داری داشتند. مصرف مسکن در طی 5 روز بعد از زایمان در گروه مصرف ژل پد به طور معنی داری کمتر از گروه کنترل بود(001/0>p).
    نتیجه گیری
    استفاده از ژل پد شدت درد ناشی از زخم اپی زیاتومی و میزان نیاز به مسکن را کاهش می‎دهد.
    کلیدواژگان: اپی زیاتومی، ژل پد، تسکین درد، درد پرینه، نخست زا
  • امین طالبی بزمین ابادی، اشرف محبتی مبارز، ترنگ تقوایی صفحه 84
    زمینه و هدف
    در جوامع غربی ژن iceA هلیکوباکتر پیلوری به عنوان یک مارکر ژنتیکی مرتبط با زخم معده گزارش شده است. هدف از این مطالعه، بررسی شیوع ژنوتیپ های iceA هلیکوباکتر پیلوری و ارتباط آن با زخم معده در ایران بوده است.
    مواد و روش‎ها: پژوهش حاضر با روش مشاهده ای بر روی 75 نفر بیمار انجام شده است. نمونه های بیوپسی بیماران جهت حضور هلیکو باکتر پیلوری با تست اوره آز، ژن glmM و کشت تایید و تغییرات آللیک ژنوتیپ های 1iceA و 2iceA نیز با PCR تعیین شدند.
    یافته ها: در این مطالعه دو الل 1iceA و 2iceA در بیماران مبتلا به زخم معده شناسایی شدند. ژنوتیپ 1iceA (64 درصد) فراوانی بالاتری نسبت به از ژنوتیپ 2iceA (3/21 درصد) داشت. سویه های 1iceA بیشتر در بیماران دارای زخم معده مشاهده شدند. در این پژوهش هیچ گونه ارتباط معنی داری بین ژنوتیپ های iceA با عواقب کلینیکی بعد عفونت مشاهده نشد(71/0p=).
    نتیجه گیری
    این مطالعه ارتباط معنی دار دو طرفه ای را بین ژنوتیپ های iceA و وقوع بیماری زخم معده (PUD) را تایید می کند. نتایج حاکی از آنست که ژن 1iceA می تواند به عنوان یک مارکر قابل اطمینان در پیش گویی عواقب کلینیکی عفونت هلیکوباکتر پیلوری مورد استفاده قرار گیرد. لذا تحقیقات بیشتر invitro و invivo برای رسیدن به یک توافق عمومی در این مورد ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: هلیکوباکترپیلوری، iceA، PCR، زخم معده
  • مریم طهرانی پور، هما محمودزاده، طوبی قدمیاری صفحه 91
    زمینه و هدف
    گیاه Salvia staminea از خانواده نعناع دارای اثرات مفیدی بر روی سیستم عصبی بوده و همچنین دارای اثرات آنتی اکسیدانی و ضد التهابی می باشد. لذا پژوهش حاضر با هدف تعیین اثرات نوروپروتکتیوی عصاره تام الکلی وآبی سالویا برروی نورون های حرکتی نخاع رت نژاد ویستار صورت پذیرفته است.
    مواد و روش ها
    در یک پژوهشی تجربی و آزمایشگاهی 54 رت نر نژاد ویستار در 9 گروه 6 تایی مشتمل بر گروه های کنترل، کمپرسیون، تیمار A (عصاره الکلی ریشه در دوزهای 25، 50 و 75 میلی گرم بر کیلوگرم)، تیمار B (عصاره آبی ریشه در دوزهای 25 و 50 میلی گرم بر کیلوگرم)، تیمارC (عصاره آبی برگ دوز 50 میلی گرم بر کیلوگرم) و تیمار D (عصاره الکلی برگ دوز 75 میلی گرم بر کیلوگرم) تقسیم شدند. در گروه های کمپرسیون و تیمار 28 روز پس از ایجاد ضایعه در نورون‎های حرکتی آلفا، از عصب سیاتیک پای راست رت نمونه برداری و پس از پاساژ بافتی برش های 7 میکرونی تهیه و با آبی تلوئیدین رنگ آمیزی شدند. شمارش نورون های حرکتی شاخ قدامی نخاع به روش استریولوژی ودایسکتور انجام شد.
    یافته ها: دانسیته تعداد نورون ها در رت های تیمار شده با عصاره تام آبی و الکلی برگ در دوزهای آبی 50 میلی گرم بر کیلوگرم و عصاره الکلی ریشه در دوز 75 میلی گرم بر کیلوگرم در مقایسه با گروه کمپرسیون دارای اختلاف معنی دار بود(05/0p<).
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این پژوهش اثبات کننده اثرات نوروپروتکتیوی این عصاره ها برروی نورون های حرکتی شاخ قدامی نخاع می باشد.
    کلیدواژگان: دژنراسیون، نوروپروتکتیو، سا لویا
  • محمد جواد قنادزاده_علی اکبر رضایی آشتیانی_محمد صادق ر جایی_ابوالحسن فراز صفحه 100
    زمینه و هدف
    فاضلاب خروجی بیمارستان‎ها که دارای انواع میکروارگانیسم‎های بیماری‎زا، رادیواکتیو، مواد دارویی و مواد سمی شیمیایی هستند چنانچه بدون تصفیه دفع گردند موجب آلودگی و اشاعه بیماری می‎شوند؛ لذا بررسی وضعیت خروجی فاضلاب بیمارستان‎ها برای برنامه ریزی ضروری است.
    مواد و روش‎ها: در طی یک مطالعه‎ای توصیفی مقطعی گردآوری اطلاعات از طریق مصاحبه، مشاهده و پرسش‎نامه در سال 1388 در کلیه بیمارستان‎های استان مرکزی انجام گرفت. در پرسش‎نامه با در نظر گرفتن 33 آیتم وضعیت کلی بیمارستان‎ها و چگونگی استفاده از سیستم فاضلاب استخراج و هم‎زمان از وضعیت تصفیه خانه ودفع فاضلاب بازدید به عمل آمد.
    یافته ها: از مجموع 19 بیمارستان موجود 10 بیمارستان فاضلاب خروجی را بدون هیچ گونه تصفیه به روش سنتی وارد چاه تخلیه می‎نمایند و از 4 بیمارستان دارای تصفیه خانه 3 مورد یا عملا از کار افتاده و یا کارآیی ندارد. 5 بیمارستان نیز بدون پیش تصفیه به شبکه فاضلاب شهری وصل شده‎اند. همه بیمارستان‎های استان فاقد اپراتور مشخص سیستم فاضلاب و تصفیه خانه می‎باشند.
    نتیجه گیری: دفع فاضلاب بیمارستان‎های استان مرکزی مطلوب نمی‎باشد؛ لذا اقداماتی نظیر انجام تحقیقات تخصصی‎تر، ایجاد نگرش مثبت در برنامه‎ریزان و تامین اعتبار لازم جهت تصفیه فاضلاب در پاره‎ای از بیمارستان‎ها پیشنهاد می‎شود.
    کلیدواژگان: دفع، فاضلاب بیمارستان، ایران، فاضلاب
  • علی فانی، محسن قاصدی، فاطمه اسماعیلیون، بهروز علیزاده صفحه 109
    زمینه و هدف
    سندرم روده تحریک پذیر شایع ترین بیماری گوارشی است که با دردهای مزمن شکمی و تغییرات اجابت مزاج مشخص می‎شود. زردچوبه یکی از درمان های طب سنتی است که در درمان بیماری های گوارشی مورد توجه قرار گرفته است در این مطالعه اثرات زردچوبه بر سندرم روده تحریک پذیر بررسی شده است.
    مواد و روش ها
    در طی یک مطالعه بالینی تصادفی دو سوکور، 140 بیمارمبتلا به سندرم روده تحریک پذیر پس از اعمال معیارهای ورود و خروج با نظر و تشخیص متخصص داخلی بدون توجه به سن و جنس وارد مطالعه شدند. بیماران به صورت تصادفی به دو گروه مورد (زردچوبه) 69 نفر و شاهد (دارونما) 71 نفر تقسیم شدند و در قبل 2 و 4 هفته بعد از شروع درمان فرم های تغییر علایم بالینی در بیماران بر اساس روش مقیاس امتیاز بصری برای تبدیل معیارهای ذهنی به عینی تکمیل گردید و سپس اطلاعات با استفاده از آمار توصیفی و آزمون تی مورد تجزیه تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    استفاده از زردچوبه و دارونما قبل، 2 و 4 هفته بعد از درمان باعث بهبود علای بالینی بیماران به جزء استفراغ شده بود (001/0=p) در حالی که بین میزان تاثیر زردچوبه و دراونما در بهبود علایم بالینی بیماران در هر دو گروه مورد و شاهد تفاوتی مشاهده نشد(05/0
    کلیدواژگان: زردچوبه، سندرم روده تحریک پذیر، دارونما
  • جمال فلاحتی، رضا رضایی، صالح آستانه، فاطمه مرجان موسوی صفحه 116
    زمینه و هدف
    دیابت ششمین علت مرگ و میر در دنیاست که هر دو نوع تیپ 1 و 2 آن همراه با بروز عوارض چشمی بوده به گونه‎ای که خطر کوری در بیماران دیابتی 25 برابر افراد عادی می‎باشد لذا پژوهش حاضر با هدف تعیین آگاهی بیماران دیابتی از عوارض چشمی دیابت صورت پذیرفته است.
    مواد و روش ها
    در طی یک مطالعه مقطعی تحلیلی 200 نفر از بیماران دیابتی مراجعه کننده به درمانگاه چشم بیمارستان امیرکبیر اراک در سال 1387 مورد بررسی قرار گرفتند. اطلاعات با استفاده از پرسش‎نامه و مصاحبه سازمان یافته جمع آوری و سپس برخی از عوامل موثر بر آگاهی بیارا از عوارض چشمی دیابت مورد تجزیه تحلیل قرار گرفته است.
    یافته ها: میزان آگاهی 40 درصد از بیماران دیابتی در خصوص عوارض چشمی دیابت در حد متوسط بوده و همچنین بین آگاهی با متغیرهای سن، شغل، تحصیلات، نوع رتینوپاتی، نوع درمان و مدت مراجعه به چشم پزشک ارتباط معنی دار مشاهده شد (001/0>p) در حالی که بین آگاهی با متغیرهای جنس، سابقه فامیلی ابتلاء به دیابت و کنترل رژیم غذایی ارتباط معنی‎داری دیده نشد(05/0
    کلیدواژگان: دیابت، هایپر گلیسمی، رتینو پاتی
  • افسانه نوروزی، ابولفضل جعفری، رضا بدیعی، مریم قدیمی صفحه 123
    زمینه و هدف
    درد پس از جراحی لوزه ها در کودکان شایع بوده و به علت مشکلات ناشی از آن از بین بردن درد ضروری است. لذا پژوهش حاضر با هدف دستیابی به بهترین شیوه استفاده از کتامین در کاهش درد پس از جراحی لوزه با حداکثر تاثیر و حداقل عوارض صورت پذیرفته است.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه کارآزمایی بالینی دو سوکور بوده که برروی 92 کودک 3 تا 9 ساله کاندید جراحی لوزه انجام گرفته است. بیمارا به صورت تصادفی در دو گروه کتامین خوراکی و تزریقی (هر گروه 46 نفر) تقسیم شدند. به تمام بیماران 30 دقیقه قبل از عمل 2میلی گرم/کیلوگرم آب سیب داده شد که افراد گروه تزریقی آب سیب بدون کتامین و گروه خوراکی آب سیب همراه با 5 میلی گرم/کیلوگرم کتامین دریافت کردند. 3 دقیقه قبل از جراحی در افراد گروه تزریقی 5/0 میلی گرم/کیلوگرم کتامین در اطراف لوزه تزریق و در گروه خوراکی همان حجم سالین تزریق شد. اطلاعات ثبت و جمع آوری شده و سپس با استفاده از تست های ویلکاکسون، من ویتنی و تی تست مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها: اطلاعات دموگرافیک و فشار خون قبل و بعد از عمل بین دو گروه دریافت کتامین خوراکی و تزریقی تفاوت معنی داری نداشتند. از لحاظ مدت زمان انجام جراحی بین دو گروه اختلاف معنی دار مشاهده شد(006/0=p) به گونه ای که مدت عمل در گروه تزریقی کوتاهتر بود همچنین امتیاز درد در گروه تزریقی کمتر از گروه خوراکی بود.
    نتیجه گیری
    کتامین در کاهش درد و عوارض پس از جراحی لوزه مؤثر است. استفاده از تزریق اطراف لوزه کتامین از شیوه خوراکی مؤثرتر بود.
    کلیدواژگان: کتامین، درد پس از جراحی، توسیلکتومی
  • پارسا یوسفی، فاطمه دره، زهرا مقدسی، مریم مشایخی صفحه 130
    زمینه و هدف
    انجام کشت ادراری به عنوان تشخیص و پیگیری عفونت ادراری در کودکان نقش مهمی داشته و نحوه نمونه‎گیری نیز تاثیر زیادی برروند درمانی بیماران دارد. لذا پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر شستشوی ناحیه ژنیتال بر نتایج کشت ادراری در دختران 12-3 ساله مراجعه کننده به بیمارستان امیرکبیر اراک صورت پذیرفته است.
    مواد و روش ها
    در طی یک مطالعه مورد - شاهدی 620 کودک دختر12-3ساله مراجعه کننده به بیمارستان امیرکبیر در سال 1385که با شک به عفونت ادراری تناسلی (UTI) درخواست آزمایش ادراری برای آنها شده بود، مورد بررسی قرار گرفتند. جمعیت مورد مطالعه فاقد سابقه مصرف آنتی بیوتیک در طی7 روز گذشته، سابقه سوندگذاری، آنومالی ژنیتال و التهاب و دیس شارژ ژنیتال بودند. بیماران به طور تصادفی ساده به دو گروه شستشو و بدون شستشو هر گروه 310 نفر تقسیم شدند. پس از جمع آوری اطلاعات، داده ها با استفاده از آزمون تی مورد تجزیه تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    در بیماران گروه شستشو 7/3 درصد به عنوان عفونت ادراری تناسلی، 1 درصد مبتلا به آلودگی و 3/95 درصد نرمال گزارش شدند و در گروه بدون شستشو 7/4 درصد به عنوان عفونت ادراری تناسلی و2 درصد آلودگی و 3/93 درصد نرمال گزارش شدند. میزان آلودگی در گروه شستشو 1 درصد و در گروه بدون شستشو 2 درصد بود. که از لحاظ آماری با یکدیگر اختلاف معنی داری را نداشتند(491/0=p).
    نتیجه گیری
    ارتباط معنی‎داری بین شستشوی ناحیه ژنیتال و کاهش میزان آلودگی کشت ادراری یافت نشد، پس شستشوی ناحیه ژنیتال در کاهش آلودگی کشت ادراری چندان موثر نمی‎باشد.
    کلیدواژگان: شستشو، آلودگی، ژنیتال، کودکان، عفونت ادراری، کشت ادراری
  • فرشیده دیدگر، مجید اکبری، حسین سرمدیان، معصومه صوفیان صفحه 137
    زمینه و هدف
    تب مالت یک بیماری مشترک انسان و دام با انتشار جهانی و یک بیماری شایع در ایران و اندمیک در استان مرکزی است. استئومیلیت بروسلایی یک بیماری نادر است. ما یک مورد استئومیلیت بروسلایی استخوان تیبیا متعاقب تروما را گزارش کردیم.
    مورد: بیمار آقای 22 ساله‎ای است که به علت زخم مزمن و درناژ شونده استخوان تیبیا مراجعه کرده است. بیمار 3 سال قبل سابقه تروما به استخوان تیبیا داشته است برای وی پروتز گذاری در موضع صورت می‎گیرد که به دنبال عفونت در مرحله بعدی پروتز خارج می‎گردد رنگ آمیزی نمونه بافتی باسیل‎های گرم منفی را نشان داد و در کشت ترشحات بروسلا رشد کرد.
    نتیجه گیری
    این مورد به دلیل نادر بودن و آموزشی بودن بیمار از نظر احتمال جایگزین شدن بروسلا در مواضع زخم مزمن یا وجود جسم خارجی گزارش شده است. با وجود غیر شایع بودن تب مالت باید به عنوان یک علت احتمالی استئومیلیت در بیمار با سابقه تماس با حیوانات در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: تب مالت، عوارض استخوانی - مفصلی، استئومیلیت
|
  • Ahmadi, Moosavi *, Hosseinpour Feizi Page 1
    Background
    Recently, reports have been made of the effects of boric acid (BA) on cancer prevention and inhibition of cancer cell proliferation. This study was designed to investigate the effects of this compound on K562 cell line as a model of chronic myeloid leukemia (CML).
    Materials And Methods
    In this experimental trial, K562 cell line was cultured in the presence of 0.75 to 12 mmol concentrations of boric acid for 24, 48, 72, and 96 hour intervals. Anti-proliferative and cytotoxic effects of BA were measured by trypan blue exclusion test and MTT assay, respectively. Flow-cytometery was utilized for evaluating the effects of BA on cell cycle. Wright-giemsa staining was used for determining the effects of BA, and latex phagocytic assay was used for evaluating the phagocytic potential of the differentiated cells.
    Results
    BA induced growth inhibition of K562 cells in a dose and time dependent manner; after 96 hours of treatment with 12 mmol BA, cell proliferation of K562 cells was inhibited to about 83% (p<0.001). In addition, BA induced G1 cell cycle arrest in a way that for instance, after 6 days of treatment with 9 mmol BA, 98% of cell populations were at G1 level. Wright-giemsa staining and latex phagocytic assay results confirmed that K562 cells differentiated toward monocyte-macrophage lineage.
    Conclusion
    Noticing the anti-proliferative and differentiating effects of BA, and no evidence of its adverse effects, this compound can be used as alone or in combination with other drugs in CML differentiation therapy.
  • Marzieh Akbarzadeh *, Batol Bonyadpoure, Kayvan Pacshir, Abdolali Mohagheghzadeh Page 12
    Background
    Candida vaginitis which is mostly caused by Candida albicans is the second common cause of vaginal candidiasis in women. This study was designed to determine the clinical symptoms of Candida vaginitis and their relationship with the types of Candida species in women referring to the clinics of Shiraz University of Medical Sciences.
    Materials And Methods
    In an analytical study, over a seven month period of sampling, through the examination of the history of 1100 patients, 450 were identified with chief complaints regarding genital infection. Samples were obtained from 280 of these patients according to their histories and the characteristics of their vaginal discharges. Of these patients, 105 were diagnosed with Candida vaginitis. The analysis of Candidal species was done through germ tube and chlamidospore agar tests.
    Results
    Urogenital itching was severe in more than 43.8% of patients. White color genital discharges were more observable than other symptoms (88.6%). In negative Candida culture samples, severe itching, white color discharge, and disuria were reported to be 23, 80.8, and 43.5%, respectively. Candida albicans composed 70.5% of the samples. Colony count was between 51 and 500 in 49.5% of all samples. There were no significant relationships between colony count and rate of itching, family planning program, and other symptoms.
    Conclusion
    Due to the uncertainty of diagnosis of this disease according to clinical symptoms and also, due to the consistency and resistance of Candida species, using culture method is recommended as a standard method of diagnosis.
  • Mansour Bayrami, Abbas Bakhshipour, Fatemeh Hadavandkhani * Page 21
    Background
    Studies have revealed that nonclinical individuals who have mixed-handedness obtain higher scores in schizotypy, but investigations in Asian countries have indicated contradictory results. The aim of this study was to identify the relationship between mixed-handedness and schizotypy in a nonclinical Iranian population.
    Materials And Methods
    One hundred fifty normal students from two different high schools, 94 girls (%62.7) and 56 boys (%37.3) ranging in age from 14 to 17 (15.5±0.67), participated in this descriptive study. Participants filled out Schizotypal Trait Questionnaire (STA) and answered handedness questions. The causal relationship between schizotypy and handedness was determined through linear regression.
    Results
    In this study, parallel to other studies conducted in Asia, no significant associations were found between mixed-handedness, schizotypy and schizotypy factors.
    Conclusion
    Noticing that Asian people, due to cultural pressure, have less tolerant attitudes toward left-handedness, utilizing handedness scales that incorporate cultural values is essential for revealing the real association between schizotypy and mixed-handedness.
  • Alireza Shahab Jahanlou *, Alireza Sobhani, Nader Alishan Page 28
    Background
    In the last few decades, quality of life (QOL) has become known as an important concept in medical research. In this study, two standard QOL questionnaires were chosen for evaluation of patients’ personality characteristics: 1) World Health Organization Quality of Life (WHOQOL) and 2) Iranian Diabetics Quality of Life (IRDQOL). The main aim of this study was to compare two standard quality of life questionnaires for evaluation of the relationship between personality characteristics and glycemic control in diabetic patients.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was carried out on 256 type 2 diabetic patients with a history of diabetes for more than one year. Validity and reliability measures were determined for the two questionnaires. HbA1c was measured through calorimetric method.
    Results
    The mean of physical dimension scores on IRDQOL questionnaire was significantly lower than that on the WHOQOL questionnaire. No significant differences were observed between the other dimensions of the two questionnaires. Positive correlations were seen between different dimensions of each questionnaire. There was a high correlation between the different dimensions of each questionnaire and its related QOL. The two questionnaires did not indicate any correlations between glycemic control and different dimensions of QOL.
    Conclusion
    The two questionnaires have reliability for the total QOL; however, the distribution of questions in IRDQOL is not equal. The quality of the evaluation of patients’ personality characteristics by IRDQOL is less than that of WHOQOL. None of the questionnaires indicated any relationship between personal characteristics and glycemic control.
  • Hafizi Moori, Dolatian *, Naghash, Moatar, Alavi Majd Page 35
    Background
    Bacterial vaginosis is one of the most common infections in women at reproductive age. Although metronidazole is recommended as the first-line treatment, it has various side effects which make it difficult for patients to continue the treatment. Thus, the need is felt for finding a medication with fewer side effects. The aim of this study is to compare the effects of micosin vaginal cream (made of garlic) and metronidazole vaginal gel on treatment of patients with bacterial vaginosis.
    Materials And Methods
    This study was a clinical trial which was conducted on 100 married women, aged 18-44, whose infection with bacterial vaginosis was diagnosed through clinical Amsel criteria. The participants were randomly divided into two groups of 50 persons each: Micosin vaginal cream and metronidazole vaginal gel. Patients identified with tricamona or candidiadis infections were excluded from the study. Treatment period in each group lasted for seven days. Clinical Amsel criteria and patient complaints were again checked 2 to 7 days after completion of the treatment period, and the side-effects were registered.
    Results
    Following the treatment with micosin vaginal cream and metronidazole vaginal gel, patient complaints and clinical Amsel criteria showed a significant decrease (p<0.05), in a way that clinical recovery rates in micosin and metronidazole groups were 80% and 70%, respectively.
    Conclusion
    Micosin vaginal cream seems to be an appropriate alternative for metronidazole vaginal gel in treatment of bacterial vaginosis.
  • Mohammad Heidarzadeh *, Abolfazl Safaralizadeh, Reza Shabanloei Page 45
    Background
    Among respiratory support techniques, nasal continuous positive airway pressure (NCPAP) and mechanical ventilation (MV) are more known for their effectivity in reducing complications associated with respiratory distress syndrome (RDS). Moreover, early application of NCPAP and administration of surfactant are effective in decreasing the need for MV and its adverse effects. This study was designed to compare NCPAP and MV after administration of surfactant in preterm neonates with RDS.
    Materials And Methods
    In this clinical trial, 60 preterm neonates (<32 weeks) were evaluated. After receiving one dose of surfactant (4 cc/kg), the subjects were randomly divided into treatment and control groups, and respiratory support was established via positive airway pressure or MV.
    Results
    There were no significant differences between the neonates in the two groups in terms of gestational age and birth weight. The mean duration of MV was significantly lower in the treatment group (p=0.001). On day 3, the number of ventilator-dependent neonates in the control group was more (26.7% versus 83.3%). There were no significant differences between the two groups in the number of second surfactant doses, mortality rate, and the number of patients who had developed short-term complications during hospital stay.
    Conclusion
    In a significant number of preterm babies with RDS, NCPAP can be extubated after receiving one dose of surfactant. This is a potentially useful modality for respiratory support with a low mortality and morbidity rate and limited complications in very premature infants.
  • Zeinab Heidari, Saeedeh Zyaie *, Sedigheh Moghassemi Page 53
    Background
    The aim of this study was to investigate the effect of BMI and reproductive histories (age, age at menarche, the number of parities, reproductive years and years since menopause, and serum levels of estradiol, testosterone and SHBG) on bone densitometry of spine and femur in healthy postmenopausal women.
    Materials And Methods
    In a descriptive cross-sectional study, 190 healthy postmenopausal women, aged 40-64, who did not have a history of co-existing diseases, diseases affecting the quality of life, bone diseases, and using drugs affecting the bone metabolism, were randomly selected. Bone densitometry, T score, Z score, and bone marrow density (BMD) were determined by dual energy X-ray absorptiometry (DXA) at lumbar spine and femur. Correlation co-efficients were, then, measured for the relationship between bone density and the intended factors.
    Results
    BMI presented significant positive relationships with T score and BMD of spine and BMD, T score, and Z score of femur, whereas age, the number of years since menopause, and the serum level of testosterone had negative relationships with T score and BMD of spine. The serum level of testosterone showed a negative relationship with Z score reduction in spine. The number of years since menopause had a positive relationship with reductions in Z score and BMD of femur. In addition, significant positive relationships were observed between the number of reproductive years and T score and BMD of spine.
    Conclusion
    Bone loss in postmenopausal women is intensified with increases in age, the number of years since menopause, and the serum level of testosterone, whereas BMI has a bone-protective effect.
  • Masoumeh Delaram *, Zahra Sadeghiyan Page 61
    Background
    Dysmenorrhea is seen in nearly 5% of women with regular menstruation. In this regard, different methods have been proposed for treatment of dysmenorrhea, and drugs with fewer side effects are preferred. Hence, this study was done to detect the effect of echinophora- platyloba on primary dysmenorrhea.
    Materials And Methods
    In a single-blind clinical trial, 60 students with primary dysmenorrhea were evaluated at Shahr-e-Kord University of Medical Sciences. The students were randomly divided into two groups of 30 each: Echinophora-platyloba extract and placebo. Data collection was done through visual analogue scale for detecting the intensity of pain. At the end of first and second months after treatment, the intensity of pain was determined in the two groups and compared with that before the intervention. Eventually, the data were analyzed through Chi square, t-test and Mann-Whitney test.
    Results
    The means of dysmenorrhea severity scores two months before administering the drug in echinophora-platyloba and placebo groups were 8.46±2.75 and 8.80±2.53, respectively. Here the difference was not significant; however, after administering the drug, the mean scores in intervention and non-intervention groups were 3.41±1.12 and 7.82±2.60, respectively, which indicated a significant difference between the two groups (p<0.001).
    Conclusion
    Both echinophora-platyloba extract and the placebo could reduce the severity of dysmenorrhea during the treatment, yet the effect of echinophora-platyloba was much greater than the placebo. Thus, the use of echinophora-platyloba extract is suggested in treatment of dysmenorrhea.
  • Abolfazl Seragi *, Hamid Momeni, Ashraf Salehi Page 68
    Background
    One way of quitting addiction is forming narcotics anonymous (NA) groups. Noticing the high rate of reappearance of drug usage in these groups, the researchers decided to obtain a proper method of increasing the duration of abandonment period through the analysis of different factors affecting the reappearance of addiction.
    Materials And Methods
    In a cross-sectional analytical study, all NA members (350 men) in Khomein were evaluated through questionnaire and referral interview. Data related to factors affecting quitting addiction, development of addiction, and reappearance of addiction were analyzed.
    Results
    The most important causes of addiction were enjoyment and curiosity (75.1%), whereas the most important factors in abandonment were weariness and pressure from family (45.4%). Also, 48.9% of individuals had previously relapsed into using narcotic substances. The most important factors in reappearance of addiction in NA groups were unemployment and change in income (12.6%). A significant relationship was found between level of education and place of living and addiction to narcotics (p=0.000), whereas there were no significant relationships between the type of narcotic substance and quitting addiction or the mean age of individuals and trying or not trying to quit.
    Conclusion
    Noticing the high rate of reappearance of narcotics usage in NA groups, it seems that current programs for prevention of addiction have not been successful in this regard. However, based on the findings of this study, it is suggested that provision of employment opportunities after quitting addiction can, to some extent, prevent the reappearance of addiction in NA groups.
  • Fereshte Jahdi, Fatemeh Sheikhan *, Effat Sadat Merghati Khoie, Hamid Haghani Page 76
    Background
    Perineal pain following episiotomy affects mothers’ mental health and their quality of life. Using cooling gel pad is a new approach which is used for pain relief, but the pain related to episiotomy is still typically treated with oral analgesics. This study was conducted to investigate the effect of gel pad on post-episiotomy pain in primiparous women in Kamali Hospital of Karaj.
    Materials And Methods
    This single-blind clinical trial was conducted on 60 primiparous women who referred for labor to Kamali Hospital of Karaj. The participants were randomly allocated to two groups: Those receiving gel pads (for 20 minutes four hours after labor and in case necessary, for up to 5 days) and the control (receiving the hospital routine). The two groups were evaluated in terms of episiotomy pain intensity through visual analogue scale (VAS) and analgesics usage.
    Results
    The two groups did not show any significant differences in demographic features and other intervening variables. In terms of reduction in pain intensity, there were significant differences between the two groups 4 hours (p=0.002), 12 hours (p=0.009), and 5 days (p=0.000) after episiotomy. Analgesics usage, five days after delivery, in gel pad group was significantly lower than the control group (p<0.001)
    Conclusion
    Using gel pad reduces the perineal pain intensity following episiotomy and decreases the need for using analgesics.
  • Amin Talebi Bezmin Abadi, Ashraf Mohabati Mobarez *, Tarang Taghvaei Page 84
    Background
    Helicobacter pylori iceA gene has been reported to be a genetic marker for the development of peptic ulcer in western populations. The aim of this study was to investigate the prevalence of iceA genotypes and their relationship with peptic ulcer in Iran.
    Materials And Methods
    This observational study was carried out on 75 patients. Biopsy specimens were evaluated for the presence of Helicobacter pylori through rapid urease test. GlmM gene and iceA1 and iceA2 genotypes allelic verification and variation culture were determined via PCR.
    Results
    In this study, iceA1 and iceA2 alleles were identified in peptic ulcer disease (PUD) patients. IceA1 genotype (64%) was more prevalent than iceA2 (21.3%). IceA1 strains were more observable in patients with PUD. No significant relationships were seen between iceA genotypes and the clinical outcomes following infection (p= 0.71).
    Conclusion
    This study revealed a significant two-tailed correlation between iceA genotypes and PUD occurrence. The results indicate that iceA1 gene can be used as a reliable marker in predicting the clinical outcomes of Helicobacter pylori infection. Therefore, further in-vitro and in-vivo investigations are needed for reaching general consensus in this regard.
  • Maryam Tehrani Pour, Homa Mahmoodzade, Tooba Ghadamyari * Page 91
    Background
    Salvia staminea, belonging to lamiaceae family, has positive effects on the nervous system and possesses anti-oxidant and anti-inflammatory effects. Hence, this study was conducted to determine the neuro-protective effects of salvia and its total ethanol extract on spinal cord motoneurons in Wistar rats.
    Materials And Methods
    In an experimental trial, 54 male Wistar rats were divided into nine groups of six: Control, compression, treatment A (ethanol extract of root in 25, 50, and 75 mg/kg doses), treatment B (aqua extract of root in 25 and 50 mg/kg doses), treatment C (aqua extract of leaves in 50 mg/kg doses), and treatment D (ethanol extract of leaves in 75 mg/kg doses). In compression and treatment groups, 28 days after inducing impairment in α motoneurons, sampling of the left leg sciatic nerves was done in the rats. Following tissue passage, 7 micron cuts were obtained and painted with blue toluidine. Neuralgia motoneurons count was, then, carried out through steriology and dissector methods.
    Results
    Neuron number density in the rats treated with 50 mg/kg doses of total aqua and ethanol extracts of leaves and 75 mg/kg dose of ethanol extract of root showed significant differences in comparison to that of the compression group (p<0.05).
    Conclusion
    The results of this study prove the neuroprotective effects of these extracts on neuralgia motoneurons of spinal cord.
  • M.Javad Ghanadzadeh *, Ali Akbar Rezaei Ashtiani, Mohammad Rajaei, Abolhasan Faraz Page 100
    Background
    Hospital wastewater usually contains pathogenic micro-organisms, drugs, radio active materials, and toxic chemical elements that in case of being disposed without filtration, will result in pollution and spread of diseases. Therefore, evaluating the status of wastewater disposal in hospitals is necessary for proper planning.
    Materials And Methods
    In a cross-sectional descriptive study in 2008, data collection was done by means of interviews, observations, and questionnaires in all hospitals of Markazi Province. Noticing the 33 items in the questionnaire, the overall conditions of the hospitals and the methods of using the sewage system were studied, and at the same time, filtration installations and wastewater disposal systems were inspected.
    Results
    Of all the 19 hospitals, 10 used a conventional method of direct disposal of sewage to subterranean shafts, and of the 4 hospitals with filtration installations, three were practically out of order or were not efficient. Five of the hospitals were directly linked to the city sewage system without any pre-filtration. None of the hospitals had a specialized operator of sewage filtration and disposal system.
    Conclusion
    Wastewater disposal in hospitals of Markazi Province is not desirable; therefore, such acts as conducting more specific surveys, creating a positive attitude in planners, and providing sufficient funds for filtering wastewater in some of the hospitals are suggested.
  • Ali Fani *, Mohsen Ghasedi, Fatemeh Esmaeeliun, Behrouz Alizadeh Page 109
    Background
    Irritable bowel syndrome (IBS) which is characterized by chronic abdominal pain and changes in bowel movements is the most common gastrointestinal disease. Curcuma is one of the traditional medications which has been considered in treatment of gastrointestinal diseases. In this study, the effects of curcuma on IBS were investigated.
    Materials And Methods
    In a double-blind randomized study, 140 IBS patients after meeting the inclusion and exclusion criteria, regardless of sex and age and based on internist’s diagnosis, were involved. The patients were randomly divided into case (curcuma) and control (placebo) groups which included 69 and 71 patients, respectively. For converting subjective criteria to objective ones, treatment forms were filled out before the treatment and two and four weeks after the treatment according to visual analog scale. Data were analyzed through descriptive statistics and t-test.
    Results
    Using curcuma and placebo before the treatment and two and four weeks after that improved patients’ clinical symptoms except for vomiting (p=0.001); however, no significant differences were observed in the effectiveness of placebo and curcuma on improvement of clinical symptoms of patients in case and control groups (p>0.05).
    Conclusion
    Using curcuma does not offer any significant differences in controlling and reducing the symptoms of IBS in comparison to the placebo, but its application improves the clinical symptoms of IBS patients.
  • Jamal Fallahty, Reza Rezaei, Saleh Astane, Fateme Marjan Mousavi * Page 116
    Background
    Diabetes is the sixth main cause of mortality in the world, and its both types are accompanied with eye complications in a way that the risk of blindness in diabetic patients is 25 times more than normal people. Hence, this study was conducted to determine diabetic patients’ awareness of the eye complications associated with this disease.
    Materials And Methods
    In a cross-sectional study, 200 diabetic patients referring to the eye clinic of Amir Kabir Hospital of Arak in 2008 were evaluated. Data collection was done through questionnaire and referral interviews. Then some of the factors affecting patients’ awareness of eye complications associated with diabetes were analyzed.
    Results
    The level of awareness of eye complications associated with diabetes in 40% of the patients was average. Also, significant relationships were observed between the level of awareness and age, job, education, type of retinopathy, type of treatment, and the history of referring to ophthalmologist (p<0.001), whereas no significant relationships were observed between the level of awareness and gender, familial history of diabetes, and controlling the diet (p>0.05).
    Conclusion
    This study showed that a higher level of awareness in diabetic patients does not necessitate that they observe a proper diet, but it can lead to patients’ greater care in preventing the development of diabetes
  • Afsaneh Nourozi *, Abolfazl Jafari, Reza Badei, Maryam Gadimi Page 123
    Background
    Pain following tonsillectomy is common in children, and its elimination due to its subsequent complications is essential. Therefore, this study was conducted with the aim of obtaining the best method of administering ketamine for reducing pain following tonsillectomy with the greatest efficiency and the least side effects.
    Materials And Methods
    This study was a double-blind clinical trial which was conducted on 92 children, aged 3-9, who had been admitted for tonsillectomy. The patients were randomly divided into oral ketamine and ketamine injection groups (each containing 46 patients). Thirty minutes before the operation, all the patients were given apple-juice; ketamine injection group received normal apple juice without ketamine, whereas the oral ketamine group received 5mg/kg ketamine with the apple juice. Three minutes before tonsillectomy, 0.5 mg/kg ketamine was injected to the peritonsillar area in ketamine injection group while the same volume of saline was injected to the oral ketamine group. Data were registered, gathered, and, then, analyzed using Wilcoxon, Man Whitney, and t tests.
    Results
    Demographic data and blood pressure before and after the operation did not have significant differences in the 2 groups. In terms of the duration of operation time, a significant difference was observed between the two groups; the operation time in the ketamine injection group was shorter (p=0.006). Also, pain score in the ketamine injection group was less than the oral ketamine group.
    Conclusion
    Ketamine is effective in reducing the pain after tonsillectomy operation. Peritonsillar injection of ketamine is more effective than its oral usage.
  • Parsa Yousefi *, Fatemeh Dorreh, Zahra Moghaddasi, Maryam Mashayekhi Page 130
    Background
    Urine culture has an important role in diagnosing and tracking down urine tract infection (UTI) in pediatrics. Sampling methods also have a great effect on patients’ treatment procedure. Hence, this study was conducted to determine the effect of genital area ablution on urine culture test results in 3-12 year old girls referring to Amir Kabir Hospital of Arak.
    Materials And Methods
    In a case-control study, 620 3-12 year old girls, referring to Amir Kabir Hospital in 2006, for whom urine culture test had been prescribed with suspicion of UTI, were evaluated. The population under investigation did not have a history of using catheter, genital anomaly, inflammation, genital discharge, and taking antibiotics up to seven days prior to the investigation. The patients were randomly divided into two groups of 310 each: Ablution and no-ablution. After data collection, the data were analyzed by t-test.
    Results
    In the ablution group, 3.7% of patients were reported with UTI, 1% with contamination, and 95.3% with normal conditions. In the non-ablution group, 4.7% of patients were reported with UTI, 2% with contamination, and 93.3% with normal conditions. Contamination rate in ablution and non-ablution groups were 1% and 2%, respectively. This difference, however, was not significant (p=0.491).
    Conclusion
    The relationship between genital area ablution and reduction of contamination in urine culture was not significant; therefore, genital area ablution does not have an important effect on decreasing the contamination of urine culture.
  • Farshideh Didgar *, Majid Akbari, Hossein Sarmadian, Masoomeh Soufian Page 137
    Background
    Brucellosis, a zoonotic disease with worldwide spread, is a common disease in Iran and is endemic in Markazi Province. Brucella osteomyelitis, on the other hand, is a rare disease. Here we reported a case of brucella osteomyelitis of the tibia following trauma. Case: The patient was a 22 year old man referring with chronic draining tibia ulcer. He had a history of trauma of the tibia, dating back to 3 years ago, for which local prosthesis had been prescribed. Later on, the prosthesis had been removed due to infection. Staining of the tissue samples indicated the presence of gram-negative coccobacill and brucella growth in the culture of excretions.
    Conclusion
    This case was reported because of rare presentation of brucella and the educational implications of the patient with respect to the possibility of brucella development in chronic ulcers or prosthesis. Although uncommon, brucellosis should be regarded as a potential cause of osteomyelitis in patients with a record of physical contact with animals.