فهرست مطالب

مسکن و محیط روستا - پیاپی 130 (تابستان 1389)

فصلنامه مسکن و محیط روستا
پیاپی 130 (تابستان 1389)

  • 108 صفحه، بهای روی جلد: 8,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/06/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • معماری
  • مهدی زندیه، سمیرا پر وردی نژاد صفحه 2
    امروزه محیط زیست، صرفه جویی در مصرف انرژی های فسیلی و توسعه پایدار به مباحث بسیار مهم و رایج در سطح بین المللی تبدیل شده اند. به طوری که حفظ منابع انرژی، جلوگیری از آلوده کردن زمین و محیط زیست، کاهش میزان مصرف انرژی-های فسیلی و هم زیستی با شرایط طبیعی و اقلیمی مبدل به یکی از مهمترین تدابیر در معماری و شهرسازی شده و معماران و شهرسازان را ملزم به رعایت اصول و قواعد خاصی در زمینه ساخت و ساز می کند. افزایش مداوم جمعیت، کشورهای جهان را بیش از پیش با مشکل کمبود انرژی رو به رو ساخته و حیات بشر را تهدید می کند. شاید با کوشش مداوم دانشمندان، پرتو امیدی بر چهره حیات بر روی کره خاکی بتابد و بیم متلاشی شدن تمدن بشر در اثر کمبود انرژی و کثرت آلودگی محیط، از بین برود.
    یکی از مهمترین عوامل آلوده کننده محیط زیست در جهان و به خصوص در کشور ما ایران، مصرف انرژی فسیلی در فضاهای مسکونی، برای تهیه آب گرم مصرفی و تامین گرمای فضای خانه است، که با هجوم روز افزون انسانها از روستاها به شهرها به تعداد مصرف کنندگان سوخت های فسیلی (که در واقع پایه های صنعت نوین جهان و از جمله ایران را شامل می شود) افزوده می شود. با اجرای اصول پایداری محیطی می توان با این مشکل مبارزه کرد.
    معماری سنتی ایران چه در بخش مسکونی و چه در بخش غیر مسکونی و همینطور تلفیق این دو در سطح وسیع تری به نام شهر، دارای ویژگی های منحصر به فردی است که ضمن توجه به مسایل زیباشناختی و حفظ محیط زیست پاسخگوی نیازهای اقلیمی هر منطقه نیز بوده است. فنون و قواعد به کار رفته در این معماری، بسیاری از مفاهیم نوین در عرصه معماری پایدار را در خود به وضوح دارد که این مقاله به بررسی این مفاهیم در معماری مسکونی ایرانی می پردازد.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار، معماری سنتی ایران، محیط زیست، اقلیم، خانه
  • معماری روستایی
  • محمدرضا لیلیان، مهدیه عابدی، آرین امیرخانی صفحه 22
    تا دهه های اخیر نظام ساخت و ساز ابنیه بر دوش معمارانی بوده که طبق همان روال استاد شاگردی و در طول زمان، مراتب کمال را طی نموده و پاسخگوی نیازهای روحی و جسمی مردم در قالب تولید ماوا و مسکنی درخور انسان بوده اند. سرشت پاک و کمال یافته این معماران می توانست به شایستگی جواب اعتماد مردم را به صورت ارائه فضاهایی کارا، زیبا و متناسب با شگردهایی که حاصل تجربه استادکاران بود، بدهد. ذهن خلاق و پویای ایشان بافت، کارکرد، روحیات فضاها، مصالح، و روش های اجرا را می شناخت و به بهترین وجه از ابزارهای ساده و دقیق بهره می جست. با فراگیر شدن تولید صنعتی در ایران، نظام های پیشین کم رنگ شدند و تولید انبوه جایگزین ساخت و سازهای انسانی شد. با این همه، روستای لافت به دلیل محدودیت های دسترسی و ارتباطات تاکنون از مواجهه با جاذبه های کاذب زندگی معاصر به دور بوده و به تبع آن، سیمای روستا از تغییرات اساسی مصون مانده و هنوز تداوم معماری بومی منطقه از بین نرفته است. بر این اساس پژوهش حاضر در پی آن است تا با بررسی عوامل دخیل در پدید آمدن ساختارهای بومی دارای ارزش های پایدار، مانند مهارت های ساخت، ابزار کار و نیروی انسانی به پاسخی مناسب برای جنبه های متفاوت و مورد توقع باشندگان آن، از جمله جنبه های اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و مذهبی برسد. چنین معماری موفقی نیز باید پدید آورندگانی توانمند داشته باشد که به خوبی با مسائل بومی آن مکان آشنا بوده و توانایی استفاده از مزایا و توانمندی های آن را داشته باشند. معماری بومی ایران نیز دارای چنین خصیصه هایی است و هنگامی که این معماری غنی در حاشیه ساحل دریا پدیدار می شود، بهترین پاسخ جهت برآورد نیازهای باشندگان را بروز می دهد. در همین راستا پژوهش حاضر به دنبال آن است تا با مطالعه توصیفی از روش تجربی به بررسی نظامات ساختاری بافت موجود، به بازشناخت ویژگی های اصلی معماری بومی لافت برآمده از شرایط خاص اقلیم گرم و مرطوب این منطقه، بپردازد تا بتوان برای باززنده سازی بافت های بومی مشابه آن از این راهکارها بهره جست.
    کلیدواژگان: روستای لافت، معماری بومی، خصوصیات بافت، شرایط اقلیمی، مهارت های ساخت
  • شهرسازی
  • علی منصوری صفحه 38
    زندگی و رفتارهای اجتماعی انسانها تابع فرهنگی است که در آن زاده شده و پروریده اند. قطعا این فرهنگ حاصل جغرافیاست، جغرافیای انسانی و طبیعی. این جغرافیا، انسان ساختها را بصورت چشم اندازهای خاصی که نیازهای زمان را برطرف کند، جلوه گر می سازد. یکی از این انسان ساختها و یا از مهمترین آنها، مساکن و معماری مساکن است. در هر فرهنگی این مساکن با توجه به جغرافیای همان فرهنگ ساخته می شود از جمله؛ دین، ادبیات، آب و هوا، ارتفاع و.... این جغرافیا در کشور ایران نمودهای ویژه ای را در ساخت و سازها از خود برجای گذاشته که نمود فرهنگ درونگرایی و رعایت حجاب در ساخت و سازها یکی از آنهاست. این فرهنگ در بافت قدیمی تمامی شهرهای ایران وجود دارد. شهر شیراز یکی از شهرهایی است که به دلیل سابقه طولانی، این سنت را درون خود حفظ کرده لیکن نه در معماری کنونی و صنعتی که در معماری بافت قدیم. رعایت نکردن فرهنگ درونگرایی مغایرتهای شدید و بنیان کنی را در ساخت و سازها ایجاد کرده که یکی از پیامدهای آن نابودی فرهنگ بومی در ساخت و سازهاست و قطعا ویرانی سایر نمودهای فرهنگی را در این مروز بوم در پی خواهد داشت. به عبارت دیگر، معماران کنونی چنان مسحور شیوه های غربی شده اند که رعایت فرهنگ بومی را باید در ساخت و سازهای قدیمی جستجو کرد. اما سنت حجاب و پوشیدگی که حتی در کنده کاری های 2000 ساله رعایت شده، می تواند هم اکنون در تلفیق سنت و صنعت رعایت شود و ما از شیشه های سکوریت، تراس-های پرده گذاری شده و یا شبکه ای، آشپزخانه های باز (Open) و اجبارا پرده گذاری شده، و فرار از منازل بدون در و دیوار و... نجات یابیم. دیوارها و درب های (دروازه ها) ورودی حیاطها، ورودی خانه ها، آشپزخانه ها، حمامها و دستشویی ها با رعایت سنت پوشیدگی، هنوز هم می توانند حریم امن و حجاب را در مساکن بوجود بیاورند. این مقاله بحث را در دو قسمت:1- پیش زمینه شامل الف- درونگرایی ساخت مساکن بومی ب- برون گرایی درمعماری جدید (معماری غربی) پ- بافت قدیم شیراز (درحال تخریب) 2- بحث اصلی شامل جغرافیای مساکن، فرهنگ درونگرایی، فرهنگ برونگرایی، درونگرایی و اصل بازگشت به خویش ارائه خواهد داد
    کلیدواژگان: حجاب، معماری، اندرونی، بیرونی، جغرافیای انسانی، شهرسازی، معماری بومی، پاویلیون، پردیس
  • سارا اصغرزاده یزدی صفحه 50
    در جهت رفع مشکلات ناشی از فرسودگی و زوال مراکز شهری و گسترش افقی شهرها جنبش نوشهرگرایی به وجود آمد. این جنبش برای ایجاد جوامع پایدار و کارا بازگشت به الگوی محلات سنتی را امری لازم می داند. در تحقیق حاضر سعی می شود به طور اجمالی به معرفی نوشهرگرایی و اصول پیشنهادی آن برای برنامه ریزی محله های شهری از جمله پیاده مداری، اتصال و پیوستگی، ایجاد کاربری های مختلط و ایجاد گونه های مختلف مسکن در بافت و... پرداخته شده و سپس فواید و انتقادات وارد برآن و ابزارهای طراحی محله نوشهرگرا و مراحل طراحی آن مطرح شود. در تحقیق حاضر به دنبال این موضوع هستیم چه اصولی از نوشهرگرایی، می تواند برای برنامه ریزی و طراحی محله های شهری به کار رود و چگونه می توانیم از آنها در برنامه ریزی و طرح ریزی محله های شهری استفاده کنیمو چه مراحلی را باید برای طراحی محله ای نوشهرگرا در نظر داشته باشیم.
    کلیدواژگان: نوشهرگرایی، برنامه ریزی محله، پیاده مداری، کاربری مختلط، حمل و نقل عمومی، مشارکت
  • توسعه پایدار روستایی
  • محمد اکبرپور سراسکانرود، اسماعیل نجفی صفحه 64
    توسعه پایدار یکی از جامع ترین مفاهیم در همه زمانها است. اهداف توسعه پایدار در همه سطوح سازمان فضایی(محلی، منطقه ای و جهانی) مطرح است. حوزه های کلانشهری از جمله حوزه هایی است که بواسطه نظام متفاوت روابط مختلف سکونتگاهی و حضور و جریان نیروهای مختلف نشات گرفته از قطب کلانشهری، سیمایی متفاوت را به کانونهای روستایی خود بخشیده است؛ شهر تهران علاوه بر سطح ملی، در سطح منطقه ای و ناحیه ای نیز بالاترین تعداد و تنوع کارکردها را دارد و بعنوان مکان مرکزی برتر، ارائه کننده کالاها و خدمات مختلف به شهرها و روستاهای اطراف حوزه اش می باشد. بدین ترتیب بنظر می رسد جهت کاهش آثار غیراصولی شهرها بر نواحی روستایی و تضمین منافع اقتصادی، اجتماعی و محیطی هر یک، تاکید بر رویکرد مدیریت توسعه پایدار امری اجتناب ناپذیر تلقی می گردد. بنابراین طبق یافته های پژوهش در مجموع، از آن جا که بروز تحولات اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و فضایی- کالبدی و شکل گیری کارکردهای جدید در نواحی روستایی اطراف تهران بصورت خودجوش و فاقد هرگونه حرکت برنامه ریزی شده بوده است، آثار و پیامدهای نامطلوبی هم بر شهر تهران و هم بر نواحی اطراف آن بر جای گذاشته است که به همین دلیل کنترل و هدایت تحولات در نواحی اطراف تهران در راستای توسعه یکپارچه و پایدار نواحی شهری و روستایی از طریق تهیه و اجرای طرح های ساماندهی ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: توسعه، توسعه پایدار، مدیریت، روستاهای کلان شهر تهران
  • توسعه کالبدی
  • سیدجواد هاشمی فشارکی، امیر محمودزاده، هادی شهپر صفحه 80
    روستا به عنوان یکی از اولین هسته های یکجانشینی بشر از ابتدای تاریخ شناخته می شود که علیرغم گسترش شهرها کارکردهای اقتصادی، سیاسی و اجتماعی خود را از دست نداده است اما با گسترش تهدیدات روستاها نیز یکی از هدفهای تهدید در جنبه های مختلف بوده و می باشد و حفظ و پایداری روستا یکی از الزامات اداره کشورها است. پایداری روستا می تواند چهار جنبه داشته باشد: پایداری در منابع طبیعی، پایداری سیاسی، پایداری اجتماعی و پایداری اقتصادی. در حقیقت توسعه پایدار روستا تنها بر جنبه زیست محیطی آن تاکید و تمرکز ندارد بلکه بر جنبه های اجتماعی و اقتصادی آن هم توجه می کند.
    با بررسی کارکردهای روستا در زمینه تمرکز جمعیتی، نقش اقتصادی مهم در تولید محصولات کشاورزی و دامی، امکان استقرار شهرنشینان در هنگام وقوع تهدیدات در روستاها و... و با بررسی موقعیت جغرافیایی و روستاهای کشور می توان به این نکته پی برد. در خصوص روستاهای موجود و طرح های توسعه ای آنها علاوه بر شاخصه های قبلی که در طرحهای هادی مورد توجه قرار گرفته است لزوم رعایت مباحث دفاع غیرعامل در جهت ایجاد پایداری و ادامه کارکردهای اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی روستا الزام است. دفاع غیرعامل به عنوان مجموعه ای تهدیدات که در زمان تهاجم بدون استفاده از مدیریت انسانی، امکانات و تجهیزات خاص، نسبت به دفاع عامل موجب کاهش آسیب پذیری نیروی انسانی، ساختمانها، تاسیسات و تجهیزات در مقابل تهاجم غافلگیرانه دشمن می گردد، جهت ایجاد پایداری روستاها و ادامه حضور آنها در پهنه جغرافیایی کشور در هنگام بروز حوادث عاملی اساسی شمرده می شود.
    در این مقاله سعی شده است با بررسی این موضوع از جنبه های مختلف در روستا اهمیت توجه به دفاع غیرعامل و رعایت ملاحظات مربوطه را مورد توجه قرار داد.
    کلیدواژگان: روستا، دفاع غیر عامل، تهدیدات، طرح هادی، بحران
  • محمد مهدی قاجار خسروی صفحه 90
    مشکلات ناشی از رشد شدید جمعیت و در پی آن گسترش نامنظم و بی قاعده مراکز سکونتی و فعالیتی بویژه در شهرها باعث شد تا اندیشه طرح های کالبدی ملی و منطقه ای برای برنامه ریزی توسعه پایدار سکونتگاه ها و مدیریت خردمندانه سرزمین در سال های گذشته مطرح شود. سه هدف مشخص این طرح ها «بررسی تناسب زمین ها برای گسترش آینده شهرهای کنونی و ایجاد شهرها و شهرک های جدید، پیشنهاد شبکه شهری آینده کشور و منطقه بندی سراسر سرزمین به معنای تعیین کاربری های مطلوب زمین های کشور و مقررات تفکیک و ساخت وساز در هریک از آن ها؛ برای پاسخگویی به مشکلات فوق» تعیین شد.
    پس از تهیه و تصویب طرح کالبدی ملی، مطالعات طرح های منطقه ای به عنوان طرح های پایین دست در دستورکار معاونت معماری و شهرسازی وزارت مسکن قرار گرفت. مطالعات طرح های کالبدی منطقه ای، به عنوان دومین سطح از سطوح طرح های کالبدی، از سال 1374 آغاز شد. باتوجه به مشترک بودن هدف های طرح های کالبدی منطقه ای با طرح کالبدی ملی، فرق میان این دو سطح از مطالعه را، انتظارات از مطالعات منطقه ای تعیین می کند. این انتظارات عبارتند از: دقیق تر کردن، کامل کردن و گسترده تر کردن دامنه مطالعات نسبت به مطالعات ملی. با توجه به گستردگی موضوع، استفاده از طیف وسیع امکانات اطلاعاتی، پردازش و تحلیل های مختلف در طرح های کالبدی، امری اجتناب ناپذیر محسوب می شود. از آغاز تهیه طرح های کالبدی منطقه ای در مرکز مطالعات و تحقیقات شهرسازی و معماری ایران، طرح پنج منطقه از مناطق دهگانه را، تهیه کرده و به تصویب شورای عالی معماری و شهرسازی رسانده است. در این مقاله به طور اجمال طرح های کالبدی ملی و منطقه ای، روش های تهیه، نقاط قوت و ضعف و مسائل و مشکلات پیشروی این قبیل طرح ها بررسی می شوند.
    کلیدواژگان: طرح کالبدی ملی و منطقه ای، برنامه ریزی شهری و منطقه ای، تناسب اراضی، سکونتگاه های مناسب
|
  • Zandiyeh_Mahdi - Parvardi Nejad_Samira Page 2
    Today, natural environment, saving energies and sustainable development have become the important international issues. In this regard, preventing earth pollution, saving energies and living compatible with natural condition are significant solutions in Architecture and Urbanism, which make the architectures and urbanists comply with the specific construction principles. The necessity of utilizing the new kinds of energy and boosting in population have resulted in lack of energy in the world which is detrimental to human’s life. The continous effort of scientist may give hope to eliminate the grave consequences of environment pollution and lack of energy. One of the important factors of environmental pollution, especially in Iran is using common fossil energy at homes for hot water and ventilation. Admittedly, increasing population in cities leads to exponential consumptions of energy which is fundamental parameter for technology and industry in a country, such as Iran. Hence, this problem is surmountable through the design which is well-grounded on sustainable environment principles. The Iranian traditional architecture enjoys unique characteristics. For example in Iran qualities not only consider aesthetic issues, but also provide climatic needs in each region. The techniques applied in mentioned architectural style contain multitude new concepts of sustainable architecture. This article investigates these type of concepts in Iranian Housing Architecture
  • Mohammad Reza Leylian, Mahdieh Abedi, Aryan Amirkhani Page 22
    Till some years ago, there were still some master builders and masons constructing by the use of traditional building techniques that learnt the skill from their ancestors. These buildings were indeed a good response to residents` spiritual and somatic needs. There buildings are considered as a reflection or presentation of Iranian art parade. The originality concealed in their chronic structures, refer to the tale of Iran's extensive culture. Their pure and innocent nature obviously affected the melodious and decent traditional architecture. However, with development of industrial productions in Iran, the traditional characteristics disappeared. The change was more in urban areas while rural and remote sites as the case of Loft village remained safe and protected. There, you can still find a continuation of the region architectural style. Thus, this study aims to recognize the main characters of traditional architecture in the region and the ways to endure it in order to have a more valuable architecture. To approach the above goal, it is needed for the constructors to be familiar with the regional materials and specialties. This is in indeed important in coastal sites of the Persian Gulf. The research method of this study is descriptive and analytical. Experimental methods are also utilized with particular attention to the climatic characters (muggy weather) of the Loft region.
  • Mansouri, Ali Page 38
    Social life and behavior of human are due to cultural function where they born and grew. Surely, this culture is result of geography; human and natural geography. This geography is foiling the human conformations into special perspectives that recover the time needs. One of these human conformations and/or the most important case is housing and its architecture. In each culture, these housings are constructed the geography of that culture such as: religion, literature, weather, considering and …. This geography in Iran has left specific samples in construction that one of them is the sample of introverted culture and veiling observance in construction. This culture exists in ancient texture of all Iran cities. Shiraz city is one of the cities that due to the long background have maintained this tradition inside itself, ultimately not only in current industrial architecture but in ancient texture architecture. The disregard of introverted culture has caused severe and basic differences in constructions; in this case destruction of indigenous culture is one of its consequences and absolutely, will entail the destruction of other cultural samples in this frontier and terrain. In the word, current architectures have attracted western methods insomuch that the indigenous culture observance only could be seek in ancient building construction. The veiling and camouflage traditions that have been observed for last 2000 years, now it could be observed on mixture of tradition and industry in building construction such as security glass, curtain and/or reticulated terraces, open and perforce reticulated kitchens and …. The walls and doors (gate) of yards house entrance, kitchens, baths and water closets through camouflage tradition observation still could create the secure and veiling precinct in houses. This article presents the discussion in two parts: 1- Foreground studies, includes: A- the introverted of indigenous housing construction B- the demonstrative in modern architecture (western architecture) C- Shiraz ancient texture (at destruction). 2- The principal discussion on housing geographies, the introverted and demonstrative culture. The introverted and the main principle of return to self.
  • Asgharzadeh Yazdi, Sara Page 50
    New Urbanism has been described as the most influential movement in architecture and planning in the United States in the modernism movement. Some argue that new urbanism is the answer to suburban sprawl and the way urban centers were decaying and the simultaneous increase of communities that were fragmented, car-oriented and spread out. In recent years, new urbanism principals have been adopted for many housing and neighborhood planning efforts. New urbanism emphasis on traditional neighborhood design to create sustainable and efficient communities. Traditional neighborhoods design is a set of development practices to create more attractive and more compact communities designed to encourage bicycling and walking for short trips by providing destinations close to home and work, and by providing sidewalks and a pleasant environment for walking and biking. This article has tried to introduce new urbanism movement and its charter and the most important principal of it that are applied increasingly to projects at the full range of scales from a single building to an entire community such as walkability, connectivity, mixed-use and diversity, mixed housing, quality architecture and urban design, traditional neighborhood structure, increased density, public transportation, parking planning, public participation, etc. while the benefits and criticism of the movement have been studied, then new urbanism neighborhood design features and the sequence of design were investigated. The main question of this article is what and how principals of new urbanism can be applied in inner city neighborhoods planning, while the design features and sequence of design should have been taken into consideration? This article concludes that new urbanism principals are consistent with boarder policies aimed at improving living conditions and opportunities for inner city residents.
  • Akbarpour Saraskanroud_Mohammad – Najafi_Ismaeil Page 64
    One of the most comprehensive concept in all time is sustainable development. Objectives of sustainable development at all spatial levels (local, regional, and global) is considered. Metropolitan areas, including areas that due to different systems of residency, their relationships and various forces which originating from the metropolitan hub has given different physiognomic to its rural centers. Tehran's location at the regional level in addition to the national level also has the highest number of functions, in provision of goods and services to other cities around itself. Thus, it seems that to reduce the effects of non doctrinaire cities to rural areas and also to guarantee the economic, social and environmental interest for each of them, emphasis on sustainable management approach which is inevitable. Therefore, according to the findings in general, where there is incidence of economic, social, cultural and physical transformation, the anatomical functions of new rural areas around Tehran as spontaneous creats, which have undesirable effects on city of Tehran and its souronding areas. However, in order to control the development in the line of an integrated and sustainable development in the urban and rural areas, the provision and implementation of upgrading plans is necessary.
  • Hashemi Fesharaki_Saeid Javad – Mahmoudzade_Amir – Shahpar_Hadi Page 80
    The core of civilized life is identified as the village in the history of man. With all the advances made in urbanization, the rural area has not lost its essence in the practical behavior of a culture’s socioeconomic life. However, with the increasing threats whether natural or manmade, the susceptibility of rural area is the same as urban area and the same efforts regarding the sustainability of urban area must be taken for the rural area on national bases. There are four major factors that have to be closely considered and monitored: sustainability of the natural resources, social sustainability, political sustainability and economic sustainability. In fact sustainable development of the country/village is not justified through its environmental wellbeing, but through the total of the above mentioned factors. In this article, through assessment on the rural procedures with respect to the population density, the economical abilities in agriculture and the capacity of accepting urban population during emergencies etc. are being discussed. This consideration can be clarified when the geographical position and situation of the urban area is assessed and evaluated nationwide. Regarding the existing rural area and their development plans, the pilot project, in addition to the previously practiced measures and used indexes, the passive defense is of essence and should be observed in full extent if the objective is to have sustainable rural development in Iran by close consideration of the above mentioned four factors. Passive defense includes a total of defensive measures that do not use arms, while increasing the prevention of harm, mitigation of vulnerability, sustaining the essential activities, promoting the national sustainability and facilitating the crisis management against threats, military or other. Therefore, passive defense should be applied and practiced in the rural areas nationwide. In this article the attempt is made to seek and identify the details necessary for implementation of passive defense in the rural area.
  • Ghajar Khosravi, Mohammad Mahdi Page 90
    Severe problems from rapid population growth and erratic and irregular expansion of urban and rural settlement, particularly urban centers led to the idea of physical plans for national and regional sustainable development planning and wise land management in past years to be considered. To respond to these problems, three objectives of this project was determined: review the appropriateness of land for future expansion of the current cities and towns and new cities, offer country's future urban network and land zoning for determining the country's desirable lands and Land division, and construction regulations for each of them. After preparation and approval of national physical plan, regional plans must be studies as downstream projects. Studies of regional physical plans, as the second level of physical plan began since 1374 (1995). Considering the common goals of national physical plan with regional physical plan, the difference between these two levels of study was expectations from regional studies. These expectations are: to make accurate, complement and broadening the range of studies than national studies. Using an extensive range of information, processing and analysis of physical plans are considered inevitable. From the beginning of preparation of regional physical plans in Iran's urban and architecture research center (UARC), five regional plans of ten regions has been prepared and ratified. This article overview and introduces national and regional physical plans, preparation techniques and problems, and describes strengths and weaknesses of these projects.