فهرست مطالب

نشریه جغرافیا و برنامه ریزی محیطی
سال بیستم شماره 3 (پیاپی 35، پاییز 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/08/12
  • تعداد عناوین: 9
|
  • حمید قیومی محمدی، محمدحسین رامشت، نورایر تومانیان، مسعود معیری صفحات 1-20
    اگر دانش ژئومورفولوژی را به تعبیری، علم شناخت هندسه سطوح ارضی و تغییر و تحولات آن بدانیم، در اولین گام برای درک بهتر مفهوم فضای جغرافیایی، باید با اصول و نگرش های مطرح شده در دانش هندسه آشنا بود. هندسه اقلیدسی اشکال را ترکیبی از نقطه، خط، و سطح (پهنه) تلقی کرده، آن ها را در دو بعد و یا حداکثر سه بعد قابل تعریف می داند. هندسه مذکورکه سابقه طولانی درحوزه دانش مشاهده ای وتجربی دارد، در عصر ما دچار چالش جدی شده است. ریمان(1854) صحبت از هندسه فرا ابعادی نموده، بعدها این تعبیر سبب طرح هندسه چهار، ده و یازده بعدی گردید و هندسه مزبور نه تنها شرایط جدیدی را درکار فیزیکدانان، برای تفسیر آفرینش وتحول آن در بستر زمان باعث گردید که اصول هندسه اقلیدسی را برای تشریح وتبیین بسیاری از مسایل، ناکافی و در مواردی نادرست معرفی نمود. تولد چنین هندسه فرا ابعادی را در اصطلاح، هندسه فضایی نامیدند. هندسه فرا بعدی، اصول جدیدی را بنیان نهاد و فیزیکدانان را از فیزیک کلاسیک (نیوتنی)، به فیزیک کوانتوم رهنمون ساخت.
    طرح هندسه فضایی در ژئومورفولوژی مبانی دو دیدگاه کلاسیک (دیویسی فرآیندی) را متحول ساخت و مبانی ژئومورفولوژی سیستمی را تقویت بخشید. با ورود تفکر فضایی در ژئومورفولوژی، و تغییر بنیادی درمفهوم مقیاس و سطح ادراک، مفاهیم جدیدی چون هندسه ریمان و فراکتال، ارگودیسیتی، کیاس، تعادل دینامیک، دینامیسم فضایی زمانی، چند نگاره، کروم، آلومتری، پدومتری و بالاخره از همه مهمتر، بکارگیری منطق فازی به جای منطق کلاسیک دو ارزشی ارسطویی، در تحلیل ها ومبانی نظری ومتدولوژی پژوهش های ژئومرفیک مطرح شده است. این رویکرد جدید، به خوبی قادر است شرایط ایجاد خاک های مدفون شده و دیرینه، تشکیل افق خاک آرجیلیک در اقالیم سرد و مرطوب گذشته و استمرار حضور آن در مناطق گرم و خشک کنونی، وجود مخروط های آبرفتی دیرینه در زیر مخروط های آبرفتی جدید، بررسی باهاداها و فن های در هم تنیده و چند زمانه را تبیین و تفسیر نموده و آن را در ابعاد مختلف «فضایی زمانی»تصویر نماید. بر اساس یک تحقیق موردی که در سرآب حوضه آبی زاینده رود انجام گرفته است، نتایج به دست آمده مؤید نقش انکار ناپذیر فضای مورفوژنیک (و نه یک یا دو عامل) در تحولات خاک سازی و شکل زایی است. این مقاله که برگرفته از یک طرح تحقیقاتی در دانشگاه اصفهان است، سعی برآن دارد مفهوم فضا در ژئومورفولوژی را تشریح نموده، به تبیین دریچه های جدیدی بپردازد. آیا این رهیافت علمی جدید را می توان«ژئومورفولوژی فضایی» نامید؟
    کلیدواژگان: زمان، نگرش فضایی، خاک، هندسه ریمان و فراکتال، حوضه آبی زاینده رود، ژئومورفولوژی فضایی
  • فیروز جمالی، محمدرضا پورمحمدی، ابوالفضل قنبری صفحات 21-44
    هدف این مقاله، تعیین درجه توسعه یافتگی نقاط شهری استان آذربایجان شرقی و تحلیل روند نابرابری های ناحیه ای در استان، طی سال های 1365، 1375 و 1385 است. محدودهمورد مطالعه، شامل نقاط شهری استان آذربایجان شرقی در سال های مذکور است. روش پژوهش «توصیفی - تحلیلی» است. شاخص های مورد بررسی متشکل از 39 شاخص، شامل شاخص های بهداشتی و درمانی، فرهنگی و آموزشی، اقتصادی، زیربنایی و مسکن، ورزشی و تلفیقی از شاخص های مورد مطالعه است. با استفاده از روش های تحلیل عاملی و موریس، درجهتوسعه یافتگی و رتبه ی هر یک از نواحی محاسبه شده است. سپس با بهره گیری از مدل تحلیل خوشه ای، نقاط شهری استان آذربایجان شرقی در سه سطح توسعه یافته، نیمه توسعه یافته و محروم طبقه بندی شده است.
    با توجه به شاخص های مورد مطالعه، با وجود توسعه نامتعادل بین نقاط شهری استان، شکاف و واگرایی بین ناحیه ای در سال 1385 نسبت به سال 1365 تا حدودی کاسته شده و یک نوع همگرایی و تجانس بین ناحیه ای در حال شکل گیری است.
    کلیدواژگان: ناحیه، نابرابری، توسعه، نقاط شهری، استان آذربایجان شرقی
  • مسعود تقوایی، غلامحسین احسانی، اعظم صفرآبادی* صفحات 45-62

    با گسترش مراکز شهری و رشد پدیده شهرنشینی، اشتیاق به سیاحت و سیر و سفر افزون شده است؛ به طوری که مشتاقان این امر با عنوان گردشگر در اقصا نقاط کره زمین امر گذران اوقات فراغت را تکامل بخشیده اند. بدین لحاظ توجه به ماهیت گردشگری و پیامدهای ناشی از آن لزوم تحقیق و مطالعه را در این موضوع بر مجامع علمی جهان آشکار کرده است. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش و جایگاه برنامه ریزی چند بعدی در توسعه توریسم و اکوتوریسم منطقه خرو طبس انجام شده است. گرچه این منطقه از جاذبه های متعدد گردشگری برخوردار است، اما محرومیت های آن در سطوح مختلف، به خصوص در زمینه توسعه صنعت گردشگری نگران کننده است. به منظور توسعه و گسترش امر توریسم و اکو توریسم در منطقه، برنامه ریزی در این بخش امری ضروری است. روش تحقیق در این پژوهش ترکیبی از روش های تاریخی، توصیفی، اسنادی و میدانی است. برای تکمیل داده ها و اطلاعات از مطالعات میدانی و تکمیل پرسشنامه کمک گرفته شده و پس از استخراج داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل قرار شده است. همچنین از نرم افزارهای Excel و Corel Drawنیز استفاده شده است.
    نتایج پژوهش نشان از آن دارد که برنامه ریزی چند بعدی نقش موثری در توسعه و ساماندهی گردشگری منطقه خواهد داشت و رفع محرومیت و بهره گیری از پتانسیل های متنوع و متعدد منطقه خرو طبس جز با نگرش همه جانبه و برنامه ریزی چند بعدی میسر نخواهد شد.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی، برنامه ریزی چند بعدی، نگرش همه جانبه، گردشگری، منطقه خرو
  • بهروز ساری صراف، عبدالحمید رجایی، پریچهر مصری علمداری صفحات 63-84
    برای مطالعه روابط بین بارندگی و ویژگی های جغرافیایی و توپوگرافی دامنه های شرقی و غربی کوهستان تالش، متغیرهای توپوگرافی و جغرافیایی شامل ارتفاع، عرض جغرافیایی، فاصله تا منبع تامین کننده رطوبت و متغیرهای توپوگرافیک دیگری، از جمله شیب، جهت دره ها و فاصله تا مانع انسدادی در جهات هشتگانه جغرافیایی بررسی شده اند.
    برای انجام این تحقیق، از آمار بارش 26 ساله (1385-1360) 41 ایستگاه هواشناسی و باران سنجی موجود در منطقه استفاده شده است. متغیرهای توپوگرافی جغرافیایی نیز با استفاده از نقشه های توپوگرافی 50000: 1 و 100000: 1 و 250000: 1 و عکس های ماهواره ای منطقه استخراج شده اند. ضرایب همبستگی بین متغیرهای توپوگرافی - جغرافیایی با انواع بارش های سالانه و فصلی، در دامنه های شرقی و غربی محاسبه شده و معادلات پیش بینی بارش های منطقه با روش رگرسیون گام به گام تهیه شده اند.
    نتایج پژوهش نشان می دهند که بارندگی دامنه های شرقی تالش، بسیار بیشتر از دامنه های غربی آن است و کوهستان تالش به صورت سدی در برابر بارش های خزری عمل کرده، از نفوذ هوای مرطوب به سمت دامنه های غربی تالش جلوگیری می کند. متغیر ارتفاع در دامنه های غربی رابطه مثبت و در دامنه های شرقی رابطه منفی با بارش ها دارد. همچنین اثر متغیرهای توپوگرافی با جهت جغرافیایی نیز تغییر می کند. یافته های تحقیق نشان می دهند تاثیر متغیرهای توپوگرافی در دامنه های شرقی تالش بیشتر از دامنه های غربی آن بوده، در فصل زمستان کمترین مقدار تاثیرگذاری عوامل توپوگرافی و جغرافیایی را بر روی بارش های هر دو دامنه مشاهده می کنیم.
    کلیدواژگان: عنصر بارش، دامنه های شرقی و غربی کوهستان تالش، رابطه بین توپوگرافی و بارش، تحلیل رگرسیون، رگرسیون گام به گام
  • داریوش رحیمی صفحات 85-100
    بدون شک سیلاب به عنوان یک بلای طبیعی شناخته شده است. بر اساس مطالعات صورت گرفته، با توجه به زمان تداوم بارش ها میزان خسارات ناشی از سیل در حوضه های کوچک بیشتر از حوضه های بزرگ است. برای بررسی وضعیت سیلاب در این حوضه، بارش های کمتر از 24 ساعت و رگبارهای منفرد آن تجزیه وتحلیل گردید. میزان شدت بارش در دوره برگشت های مختلف و زمان تداومی معادل زمان تمرکز از طریق روابط محاسباتی برآورد گردید. حوضه فارسان جزیی از ابر حوضه کارون است. این حوضه با جمعیت 60000 نفر اقتصادی متکی بر کشاورزی (زراعت و باغداری)دارد. اراضی تحت کشت آبی آن به طور کامل بر روی تراست های روخانه فارسان است که هرساله با رخداد سیلاب، منابع آب وخاک حوضه تهدید می گردد و توسعه اقتصادی آن تحت تاثیر قرار می گیرد. با توجه به مقادیر شدت بارش و دبی راهکارهای اعمال مدیریت بحران مانند عملیات بیولوژیک در ارتفاعات،احداث سد مخزنی، ساحل سازی رودخانه برای جلوگیری و کاهش خسارات ناشی از سیلاب به اقتصاد کشاورزی حوضه پیشنهاد گردیده است.
    کلیدواژگان: مدیریت بحران، رگبار منفرد، شدت و مدت بارش، حوضه آبخیز فارسان، سیلاب
  • حجت ورمزیاری، سیدمحمود حسینی صفحات 101-118
    امروزه با توجه به شرایط خاص کشورهای در حال توسعه و نرخ فزاینده شهرنشینی و مشکلات ناشی از آن، توسعه روستایی از اهمیت مضاعفی برخوردار است. توسعه روستایی، راهبردی است که درنهایت به افزایش اعتماد به نفس، خلاقیت و در یک مفهوم، توانمندسازی روستانشینان، به خصوص قشر محروم و فقیر منجر می شود. تحقیق حاضر به بررسی میزان مشارکت پذیری عشایر نیمه کوچ نشین بخش دیشموک، از توابع شهرستان دهدشت، استان کهکیلویه و بویراحمد، در پروژه های توسعه ای و چالش های موجود پرداخته است. پژوهش از نوع کیفی بوده و با استفاده از روش نظریه بنیانی و تکنیک ارزیابی سریع روستایی انجام شده است. ابزار جمع آوری اطلاعات، مشاهده و مصاحبه نیمه ساختار یافته است. پایایی تحقیق با استفاده از طریق یادداشت برداری نکات مهم مصاحبه و برقراری تعامل مطلوب با مصاحبه شونده و روایی آن از طریق استراتژی «بازخور مشارکت کننده» تامین گردید. همچنین از استراتژی مثلث سازی به منظور افزایش روایی و پایایی استفاده شد. اعضای نمونه به روش نمونه گیری هدفمند تصادفی انتخاب شد. در مجموع، نه روستا از سه دهستان مطالعه گردید. بر اساس یافته های پژوهش، برخلاف تصور قبلی محقق، روستاییان از رغبت و انگیزه بالایی برای مشارکت برخوردار بودند؛ اگرچه از نظر مالی به شدت در تنگنا قرار داشتند. خرید و اعطای زمین به دولت برای ساخت مدرسه و انجام کارهای ساختمانی آن به طور رایگان، مشارکت در احداث جاده و غیره، از جمله مهمترین نمودهای مشارکت روستایی در روستاهای مورد مطالعه به شمار می رفت. با وجود مشارکت پذیری بالای مردم، بستر مساعد برای همیاری داوطلبانه و پایدار آنان در کشاورزی و سایر پروژه های فقرزدایی فراهم نگردیده بود. علت عمده این مساله نبود تشکل های محلی توانمندساز، از قبیل CBOs و NGOs و نیز مرکز ترویج و خدمات جهاد کشاورزی بود. پیشنهاد می شود به منظور ایجاد محیط توانمندساز، نهادهای محلی، به خصوص مرکز ترویج و خدمات جهادکشاورزی در منطقه تاسیس و تقویت شوند.
    کلیدواژگان: مشارکت، CBOs، نظریه بنیانی، توسعه روستایی
  • عباسعلی ولی، محسن پورخسروانی * صفحات 119-134

    ژئومورفولوژی کاربردی بر سه محور برقراری پایداری مکفی منابع طبیعی، تخفیف خطرهای طبیعی و کاهش و تعدیل تاثیرهای تغییرات جهانی محیط استوار است. یکی از مهمترین چشم اندازهای ناهمواری در مناطق خشک نبکا است. نبکا در اثر عملکرد فرآیندهای بادرفتی و بیولوژیک به وسیله تجمع رسوبات تشکیلمی شود. درک ارتباطات اکوژئومورفولوژیک پیچیده در سیر تکامل چشم انداز نبکا می تواند در مدیریت تغییرات محیطی برای پیش بینی مراحل توالی، تعدیل بیابان زایی و تخریب اراضی، ارزیابی آثار تغییرات اقلیمی، بررسی آثار تغییر در نوع استفاده از اراضی، ایجاد و توسعه شرایط تشکیل پایداری سیستم های مناطق خشک و نیمه خشک موثر واقع شود. در این پژوهش ارتباطات موجود بین خصوصیات رویشی گونه های Tamarix mascatensis، Reaumuria turcestanica و mannifera Alhagi با مولفه های مورفومتری نبکا با استفاده از نتایج تحلیل رگرسیون خطی چندگانه در منطقه خیرآباد از محدوده حوضه آبریز کویر سیرجان ارزیابی شده است. عوامل توجیه گر ارتفاع یا مولفه عمودی نبکا در نبکاهای Ta.ma وRe.tu عوامل سه گانه ارتفاع گیاه، قطر طوقه وتاج پوشش گیاه به ترتیب با ضرایب تبیین 720/0و737/0 است. عوامل متاثر در قطر قاعده نبکا یا مولفه افقی نبکا در نبکاهای Ta.ma تاج پوشش گیاه وقطر طوقه گیاه و در نبکاهای Re.tu عوامل تاج پوشش وارتفاع گیاه به ترتیب با ضرایب تبیین 655/0و531/0 است. در نبکاهای Al.ma تنها عامل دخیل شده برای توجیه ارتفاع و قطر قاعده نبکا عامل تاج پوشش گونه با ضرایب تبیین 586/0و625/0 است. در مورد عوامل مورفولوژی گیاهی در توجیه عامل شیب دامنه نبکا تنهامدل بدست آمده برای نبکاهای Ta.ma است. در این مدل فقط عامل پوشش تاجی به عنوان متغیر مستقل دخیل شده استبا توجه به نتایج تحقیق می توان چنین استنباط کرد برای توجیه تشکیل و تکامل نبکا عامل فرم های رویشی گیاهان موثر است. وجود ارتباطات متفاوت بین مولفه های مورفومتری نبکا و پوشش گیاهی حاکی از عملکرد متفاوت گونه ها در توسعه نبکاست. شدت این ارتباطات حاکی از تکامل مکانسیم های تطابقی گونه های تشکیل دهنده نبکاست.

    کلیدواژگان: نبکا، مورفولوژی، مورفومتری، شکل رویشی، اکوژئومورفولوژی، سیرجان
  • فریبا کرمی صفحات 135-154
    ارزیابی تکتونیک فعال در هر منطقه دارای اهمیت زیادی است. عبور گسل شمال تبریز از بخش میانی حوضه اوجان چای و تمرکز تعداد زیادی از مراکز سطحی زمین لرزه های سده بیستم در آن، زمینه مناسبی را برای بررسی فعالیت های تکتونیکی در حوضه اوجان چای فراهم کرده است. در این راستا، هدف این مطالعه ارزیابی نسبی فعالیت های تکتونیکی با استفاده از تحلیل های شکل سنجی و داده های لرزه زمین ساختی در حوضه اوجان چای است. داده های مورد نیاز برای این پژوهش، نقشه های توپوگرافی، زمین شناسی، تصاویر ماهواره ای، داده های لرزه-نگاری دستگاهی و تاریخی و سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) شامل نرم افزارهای Arc/View و Arc/GIS هستند. برای دستیابی به نتایج دقیق، حوضه اوجان چای به چهار زیرحوصه تقسیم شده است. نتایج تحلیل های شکل سنجی نشان می دهند که کل حوصه اوجان چای دارای فعالیت های تکتونیکی زیاد است. در تایید این تحلیل ها، ویژگی های لرزه زمین ساختی حوصه و تمرکز کانون زمین لرزه های پیرامون گسل های منطقه، تکتونیک فعال را در حوصه اوجان چای آشکار می سازند.
    کلیدواژگان: ژئومورفولوژی تکتونیکی، تحلیل های شکل سنجی، حوصه اوجان چای، شمال شرقی کوهستان سهند
  • فاطمه رحیم زاده، مژده پدرام، عبدالله صداقت کردار، غلامعلی کمالی صفحات 155-172
    در این مطالعه، میانگین ماهانه سرعت باد و انرژی آن براساس داده های ساعتی یازده ایستگاه همدیدی (سینوپتیک) در دوره اقلیمی 2005-1992 محاسبه و تحلیل شده است. میانگین انرژی باد با استفاده از برازش نوع پیوندی (هیبرید) توزیع های ویبال و معکوس نرمال به داده های ساعتی سرعت باد و هم چنین روش مستقیم، برآورد شده است. نتایج نشان داد که سرعت باد در طول ماه های سرد سال (نوامبر، دسامبر و ژانویه) نسبت به سایر ماه ها کمتر است. با شروع فصل بهار (آوریل)، سرعت باد در منطقه کم کم افزایش می یابد و روند کاهشی از ماه سپتامبر به بعد مجددا شروع می شود. انرژی باد برآورد شده در سطح ایستگاه های استان اصفهان نشان داد که در دوره ای که سرعت باد کمتر است، چگالی توان باد در ایستگاه های استان به کمتر از 60 وات بر متر مربع می رسد. چگالی توان باد با شروع ماه فوریه (حدود ماه بهمن) به سبب افزایش سرعت باد در منطقه زیاد می شود، به طوری که در ایستگاه های اردستان، نایین و کبوترآباد به بیش از 60 وات بر متر مربع و در ایستگاه شهرضا به بیش از 140 وات بر متر مربع می رسد. پس از سپری شدن ماه آوریل، به جز در ایستگاه اردستان، دوباره چگالی توان باد همگام با کاهش سرعت باد، کاهش می یابد. به طور کلی، در بین ایستگاه های منطقه، خورو بیابانک، داران و نطنز با سرعت و چگالی توان کم باد مواجه هستند. الگوی تغییرات چگالی ماهانه توان باد در ایستگاه اردستان نیز با سایر ایستگاه ها متفاوت است.
    کلیدواژگان: میانگین انرژی باد، سرعت باد، ویبال، معکوس نرمال، پیوندی، استان اصفهان
|
  • H. Ghaiumi Mohammadi, M.H.Ramesht, N. Toomanian, M. Moayeri Pages 1-20
    If we realize that the Geomorphology is the science of survey of land geometry and form and it is also the science of changes & evolutions, the first step to the understanding of the concepts of geographical space is to be come acquainted with the principles of geometry. In Euclidian geometry, forms and features are considered the combination of points, lines and areas, which are defined in two or three dimensions. This geometry, which has a long history in the observational and experimental realms has been faced with serious shortcomings and challenges today.Riemann proposed ultra-dimensional geometry theory in 1854, which led into 4 & 10 dimensional geometry. This geometry theory caused so many new conditions in the physicist's researches for interpretation of spatial-temporal changes that the Euclidian geometry principles were not able to sufficiently and correctly analyze and interpret them. Such an ultra-dimensional geometry was nominated "Spatial geometry." Ultra-dimensional geometry laid another foundation in physics and the physicists converted from classical (Newtonian) physics to quantum physics.Applications of Spatial geometry in geomorphic system brought about revolution in the bases of two classical approaches in geomorphology (Davisian-process) and gave birth to a new geomorphology theory which is called systemic geomorphology. The introduction of spatial geomorphology theory and radical changes in scale concept and perception level have procured new concepts such as Riemann and Fractal geometry, ergodicity, chaotic theory(chaos), dynamic equilibrium, temporal-spatial dynamism, palimpsest (or overprint), chorems, two-value system for the analysis and interpretation of geomorphic methodology and research. This approach can explain formation of buried soils and palaeosols, pedogenesis of argillic horizon in past humid & cold climates, its continuation it into new warm and arid zone, presence of old fan under new fans and survey of bahada and coalescing fans and polymorphism. This article has been extracted from a research project at the University of Isfahan.
  • F. Jamali, M.R. Pour Mohammadi, A. Ghanbari Pages 21-44
    This paper aims at determining the degree of development of urban places of East Azerbaijan province and analyzing the trend of regional inequalities of the province in 1365-1385. The study area consists of urban places of East Azerbaijan province in 1365-1385. The method of the study is descriptive-analytical. The study consists of thirty nine indices including health, culture, economy, infrastructure, housing, sport, and finally combination of these indices that by using factor analysis and Morris methods examined the degree of development as well as ranking of the regions. Furthermore, by using cluster analysis method the urban places of East Azerbaijan province have been grouped in three levels as developed, developing and deprived. With respect to the indices of study and in spite of unbalancing development between urban places of the province, gap and divergence in 1385 is declining compared to 1365 and a relative balance can be seen in the indices under study between the urban places of East Azerbaijan Province.
  • M. Taghvaei, Gh.H. Ehsani, A. Safarabadi Pages 45-62

    With the development of city centers and urbanization, the interest in tourism and traveling has increased. The interested people, called tourists, have improved and perfected their leisure pastime in all over the world. Thus paying due attention to the nature of tourism and its relevant results has proven the study and research about this topic a necessity in the scientifically developed societies. The current investigation attempts to study the role and position of multi-dimensional planning in developing tourism and ecotourism of Khoor and Tabas zones. In spite of having several tourist attractions, this zone has lots of privations which demand serious consideration. It is necessary to have some plans in this area in order to develop tourism and ecotourism. In this study, the method of research is a collection of historic, descriptive, documental and field items. The data are completed via the field studies and questionnaires. Having produced the data, they are analyzed by SPSS micro soft. Besides, some other Microsoft like Corel Draw and excel were used. The results of this study indicate that the multi-dimensional planning has a very effective role in developing tourism industry in this area. Moreover, the only way to rectify the privations and use the different capacities of Khoor and Tabas is to have an overall view and also a multi-dimensional planning.

  • B. Sari Saraf, A. Rajae, P. Mesri Alamdari Pages 63-84
    Topography and geography variables including altitude, latitude, distance from moist source and other topographical variables such as slope, direction of valleys and distance from obstructive barrier in eight geographical directions have been considered in order to study the relationship between precipitation and geography and topography characteristics of eastern and western slopes of Talesh Mountains. The 26-year (1981-2006) precipitation statistics in 41 climatology and rain-measuring station of the region have been used in this research. Topography-geography variables extracted through 1:50000, 1:100000 and 1:250000 topographical maps of the region. Correlation coefficients between topography-geography variables have been calculated with event type of annual and seasonal precipitation at Eastern and western slopes and forecast equations of region rains have been prepared by employing stepwise regression method. The results show that the amount of precipitation at Eastern slopes of Talesh are much higher than that of the western slopes and Talesh mountains act as a barrier against Khazar rains and prevent the penetration of humidity toward western slopes of Talesh. Elevation variable has a positive relationship with precipitation at western slopes and a negative one at eastern slopes. Also, effects of topographical variables vary with geographical directions. The findings of the research demonstrate that topographical variables were more effective at eastern slopes of Talesh than the western ones. We can observe the least effect of topographical and geographical factors on precipitations at both slopes in winter.
  • D. Rahimi Pages 85-100
    Based on studies done so far and according to rainfall's durability time, the rate of damages caused by flood in smaller basins is higher than larger ones. To survey flood conditions in this basin, we analysed less than 24-hours showers and single thunders. The rate of density in different return periods and durability time, equal to concentrate time, was estimated through accounting relations. Farsan basin is a part of the great Karoon basin. This basin with a population of 60000 is economically dependent on agriculture (farming and gardening). The lands under irrigation are all located on the Farsan river terraces, and every year they arebadly affected by flood event; thus the lands and water resources are threatened. Moreover, it has affected the economical progress of this area. According to the amount of the density and discharge of the rainfall, the following crisis strategies are proposed: performing biological operations in the heights, building reservoir dams, controlling the river bank, preventing and decreasing the rate of agricultural-economical damage caused by such floods.
  • H. Varmazyari, S.M. Hosseini Pages 101-118
    According to the specific conditions of developing countries and increasing urbanization rate and related problems; rural development has a double importance. Rural development is the strategy which is led to increase self-confidence, creativity and empowerment of rural settlers, especially poor people. This paper has studied the participation of Yaylaq pastoralists in developmental projects and related challenges in Dishmook district, Dehdasht County, Kohkilooieh and Boierahmad Province in Iran. The qualitative research and grounded theory method were used and the technique of Rapid Rural Appraisal (RRA) was employed for data collection. The data were collected through observation and semi-structured Review. Reliability of study was provided by noting the important points of review and creating the suitable interaction between the researcher and the participants and the validity of research was provided by "participant feedback" strategy. Also to increase the reliability and validity, "data triangulation" strategy was used. Random Purposive Sampling was used and Totally 9 villages from 3 villages were investigated. According to the findings, contrary to the previous researcher's attitudes, rural people had a very high participation tendency although they were very poor. To buy and to donate land for school construction free of charge, participation in building roads were among the most important evidences of rural participation. Nevertheless, despite the rural people's high tendency towards participation, suitable infrastructures for the continuation of voluntary cooperation in agricultural and other anti-poverty projects had not been appropriately planned and prepared. The major cause of this dilemma was the lack of local empowering organizations including Community Based Organizations (CBOs), Non Governmental Organizations (NGOs) and the centre of agricultural extension and services. For improvement of the rural livelihood and access to rural and agricultural development, it is suggested that local institutions, especially the centre of agricultural extension and services, to be established and supported.
  • A.A. Vali, M. Pourkhosravani Pages 119-134

    Applied geomorphology is concerned with sufficient sustaining in natural landscape, mitigating natural hazards, minimizing and adjusting the environmental change. One of the most important landscapes in arid land is nebkha dunes. Nebkha has been formed as a function of wind regime, biological aspect and sediment supply. Understanding complex ecogeomorphological relationships is applied in predicting the likely success of climate change, investigating the effects of changes in land use and reconstructing condition responsible for the formation and stabilization of relief systems. This paper has evaluated the relationship between morphology parameters of Ta.ma, Re.tu and Al.ma, and nebkha morphometry with multivariate linear regression in Khair Abad desert in Sirjan basin. The effective parameters on Ta.ma and Re.tu nebkha height in are canopy cover, length and branch diameter with coefficient of determination (R²) of 0.72and0.74for to selected models. Best illustration characteristics for horizontal component were found canopy and branch diameter for Ta.ma nebkha and canopy cover and plant length, for Re.tu for R² of 0.655and 0.531. On Al.ma only canopy cover has satisfied for determining of nebkha height and horizontal component with R² value of 0.586, 0.625. The slope of nebkha dune has been formed only one model for Ta.ma nebkha with R²of 0.464. Result showed is a strong relationship between nebkha forms and plant growth forms. That it state different function of plant species. Intensity of relationship was related to adaptation of nebkha species mechanisms.

  • F. Karami Pages 135-154
    Assessment of relative active tectonic in every region is very important. The pass of Tabriz North Fault from central part of Ojan-chai basin and the condensation of 20th century earthquake focals in this basin, has provide suitable field to study of active faults in northeast of Sahand mountain. The goal of this paper, is the assessment of relative active tectonic using of morphometic analysis in Ojan-chai basin. It uses the digital topography maps, geological maps, GIS (Arc/GIS and Arc/View), seismography and historical data. The results of morphometic analysis show that tectonic activities in Ojan-chai basin is high. Condensation of 20th century siesmic focals the around of faults in this region accept tectonic activities in Ojan-chai basin.
  • F. Rahimzadeh, M. Pedram, A. Sedaghat Kerdar, G. Kamali Pages 155-172
    In this study, the mean monthly wind speed and wind energy potential for 11 synoptic stations in Isfahan province have been calculated and analyzed on the basis of hourly wind speed data over the climatic period of 1992-2005. Mean monthly wind power has been estimated by fitting hybrid Weibull and inverse Gaussian distributions to hourly wind speed data and also by using direct method. The results showed that the wind speed during the cold months (November, December and January) is lower than the other months. With regard to the onset of early spring (April), the wind speed increases gradually over the area and decreasing trend starts in September. Estimated wind energy for selected stations showed that during the period of low wind speed, the wind power density has declined to below 60 w/m2. The Wind energy power increases due to the increase of wind speed with the onset of February to the point that it amounts to 60 w/m2 in Ardestan, Naien, Kabootarabad and to over 140 w/m2 in Shahreza. Wind energy power in association with decreasing of wind speed decreases after April, except in Ardestan. Generally, among the stations in the region, Khorbiabanak, Daran and Natanz are envisaged with low wind speed and wind energy. The pattern of monthly wind power in Ardestan is different with respect to the other stations.