فهرست مطالب

International Journal of Behavioral Sciences
Volume:4 Issue: 3, 2010

  • تاریخ انتشار: 1389/07/05
  • تعداد عناوین: 10
|
  • پریسا سادات سیدموسوی، محمد علی مظاهری، سعید قنبری صفحه 163
    مقدمه
    کیفیت روابط کودک و مراقب او، مفهومی محوری در ارتباط با عوامل موثر در تحول کودک است. از آن جا که پاسخ دهی مثبت مادر به کودک از مولفه های مهم شکل گیری دلبستگی ایمن در اوست، ادراک مادر از علت رفتار کودک از اهمیت زیادی برخوردار است. هدف این پژوهش بررسی ادراک مادران ایرانی از انگیزه های زیربنایی رفتار کودک در موقعیت های دلبستگی و دیدگاه آنان نسبت به پاسخ دهی مناسب به این رفتارها، و همچنین مقایسه بین فرهنگی این پدیده بود.
    روش
    این پژوهش کیفی توصیفی در سال 1388 روی 30 مادر ایرانی دارای کودکان 3 تا 5 سال که به روش نمونه گیری تصادفی از سه مهدکودک شهر تهران انتخاب شدند، انجام شد. 5 موقعیت برای آزمودنی ها توصیف و از آنها خواسته شد که علت رفتار کودک در هر موقعیت و پاسخ مناسب به این رفتار را ذکر کنند. داده ها به روش کیفی تحلیل شد.
    یافته ها
    بین ادراک مادران از انگیزه رفتار کودک و پاسخ دهی مناسب رابطه وجود داشت. در موقعیت خواب بیش از سایر موقعیت ها به مقوله ایمنی و وابستگی متقابل توجه شد و پاسخ مثبت بیشتری به این موقعیت داده شد. در مقایسه بین فرهنگی، بین ادراک مادران ایرانی و ژاپنی شباهت بیشتری وجود داشت و آنان بیش از مادران آمریکایی به جستجوی ایمنی و وابستگی متقابل توجه می کردند.
    نتیجه گیری
    رفتارهایی که بیشتر به انگیزه جستجوی ایمنی و وابستگی متقابل نسبت داده می شوند، پاسخ مثبت تری از سوی مادران دریافت می کنند. بنابر ارزش ها و باورهای فرهنگی، ادراک مادران از انگیزه های رفتار کودک و پاسخ دهی به رفتارهای کودک متفاوت است.
    کلیدواژگان: بینش، انگیزه کودک، دلبستگی، فرهنگ
  • روح الله عباسی، کاظم رسول زاده طباطبایی، احسان الله کبیر، رضا ابراهیم پور، زهرا عباسی صفحه 171
    مقدمه
    ضرور ی است که با بررسی دقیق مدل های پیش بینی کننده جدید و دارای قابلیت های مضاعف، ضمن مقایسه با روش های آماری متداول و یافتن نقاط قوت و ضعف هر یک از آنها، بتوان در پژوهش های آتی مدلی که محققان را به بهترین پیش بینی رهنمون سازد، پیشنهاد نمود. هدف از پی ریزی این پژوهش، مقایسه توانایی مدل شبکه عصبی و رگرسیون در پیش بینی رضامندی زناشویی بر اساس ویژگی های شخصیتی بود.
    روش
    این پژوهش همبستگی، روی 300 زوج که به روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای از میان دانشجویان متاهل 3 دانشگاه شهر تهران در سال 1387 انتخاب شدند، به انجام رسید. آزمودنی ها پرسش نامه های NEO-FFI و رضایت زناشویی ENRICH را تکمیل کردند. داده ها به کمک شبکه عصبی مصنوعی پرسپترون چندلایه، رگرسیون چندگانه، آزمون معنی داری ضریب همبستگی پیرسون و آزمون T مستقل با نرم افزار MATLAB 6.5 و SPSS 16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    شبکه عصبی پرسپترون چندلایه به طور معنی داری موفق تر از رگرسیون چندگانه توانست رضایت زناشویی را پیش بینی نماید (05/0>p). سه عامل روان آزرده گرایی مرد، مسئولیت پذیری مرد و مسئولیت پذیری زن توانستند 4/24% واریانس رضامندی زناشویی مردان را به طور معنی داری تبیین نمایند (037/0> p).
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش زمینه را برای طراحی شبکه عصبی با قابلیت پیش بینی رضامندی زناشویی فراهم می آورد که تاثیر شایانی در کیفیت مشاوره های خانواده در ای ران خواهد داشت.
    کلیدواژگان: رضامندی زناشویی، ویژگی های شخصیتی، رگرسیون چندگانه، شبکه عصبی مصنوعی، پرسپترون چندلایه
  • شهین طوبایی، آرش مانی صفحه 177
    مقدمه
    مطالعات مربوط به عواقب مراقبت از بیماران روان پزشکی بیشتر به اسکیزوفرنی محدود بوده است. بر اساس شواهد، زندگی کردن با بیمار افسرده نیز می تواند مشکلات روان پزشکی در افراد مراقب ایجاد کند. پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان سلامت روان و رضایت مندی از زندگی در مراقبان افراد افسرده و اعضای خانواده های غیرافسرده انجام شد.
    روش
    این مطالعه؟ مقطعی در سال 1386 روی 70 فرد از مراقبان بیماران افسرده و 70 فرد از خانواده های بدون بیمار افسرده انجام شد. مراقبان بیماران افسرده با نمونه گیری تصادفی ساده از بین مراجعه کنندگان مراکز اعصاب و روان بیمارستان های حافظ و ابن سینای شهر شیراز و گروه کنترل از بین کارکنان و دانشجویان بیمارستان های فوق الذکر انتخاب شدند. داده ها با مقیاس رضایت مندی ادواری از زندگی و پرسش نامه سلامت عمومی که روایی و پایایی هردو مورد تایید بود، جمع آوری و با آزمون های همبستگی پیرسون، T وابسته و تحلیل واریانس طرح های تکراری با تصحیح بنفرونی با استفاده از نرم افزار SPSS 10 تحلیل شد.
    یافته ها
    همبستگی معنی داری بین میزان رضایت مندی از زندگی و سلامت روان خانواده های افسرده و غیرافسرده وجود داشت. خانواده های افراد افسرده رضایت مندی بیشتری از زندگی گزارش کردند. تفاوت معنی داری بین سلامت عمومی در دو گروه وجود نداشت. مراقبان افراد افسرده علایم افسردگی بیشتری نشان دادند. بیشترین رضایت مندی مربوط به آینده و کمترین مقدار مربوط به گذشته بود.
    نتیجه گیری
    مراقبت از فرد افسرده می تواند باعث افزایش رضایت مندی از زندگی شود، ضمن آن که علایم افسردگی را درمیان مراقبان افزایش می دهد. مراقبت از بیمار افسرده دارای جنبه های مثبت و منفی است و به طور هم زمان طاقت فرسا و رضایت بخش است.
    کلیدواژگان: رضایت مندی از زندگی، سلامت عمومی، مراقب بیمار، افسردگی
  • سید سلمان علوی، مهدی اسلامی، محمدرضا مرآثی، مصطفی نجفی، فرشته جنتی فرد، حسین رضاپور صفحه 183
    مقدمه
    اعتیاد اینترنتی مورد توجه روزافزون است و دسترسی به ابزاری معتبر بر اساس ملاک های تشخیصی DSM به منظور افتراق افراد مبتلا به اعتیاد اینترنتی از کاربران عادی، بسیار محدود است. یکی از پرسش نامه های معتبر موجود، پرسش نامه اعتیاد اینترنتی یا نگ است. این مطالعه با هدف بررسی ویژگی های روان سنجی این پرسش نامه انجام شد.
    روش
    این پژوهش از نوع توصیفی- پیمایشی مقطعی است که در سال 1387 روی 233 نفر از دانشجویان شهر اصفهان که به روش نمونه گیری سهمیه ای از دانشگاه های شهر اصفهان انتخاب شدند، انجام شد. واحد های پژوهش پرسش نامه اعتیاد اینترنتی یانگ، پرسش نامه تشخیصی یانگ و پرسش نامه اطلاعات دموگرافیک را تکمیل نمودند. تمامی افراد توسط روان پزشک و بر اساس ملاک تشخیصی اعتیاد اینترنتی مبتنی بر DSM-IV-TR مورد مصاحبه قرار گرفتند. پس از جمع آوری و نمره گذاری پرسش نامه ها، ویژگی های روان سنجی پرسش نامه از روش های تحلیل عاملی، روایی همزمان، همسانی درونی، تنصیف، بازآزمایی، آلفای کرونباخ و استفاده از منحنی راک با نرم افزار SPSS 12 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    تحلیل عاملی به روش تحلیل مولفه های اصلی با چرخش واریماکس، برای پرسش نامه 5 عامل مشکلات اجتماعی، تاثیر بر عملکرد، فقدان کنترل، استفاده مرضی از چت روم و بی توجهی به وظایف شغلی و تحصیلی را استخراج کرد. روایی محتوایی و همگرا، بازآزمایی (82/0= r)، همسانی درونی (88/0= α) و تنصیف (72/0 = r) محاسبه شد که با توجه به نتایج قابل قبول بود. بهترین نقطه برش بالینی این پرسش نامه 46 بود.
    نتیجه گیری
    پرسش نامه اعتیاد اینترنتی یانگ در جامعه ایرانی خصوصیات روان سنجی مطلوبی دارد و از آن می توان در تحقیقات روان شناسی و روان پزشکی برای غربالگری کاربران اینترنتی عادی از معتاد استفاده کرد.
    کلیدواژگان: آزمون اعتیاد اینترنتی یانگ، ویژگی های روان سنجی، روایی، اعتبار، کاربر اینترنت
  • مهری سلطانی، خدیجه فولادوند، علی فتحی آشتیانی صفحه 191
  • مهناز علی اکبری دهکردی صفحه 206
    مقدمه
    وجود رابطه جنسی مطلوب به نحوی که بتواند موجب تامین رضایت طرفین شود، نقش بسیار مهم و اساسی در موفقیت و پایداری کانون خانواده دارد. با شناخت چگونگی عملکرد جنسی و مولفه های آن می توان به رضایت جنسی و در نهایت به رضایت زناشویی که در سازگاری همسران تاثیر بسزایی دارد رسید. هدف پژوهش حاضر شناسایی عملکرد جنسی زنان و بررسی رابطه عملکرد جنسی زنان با سازگاری زناشویی آنان و همسرانشان بود.
    روش
    این پژوهش همبستگی در سال 1388 روی 60 زوج از ساکنان خوابگاه متاهلان دانشگاه تربیت مدرس که به شیوه نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند، انجام شد. اطلاعات به وسیله پرسش نامه عملکرد جنسی زنان و پرسش نامه سازگاری زناشویی که از اعتبار و روایی بالایی برخوردارند، جمع آوری شد. تحلیل آماری داده ها با نرم افزار SPSS 14 و با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه انجام شد.
    یافته ها
    بین عملکرد جنسی و مولفه های آن در زنان با سازگاری زناشویی آنان و همسرانشان همبستگی مثبت معنی دار وجود داشت. همچنین مولفه های عملکرد جنسی زنان 25% واریانس سازگاری زناشویی آنان و 34% واریانس سازگاری زناشویی همسرانشان را تبیین نمود.
    نتیجه گیری
    عملکرد جنسی در پیش بینی سازگاری زناشویی نقش دارد. با توجه به عملکرد جنسی زنان و دادن اطلاعات صحیح و آموزش های لازم در این خصوص، می توان به تداوم زندگی و رضایت زناشویی آنان کمک کرد.
    کلیدواژگان: زنان، سازگاری زناشویی، عملکرد جنسی، پرسش نامه عملکرد جنسی زنان، پرسش نامه سازگاری زناشویی
  • مهرانگیز پیوسته گر، الهام دستجردی، غلامرضا دهشیری صفحه 207
    مقدمه
    توجه به احساس بهزیستی یا رضامندی افراد و رابطه آن با خلاقیت امری ضروری است. موفقیت فعالیت های دانشجویان نیز می تواند تا حد زیادی به دارابودن احساس رضامندی از کیفیت زندگی شان و نیز خلاقیت آنها بستگی داشته باشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین خلاقیت و بهزیستی ذهنی در دانشجویان دانشگاه الزهرا(س) انجام شد.
    روش
    این پژوهش همبستگی روی 300 نفر از دانشجویان دانشگاه الزهرا(س) که در سال 1388 به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند، انجام شد. برای ارزیابی خلاقیت از پرسش نامه خلاقیت عابدی و برای سنجش بهزیستی ذهنی از پرسش نامه بهزیستی ذهنی بزرگسالان که ابعاد هیجانی، روان شناختی و اجتماعی بهزیستی ذهنی را ارزیابی می کند، استفاده شد. داده ها با استفاده از آمار توصیفی، ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون گام به گام با نرم افزار SPSS 13 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    میان خلاقیت و بهزیستی ذهنی (46/0= r؛ 01/0>p) رابطه معنی داری در جهت مثبت وجود داشت. در تحلیل رگرسیون گام به گام از میان مولفه های خلاقیت، سیالی به همراه انعطاف پذیری در مجموع 25% واریانس بهزیستی ذهنی را به خود اختصاص دادند. سایر مولفه های خلاقیت نقش مهمی در پیش بینی بهزیستی ذهنی و ابعاد آن نداشتند.
    نتیجه گیری
    داشتن روحیه ای شاد و رضایت از شرایط زندگی می تواند بر ایجاد اعمال و بینش های نو و اصیل تاثیر مهمی داشته باشد. همچنین هیجان های مثبت خود می توانند از همین اعمال و بینش های نو خلق شوند.
    کلیدواژگان: خلاقیت، بهزیستی ذهنی، ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون گام به گام
  • غلامرضا چلبیانلو، میرتقی گروسی فرشی، زهرا قناعت پیشه صفحه 215
    مقدمه
    در دو دهه اخیر انبوهی از پژوهش های بالینی انجام شده تا به فهم زیربناهای اصلی اختلال اضطراب اجتماعی کمک نمایند. نقش شناخت در ایجاد و تداوم بیماری های اضطرابی، از دیرباز در کانون توجه قرار گرفته است. پژوهش حاضر با هدف مقایسه سوگیری توجه نسبت به چهره های هیجانی در مبتلایان به اختلال اضطراب اجتماعی با بیماران مبتلا به اضطراب منتشر و افراد عادی انجام شد.
    روش
    این مطالعه علی- مقایسه ای روی 15 نفر بیمار اضطراب اجتماعی، 10 نفر بیمار اضطراب منتشر و 20 نفر از افراد عادی که به روش نمونه گیری در دسترس از بین مراجعان مراکز و درمانگاه های روان پزشکی شهر شیراز در سال 1388 انجام شد. آزمودنی ها چهره ها را با الگوی تکلیف کامپیوتری در دو حالت هیجانی مثبت و منفی از بین چهره های خنثی شناسایی نمودند. داده ها با استفاده از روش تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر با نرم افزار SPSS 17 تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    مبتلایان به اضطراب اجتماعی در مقایسه با افراد عادی، در تشخیص چهره های مثبت روگردانی بیشتر و در تشخیص چهره های منفی سوگیری بیشتری نشان دادند. تعداد چهره های ارایه شده برحسب نوع چهره، تفاوت های معنی داری در تمایز بین نوع چهره ها و زمان واکنش ایجاد نمود.
    نتیجه گیری
    مبتلایان به اضطراب اجتماعی چهره های حاوی لبخند را به عنوان محرک تهدید کننده تفسیر نموده و از آنها اجتناب می کنند، بنابراین به عنوان راهکاری اجتنابی، محل صحیح چهره های منفی را در مقایسه با چهره های مثبت، بیشتر تشخیص می دهند.
    کلیدواژگان: اختلال اضطراب اجتماعی، اختلال اضطراب منتشر، سوگیری توجه، چهره های هیجانی
  • مریم ضیایی، حمیدرضا پوراعتماد، محمدرضا توکلی صفحه 225
    مقدمه
    مطالعات فرهنگی نشان داده است که تفاوت های فرهنگی در شیوه های استدلال افراد نسبت به جهان وجود دارد. در مطالعات انجام شده در حیطه بررسی های بین فرهنگی، مطالعه ای به منظور بررسی قضاوت های اخلاقی شخصی و غیرشخصی انجام نشده است. این پژوهش با هدف بررسی زمان تصمیم گیری و نوع پاسخ به قضاوت های اخلاقی شخصی و غیرشخصی در نمونه ایرانی و مقایسه آن با نمونه مطالعه شده گرین و همکاران (2004 و 2008) در فرهنگ غربی انجام شد.
    روش
    این مطالعه پس رویدادی در سال 1388 روی 60 نفر از دانشجویان کارشناسی رشته های مختلف دانشگاه شهید بهشتی تهران انجام شد. نمونه ها با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. 20 معمای اخلاقی شامل 12 داستان شخصی و 8 داستان غیرشخصی ترجمه شد و با استفاده از کامپیوتر و به صورت شنیداری برای آزمودنی ها پخش شد. آنان با فشاردادن دو دکمه روی صفحه کلید، نظر موافق یا مخالف خود را با تصمیم پیشنهادشده در داستان اعلام کردند و نوع پاسخ و زمان واکنش ثبت شد. داده ها با نرم افزار SPSS 16 و با استفاده از آزمون همبستگی رتبه ای اسپیرمن و آزمون مقایسه نسبت ها تحلیل شد.
    یافته ها
    بین رتبه بندی زمان پاسخ معماهای اخلاقی شخصی و غیرشخصی تفاوت معنی داری وجود نداشت. میزان پاسخ مثبت به معماهای اخلاقی شخصی و غیرشخصی با مطالعات گذشته تفاوت معنی دار نشان داد.
    نتیجه گیری
    تفاوت های فرهنگی معنی داری در پاسخ به قضاوت های اخلاقی وجود دارد و فرهنگ نقش عمده ای در تصمیم گیری پیرامون مسایل اخلاقی در کنار عوامل شناختی و هیجانی مداخله کننده بازی می کند.
    کلیدواژگان: معماهای اخلاقی شخصی، معماهای اخلاقی غیرشخصی، پاسخ سودگرایانه
  • زهرا نیک منش، زهره خسروی، علیرضا کیامنش، شکوه سادات بنی جمالی، یحیی کاظمی صفحه 233
    مقدمه
    رفتارهای مخاطره آمیز را به عنوان رفتار هایی که با بعضی از نتایج نامطلوب همبسته هستند تعریف می کنند و نوجوانی دوره مهمی برای شروع رفتارهای مخاطره آمیز است. نوجوانان به موقعیت های مخاطره ای تمایل دارند و در ایران آسیب های اجتماعی عمده و درحال گسترشی وجود دارد. این مطالعه با هدف بررسی تر ت یب اولویت عوامل موثر بر رفتارهای مخاطره آمیز نوجوانان وکمک به دقت تصمیم گیری های مربوط به کاهش رفتارهای مخاطره آمیز و همچن ی ن بررسی نقش جنس ی ت در تاثیر عوامل مذکور انجام شد.
    روش
    این مطالعه از نوع همبستگی با استفاده از روش های نمونه گیری خوشه ایو هدفمند روی 316 دانش آموز شهر زاهدان در سال 84-1383 انجام شد. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه های پژوهشگرساخته رفتارهای مخاطره آمیز، عملکرد خانواده، ساخت خانواده، خویشتن داری و سبک دلبستگی بود. داده ها پس از جمع آوری با نرم افزار SPSS 15.5 و با آزمون های همبستگی و رگرسیون گام به گام تحلیل شد.
    یافته ها
    ترتیب ورود متغیرها به الگوی پیش بینی رفتارهای مخاطره آمیز نوجوانان «کنترل در مقابل آزادی»، «خویشتن داری»، «کنترل به شیوه متقاعدسازی» و «حل اختلاف اعضای خانواده به شیوه متقاعدسازی» بود. ترتیب ورود متغیرها به الگوی پیش بینی رفتارهای مخاطره آمیز در دختران و پسران متفاوت بود.
    نتیجه گیری
    کنترل به شیوه متقاعد سازی توسط والدین و تقویت خویشتن داری از مهم ترین اقداماتی است که برای کاهش رفتارهای مخاطره آمیز نوجوانان پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: رفتار مخاطره آمیز، عملکرد خانواده، خویشتن داری، دلبستگی
|
  • Seyed Mousavi P. S. *, Mazaheri M. A., Ghanbari S Page 163
    Introduction
    Quality of child and caregiver relationship is a basic concept in association with child development influencing factors. As mother’s positive response to child is one of the important factors in forming safe attachment, mother’s perception of child’s motives is of great importance. The purpose of this study was to evaluate Iranian mothers’ perception of motives underlying their children’s behavior in attachment situations and their view about proper response to these behaviors, and also cultural comparison of this phenomenon.
    Method
    This qualitative descriptive study was performed on 30 Iranian mothers who had 3-5 years old children, selected randomly from 3 of Tehran’s nursery schools in 2009. Five situations were described for research units, and they were asked to tell the reason of the child’s behavior and the proper response from their point of view. Data was analyzed using qualitative method.
    Results
    There was relationship between mothers’ perception of children’s motives and their proper response. In nap time situation safety and interdependence was of more attention than other situations and this situation received more positive response. The cultural comparison showed more similarity between perception of Iranian and Japanese mothers and they paid more attention to safety and interdependence than American mothers.
    Conclusion
    Behaviors more attributed to seeking safety and interdependence; receive more positive responses from mothers. Based on cultural values and beliefs, there are differences in mother’s perception of child’s motives and responses to child’s behaviors.
  • Abbasi R., Rasoulzade Tabatabaei K. *, Kabir E., Ebrahimpour R., Abbasi Z Page 171
    Introduction
    It is essential to suggest a model which will be able to guide researchers to best predictions in future studies by precise evaluation of new, highly capable predicor models along with comparing them to current statistical methods and finding their strong and weak points. The purpose of this study was comparison of Artificial Neural Networks and Regression methods in prediction of marital satisfaction on the based on personality characteristics.
    Method
    This correlation study was performed on 300 spouses residing in 3 university dormitories of Tehran, who were selected by random multi-stage sampling method in year 2008. Data was collected by NEO-Five Factor Inventory and ENRICH Inventory questionnaires and was analyzed using Multi Layer Perseptron Artificial Neural Network, multiple regression analyses, correlation analyses and independent t-test by MATLAB 6.5 and SPSS 16 softwares.
    Results
    Artificial Neural Network was more successful than regression methods in prediction of marital satisfaction based on personality characteristics (p<0.05). Factors of male neuroticism, male conscientiousness and female conscientiousness explained for 24.4% of variance of male marital satisfaction (p<0.037).
    Conclusion
    Results of current research provides a background for designing a dynamic model of Artificial Neural Network with capability of marital satisfaction prediction and this will have a great effect on family council quality in Iran.
  • Toubaei Sh. *, Mani A Page 177
    Introduction
    Attention to care giving consequences has been restricted to schizophrenia. Evidence suggests that living with depressive patients can also cause psychiatric problems in caregivers. The aim of this study was to evaluate mental health and life satisfaction among caregivers of depressed patients and members of non-depressed families.
    Method
    This cross sectional study was performed on 70 caregivers of depressed patients and 70 members of non-depressed families in year 2007. Caregivers of depressed patients were selected by simple random sampling from mental health centers of Hafez and Ebn-e-Sina Hospital in Shiraz and the control group were selected among staff and students of mentioned hospitals. Data was collected using temporal life satisfaction scale and general health questionnaire, both of which having acceptable validity and reliability. Data were analyzed using Pearson correlation, dependent T-test and analysis of variance for repeated measure with Bonferoni correction by SPSS 10 software.
    Results
    There was significant correlation between life satisfaction and mental health among caregivers of depressed patients and members of non-depressed families. The relatives of depressed patients reported higher life satisfaction. There was no significant difference between general health levels of two groups. Caregivers of depressed patients showed higher symptoms of depression. The highest life satisfaction was for future and the lowest was for past.
    Conclusion
    Providing care for a depressed patient could increase life satisfaction; meanwhile, depressive symptoms may also increase. Care giving to a depressed patient has positive and negative aspects; it can be simultaneously exhausting and satisfying.
  • Alavi S. S., Eslami M., Meracy M. R. *, Najafi M., Jannatifard F., Rezapour H Page 183
    Introduction
    There is growing concern about internet addiction and accessing a valid and reliable assessment tool based on DSM diagnostic criteria which can differentiate normal internet users and internet addicts, is very limited. Young internet addiction questionnaire is one of valid available questionnaires. This study was designed to investigate psychometric properties of the mentioned questionnaire.
    Method
    This descriptive cross-sectional survey research was performed on 233 Isfahan university students in 2008. Research units were selected by quota sampling from universities of Isfahan and completed demographic questionnaire, Young Internet Addiction Test and YDQ. A clinical interview based on DSM-IV-TR was performed on all samples. Data were analyzed using factor analysis, internal consistency, Cronbach’s alpha, bisection, test-retest and ROC curve by SPSS 12. Results­: Factor analysis by principal component and Varimax rotation revealed five factors of social problems, effect on performance, lack of control, pathological use of chat rooms and neglecting educational and occupational duties. Content and convergent validity, Internal consistency (α =0.88), test–retest reliability (r=0.82) and bisection (r=0.72) were determined and all were acceptable, regarding results. Best cut off point for the questionnaire was 46.
    Conclusion
    Young ’s Internet Addiction Test has acceptable psychometric properties and is a valid and reliable tool that may be used in psychological and psychiatric studies in order to screen normal internet users and internet addicts.
  • Soltani M., Fooladvand Kh., Fathi-Ashtiani A. * Page 191
    Introduction
    Since sensation seeking people search for new experiences, the attractive environment of internet makes this possible for them and identity can affect internet addiction through sensation seeking. The purpose of this study was to evaluate the direct and indirect effect of identity on internet addiction through sensation seeking.
    Method
    This study was performed on 280 internet users of café nets in Kerman who were selected by multi-stage sampling method in year 2009. Data was collected using the Berzonsky identity styles inventory, Zuckerman sensation seeking questionnaire and Young internet addiction questionnaire. Structural equation modeling was used to assess the relationship between latent and measured variables in a conceptual model. Data was analyzed by SPSS 11.5.
    Results
    The evaluated model had adequate goodness-of-fit indices. Identity latent variable affected internet addiction directly and indirectly through sensation seeking. Results indicated that identity and sensation seeking had effect on internet addiction. Also, all of the regression weights in the model were statistically significant at the level of 0.05.
    Conclusion
    Identity affects internet addiction directly and indirectly. Results also demonstrate the effect of sensation seeking on internet addiction.
  • Aliakbari Dehkordi M. * Page 206
    Introduction
    A sexual relationship which is able to satisfy both sides has an important and fundamental role in success and constancy of family foundation. Recognizing sexual function and its components can lead to sexual satisfaction and ultimately to marital satisfaction that has an important effect on couples’ adjustment. The aim of present research was to identify the relationship between women’s sexual function and their marital adjustment and their husbands’ marital adjustment.
    Method
    This correlation research was performed in 2009 on 60 couples who were selected by random sampling among residents of Tarbiat-Modarres University married dormitory. Data was gathered by Female Sexual Function Index (FSFI) and Marital Adjustment Questionnaire which are highly valid and reliable. Data was analyzed using Pearson correlation coefficient and multivariate regression by SPSS 14 software.
    Results
    There was a significant positive correlation between women’s sexual function and its components and their marital adjustment and also their husbands’ marital adjustment. Also women’s sexual function components explained for 25% of their marital adjustment variance and 34% of their husbands’ marital adjustment variance.
    Conclusion
    Sexual function has role in predicting marital adjustment. Paying attention to women’s sexual function and providing proper information and necessary trainings in this field and enhancing the rate of women sexual function, can help to their marriage continuity and marital adjustment.
  • Peyvastegar M. *, Dastjerdi E., Dehshiri Gh. R Page 207
    Introduction
    It is necessary to notice the relationship between subjective well-being and creativity. University students’ success in their activities can highly depend on their satisfaction with quality of life and their creativity. The purpose of present study was to investigate the relationship between creativity and subjective well-being among Al-Zahra university students.
    Method
    This correlation study was performed on 300 subjects selected among Al-Zahra university students in year 2009 based on available sampling. Abedi creativity test was used in order to assess students’ creativity and subjective well-being was measured by adult subjective well-being questionnaire which evaluates emotional, psychological and social dimensions of subjective well-being. Data was analyzed using descriptive statistics, Pearson correlation coefficient and stepwise regression by SPSS 31 software.
    Results
    T here was a significant correlation between creativity and subjective well-being (r=0.46; p<0.01). The results of stepwise regression showed that among components of creativity, fluency and flexibility, in general, explained for 25% of the variance in subjective well-being. The other components of creativity hadn’t played an important role in subjective well-being.
    Conclusion
    Having a delightful mentality and satisfaction with living conditions may have an important effect on original and new acts and insights. Furthermore, positive emotions also can be created from these new acts and insights.
  • Chalabianloo Gh. *, Garoosi Farshi M. T., Ghenaat Pisheh Z Page 215
    Introduction
    Numerous clinical studies have been performed to help realizing basic fundamentals of social anxiety disorder in past two decades. Role of recognition in forming and continuity of social anxiety disorder has been a center of attention for a long time. This study was designed to compare attention bias toward emotional faces in social anxiety disorder patients, generalized anxiety disorder patients and normal people.
    Method
    This causal-comparative study was performed on 15 social anxiety disorder patients, 10 generalized anxiety disorder patients and two normal people selected by available sampling among patients of psychiatric centers and clinics of Shiraz in year 2009. Study units recognized positive and negative emotional faces among neutral faces by computerized task of emotional face detection in crowd. Data was analyzed using variance analysis with repeated measures by SPSS 17.
    Results
    Social anxiety disorder patients showed more avoidance from positive emotional faces and had more attention bias to negative emotional faces in compared to normal people. There was significant difference in differentiation of emotional faces and reaction times among groups depended on number of presented faces based on face types.
    Conclusion
    Social anxiety disorder patients interpret smiling faces as a threatening stimulant and avoid them; therefore, they detect the location of negative faces more correctly than positive faces as a behavioral avoidance strategy.
  • Ziaei M. *, Pouretemad H. R., Tavakoli M. R Page 225
    Introduction
    Cultural studies have shown that there are cultural differences among people’s reasoning methods towards the universe. Considering intercultural studies, no study has been performed in order to assess personal and impersonal moral judgments. The purpose of this study was to investigate the responses and reaction times for personal and impersonal moral judgments and its comparison with Greene’s study (2004 and 2008) in western culture.
    Method
    This retrospective study was performed on 60 university students of different majors selected among Shahid Beheshti University students based on available sampling in year 2009. 20 dilemmas including 12 personal and 8 impersonal, were translated and presented to research units using computer and in audible format. They announced answers by pushing two keys to show their approval or disapproval for decisions proposed in dilemmas. Their answers and reaction times were recorded. Data was analyzed by Spearman’s rank correlation and Z statistics using SPSS 16.
    Results
    There was no significant difference between the rank order of reaction times to personal and impersonal dilemmas. Positive responses to personal and impersonal dilemmas were significantly different from past studies.
    Conclusion
    It seems that there are significant cultural differences in moral judgments and culture has a dominant role in emotional moral decision-making along with cognitive and emotional factors.
  • Nikmanesh Z. *, Khosravi Z., Kiamanesh A. R., Banijamali Sh. S., Kazemi Y Page 233
    Introduction
    Risk-taking behaviors are verified as behaviors that are correlated to some unpleasant consequences and adolescence is an important period for beginning of risk-taking behaviors. Adolescents have tendency to risk-taking situations and there are major extending social harms in Iran. This study was performed to determine the order of priority for risk- taking behavior predicting factors in adolescents and to help making more precise decisions in order to decrease risk-taking behaviors and also to assess the role of sex in effect of mentioned factors.
    Method
    This correlation study was performed on 316 students selected by cluster and purposeful sampling in Zahedan in year 2004-2005. Data gathering tools consisted of risk-taking behavior, family function, self-control and attachment researcher-made questionnaires. Data were analyzed using correlation tests and stepwise regression by SPSS 15.5.
    Results
    The entrance order of variables in adolescents’ risk-taking behavior predicting model was “control against freedom”, “self-control”, “control with convincing method by parents” and “resolving family problems by convincing method”. The entrance order of variables in adolescents’ risk-taking behavior predicting model was different in girls and boys.
    Conclusion
    Control with convincing method by parents and developing self-control are of most important measures suggested in order to reduce adolescents’ risk-taking behaviors.