فهرست مطالب

نشریه نهال و بذر
سال بیست و پنجم شماره 4 (زمستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1389/05/01
  • تعداد عناوین: 11
|
  • رحیم احمدوند، حسن حسن آبادی صفحه 517
    در این تحقیق مقاومت شانزده کلون امیدبخش سیب زمینی نسبت به ویروس های PVX، PVY و PVA در قالب سه آزمایش جداگانه در شرایط گلخانه ای مورد ارزیابی قرار گرفت. ابتدا با استفاده از آزمون DAS-ELISA هر یک از کلون ها نسبت به ویروس های PVX، PVY، PVA، PVM، PLRV و PVS مورد بررسی قرار گرفتند و کلون هایی که آلودگی به یک یا چند ویروس داشتند با به کارگیری روش الکتروتراپی عاری از ویروس شدند و به صورت تک گره روی محیط MS تکثیر شدند. گیاهچه ها را پس از یک ماه در گلخانه کاشته و مینی تیوبرهای حاصل به عنوان ماده آزمایشی استفاده شدند. دو هفته پس از برداشت غده چه های هر یک از کلون ها گیاهچه ها با عصاره توتون آلوده به هر یک از ویروس ها به طور جداگانه مایه زنی و واکنش آن ها پس از یک ماه با آزمون DAS- ELISA بررسی شد. نتایج نشان داد که بین کلون ها از نظر میزان مقاومت در سطح 1% اختلاف معنی دار وجود داشته و اختلاف بین گیاهچه ها معنی دار نبود. مقایسه میانگین میزان جذب کلون های آزمایشی در آزمون الایزا نشان داد که کلون های 1-397015 و 13-197015 نسبت به هر سه ویروس مقاوم و کلون 2-397008 نسبت به هر سه ویروس حساس بودند. سایر کلون های مورد بررسی نسبت به یک یا دو ویروس مقاوم و یا حساس بودند.
    کلیدواژگان: سیب زمینی، کلون های امیدبخش، ویروس های PVX، PVY و PVA، مقاومت، آزمایش گلخانه ای
  • مهدی زهراوی صفحه 533
    این تحقیق به منظور شناسایی ژنوتیپ های متحمل به خشکی جو اسپانتانئوم و تعیین بهترین شاخص های تحمل به خشکی انجام شد. نمونه های مورد مطالعه در دو شرایط واجد تنش و بدون تنش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی ارزیابی شدند. شاخص های STI، MP، GMP و HM بر اساس همبستگی با عملکرد دانه در شرایط واجد تنش و بدون تنش به عنوان بهترین شاخص ها تعیین شدند. با بررسی نمودارهای سه بعدی بر اساس شاخص های انتخابی، ژنوتیپ های 02TN555، 02TN374، 02TN494 و 02T434 در گروه A (عملکرد بالاتر در شرایط واجد تنش و فاقد تنش)، ژنوتیپ 02T220 در گروه B (عملکرد بالاتر در شرایط بدون تنش و عملکرد پائین تر در شرایط تنش) و مابقی ژنوتیپ ها در گروه C (عملکرد پائین در شرایط واجد تنش و بدون تنش) قرار گرفتند. با تجزیه کلاستر، ژنوتیپ ها به سه گروه مقاوم، نیمه حساس و حساس متمایز شدند.
    کلیدواژگان: جو وحشی اسپانتانئوم، خشکی، شاخص های تحمل به خشکی
  • سیداصغر موسوی، مریم تاتاری، عبدالمحمد محنت کش، بیژن حقیقتی صفحه 551
    کمبود آب مهم ترین عامل محدود کننده تولید محصولات کشاورزی در مناطق خشک و نیمه خشک است. در این پژوهش اثر کم آبی بر صفات مختلف رویشی پنج رقم بادام در آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 83-1382 مورد بررسی قرار گرفت. چهار دور آبیاری بر اساس 20، 40، 60 و 80 میلی متر تبخیر از سطح تشتک تبخیر کلاس A، به عنوان کرت اصلی و دانهال های پنج رقم بادام مامایی، ربیع، سفید، شاهرود 12 و شاهرود 21 به عنوان کرت فرعی در نظر گرفته شد. بذر این ارقام در پاییز در کیسه های پلاستیکی کاشته و در شرایط طبیعی جوانه زدند. حدود دو ماه بعد از سبز شدن، دانهال های یکنواخت از نظر قطر ساقه و ارتفاع انتخاب شدند و در گلدان های پلاستیکی به قطر30 و ارتفاع 40 سانتی متر برای مدت 120 روز تحت تاثیر دوره های مختلف آبیاری قرار گرفتند. نتایج نشان داد که با افزایش دور آبیاری، صفات رویشی نظیر ارتفاع گیاه، قطر ساقه، تعداد میانگره، تعداد شاخه های فرعی، سطح برگ و وزن خشک اندام هوایی و ریشه کاهش معنی داری داشتند، ولی طول میانگره و نسبت وزن خشک اندام هوایی به ریشه کاهش معنی داری نشان ندادند. دانهال ها از نظر ارتفاع، قطر ساقه، وزن خشک اندام هوایی و ریشه، سطح برگ، تعداد میانگره و وزن خشک اندام هوایی به ریشه تفاوت معنی داری داشتند، به طوری که با افزایش دور آبیاری، وزن خشک اندام هوایی به ترتیب در ارقام شاهرود12، ربیع، سفید، مامایی و شاهرود 21 کاهش یافت. با افزایش دور آبیاری، میزان نیتروژن و پتاسیم برگ و نیتروژن ریشه افزایش معنی داری را نشان دادند. به طور کلی با افزایش دور آبیاری، رشد رویشی به ترتیب در دانهال های ارقام شاهرود 21، مامایی، سفید، ربیع و شاهرود 12، کاهش بیشتری نشان داد.
    کلیدواژگان: بادام (Prunus dulcis)، دانهال، آبیاری، تحمل، خشکی، صفات رویشی
  • فاطمه زرندی، فرزاد افشاری، سعید رضایی صفحه 569
    در این تحقیق مقاومت تعدادی از لاین های الیت اقلیم های سرد ومعتدل در گلخانه زنگ های غلات موسسه تحقیقات اصلاح وتهیه نهال و بذر در کرج و همچنین در شرایط مزرعه در اهواز مورد بررسی قرار گرفتند. در گلخانه ارزیابی مقاومت گیاهچه ها با یک جدایه زنگ قهوه ای از اهواز انجام شد. در بررسی اجزاء مقاومت به این زنگ٬ صفات تیپ آلودگی٬ دوره کمون، تراکم جوش و اندازه جوش در گلخانه اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که لاین ها از نظر هر چهار صفت٬ تفاوت معنی داری در سطح 1% داشتند و لاین های M-85-1، M-86-1 و C-85-10 دارای تیپ آلودگی پایین٬ دوره نهان طولانی و تراکم و اندازه جوش کمتری بودند. در مزرعه و در شرایط آلودگی مصنوعی با جدایه اهواز نیز تعدادی از لاین ها مقاومت نشان دادند. در مجموع، تعداد 18 لاین از مجموع 62 لاین مورد مطالعه در هر دو مرحله گیاهچه ای و گیاه کامل مقاومت نشان دادند و 13 لاین در هر دو مرحله حساس بودند. لاین های C-85-15، C-86-7٬ C-86-9٬M-85-11 ٬ M-86-6٬ M-86-5 و M-86-10در مرحله گیاهچه ای حساس و در مرحله گیاه کامل مقاوم بودند.
  • شهاب حاج منصور، محمدرضا بی همتا، علیرضا نبی پور، عبدالله محمدی، سیدمصطفی پیرسیدی، حمیدرضا نیکخواه صفحه 585
    به منظور بررسی تنوع ژنتیکی ژنوتیپ های جو، 22 صفت زراعی و پروتئین ذخیره ای در 64 ژنوتیپ جو دریافت شده از موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج مورد ارزیابی قرار گرفتند. الگوهای پلی پپتیدی پروتئین های ذخیره ای جو با به کارگیری روش SDS -PAGE از نظر سه هوردئین مهم (B، C و D) مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج الگوهای نوارهای پلی پپتیدی پروتئین های ذخیره ای نشان داد که نوارهای الکتروفورز دارای دامنه بین 30 تا 120 کیلو دالتون بود و تعداد 51 نوار پلی مورف به دست آمد. بیشترین تعداد نوار به B-Hordein با 22نوار، C-Hordein با 21 نوار و D-Hordein با 8 نوار اختصاص داشت. در تجزیه خوشه ایبا رسم دندروگرام UPGMA بر اساس فاصله اقلیدسی، صفات زراعی به شش گروه ژنوتیپی و بر اساس ضریب تشابه جاکارد نوارهای پلی پپتیدی به 11 گروه تفکیک شدند. این موضوع بیانگر تنوع بالا در ژنوتیپ های مورد بررسی بود. هیستوگرام رسم شده بر اساس فراوانی نوارهای پلی پپتیدی نشان داد که B-hordein با داشتن بیشترین فراوانی نقش ویژه ای در بررسی پلی مورفیسم دارد.
    کلیدواژگان: جو، صفات زراعی، تنوع ژنتیکی، پروتئین ذخیره ای
  • مظاهر یوسفی، احمدرضا عباسی فر صفحه 605
    یکی از مهم ترین آفات مزارع پیاز در ایران تریپس است که علی رغم سمپاشی های متعدد، خسارت های قابل توجهی را به این محصول وارد می کند. در این تحقیق ژنوتیپ پیاز اصلاح شده سفید خمین به همراه هفت رقم پیاز ایرانی در طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در دو آزمایش با انجام سمپاشی و بدون انجام سمپاشی در ایستگاه تحقیقات کشاورزی اراک در سال های82- 1380 از نظر جمعیت و خسارت تریپس مورد ارزیابی قرار گرفتند. مزرعه شاهد نیز به فاصله ده متر از آزمایش اول کاشته شد و به فاصله هر ده روز یک بار، با استفاده از سموم شیمیائی رایج به منظور کاهش خسارت تریپس سمپاشی شد. در این تحقیق بالاترین تعداد تریپس در آزمایش بدون سمپاشی در ارقام قرمز آذرشهر، سفید شاهرود و قرمز شاهرود به ترتیب با 6/27، 7/25 و 3/25 عدد در هر بوته و کمترین آن در ارقام سفید کردستان و سفید قم به میزان 16 و 8/15 عدد شمارش شد. بیشترین میزان خسارت آفت در رقم قرمز آذرشهر و کمترین آن در ارقام سفید کردستان و سفید قم محاسبه شد. بیشترین میزان عملکرد در آزمایش بدون سمپاشی از ارقام سفید کاشان و سفید قم به میزان 2/79 و 1/75 تن در هکتار و کمترین آن از رقم سفید کردستان به میزان 61 تن در هکتار به دست آمد. بر اساس نتایج حاصل از این آزمایش، توده پیاز اصلاح شده سفید خمین در مقایسه با سایر ارقام پیاز رایج در کشور به دلیل داشتن تراکم متوسط جمعیت تریپس، خسارت و پیچیدگی متوسط آفت در برگ و داشتن عملکرد مطلوب به عنوان یک رقم نسبتا متحمل به تریپس ارزیابی شد.
  • عباس ناصحی، شعبان شفیع زاده، سعید رضایی، محمدرضا شهسواری صفحه 623
    بوته های آلوده به بیماری بوته میری از مزارع گلرنگ در استان اصفهان جمع آوری و از آن ها شش جدایه قارچ Fusarium solani جداسازی و بیماری زایی آن ها در گلخانه اثبات شد. بیست و یک ژنوتیپ گلرنگ به منظور بررسی واکنش آن ها به بیماری بوته میری در یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در شرایط آزمایشگاه و گلخانه مورد ارزیابی قرار گرفتند. آلودگی مصنوعی در آزمایشگاه با قرار دادن بذرهای جوانه زده داخل تشتک پتری حاوی کشت یک هفته ای قارچ روی محیط کشت PDA انجام شد. یک هفته بعد از مایه زنی طول زخم ایجاد شده روی ریشه اندازه گیری شد. آلودگی مصنوعی در گلخانه با قرار دادن دانه های گندم حاوی مایه قارچ در کنار طوقه گیاهچه های چهار برگی انجام شد. تعداد بوته های زنده در دو مرحله، یکی پس از بوته میری 50% ژنوتیپ حساس (7 روز پس از مایه زنی) و دیگری 45 روز بعد از مایه زنی یادداشت برداری شد. نتایج آزمایش نشان داد که تفاوت معنی داری بین ژنوتیپ ها از نظر واکنش به بیماری در شرایط آزمایشگاه و گلخانه وجود دارد. بین میانگین طول زخم روی ریشه و تعداد بوته های زنده در گلخانه همبستگی منفی بالایی وجود داشت (r= -0.72). مقاوم ترین ژنوتیپ به بیماری لاین خالص KW11 با میانگین طول زخم 31/9 میلی متر در آزمایشگاه و میزان بوته زنده 80% و 8/62% به ترتیب 7 و 45 روز پس از مایه زنی بود. رقم کوسه (رقم رایج منطقه) و لاین های خالص KW2 و KW3 به ترتیب با میانگین طول زخم 29/13، 72/12 و 13/12 میلی متر و میزان بوته زنده 58%، 8/61% و 6/65% پس از 7 روز و 6/25%، 4/28% و 4/28% پس از 45 روز به عنوان ژنوتیپ های حساس ارزیابی شدند. در گروه بندی انجام شده با روش LSD، پس از 7 روز 14 ژنوتیپ بالای 70% و 7 ژنوتیپ بین 30 تا 70% و پس از 45 روز 18 ژنوتیپ بین 30 تا70% و 3 ژنوتیپ کمتر از 30% بوته زنده داشتند.
    کلیدواژگان: گلرنگ، بوته میری فوزاریومی، ژنوتیپ، لاین خالص
  • شیوا عزیزی نیا، حسن زینالی، عباسعلی زالی، سیروس عبدمیشانی صفحه 635
    این بررسی با هدف تعیین دقیق محل Ol-qtl1، مقاومت به سفیدک پودری در نمونه L. parviflorum G1.1601 و با استفاده از جمعیت حاصل از تلاقی بین گونه وحشی مقاوم و والد تجاری حساس L. esculentum رقم Money Maker (MM) اجرا شد. از جمعیت در حال تفرق F2 برای تهیه نقشه پیوستگی نشانگرهای جدید و از جمعیت های BC2 و BC2S1 برای مکان یابی دقیق استفاده شد. نشانگرهای احاطه کننده (Flanking markers) این QTL برای غربال جمعیت ها و شناسایی نوترکیب ها مورد استفاده قرار گرفتند. به منظور پوشاندن ناحیه هدف، 54 آغازگر جدید طراحی و در نهایت تعداد 24 نشانگر اختصاصی جدید SCAR و CAPS معرفی شد ند. نتایج ارزیابی بیماری در جمعیت های BC2 و BC2S1، وجود ناحیه موثر در کنترل مقاومت را بین دو نشانگر ct21 و ct184 تایید کرد. افراد حامل آلل هموزیگوت از والد مقاوم، مقاوم به بیماری بودند و میانگین شاخص بیماری در آن ها 5/0 محاسبه شد، گیاهان هتروزیگوت واکنش بینابینی داشتند و گیاهان حامل آلل های هموزیگوت از والد حساس، اکثرا حساس بودند. نتایج کاربرد نشانگرهای جدید در بالادست (Upstream) و پایین دست (Downstream) نشانگر tg25، نشان داد ناحیه کنترل کننده مقاومت در بالادست این نشانگر قرار دارد. بر اساس نتایج این مطالعه، فاصله تقریبی اولیه تعیین شده برای این QTL از 30 سانتی مورگان به حدود 15سانتی مورگان محدود شد. با توجه به پیوستگی نشانگرهای جدید معرفی شده با ناحیه کنترل مقاومت، این نشانگرها می توانند برای انتخاب گیاهان مقاوم در برنامه های اصلاحی گزینش بر مبنای نشانگر (Marker Assisted Selection) مورد استفاده قرار گیرند.
    کلیدواژگان: گوجه فرنگی، سفیدک پودری، تجزیه QTL، نقشه پیوستگی، نشانگر SCAR، نشانگر CAPS
  • جلال رستگار صفحه 651
  • علی محدثی، احمد اشراقی، مرتضی نصیری، منصور بهرامی، مهرزاد الله قلی پو، غلامعباس کیانوش، فاطمه توسلی، ترانه اسکو، حبیب الله عارفی، مسعود محمد صالحی صفحه 655
|
  • R. Ahmadvand, H. Hassanabadi Page 517
    The reaction of sixteen potato-promising clones to PVX, PVA and PVY was evaluated in greenhouse condition. At first, viral infection of each clone was examined using DAS-ELISA. Infected clones were treated by electrotherapy technique to achieve virus free clones. Single nodes of healthy plants were cultured on MS medium. After growing, plantlets were transferred to greenhouse and minitubers harvested about two months later were used as experimental materials. Three week old potato plants were inoculated mechanically with tobacco plants extracts infected to PVX, PVY and PVA. After 30 days, the result of DAS-ELISA of each plant was scored. Data analysis showed that the reaction of clones to the three viruses were significantly different at 1% level. However, the difference among plantlets in each replicate was insignificant. Mean comparison of clones, ELISA absorbance values test indicated that clones 397015-1 and 397015-13 were resistant to all the three viruses and clone 397008-2 was susceptible to three viruses. Other clones were resistant or susceptible to one or two viruses.
  • Page 533
    Hordeum spontaneum has been considered as the ancestor of cultivated barley (Hordeum spontaneum) and there is no biological crossing barrier between the two species. Genetic base of cultivated barley has been narrowed the modern plant breeding, causing trouble in confrontation to unfavorable environmental conditions. Hence, wild barley has become an important germplasm source for introducing new genes into cultivated barley. This research was performed in order to identify drought tolerant genotypes of Hordeum spontaneum. Genotypes were studied under stress and non-stress conditions in randomized complete block designs with three replications. STI, MP, GMP and HM were identified as the most favorable indices based on correlations with grain yield in stress and non-stress conditions. Investigation on 3D graphs using selected indices placed genotypes 02TN555, 02TN374, 02TN494 in group A (having higher yield in both stress and non-stress conditions) and genotype 02TN220 in group B (higher yield in non-stress condition and lower yield in the stress conditions). The remaining genotypes were located in group C (low yield in both conditions). All genotypes were grouped in three categories of tolerant, moderately susceptible using cluster analysis.
  • S. A. Mousavi, M. Tatari, A. Mehnatkesh, B. Haghighati Page 551
    Water deficit is the most important restrictive factor agricultural productions in arid and semi arid zones. To study the effects of water deficit on vegetative growth of five almond cultivars, an experiment was conducted in 2003-04 growing season, using a split plot based on completely randomized block design. Four irrigation regimes based on 20, 40, 60 and 80 mm evaporation from surface of class A pan were considered as main plots and seedling of five almond cultivars Mamaei, Rabie, Sefid, Shahroud 12 and Shahroud 21 as sub plots. Seeds of these cultivars were sown in nylon bags during autum to receive enough natural chilling. Two month after germination and growth, the seedlings with uniform stem diameter and plant height were selected and planted in plastic pots (30×40 cm) and were treated with different irrigation periods for 120 days. The results showed that increasing irrigation period had significant effect on reduction of plant height, stem diameter, number of internodes, branches, leaf area and shoot and root dry weight, but internodes length and shoot to root dry weight ratio were not significantly decreased. Seedlings had significant differences in plant height, stem diameter, shoot and root dry weight, leaf area, number of internodes and shoot to root dry weight ratio. With increasing irrigation period shoot dry weight decreased in Shahroud 12, rabbie, Sefid, Mamaei and Shahroud 21 cultivars respectively. The amount of leaf nitrogen and potassium and root nitrogen was increased with water deficit. According to the results, with increasing of irrigation period, vegetative traits decreas in seedlings of Shahrood 21, Mamaei, Sefid, Rabie and Shahrood 12 cultivars, respectively.
  • Page 569
    In the present study resistance of some elite lines of wheat at seedling stage were evaluated in cereal rusts greenhouse at Seed and Plant Improvement Institute in Karaj and at adult plant stage in Ahvaz under artificial inoculation with an isolate of leaf rust from Ahvaz. For seedling resistance, different components of resistance were measured. The results showed that lines M-85-1, M-86-1 and C-85-10 had lower infection types, latent period and smaller pustules size and number. In field experiment some lines showed resistance at adult plant stage. In general, 18 out of 62 lines were resistant at seedling and adult plant stages and 13 lines were susceptible at both stages. Lines C-85-15, C-86-7, C-86-9, M-85-11, M-86-6, M-86-5 and M-86-10 were susceptible at seedling stage and resistant at adult plant stage.
  • S. Hajmansoor, M. R. Bihamta, A. Nabipour, A. Mohammadi, S. M. Pirseyedi, H. R. Nikkhah Page 585
    To study the genetic diversity among barley genotypes, 64 genotypes provided by the Seed and Plant Improvement Institue, Karaj, Iran were assessed for their 22 agronomic characteristics and seed storage proteins. Polypeptide-patterens of storage proteins were determined using SDS-PAGE, and three hordeins (B, C and D-hordeins) were analysed by Photo Capture software. Ca lculated Polypeptide bands based on the molecular weight ranged from 30 to 120 KDa. High genetic polymorphism observed in agronomic traits and polypeptide bands, producted 51 polymorphism bands the greatest belonging to B-Hordein with 22 bands. Clustering analysis using UPGMA method based on Euclidean, agronomic traits were divided to 6 groups, and polypeptides bands based on Jaccard coefficient to 11 groups. The high polymorphism between agronomic traits and polypeptides bands indicated high heterogenousity in these genotypes. Histogram of B-hordein was the most frequent hordein with highest impact on protein-wise polymorphism.
  • M. Yousefi, A. R. Abbasifar Page 605
    Thrips tabaci is one of the most important pests causing serioues damages on onion s in Iran despite several chemical sprayings. To assess the population density and damage of the thips on onion, Improved Sefid-e-Khomein genotype along with seven other Iranian cultivars of onoin were planted in a RCB design with four replications in two separate experiments (sprayed and non-spray ed) in Arak for three years (2001-2003). The control field was also planted by ten meters distance and sprayed with current insecticide in order to reduce thrips damages. The highest number of thrips were counted on Ghermez-e-Azarshar, Sefid-e-Shahroud and Ghermez-e-Shahroud cultivars (27.6, 25.7 and 25.3 thrips per plant, respectively) and the lowest on numbers were recorded on Sefid-e-Qom and Sefid-e-Kordestan (16.01 and 15.8, respectively). Amount of damage was highest on Ghermez-e-Azarshahr and the lowest Sefid-e-Kordestan and Sefid-e-Qom cultivars. In non-sprayed plots, the highest yield was recorded for Sefid-e-Kashan and Sefid-e-Qom cultivars (79.2 and 75.1 tha-1, respectively) and the lowest yield for Sefid-e-Kordestan cultivar (61.0 tha-1). Based on the average density of thrips, average damages and curling scores and average yield in sprayed and non-sprayed plots, the Improved Sefid-e-Khomein genotype was found to be tolerant to the thrips.
  • A. Nasehi, S. Shafizadeh, S. Rezaie, R. Shahsavari Page 623
    Infected safflower seedlings were collected from different parts of Isfahan province and reactions of twenty one genotypes of safflower to six isolates were then evaluated in laboratory and greenhouse. A factorial experiment based on complete randomized block with three replications was used. Safflower seeds were germinated in the Lab. and after 48 hours, they were inoculated with one week old culture of F. solani isolates. Seven days after inoculation, lesion length on roots was measured. In greenhouse, safflower seeds were planted in 15 cm pots, five seedlings per each. Autoclaved wheat seeds inoculated with F. solani isolates were applied as inocula after seven days. Percentage of alived seedlings was assessed 7 and 45 days after inoculation. Statistically analyzed data showed significant difference among genotypes in laboratory and greenhouse tests. The results showed a negative correlation between lesion length on root and number of alive seedlings (r= -0.72). The most resistant genotype was pure line KW11 with 9.31 mm lesion length on roots and alive seedlings of 80% and 62.8% after 7 and 45 days, respectively. The most susceptible genotypes were Koseh cultivar and pure lines KW2 and KW3 with 13.29, 12.72 and 12.13 mm lesion length on roots and alive seedlings of 58%, 61.8% and 65.6% after 7 days and 25.6%, 28.4% and 28.4% after 45 days, respectively. Moreover, 7 days after inoculation, 14 genotypes had over 70% and 7 genotypes between 30 and 70% alive seedlings, and 40 days after inoculation, 18 genotypes had between 30 and 70% and only 3 genotypes had less than 30% alive seedlings.
  • S. Azizinia, H. Zeinali, A. A. Zali, S. Abdmishani Page 635
    Current study was designed to fine map the Ol-qtl1 area by evaluation of F2, BC2 and BC2S1 progenies, obtained by hybridizing the susceptible L. esculentum cv Money Maker with the resistant L. parviflorum G1.1601, for segregation of resistance to Oidium lycopersici. Two flanking markers, ct21 and ct184 were used to screen recombinant plants. To monitor the targeted area effectively, 24 out of 54 new designed primers have been identified as SCAR and CAPS markers. The results confirmed the presence of resistant controlling area flanked by ct21 and ct184. Resistant homozygote individuals were resistant, with average 0.5 disease index (DI) value, heterozygote plants had intermediate responses and susceptible homozygote individuals showed susceptible performance. Results of recombinant screening showed that the targeted area is located in the upstream of tg25. Based on the results of this research, targeted area was narrowed down to a region of approximately 15 cM. Newly developed SCAR and CAPS markers can be used in marker assisted selection based breeding programs.
  • Page 651
    Due to its wide adaptability, chickpea is considered as an important crop in arid, semi-arid and in marginal lands. Most important factors which limit yield of chickpea are short length of physiological growth period and susceptibility to cold and diseases, especially Ascochyta rabie. Releasing a chickpea cultivar with high yield and good characteristics such as cold tolerance, resistance to disease (Ascochyta rabie), erect growth habit and early maturity has been a most important goal in Agricultural and Natural Resources Research Center of Neishabour, Iran. Thus, in order to release a chickpea cultivar suitable for autumn-winter cultivation, more than 300 genotypes from ICARDA (including ILC3279), Italy and some Iranian landraces were examined during an eight year period starting from 1990. In different nurseries, preliminary and advanced yield trails, ILC3279 produced the highest yield and exhibited good agronomic characteristics, therefore this genotype and two other were selected as the superior genotypes. In adaptability and other agronomic and physiological trails, to find the best planting date, plant density and physiological characteristics, ILC3279 was found to be the most superior genotype for releasing. It was finally registered officially in Iran with the name of Binaloud as a new chickpea cultivar.
  • Page 655
    In order to develop a high yielding rice cultivar with optimum cooking quality, a cross was conducted between two rice cultivars Khazar, high yielding and resistant to blast disease and Daylamani Tarom, with good cooking quality in 1990. Forty pure lines were selected and compared for high grain yield in 1996. Ten selected lines together with two check cultivars Dasht and Onda were tested in advanced yield trails in Amol, Chalous and Tonekabon for three years. Overall, mean yield comparison suggested that line No. 5 produced the highest yield (6.5 to 7 tha-1) and showed a good stability over the years and locations. Based on the results on agronomic trails, row spacing of 10×30cm, 110 kg pure nitrogen and planting date of 25 May can be recommended for the new line. The new line is resistant to rice blast, tolerant to stem borer and moderately susceptible to sheath blight disease. This line, has some important characteristic such as moderate amylose content (23.5%), suitable plant height (106 cm), long panicle length (27cm), high weight of 1000 grains (26g), early maturity (124 days) and high yield (6.5-7t/ha). The new line was officially registered as a new rice cultivar in Iran with the name of Shiroudi in 2007.
  • Page 659
    Babol local lettuce as a landrace in Mazandaran, has cultivated for many years. Local lettuce is a mixture of different genotypic and phenotypic forms which affects its marketability. It was purified by individual selection method during a three year priod (1998-2000) based on the selection for characteristics such as shape of bush, closed pome high yield, good marketability and resistance to diseases. A pure sample was developed in 2000 covering several good characteristics of the local lettuce and after evaluation in several agronomic and yield trial experiments it was registered as a new cultivar named Varesh in 2008. Varesh is a high yielding lettuce cultivar with good shape of bush, closed pome, good marketability and moderately resistant to Bremia lactucae Based on the agronomic trials, the plant density of 100000 (50×20 sowing pattern), 200 kgha-1 urea fertilizer and planting date of 22 November were recommend for this cultivar. The average yield of the new cultivar in farmers condition was more than 40tha-1.