فهرست مطالب

نشریه نهال و بذر
سال بیست و ششم شماره 2 (پاییز 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/07/01
  • تعداد عناوین: 11
|
  • شهاب حاج منصور، محمدرضا بی همتا، علیرضا نبی پور، عبدالله محمدی، سید سید مصطفی پیرسید ی، حمیدرضا نیکخواه صفحه 150
    گام اول در برنامه های به نژادی، تعیین تنوع ژنتیکی در مواد اصلاحی است. به منظور بررسی تنوع ژنتیکی در ژنوتیپ های جو، 64 ژنوتیپ از موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج با استفاده از نشانگر ریز ماهواره (SSR) مورد ارزیابی قرار گرفتند. تعداد 128 آلل که بین 1 تا 17 آلل در هر آغازگر متغیر بودند از به کارگیری 14 آغازگر چند شکل حاصل شد و در مجموع 81 آلل چند شکل به دست آمد. میانگین تعداد آلل در کل لوکوس ها برابر 14/9 بود. میانگین تعداد آلل در گیاه در کل لوکوس ها میزان 2 را نشان داد. ضریب چند شکلی (PIC) هر لوکوس بر اساس نمره دهی نوارها بین 49/0 تا 89/0 محاسبه شد. در بررسی همبستگی نوار های SSR با صفات مورفولوژیک تعدادی نشانگر کاندیدا به دست آمد که در برنامه های اصلاحی می توانند مفید واقع شوند. نتایج حاصل نشان داد که نشانگر ریزماهواره قادر است چند شکلی بالایی را نمایان سازد و از این رو ابزار مفیدی برای انگشت نگاری ژنوتیپ ها، دسته بندی آن ها و گزینش نشانگری است.
    کلیدواژگان: جو، صفات مورفولوژیکی، تنوع ژنتیکی، نشانگر ریزماهواره
  • سید حسین صباغ پور، پیام پزشکپور، رمضان سرپرست، علی سعید، منصور صفی خانی، عبدالله هاشم بیگی، ایرج کرمی صفحه 173
    شانزده ژنوتیپ نخود به همراه رقم شاهد بیونیج در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار به مدت سه سال زراعی (83-1380) در پنج ایستگاه تحقیقات کشاورزی کرمانشاه، لرستان، گچساران، گنبد و ایلام در شرایط دیم مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس مرکب در هر منطقه نشان داد که اثر متقابل رقم × سال معنی دار بود. با توجه شرایط آب و هوایی و نتایج آزمون بارتلت، تجزیه مرکب سه ساله برای سه مکان کرمانشاه، لرستان و ایلام و دو مکان گچساران و گنبد به طور مجزا انجام شد. نتایج تجزیه واریانس مرکب در سه مکان و دو مکان نشان داد که اثر متقابل سال × مکان و ژنوتیپ × سال × مکان در سطح احتمال 01/0 معنی دار بود. ژنوتیپ ها از نظر عملکرد با هم اختلاف معنی داری داشتند. در کرمانشاه، لرستان و ایلام دو ژنوتیپ S96019 و FLIP 93-93 به ترتیب با 1193 و 1181 کیلوگرم در هکتار بالاترین عملکرد را تولید کردند. ژنوتیپ های FLIP 94-123 و FLIP 93-93 به ترتیب با 2270 و 2258 کیلوگرم در هکتار بالاترین عملکرد را در گنبد و گچساران داشتند. نتایج تجزیه پایداری با روش های مختلف نشان داد که ژنوتیپ های FLIP 93-93 و FLIP 94-30 در کرمانشاه، لرستان و ایلام و ژنوتیپ های FLIP94-30 و FLIP94-60 در گنبد و گچساران از عملکرد پایدارتری نسبت به سایر ژنوتیپ ها برخوردار بودند.
    کلیدواژگان: نخود، ژنوتیپ ها، دیم، عملکرد دانه، پایداری
  • سونیا سروری، حسن حاج نجاری، سعید رضایی، حمیدرضا زمانی زاده صفحه 193
    گام اول در برنامه های به نژادی، تعیین تنوع ژنتیکی در مواد اصلاحی است. به منظور بررسی تنوع ژنتیکی در ژنوتیپ های جو، 64 ژنوتیپ از موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج با استفاده از نشانگر ریز ماهواره (SSR) مورد ارزیابی قرار گرفتند. تعداد 128 آلل که بین 1 تا 17 آلل در هر آغازگر متغیر بودند از به کارگیری 14 آغازگر چند شکل حاصل شد و در مجموع 81 آلل چند شکل به دست آمد. میانگین تعداد آلل در کل لوکوس ها برابر 14/9 بود. میانگین تعداد آلل در گیاه در کل لوکوس ها میزان 2 را نشان داد. ضریب چند شکلی (PIC) هر لوکوس بر اساس نمره دهی نوارها بین 49/0 تا 89/0 محاسبه شد. در بررسی همبستگی نوار های SSR با صفات مورفولوژیک تعدادی نشانگر کاندیدا به دست آمد که در برنامه های اصلاحی می توانند مفید واقع شوند. نتایج حاصل نشان داد که نشانگر ریزماهواره قادر است چند شکلی بالایی را نمایان سازد و از این رو ابزار مفیدی برای انگشت نگاری ژنوتیپ ها، دسته بندی آن ها و گزینش نشانگری است.
    کلیدواژگان: سیب، ارقام بومی پاکوتاه، پوسیدگی طوقه، پایه ها، تحمل، دانهال
  • ایرج همتی، سید حسین صباغ پور، محمد تائب، رجب چوکان صفحه 205
    به منظور برآورد میزان ترکیب پذیری ژنوتیپ های نخود و اطلاع از نحوه کنترل ژنتیکی صفات زراعی و عکس العمل آن ها در شرایط تنش خشکی، شش لاین نخود و نسل F1 حاصل از تلاقی آن ها در سال زراعی 87-1386 در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در ایستگاه تحقیقات کشاورزی دیم سرارود (کرمانشاه) مورد ارزیابی قرار گرفتند. تجزیه آماری به روش دوم گریفینگ و هیمن انجام شد. معنی دار بودن میانگین مربعات ژنوتیپ های مورد مطالعه برای کلیه صفات، نشان داد که تنوع ژنتیکی کافی بین ژنوتیپ های مورد بررسی وجود دارد. میانگین مربعات ترکیب پذیری عمومی (GCA) و خصوصی (SCA) و ضریب بیکر نشان داد که صفات روز تا رسیدن، ارتفاع بوته و وزن صد دانه به دلیل داشتن ضریب بیکر بالا، در کنترل اثر افزایشی ژن ها بودند، در حالی که ضریب بیکر پایین برای صفات تعداد روز تا گلدهی، تعداد شاخه های اولیه و ثانویه، تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در غلاف، عملکرد دانه و عرض بوته بیانگر دخالت بیشتر اثر غیرافزایشی ژن ها در کنترل این صفات بود. مقدار متوسط ضریب بیکر برای صفات آب از دست رفته در برگ(LWL) و بیوماس در بوته نشان دهنده اهمیت هر دو اثر افزایشی و غیر افزایشی ژن ها در کنترل این صفات بود. بیشترین مقدار توارث پذیری خصوصی مربوط به صفت وزن صد دانه و کمترین آن مربوط به تعداد دانه در غلاف بود. محاسبه میانگین درجه غالبیت و رگرسیون Wr روی Vr نشان داد که صفات تعداد شاخه های اولیه و ثانویه در بوته، تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در غلاف، عملکرد دانه و عرض بوته توسط ژن هایی با اثر فوق غالبیت کنترل می شوند. در صورتی که صفات تعداد روز تا گلدهی، تعداد روز تا رسیدگی، LWL، ارتفاع بوته، بیوماس و وزن صد دانه توسط ژن هایی با اثر غالبیت نسبی کنترل می شوند. والد ICCV96079 و ژنوتیپ SEL9324469 × ICCV96079 به ترتیب دارای بیشترین اثر GCA و SCA منفی و معنی دار برای صفت زودرسی بودند.
    کلیدواژگان: نخود، ژنوتیپ ها، دی آلل، تجزیه ژنتیکی، قابلیت ترکیب پذیری
  • محمدرضا باقری، داود افیونی صفحه 219
    تریپس گندم Haplothrips tritici K. (Thysanoptera، Phlaethripidae) یکی از آفات مهم گندم است که یکی از روش های پیشنهاد شده برای مبارزه با آن استفاده از ارقام مقاوم است. در تحقیقی که طی دو سال زراعی1379 تا 1381 در استان اصفهان (منطقه گلپایگان) اجرا شد، واکنش پانزده رقم و لاین پیشرفته گندم نسبت به تریپس گندم ارزیابی شد. ارقام و لاین ها در دو قطعه زمین مجزا و در هر قطعه در قالب طرح آماری بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار کاشته شدند. یکی از قطعات تا پایان فصل چهار مرتبه با سم فنیتروتیون سم پاشی و قطعه دیگر همزمان آب پاشی شد. نمونه برداری از تریپس های بالغ در مرحله گلدهی نمونه برداری از پوره ها در مراحل شیری و خمیری شدن دانه ها در هر کرت انجام شد. در زمان برداشت عملکرد دانه هر کرت و وزن هزار دانه در قطعه های سمپاشی شده وسمپاشی نشده نیز تعیین شد. تجزیه واریانس مرکب دو ساله برای قطعات سمپاشی نشده نشان داد که بین ارقام از نظر جمعیت حشره بالغ اختلاف معنی دار وجود ندارد اما از نظر جمعیت پوره ها بین آن ها اختلاف معنی دار وجود داشت. رقم های شتردندان و روشن به ترتیب با 69/8 و 73/8 پوره در سنبله کمترین و لاین M-78-20 و رقم برکت به ترتیب با 9/20 و 71/19پوره در سنبله بیشترین جمعیت پوره را داشتند. رقم برکت با وجود آلودگی بالا به پوره، کمترین درصد کاهش عملکرددانه و وزن هزاردانه را داشت. بر اساس شاخص SSI برای هزاردانه نیز رقم برکت با دارا بودن کمترین مقدار این شاخص به میزان 151/0 متحمل ترین و رقم پیشتاز با شاخص 472/2 حساس ترین رقم به خسارت تریپس بود. رقم سپاهان با دارا بودن SSI معادل 337/0 از ارقام متحمل به تریپس ارزیابی شد. قطعات سمپاشی شده و سمپاشی نشده از نظر عملکرد دانه اختلاف معنی دار با یکدیگر نداشتند اما میانگین وزن هزار دانه در قطعه سمپاشی نشده به طور معنی دار کمتر از قطعه سمپاشی شده بود.
    کلیدواژگان: گندم، تریپس گندم، واکنش ارقام، عملکرد دانه، وزن هزار دانه
  • مهدی گراوندی، عزت الله فرشادفر، دانیال کهریزی صفحه 233
    به منظور ارزیابی تحمل خشکی تعدادی از ارقام و لاین های پیشرفته گندم نان، پژوهشی در مزرعه و آزمایشگاه (مرحله جوانه زنی) انجام شد. در آزمایش مزرعه ای 20 ژنوتیپ گندم نان در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار و در شرایط بدون تنش و تنش رطوبتی انتهای فصل ارزیابی شدند. تیمارهای مورد بررسی در ارزیابی آزمایشگاهی، ترکیبات فاکتوریل 20 ژنوتیپ مورد مطالعه و چهار سطح تنش خشکی (صفر، 4/0-، 8/0- و 2/1- مگاپاسکال) بودند. این آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار اجرا شد. ژنوتیپ های مورد بررسی از نظر عملکرد دانه در شرایط تنش و بدون تنش تفاوت معنی داری داشتند. نتایج تحلیل همبستگی بین شاخص های مقاومت به خشکی و عملکرد دانه نشان داد که شاخص تحمل تنش (STI)، شاخص میانگین بهره وری (MP) و شاخص میانگین هندسی بهره وری (GMP) برای شناسایی ژنوتیپ های با عملکرد بالا در هر دو شرایط تنش و بدون تنش خشکی مناسب هستند. به طور کلی بر اساس شاخص های مقاومت به خشکی مبتنی بر عملکرد دانه ژنوتیپ های شماره 18 و 19 به عنوان ژنوتیپ های تحمل کننده تنش خشکی شناخته شدند. در بررسی آزمایشگاهی، در اثر افزایش سطوح تنش خشکی تمامی صفات اندازه گیری شده کاهش یافتند. سرعت جوانه زنی نسبت به درصد جوانه زنی حساسیت بیشتری به خشکی داشت. طول ساقه چه نیز در مقایسه با طول ریشه چه از حساسیت بیشتری به خشکی برخوردار بود. بنیه جوانه زنی نسبت به سایر صفات بررسی شده، به عنوان حساس ترین صفت به خشکی شناخته شد. در بررسی آزمایشگاهی ژنوتیپ های شماره 2 (کراس البرز)، 6 و 13 نسبت به سایر ژنوتیپ ها از تحمل خشکی بالاتری در مرحله جوانه زنی برخوردار بودند. در این تحقیق بین صفات اندازه گیری شده در آزمایشگاه با STI رابطه معنی داری مشاهده نشد. بر اساس این نتایج صفات جوانه زنی به عنوان معیارهای غیر مستقیم جهت انتخاب ژنوتیپ های متحمل به خشکی در مراحل اولیه رشد مناسب نبودند.
    کلیدواژگان: گندم نان، تحمل خشکی، شاخص های مقاومت به خشکی، پلی اتیلن گلایکول، شاخص تنش جوانه زنی
  • علیرضا پورمحم، محمد مقدم، محمود خسروشاهلی، سیدابوالقاسم محمدی، احمد یوسفی صفحه 253
    بیست لاین جو بدون پوشینه با استفاده از نشانگرهای RAPD مورد ارزیابی قرار گرفتند. به این منظور از 85 آغازگر ده نوکلئوتیدی استفاده شد. سی و پنج آغازگر تصادفی (41 درصد) چند شکلی مطلوبی را نشان دادند. تعداد نشانگرهای چند شکل ایجاد شده در این آزمایش 227 نوار تکثیر شده تصادفی بود به طوری که میانگین تعداد نوار برای هر آغازگر چند شکل 48/6 به دست آمد. اندازه محصولات تکثیر شده از 400 تا 2700 کیلوباز متغیر بود. بیشترین تعداد نوار چند شکل (14 عدد) به آغازگر 540 و کمترین تعداد (3 عدد) به آغازگرهای 498، 559، 577 و MT9 تعلق داشت. دامنه ضرایب تشابه ژاکارد از 377 /0 تا 8/0 متغیر بود. بیشترین تشابه بین ژنوتیپ های شماره 15 و 16 (8/0) و ژنوتیپ های شماره 2 و 3 (759/0) مشاهده شد. تجزیه خوشه ایبه روش دورترین همسایه ها و بر اساس ضریب فاصله ژاکارد، لاین ها را به سه گروه عمده طبقه بندی کرد. گروه اول شامل ژنوتیپ های شماره 1 و 20 بود. گروه دوم ژنوتیپ های شماره 10، 8 و 9 را در برداشت و گروه سوم شامل بقیه ژنوتیپ ها بود. ژنوتیپ های با شجره مشابه غالبا در یک خوشه قرار گرفتند که بیانگر کارآیی نشانگرهای RAPD در تشخیص تنوع ژنتیکی در جو بدون پوشینه است. تجزیه به بردار های اصلی، پنج بردار اول مجموعا 58/42 درصد تغییرات داده ها را توجیه کردند که حاکی از پراکنش خوب نشانگر های مورد استفاده در ژنوم جو بدون پوشینه بود. بررسی ژنوتیپ های جو بدون پوشینه با محاسبه درصد دامنه تغییرات نسبت به میانگین کل برای 25 صفت زراعی نیز تنوع قابل ملاحظه ای را در بین ژنوتیپ های مورد مطالعه نشان داد. بر اساس تجزیه رگرسیون، از بین نشانگرهای RAPD مورد بررسی تعداد 20، 19، 18، 14، 11 و 10 نشانگر، به ترتیب از رابطه معنی داری با طول سنبله اصلی، تعداد دانه در سنبله اصلی، عملکرد دانه در بوته، تعداد پنجه بارور، تاریخ ظهور سنبله و وزن هزار دانه برخوردار بودند. از بین 18 نشانگر Informative برای عملکرد دانه در بوته، 8 نشانگر رابطه معنی داری نیز با تعداد دانه در سنبله اصلی نشان دادند در حالی که این وجه اشتراک در مورد تعداد پنجه بارور و وزن هزار دانه مشاهده نشد. بنابراین، از طریق نشانگرهای RAPD اهمیت تعداد دانه در سنبله به عنوان مهم ترین جزء عملکرد دانه در بوته در جو بدون پوشینه مشخص شد.
    کلیدواژگان: جو بدون پوشینه، تنوع ژنتیکی، نشانگر Informative، نشانگر RAPD
  • فرنگیس قنواتی، مریم تاجدینی، مهدی یوسفی، حسن امیرآبادی زاده صفحه 269
    در این تحقیق نه گونه از بخش Heliobrychis جنس Onobrychis (اسپرس)، از مناطق طبیعی ایران جمع آوری و با استفاده از مریستم انتهایی ریشه، تعداد و ابعاد کروموزم ها در مرحله میتوز اندازه گیری و فرمول کاریوتیپی هر گونه تعیین شد. تعداد کروموزوم پایه در گونه ها بین 7= X و 8= X و تیپ کروموزوم ها نیز از نوع متاسنتریک تا ساب متاسنتریک بود. بیشترین مقدار طول ژنوم متعلق به گونه O. scrobiculata (26/24 میکرون) و کمترین میانگین طول ژنوم به گونه O. lunata (76/14 میکرون) تعلق داشت. گونه O. heliocarpa با فرمول کاریوتیپی m 16 بیشترین درصد شکل کلی (856/44) و کمترین مقدار شاخص نامتقارن بودن درون کروموزومی (218/0) و گونه O. oxyptera با فرمول کاریوتیپی sm 14+ m 2 کمترین درصد شکل کلی (552/32) و بیشترین شاخص نامتقارن بودن درون کروموزومی (489/0) را داشتند. در میان گونه های مورد بررسی گونه های O. heliocarpa و O. lunata در کلاس A قرار گرفتند و دارای کاریوتیپ های متقارن تر بودند که نشان دهنده ابتدایی تر بودن این دو گونه است. گونه O. oxyptera در کلاس B 3 قرار گرفت و کاریوتیپ آن به سوی نامتقارنی و پیشرفته بودن تمایل داشت. در تجزیه به مولفه های اصلی، سه مولفه اول بیش از 96 درصد از تنوع بین داده ها را توجیه کردند. در تجزیه خوشه ایبه روش Ward بر اساس صفات کاریوتیپی گونه های مورد مطالعه در دو گروه مجزا قرار گرفتند. نتایج حاصل از این تجزیه برای رده بندی گونه ها و انتخاب گونه های نزدیک به یکدیگر برای انجام تلاقی بین گونه ای قابل استفاده است.
    کلیدواژگان: اسپرس، بخش Heliobrychis، گونه ها، تجزیه آماری چند متغیره، تعداد کروموزوم، کاریوتیپ
  • گودرز نجفیان، حسین امین، فرزاد افشاری، محمد ابراهیم پژومند، محمد دادآیین، عبدالکریم ذاکری، محسن یاسایی، ساسان رجایی، احمد رضا نیکزاد، رضا نیکوسرشت صفحه 285
  • گودرز نجفیان، حسین امین، فرزاد افشاری، محمد ابراهیم پژومند، محمد دادآیین، عبدالکریم ذاکری، محسن یاسایی، ساسان رجایی، احمد رضا نیکزاد، رضا نیکوسرشت صفحه 289
  • سید حسین صباغ پور، منصور صفی خانی، پیام پزشکپور، عادل جهانگیری، رمضان سرپرست، ایرج کرمی، محمد پورسیاه بیدی، داریوش شهریاری، فرشید محمودی، کاووس کشاورز صفحه 293
|
  • Hajmansoor S., M. R. Bihamta, A. Nabipour, A. Mohammadi, S. M. Pirseyedi, H. R. Nikkhah Page 150
    The first step in a plant breeding program, is to evaluate genetic variation in the plant germplasm. In order to study the genetic diversity among barley genotypes, 64 genotypes provided by the Seed and Plant Improvement Institue, Karaj, Iran were assessed using 14 SSR markers. The obtained 128 alleles, had 1 to 17 polymorphic alleles in each locus and 81 polymorph alleles were obtained. Average number of alleles in all of locus were 9.14. Average number alleles in plant in all of locus showed 2.0. Calculated PIC coefficient (Polymorphism Information Content) based on the scored bands ranged from 0.49 to 0.89. Some of the markers showed association with one or more morphological characteristics. Results showed that microsatellite markers could reveal high polymorphism and therefore are helpful for fingerprinting, clustering and marker assisted selection.
  • S. H. Sabaghpour, P. Pezeshkpour, R. Sarparast, A. Saeed, M. Safikhani, A. I. Hashembeig, Karami I Page 173
    Sixteen chickpea lines along with Bivanij cultivar (check) were studied for seed yield stability in dryland conditions in a RCBD with four replications at Krmanshah, Lorestan, Ilam, Gachsaran and Gonbad Research Stations during three cropping seasons (2001-04). The results of combined analysis showed that interaction of genotype×year was significant in each location. Bsed on climatic conditions and analysis of homogeneity of error variances, combined analysis was done for three locations (Lorestan, Kermanshah and Ilam) and two locations (Gonbad and Gachsaran) separately. The results showed that the effects of year×location and year×location×genotype were significant at 1% level of probability. A significant difference was also found among the genotypes at 1% level of probability. Genotypes FLIP 93-93 and S96019 with 1193 and 1181 kgha-1 produced the highest seed yield in Kermanshah, Lorestan and Ilam. Genotypes FLIP 93-93 and FLIP 94-123 with 2257 and 2270 kgha-1 produced the highest yield in Gonbad and Gachsaran. The results of different statistical methods used for assessing yield stability showed that genotypes FLIP 93-93 and FLIP 94-30 in Kermanshah, Lorestan and Ilam and FLIP 94-30 and FLIP 94-60 in Gonbad and Gachsaran were the most stable genotypes
  • S. Soroori, H. Hajnajari, S. Rezaie, H. R. Zamanizadeh Page 193
    Crown rot disease in some imported rootstocks is a common problem in establishment of intensive and semi-intensive orchards. Native dwarfing apple cultivars are precious genetic resources for selection of genotypes resistant to crown rot, because of their adaptability to the pedoclimatic conditions of Iran. In previous investigation vegetative and productive characters of native apple cultivars were evaluated and cultivars Azayesh, Morabbaei Isfahan, Morabbaei Kamalabad, Zinati and Northern Spy were selected as parents. The open pollinated fruits and seeds were cultivated. All the obtained seedlings, composed of five different genetic populations were inoculated wih Phytophthora cactorum isolates in a controlled condition in greenhouse. Table for defining damage severity was prepared according to the characteristic symptoms on leaves and stems. According to the damage table seedlings were classified within the six groups of susceptibility. Cultivar Morabbaei Isfahan with higher percentage of germination, lower height and adequate resistance to crown rot was selected as the best cultivar. Cultivar Zinati, inspite of lower germination percentage, showed good dwarfing characteristic and tolerance to crown rot.
  • I. Hemati, S. H. Sabaghpour, M. Taeb, R. Choukan Page 205
    Objective of the present study was to estimate GCA, SCA and gene action in some chickpea genotypes in drought stress condition by diallel cross analysis (6×6). The experiment materials were 15 crosses along with 6 parents in RCBD design with three replications. The experiment was conducted at Sararood Research Station (Kermanshah) during 2007-2008. Genetic analysis was accomplished with second Griffing and Hayman method. Significance of mean square of the genotypes indicated sufficient genetic diversity among the genotypes. The mean square of general and specific combining ability and Baker quotient showed that traits of days to ripening, plant height and 100 seed weight, due to high Baker quotient were under the control of additive genes, whereas low Baker quotient for the traits of days to flowering, number of primary and secondary branches, number of pods in plant, number of seeds in pod, seed yield and plant width indicated that these traits were mostly under the control of non additive genes. The mean amount of Baker quotient for traits of lost water in leaf (LWL) and biomass showed the importance of both additive effects and non additive in controlling these traits. The highest level of specific heritability was found for 100 seed weight and the lowest for number of seeds in pod. The estimation of mean of dominance degree and regression Wr on Vr showed that the traits of primary and secondary branches in plant, number of pods in plant, number of seeds in pod, seed yield and plant width were under the control of genes with over dominance effect, whereas days to ripening, LWL, plant height, biomass, and 100 seed weight were under the control of genes with partial dominance. The parent ICCV96079 and the genotype SEL9324469×ICCV96079 had the highest effects of negative GCA and SCA and were significant for the trait of early ripening respectively
  • M. R. Bagheri, D. Afiuni Page 219
    Wheat thrips, Haplothrips tritici K. (Thy.: Thripidae) is an important pest of cereals. Host plant resistance is a useful method recommended for controlling the pest. An experiment was conducted in a randomized complete block design with fifteen wheat cultivars and advanced line and four replications in two separate parts in Golpaygan area, Isfahan province during 2000-2002. One part of the experiment was sprayed four times with Fenitrothion (mlha-1) and the other part with water simultaneously. Sampling of the pest population in each plot was done through counting the number of adult thripses collected in ten sweep nets at flowering stage, and nymphs on ten ears at milky and ripening stages. At harvesting time, grain yield and TKW were also assessed. Combined analysis show no significant differences among cultivars for adult population and significant differences (p≤0.01) for nymph population. Shotor dandan and Roshan cultivars had the lowest and M-78-20 and Barekat had the highest density of nymphs (8.69, 8.73, 20.9 and 19.71 nymph/ spike, respectively) and showed significant differences with other cultivars. Barekat cultivar, in spite of its high density of nymph/spike, had the lowest SSI for TKW, percentage of TKW loss and grain yield loss. Pishtaz cultivar having the highest quantity of mentioned factors was the most susceptible cultivar. Differences between sprayed and non-sprayed parts for yield were not significant but for TKW was significant (p≤0.01)
  • M. Geravandi, E. Farshadfar, D. Kahrizi Page 233
    Twenty hulless barley genotypes were assessed by 85 RAPD markers having 10 bps. Thirty five markers (41%) had suitable polymorphism using 227 amplified markers. The average number of amplified segments was 6.48. The size of amplified products varied from 400 to 2700 kb. Primer 540 had the highest and primers 498, 559, 577 and MT9 had the lowest amplified segments. Jacard similarity coefficient ranged from 0.3770 to 0.8. The highest similarity was observed between genotypes no. 15 and 16 (0.8) and also between no. 2 and 3 (0.759). The cluster analysis based on Jacard similarity and complete linkage method classified hulless barley genotypes into three groups. The results of the cluster analysis corresponded with the pedigree of the genotypes and the genotypes with the similar pedigree were grouped mostly in one cluster. This suggests the efficiency of RAPD markers in detecting genetic diversity of hulless barley germplasm. Principal coordinates analysis showed that five coordinates accounted for only 42.58% of variation which indicated the proper distribution of markers in the hulless barley genome because of relatively low percentage determined by the five first coordinates. Diversity of hulless barley genotypes was also evaluated by 25 agronomic characters using the range of every trait as a percent of mean. The results showed the existence of considerable variability among the genotypes for most of characters. Analysis of regression showed that 20, 19, 18, 14, 11 and 10 markers were informative for spike length, number of grains per plant, grain yield per plant, number of effective tillers, heading date and 1000 grain weight, respectively. From 18 informative markers for grain yield eight were similar with the markers informative for the number of grains per plant which suggests that from molecular view point this character could be regarded as the most important component of grain yield per plant in hulless barley.
  • A. Pourmohammad, M. Moghaddam, M. Khosrowshahli, S. A. Mohammadi, A. Yousefi Page 253
    Twenty hulless barley genotypes were assessed by 85 RAPD markers having 10 bps. Thirty five markers (41%) had suitable polymorphism using 227 amplified markers. The average number of amplified segments was 6.48. The size of amplified products varied from 400 to 2700 kb. Primer 540 had the highest and primers 498, 559, 577 and MT9 had the lowest amplified segments. Jacard similarity coefficient ranged from 0.3770 to 0.8. The highest similarity was observed between genotypes no. 15 and 16 (0.8) and also between no. 2 and 3 (0.759). The cluster analysis based on Jacard similarity and complete linkage method classified hulless barley genotypes into three groups. The results of the cluster analysis corresponded with the pedigree of the genotypes and the genotypes with the similar pedigree were grouped mostly in one cluster. This suggests the efficiency of RAPD markers in detecting genetic diversity of hulless barley germplasm. Principal coordinates analysis showed that five coordinates accounted for only 42.58% of variation which indicated the proper distribution of markers in the hulless barley genome because of relatively low percentage determined by the five first coordinates. Diversity of hulless barley genotypes was also evaluated by 25 agronomic characters using the range of every trait as a percent of mean. The results showed the existence of considerable variability among the genotypes for most of characters. Analysis of regression showed that 20, 19, 18, 14, 11 and 10 markers were informative for spike length, number of grains per plant, grain yield per plant, number of effective tillers, heading date and 1000 grain weight, respectively. From 18 informative markers for grain yield eight were similar with the markers informative for the number of grains per plant which suggests that from molecular view point this character could be regarded as the most important component of grain yield per plant in hulless barley.
  • F. Ghanavati, M. Tajdini, M. Yousefi, H. Amirabadizadeh Page 269
    Nine species of sect. Heliobrychis of sainfoin were collected from natural habitats across Iran. Number and size of chromosomes as well as karyotypic formula of the populations were assessed using root tip meristemes. The basic chromosome number varied between x=7 and x=8 and their chromosomal types was metacentric and sub-metacentric. The highest genoms length was assessed for O. scrobiculata (24.26µm) and the lowest for O. lunata (14.76µm). O. heliocarpa and O. lunata were classified as the symmetric class of a and the others as B O. heliocarpa with 16m formula had the most total form percentage (44.856) and the lowest intra chromosal asymmetrical, and O. oxyptera with 2m+ 14sm had the lowest TF% (32.552) and the most asymmetrical karyotype. Using principal components analysis, the first three components justified 96% of the total variance. By cutting dendrogram, resulted from cluster analysis (Ward) based on the karyptipic parameters, species were classified into two classes. The highest distance value was obtained between O. oxyptera and O. heliocarpa and the lowest between O. buhseana and O. atropatana.
  • G. Najafian, H. Amin, F. Afshari, M. E. Pazhomand, M. Dadaeen, A. Zakeri, M. Yasaie, S. Rajaie, A. R. Nikzad, R. Nikooseresht Page 285
    A breeding hexaploid wheat line named later M-84-18 was produced from crossing of Kauz"S" (a CIMMYT bred line) with Azadi cultivar in Zarghan Research Station during 1995-96 cropping season. The obtained F1 generation was evaluated next season and due to its good charcteristics advanced as a superior F2 generation with Kauz"S"/Azadi parentage in 1996-07. The segregating populations derived from this F2 were evaluated and exposed to selection during 1997-2002. An extracted breeding line with accession number of 4-81-66 from those selections was evaluated in the preliminary yield trial of Zarghan Station and was picked based on its high yield as well as its resistance to stripe rust in 2002-03. This line was further tested in the preliminary regional yield trial of temperate zone over seven stations (Karaj, Kermanshah, Nieshabour, Zarghan, Isfahan, Broujerd and Varamin) and with recorded yield of 7.880 tha-1 against 7.998, 8.074, 7.534 and 7.812 tha-1 of Shiraz, Pishtaz, Mahdavi and Marvdasht check cultivars, respectively in 2003-04. This line was tested in advanced and replicated trials over same seven stations in 2004-05 and with recorded grain yield of 7.878 tha-1 compared to 7.214 tha-1 of Pishtaz forwarded to adaptation trials. The adaptation and stability of this line was evaluated in a two years experiment tested over those seven stations plus Mashhad and Yazd during 2005-2007 periods and with grain yield of 8.683 tha-1 against 8.337 of Pishtaz and due to its high resistance to stripe rust and stem rust (Ug99 race) considered for on-farm trials which was followed in 2007-08 over five locations of temperate zone showing an average grain yield of 5.786 tha-1 for M-84-18 against 5.212 tha-1 of Pishtaz check cultivar. The considerable superiority of this line could be due to its high resistance to stem rust race Ug99 carrying virulrnce factors for Sr31, Sr24 and Sr36 evaluated in Kenya during 2006-08 periods. Finally, according to high grain yield potential, resistance to stripe and stem (Ug99 race) rusts (recorded reactions 0-30MR and 10R/MR against 0-40MR and 100S of Pishtaz for yellow and stem rusts, respectively), good grain quality (seed protein content of 12%, SDS sedimentation volume of 54, Farinography score of 64 against 11.4, 47 and 58 for Pishtaz, respectively) and also good agronomic performance including shattering resistance and earliness this line was named Sivand and officially released in 2009 for cultivation in irrigated farms of temperate zone, in Iran
  • G. Najafian, H. Amin, Afshari F., M. E. Pazhomand, M. Dadaeen, A. Zakeri, M. Yasaie, S. Rajaie, A. R. Nikzad, R. Nikooseresht Page 289
    A breeding hexaploid wheat line named later M-84-17 was produced from crossing of Dove"S"/Buc"S" (a CIMMYT bred line) with Darab cultivar in Zarghan Research Station during 1994-95 cropping season. The obtained F1 generation was evaluated next season and further backcrossed with Darab again in 1995-06 and its positive evaluation led to its forwarding as a superior F2 generation with Dove"S"/Buc"S"//*2Darab parentage in 1996-07. The segregating populations derived from this F2 were evaluated and exposed to selection during 1997-2002. An extracted breeding line with accession number of 4-81-54 from those selections was evaluated in the preliminary yield trial of Zarghan Station and was picked based on its high yield as well as its resistance to stripe rust in 2002-03. This line was further tested in the preliminary regional yield trial of temperate zone over seven stations (Karaj, Kermanshah, Nieshabour, Zarghan, Isfahan, Broujerd and Varamin) and with recorded yield of 8.160 tha-1 against 7.998, 8.074, 7.534 and 7.812 tha-1 of Shiraz, Pishtaz, Mahdavi and Marvdasht check cultivars, respectively in 2003-04. This line was tested in advanced and replicated trials over same seven stations in 2004-05 and with recorded grain yield of 7.604 tha-1 compared to 7.214 tha-1 of Pishtaz and forwarded to adaptation trials. The adaptation and stability of this line was evaluated in a two years experiment tested over those seven stations plus Mashhad and Yazd during 2005-2007 periods and with grain yield of 8.581 tha-1 against 8.337 of Pishtaz and due to its high resistance to stripe rust and stem rust (Ug99 race) considered for on-farm trials which was followed in 2007-08 over five locations of temperate zone showing an average grain yield of 5.736 tha-1 for M-84-17 against 5.212 t/ha of Pishtaz check cultivar. Finally, according to high grain yield potential, resistance to stripe and stem (Ug99 race) rusts, (recorded reactions 0-20MR and 10R/MR against 0-40MR and 100S of Pishtaz for yellow and stem rusts respectively), good grain quality (seed protein content of 12%, SDS sedimentation volume of 54, Farinography score of 63 against 11.4, 47 and 58 for Pishtaz, respectively) and also good agronomic performance including shattering resistance and earliness, this line was named Parsi and officially released in 2009 for cultivation in irrigated farms of temperate zone in Iran
  • S. H. Sabaghpour, M. Safikhani, P. Pezeshkpour, A. Jahangiri, R. Sarparast, I. Karami, M. Poursiahbidi, D. Shahriari, F. Mahmoodi, K. Keshavarz Page 293