فهرست مطالب

پژوهشنامه متین - پیاپی 47 (تابستان 1389)

پژوهشنامه متین
پیاپی 47 (تابستان 1389)

  • 154 صفحه، بهای روی جلد: 7,500ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/06/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقالات
  • سید محمد موسوی بجنوردی، شیما تقی زاده صفحه 1
    یکی از مباحثی که در باب بیع مورد مناقشه و تضارب آرا واقع شده، بحث بیع فضولی است. چنانکه برخی قائل به عدم مشروعیت آن شده و عده دیگری آن را مشروع دانسته و گروهی نیز حتی در مشروعیت اقسام این نوع بیع قائل به تفصیل شده اند. در آنچه پیش رو دارید مباحثی پیرامون اقوال مختلف در باب صحت و بطلان این نوع بیع مطرح شده است و در ادامه نیز، موضوع اجازهمتاخره مالک و تاثیر آن در بیع فضولی مورد دقت قرار گرفته تا آشکار گردد که این اجازه بعدی مالک بر مبنای کشف حکمی یا حقیقی از زمان حدوث عقد تاثیر گذار است یا بر طبق مبنای نقل از زمان اجازه موثر خواهد بود، چرا که ثمره و نتیجه آن در احکام نماآت امری کاربردی خواهد بود.
    کلیدواژگان: بیع فضولی، بیع فضولی عن المالک، بیع فضولی لنفسه، اجازه، کشف حقیقی، کشف حکمی، نقل
  • سید حسن خمینی صفحه 13
    حدیث رفع جنبه امتنانی داشته و بنابر آن نه چیز از امت اسلام در دایره تشریع برداشته شده است و انجام آن مستوجب عقوبت نمی باشد. مسائل مختلف اصولی از جمله معنی اصلی «رفع» در حدیث، و شمول آن نسبت به «شبهات حکمیه و شبهات موضوعیه» و نحوه دلالت آن بر اصل برائت، چگونگی اسناد رفع به فقرات نه گانه حدیث و توابع آن، و همچنین متفرعاتی که در ادامه طرح این مباحث همچون استدلال به حدیث در امور عدمیه و نحوه حکومت حدیث بر ادله احکام، شمول آن نسبت به نسیان جزء و شرط در عبادت، شمول آن نسبت به اسباب و مسببات، و همچنین جریان آن حدیث در شک در مانعیت در عبادات و... همه از مباحث قابل طرح و بررسی می باشند. در این نوشتار تلاش شده است تا با طرح دیدگاه های بزرگان علم اصول از جمله شیخ انصاری، مرحوم آخوند، مرحوم میرزای نائینی و حضرت امام نحوه دلالت حدیث و همچنین مباحث پیرامونی آن مطرح و بیان شود.
    کلیدواژگان: رفع، مالایعلمون، اصل برائت، نسیان، مانعیت
  • نورالله قیصری، ناصر غلامی علم * صفحه 61

    در این مقاله هدف نشان دادن این مساله است که چگونه تبیین های متفاوت از امر حکومت و الزامات ناشی از آن در اندیشه های سیاسی به تفاوت های معناداری در اجزاء و ساختار حکومت و لوازم آن منجر می شود. این وضعیت برای اندیشه گرانی که در درون یک سنت فکری مشخص اندیشه ورزی می کنند تابع الزاماتی است که در ساختارهای اندیشگی آن سنت وجود دارد. به همین سیاق الزامات متفاوت در ساختارهای اندیشگی اهل سنت و شیعه تبیین های متفاوت از امر حکومت را در اندیشه سیاسی اندیشه گران این دو سنت بزرگ فکری در دنیای اسلام موجب شده است. در این مقاله تفاوت های ساختاری در اندیشه اهل سنت و تشیع و الزامات ناشی از آن در تبیین های متفاوت از امر حکومت که در اندیشه سیاسی ابوالاعلی مودودی، از اندیشه گران اهل سنت، به صورت حکومت دموکراتیک الهی با مشروعیت الهی مردمی و در اندیشه سیاسی امام خمینی به صورت حکومت جمهوری اسلامی مبتنی بر ولایت فقیه، همراه با مشروعیت الهی (ولایی) مردمی تجلی یافته بررسی می شود.

    کلیدواژگان: تبیین، اندیشه سیاسی، حکومت، اهل سنت، شیعه، ولایت فقیه
  • خدیجه مرادی *، علیمه جمال زاده صفحه 77

    نکاح فضولی به عقدی گفته می شود که توسط کسی منعقد شده که حق انعقاد عقد نکاح را ندارد. بنا به نظر مشهور فقها نکاح فضولی عقدی صحیح و غیرنافذ است که نفوذ آن منوط به صدور اجازه معقودله یا نماینده وی می باشد.
    اگر عقد از طرف یکی از زوجین لازم باشد وکسی که عقد از طرف او لازم است فوت کند، برخی قائلند که به صرف تحقق اجازه، ارث برای مجیز ثابت می شود، اما امام خمینی و برخی دیگر ثبوت ارث برای دیگری را منوط به تحقق اجازه و سوگند می دانند. اگر یکی از زوجین فرد بالغی باشد که خودش مباشرتا عقد را منعقد کرده یا بالغی باشد که عقد فضولی را اجازه داده، و طرف دیگر کسی است که به طور فضولی به ازدواج درآمده ولی هنوز نظر خود را مبنی بر قبول یا رد عقد منعقده بیان نکرده است در این صورت عقد نسبت به اصیل یا مجیز لازم شده و حرمت مصاهره نسبت به او ثابت می گردد، این حکم تا زمانی جاری می شود که عدم اجازه دیگری روشن گردد، حال اگر معقودله عقد منعقده توسط فضولی را فسخ کند عقد، «کان لم یکن» تلقی شده و حرمت مصاهره نیز از بین می رود زیرا مقتضای حرمت منتفی شده است. اما اگر معقودله عقد منعقده را با مهریه ای بر خلاف آنچه فضولی مشخص کرده، اجازه دهد حکم به بطلان عقد می شود

    کلیدواژگان: نکاه فضولی، اجازه، سوگند، ارث، مصاهره
  • حمید مسجد سرایی، مارال دادخواه صفحه 103
    در عصر کنونی عقدی پا به عرصه حیات نهاده که نیازها و ضرورت های زمانی و مکانی مبنای تشکیل آن بوده است. مالکیت مقید به زمان از واژه time sharing الهام گرفته، و بیشتر مبتلابه اماکن توریستی و تفریحی است. بدین شکل که افراد قراردادهایی با صاحبان این اماکن به صورت کوتاه مدت یا بلندمدت منعقد می کنند و در قرارداد مقرر می دارند که هر کدام از اشخاص در بازه های زمانی معینی از این اماکن بهره برند.
    در این مقاله سعی شده است مبنای مشروعیت این نوع از مالکیت، از دیدگاه قانون مدنی و فقه مورد بررسی قرار داده شود. در حین بررسی، جایگاه این نوع مالکیت را در خصوص مالکیت دائم که به صورت مشاع بین چند نفر وجود دارد و نیز مالکیت موقت (مانند اجاره) بین چند نفر در ملک واحد را مورد تجزیه و تحلیل قرار خواهیم داد.
    کلیدواژگان: مالکیت مقید به زمان، مهایات، بیع شرط، تحول موضوع، افزار زمانی، عرف حاکم
  • محمد مهدی مظاهری صفحه 117
    ایران در دوران های گذشته از ملی گرایان نوگرا یا اسلام گرایان توسعه گر، رهبران و نخبگان نواندیش بسیاری را تجربه نموده است. در این میان حضرت امام خمینی(س) به عنوان احیاگر تمدن ایران اسلامی و بنیانگذار و معمار انقلاب اسلامی ایران و رهبری یک انقلاب فرهنگی، از جایگاه رفیع و بی بدیلی برخوردار است. آغاز نهضت اسلامی ایران در خرداد 1342 و نقش رهبری حکیمانه امام خمینی(س) در این عرصه، گفتمان جدیدی در عرصه مطالعات سیاسی مذهبی در سطوح فرو ملی و فرا ملی بنا نهاد که موضوع این نوشته را تحت عنوان «گفتمان انقلاب اسلامی» به خود اختصاص داده است.
    کلیدواژگان: امام خمینی، انقلاب اسلامی، گفتمان، روابط بین الملل، نظام، سلطه
  • بهجت یزدخواستی، حسن موحدیان صفحه 131
    بازتاب اجتماعی انقلاب عاشورا در قرن21 همچنان پویاست. چنانچه انقلاب اسلامی ایران که بیشتر از 30 سال عمر ندارد، سهمی از عاشورا و عاشوراییان را در خود جا داده است. در این مقاله پرسش اساسی این است که کدام یک از عوامل انقلاب عاشورا در انقلاب اسلامی سهم داشته و امام خمینی چگونه از آن در به ثمر رساندن انقلاب استفاده کرده است؟ روش تحقیق ما توصیفی و کتابخانه ای است که با تکیه برعامل مذهب (اسلام شیعه)، ریشه های انقلاب را در فرهنگ عاشورا جستجو می کند. پیروزی انقلاب و پویا ساختن شیعه از عاشورا و نهضت امام حسین(ع) الگو برداری و تاثیرپذیری دارد. امام خمینی با استفاده از پتانسیل عاشورا و با توجه به قدرت جذب، الهام، سازماندهی و شور آفرینی کربلا و عزاداری های ایام محرم، روح شهادت خواهی را درمردم بیدار کرد و راهپیمایی های تاسوعا و عاشورا بودکه در آخرین سال حکومت رژیم پهلوی ضربه نهایی را بر آن زد.
    کلیدواژگان: انقلاب عاشورا، انقلاب اسلامی، نظریه مذهب، محرم، عزاداری
|
  • Seyed Mohammad Moosavi Bojnourdi, Shima Taqizadeh Page 1
    Transaction contract by an uncommissioned agent is one of the controversial and widely discussed issues in jurisprudence. Some of the jurisprudents consider it illegal while others maintain that it is legal; still there are others who discuss its variant types. Attempts have been made in this research to discuss different viewpoints about the transaction contract. Also the later permission of the owner and its impact on the transaction contract by an uncommissioned agent has been discussed to find out if the consequent permission of the owner is effective from the time of the contract or from the time of the issuance of the permission.
  • Seyed Hassan Khomeini Page 13
    The Raf’ Tradition is prohibitory in nature, lifting nine categories from the perimeters of legislation, whose committing does not lead to punishment. The present paper is an attempt to discuss the meaning of Raf’ in the tradition, its inclusion of topical issues and issues related to the decree, the way of its allusion to the principle of deliverance, the way of denotation of Raf’ to the nine categories, its inclusion of oblivion of requisites and parts of worship, and its inclusion of causes… Also attempts have been made to discuss the viewpoints of renowned scholars such as Shaikh Ansari, Akhund, Mirzai Naini and Imam Khomeini about the way of denotation of the tradition as well as other related issues.
  • Norullah Qeisrai, Naser Golami Alam Page 61

    The main thrust of this paper is to discuss how different definitions of the issue of government and its requirements in the political thoughts lead to significant differences in the structure and components of government and its requirements. For those who think within the framework of a specific intellectual tradition this condition is a function of requirements which are inherent in the structure of that intellectual tradition. In fact, different requirements in the intellectual structures of Sunni and Shia thoughts have led to different definitions of the issue of government. Attempts have been made in the present paper to discuss the structural differences between the Shia and Sunni thoughts regarding the issue of government focusing on the political thought of Abul A’la Moududi who believes in a divine democratic government with divine-popular legitimacy and Imam Khomeini who believes in an Islamic Republic based on the guardianship of jurisprudent with divine (Wilai)-popular legitimacy.

  • Khadijeh Moradi, Alimeh Jamalzadeh Page 77

    Marriage by an uncommissioned agent is marrying a person on behalf of a spouse without the permission of the spouse. According to most of the jurisprudents this kind of marriage contract is a correct but ineffective marriage contract that will come into effect as soon as the spouse or his representative gives his consent. If finalization of marriage contract is necessary by one of the spouses in an uncommissioned marriage contract and the same spouse passes away, some jurisprudents maintain that the mere consent makes inheritance mandatory, but Imam Khomeini and some other jurisprudents hold that the spouse becomes entitled to inheritance after the consent and swearing. If one of the spouses is an adult who has initiated the contract and the other party is a person who has gotten married but has not yet announced her consent, in this case the decree will come into effect only when the said party announces her consent. If the person who has gotten married by an uncommissioned agent rejects the marriage, it will become null and void. But if the person who has gotten married through uncommissioned agent asks for a marriage portion different from what the marriage contract had set, the marriage is nullified.

  • Hamid Masjesarai, Maral Dadkhah Page 103
    In today’s world we come across a contract whose foundation base is the time and spatial requirements. The time-sharing ownership has been formed under the influence of the concept of time-sharing which is normally used in the tourist and recreational places. On the basis of this contract people sign short-term or long-term contracts with the owner of a recreational place and each party to the contract uses the recreational place in specified intervals. Attempts have been made in the present paper to discuss the bases of legitimacy of such contracts from the viewpoint of civil law and jurisprudent. Also the role of this contract in ownership of a property commonly owned by several persons as well as temporary ownership (such as leasing) a single property to several person have been discussed.
  • Mohammad Mahdi Mazaheri Page 117
    Iran in the past has experienced different leaders including nationalists, Islamist modernists, and modernist elites. Imam Khomeini, as a revivalist of Iranian Islamic civilization, the founder and architect of the Islamic Revolution and the leader of a cultural revolution, enjoys a special position among the leaders of Iran. The beginning of the Islamic movement in Iran in 1963 and the Imam’s sagacious leadership laid the foundations of a new discourse in the national and intentional political-religious studies. The present paper is an attempt to study the new discourse titled the discourse of the Islamic Revolution.
  • Behjat Yazdkhasti, Hassan Movahedian Page 131
    The reflections of the Ashura Revolution are still alive in the 21st century. The Islamic Revolution of Iran too which is only thirty years old was influenced by the Ashura and those who were involved in the Ashura event. The main question of the present paper is: What elements of the Ashura Revolution played a greater role in the Islamic Revolution of Iran and how Imam Khomeini used those elements to make the revolution successful? The research method applied in the present paper is descriptive-analytical and relying on the element of religion tries to find out the roots of the revolution in the Ashura event. Imam Khomeini relied on the model of Ashura and employed its potentials, attraction, inspiration, organization power and excitement inherent in mourning ceremonies, martyrdom-seeking, demonstration and rallies which dealt a blow on the Shah’s regime in his final year in power.