فهرست مطالب

نشریه راهبردهای آموزش در علوم پزشکی
سال سوم شماره 2 (پیاپی 8، تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/06/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سیده شهره علوی، جلیل مکارم، علیرضا نمازی صفحه 47
    اهداف
    برای به کارگیری موفقیت آمیز یادگیری الکترونیکی آشنایی یادگیرندگان با فناوری، تمایل آنها به یادگیری با این شیوه، درک مزایای شخصی و حرفه ای آن و تدارک ساختار حمایتی از طرف سازمان، ضروری است. هدف این مطالعه بررسی نظرات مدیران و کارکنان دانشگاه علوم پزشکی تهران درباره به کارگیری یادگیری الکترونیکی بود.
    روش ها
    56 نفر از مدیران و 100 نفر از کارکنان دانشگاه در سال 1387 در این مطالعه مقطعی بررسی شدند. مدیران با روش سرشماری و کارکنان به صورت تصادفی خوشه اینمونه گیری شدند. روایی محتوای پرسش نامه محقق ساخته، حاوی 20 سئوال، طی انجام مطالعه مقدماتی بررسی و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ تعیین شد. از آمار توصیفی برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    57 نفر (3/70%) از کارکنان و 25 نفر (3/83%) از مدیران معتقد بودند که کلاس های آموزشی حضوری نیاز به بازنگری دارند. 60 نفر (74%) از کارکنان و 28 نفر (3/93%) از مدیران بیان نمودند که آموزش الکترونیکی می تواند پاسخگوی معضلات آموزشی محل خدمت آنها باشد. از نظر 60 نفر (1/74%) از کارکنان و 20 نفر (7/66%) از مدیران، سواد رایانه ای کارکنان برای شرکت در دوره های مذکور کافی بود.
    نتیجه گیری
    دانشگاه علوم پزشکی تهران از نظر عوامل مورد بررسی شامل جلب حمایت مدیران، وضعیت دسترسی به فناوری و توانمندی کارکنان در به کارگیری آن و جو فرهنگی سازمان، برای راه اندازی آموزش ضمن خدمت الکترونیکی آماده است.
    کلیدواژگان: یادگیری الکترونیکی، آموزش ضمن خدمت، دانشگاه علوم پزشکی تهران
  • منیژه سرشتی، افسانه کاظمیان، فاطمه دریس صفحه 51
    اهداف
    بی تردید توانمندی، توسعه و استقلال واقعی کشورها با توانایی آنها در تولید علم و توسعه فعالیت های تحقیقاتی نسبت مستقیم دارد. این پژوهش با هدف تعیین موانع انجام تحقیقات از دیدگاه اساتید و کارکنان دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد انجام شد.
    روش ها
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی مقطعی که در سال تحصیلی 85-1384 انجام شد، 480 نفر از اعضای هیات علمی و کارکنان دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد به روش نمونه گیری سرشماری (برای اعضای هیات علمی) و خوشه ایتصادفی (برای کارکنان) وارد مطالعه شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه ای شامل سه بخش خصوصیات فردی، موانع سازمانی و موانع فردی براساس مقیاس لیکرت بود. آنالیز داده ها با استفاده از آزمون های T دانشجویی، مجذور کای و آنالیز واریانس انجام شد.
    یافته ها
    در مجموع 452 پرسش نامه عودت داده شد. مهم ترین موانع انجام پژوهش به ترتیب «عدم ایجاد انگیزه در پژوهشگران»، «کمبود وقت و مشغله زیاد»، «مقررات دست وپاگیر اداری»، «عدم استفاده از نتایج تحقیق» و «ناتوانی ترجمه مقالات فارسی به زبان های دیگر» بودند. کم اثرترین موانع «بی علاقگی به امر پژوهش»، «ناتوانی در استفاده از کامپیوتر» و «مفیدنبودن پژوهش برای بیمار» بودند. میانگین نمره موانع سازمانی بیشتر از میانگین نمره موانع فردی بود (0001/0>p). تفاوت آماری معنی داری بین میانگین نمره موانع سازمانی و فردی انجام پژوهش بین اعضای هیات علمی و کارکنان وجود داشت (0001/0>p).
    نتیجه گیری
    لزوم از بین بردن موانع از طرف معاونت پژوهشی دانشگاه، مسئولان بیمارستان ها و مراکز بهداشتی- درمانی احساس می شود.
    کلیدواژگان: اساتید، موانع تحقیق، کارکنان، دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد
  • شمسا شریعت پناهی صفحه 59
    اهداف
    از روش های رایج ارزیابی مهارت های بالینی نگارش مهارت نامه است. مهارت نامه دانشجویان بخش داخلی دانشگاه شاهد از برگ های ثبت شرکت در فعالیت های آموزشی بخش، گراندراند، شرح حال دانشجویی و ثبت موارد سرپایی تشکیل شده است. این مطالعه به منظور بررسی علت عدم هماهنگی در تکمیل این دفترچه از طرف اساتید و دانشجویان صورت گرفت.
    روش ها
    در این مطالعه توصیفی مقطعی در سال تحصیلی 88-1387 در دانشگاه شاهد، 6 نفر از اساتید و 28 کارآموز پزشکی بالینی به روش سرشماری انتخاب شدند و مورد مطالعه قرار گرفتند. مهارت نامه های تکمیل شده این 34 نفر طی یک سال مورد مطالعه قرار گرفت و نتایج با استفاده از نرم افزار SPSS 13 بررسی شد.
    یافته ها
    در سئوالات کلی عدم هماهنگی در تکمیل موارد دفترچه بین اساتید و دانشجویان وجود داشت؛ در حالی که در سئوالات جزیی، این اختلاف وجود نداشت و جواب اساتید و دانشجویان همسان بود.
    نتیجه گیری
    برای حفظ وحدت رویه ثبت، باید از سئوالات دقیق تری در مهارت نامه استفاده شود و نیاز به تجدیدنظر در این مهارت نامه احساس می شود.
    کلیدواژگان: مهارت نامه، آموزش پزشکی، مهارت های بالینی، ارزشیابی
  • قدرت موحدی راد، مرتضی خاقانی زاده صفحه 63
    مقدمه
    با پیشرفت تکنولوژی و تغییر روش های کاری، انعطاف پذیرو تعدیل پذیربودن کارکنان در محیط های کاری به عنوان ضرورت مطرح می شود. در این مقاله، مفهوم آموزش وظیفه مدار مطرح می شود که روش منحصربه فردی برای آموزش با هدف توسعه مهارت های قابل انتقال در دانشجویان است. این روش آموزش به دانشجو امکان تخصصی سازی دانش و توسعه تعدیل پذیری و انطباق پذیری اساسی را می دهد. هدف این مقاله، بحث در مورد کسب مهارت های قابل انتقال در برنامه درسی است و تفکر فعلی در خصوص مهارت های قابل انتقال و طرح و برنامه دولت برای نیروی کار کاملا ماهر را ارایه می دهد.
    نتیجه گیری
    آموزش وظیفه مدار، راهبردی برای آموزش ارایه می نماید که بر ساختارهای آموزشی متمرکز است و از این تفکر حمایت می کند که یادگیری در پزشکی زمانی موثرتر است که در موقعیت های عملی واقعی و توسط متخصص ارایه شود.
    کلیدواژگان: آموزش وظیفه مدار، مهارت های قابل انتقال، برنامه درسی
  • حسین مومنی مهمویی، غلامرضا زارعیان صفحه 67
    مقدمه
    ارزشیابی برنامه درسی دارای قدمتی به اندازه فرآیند تعلیم و تربیت است. مفهوم ارزشیابی آنقدر گسترده است که انواع مختلفی از فعالیت های ارزشیابی را که هدف مشترک همه آنها بررسی وضعیت برنامه درسی در موقعیت اجرایی خاص است، دربر می گیرد؛ بنابراین، روش ها و راهبردهای ارزشیابی نیز متفاوت خواهند بود. هدف از این مقاله بررسی تفاوت روندهای ارزشیابی براساس شش مقوله مرحله تدوین برنامه، موضوع مورد ارزشیابی، معیار، نوع داده ها، روش خلاصه کردن داده ها و نقش بود. در مورد هر مقوله، گروه تدوین بر وظیفه خاصی تمرکز دارد. از این رو در هر مرحله، انواع خاصی از ارزشیابی مورد نیاز است تا اجرای موفقیت آمیز و استفاده از برنامه جدید را حمایت کند.
    نتیجه گیری
    هیچ مبنای نظری پذیرفته شده ای برای تجربیات اندوخته شده تعیین حداقل الزامات ارزشیابی که بایستی در تشخیص کارآیی کاربرد وسیع برنامه جدید در نظام آموزشی به کار رود، وجود ندارد و هر نظامی می بایست استانداردهای ارزشیابی را براساس شرایط خود تعیین کند.
    کلیدواژگان: ارزشیابی، تدوین برنامه درسی، ارزشیابی برنامه درسی
  • مهرنوش پازارگادی، سیمین طهماسبی صفحه 73
    مقدمه
    شناخت عوامل مهم در ایجاد یادگیری موثر از ضروریات آموزش موفق است. یکی از این عوامل سبک یادگیری دانشجویان است. براساس نظر اندیشمندان، سبک های یادگیری مختلفی مانند وابسته و غیرواسته به زمینه، تاملی واکنشی و غیره وجود دارند که در این مقاله به آنها اشاره شده است. اطلاع از سبک یادگیری می تواند به تربیت پرستاران با کفایت کمک نماید. در نتیجه، هدف از نگارش این مقاله مروری، آشنایی با سبک های یادگیری و کاربرد آنها در آموزش پرستاری بود.
    نتیجه گیری
    افزایش آگاهی نسبت به شیوه یادگیری باعث فراگیری کارآتر شده و استفاده از عوامل محیطی به شکل مطلوب و در راستای یادگیری فردی و حذف اعمال نامناسب را سبب می شود. معلم باید روش های ارتباطی و آموزشی خود را تا آنجا که ممکن است با سبک های یادگیری و تفکر فراگیران وفق دهد تا یادگیری هرچه بهتر و عمیق تر اتفاق افتد.
    کلیدواژگان: سبک یادگیری، پرستاری، آموزش
  • سمانه شصتی صفحه 77
    مقدمه
    این امروزه رقابت شدید و تغییرات فناوری، فشار روز افزون بر سازمان ها و شیوه متنوع آن ها در افزایش بهره وری نیروی انسانی وارد می سازند. اکنون از نیروی کار انسانی انتظار می رود، تاثیر بیشتری بر تولیدات و خدماتی که ارایه می دهند داشته باشند. این درست همان چیزی است که موجب شده در محیط رقابت، شایستگی اهمیت یابد. اصطلاح شایستگی برای توصیف مجموعه ای از رفتارها که ترکیب واحدی از دانش، مهارت ها، توانایی ها و انگیزه ها را منعکس می کند و با عملکردی در نقش سازمانی مرتبط است، به کار می رود. هدف این مقاله مروری، معرفی جامع شایستگی و نیز کاربرد آن در طراحی برنامه های آموزشی بود.
    نتیجه گیری
    مزیت به کارگیری شایستگی برای طراحی برنامه آموزشی از یک سو تشخیص دقیق تر نیازهای آموزشی و افزایش کارآیی آموزش ها و از سوی دیگر، کاربردی بودن آموزش ها و پرهیز از انتقال دانش صرف است.
    کلیدواژگان: شایستگی، آموزش، نیروی انسانی
  • رضا محتشمی، زینب صادقی، امیر میری، حسن هنرور صفحه 81
    مقدمه
    اخلاق پزشکی عبارت از رعایت اصول و ارزش ها در تصمیم گیری های پزشکی است که باید در هر تصمیم مربوط به سلامت افراد یا جامعه دخیل باشد. اخلاق پزشکی در برنامه ریزی، آموزش، ارایه خدمات و پژوهش وارد شده است و روزبه روز بر اهمیت آن افزوده می شود. قدمت اخلاق به 2500 سال قبل بازمی گردد و برای نخستین بار، بقراط مبانی اخلاق را با پزشکی آمیخت. در ایران نیز اخلاق با طب آمیخته بوده است؛ به خصوص بعد از اسلام، پزشکان مسلمان ایرانی مقالات و کتاب های متعددی را در این زمینه به رشته تحریر درآوردند.
    نتیجه گیری
    اخلاق هم برای فراگیران علم پزشکی و هم برای اساتید این رشته مهم است. نقش اخلاق در آموزش پزشکی وقتی پررنگ تر می شود که علاوه بر موضوع طبابت، اهمیت آموزش پزشکی و اهمیت رعایت اخلاق در این نوع آموزش خاص روشن شود. امید است با توجه به قدمت اخلاق در جهان و ایران، اخلاق پزشکی به عنوان جزء جدایی ناپزیر با آموزش همراه شود و اساتید این رشته بیش از پیش در فرآیند آموزش به موضوع اخلاق بپردازند که این مساله، همت مسئولان مربوطه را می طلبد.
    کلیدواژگان: اخلاق، آموزش، پزشکی، پژوهش
|
  • Alavi S. Sh., Makarem J., Namazi A. R Page 47
    Aims
    For successful implementation of e-learning, it’s necessary for learners to be familiar with technology and wants to be educated by electronic facilities, the organization perceives individual and professional advantages of e-learning and provides needed supportive structure. The goal of this study was evaluation of managers’ and employees’ perceptions of Tehran University of Medical Sciences (TUMS) about e-learning implementation.
    Methods
    In 2008, 56 managers and 100 employees participated in this cross-sectional study. Sampling was based on consensus and stratified randomized, respectively for managers and employees. In a pilot study, content validity of the researcher-made questionnaire, consist of 20 questions, was assessed. The reliability of the questionnaire was measured by cronbach’s alpha coefficient. Descriptive statistical tests applied for data analysis.
    Results
    57 employees (70.3%) and 25 managers (83.3%) believed that current traditional training must be revised. 60 employees (74%) and 28 managers (93.3%) found e-learning can solve their on-the-job-training problems. 60 employees (74%) and 20 managers (66.7%) believed that employees’ computer literacy was adequate for participation in e-learning courses.
    Conclusion
    Considering the studied factors including managers’ support, the access to technology and employees’ ability in using it, and TUMS’ cultural atmosphere is ready for establishing e-learning staff in-service trainings.
  • Sereshti M., Kazemian A., Daris F Page 51
    Aims
    Undoubtedly the power, development and real independency of countries have a straight relationship with their ability to produce science and developing research activities. This research was performed to determine the research barriers from the view point of Shahrekord University of Medical Sciences faculty members and employees.
    Methods
    In this descriptive analytic cross-sectional study which was carried out on in 2006-07, 480 of the faculty members and employees of on Shahrekord University of Medical Sciences were selected by census (for faculty members) and randomize cluster (for employees) sampling methods. The instrument for data collection was a questionnaire consisting of 3 individual characteristics, organizational barriers and individual barriers in Likert scale. Data analysis was done by student’s T, Chi square and variance analysis tests.
    Results
    452 questionnaires were returned. The most important barriers of research were “inadequate incentives in researchers”, “inadequate time and lots of work”, “too much official red tapes”, “not using the research results” and “inability to translate Persian articles to other languages”, respectively. The least important barriers were “not interesting in research”, “difficulties in computer usage” and “limited benefit of research to patients”. The mean of organizational barriers was more than personal barriers (p<0.0001). There was a significant difference between the mean of organizational and individual barriers of research among faculty members and employees (p<0.0001).
    Conclusion
    Removing these barriers by the research officials & hospital managers is necessary.
  • Shariat Panahi Sh Page 59
    Aims
    Log book is one of the common methods for evaluation of clinical skills in medical students. Log book of medical students of Shahed University includes papers for registration of clinical education, grand round and student history taking and out patient’s visit s. This study was performed to evaluate the reason of discrepancy between professors and medical students answering log book questions.
    Methods
    In this descriptive cross-sectional study in 2008-9 educational year in Shahed University, 6 professors and 28 students of internal medicine ward were selected by census sampling method and have been studied. Fulfilled log book of these 34 were studied during one year and results was analyzed by SPSS 13 statistical software.
    Results
    in general questions, the two groups’ answers were different; but in precise questions, there were no such difference and the professors and medical students’ answers were the same.
    Conclusion
    To maintain the uniformity of registering, more precise questions must be used in log book and internal medicine ward log book must be modified.
  • Movahedi Rad, Khaghanizade M Page 63
    Introduction
    With the advancement of technology and the rate of change of working practices it is seen as essential to future employees to be flexible and adaptable in the approach to the working environment. This article will introduce the concept of the task-based learning, which is a unique method of learning aimed at developing transferable skills in undergraduates. This mode of learning allows the student to contextualize knowledge and helps develop critical appraisal and adaptability. This article aims to discuss the issues surrounding the acquisition of transferable skills in the curriculum. It outlines the current thinking with regard to transferable skills and the Government’s emerging agenda for a highly skilled workforce.
    Conclusion
    Task-based learning, strategies for teaching offers that focuses on educational structures and this thinking that supports learning in medicine is more effective when the real practical situation and is presented by an expert.
  • Pazargadi M., Tahmasebi S Page 67
    Introduction
    Recognition of factors affecting learning is part of essentials of a successful education. One of these factors is students learning styles. There are different kinds or learning styles such as dependent -independent, impulsive –reflective and so on which is implied in this article Information about learning styles can help to train competent nurses. So the aim of this review article is orientation with learning styles and their application in nursing education.
    Conclusion
    knowing about learning styles make grater learning, optimizing environmental factors utilizing in the individual learning and omitting improper operations. Teachers should adapt their communicational and educational methods with learning and thinking styles of learners for enhancing learning deeper and better.
  • Shasti S Page 73
    Introduction
    Nowadays, intense competition and technology changes make an increasing pressure to organizations and their various ways for increasing manpower productivity. Human resources are expected at this time to have greater impact on their products and services. This is the exact thing that caused competency to become an important factor in competitive environment. Competency term is used for describing the complex of behaviors that reflect the single composition of knowledge, skills, abilities and motives that are related to organizational role. The goal of this review article was a comprehensive introduction of competency and its application in designing training programs.
    Conclusion
    The advantage of using competency for designing training programs in one aspect is the exact diagnosis of educational needs and increasing the efficiency of education and on the other aspect is applicability of learning and avoiding from just knowledge transferring.
  • Mohtashami R., Sadeghi Z., Miri A., Honarvar Page 77
    Introduction
    Medical ethics being described as considering the values and basic principles in medical decisions, that should be a definite criteria in all decisions related to public health. Medical ethics has imposed its effects in planning, education, research and service preparations, while its role is being developed in a daily manner. Ethics history commences nearly 2500 years ago and Hippocrates for the first time mixed ethical principles with medicine. There has seen such a mixture in Iran too; specifically in a variety of books and papers issued by Muslim physicians.
    Conclusion
    Ethics is important for both students and teachers of medical sciences. The role of ethics will be highly delighted when in addition to medicine, the significance of medical education and considering ethics in medical education be highlighted. Considering the over lasting history of ethics in Iran and all over the world, it is hoped that medical ethics cooperate with education as an inseparable part and respective teachers to magnify ethics in medical education.