فهرست مطالب

خردنامه صدرا - پیاپی 60 (تابستان 1389)

نشریه خردنامه صدرا
پیاپی 60 (تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/07/10
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سرمقاله
    صفحه 2
  • جلال الدین دوانی و احیای اندیشه فلسفه سهروردی
    قاسم پورحسن صفحه 4
    مکتب شیراز به دلایل بسیاری قابل اهتمام و پژوهش است. این مکتب هم حلقه پیوند مکتب مراغه- به تعبیر برخی مکتب تبریز- و مکتب اصفهان است و هم احیاءکننده سنت اشراقی و هویت ایرانی- اسلامی. برخلاف باور بسیاری از مستشرقان که ابن رشد را پایان حیات فلسفه اسلامی میپندارند، مکتب شیراز توانست سنت فلسفی را استمرار بخشیده و فیلسوفان برجسته ای را در حیات عقلی ایران عرضه نماید.
    یکی از ویژگی های برجسته که کمتر مورد تحقیق و مطالعه واقع شده است، گرایشهای اشراقی فیلسوفان مهمی چون جلال الدین دوانی و غیاث الدین دشتکی است. هر دو فیلسوف نسبت به کتاب پر اهمیت هیاکل النور واکنش نشان داده و با دو رویکرد مختلف بر آن شرح نوشتند. این اثر یکی از نوشته های مهم سهروردی در سنت ایرانی- اشراقی است که وی را با دیدگاه شیعی- اسماعیلی پیوند میدهد. در دوران انحطاط پس از سده ششم، علامه دوانی و خانواده دشتکی به این اثر بمثابه احیاءکننده هویت و فکر ایرانی- اشراقی توجه نشان داده و آراء مهم سهروردی در سه حوزه تفکر اشراقی، نظریه امامت و هویت ایرانی را بسط دادند.
    این نوشتار درصدد مطالعه اثر هیاکل النور سهروردی و شرح آن توسط علامه دوانی است.
    کلیدواژگان: مکتب شیراز، هیاکل النور، شرح هیاکل النور، سهروردی، دوانی
  • قاعده الواحد و مسئله نخستین افاضه باری تعالی
    منصور ایمانپور صفحه 20
    قاعده الواحد، یکی از قواعد کلی و ثمربخش فلسفه اسلامی است که نقشی اساسی در تفسیر مسئله پیدایش منظم موجودات از همدیگر، بویژه پیدایش نخستین معلول برعهده دارد. فیلسوفان اسلامی با تحلیل و اثبات این قاعده، آفرینش نخستین معلول بواسطه واجب تعالی را اصلیترین مصداق این قاعده معرفی میکنند و معتقدند که بر اساس این قاعده از واجب الوجود بسیط تنها یک معلول بنحو بیواسطه صادر میشود.
    گرچه قاعده مذکور از لحاظ محتوا و ادله، متین و استثناناپذیر است، لکن تامل در مفاد و ادله آن و تدبر در اصول و مبانی فیلسوفان جهان اسلام، نشان میدهد که سخن و نظر آنها در زمینه جریان این قاعده در مسئله آفرینش نخستین با نظر و مبانی آنها درباره استمرار فیض باری تعالی و نیازمندی معلولها بعلت در بقاء و انطوای حقایق همه معلولها در ذات علت نخستین بنحو اشرف وابسط، و قاعده بسیط الحقیقه سازگار به نظر نمیرسد.
    کلیدواژگان: قاعده الواحد، خداشناسی، آفرینش نخستین، نظریه فیض، صادر نخست، علیت
  • زمان و هستی از دیدگاه ملاصدرا
    مهدی نجف یافرا صفحه 30
    با وجود اینکه ملاصدرا، در بحث زمان، وامدار اندیشه های کلامی و فلسفی پیش از خود است، اما تلاش میکند میان هستی و زمان ارتباط برقرار نماید. او با ایجاد این ارتباط، بسیاری از نگرشهای پیشینیان را تصحیح و زمان را از حیطه ماهیات به حیطه هستی میکشاند؛ و آن را از عالم بیروح جسم به بعد وسیع هستی و در نهایت وارد در حوزه جان و خرد آدمی میکند، تا نه تغییر را در بیرون از خود، که آن را در تمام هستی و وجود خود دریافته و تجربه کنیم. درنگرش او به زمان افت و خیزها و قوت و ضعفهایی دیده میشود، که پرداختن به آنها از آنرو که بتواند افق راه آینده را در ما ترسیم نماید، حایز اهمیت است.
    کلیدواژگان: زمان، بداهت، ماهیت، حرکت جوهری، هستی، کم
  • نقد و بررسی مهمترین تقریرهای برهان صدیقین
    صالح حسن زاده صفحه 45
    راه های رسیده به خدا فراوان است، چرا که «او» دارای کمالات و جهات بینهایت است. هر کسی هم راه و روشی دارد که از آن بسوی خدا روی می آورد. ربانیین، صدیقین و سالکین از یک حقیقت سخن میگویند، منتها بزبانها، واژگان، براهین و دلایل مختلف.
    بلحاظ استحکام و اتقان، شریفترین همه براهین اثبات وجود خدا، برهانی است که در آن حد وسط، چیزی جز خود او نباشد و در نتیجه مقصد و مقصود یکی باشد، این همان راه و روش صدیقین است که با خود واجب بر واجب استدلال و استشهاد میکنند. ویژگی منحصر بفرد «برهان صدیقین» در اینست که در آن چیزی برای اثبات ذات واجب الوجود، واسطه قرار نگرفته است.
    اصطلاح برهان صدیقین را نخستین بار ابن سینا بکار برد، لیکن این صدرالمتالهین(ره) بود که بر اساس مبانی و اصول حکمت متعالیه آنرا بنحو ابتکاری و بمحکمترین صورت تبیین نمود. تقریر و تبیین صدرا از جهاتی بر تقریر ابن سینا و دیگران امتیاز و برتری دارد.
    این برهان بعد از ملاصدرا بصورتهای گوناگون تقریر و ارائه شده، ولی بنظر نگارنده، بلحاظ مقدمات فلسفی تقریر حکیم سبزواری کوتاهترین طرح، و تقریر علامه طباطبایی بلحاظ نظر به واقعیت عینی و بینیاز بودن از مقدمات فلسفی، مستقیمترین است. تقاریر معروف به براهین اهل معرفت و کلام، دارای اشکالات صوری و محتوایند، و غالب مباحث اینها بازگشت به اصول، مبانی و نتایج بوعلی و شیخ اشراق است. این تقاریر تحولی اساسی در ارائه برهان برای اثبات واجب الوجود ایجاد نکردند. بنابرین، تقریر خود صدرالمتالهین رساترین، محکمترین و بیعیبترین برهان در اثبات وجود خداوند است.
    در این مقاله دو کار صورت گرفته است: 1- مطالعه، تحقیق و بررسی تقاریر مختلف برهان صدیقین. 2- مقایسه، تطبیق و نقد و بررسی آنها از جهت استحکام، رسا بودن و اثبات ذات واجب الوجود و صفات او.
    کلیدواژگان: برهان صدیقین، واقعیت عینی، فقر وجودی، محتاج، غنی بالذات، حقیقت وجود، امکان ماهوی، ممکن، نوالانوار، ضرورت ازلی
  • ابن سینا و موضوع مابعدالطبیعه؛ بازخوانی یک مسئله
    سید محمد منافیان صفحه 61
    فلسفه اولی یا مابعدالطبیعه یکی از دانشهای کهن در عرصه تفکر و اندیشه بشری است که از هنگام نظم و نسق گرفتن خاص آن در کتابهای مشخص و ممتاز تا به امروز، نظریات آن همواره در معرض بررسی و نقد دانشمندان این حوزه بوده است؛ بگونه یی که بررسی و تحقیق درباره چیستی موضوع این دانش نیز از نگاه نقاد و موشکافی های فیلسوفانه مصون نمانده است. پس از ارسطو، بسبب برخی از عبارات بظاهر متعارض وی، نزاعی درباره چیستی موضوع مابعدالطبیعه درگرفت که در یکسو، برخی امور مفارق الهی را بعنوان موضوع تاملات مابعدالطبیعی معرفی میکردند و در طرف دیگر، عده یی نیز بررسی موجود بصورت مطلق را موضوع این دانش تلقی میکردند. اما در این میان، برخی از متفکران بسوی نظریه یی وحدتبخش سوق یافتند که بر مبنای آن میتوان گفت هیچگونه تعارض و تفاوتی در میان عبارات گوناگون ارسطو یافت نمیشود. یک تقریر و تحریر بینظیر از این نظریه وحدتبخش، بصورتی منسجم در آثار ابن سینا مشاهده میشود.
    ابن سینا از یکسو بر این باور است که موضوع و محور تاملات مابعدالطبیعی، موجود من حیث انه موجود است و از سوی دیگر، موجود چونان موجود را همان امور الهی و مفارق معرفی میکند و بر این باور است که حد و تعریف علم کلی همان تعریف علم الهی است. در نظر ابن سینا، فلسفه اولی علم یگانه یی است که تنها یک موضوع دارد و آن موجود مطلق است اما حیطه شمول و گستره این موضوع، به امور مفارق از ماده اختصاص دارد. دقت در عبارات ابن سینا مبین آنست که اختصاص خود و ذات «موجود» به مفارقات در تغایر با مادی دانستن برخی از موجودات نیست و این، تنها هنگامی میسر است که به مسئله مهم و کلیدی تخصص «موجود در اندیشه ابن سینا دقت شود. تخصص موجود بمعنای تنزل آن از مقام اطلاق خود و ظهور خصوصیات طبیعی یا تعلیمی است که آن نیز تنها با همراهی عدم میسر میگردد. امر مادی، موجود است که از مقام ذات «موجود» بشدت تنزل یافته و به مرزهای عدم نزدیک شده است. در نظر ابن سینا، موضوع فلسفه امری ذهنی نیست، بلکه امری خارجی است که در عین تحقق خارجی، برخوردار از سعه و شمول است؛ نظریه یی که بروشنی، مبین دیدگاه اصالت وجودی ابن سیناست.
    کلیدواژگان: فلسفه اولی، مفارق از ماده، موجود چونان موجود، تخصص، ابن سینا
  • نوآوری های فلسفی شهید سید مصطفی خمینی در الهیات بالمعنی الاعم
    زهرا مصطفوی صفحه 85
    شهید سید مصطفی خمینی پرورش یافته مکتب حکمت متعالیه بوده و دارای نوآوری های متعددی در فلسفه اسلامی میباشد. آراء وی در کتاب بزرگی بنام «القواعد الحکمیه» مطرح شده که مفقود شده است. نگارنده با بازبینی بیست و نه مجلد از کتب وی، نظریات جدید ایشان را گرد آورده است. از میان پنجاه نظریه جدید فلسفی ایشان تعداد سی و دو عنوان به مسائل الهیات بالمعنی الاعم و مباحث موضوع فلسفه، وجود و ماهیت، وجود ذهنی، مواد ثلاث، حرکت، جوهر و عرض، انسان شناسی و علت و معلول مربوط میشود. این پژوهش به طرح نظریات ایشان و اشاره به آراء فلاسفه قبل از ایشان، مخصوصا صدرالمتالهین پرداخت تا ضمن مقایسه این آراء با یکدیگر، جایگاه هر نظریه بخوبی آشکار گردد. دسته بندی آراء وی در قالب فصلبندی کتاب الحکمه المتعالیه، گامی در جهت تدوین تاریخ فلسفه اسلامی معاصر محسوب میشود.
    کلیدواژگان: مصطفی خمینی، الهیات بالمعنی الاعم، حکمت متعالیه، تاریخ فلسفه
  • جایگاه معرفتی علت از منظر ابن سینا
    امیر عویطی پور دیلمی، محمد سعیدی مهر صفحه 101
    ابن سینا با توجه به ویژگی های معرفتی قاعده «ذوات الاسباب» مدعی است علم یقینی به امور سبب دار فقط از راه علم به علل آنها بدست می آید. براساس این، ظاهرا طرح دیگر راه های محتمل شناخت، از جمله برهانهای «انی مطلق» و «دلیل» نامعتبر است. اما او تصریح میکند که هرگاه حد وسط و ثبوت اکبر بر اصغر دو لازم حد اصغر باشند، امکان اقامه نوعی برهانی انی یقین آور وجود دارد. بدین لحاظ تاکید بر نقش معرفتی علت، نافی هر نوع معرفت یقینی از غیر طریق علت نیست. همچنین وی تعقل جزئی بنحو کلی را نیز ادراک از راه اسباب و علل دانسته و آن را مفید کلیت و یقین معرفی میکند. از سوی دیگر، بعقیده ابن سینا، علم به علت مستلزم تحقق علم بالفعلی به معلول نیست. او برای انتقال از علم بالقوه به علم بالفعل دو شرط قائل میشود: نخست آنکه، رابطه لزومی علت و معلول باید بر سبیل وضع و حمل و بشکل قضیه بیان شود و دیگر آنکه در برهانع علاوه بر علم به علت، علوم دیگری باید ضمیمه شوند، تا نتیجه یقینی حاصل شود. مقاله حاضر نقش معرفتی علت در مباحث مختلف فلسفه ابن سینا را بررسی میکند.
    کلیدواژگان: علت، یقین، قاعده ذوات الاسباب، برهان لمی، ابن سینا
  • خلاصه سخنرانی های برگزیده چهاردهمین همایش بزرگداشت حکیم صدرالمتالهین شیرازی(ملاصدرا)
    صفحه 116
|
  • Jalal al-Din Dawani and the Revival of Suhrawardi's Philosophical Thought
    Qasim Purhassan Page 4
    The school of Shiraz deserves to be studied for several reasons. It links the School of Maraghah (or, according to some people, School of Tabriz) and the School of Isfahan. Moreover, it has revived the Ishraqi tradition and the Iranian-Islamic identity in philosophy. In contrast to some orientalists who believe that Islamic philosophy died with Ibn Rushd, the School of Shiraz managed to continue this philosophical tradition and introduce a number of prominent philosophers in the intellectual history of Iran to the world.One of the distinctive characteristics of this school which has not been studied as it should have is the Illuminationist tendencies of some of its important philosophers such as Jalal al-Din Dawani and Qiyath al-Din Dashtaki. Both of them had reacted to the grand book of Hayakil al-nur and wrote commentaries on it following two different approaches. This work is one of the important books of Suhrawardi on Iranian-Illuminationist philosophy which connects him to the Shi‘ite-Isma‘ilite’s point of view. During the period of decline after the 6th century (AH) ‘Allamah Dawani and the Dashtaki family paid attention to this work as the reviver of Iranian-Illuminationist philosophy and identity and extended Suhrawardi’s important ideas which had been presented in three fields of Illuminationist philosophy, the theory of Imamat (leadership), and Iranian identity. This paper is a study of Suhrawardi’s Hayakil al-nur and its commentary by ‘Allamah Dawani.
    Keywords: School of Shiraz, Suhrawardi, Hayakil al nur, Dawani, Sharh, i hayakil
  • Principle of the One and the Problem of the First Emanation of Almighty Necessary
    Mansur Imanpur Page 20
    The Principle of the One is one of the universal and useful principles of Islamic philosophy which plays a basic role in interpreting the problem of the regular appearance of existents from each other, particularly the rise of the first effect. Through analyzing and demonstrating this principle, Islamic philosophers have introduced the creation of the first effect by Almighty Necessary as its main application. They believe that based on this principle, only one effect is emanated directly from the simple Necessary Being.Although the above principle is certain and has no exception in terms of its content and arguments, some deliberation over them and the fundamental principles that Islamic philosophers believe in reveals that their theory concerning the application of this principle to the problem of the first creation does not seem consistent with their theories and principles regarding the continuity of the emanation of Almighty Necessary, the need of effects to causes in their survival, the inclusion of the truth of all effects in the essence of their first cause in a superior and simple way, and the principle of the truth in its simplicity contains all things.
    Keywords: Principle of the One, the first creation, theology, the theory of emanation, the first emanation, causality
  • Time and Being in Mulla Sadra
    Mehdi Najafi Afra Page 30
    Although Mulla Sadra followed the early theological and philosophical theories concerning the discussion of time, he still tried to create a tight relationship between time and being. By doing so, he corrected many of the ideas and theories of early philosophers in this regard and brought time from the domain of quiddities to the domain of being; he moved it from the soulless world of the body into the vast dimension of being and, finally, brought it into the domain of human mind and wisdom. In this way, human beings will be able to understand and experience changes not in the external world but in their own existence and all over the world of being. A study of the strong and weak points in his view of time is of importance to us because it provides us with a great insight into the future.
    Keywords: time, trans, substantial motion, evidence, being, quiddity, quantity
  • A Critical Study of Some of the Most Important Versions of the Argument of the Righteous
    Salih Hassanzadeh Page 45
    There are many paths to reach God because He enjoys an infinite number of perfections and directions, and each person follows his own path to move towards Him. Men of God, believers, and mystics all speak of the same truth; however, they use different languages, words, and proofs.In terms of firmness and perfection, the noblest of all arguments on demonstrating the existence of God is one in which the middle term is nothing but He Himself. In other words, it is one in which the end and the aim are the same. This is the same path and method of the righteous, who demonstrate the Necessary Being by means of the Necessary Being Himself. The unique feature of the “argument of the righteous” is that there is no mediator for the demonstration of the essence of the Necessary Being in it.It was Ibn Sina who used the term the “argument of the righteous” for the first time. However, it was Mulla Sadra who explained it on the basis of the fundamental principles of the Transcendent Philosophy in an innovative and most solid manner. His interpretation is superior to those of Ibn Sina and others in certain respects.This argument was interpreted and presented in different ways after Mulla Sadra; however, the writer believes that, given its philosophical premises, Sabziwari’s interpretation is the shortest, and, given its objective reality and needlessness of philosophical premises, ‘Allamah Tabataba’i’s is the most direct one. The interpretations known as the arguments of the people of knowledge and theology (kalam) suffer from formal and content-related problems. Moreover, most of their discussions refer back to the principles and consequences given by Ibn Sina and Shaykh al-Ishraq. These interpretations did not create a basic change in the presentation of arguments on the demonstration of the Necessary Being. Therefore, Mulla Sadra’s is the soundest, firmest, and most problem-free argument on the demonstration of the existence of God.This paper has accomplished two tasks: 1) A study of the different interpretations and explanations of the argument of the righteous; 2) a comparison, critique, and examination of these interpretations in terms of their solidity and comprehensiveness to be used for the demonstration of the essence of the Necessary Being based on the same argument.
    Keywords: argument of the righteous, truth of existence, objective reality, quiddative possibility, existential indigence
  • A Review of a Problem: Ibn Sina and the Subject of Metaphysics
    Seyyed Muhammed Manafiyan Page 61
    Prime philosophy or metaphysics is one of the ancient sciences in the field of human thought. Since it was introduced and explained in a disciplined manner in specific and prominent books, its related theories have always been studied and criticized by the scholars of this field. Of course, research on the nature of the subject of this science has not remained untouched by philosophical critical views and analyses. After Aristotle, due to some of his apparently opposing statements, a debate started on the nature of the subject of metaphysics. On the one side, some introduced a number of immaterial divine affairs as the subject of metaphysical deliberations, and, on the other side, some believed that the study of existents in an absolute form was the main concern of this science. Nevertheless, in the middle of such opposing ideas, some thinkers moved towards a unifying theory based on which we can say that there are no contradictions and differences among Aristotle’s statements. A unique interpretation of this unifying theory can be found in a consistent manner in Ibn Sina’s works.On the one hand, he believes that the subject and main focus of metaphysical deliberations is existent qua existent, and, on the other, he introduces existent qua existent as the same divine and immaterial affairs. He is of the view that the limit and definition of universal science is the same definition of divine science. In Ibn Sina’s view, prime philosophy is a single science with only a single subject which is absolute existence. However, the domain of this subject is limited to immaterial affairs. Careful attention to Ibn Sina’s words reveals that one should pay attention to the specifity of the self and essence of “existent” in his philosophy. The specifity of the “existent” means its decline from its station of absoluteness and the appearance of some natural or acquired characteristics in it which are only possible when non-existence accompanies it. A material thing is an existent which has dramatically been demoted from the station of the essence of “existent” and approached the borderlines of non-existence. According to Ibn Sina, the subject of philosophy is not a mental affair; rather, it is an external thing which, while enjoying external realization, possesses breadth and inclusion. This theory clearly explains Ibn Sina’s viewpoint, which is based on the principiality of existence.
    Keywords: prime philosophy, specificity, existent qua existent, Ibn Sina, separate from matter
  • Philosophical Innovations of Seyyed Mustafa Khomeini in Theology in its General Sense
    Zahra Mustafawi Page 85
    Seyyed Mustafa Khomeini had been trained in the school of the Transcendent Philosophy and had several innovations in Islamic philosophy. His ideas had been propounded in a big book called al-Qawa‘id al-hakamiyyah, which has been lost. The writer of this paper has collected his new theories by reviewing 29 of his books. From among his 50 new philosophical ideas, 32 are related to problems in theology in its general sense which are also discussed in philosophy, existence and quiddity, mental existence, the tripartite division of being, motion, substance and accident, ontology, and cause and effect. This study deals with his theories and also refers to the ideas of philosophers before him, particularly Mulla Sadra, so that, while comparing them with each other, the place of each theory is clearly revealed. The classification of Mulla Sadra’s ideas in the table of contents of the book al-Hikmat al-muta‘aliyyah is a great step towards compiling the history of contemporary Islamic philosophy.
    Keywords: Mustafa Khomeini, theology in its general sense, the Transcendent Philosophy, history of philosophy
  • The Epistemological Place of Cause in Ibn Sina's View
    Amir Awiti Purdeylami, Muhammed Saidi Mehr Page 101
    Given the epistemological features of the principle of “essences of causes”, Ibn Sina claims that the certain knowledge of those affairs which require a cause can only be attained through the knowledge of their causes. Accordingly, the other possible ways for attaining this knowledge, such as resorting to “absolute posteriori demonstration” or the argument of “cause”, are apparently invalid. However, he explicates that whenever the middle term and the positiveness of the major premise for the minor premise are two necessary premises for the minor term, it is possible to adduce a kind of certain posteriori proposition. Thus emphasizing the epistemological role of the cause does not negate the attainment of any kind of certain knowledge through other ways. Moreover, he maintains that particular intellection in general is similar to perception through relying on causes and concomitants and believes that it is useful for universality and certainty. On the other hand, according to Ibn Sina, the knowledge of the cause does not necessitate the presence of the actual knowledge of the effect. He asserts that, in order for potential knowledge to become actual knowledge, two conditions are necessary: 1) the necessary relation between the cause and effect must be stated based on the predication and convention and in the form of a proposition, 2) in addition to the knowledge of cause, other types of knowledge must be provided in the propositions so that a certain conclusion can be derived. The present paper investigates the epistemological role of the cause in various discussions in Ibn Sina’s philosophy.
    Keywords: cause, principle of essences of causes, certainty, Ibn Sina, priori demonstration