فهرست مطالب

معرفت ادیان - پیاپی 2 (بهار 1389)

نشریه معرفت ادیان
پیاپی 2 (بهار 1389)

  • 174 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/07/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدرسول ایمانی صفحه 5
    امتحان الاهی حضرت ابراهیم(ع) در قربانی کردن فرزند خویش، که از فرازهای بلند زندگی این پیامبر بزرگ الاهی است، در قرآن کریم مورد اشاره قرار گرفته است. به دلیل اجمال موجود در آیات مربوط به داستان ذبح و عدم بیان فرزند قربانی و محل ذبح، از صدر اولیه ی اسلام در تعیین نام ذبیح در بین مفسران اسلامی اختلاف نظر وجود داشته است، اما این اختلافات از قرن هفتم هجری به بعد فروکاسته و نام اسماعیل(ع) به عنوان نامزد قربانی در سنت اسلامی به ثبت رسیده است. امروزه برخی مستشرقان مدعی اند که منابع اولیه ی اسلام و شخص پیامبر(ص)، حضرت اسحاق(ع) را به عنوان ذبیح الله معرفی کرده اند و ذبیح الله خواندن اسماعیل(ع)، قرن ها بعد به دلایلی از جمله رقابت با یهودیت در متون و تفاسیر اسلامی وارد شده است. این تحقیق بر آن است تا با مرور این مسئله در سنت اسلامی و با استناد به کلام معصومان(ع)، به بررسی مصداق ذبیح الله در قرآن کریم بپردازد.
    کلیدواژگان: ذبح، ذبیح، قربانی، ابراهیم، اسماعیل، اسحاق
  • مهدی کریمی صفحه 23
    بسیاری با یوگا به عنوان نوع خاصی از حرکات تمرکزبخش آشنایی دارند. اما غافلند از اینکه یوگا یکی از نظام های مهم فلسفی هند است که در طول زمان با زوج دیگری به نام «سانکهیه» ترکیب شده و نظام خاصی را به وجود آورده است. از این رو، هیچ یک از این حرکات بدون آن پشتوانه و مبانی فکری نیست و بدون توجه به آن هم عمل به آن صحیح نمی باشد. شاید مهم ترین بخش یک نظام فلسفی، نوع نگرش آن به محورهای اصیل انسانی باشد. این امر در این نوشتار ما را به بررسی مقایسه ای انسان شناسی اسلامی و یوگا- سانکهیه سوق داد تا کشف نقاط اشتراک و افتراق ما را به درک عمیق تری از حقیقت نایل گرداند.
    در اسلام و در مکتب یوگا، انسان دارای اصلی ماورایی است که معرفت آن، نقش مهمی در نجات انسان دارد. اما مفهوم «نجات» در این دو اندیشه، بسیار متمایز از یکدیگر است. هر دو آیین بر خودسازی، تهذیب، تفکر، عمل و ریاضت تاکید بسزایی دارند، ولی تفاوت های مهمی در شرط، نوع، روش و هدف آنها وجود دارد که در این نوشتار تبیین خواهد شد.
    کلیدواژگان: انسان شناسی، اسلام، یوگا سانکهیه، نجات، نفس
  • علی اسدی صفحه 47
    این مقاله با رویکرد تحلیلی و بررسی اسنادی به صورت تطبیقی مفهوم «اسباط» را در قرآن و عهدین بررسی می کند. دلایل و قراین متعددی نشان می دهد که اغلب دیدگاه ها درباره اسباط دریافت کننده وحی، به ویژه تطبیق آنان بر پسران دوازده گانه حضرت یعقوب (ع) ناصواب و ناشی از تحریفات کتاب مقدس و اثرپذیری مفسران مسلمان از آن است. اسباط یادشده، افراد معین و برگزیده ای از میان نوادگان حضرت یعقوب(ع) بوده اند که افزون بر استمرار نژادی، به اعتبار جانشینی آن حضرت، مریدان و پیروان معنوی او نیز به شمار می رفته اند. این جانشینان و رهبران الاهی، پس از حضرت یوسف(ع) و پیش از حضرت موسی (ع) در مصر و میان بنی اسرائیل رسالت داشته اند.
    کلیدواژگان: سبط، اسباط، قبایل، بنی اسرائیل، یعقوب، موسی، یوسف
  • عباس رسول زاده صفحه 67
    شوق آگاهی از سرنوشت، در سرشت آدمی نهاده شده است. با نگرشی کوتاه به تاریخ زندگی بشر درمی یابیم یکی از دغدغه های همیشگی انسان، چگونگی فرارسیدن پایان این جهان و حیات پس از مرگ بوده است. برای مباحثی پیرامون آمدن موعود، جاودانگی روح، پایان این جهان و فرارسیدن جهان دیگر، واژه «اسکاتولوژی»1 به کار می رود. این واژه به معنای شناخت آخرالزمان و آخرت، از کلمه «اسکاتوس» یونانی به معنای «آخر» یا «بعد» گرفته شده است. سه دین ابراهیمی یهودیت، مسیحیت و اسلام، از نزدیک بودن آخرالزمان و آخرت سخن گفته اند. جمعی از یهودیان و همه مسیحیان، این دو دوره را به گونه ای بر هم منطبق می دانند؛ اما جمعی دیگر از یهودیان و همه مسلمانان، آخرالزمان و آخرت و یا به عبارتی، عصر ظهور و روز قیامت را دو دوره جدا از هم می دانند.
    کلیدواژگان: آخرالزمان، ماشیح، موعود، دجال، بازگشت، رستاخیز، پاداش، کیفر، بهشت، جهنم
  • امیر خواص صفحه 97
    الوهیت حضرت عیسی(ع) یکی از باورهای رسمی مسیحیت است. سرآغاز این اندیشه به پولس برمی گردد که رسول خودخوانده جهان مسیحیت است. او که در ابتدا یهودی متعصبی بود، سال ها پس از حیات زمینی آن حضرت، مدعی شد که حضرت عیسی(ع) را در مکاشفه ای ملاقات کرده و با دعوت آن حضرت، به آیین مسیحیت گرویده است. وی سال های متمادی در تبلیغ مسیحیت کوشید و در واقع، تفسیری از شخصیت مسیح و رسالت او ارائه کرد که با آموزه های خود آن حضرت و نیز باورهای مسیحیان اولیه در تعارض بود. اما سرانجام، در قرون بعدی، دیدگاه های وی از سوی برخی از عالمان مسیحی مورد پذیرش قرار گرفت و هرچند مخالفانی نیز داشت، در شوراهای مسیحی به تصویب رسید. گفتنی است که این آموزه ها، از جمله الوهیت آن حضرت، جزء باورهای رسمی مسیحیان شد.
    کلیدواژگان: عیسی، مسیح، گناه ذاتی، مرگ فدیه وار، پولس، الوهیت، آیین گنوسی
  • عبدالحسین مشکانی، محمدتقی فعالی صفحه 117
    شبه آیین اکنکار که از عرفان های نوپدید و نوظهور آمریکایی است، باورهای بسیاری از ادیان و عرفان ها را گرد آورده است تا معجونی از همه ادیان باشد. معجون بودن این فرقه موجب شده است تا بنیان گذار آن و نیز جانشینان وی ادعاهایی که این فرقه را به دین بودن نزدیک می کند، مطرح سازند. این نوشته بر آن است تا با بیان اوصاف، شگردها و روش هایی که این شبه آیین را به تعریف دین نزدیک می کند، تناقض دین نبودن ظاهری، و دین بودن آشکار آن را روشن کند. در این مقاله، با تطبیق باورهای اکنکار با مولفه های مهمی که در تعریف های دین شمرده شده است، نشانه هایی از ادعای دین بودن اکنکار ارائه می شود. سپس با بررسی اهداف معهود سردمداران این شبه آیین و ویژگی هایی که برای آن بر می شمارند، از باور پنهانی دین بودن اکنکار پرده برداشته می شود.
    کلیدواژگان: عرفان نوپدید، اکنکار، سوگماد، شبه آیین، آیین، دین
  • محمدرضا برته صفحه 145
    مساله جنگ جایگاهی ویژه در یهودیت دارد. گستره تاریخ کهن یهودی متاثر از نبردهای تهاجمی یا دفاعی یهودیان است. جنگ مانند بسیاری از آموزه های این آیین، بر دو موضوع محوری بنا نهاده شده است: قوم و سرزمین. نبردهای یهودیت باستان در راستای تصرف، تسلط و گسترش اراضی سرزمین تحت حاکمیت یهودی سامان دهی شده اند. یکی از اقسام جنگ مشروع و البته واجب یهودی، «ملحمت حوا» است. ملحمت حوا، نبردی است به منظور تصرف اراضی سرزمین موعود.
    برخی از نبردهای سرنوشت ساز یهودیان آغازین چون جنگ با اقوام هفت گانه، در زمره جنگ آغازگرانه واجب یا همان «ملحمت حوا» قرار دارند. مصادیق «ملحمت حوا» که هماره تنخ با افتخار از آنها یاد می کند زمینه ساز چالش های الاهیات مبتنی بر عهد عتیق با اصول انسانی و اخلاقی شده است. چالش هایی که برخی از اندیشمندان یهودی را به تاویل این فرازها و تفسیر جنگ های آغازگرانه به منزله نبردهای دفاعی پیش گیرانه ناچارنموده است.
    کلیدواژگان: یهودیت، جنگ، مشروعیت، ملحمت حوا
  • صفحه 165
|
  • Muhammad Rasul Imani Page 5
    The holy Quran mentions the event of testing prophet Ibraham's faithfulness and readiness to give his son as ar offering to God. It represerts a turning point in the life of this great divine prophet. Due to the equivocation in the Quranic verses about the story of Ibraham's oblation and not stating who was to be offered and the place where theoblation was to take place, at first the name of Ibraheem's son who was to be given an offering was a matter of dispute among Muslim commentators of the Quran, but the dispute ended in the seventh century A.H., and it was found and confirmed in the Islamic tradition that Ishmael was the one whom prophet Ibraham intended to offer asoblation. Today, some of the orientalists claim that the earlier Islamic sources state that Isaac was the one to be offered to God, and that, for some reasons, such as rivalry with Judaism, Ishmael's name was introduced in the Islamic texts and commentaries after many centuries. The present study, which sheds light on the sunnah (Islamic tradition)and the sayings of the Infallibles in this concern, elaborates on the Quranic view about who Ibraham's oblation is.
  • Mahdi Karimi Page 23
    Many are those who think that Yoga is some kind of exercises ofmeditation, not knowing that Yoga, one of the important philosophicalsystems in India and Samkhya, is coupled together and forms onesystem.Accordingly, without Samkhya, these exercises do not have soundbasis, and if one does not observe it, one's practice is incorrect.Perhaps the most important part of any philosophical system is theway it views true human aspects. Giventhis, we have made acomparison between Islamic anthropology and Yoga Samkhya tobring out the similarities and differences between them, hoping that itwill pave the way to a proper understanding of the truth.According to Islam and Yoga school, man has a metaphysical origin,the knowledge of which plays a major role in ensuring man's safety,but in Islam the word safety implies something other than that whichYoga school implies. Although both schools stress the importance ofsalvation, self-refinement, meditation and practice, there are sharpdifferences between them in as far as condition, type, method andobjective are concerned.
  • By Ali Asadi Page 47
    The present essay presents an analytical approach based on documentation to compare the meaning of asbat in the Quran and the meaning it has in the Old and New Testaments. Indications and ample evidence show that most of the views concerning revelation-receiving asbat, especially when applied to prophet Jacob's twelve sons areincorrect, and this can be ascribed to the distortion in the Bible and the effect which the distortion has on Muslim interpreters. The word asbat refers to some of Jacob's chosen grandsons, who were not only Jacob's descendants but his successors, devotees and spiritual followers as, well. Each of these successors and divine leadershadreceived a divine message after prophet Yousif and before Moses in Egypt and were living among the children of Israel.
  • Abbas Rasul, Zadah Page 67
    Eagrness to know one's fate is constituted in man's inherent nature. A review of the history of man's life tells that one of the questions which concerns man at all times is how the end of this world and the life after death will be. When we want to deal with the advent of the promised savior, immortality, death and resurrection, we refer to the"eschatology". This word, which is used to mean the knowledge of the end of Time and how the next world will be, is taken from the Greek word eschatos which means furthest.Judaism, Christianity and Islam say that the end of this world and the beginning of the hereafter is close by. A group of Jews and all Christians think that both the end of this world somehow corresponds with the here-after, whereas a number of Jews and all Muslims believe that they are two separate periods, known as "reappearance age" and"day of judgement".According to the Chritians, the last days of this world are the days in which Jesus reappears, and it will be the birth of a big historic day. On that day, the last decision is made and man will be rewarded or punished for his hergood deeds and evil deeds. So, in Christianity the end of this world corresponds to the day of Judgement. In Islam, theend of the world refers to the time preceding the reappearance of the promised Imam(a.s), and the period of his appearance is a period in which great changes take place. As For the hereafter, it begins with the end of this corporeal world and at that time the Judgemen Day begins. In Judaism, two views are presented: one corresponds to theperspective of Islam and the other to that of Christianity.
  • Amir Khawwas Page 97
    Christ's divinity is one of the formal beliefs in Christianity. This ideawas first mooted by Saint Paul, a fanatic Jew who then became theapostle of Christianity to the Gentiles.Many years after Christ's living on earth, Paul claimed that he had metChrist during a revelation and in response to Christ's invitation, heembraced Christianity. Saint Paul preached Christianity for a longtime but his perception of the character of Christ and his message wasinconsistent with the teachings of Christ and the beliefs of earlyChristians. Some centuries after that, some Christain scholars acceptedhis ideas, and in spite of the dissidence of some Christian scholars, hisideas were approved by Christian councils. It is worth noting that oneof Saint Paul's ideas is Christ's divinity.
  • Abdul Husayn Mushkani, Muhammad Taqi Faali Page 117
    Eckankar, a semi-religious faith, which has developed from modern mystical schools in the United States, has drawn its values from many different religions and mystical schools to become a faith made from a mixture of all religions. The combination of values whichcharacterizes this sect has made its founder and his representatives claim that this combination of values contributes to bringing this faith closer to religiousity.The present essay tries to exhibit the characterstics, devices and methods which bring this semi-religious sect closer to religiousity and attempts to clarify the contradiction in it.The author compares the values of Eckankar with the main elements observed in defining "religion", and then comments on the claim of Eckankar's religious character. An examination of the objectives proposed by the leaders of this semi-religious faith and of the characteristics which, they say it has, brings to light the belief of the secret religiousity of Eckankar.
  • Muhammad Rida Bartah Page 145
    The war in Judaism, like many of teachings of this faith, is founded on two central things: people and land. The aim which ancient Jews sought through the wars they fought was occupying new lands and bringing them under their control. One of the Jewish types of wars which they consider legitmate and obligatory is "Eve Massacre", through which the promised land, as the Jews say, can be regained. They consider that some of themost important earlier Jew's battles, such as that which they fought against seven nations are among the obligatory pioneering battles or perhaps the very "mil·khä·met khō·vä".