فهرست مطالب

Journal of Medical Education Development
Volume:2 Issue: 3, 2010

  • تاریخ انتشار: 1388/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حمیدرضا حریریان، علی آقاجانلو، رقیه جباری صفحه 1
    زمینه وهدف
    ترک تحصیل و ترک حرفه یکی از مشکلات مهم رشته ی پرستاری است که سالیانه هزینه زیادی را متوجه سیستم آموزشی، بهداشتی و درمانی کشورها کرده، می تواند تاثیر نامطلوبی بر کیفیت و کمیت خدمات بهداشتی ارایه شده به مددجویان و نهایتا سلامت افراد جامعه گذارد. هدف از این مطالعه، بررسی نظرات دانشجویان پرستاری نسبت به حرفه ی پرستاری، ترک آن وتعیین دلایلی که به نظر آن ها بیشترین اولویت را در ترک رشته دارند، بود.
    روش بررسی
    این مطالعه یک مطالعه ی توصیفی مقطعی بود. نمونه ها شامل 130 دانشجوی پرستاری دانشگاه علوم پزشکی زنجان در سال تحصیلی 88-87 بودند که به شیوه ی سرشماری انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه ای مشتمل بر اطلاعات دموگرافیک، نظرات نسبت به حرفه و ترک آن بوده است.
    یافته ها
    نتایج نشان می دهد که تنها 30 درصد دانشجویان نظر مثبتی نسبت به حرفه خود داشتند و 57 درصد آن ها موافق با ترک آن بوده اند. هم چنین 52 درصد تصمیم به تغییر رشته و 5/48 درصد تصمیم به انصراف از رشته داشتند. شش الویت اول دلایل ترک حرفه ی پرستاری به نظر واحدهای مورد پژوهش، نداشتن پایگاه مثبت اجتماعی، ناهماهنگی واقعیت با تصورات اولیه، وجود شکاف طبقاتی بین پزشکان و پرستاران، پایین بودن میزان حقوق و دست مزد پرستاران، نگرش منفی افراد تیم پزشکی به حرفه و نامناسب بودن محیط کار بالینی بودند.
    نتیجه گیری
    در مجموع به نظر می رسد که دلایل اساسی ترک رشته که بار سنگینی را بر سیستم اقتصادی و بهداشتی درمانی جامعه وارد می کند در بسیاری از کشورها مشابه است، لذا فراخوانی برای ارایه ی راه کارهای مناسب جهت رفع این معضل از سوی مسوولین و برنامه ریزان مربوطه پیشنهاد می گردد
    کلیدواژگان: حرفه ی پرستاری، ترک حرفه ی پرستاری، نظرات دانشجویان پرستاری
  • محمدعلی حسینی، بهناز حبیب خدا، مسعود فلاحی، فروزان شکوه، مریم دانایی صفحه 9
    زمینه و هدف
    امروزه جوامع از دانشگاه ها انتظار پاسخ به نیازهایشان را داشته، این امر از طریق انتقال و تبادل دانش بین دانشگاه، به عنوان تولید کننده ی دانش و سازمان ها و اجتماع به عنوان دریافت کننده ی دانش، امکان پذیر می باشد. دانشگاه به عنوان یکی از مهم ترین منابع تولید دانش بایستی با سازمان های مصرف کننده ی این دانش ارتباط مناسبی داشته، از این طریق به انتقال موثر دانش به سازمان ها اقدام نماید. یکی از مهم ترین بخش های انتقال دانش، ترجمان یافته های پژوهشی به زبان مخاطبان و ذینفعان می باشد. عوامل مختلفی در فرآیند انتقال دانش نقش دارند.
    روش بررسی
    این پژوهش از نوع مطالعات ارزش یابی عمل کرد بوده که با روش توصیفی، مقطعی انجام شده است. جامعه ی مورد مطالعه در این پژوهش شامل کلیه ی اعضای هیئت علمی و کارشناسان پژوهش دانشگاه بودند. نمونه ی مورد مطالعه شامل 40 نفر از این افراد که حاضر به مشارکت در پژوهش شدند که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند، بود. ابزار تحقیق پرسش نامه ی تهیه شده توسط کمیته ی ترجمان دانش دانشگاه علوم پزشکی تهران همراه با تغییرات بود که اعتبار و اعتماد علمی آن مجددا محاسبه شد. آلفای 94/0
    یافته ها
    یافته های این پژوهش نشان داد: 47 درصد از شرکت کنندگان خانم، نیمی از افراد در مقطع تحصیلی دکترای، 68 درصد از شرکت کنندگان اعضای هیئت علمی، سابقه ی کار افراد 53 درصد بالاتر از ده سال و بیش از 85 درصد افراد دارای کارهای پژوهشی بودند. بیش از 70 درصد نمونه ها با مراکز دیگری غیر از محل کار خود مرتبط بودند. میانگین حاصل از سوالات بخش شناسایی نیاز مخاطبان و تبدیل آن به پروژه های تحقیقاتی 78/2، میانگین حاصل از سوالات بخش تولید شواهد قابل استفاده در تصمیم گیری ها 87/2 میانگین حاصل از سوالات بخش کاربرد نتایج پژوهش ها توسط کاربران نهایی 62/2 و در نهایت میانگین کل 75/2 بود.
    نتیجه گیری
    یافته های این پژوهش نشان داد، تفاوت چندانی در انتقال و ترجمان دانش بین زن و مرد و سابقه ی کار و انجام پژوهش وجود نداشته است. هم چنین میانگین کل ترجمان دانش در دانشگاه در حد متوسط و از وضعیت مناسب و ایده ال ترجمان دانش پایین تر بود. این امر بیان گر عدم انتقال مناسب یافته های پژوهشی است که با رفع موانع و ارایه ی راه برد های مناسبی هم چون، تشویق پژوهش گران به انتقال یافته های پژوهشی خود به کاربران، می توان ترجمان دانش در دانشگاه را ارتقا بخشید
    کلیدواژگان: ترجمان دانش، انتقال دانش، دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی
  • فرهاد رمضانی بدر، مرضیه شبان صفحه 17
    زمینه و هدف
    تصمیم گیری بالینی یکی از مهم ترین فرآیندهایی است که همواره توسط پرستاران برای مراقبت از بیماران استفاده می شود. یکی از اهداف مهم در آموزش پرستاری ایجاد و توسعه مهارت تصمیم گیری بالینی در دانشجویان پرستاری است. اما برخی تحقیقات نشان می دهد که آموزش مهارت تصمیم گیری بالینی همیشه با مشکلاتی همراه بوده است. هدف از این مطالعه تعیین مهارت تصمیم گیری بالینی دانشجویان کارشناسی پرستاری سال چهارم می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه از روش توصیفی- مقطعی استفاده گردید. همه ی دانشجویان سال چهارم کارشناسی پرستاری دانشگاه علوم پزشکی تهران (61 نفر) به روش سرشماری انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از یک پرسش نامه ی اطلاعات دموگرافیک و دو ابزار شامل مقیاس تصمیم گیری بالینی جنکینز در پرستاری و پرسش نامه ی موقعیت های شبیه سازی شده استفاده گردید. آزمون های آماری مورد استفاده آزمون های آماری T، پیرسون، اسپیرمن، ضریب هم بستگی دو رشته ای نقطه ای بود.
    یافته ها
    نتایج مطالعه نشان داد که مهارت تصمیم گیری بالینی دانشجویان سال آخر کارشناسی پرستاری تقریبا متوسط بود. میانگین نمره ی کسب شده توسط دانشجویان مورد پژوهش در رابطه با مهارت تصمیم گیری بالینی 6/6±6/51 امتیاز بود که کمی بالاتر از حد متوسط قرار داشت. ارزیابی اجزای مختلف مهارت تصمیم گیری بالینی دانشجویان پرستاری شامل ارزش یابی مداوم پیامدها، توجه به ارزش ها و اهداف، جستجوی روش های مختلف مراقبتی و جستجوی اطلاعات غیر مخدوش نیز بیان گر مهارت ناکافی آن ها بود. هم چنین تجزیه و تحلیل داده ها ارتباط معنی داری بین متغیرهای دموگرافیک واحدهای مورد پژوهش و مهارت تصمیم گیری بالینی آن ها نشان نداد.
    نتیجه گیری
    با وجود این که تصمیم گیری بالینی کارآمد یکی از مهم ترین ویژگی های حرفه ی پرستاری در مراقبت از بیمار است، اما طبق نتایج این مطالعه دانشجویان پرستاری از مهارت کافی تصمیم گیری بالینی برخوردار نبودند. این یافته گویای این موضوع است که برنامه ی آموزش کارشناسی پرستاری برای توسعه ی این مهارت در میان دانشجویان با چالش های قابل توجهی روبه رو است. به نظر می رسد تحقیقات دیگری برای تعیین علل مؤثر بر یادگیری این مهارت استدلالی و چگونگی ارتقای آن لازم باشد
    کلیدواژگان: مهارت های تصمیم گیری بالینی، دانشجویان کارشناسی پرستاری
  • فاطمه شجاعی، ترانه امام قلی خوشه چین، ابوالحسن رفیعی، نسرین معصومی صفحه 26
    زمینه و هدف
    یکی از وظایف اصلی اساتید کمک به ایجاد محیط و فضای آموزشی مناسب برای رشد تفکر انتقادی در کلاس و بالین بیماران می باشد و این امر مستلزم استفاده از شیوه های نوین تدریس و یادگیری می باشد. لذا محقق در این پژوهش با ارایه ی روشی نوین در ارزش یابی مهارت های بالینی دانشجویان پرستاری با استفاده از همتایان و بررسی نظرات دانشجویان نسبت به این روش گامی هر چند کوچک جهت توسعه ی تفکر انتقادی در این قشر برداشته است.
    روش بررسی
    این پژوهش به روش اقدام پژوهی انجام گردید. به این ترتیب که جهت ارزش یابی مهارت های بالینی کسب شده توسط دانشجویان پرستاری در کارآموزی فن، از دانشجویان خواسته شد که گروه دو نفره تشکیل داده و هم دیگر را در هنگام انجام مهارت ها با استفاده از چک لیست استاندارد مهارت ها ارزش یابی کنند و پس از پایان مهارت فیدبک مربوطه را به هم ارایه دهند. هم چنین پرسش نامه ای جهت بررسی نظرات دانشجویان در استفاده از این روش تدوین شد و پس از اعلام نهایی نمرات، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    طبق نتایج پژوهش 87 درصد دانشجویان تجربه ی قبلی ارزش یابی توسط همتایان را نداشتند. در بررسی نظرات دانشجویان نسبت به استفاده از این روش بیشترین میانگین به ترتیب مربوط به ارتقای یادگیری (812/.±82/4) و کاهش اضطراب (977/0±73/4) بود و بعد از آن افزایش انگیزه ی یادگیری (536/0 ±34/4) و آسانی کاربرد این روش (81/0±01/4) در رتبه های بعدی قرار داشتند. کم ترین میانگین مربوط به قابل اعتماد بودن (977/0± 29/3) این روش بود.
    نتیجه گیری
    مربیان می توانند در آموزش دانشجویان با استفاده از ارزش یابی توسط همتایان، یادگیری فعال تر، پایدارتر و انتقادی تری را ایجاد نموده و دانشجویان به استقلال عمل بیشتر، اعتماد به نفس بالاتر و قدرت تصمیم گیری بهتر در حل مسائل دست یابند
    کلیدواژگان: مهارت بالینی، ارزش یابی توسط همتایان، دانشجویان پرستاری
  • سید ابوالفضل قریشی صفحه 33
    زمینه وهدف
    نگرش دانشجویان پزشکی نسبت به روان پزشکی، به طور وسیع در کشورهای دیگر مورد پژوهش قرار گرفته است. نگرش مثبت به روان پزشکی می تواند پزشکان آینده را نسبت به نیازهای روان شناختی و اختلالات روان پزشکی همراه بیماران، در تمام شاخه های پزشکی پاسخگوتر نماید. شمار زیادی از بیماران روانی به پزشکان غیر روان پزشک مراجعه می کنند و بخش زیادی از اختلالات سوماتیک تحت تاثیر عوامل سایکولوژیکال قرار دارد. هدف از این پژوهش، ارزیابی نگرش دانشجویان رشته ی پزشکی نسبت به روان پزشکی و هم چنین تاثیر گذراندن بخش روان پزشکی روی نگرش دانشجویان پزشکی بود.
    روش بررسی
    144 دانشجو در مقاطع فیزیوپاتولوژی، استاجری واینتری در دانشگاه علوم پزشکی زنجان با پر کردن پرسش نامه در پژوهش شرکت داده شدند. در این مطالعه یک ارزیابی کلی از نگرش دانشجویان پزشکی به حسب مقاطع تحصیلی بدست آمد. هم چنین در مقطع استاجری، دانشجویان به دو گروه تقسیم شدند، یک گروه، کسانی که بخش روان پزشکی را نگذرانده بودند و یک گروه کسانی که بخش روان پزشکی را گذرانده بودند و نگرش این دو گروه با هم مقایسه شد.
    یافته ها
    دانشجویان در کل با نمره ی میانگین 74/80 نگرش مطلوبی نسبت به روان پزشکی نشان دادند (نمره ی خنثی 72) بهبود در نگرش دانشجویان با افزایش تمایل شغلی به روان پزشکی همراهی داشت (144: n، 01/0: P). هم چنین در مقایسه بین دو گروه استاجری، نشان داده شد گذراندن بخش روان پزشکی موجب افزایش نگرش دانشجویان پزشکی نسبت به روان پزشکی شده است (57: n، 015/0:P).
    نتیجه گیری
    این پژوهش اثر مثبت آموزش روان پزشکی روی نگرش دانشجویان نسبت به روان پزشکی را تایید کرد. بنابراین آموزش روان پزشکی در دانشکده ی پزشکی، پزشکان آینده را نسبت به نیازهای روان شناختی بیماران پاسخگوتر می نماید
    کلیدواژگان: نگرش، دانشجویان پزشکی، روان پزشکی
  • گیتی کریمخانلویی، فاطمه علی پناهی، سید نورالدین موسوی نسب صفحه 43
    زمینه و هدف
    پیشرفت های اخیر در تکنولوژی و تغییرات سریع در ارتباطات بر روی روش های تدریس و آموزش زبان انگلیسی تاثیر می گذارد. با پیشرفت ICT اکنون فرصت های زیادی برای اساتید زبان خارجی وجود دارد که بتوانند مهارت های زبان خارجی از جمله مهارت نگارش را تدریس نمایند. نگارش یکی از مهم ترین مهارت های ارتباطی و یکی از پیچیده ترین مهارت هاست که نیاز به تفکر و سازمان دهی دارد.
    روش بررسی
    به منظور انجام این مطالعه 30 دانشجو به طور اتفاقی از میان 100 دانشجوی مرکز تحصیلات تکمیلی علوم پایه ی زنجان انتخاب شدند و به طور تصادفی به دو گروه شاهد و مداخله تقسیم شدند. گروه شاهد آموزش های لازم را به طور سنتی و در کلاس درس دریافت نمودند و گروه مداخله با استفاده از روش CMC آموزش داده شدند.
    یافته ها
    آمار توصیفی مقایسه ی میانگین در گروه شاهد و مداخله مبین تفاوت قابل ملاحظه ای در میزان موفقیت در post test دو بود. میانگین نمرات گروه مداخله 85/37 و گروه شاهد 37/32 بود. به عبارت دیگر گروه مداخله دارای نمرات بهتری نسبت به گروه شاهد بودند.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که نه تنها گروه مداخله دارای نمرات بهتری در مقایسه با گروه شاهد در post test بودند، بلکه تکالیف انجام شده ی آن ها بهتر و مفیدتر بود. روش آموزش نگارش با استفاده از کامپیوتر (CMC) می تواند روش مفیدی برای آموزش این مهارت باشد.
    کلیدواژگان: ایمیل، مهارت نگارش، نگرش
  • علی محمدی، محمدمسعود وکیلی صفحه 48
    زمینه و هدف
    رضایت، پاسخ مشتری به موفقیت سازمان است. در یک محیط رقابتی که سازمان ها برای جلب مشتریان با یک دیگر رقابت می کنند، رضایت مشتری یک عنصر کلیدی در کسب برتری و موفقیت هر سازمانی به شمار می رود. به همین خاطر، موسسات آموزش عالی به برآوردن نیازهای مشتری یعنی دانشجویان توجه زیادی نشان می دهند. این مطالعه با هدف سنجش رضایت مندی دانشجویان از خدمات آموزشی ارایه شده در دانشگاه علوم پزشکی زنجان و بررسی رابطه ی آن با ابعاد کیفیت خدمات انجام شد.
    روش بررسی
    این پژوهش در سال 1388در دانشگاه علوم پزشکی زنجان به صورت مطالعه توصیفی- مقطعی انجام شده است. بدین منظور، یک نمونه 320 نفری از دانشجویان به روش طبقه ای نسبتی انتخاب شدند. برای سنجش ابعاد کیفیت خدمات از پرسش نامه سروکوال (SERVQUAL) استفاده شد. این پرسش نامه، علاوه بر سوالات کیفیت خدمات، حاوی 6 سوال مربوط به رضایتمندی کلی دانشجویان از جنبه های مختلف خدمات آموزشی می شد. تجزیه و تحلیل داده های این پژوهش با کمک نرم افزار آماری SPSS انجام شد. از آمار توصیفی مثل میانگین و آمار استنباطی و تحلیلی از قبیل ضریب همبستگی و تحلیل رگرسیون خطی استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین نمره ی رضایتمندی دانشجویان از کیفیت کلی خدمات آموزشی (06/1 ± 76/2) بود. در زمینه ی رضایتمندی از کیفیتکلی خدمات آموزشی، کم ترین میانگین نمره مربوط به دانشکده ی پزشکی با 24/2 و بیش ترین میانگین نمره مربوط به دانشکده ی داروسازی با 17/3 بود. تفاوت مشاهده در میانگین نمرات رضایتمندی بین دانشجویان دانشکده های مختلف در همه ی ابعاد خدمات آموزشی 02/14=f، 001/0 >p معنی داربود. ضریب همبستگی بین رضایتمندی کلی دانشجویان با کیفیت کلی خدمات آموزشی با 51/0 =r، ابعاد همدلی با49/0 =r، بعد تضمین با 46/0 =r در سطح 01/0 >p معنی داری بود. تحلیل رگرسیون مرکب نشان داد که ابعاد پاسخ گویی و تضمین به طور مثبت با رضایتمندی کلی دانشجویان با خدمات آموزشی ارتباط معنی داری 05/0 >p داشتند.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که ابعاد پاسخ گویی و تضمین در جلب رضایت دانشجویان از خدمات آموزشی در مقایسه با سایر ابعاد کیفیت خدمات مهم تر هستند. لذا مدیران، سیاست گزاران، مدرسان می توانند از اطلاعات این پژوهش در تخصیص مجدد منابع و تدوین استراتژی های بهبود کیفیت خدمات آموزشی استفاده نمایند
    کلیدواژگان: رضایتمندی دانشجویان، کیفیت خدمات آموزشی، دانشگاه علوم پزشکی زنجان
  • مهدی موسایی فرد، کوروش امینی صفحه 60
    زمینه و هدف
    با توجه به این که روش های تدریس مرسوم و سنتی معلم محور بوده قادر به انتقال تمام مهارت ها و معلومات مورد نظر به دانشجویان نمی باشند، شیوه های جدید آموزشی اکثرا رویکرد دانشجو محور پیدا کردند تا بتوانند اهداف آموزشی مورد نظر را محقق نموده، دانش آموخته توانمندی از نظر علمی و عملی به جامعه تحویل دهند و (Problem Basic Learning) PBL از جمله روش های تدریسی است که از محاسن زیادی در این خصوص برخوردار است. لذا در این مطالعه، از روش تدریس PBL تعدیل شده در تدریس بخشی از مبحث CCU دانشجویان ترم 5 پرستاری استفاده و دیدگاه دانشجویان مذکور در مقایسه آن با روش سخنرانی مورد بررسی قرار گرفته است.
    روش بررسی
    در این مطالعه 50 درصد جلسات اول واحد CCU به روش سخنرانی و 50 درصد جلسات انتهای ترم به روش PBL تعدیل شده برگزار گردید. تعداد دانشجویان 25 نفر بودند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسش نامه ای بود که شامل 7 سوال مقایسه ای در مورد میزان یادگیری، میزان ماندگاری ذهنی مطالب تدریس شده (عمق یادگیری)، کاربردی بودن مطالب، جذابیت (رضایت مندی) کلاس، احتمال پاسخ گویی به سوالات امتحان، ایجاد انگیزه ی مطالعه و توصیه کلی به استفاده از نوع روش تدریس در کلاس بود که پس از تکمیل پرسش نامه ها، نتایج استخراج و در قالب جداول توزیع فراوانی ارایه گردید.
    یافته ها
    بر اساس یافته های به دست آمده از این پژوهش، دانشجویان در پاسخ به هر 7 سوال پژوهش، روش PBL را بهتر از روش سخنرانی ارزیابی نموده اند. به طوری که 92/31 درصد آن ها PBL را در ایجاد انگیزه و مطالعه، 46/88 درصد آنان جذابیت و رضایت مندی توسط PBL، 48/81 درصد آنان میزان ماندگاری ذهنی مطالب (عمق یادگیری) در روش PBL، 76 درصد آنان کاربردی بودن مطالب در روش PBL، 37/70 درصد آنان میزان یادگیری در روش PBL و 85/51 درصد آنان احتمال پاسخ گویی به سوالات امتحان در روش PBL را بیشتر از روش سخنرانی ارزیابی کرده، نهایتا توصیه ی کلی 37/70 درصد دانشجویان این است که استفاده از روش تدریس PBL در کلاس های درسی بهتر است.
    نتیجه گیری
    با توجه به مزایای خاص روش تدریس PBL از قبیل ایجاد فرصت تفکر انتقادی، تعمیق مطالب و مهارت ها در اذهان، افزایش میزان یادگیری، کاربردی تر بودن مطالب تدریس شده، افزایش انگیزه و علاقه دانشجویان به کلاس و درس، پاسخ گویی بهتر به سوالات امتحان، بهتر است دانشگاه ها جهت تربیت دانشجویانی با معلومات و توانمند، فرصت ها و امکانات لازم را برای استفاده از روش تدریس PBL فراهم نمایند تا فارغ التحصیلان رشته های علوم پزشکی بتوانند نیازهای بهداشتی درمانی جامعه را به نحو مطلوبی پاسخ گو باشند. در این خصوص افزایش توانمندی اعضای هیت علمی دانشگاه ها در به کارگیری روش های تدریس دانشجو محور و جدید نیز مفید خواهد بود
    کلیدواژگان: روش تدریس سخنرانی، PBL، پرستاری، دانشگاه علوم پزشکی زنجان
|
  • Hr Haririan, A. Aghajanloo, R. Jabari Page 1
    Background And Objective
    There has been a considerable interest shown recently in student nurse attrition. Despite a long history of research on this problem, attrition rates remain a cause for concern.
    Materials And Methods
    This article describes a cross-sectional study to identify the Zanjan nursing students’ opinion toward “nursing “attrition” and “the main reasons for attrition” in 2009. 130 students selected by census filled a researcher -made questionnaire.
    Results
    Results showed that only 30% of respondents have positive opinion toward nursing and most of them explained that they have had a decision to change their major (57%) and attrition (48.5%) during their study. The main reasons for attrition from the Zanjan nursing student's point of view in this study were: poor social setting, discrepancy between pre-entry perceptions of nursing and the real fact of it, social gap between physicians and nurses, poor salary of graduates or financial factors, staff and health care team negative attitudes and inappropriate clinical climate. There was no significant statistical difference between the opinions of students of various semesters of education.
    Conclusion
    The results suggest the need to do a better job of preparing potential students for what they will encounter in nursing prior to admission and to monitor very closely how students are responding to the program through their study. Nursing needs to receive considerable media attention including interviews with practicing nurses who should describe aspects of the profession and the work of nursing that they do. The almost universal recommendation is to provide a very realistic picture of nursing in information giving sessions for interested potential students confirm this. Additionally health care managers should consider nursing more and apply policies which make nurses feel more valued in the community.
  • Ma Hosseini, B. Habibkhoda, M. Falahi, F. Shokooh, M. Danaei Page 9
    Background And Objective
    Nowadays universities are expected to be accountable for needs of their societies. Knowledge transfer (KT) will address this through exchange of the knowledge between universities and other organizations and public sector. KT seeks to ensure sharing of knowledge between universities as the creators of knowledge and the wider community as recipient of that knowledge. Translation of research findings to the language of audiences and stakeholders constitute a fundamental part of knowledge transfer. The purpose of this research was to study the status of knowledge translation and identifying its influencing factors in the University of Social Welfare & Rehabilitation in Iran.
    Materials And Methods
    This descriptive study was a performance evaluation with all research staff of the university as its subject population. A sample of 40 faculties with convenience sampling was selected and participated in this study. Research tool was a questionnaire originally developed by KT committee of another university (TUMS) that was modified for this study and its validity and reliability was reassessed (alpha =94%). 47% of participants were female, 50% holding a PhD, 68% faculty members, 53% having more than ten years job experience, 85% having a research experience and more than 70% were connected to organizations other than their own.
    Results
    Findings showed that mean score of items related to users need assessment and translation of it in to a research project was 2.78.Mean score of items related to the production of reliable evidence for decision-making was 2.87.Mean score of items regarding application of research findings by the end users was 2.62 and the total mean was 2.75. There was no significant difference in KT regarding sex, job and research experience.
    Conclusion
    Results suggest that overall knowledge translation status in this university has been moderate, being lower than the expected level. Therefore, the appropriate transfer of research findings must be promoted through strategies that eliminate obstacles and encourage researchers to produce and translate research information available and accessible to stakeholders for use in practice, planning & policy-making.
  • F. Ramazani Badr, M. Shaban Page 17
    Background And Objective
    Clinical decision-making is an essential part of nursing practice, constantly used by nurses in order to take care of patients. While some studies have recognized that teaching the clinical decision- making skills has always accompanied problems, an important goal of baccalaureate nursing education is student nurses’ development of skilled clinical decision-making. The purpose of this study is to measure the clinical decision-making skills among the fourth-year baccalaureate nursing students.
    Material And Methods
    A descriptive cross-sectional method was used in this study. All nursing students (n=61) from Tehran University of Medical Sciences were selected through census sampling. Two research instruments including Jenkins’s clinical decision making scale in nursing and simulated situations’ questionnaire, and a demographic data sheet were used for data collection. Data were analyzed by SPSS software package. Statistical tests including t test, Pearson, Spearman, Bivariate correlation coefficients was applied for data analysis.
    Results
    The findings showed that the clinical decision-making skill (CDMS) in the fourth-year baccalaureate nursing students was approximately average. The mean score achieved by nursing students about CDMS was a little higher than average (51.6 ± 6.6). The baccalaureate degree nursing students score was inadequate regarding subscales of CDMS including constant evaluation of consequences, canvassing of objectives and values, search for alternatives and search for unbiased information. There was not a statistically significant correlation between demographic variables and CDMS scores.
    Conclusion
    Although effective clinical decision making is one of the most important contributions made by the nursing professional in patient care, results of this study revealed that the skill of the student nurse clinical decision-making was inadequate. These results showed that baccalaureate nursing curriculum to develop such skill in students encounters important challenges. Further research is likely required to determine factors affecting learning this skill and expanding it.
  • F. Shojaei, T. Emamgholi Khoshe Chin, Ah Rafiee, N. Masoumi Page 26
    Background And Objective
    One of the main task for nursing educators is development of appropriate environment for crirtcal thinking in classroom and clinical setting. New teaching method is essential for this aim. In this study researchers have tried to introduce a new method for evaluating nursing students clinical skill using peers and assessing their views about this method in development of critical thinking.
    Materials And Methods
    There action research method they were asked to for evaluating clinical skill acquired in fundamental training class by nursing students: form two groups and evaluate each other by a standard skill checklist during laction and give their feedback. Also, a questionnaire was prepared to assess the students view about this method. Later, the and these questionnaires were gathered and analysed.
    Results
    Based on this study 87% of students hadn’t any experience about peer evaluation. By assessing their view about using this method, high score was related to learning, anexiety reductine, motivation and easy usage. Low score was related to trusty of this method.
    Conclusion
    The trainer can provide more active, consant and critical learning by peer evaluation in educating students and acquire more autonomy, self-confidence and better decisionmaking in problem solving.
  • Sa Ghoreishi Page 33
    Background And Objective
    The attitudes of medical student's toward psychiatry have been studied extensively in other countries. A positive attitude to psychiatry may make future doctors more responsive to the psychological needs and morbidity of patients in all branches of medicine. Large numbers of emotionally disturbed patients present themselves to non-psychiatric physicians, and much of somatic medicine is psychologically influenced. The purpose of this study was to assess medical student's attitudes toward psychiatry as well as to examine whether attitudes toward psychiatry improved during psychiatric attachment.
    Materials And Methods
    144 Medical student's of Zanjan Medical University in physiopathology, clerkship and Internship participated in the study with filling the "Attitude to Psychiatry Questionnaire". Also, clerkship medical students were divided into two groups. One group was those who had not stayed in the psychiatric ward and the other groups were those who had stayed in the psychiatric ward. Then, the attitudes of two groups were compared.
    Results
    All of the students had favorable attitude to psychiatry with the mean score of 80/74 on "Attitude to Psychiatry Questionnaire"(neutral score 72).Improvement in attitudes was related to the increased motivation to pursue psychiatry as a career (p: 0/01; n: 144). Also, in comparing with two clerkship groups, it was found that attachment to psychiatric ward in proved attitude toward psychiatry among medical students (P: 0/015, n: 57).
    Conclusions
    The study confirms earlier reports of a significant positive impact of undergraduate psychiatric attachment on medical student's attitudes toward psychiatry. Thus, teaching psychiatry at an undergraduate level may have important implications, because future doctors respond to patient's psychological difficulties.
  • G. Karimkhanloui, F. Alipanahi, Sn Mousavi Nasab Page 43
    Background And Objective
    Current advances in computer technology and the rapid pace of change in communications affect the way English language (EL) teachers use information technology (IF) to develop students’ writing skills. With the advent of ICT there is now a wide range of opportunities open to classroom teachers. In our opinion, writing is the most important form of communication. It would appear, however, to be one of the hardest to master, for written words require thought and organization. But no matter how hard writing might appear Computer Mediated Communication (CMC) can be a valuable cure for the complex process of writing.
    Material And Methods
    To conduct this study 30 students were randomly selected from population of 100 students from Institute of Advanced Studies in Basic Sciences (IASBS). They were randomly assigned to control and experimental groups. After being subjected to the instruction both groups were given identical posttests and the results were compared. Not only did the experimental group do better than the control group on posttests but also the length of their writing was shorter and more effective than that of control group.
    Results
    The study showed that by using computers, students become better problem solvers and better communicators. Networking people "puts an inspiring, enticing, and usable set of tools within reach of the mass of computer users, empowering them to go beyond simply processing information to repurpose, design, publish, and express" (Mello, 1996). Through this increased electronic access to the world around them, student's social awareness and confidence increases. Networking frees them from the limitations of traditional writing tools that often inhibit and restrict writing processes.
    Conclusions
    Learning is transformed from a traditional passive exercise to an experience of discovery, exploration, and excitement. Students begin to realize their full potential when they are empowered to contribute and collaborate as a team to accomplish their writing tasks more effectively.
  • A. Mohammadi, Mm Vakili Page 48
    Background And Objective
    Satisfaction is costumer response to an organization success. Costumer satisfaction is used as an important and strategic tool in organization in order to achieve competitive advantage. Thus, higher education institutes increasingly pay attention to satisfying student's expectations as primary costumers. Hence, this study was implemented in order to measure student's satisfaction of educational services quality in Zanjan University of medical sciences.
    Materials And Methods
    This study was implemented in Zanjan University of medical sciences in 2009. For implementing the study, the sample 320 of students was selected randomly by stratified sampling. In order to measure services quality (SQ), the questionnaire SERVQUAL was used. In addition to SQ questions, this questionnaire contained 6 questions about overall satisfaction of educational services. Data were analyzed by SSPS 11.5 program and descriptive and analytical statistics such as mean, one-way ANOVA, correlation and multiple regressions were used.
    Results
    Mean scores of student's satisfaction of educational SQ was (2.76 ± 1. 06). In context of overall satisfaction of educational services, the largest mean score (3.17) and the least mean score (2.24) were related to faculties of pharmacology and medicine respectively. One-way ANOVA test showed that the observed difference in mean score of overall satisfaction of educational services quality was statistically significant on the basis of faculty (P< 0.001, f = 14.02). Pearson correlation coefficient showed that there was statistically significant positive relation between overall satisfaction and quality of educational services (r =. 51), empathy (r =. 49) and assurance (r =. 46), (p <. 01). Multiple regression analysis showed that there was statistically significant positive relation between students overall satisfactions and responsiveness and assurance dimensions (p <. 05).
    Conclusion
    findings of this study showed that responsiveness and assurance aspects are more important than other educational SQ aspects for satisfying students of educational services quality. Thus, managers, policy makers and lecturers can use results of this research in reallocation of resources and designing strategies of educational services quality improvement.
  • M. Mousaai Fard, K. Amini Page 60
    Background And Objectives
    Each community must take response from its educated persors. The knowledge and skills are taught in universities. Traditional teaching methods are lecturing methods and cannot transmit all of skills and knowledge to students, so new teaching methods, which are student pointed, are more useful. In this study, PBL teaching method In teaching of sections of CCU among semester 5 nursing students.were compared with traditiomal method.
    Materials And Methods
    %50 of sessions was taught by lecture method and %50 of sessions was taught by PBL method. There were 25 students in this study. Data was gathered with a questionary included 7 questions about of learning, depth of learning, student satisfaction and motivation teaching method.
    Results
    In general, all of students have evaluated the PBL as a better, method %31-92 of students evaluated the PBL as a more motivated method. %88.46 of them evaluated that attraction and satisfaction with PBL is more than lecture, %81.48 of students evaluated that rate depth of learning by PBL is better than lecture, %76 of students belived that PBL is more practical than lecture, %70.37 of students evaluated the PBL more learnable. %51.85 of students evaluated that they probably could take their exam easily by PBL teaching method. The students finally recommendation is that use of PBL teaching method is useful than lecture method (%70.37).
    Conclusion
    Special advantages of PBL include opportunity of critical thinking, memorial retention of material and skills, increasing amount of learning, practical use of theoretical material, increasing of motivation and attraction of students to class and lessons. It is better that universities provide more facilities and more opportunities to use of PBL teaching method, so universities can educate knowledgable and skillful students who can suitably respond to society health needs.