فهرست مطالب

دانشور رفتار - پیاپی 33 (اسفند 1387)

دو ماهنامه دانشور رفتار
پیاپی 33 (اسفند 1387)

  • ویژه علوم تربیتی
  • تاریخ انتشار: 1388/10/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • دیبا سیف، رحمت الله مرزوقی * صفحه 1

    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه باورهای معرفت شناختی و خودکارآمدی با عملکرد تحصیلی در درس علوم تجربی بود. بدین منظور گروهی متشکل از 475 دانش آموز سال سوم راهنمائی از 10 مدرسه دولتی مشتمل بر مدارس تیزهوشان، نمونه دولتی و عادی دولتی انتخاب شدند و به عنوان آزمودنی در این پژوهش شرکت نمودند. ابزارهای مورد استفاده در این تحقیق، مقیاس «ارزیابی باورهای معرفت شناختی درباره علوم فیزیکی» و «مقیاس خودکارآمدی در علوم تجربی» بود. نتایج حاصل از محاسبه ضرائب همبستگی و تحلیل های رگرسیون چند متغیره نشان داد که روابطی پیچیده بین ابعاد باورهای معرفت شناختی و خودکارآمدی در درس علوم تجربی برقرار است. در این میان، مهم ترین عوامل پیش بینی کننده ابعاد خودکارآمدی دانش آموزان در درس مذکور، دو بعد پیچیدگی ساختار دانش و یادگیری تدریجی و تجمعی می باشد. یافته های پژوهش به وضوح مبین آن است که هر چه دانش آموزان ساختار دانش تجربی را منسجم تر و فرآیند یادگیری را تدریجی و تجمعی تر بدانند، خودکارآمدی بیش تر ی را در حل مسائل، آزمون و کاربرد این درس تجربه می نمایند. افزون بر این، تحلیل مسیر نشان داد که خودکارآمدی، قوی ترین عامل پیش بینی کننده عملکرد تحصیلی است و ابعاد باورهای معرفت شناختی به طور عمده از طریق خودکارآمدی، عملکرد تحصیلی دانش آموزان را در درس علوم تجربی پیش بینی می کنند.

    کلیدواژگان: معرفت شناختی، خودکارآمدی، عملکرد تحصیلی، علوم تجربی
  • آرین قلی پور، علی پیران نژاد، سمیرا فاخری کوزه کنان، فتانه قلی پور صفحه 15

    نیروی انسانی مولد، متمایزکننده کشورهای توسعه یافته و فقیر است. مطالعات نشان داده است که نیروی انسانی ملل توسعه یافته از عزت نفس بالا و درماندگی پایین و کانون کنترل درونی برخوردار هستند و از این رو تلاش برای افزایش عزت نفس و کاهش احساس درماندگی یکی از برنامه های بلند مدت کشورها در چشم اندازهای 20 ساله و 50 ساله شده است. در این تحقیق تاثیر عدالت در ارتقای عوامل شناختی همچون عزت نفس، کانون کنترل درونی و کاهش عوامل شناختی همچون درماندگی اکتسابی و اثر گلم مدنظر قرار گرفته و یافته های تحقیق حاکی از وجود رابطه معنا دار و مثبت بین عدالت اجتماعی و عزت نفس، عدالت اجتماعی و کانون کنترل درونی، و رابطه معنادار و معکوس بین عدالت و درماندگی اکتسابی و عدالت و اثر گلم است. لذا برای ارتقاء عزت نفس و کانون کنترل درونی، ضروری است که نهادهای آموزشی بر استقرار عدالت در این نهادها اهتمام ورزند تا ضمن ارتقای این سه عامل شناختی سازنده، همزمان از خطرات درماندگی اکتسابی و اثر گلم جلوگیری شود. جامعه آماری شامل دانشگاه ها و مدارس است که 907 نفر به عنوان نمونه انتخاب شده اند. طبق یافته های تحقیق، همبستگی بین عدالت و عزت نفس، کانون کنترل درونی رابطه علی مثبت و بین عدالت و درماندگی اکتسابی و اثر گلم رابطه علی منفی وجود دارد.

    کلیدواژگان: عوامل شناختی، عزت نفس، کانون کنترل، درماندگی اکتسابی، اثر گلم، عدالت
  • علی اکبر سیف، جلیل فتح آبادی صفحه 29
    هدف اصلی تحقیق حاضر تعیین رویکردهای مطالعه دانشجویان و بررسی رابطه رویکردهای عمقی و سطحی مطالعه با جنسیت، پیشرفت تحصیلی و مدت تحصیل دانشجویان در دانشگاه است. به این منظور پرسشنامه رویکردهای مطالعه بر روی تعداد 116 نفر از دانشجویان ترم های دوم، چهارم، و ششم رشته های روان شناسی و علوم تربیتی دانشگاه شاهد اجرا شد و در نهایت پرسشنامه های مربوط به 100 نفر از پاسخگویان تحلیل شد. اطلاعات مربوط به پیشرفت تحصیلی آن ها (معدل دروس گذرانده شده در ترم های قبل) و مدت تحصیل آن ها در دانشگاه هم جمع آوری شد. نتایج به دست آمده از این پژوهش نشان می دهد که بنا به اظهار دانشجویان میزان استفاده آن ها از راهبردهای عمقی مطالعه از راهبردهای سطحی بیش تر است. بررسی رابطه میان رویکردهای مطالعه و پیشرفت تحصیلی نشان می دهد که بین نمره رویکرد عمقی مطالعه با پیشرفت تحصیلی همبستگی مثبت و بین نمره رویکرد سطحی مطالعه با پیشرفت تحصیلی همبستگی منفی معنادار وجود دارد. هم چنین بین نمرات رویکرد عمقی دانشجویان ترم های مختلف تفاوت معنادار دیده می شود. براین اساس نمره رویکرد عمقی دانشجویان ترم دوم از دانشجویان ترم های چهارم و ششم بالاتر است. وقتی از میانگین نمرات عمقی و سطحی به عنوان نقطه برش برای تقسیم دانشجویان به دو دسته عمقی و سطحی استفاده می شود، رابطه معناداری بین جنسیت دانشجویان و رویکرد مطالعه آن ها دیده نمی شود.
    کلیدواژگان: رویکردهای مطالعه، رویکردهای سطحی و عمقی، پیشرفت تحصیلی، جنسیت، سابقه تحصیلی
  • رضا جعفری هرندی، سید ابراهیم میرشاه جعفری، محمد جواد لیاقت دار صفحه 41
    این پژوهش از نوع مطالعات کیفی است که با دو روش تطبیقی و توصیفی- تحلیلی به بررسی سیر تحول برنامه ی درسی آموزش علوم در جهان، پرداخته است. بدین منظور اسناد و مدارک مربوط به موضوع در کشورهای پیشرو و منتخب در زمینه علوم و فناوری گردآوری و بررسی شده تا نتایج پژوهش آماده شود. مقاله حاضر تلاش می نماید، مراحل مختلف سیر تحول آموزش علوم در جهان و عناصر اساسی هر مرحله شامل هدف ها، محتوا، روش های تدریس و شیوه های ارزشیابی را مورد مطالعه و بررسی قرار دهد.
    نتایج به دست آمده، پنج مرحله را در سیر تحول برنامه ی درسی آموزش علوم از نیمه دوم قرن نوزدهم تاکنون، مشخص و معرفی نموده است. در مرحله اول از سال 1850 تا 1920، آموزش علوم صرفا به دنبال آماده کردن دانش آموزان برای گذراندن امتحانات ورودی دانشگاه ها و ادامه تحصیلات بوده است. در مرحله دوم از سال 1920 تا 1957، آموزش علوم به دنبال آماده کردن دانش آموزان برای انجام کارهای عملی و حل مسایل روزانه زندگی بود. در مرحله سوم از سال 1957 تا 1980، آموزش علوم به دنبال پرورش افراد از دوران کودکی و شناخت محیط و سازش خلاق با آن بوده است. در مرحله چهارم از سال 1980 تا 2000، به فرآیند پژوهش، حل مسئله و طرح و توسعه مهارتهای تفکر در آموزش علوم اهمیت بیشتری داده شد. مفهوم «سواد علمی» مطرح شد. در مرحله پنجم از سال 2001 به بعد، پرورش سواد علمی- فناورانه چند بعدی هدفی اساسی است. تقویت یادگیری مادام العمر نیز مد نظر است. نتایج به دست آمده از این پژوهش می تواند به برنامه ریزان، مؤلفان کتاب های درسی و معلمان و سایر علاقه مندان کمک نماید تا با دید وسیع تری نسبت به تدوین بهتر برنامه درسی، تغییر برنامه درسی و انتخاب مناسب تر اهداف، محتوا، روش های تدریس و شیوه های ارزشیابی اقدام نمایند.
    کلیدواژگان: بررسی تطبیقی، برنامه درسی، آموزش علوم، عناصر برنامه درسی آموزش علوم
  • محمدحسن میرزامحمدی، جمال عبدالملکی صفحه 67
    امروزه نیروی انسانی هر سازمانی به عنوان استراتژیکی ترین عامل، مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته است، وجود نیروی انسانی کارآمد و متعهد نسبت به انجام وظایف و ارائه خدمات نتایج مطلوب تری را برای سازمان به ارمغان خواهدداشت، لذا در مقاله حاضر به بررسی رابطه تعهد سازمانی کارکنان با کیفیت ارائه خدمات آنان خواهیم پرداخت. روش تحقیق به کار گرفته شده توصیفی _ پیمایشی می باشد، جامعه آماری کلیه کارکنان اداری و آموزشی غیر هیات علمی دانشگاه شاهد در سال تحصیلی 85-84 است، که با توجه به آخرین آمار موجود حجم جامعه آماری برابر با 418 نفر می باشد لذااز این تعداد 279 نفر مرد و 139 نفر زن می باشند. در این طرح تحقیق جهت انتخاب نمونه مناسب (نمونه نماینده واقعی جامعه) از روش نمونه گیری طبقه بندی وجهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه تعهد سازمانی 12 سؤالی آلن و می یر و پرسشنامه 22 سؤالی کیفیت ارائه خدمات پاراسورامن استفاده شد. جهت سنجش پایایی پرسشنامه ها از روش کرانباخ استفاده شد. ضریب آلفای کرانباخ حاصل به ترتیب برابر با 86/0 و89/0 به دست آمد که نشان دهنده پایایی خوب ابزاراست برای تجزیه و تحلیل داده های گردآوری شده، از روش های آمار توصیفی: فراوانی، درصد، میانگین، انحراف معیار، و واریانس ودر تحلیل استنباطی داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و بهره گیری از روش های آزمون ضریب همبستگی پیرسون، آزمون تحلیل واریانس یک سویه (ANOVA) آزمون Tمستقل، و آزمون تعقیبی SCHEFFE جهت تعیین رابطه بین متغیرهای مختلف استفاده شد. یافته های تحقیق عبارتند از:میزان تعهد سازمانی کارکنان با میزان کیفیت ارائه خدمات و ابعاد آن: ثبات و پایایی، میزان پاسخگویی، اطمینان، همدلی و وضعیت ظاهری آنان رابطه داردهمچنین میزان تعهد سازمانی کارکنان با متغیر های جنس، سن، مدرک تحصیلی، وضعیت استخدام و سنوات خدمت آنان رابطه دارد.
    کلیدواژگان: تعهد سازمانی، کیفیت خدمات، ثبات و پایایی، پاسخگویی، اطمینان، همدلی، عوامل ظاهری و ملموس
  • محسن گل پرور، حمیدرضا عریضی صفحه 85
    روابط بین مؤلفه های تعهد سازمانی (تعهد همانندسازی شده، تعهد مبادله ای و تعهد پیوستگی) با جایگزین های شغلی، میل به ماندن و تمایل به ترک خدمت طی یک مطالعه فراتحلیلی با استفاده از15 مطالعه و حجم نمونه کلی 4129 نفر در این پژوهش مورد بررسی قرار گرفت. روش فراتحلیلی مورد استفاده در این پژوهش، فن هانتر واشمیت بوده که از آن طریق برای روابط بین تعهد همانند سازی شده، مبادله ای و پیوستگی با جایگزین های شغلی، میل به ماندن و ترک خدمت اندازه رابطه محاسبه شد. اندازه رابطه محاسبه شده در این فراتحلیل با توجه به فن هانتر و اشمیت فقط براساس ضرایب همبستگی ساده(مرتبه صفر) بوده و امکان وارد کردن نتایج تحلیل رگرسیون در آن وجود نداشته است. شواهد حاصله حاکی از آن بود که بین جایگزین های شغلی با تعهد همانندسازی شده، تعهد مبادله ای و تعهد پیوستگی اندازه رابطه معکوس معنادار (165/0- برای تعهد پیوستگی تا 43/0- برای تعهد مبادله ای، 01/0P<) وجود دارد. همچنین بین میل به ماندن با تعهد همانندسازی شده، تعهد مبادله ای و تعهد پیوستگی اندازه رابطه معنادار مثبت (315/0 برای تعهد پیوستگی تا 43/0 برای تعهد همانندسازی شده، 01/0P<)، اما بین ترک خدمت و تعهد همانندسازی شده، تعهد مبادله ای و تعهد پیوستگی (312/0- برای تعهد پیوستگی تا 43/0- برای تعهد مبادله ای، 01/0P<) اندازه رابطه منفی معنادار وجود دارد. چنانکه مشخص است هر سه بعد میل به ماندن، ترک خدمت و جایگزین های شغلی با تعهد پیوستگی دارای کمترین ارتباط و با تعهد مبادله ای و سپس تعهد همانندسازی شده دارای بالاترین ارتباط هستند. در همین راستا برخی جهت گیری های تحقیقاتی برای آینده مورد بحث قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: تعهد سازمانی، تعهد همانندسازی شده، تعهد مبادله ای، تعهد پیوستگی، جایگزین های شغلی، میل به ماندن، ترک خدمت، فراتحلیل، همبستگی
|
  • D. Seif, R. Marzooghi Page 1

    The purpose of this study was to investigate the relationship between the dimensions of epistemological beliefs, self-efficacy and academic achievement in physical sciences (physics, chemistry). To achieve this end, 475 students (241 females and 235 males) were selected from 10 guidance schools in Shiraz through selective sampling. Their average age was 13 with the standard deviation of 6 months. The "epistemological Beliefs assessment of physical science" (EBAPS) and "physical Science self-efficacy scales" (PSSS) were used as measurement instruments. The construct validity of both scales was investigated through factor analysis. This analysis determined four factors in EBAPS, that is complex structure of knowledge, gradual/summative learning, incremental ability and evolving knowledge. Factor analysis revealed three factors in PSSS (problem solving efficacy, course self-efficacy and application self-efficacy). Cronbach alpha coefficient for these subscales varied from 0.47 to 0.92. Multiple regression analysis of data indicated complex relationships exist between the dimensions of epistemological beliefs and self-efficacy. Moreover, strongest predictive variable of problem-solving self-efficacy was complex structure of knowledge. In addition, gradual summative learning was the strongest predictor of course self-efficacy. Application self-efficacy was also predicted by these dimensions of epistemological beliefs. The course analysis revealed that self-efficacy is the mediator variable between epistemological beliefs and academic achievement. In general, these findings suggest that student's beliefs about the nature of scientific knowledge and learning can affect their academic achievement, both directly and indirectly, through self-efficacy expectations. The observed relationships correspond closely to the hypothesized model.

  • A. Gholipour, A. Pirannejad, S. Fakheri Kozekanan, F. Gholipour Page 15

    Productive manpower differentiates developed countries from the undeveloped ones. Studies have indicated that human resources in the developed countrids have high self-esteem and internal locus of control. Therefore, strategic plans have intended to boost this trait and variable worldwide. In this article, the five-dimensional model of justice is applied to enhance self-esteem and internal locus of control. The sample included 907 students in the schools and universities. The results demonstrate that there is a significant difference and social justice and self-esteem. There is also a positive correlation between the latter and internal locus of control. On the other hand, it is confirmed that implanting justice is necessary to decrease Golem effect and learned helplessness both in educational institutions and society.

  • Page 29
    This study aims at determining the different approaches to lesson study by university students. It also investigates the relationship of studying methods to the academic achievement, gender and educational experience at shahed university. For this purpose, 116 university students of psychology and educational sciences (both male and female) were selected from humanities faculty. They completed the assist (Approaches and Study skills inventory for students). The data concerning their GPA (Grand Point Average) and their educational experience (the years they have been at the university for their education) were obtained through questionnaires, sixteen of shich were excluded; hence the remaining 100 questionnaires were analyzed. The results indicated that university students reported themselves as more typically involved in deep studying than other studying strategies, specially during exam preparation. The findings showed that GPA was positively correlated with the application of deep studying approaches. However, it was negatively related to more superficial methods. Moreover, a significant difference was detected between the years of education and studying skills. Thus, the freshmen adopted deep studying approaches more than sophomores and juniors. The findings also revealed that university conditions encourage the students to adopt superficial approaches to study. In addition sex had no significant effect on the study skills, both males and females had similar approaches to studying.
  • R. Jafari Harandi, S.E. Mirshah Jafari, M.J. Liaghatdar Page 41
    This research is a qualitative study of evolutionary course of curriculum planning in educational sciences worldwide. Both comparative and descriptive analysis were applied. The relate literature concerning this issue were obtained from the developed countries. The results indicate five stages in this regard. The first was from 1850 to 1920, during which educational sciences simply prepared the students for the entrance exams of the universities and to help them pursue their studies and higher education. In the second period (from 1920 to 1957), the educational sciences wanted to engage the students in practical cources concerning their daily life. The third stage (from 1957 to 1980) in which the educational sciences educated people from childhood so that they could recognize their environment and become adapted to it. From 1980 to 2000 which was the fourth stage, the research process, problem solving, designing and development of thinking skills were introduced. Moreover, the concept of scientific literacy was suggested. In the last stage (from 2001 … on) the basic aim is to develop scientific- technologic literacy. Also, lifelong learning is reinforced during this stage. The present paper studies these different stages as well as their essential elements including the objectives, contents, teaching method and evaluation techniques. The finding of such a study may shed lights over a wide range of subjects; for instance, developing curriculum and changing it, or choosing more appropriate goals and objectives, contents, teaching methods and evaluation techniques by curriculum planners, textbook writers, teachers and other interested individuals.
  • M.H. Mirzamohammadi, J. Abdolmaleki Page 67
    This is a descriptive survey. The statistical population of which were all the non-academic educational staff at shahed university during 2005-6 (n= 478). 279 individuals were male and the remaining 139 were female. The categorical sampling was applied to select the subjects. "Allen and Mays" questionnaire was completed by them, that included twelve items dealing with organization a commitment. Parasouramen's 22 item questionnaire concerning the "service quality" was also used to collect the data. To assess the questionnaire's reliability, Cronbach's alpha was estimated. The co-efficient of which were 0.86 and 0.89, respectively. Descriptive methods such as frequency, percentage, average (mean), standard deviation and variance were also applied to the data, as well as, Pearson's coefficient test of one-way ANOVA, independent t-test, and Scheffe were performed. The research findings indicate the level of th organizational commitment is significantly related to the quality of services presented. It is also positively correlated with other aspects of consistency, reliability, responsibility, confidence, sympathy and appearance. Furthermore, a significant relationship exists among organizational commitment and gender, age, education, employment status as well as their work experience.
  • M. Golparvar, H.R. Oreizi Page 85
    On the basis of meta-analysis, the relationships among different dimensions of organizational commitment (identification, exchange and affiliation commitments) and job alternative, tendency remain and turnover were investigated. Fifteen studies were performed and 4129 subjects took part in the studies. Hunter and schmitt's technique was selected for meta-analysis. The effect size was computed. The results indicate that there is negative correlation among these three dimension of organizational commitment and job turnover (ranging from-0.165 for affiliation commitment to- 0.43 for the exchange commitment, P< 0.01). Whereas, a positive relationship was observed for the above- mentioned dimension of organization commitment and tendency to remain (ranging from 0.316 for the affiliation commitment to 0.43 for the identification commitment, P< 0.05). However, a negative correlation exists among these dimensions and turnover (ranging from -0.312 for affiliation commitment to -0.43 for the exchange commitment). Based on the obtain results, additional suggestions are offered for further studies.