فهرست مطالب

روانشناسی پیری - سال دوم شماره 2 (پیاپی 5، تابستان 1395)

نشریه روانشناسی پیری
سال دوم شماره 2 (پیاپی 5، تابستان 1395)

  • 352 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1395/06/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عاطفه صداقتی، ملاحت ملاحت امانی صفحات 81-90
    پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه بین شادکامی و حیطه های خاص امیدواری با میزان بهره برداری از فضاهای شهری در سالمندان انجام شد. تعداد 100 فرد سالمند شهر بجنورد در قالب دو گروه 50 تایی استفاده مکرر و عدم استفاده از پارک ها و فضاهای عمومی بصورت نمونه گیری خوشه ایدو مرحله ای انتخاب شدند. شرکت کنندگان تحقیق پرسشنامه های شادکامی آکسفورد وابعاد خاص امیدواری سیمپسون را تکمیل کردند. روش تحقیق، توصیفی از نوع همبستگی است که تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی و تحلیل ممیز به روش ورود انجام گرفت. نتایج نشان داد که متغیرهای شادکامی و امیدواری قادر به تمایز بین گروه استفاده کننده مکرر از فضاهای شهری و گروه عدم استفاده کننده از این فضاها می باشد و تابع تشخیصی بطور موفقیت آمیزی برای 93 درصد از نمونه دسته بندی درستی را انجام داده است. با توجه به میزان لامبدای ویلکز، بیشترین تفاوت دو گروه به ترتیب مربوط به امیدواری در حوزه های روابط خانوادگی، ارتباط با دوستان و اوقات فراغت و کمترین تفاوت مربوط به میزان شادکامی است. استفاده از فضاهای شهر در سالمندان با میزان بالاتری از امیدواری و شادکامی مرتبط است.
    کلیدواژگان: شادکامی، امیدواری، فضای شهری، سالمندان
  • علیرضا کاکاوند* صفحات 91-101
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر ذهن آگاهی بر نگرش های ناکارآمد و نشانه های افسردگی در زنان سالمند مبتلا به اختلال افسردگی انجام شد. روش پژوهش، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه ی پژوهش حاضر، شامل کلیه ی زنان سالمند مبتلا به افسردگی اساسی شهر قزوین در سال 1394 بود که به روش نمونه گیری در دسترس، تعداد 70 نفر به طرح پژوهشی معرفی شدند و بر اساس ملاک های ورود به پژوهش 30 نفر (زن سالمند) در طرح نهایی قرار گرفتند و در قالب دو گروه آزمایش و کنترل همتا شدند. ضمن اینکه آزمودنی های هر دو گروه توسط روانپزشک تحت دارودرمانی قرار داشتند، آزمودنی های گروه آزمایش، تحت هشت جلسه گروهی ذهن آگاهی قرار گرفتند. پس از پایان مداخله در هر دو گروه، پس آزمون اجرا شد و بعد از یک ماه پیگیری انجام شد. داده ها به کمک روش آماری تحلیل کوواریانس یک راهه و تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر تحلیل شدند و نتایج نشان داد که ذهن آگاهی بر کاهش نگرش های ناکارآمد موثر نبوده ولی بر کاهش نشانه های افسردگی موثر بوده است.
    کلیدواژگان: افسردگی، زنان سالمند، ذهن آگاهی، نگرش های ناکارآمد
  • فضل الله میردریکوند، هادی پناهی، نسرین سادات حسینی رمقانی صفحات 103-113
    توجه و تمرکز بر روی متغیرهای پیش بین احساس تنهایی در سالمندان مقدمه ای است برای درمان موفقیت آمیز احساس تنهایی و کاهش پیامدها و عوارض جدی آن. در این راستا هدف این پژوهش، بررسی نقش مهارت های ارتباطی، حمایت اجتماعی و ناتوانی در پیش بینی احساس تنهایی سالمندان بود. طرح پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری را کلیه سالمندان شهر تهران در سال 1395 تشکیل می دادند، به روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی 400 نفر از سالمندان ساکن منزل از مناطق مختلف شهر تهران انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از مقیاس تجدید نظر شده احساس تنهایی (راسل،1980)، پرسشنامه مهارت های ارتباطی بین فردی (کوئین دام، 2004)، پرسشنامه حمایت اجتماعی (وینفیلد، وینفیلد و تیگمان، 1992) و مقیاس 8 سوالی ناتوانی پرسشنامه سنجش سلامت استانفورد استفاده شد. به منظور تحلیل داده ها از روش همبستگی گشتاوری پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه گام به گام استفاده شد. نتایج روش-های آماری، همبستگی های منفی و معناداری بین مهارت های ارتباطی و حمایت اجتماعی با احساس تنهایی و همبستگی مثبت و معناداری بین میزان ناتوانی و احساس تنهایی نشان داد. نتایج رگرسیون چندگانه نشان داد که 48 درصد از واریانس احساس تنهایی از طریق مهارت های ارتباطی، حمایت اجتماعی و ناتوانی قابل پیش بینی است. نتایج این پژوهش تلویحات مهمی در خصوص اهمیت متغیرهای مهارت های ارتباطی، حمایت اجتماعی و ناتوانی در تجربه احساس تنهایی سالمندان دارد.
    کلیدواژگان: احساس تنهایی، مهارت های ارتباطی، حمایت اجتماعی، ناتوانی، سالمندان
  • علی تقوایی نیا، سارا دلاوری زاده صفحات 115-124
    معنا در زندگی سالمندان به طرز پیچیده ای با بهزیستی درآمیخته است و نقش موثری بر توانایی آنها در کنار آمدن مثبت با فشارهای روانی و چالش ها دارد. هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی معنادرمانی گروهی بر افزایش بهزیستی روان شناختی معلمان زن بازنشسته سالمند بود. طرح پژوهش، نیمه تجربی و از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه ی آماری پژوهش شامل کلیه معلمان زن بازنشسته ی سالمند کانون بازنشستگان شهر یاسوج بود. جهت انتخاب گروه نمونه ی واجد شرایط، بعد از اعلام فراخوان، 40 نفر از زنان شرکت کننده که نمرات شان یک انحراف معیار پایین تر از میانگین بود به شیوه ی نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب و در دو گروه آزمایشی و گواه گمارده شدند. پس از انتخاب تصادفی گروه های آزمایشی و گواه، مداخله ی آزمایشی (معنادرمانی گروهی) بر روی گروه آزمایش به مدت 10 جلسه 90 دقیقه ای و یک بار در هفته اجرا گردید. پس از اتمام برنامه ی آموزشی از هر دو گروه پس آزمون به عمل آمد. برای جمع آوری داده ها از مقیاس بهزیستی روان شناختی ریف (1989) و پروتکل درمان متمرکز بر معنادرمانی استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها، آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیری به کار گرفته شد. نتایج نشان داد مداخله ی مبتنی بر معنادرمانی گروهی منجر به افزایش بهزیستی روان شناختی گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل شد. یافته های این پژوهش به طور بالقوه، تلویحات کاربردی مهمی برای متخصصان و درما نگران جهت اهتمام ویژه به آموزش معنادرمانی در مسیر کمک به زنان سالمند دارد.
    کلیدواژگان: معنی درمانی، بهزیستی روانشناختی، سالمندی
  • یوسف کبیری نسب، حسن عبدالله زاده* صفحات 125-132
    سالمندی معمولا جنبه های مثبت و منفی دارد. به علت برخی مشکلات در جنبه های فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی و روان شناختی ابعاد منفی می تواند بزرگ نمایی شود و بر جنبه های بدنی و روان شناختی سالمندان اثر منفی بگذارد. هدف این مطالعه تعیین اثر آموزش ذهن آگاهی مبتنی بر پذیرش تعهد بر هوشیاری بدن و ابراز هیجان سالمندان بود. روش این پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. 30 نفر از سالمندان زن مجتمع بهزیستی بهشهر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و بصورت تصادفی در دو گروه 15 نفره آزمایش و کنترل جای داده شدند. شرکت کنندگان با پرسش نامه های ابرازگری هیجان کینگ و آمونز و هوشیاری بدن مک کینلی و هاید مورد ارزیابی قرارگرفتند. گروه آزمایش به مدت 8 جلسه 60 دقیقه ای با استفاده از دستورالعمل فلکسمن مورد آموزش قرار گرفتند. داده ها با استفاده از روش تحلیل کوواریانس بررسی شد. یافته ها نشان دادند که گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل در مرحله پس آزمون در هوشیاری بدن و ابراز هیجان (05/0>P) بهبود یافته اند. بنابراین، آموزش ذهن آگاهی مبتنی بر پذیرش و تعهد موجب افزایش هوشیاری بدن و ابراز هیجان سالمندان شهرستان بهشهر شد. استفاده از این روش به عنوان مداخله ای اثرگذار برای سالمندان پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: هوشیاری بدن، ابراز هیجان، ذهن آگاهی مبتنی بر پذیرش
  • اعظم مرادی، آسیه شریعتمدار صفحات 133-141
    با توجه به رشد سریع جمعیت سالمندان در قرن 21 به ویژه در کشورهای در حال توسعه، توجه به برآورده کردن نیازهای جسمانی و روانی سالمندان ضروری است. پژوهش حاضر به منظور مقایسه اضطراب مرگ و احساس تنهایی در در سالمندان با جهت گیری زندگی خوش بینانه و بدبینانه انجام شده است. این پژوهش توصیفی از نوع علی- مقایسه ای بود. بدین ترتیب که دو گروه از سالمندان (با جهت گیری زندگی خوشبینانه و بدبینانه) از نظر متغیرهای اضطراب مرگ و احساس تنهایی مورد مقایسه قرار گرفتند. جامعه آماری کلیه سالمندان (6041 نفر) کانون بازنشستگان هواپیمایی ملی ایران (هما) در شهر تهران بودند که در سال 1394 مورد بررسی قرار گرفتند. نمونه این پژوهش 100 نفر بود که از این تعداد 50 نفر با جهت گیری زندگی خوشبینانه (37 مرد و 13 زن) و 50 نفر با جهت گیری زندگی بدبینانه (37 مرد و 13 زن) بود که به روش نمونه گیری در دسترس از این کانون انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های اضطراب مرگ، احساس تنهایی و مقیاس جهت گیری زندگی استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل واریانس چند متغیره (MANOVA) استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که بین اضطراب مرگ و احساس تنهایی در در سالمندان با جهت گیری زندگی خوش بینانه و بدبینانه تفاوت معنادار وجود دارد (05/0>p). بنابراین با توجه به نتایج بدست آمده می توان نتیجه کرد که وجود جهت-گیری خوشبینانه می تواند در کاهش مشکلات روانی سالمندان تاثیر داشته باشد.
    کلیدواژگان: اضطراب مرگ، احساس تنهایی، جهت گیری زندگی خوش بینانه و بدبینانه، سالمندان
  • مهدی غلامی، فریبا حافظی، پرویز عسگری، فرح نادری صفحات 143-151
    ذهن آگاهی به عنوان توجه پذیرا و آگاهی به تجارب و وقایع زمان حال تعریف می شود در کنار ذهن آگاهی درمانی منابع معنوی نیز از جمله نیروهای درونی بیماران است که در یکپارچگی یا تمامیت جسم، روان آنان نقش بسیاری دارد بنابراین هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی راهبرد های ذهن آگاهی و مهارت مقابله معنوی بر اضطراب مرگ و فشار خون در سالمندان مبتلا به فشار خون بالااست. طرح تحقیق نیمه آزمایشی به صورت پیش آزمون – پس آزمون با گروه گواه بوده و جامعه این پژوهش حاضر شامل 62 نفر از زنان ومردان سالمند مراجعه کننده به مرکز نگهداری روزانه سالمندی شهرستان بهشهر می باشند.نمونه تحقیق شامل 30 نفر شرکت کننده به صورت تصادفی بوده است. جهت گردآوری داده ها از 1 پرسشنامه و یک ابزار استفاده شده است1- اضطراب مرگ تمپلر(DAS) 2-دستگاه فشار خون : در این پژوهش نیز از فشارسنج عقربه ای جهت سنجش فشار خون سالمندان استفاده شده است. همچنین جهت تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل کواریانس تک متغیری و چندمتغیری استفاده شده است.نتایج نشان دادند که مداخله درمانی ذهن آگاهی و مداخله مهارت مقابله معنوی بر کاهش اضطراب مرگ و کاهش فشارخون سالمندان تاثیرمثبت داشته است اما در مقایسه دو مداخله تفاوت معناداری بین این دو شیوه ی درمان وجود نداشته است .با توجه به اثر مثیت مداخله درمانی ذهن آگاهی و همچنین مداخله مهارت مقابله معنوی بر کاهش اضطراب مرگ و کاهش فشارخون سالمندان استفاده از این دو مداخله در این جهت پیشنهاد می شود .
    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، مهارت مقابله معنوی، اضطراب مرگ، فشار خون، سالمندان
|
  • Atefeh Sedaghati, Malahat Amani Pages 81-90
    This study aimed to determine the relationship between happiness, specific scales of hope & the utilization of urban spaces among the elderly. A total of 100 elderly divided into two groups of 50 "frequent" and "non" use of parks and public spaces in Bojnord city in a two-stage cluster sampling were selected. Participants research, completed Oxford Happiness questionnaire and Simpson Certain aspects of Hope. The research methodology is descriptive by correlational analysis and in order to analyze the data descriptive statistical and discriminative analysis with enter method was used. Results show that variables of happiness and hope are able to distinguish groups of "frequent use" and "non-use of urban spaces and diagnostic function successfully for 93% of the category done properly. According to the Wilk's Lambda testing, the maximum difference between two groups, is relating to hope in family relationships, hope in friends relationships and hope in the field of leisure and minimum difference is related to happiness. The use of city spaces in the elderly is associated with a greater degree of hope and happiness.
    Keywords: Happiness, Hope, Urban Spaces, Elderly
  • Alireza Kakavand* Pages 91-101
    The purpose of the current study was to investigate the efficiency of mindfulness on dysfunctional attitudes and depression symptoms in elderly patients suffering from depression disorder. The design of this study was quasi experimental pretest – posttest design with control group. The subjects of the study included all elderly women suffering from severe depression in Qazvin during the year 2016 that by using convenience sampling method, only 70 of them were introduced to the research plan and finally according to an objective set of criteria for participation in the study, only 30 patients (elderly women) were selected and matched with control and experimental groups. Patients in both groups received drug therapy prescribed by a psychiatrist and in addition, the experimental group underwent eight sessions of mindfulness. After the intervention in both groups, the post-test was performed and after one month, follow-ups were done. All participants before and after treatment and during a follow-up period of one month completed Beck’s Depression Inventory (1961) and Dysfunctional Attitude Scale (1978). Using statistical methods of one-way analysis of covariance and analysis of variance with repeated measures (ANCOVA) the data was analyzed and the results showed that mindfulness has no effect on reducing dysfunctional attitudes, however it can reduce depression symptoms.
    Keywords: Depression, dysfunctional attitudes, elderly women, Mindfulness
  • Fazlolah Mirdrikvand, Hadi Panahi, Nasrin Sadat Hoseyni Ramaghani Pages 103-113
    Attention and concentration on loneliness feeling predictor variables in the elderly are an introduction to successful treatment of loneliness feeling and decreasing its serious consequences. The purpose of this study was the role of communication skills, social support and disability in predicting loneliness feeling of the elderly. This is descriptive-correlational study. The statistical population of this study were all elderly in Tehran at 2016. In this study, 400 elderly who living at home were selected by random cluster sampling from different areas of Tehran city. The revised UCLA loneliness scale (Russell, 1980), Interpersonal Communication Skills (queendom, 2004) Social support questionnaire (Winefield, Winefield, & Tiggemann, 1992), and Stanford Health assessment questionnaire 8-item disability index were used to collect information. In order to analyze obtained data Pearson Product Moment Correlation and Multiple Regression method were employed. Statistical results indicated the negative significant Correlations between communication skills and social support with loneliness feeling and a positive significant correlation between disability with loneliness feeling. Multivariate regression analysis showed that 48 percent of the variance in loneliness feeling of the elderly is explained by the communication skills, social support and disability. The results of this study had significant implications about the importance of communication skills, social support and disability variables in the loneliness feeling of the elderly.
    Keywords: Loneliness Feeling, Communication Skills, Social Support, Disability, Elderly
  • Ali Taghvaeenia, Sara Delavarizadeh Pages 115-124
    The purpose of this research was to investigate effectiveness of group logotherapy on the increase of psychological well-being in elderly retired women of the retirement center of Yasouj has been investigated. The subjects were all the elderly retired women who were registered as the member of this center. The sample includes forty persons who were randomly selected among the volunteers in participating of this study whose scores were one standard deviation lower then the mean. They were divided by two groups: The control group and the experimental group. The instruments which were used in this study Psychological Well-being Scale (Ryff,1989). This research is ansemi-experimental design which has a pretest and post test with control group. After random selection of control and experimental groups, the experimental treatment (group logo therapy) was done on experimental group for ten session (each session ninety minutes and once a week).After doing the treatment post tests were given to both groups .In order to analyze the data the multivariate analysis of variance (MANOVA) was used .The result showed that the group logo therapy caused the increase of psychological well-being in experimental group in comparison to the control group. The findings of this study have potentially important implication for professionals and special attention to group logotherapy for adjustment of elderly retired women Keywords: group logotherapy, psychological well-being, elderly
    Keywords: logotherapy, psychological well, being, adult
  • Hoseiin Abdolahzade* Pages 125-132
    Aging usually has positive and negative aspects. Due to some problems in the cultural, economic, social and psychological aspects, negative dimensions can be magnified, leaving negative effects on psychological and physical aspects of the elderly .The aim of this study was to determine the effectiveness of mindfulness training based on acceptance and commitment on body consciousness and emotional expression of the elderly. The design of this study was quasi experimental, pretest-posttest control group. Thirty elderly women of Behzisti institution of Behshahr city were selected by convenience sampling and randomly allocated in two groups of 15 (experimental and control). Participants filled out the Emotional Expressiveness Questionnaire (EEQ; King & Emmons, 1990) and The Objectified Body Consciousness Scale (McKinley & Hyde, 1996). The experimental group received training for 8 sessions of 60-minute by the Flaxman protocol. Data were analyzed by analysis of covariance and SPSS version 20 software. . Results suggested that the experimental group compared with the control group have improved on body consciousness and emotional expression in posttest (p
    Keywords: Body consciousness, emotional expression, acceptance-based mindfulness
  • Azam Moradi, Asieh Shariatmadari Pages 133-141
    Due to the rapid growth of the elderly population in the 21st century, especially in developing countries, pey attention to the physical and psychological needs of the elderlies is essential. This study aimed to compare anxiety and loneliness of death in the elderly with Life Orientation optimistic and pessimistic . This study was causal-comparative. Thus, the two groups of elderly (optimistic and pessimistic of Life Orientation) were compared death anxiety and loneliness. All the elderly population (6041 people) retirement center's national airline Iran (Homa) in Tehran were chosen who were examined in 1394. To collect the data, death anxiety, loneliness and life orientation scale was used. To analyze the data, multivariate analysis of variance (MANOVA) was used. Analysis of the data showed that death anxiety and loneliness in the elderly with optimistic and pessimistic Life Orientation has a significant difference (P
    Keywords: Death anxiety, loneliness, optimistic, pessimistic Life Orientation, Elderly
  • Mahdi Gholmi, Fariba Hafezi, Parviz Askari, Farah Naderi Pages 143-151
    Mindfulness is defined as receptive attention and awareness of the experiences at present time. Along with mindfulness, spiritual resources are also among the patient's inner powers that play a crucial role in the integrity or completeness of their body, mind aspect. Thus, the aim of this study was to compare the efficacy of mindfulness strategies and spiritua coping skills on the anxiety of death and high blood pressure in elderly patients with hypertension. The study design was a quasi-experimental research design as pretest – posttest with control group). The study population consisted of 62 elderly women and men referred to the daily elderly care center in the city of Behshahr in 2016. The research sample consisted of 30 participants. The participants were selected randomly. For the control group. For data collection, 0ne questionnaire and a tool were used:1- Templer Death Anxiety Scale (DAS)2- Sphygmomanometer: In this study, a manometer was used to measure the elderly blood pressure. In addition, univariate and multivariate analysis of covariance were used for data analysis.The results showed that the intervention therapy of mindfulness and spiritual coping has had a positive effect on reducing death anxiety and lowering of blood pressure in the elderly. However, comparing the two interventions, no significant difference was seen between these two treatment methods.Due to the positive effect of intervention therapy of mindfulness as well as the spiritual coping skills intervention on reducing death anxiety and lowering blood pressure in elderly, it is recommended to use these two intervening method accordingly.
    Keywords: Mindfulness, spiritual coping skills, Death anxiety, Blood pressure, Elderly