فهرست مطالب

مجله دانش زراعت
پیاپی 3 (1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علیرضا مقدم خمسه، مجید امینی دهقی، جهانفر دانشیان، حمید جباری صفحه 1
    به منظور ارزیابی خصوصیات زراعی و عملکرد هیبریدهای جدید آفتابگردان در شرایط تنش کم آبی در سال 1385، سه آزمایش جداگانه روی 9 هیبرید آفتابگردان در سه رژیم آبیاری (آبیاری پس از 60، 120 و 180 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر کلاس A) و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار در مزرعه پژوهشی موسسه اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج اجرا گردید. نتایج آزمایش اثرات معنی دار تنش کم آبی را بر روی صفاتی نظیر تعداد برگ، ارتفاع نهایی گیاه، قطر ساقه، قطر طبق، قطر پوکی طبق، وزن طبق، وزن ساقه، وزن هزار دانه، عملکرد دانه، درصد روغن در سطح یک درصد نشان داد. همچنین مراحل فنولوژیکی گیاه در سطح یک درصد تحت تاثیر تنش کم آبی قرار گرفت. هیبریدهای مورد بررسی در همه صفات بجز وزن طبق با هم تفاوت معنی دار داشتند. بیشترین عملکرد دانه از تیمار آبیاری شاهد به میزان 2778 کیلوگرم در هکتار به دست آمد و در شرایط تنش متوسط و شدید کم آبی بترتیب 62 و 81 درصد کاهش یافت. بیشترین عملکرد دانه از هیبریدهای A75×R196 و A46×R73 به ترتیب با 1687 و 1630 کیلوگرم در هکتار به دست آمد. مقایسه سطوح اثر متقابل تنش و هیبرید نشان داد که در کلیه صفات مورد بررسی، تنش کم آبی تاثیر منفی بر گیاه داشت، عکس العمل هیبریدها نسبت به تنش متفاوت بود، به طوری که بیشترین عملکرد دانه در سطوح آبیاری شاهد از هیبرید A112×R82 به میزان 3482 کیلوگرم در هکتار به دست آمد، هیبرید A148×R65 در سطح تنش متوسط و هیبرید A75×R196 در سطح تنش شدید کم آبی به ترتیب با 1394 و 643 کیلوگرم در هکتار بیشترین عملکرد را به دست آوردند.
    کلیدواژگان: تنش کم آبی، عملکرد دانه، هیبریدهای آفتابگردان (، Helianthus annuus L)
  • محمد یعقوبی، خسرو عزیزی، سعید حیدری، راحله رهام، عادل نوروزیان صفحه 13
    به منظور بررسی تاثیر روش های مختلف کاربرد سولفات منیزیم و رقم بر عملکرد و اجزای عملکرد عدس در شرایط اقلیمی خرم آباد، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در دانشکده کشاورزی دانشگاه لرستان در سال زراعی 87-1386 به اجرا درآمد. در این طرح عامل اول تیمار شاهد و پنج روش کاربرد کود (خاک پاش، محلول پاشی، آغشته نمودن بذر به کود، کاربرد توام خاک پاش و محلول پاشی و روش توام تلقیح بذر و محلول پاشی کود سولفات منیزیم) می باشد. عامل رقم، در دو سطح شامل ارقام گچساران و Filip-92-12L بود. طبق نتایج تجزیه واریانس، عامل رقم بر ارتفاع بوته و وزن هزار دانه تاثیر معنی داری داشت (05/0=α)، ولی بر سایر صفات تاثیر معنی داری نداشت، همچنین تاثیر روش های کاربرد سولفات منیزیم بر عملکرد دانه، تعداد غلاف در بوته، عملکرد بیولوژیک و شاخص برداشت در سطح احتمال 01/0 و بر ارتفاع بوته در سطح احتمال 05/0 معنی دار بود ولی بر وزن هزار دانه تاثیر معنی داری نداشت. اثرات متقابل بین رقم و روش های کاربرد کود بر هیچ یک از صفات اثر معنی داری نداشت. در بین روش های کاربرد کود، حداکثر عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک با روش خاک پاش، و حداکثر وزن هزاردانه، تعداد غلاف و ارتفاع بوته با روش خاک پاش+ محلول پاشی به دست آمد، همچنین حداکثر شاخص برداشت با تیمار تلقیح بذر به دست آمد. عملکرد دانه با تعداد غلاف در بوته و عملکرد بیولوژیک همبستگی مثبت و معنی داری نشان داد. روش خاک پاش کود سولفات منیزیم و رقم Filip-92-12L جهت دست یابی به عملکرد دانه بالا مناسب ترین تیمار بودند.
    کلیدواژگان: ارقام عدس (، Lens culinaris Med)، روش های کاربرد کود و عملکرد، سولفات منیزیم
  • سعید قنبرزاده، محمدرضا چایی چی، سید محمد باقر حسینی صفحه 25
    جنگل زراعی یکی از جنبه های کشاورزی پایدار است که در آن گیاهان چوبی چندساله با گیاهان علفی و یا دام در یک نظم مکانی، زمانی و یا هر دو رشد می کنند. در همین رابطه، آزمایشی به منظور بررسی اثر کود نیتروژن و تراکم کاشت ذرت در زیر اشکوب درختان پرتقال بر روی ویژگی های کیفی علوفه و جمعیت علف های هرز انجام شد. آزمایش با 4 تیمار کودی (0، 100، 200 و300 کیلوگرم نیتروژن در هکتار) و 4 تراکم کاشت (110،80، 140و 170 هزار بوته در هکتار) به صورت کرت های خردشده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار در شهرستان بابل (منطقه بابل کنار) انجام گرفت. با افزایش کود نیتروژن درصد پروتیئن خام افزایش یافت و بیشترین درصد پروتئین در سطح کودی 300 کیلوگرم نیتروژن در هکتار و تراکم کاشت 110 هزار بوته در هکتار به دست آمد. عملکرد پروتئین در هکتار نسبت به شاهد نیز افزایش یافت. بیشترین درصد ماده خشک قابل هضم در 200 کیلوگرم نیتروژن در هکتار و تراکم 110 هزار بوته در هکتار مشاهده گردید. همچنین با افزایش کود نیتروژن و تراکم کشت، وزن خشک علف هرز کاهش یافت به طوری که کمترین مقدار علف هرز در تیمار 300 کیلوگرم نیتروژن در هکتار و تراکم 170 هزار بوته در هکتار مشاهده شد. بیشترین قطر میوه پرتقال (90/4 سانتیمتر) بترتیب در 100 و 300 کیلوگرم نیتروژن در هکتار و تراکم 170000 و 80000 بوته در هکتار مشاهده شد.
    کلیدواژگان: تراکم کاشت، پرتقال، جنگل زراعی، ذرت، کود نیتروژن، کیفیت علوفه
  • میثم علیجانی، مجید امینی دهقی، جعفر احمدی، سید علی محمد مدرس ثانوی صفحه 39
    بابونه آلمانی (.Matricaria recutita L) گیاهی علفی ویکساله از تیره کاسنی است. به منظور بررسی تاثیر کود اوره در سه سطح (0، 40، 80 کیلو گرم نیتروژن خالص در هکتار) و سوپر فسفات تریپل در سه سطح (0، 30، 60 کیلوگرم فسفر خالص در هکتار) بر میزان عملکرد و تولید اسانس گیاه دارویی بابونه آلمانی آزمایشی در قالب فاکتوریل بر پایه بلوک کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه شاهد اجرا گردید. نتایج حاصله حاکی از آن بود که بین تیمارهای کود نیتروژنه از نظر عملکرد (تعداد گل و وزن خشک گل در بوته) اختلاف معنی داری در سطح P<0.01 وجود داشت و 80 کیلو گرم نیتروژن N2 با تعداد 2/742 گل و 63/20 گرم گل در هر بوته بیشترین عملکرد رادر مقایسه با تیمار شاهد با 06/507 گل و 06/10 گرم گل در هر بوته که کمترین میزان را داشته است. بین تیمارهای کود فسفات از نظر عملکرد اختلاف معنی داری در سطح P<0.01 وجود داشته و بیشترین عملکرد مربوط به 60 کیلو گرم فسفات در هکتار P2 با تولید تعداد 26/816 گل و 17/30 گرم گل در هر بوته بوده است. نتایج حاصله حاکی از آن بود که مناسبترین سطوح کودی برای تولید حداکثر عملکرد واسانس، مصرف 80 کیلو گرم نیتروژن و60 کیلو گرم فسفر در هکتار می باشد.
    کلیدواژگان: اسانس، بابونه آلمانی، فسفات، نیتروژن
  • شهربانو میردارمنصوری، نادعلی باباییان جلودار، نادعلی باقری صفحه 49
    برنج (.Oryza sativa L) مهمترین غذای بیش از نیمی از مردم جهان است. برنج حساس به شوری است و شوری مهمترین تنشی است که باعث کاهش عملکرد در آسیا می شود. در این آزمایش 40 رقم و لاین امیدبخش اصلاح شده برنج به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در 3 تکرار و 4 سطح شوری شامل: شاهد، 6، 8 و 12 دسی زیمنس بر متر درگلخانه ی دانشکده ی علوم زراعی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری در سال زراعی 1387 در مرحله رشد رویشی مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج این بررسی نشان داد که در ارقام و لاین های برنج تحت تنش شوری تمام صفات شامل تعداد پنجه، ارتفاع گیاه، طول ساقه، طول ریشه، وزن خشک ریشه، وزن خشک برگ، وزن خشک ساقه و زیست توده کاهش معنی داری یافتند. همچنین اثر متقابل ژنوتیپ و شوری برای کلیه ی صفات مورد بررسی معنی دار بود. در بین ژنوتیپ های مورد بررسی لاین های5، 7، 19 و ارقام ساحل، ندا، نعمت، IR229 و IR28 زیست توده ی کمتری نسبت به IR29 (رقم شاهد حساس با زیست توده ی 93/3 گرم در بوته) در سطح شوری12 دسی زیمنس بر متر داشتند. ارقام شصتک محمدی، فجر و لاین 109، زیست توده ی بالاتری نسبت به پوکالی (رقم شاهد متحمل با زیست توده ی 42/6 گرم در بوته) در سطح شوری12 دسی زیمنس بر متر نشان دادند. تجزیه خوشه ایبه روش وارد (Ward) برای مجموع صفات مورد بررسی ارقام را در2 دسته متحمل شامل لاین های3، 7، 19، 75، 76، 39، 83،109، 126 و MTM2 و ارقام گرده، شصتک محمدی، حسنی، طارم محلی، دیلمانی، عنبربو، نوک سیاه، F114، IR229، موسی طارم، فجر، دشت، خزر، دم سیاه، سنگ طارم و قصرالدشتی و حساس شامل بقیه ارقام دسته بندی کرد.
    کلیدواژگان: برنج ایرانی، تنش NaCl، تنوع ژنتیکی، تجزیه خوشه ای
  • محمد کاظم سوری، حمیدرضا روستا صفحه 59
    این آزمایش جهت ارزیابی پاسخ گیاهان گراس Brachiaria brizantha cv. GM5 به فرم نیتروژن کاربردی و pH های مختلف محیط ریشه انجام گرفت. در این مطالعه که در کشت هایدروپونیک و تحت شرایط کنترل شده در اطاقک رشد انجام شد، نهال های گیاه بعد از جوانه زنی تحت تیمار فرم های مختلف نیتروژن (نیترات، آمونیوم، و یا نیترات آمونیوم) بعلاوه pH های مختلف محیط ریشه در محلول غذایی قرار گرفتند. از محلول 5 میلی مول مورفولینواتان سولفونیک اسید، هیدروکسید کلسیم و همچنین کربنات کلسیم برای تنظیم pHهای مختلف استفاده گردید. محلول غذایی دارای آمونیوم و یا نیترات آمونیوم در pHهای 4، 6 و 8، و محلول غذایی دارای نیترات در pH برابر 6 تثبیت گردید. در آزمایشی دیگر نهال های این گراس در محلول های غذایی دارای فرمهای مختلف نیتروژن ولی بدون کنترل pH محیط ریشه رشد نمودند. نتایج نشان داد که به ترتیب گیاهان تحت تیمار آمونیوم و نیترات آمونیوم در pH برابر 4 و سپس در pH برابر 6 رشد و نمو بهتری از گیاهان روئیده در pH برابر 8 (بافری شده با کربنات کلسیم) داشتند. وجود کربنات کلسیم (بیکربنات) در محلول غذایی رشد و نمو گیاهان مخصوصا رشد ریشه را به طور معنی داری در سطح 5% آزمون دانکن کاهش داد. به نظر می رسد تاثیر منفی این یون در pH بالا بسیار بیشتر از pH پایین باشد. غلظت بالای کربنات ها همراه با آمونیوم در محیط ریشه نیز شدیدا برای گیاهان سمی بود. جدا از تاثیر pH محیط ریشه، گیاهان تحت شرایط کشت هایدروپونیک قادر به رشد و نمو با فرمهای کاربردی نیتروژن بودند و از این حیث تفاوت معنی داری را از نظر تولید زیست توده ریشه و شاخساره نشان ندادند. لذا وجود کربنات و نه pH به عنوان عامل محدودکننده رشد و نمو این گیاهان مطرح می باشد.
    کلیدواژگان: آمونیوم، اسیدیته، براخیاریا بریزانتا، گراس، نیترات، هایدروپونیک
  • نصرت الله حسنی، جعفر مسعود سینکی صفحه 69
    به منظور بررسی تاثیر دور آبیاری بر مقدار عملکرد دو گونه آگروپیرون در شرایط آب و هوایی دامغان آزمایشی بصورت اسپلیت پلات در قالب بلوک های کامل تصادفی با 4 تکرار در مراتع آهوانو در شهرستان دامغان انجام شد. فاکتور اصلی دورآبیاری در 4 سطح: بدون آبیاری، دورهای 20، 40 و 60 روزه و فاکتور فرعی دو گونهA. desertorum وA. elongatum انتخاب شدند.در طول دوره آزمایش عملکرد گیاهان مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج تجزیه واریانس و مقایسه میانگین ها تاثیر معنی دار 4 دور آبیاری بر گیاهان را نشان داد و بین گونه ها از نظر عملکرد تفاوت قابل ملاحظه ای مشاهده شد. بیشترین عملکرد علوفه در دور آبیاری 20 روزه به مقدار5/141 کیلوگرم ماده خشک علوفه در هکتار از آن گونه A. desertorum بود که عملکرد همین گیاه در شرائط بدون آبیاری 8/22 درصد نسبت به دور آبیاری20 روزه کاهش داشت. کمترین مقدار تولید در تیمار بدون آبیاری به مقدار 4/96 کیلوگرم ماده خشک در هکتار مربوط به گونه A. elongatum بود که در دور آبیاری 20 روزه عملکرد آن 8/34 درصد افزایش یافت.
    کلیدواژگان: آبیاری، آگروپیرون، عملکرد
  • حمید ساکنین، حسن قهاری، مهرداد طبری، سهراب ایمانی، هادی استوان صفحه 79
    سخت بالپوشان (Coleoptera) بزرگترین راسته ی حشرات می باشند که در تمام اکوسیستم های زراعی و غیر زراعی وجود دارند. با توجه به وجود دو اکوسیستم آبی و خشکی به طور توام در مزارع برنج، فون غنی از حشرات این راسته در مناطق مختلف دنیا فعال هستند. با توجه به اهمیت این گروه از حشرات در زنجیره های غذایی نظام اکوسیستم، فون تعدادی از خانواده های سخت بالپوشان در مزارع برنج مناطق شمالی کشور (شامل استان های مازندران، گیلان، گلستان) طی سال های 1380 الی 1385 مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس نتایج این پژوهش، در مجموع شصت و نه گونه سخت بالپوشان از نه خانواده شامل Alleculidae (سه گونه از یک جنس)، Bruchidae (سه گونه از سه جنس)، Cleridae (سه گونه از یک جنس)، Curculionidae (پانزده گونه از هشت جنس)، Histeridae (شش گونه از پنج جنس)، Nitidulidae (چهار گونه از چهار جنس)، Silphidae (شش گونه از پنج جنس)، Staphylinidae (هفده گونه از یازده جنس) و Tenebrionidae (دوازده گونه از یازده جنس) از مزارع برنج و مناطق اطراف جمع آوری و شناسایی گردیدند.
    کلیدواژگان: سخت بالپوشان، فون، گلستان، گیلان، مازندران، مزارع برنج
|
  • Alireza Moghaddam Khamseh, Majid Amini Dehaghi, Jahanfar Daneshian, Hamid Jabbari Page 1
    In order to study the effects of drought stress on agronomical traits and seed yield of new hybrids of sunflower there individual experiments were conducted on nine hybrids of sunflowers under three irrigation regimes (irrigation after 60,120,180 mm evaporation from evaporation pan class A) in 2006. The experiment was a randomized complete block design with 3 replication, performed in the research field of Karaj Seedling and Seed Breeding Agency. Results showed drought stress had significant effects on some sunflower traits such as number of total and active leaves, final plant height, stalk diameter, head diameter, diameter of empty seed, head weight, stalk weight, 1000 seed weight, seed yield and oil seed percent at the level of 1%. Also the phenological processes of plant, were affected by water deficit stress at the level of 1%. Given hybrids showed significant differences in all traits except head weight. The highest yield was obtained from control trait at 2778 kg.ha-1 decreasing by 62 and 81% under moderate and severe stress, respectively. The highest yield was obtained from A75×R196 and A46×R73 at 1687 and 1630 kg.ha-1, respectively due to head diameter and seed number. Comparison of stress and hybrid interaction levels showed that water deficit had negative effect on all recorded traits. The highest yield was obtained from control trait A112×R82 at 3482 kg.ha-1. A148×R65 and A75×R196 resulted in the highest seed yield of 1394 and 643 kg.ha-1 under moderate and sever drought stress, respectively.
  • Mohammad Yaghubi, Khossro Azizi, Saead Heidari, Raheleh Roham, Adel Norozian Page 13
    An experiment was conducted to study the effect of different methods of magnesium sulfate application and cultivar on yield and yield components of lentil (Lens culinaris Med.) under Khorramabad climatic condition. This experiment was a factorial based on a randomized complete block design with three replications performed at the Agricultural Collage of Lorestan University in 2008. Different methods of magnesium sulfate application as the first factor (control treatment, soil application, foliar application, seed inoculation with fertilizer, foliar+ soil application and foliar+ seed inoculation method) and cultivar as the second factor (Gachsaran variety and Filip-92-12L variety) were applied. Analysis of variance showed that the interactions among different methods of fertilizer application and variety on plant characteristics were significant. Also, analysis of variance showed that plant height and 1000 seed weight (P<0.05) were significantly affected by the variety factor. The varieties did not have any significant effect on other characteristics. Also the effect of different methods of magnesium sulfate application on 1000 seed weight was non-significant. However, grain yield, the number of pods per plant, biological yield and harvest index (P<0.01), plant height (P<0.05) were significantly affected by different methods. Among the different methods of fertilizer application, soil application resulted in the highest grain and biological yield and plant height. Also, the highest 1000 seed weight, the number of pods per plant and plant height all were obtained using foliar+ soil application treatment. The highest harvest index was obtained using seed inoculation method. Grain yield showed a significant positive correlation with the number of pods per plant and biological yield (P<0.01). A significant and negative correlation was observed between grain yield and harvest index (P<0.01). Accordingly, soil application of magnesium sulfate and Filip-92-12L variety may result in the highest amount of lentil yield.
  • Saead Ghanbarzadeh, Mohammad Reza Chaichi, Mohammad Bagher Hoseini Page 25
    Agroforestry is one of the sustainable agricultural aspects in which the perennial woody plants grow in selective method with annual plants, domestic or both. This experiment was conducted to evaluate the effects of different sowing densities and nitrogen fertilizer rates on quantitative and qualitative characters of corn forage yield as well as weed population in an agroforestry system with orange trees. The treatments consisted of 4 nitrogen fertilizer levels of 0, 100, 200, and 300kg N/ha (allocated to main plots) and 4 sowing densities of 80000, 110000, 140000 and 170000 of corn plants per hectare (allocated to sub plots). The treatments were arranged as split plots based on a randomized complete block design with three replications. The forage dry matter yield followed an increasing trend as nitrogen fertilizer and sowing density increased. The highest forage dry matter of 33000 kg/ha was achieved at 170000 plant/ha density while received 300kg/ha of nitrogen. The highest crude protein (CP) percentage was obtained at 110000 plant/ha while received 100Kg N/ha. The yield CP increased as nitrogen fertilizer application increased. The highest digestible dry matter percentage was obtained at 110000 plant/ha with 200 Kg N/ha application. Weed dry matter weight per square meter significantly decreased as nitrogen fertilizer and sowing density increased to 300 Kg N/ha and 170000 plant/ha, respectively. Soil pH in 100Kg N/ha and 170000 plant/ha treatment significantly increased compared to other treatments. The largest orange fruit diameter was observed in 100Kg N/ha and 80000 plant/ha which was not significantly different from 300kg N/ha and 17000 plant/ha treatment.
  • Meysam Alijani, Majid Amini Dehaghi, Jafar Ahmadi, Seyed Ali Mohammad Modares Sanavi Page 39
    German Chamomile (Matricaria recutita L.) is an annual plant from the compositeae family. Effects of three levels of urea (0, 40, 80 Kg.ha-1) and triple super phosphate (0, 30, 60 [Kg.ha-1) on the yield and essential oil production of chamomile was investigated. The experiment was a factorial on the basis of randomized complete block design with three replications conducted at Shaded University. Results showed that there was a significant effect of nitrogen fertilization on plant yield (number of flower and dry weight in bush) at the level of %1. Urea at 80 kg/ha resulted in the highest amount of yield by producing 742.2 number of flower and 20.63 g in each bush in comparison with control treatment with 507.06 number of flower and 10.06g in per bush. Phosphorous treatment at 60 kg/ha resulted in the highest amount of yield at 816.26 number of flower and 30.14g in per bush, respectively. Hence, use of 80 kg/ha urea and 60 kg/ha phosphorous is recommended for the highest amount of yield and essence.
  • Shahrbanoo Mirdar Mansuri, Nadali Babaeian Jelodar, Nadali Bagheri Page 49
    Rice (Oryza sativa L.) is the most important food for half of the world's population. Rice is sensitive to salinity, which is one of the important stresses to limit rice growth and yield in Asia. In order to evaluate the effects of salinity stress on rice vegetative and agronomic characters an experiment was conducted using forty genotypes. The genotypes were tested at 4 salinity levels (0; 6; 8; 12 ds m-1), in factorial arrangement based on a complete randomized block design with 3 replications in greenhouse at the University of Agricultural Science and Natural Resources, Sari, Iran, 2008. The vegetative growth of rice cultivars was reduced under salt stress. Effect of salinity, genotypes and their interaction were significant on all measured traits including, number of tillers, plant height, shoot and root length, shoot and root and leaf dry weight and biomass. By increasing the level of salinity, biomasses of genotypes were reduced. In 12 ds m-1 salinity treatment, biomass in Sahel, Neda, Nemat, IR229, IR28, line 5, line 7 and line 19 was less than IR29 (sensitive check), but biomass in Shastak mohammadi, Fajr, line 109 was more than Pokkali (tolerant check) at the same salinity level. Grouping genotypes was performed by the Ward cluster analysis method and two clusters were identified. Genotypes such as Shastak mohamaddi, Hasani, Gerdeh, Tarom, Deilamani, Anbarbo, Nok siyah, Dom siyah, IR229, Lines 3, 7,19, 39, 75, 76, 83, 109, 126, MTM2, Sang tarom, F114, Musa tarom, Fajr, Dasht, Khazar and Ghasrodashti were located in same cluster as the tolerant group and other genotypes were grouped as the susceptible group.
  • Mohammad Kazem Souri, Hamidreza Rousta Page 59
    This study was conducted to evaluate plant response of Brachiaria brizantha cv. MG5 to nitrogen (N) forms and different pH's of nutrient solution. In this study, under controlled conditions in growth chamber with hydroponics culture, seedlings after germination were treated with different N forms as nitrate, ammonium, and ammonium nitrate, as well as with different nutrient solution pHs. A solution of 5 mM morpholinoethanesulfonic acid (MES), or/and calcium hydroxide or/and calcium carbonate were used for pH adjustment. Nutrient solution containing ammonium and ammonium nitrate were fixed at pH 4, 6 or 8, and nutrient solution containing nitrate was fixed at pH 6. In another experiment seedlings of Brachiaria were grown in nutrient solution with different N forms, but without pH adjustment. The results showed that plants grown in ammonium or ammonium nitrate at pH 4 had better growth and plant performance, followed by pH 6, compared to plants grown at pH 8 (buffered with calcium carbonate). The presence of calcium (bicarbonate) in nutrient solution significantly reduced plant growth, particularly root growth and development. It seems that the negative effect of carbonate at high pH was higher than low pH. High concentration of carbonate in presence of ammonium was also toxic for plants. However plants were able to grow normally with different N forms under hydroponics culture, independent of pH effect. In this case, there was no significant difference between root and shoot biomass production at 5% of probability level. So the presence of carbonate but not pH, determined as an inhibiting factor for growth of B. brizantha cv. MG5 seedlings.
  • Nosratollah Hasani, Jafar Masoud Sinaki Page 69
    To study the effect of irrigation periods on the yield of two Agropyron species in climatic conditions of Damghan, an experiment was conducted as split plot in a randomized complete block design with four replications at the Ahvano rangelands. Main plots consisted of four irrigation periods: no irrigation and irrigation periods of 20, 40 and 60 days and the subplots were devoted to two A. elongatum and A. desertorum species. Analysis of variance along with mean comparison between treatments indicated that there were significant differences among irrigation regimes for plant species. There was also considerable variation observed among species in dry matter yield. Maximum dry matter yields for the 20-day period with 141.5 kg/ha belonged to A. desertorum. For the latter treatment, dry matter yield was reduced by 22.8 % as compared with the non irrigation conditions. Minimum dry matter yield was 96.4 kg/ha obtained from A. elongatum in non irrigation conditions, however, at 20 days periods dry matter yield increased by 34.8 %.
  • Hamid Sakenin, Hassan Ghahari, Mehrdad Tabari, Sohrab Imani, Hadi Ostovan Page 79
    Beetles (Coleoptera) are the largest order of insects, which exist in all agroecosystems and natural ecosystems. Since rice fields include both aquatic and subterranean ecosystems, diverse fauna of beetles are active in rice fields of the world. In regard to the importance of these insects in chain foods of biosphere, fauna of some coleopteran families was surveyed in north rice fields of Iran (including, Mazandaran, Guilan and Golestan provinces) through 2001-2006. In total 69 beetle species of 9 families including, Alleculidae (3 species of one genus), Bruchidae (3 species of 3 genera), Cleridae (3 species of one genus), Curculionidae (15 species of 8 genera), Histeridae (6 species of 5 genera), Nitidulidae (4 species of 4 genera), Silphidae (6 species of 5 genera), Staphylinidae (17 species of 11 genera) and Tenebrionidae (12 species of 11 genera) were collected from rice fields and surrounding grasslands of Northern Iran.