فهرست مطالب

مجله بلور شناسی و کانی شناسی ایران
سال هجدهم شماره 2 (پیاپی 40، تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/04/10
  • تعداد عناوین: 15
|
  • آزاده ملک زاده شفارودی*، محمد حسن کریم پور، سید احمد مظاهری صفحه 15

    منطقه اکتشافی مس پورفیری غنی از طلای ماهرآباد در قسمت شرقی بلوک لوت و شرق ایران واقع شده است. ماهر آباد نخستین کانی سازی طلا - مس پورفیری که در شرق ایران کشف شده است. پانزده توده نفوذی (ایوس میانی با سن 39 میلیون سال) مرتبط با کانی سازی با ترکیبی از دیوریت تا مونزونیت شناسایی شد. توده های مونزونیتی نقش مهم در کانی سازی مس- طلا داشته اند. پورفیریهای مرتبط با کانی سازی توده های نفوذی نوع I، متاآلومینوس، کالک آلکالن غنی از پتاسیم تا شوشونیتی هستند که در رژیم تکتونیکی جزایر قوسی تشکیل  شده اند. این سنگها با میانگین ویژگیهای ژیوشیمیایی 59% <SiO2، 15% < Al2O3، 2% > MgO،  3% < Na2O، ppm 870 < Sr، ppm 18> Y، ppm 92/1 > Yb؛ 55 < Sr/Y، LREE متوسط، بطور نسبی HREE کم، غنی شدگی عناصر LILE (Sr، Cs، Rb، K و Ba) و نسبت به عناصر HFSE (Nb، Ta، Ti، Hf و Zr) مشخص می شوند. آنها بطور شیمیایی شبیه برخی از آداکیت ها هستند، اما ویژگیهای ژیوشیمیایی متفاوتی نیز با آداکیت های نرمال دارند شامل مقدار K2O ، نسبت K2O/Na2O، YbN و i(87Sr/86Sr) بالاتر و Mg#، N(La/Yb)، N(Ce/Yb) و   εNdکمتر در سنگهای ماهرآباد. این سنگها از نظر مقدار Sr، Sr/Y و الگوی عناصر REE نرمالیزه شده بیشتر شبیه کالک  آلکالن های غنی از پتاسیم تا شوشونیت هستند تا آداکیت. نسبت ایزوتوپ اولیه (87Sr/86Sr)i و i(143Nd/144Nd) اولیه با توجه به سن 39 میلیون سال محاسبه شد (اطلاعات منتشر نشده). نسبت ایزوتوپ اولیه (87Sr/86Sr)i  در هورنبلند مونزونیت پورفیری بین7047/0 تا 7048/0 بوده است. نسبت (143Nd/144Nd)i اولیه نیز بین 512694/0 تا 512713/0 می باشد. میزان ایزوتوپ اولیه εNd بین 45/1 تا 81/1 است. براساس داده های ایزوتوپی ماگمای اولیه از اسلب اقیانوسی منشا گرفته است. ذوب بخشی جبه هیبرید شده بوسیله مذاب غنی از سیلیکای مشتق شده از اسلب و یا ورود یک ماگمای التراپتاسیک مشتق شده از جبه غنی شده در طول یا قبل از تشکیل و مهاجرت ماگما می تواند مقدار K2O و نسبت K2O/Na2O بالا را توضیح دهد. اگر چه که مقداری از پتاسیم می تواند بوسیله هضم سنگهای رسوبی غنی از پتاسیم در طول جایگزینی ماگما اضافه شده باشد. مقادیر Mg# کم و MgO، Cr و Ni نسبتا کم دلیل بر محدود بودن واکنش بین ماگما و پریدوتیت لبه جبه است. مدل منشایی نشان   می دهد که ذوب بخشی درجه بالا (بیش از 30 درصد) آمفیبولیت گارنت دار (کمتر از 10 درصد گارنت) تا آمفیبولیت و عدم حضور پلاژیوکلاز به عنوان کانی باقیمانده در منشاء می تواند مقادیر متوسط Y و Yb، N(La/Yb) کم، نسبت Sr/Y بالا و عدم آنومالی منفی Eu در سنگهای ناحیه را نشان دهد. ویژگی ژیوشیمیایی این سنگهای گرانیتوییدی یک راهنما را برای اکتشاف آینده کانسارهای مس پورفیری در شرق ایران نشان می دهد.

    کلیدواژگان: بلوک لوت، پتاسیم بالا، شوشونیت، آداکیت، عناصر REE، کانسارهای مس پورفیری
  • مطالعه پیدایشهای مختلف پلی مورفهای آلومینوسیلیکات در سنگها/رگه های منطقه همدان، ایران: با نگرش ویژه بر منشاء رگه های کوارتز- کیانیت
    علی اصغر سپاهی*، طاهره مولایی صفحه 33

    منطقه مورد مطالعه قسمتی از زون سنندج-سیرجان یا زون زاگرس فلس مانند است. منطقه همدان از یک توالی دگرگونی متشکل از سنگهای دگرگونی ناحیه ای و مجاورتی درجه کم تا زیاد می باشد که توسط توده های پلوتونیک مافیک، حدواسط و فلسیک بریده شده اند. این توالی از سنگهای پلیتی، پسامیتی، مافیک، کالک پلیتی و کالک سیلیکات تشکیل شده است. سنگهای پلیتی فراوانترین سنگها در منطقه هستند که عمدتا" متشکل از اسلیت، فیلیت، میکا شیست، گارنت میکاشیست، گارنت-آندالوزیت (±سیلیمانیت/±کیانیت) شیست، گارنت-استارولیت شیست، میکاهورنفلس، گارنت هورنفلس، گارنت-آندالوزیت (±فیبرولیت)هورنفلس، کردیریت (±آندالوزیت) هورنفلس، کردیریت-پتاسیم فلدسپار هورنفلس و سیلیمانیت-پتاسیم فلدسپار هورنفلس هستند. در این توالی چندین میان لایه از آمفیبولیت ها و آمفیبول شیست هادر تناوب با سنگهای پلیتی  یافت می شوند. گونه های مختلفی از رگه های سیلیسی آلومینوسیلیکات دار در منطقه یافت می شوند. ویژگیهای ایزوتوپی برخی از آنها یک منشا دگرگونی را برای آنها مشخص نموده است. در این مطالعه سه نسل مختلف کیانیت را بر مبنای ویژگیهای مختلف زمین شناسی مشخص کرده ایم، شامل: 1- دگرگونی (توزیع تصادفی داشته و معمولا" با سیلیمانیت/آندالوزیت همزیست هستند)، 2- ایجاد شده در اثر استرس (برش) (دروغ شکلهای کیانیت به جای آندالوزیت در زونهای برشی) و 3- دیر هنگام (گرمابی یا متاسوماتیک).  به نظر می رسد رگه ها/بسته های کوارتز-کیانیت جوانترین بوده که به اندر کنش سیال- سنگ دیواره وابسته هستند. چرخش سیالات غنی از آلومینیم و سیلیسیم می تواند سبب تشکیل این رگه ها/بسته ها شده باشد.

    کلیدواژگان: گرمابی، دگرگونی، متاسوماتیک، کیانیت، استرس، رگه ها، همدان، ایران
  • ترکیب کانی شناختی و شیمیایی تورمالین مناطق نجم آباد، قشلاق، هیرد، ماهرآباد- خوپیک و ارتباط آن با نوع کانی سازی، شرق ایران
    محمد حسن کریم پور*، چاک استرن صفحه 43

    تورمالین در زون های دگرسانی و کانی سازی مناطق اکتشافی مس- طلای پورفیری ماهرآباد- خوپیک، قلع - تنگستن نجم آباد، طلا- قلع هیرد و دایک های پگماتیتی قشلاق تشکیل شده است. براساس مطالعات پرتو اشعه ایکس تورمالین مناطق ماهرآباد، قشلاق و هیرد از نوع شورل و مناطق خوپیک و  نجم آباد از نوع درآویت هستند. براساس ترکیب شیمیایی، تمامی تورمالین های مورد از نوع آلکالی هستند. نسبت Mg/(Mg+Fe)  در تورمالین قشلاق 0.21-0.29، در هیرد 0.32-0.47، ماهرآباد 0.44-0.5، در نجم آباد و خوپیک 0.55-0.82 است. میزان Mg =1.9-2.3 تورمالین خوپیک بیشتر از ماهرآباد  Mg= 1.4-1.9است. میزان متوسط   TiO2 در تورمالین ماهرآباد  0.35 و در تورمالین خوپیک 0.19 است. در خوپیک بخش عمیقتر سیستم مس - طلای پورفیری رخنمون دارد. تورمالین نجم آباد بیشترین میزان (Mg= 2.2) و تورمالین قشلاق کمترین میزان (Mg=0.5-0.7) را دارد. تورمالین نجم آباد بیشترین میزان TiO2 (0.48%) و در سایر مناطق میزان TiO2 کمتر از 0.3 % است.  بطور کلی رابطه معکوس بین میزان فراوانی CaO و Na2O در تورمالین های مورد مطالعه مشاهده می شود. تورمالین قشلاق دارای کمتربن میزان CaO  و بیشترین میزان Na2O است. میزان CaO و Na2O در تورمالین هیرد خیلی متغیر است.

    کلیدواژگان: تورمالین، نجم آباد، ماهر آباد، قشلاق و هیرد
  • گلاره رحیمی، علی کنعانیان، عباس آسیابانها صفحه 167

    سنگ های آتشفشانی بعد از ایوسن البرز در شمال‌شرق قزوین شامل گدازه‌هایی با ترکیب ریولیت، تراکی‌داسیت، تراکی‌آندزیت، آندزیت، تراکی‌بازالت و بازالت با بافت پرفیری، سنگ های آذرآواری و برش های آتشفشانی سرخ رنگند که همه ی آن ها روی توف ها و آذرآواری های ایوسن قرار گرفته‌اند. این سنگ ها نسبت به MORB از عناصر LILE غنی و از عناصر HFSE تهی شده‌اند و ویژگی های سنگ های آهکی-قلیایی وابسته به قوس‌های آتشفشانی را نشان می‌دهند. بی هنجاری های منفی عناصر Ti و Nb و غنی‌شدگی از عناصر گروه LILE دلیلی بر خاستگاه ماگمای به وجود آورنده ی این سنگ ها از ذوب بخشی با درجه ی پایین یک گوشته ی غنی شده در بالای یک زون فرورانش است. سنگ های ریولیتی تا آندزیتی برخلاف سنگ های بازالتی، بی هنجاری منفی Ba دارند که این امر از ویژگی های پوسته ی فوقانی و شاخص محیط های با پتاسیم بالا محسوب می‌شود و دلالت بر نقش ذوب‌بخشی پوسته ی قاره‌ای فوقانی در شکل گیری این سنگ ها دارد.

    کلیدواژگان: پسا ایوسن، بازالت، ریولیت، قوس آتشفشانی، آهکی- قلیایی
  • مسعود نعمتی، علی یساقی، محمدرضا کمالی صفحه 181

    بررسی ساختاری از زاگرس مرتفع و جنوب غربی پهنه ی سنندج-سیرجان در منطقه ی چهار محال و بختیاری منجر به شناسایی یک سیستم گسل های رورانده شده است که از شمال شرقی به سمت جنوب غربی شامل برگه های رورانده ی بن، هفشجان، فارسان، کوهرنگ و بازفت می باشند. در این مقاله با استفاده از بررسی ریزساختاری دانه های کوارتز و کلسیت و نیز شاره های درگیر درون بلورها، شرایط دگرشکلی این سیستم برگه های رورانده تحلیل شده اند. بررسی ریزساختاری دانه های کوارتز از برگه های رورانده بن و هفشجان و پهنه های گسلی قاعده ای آن ها، نشاندهنده ی وجود شواهدی از دگرشکلی شکل پذیر بوده است به گونه‌ای که دمای دگرشکلی Cº250 تا Cº350 را برای این برگه ها نشان می دهند. همچنین بررسی زمین گرماسنجی با استفاده از ماکل های مکانیکی کلسیت نمونه‌های این برگه ها نیز نشان دهنده دمای Cº250 برای آن هاست. بررسی شاره های درگیر رگه های کوارتز این برگه های رورانده نیز دمای همگونی تا Cº220 را برای ادخال های اولیه نشان می‌دهد. این بررسی های زمین دماسنجی نشان می دهند که شرایط فیزیکی دگرشکلی در زاگرس مرتفع و حاشیه ی جنوب غربی پهنه ی ساختاری سنندج-سیرجان دارای اختلاف چشمگیری نیستند؛ گرچه دمای دگرشکلی به طور عمومی از بخش داخلی‌تر به خارجی‌تر کوهزاد زاگرس کاهش می یابد. این داده ها بیانگر آن است که منطقه ی بین برگه های رورانده بن و هفشجان، که به عنوان حاشیه ی جنوب غربی پهنه ی ساختاری سنندج-سیرجان و بخش داخلی کوهزاد زاگرس در نظر گرفته می شود، ویژگی های یک گستره ی انتقالی را نشان می دهد. بنابراین برگه رورانده ی فارسان یا گسل اصلی وارون زاگرس، که به عنوان مرز بین بخش داخلی و خارجی کوهزاد زاگرس در نظر گرفته می شود چنین ویژگی را نداشته و انتقال از پهنه ی ساختاری سنندج-سیرجان به عنوان بخش داخلی به زاگرس مرتفع یا بخش خارجی کوهزاد زاگرس به صورت پهنه ای انتقالی متشکل از یک سیستم راندگی است که به طور جزیی درگیر بودن پی سنگ را نیز نشان می دهد.

    کلیدواژگان: زاگرس مرتفع، برگه های رانده، ریزساختار کلسیت، ریزساختار کوارتز، شاره های درگیر
  • محمد مهری، محسن موید، آرزو سفیدگر، آرام سفیدگر، فرنود نعمتی صفحه 195

    توده گرانیتوییدی میشو در شمال غربی کوه های میشو و جنوب غربی فروافتادگی فشاری مرند رخنمون یافته است. پاراژنز کانی شناسی این توده شامل کوارتز بی شکل تا نیمه شکلدار، فلدسپار پتاسیم به دو فرم میکروکلین با ماکل مشبک و ارتوکلاز بی شکل تا نیمه شکلدار، دو نسل بیوتیت و زیرکن، پلاژیوکلاز نیمه شکل دار تا شکل دار با ترکیب الیگوکلاز – آلبیت، اپیدوت ماگمایی، تیتانیت و آپاتیت است. یک نسل از زیرکن ها و بیوتیت ها ویژگی های رستیتی نشان می دهند. نمونه های توده از بافت های شاخص تاثیر فشار حین تبلور (نظیر بافت میرمکیتی، سمت یافتگی ضعیف کانی های میکا، تکه های میکروکلین درون ارتوکلاز) تشکیل شده اند. نمونه های توده ویژگی های ژیوشیمیایی محیط های همزمان با برخورد و S   نوع را نشان داده و نابرجایند. توده در منطقه ای به شدت گسلی واقع شده، و سن نسبی توده پالیوزوییک است. سنگ خاستگاه توده مخلوطی از متاگریوک و متاپلیت است. ویژگی های صحرایی، کانی شناسی، ژیوشیمیایی توده، وجود برونبوم های غنی از میکا در سنگ های توده در کنار توده های نعل اسبی، صعود سریع در اثر دایکی شدن با انتشار شکستگی را به عنوان سازوکار اصلی انتقال مذاب و باقی ماندن دو نسل زیرکن و بیوتیت در سنگ های توده را نشان می دهد. از اینرو فرایند گنبدی شدن در جای گیری توده و سرشتی های آن تاثیر ناچیزی داشته است.

    کلیدواژگان: توده ی میشو، بیوتیت رستیتی، ساز و کار صعود، دایکی شدن
  • محمدعلی مکی زاده، محمد رهگشای، بتول تقی پور، صدیقه تقی پور صفحه 209

    اسکارن زرو در شمال غربی استان یزد در کمربند ماگمایی سنوزوییک ایران مرکزی قرار دارد. گستره ی سنگ های این منطقه، سنگ های آتشفشانی ایوسن همراه با توده ی نفوذی گرانیتویدی است. سنگ آهک های سازند تفت (کرتاسه زیرین) در غرب منطقه ی زرو، میزبان اسکارن و مرمر زایی با کانی سازی مس و به دور از توده ی نفوذی هستند. کلینو پیروکسن، گارنت، ایلواییت (ilvaite)، وزوویانیت، ترمولیت، اپیدوت، کالکوپیریت، مگنتیت، کلسیت و کوارتز از مجموعه کانی های مشاهده شده هستند. روابط پاراژنتیکی این کانی ها یک خاستگاه چندزادی را برای مجموعه اسکارنی نشان می دهد. بلورها و توده های سیاه رنگ ایلواییت همیافتی نزدیکی را با زون کلینوپیروکسن (هدنبرژیت) و گارنت (آندرادیت) دارند، احتمالا این همیافتی جانشینی را نشان می دهد. شکل گیری ایلواییت با واکنش زیر امکان پذیر است:Andradite + Fe (OH)2 + CO2 = ilvaite + magnetite + quartz + calcite + H2 Hedenbergite + magnetite + Fe (OH)2 = ilvaite کانی های اولیه اسکارن زرو دردمای°C  550 شکل گرفته اند. دگرسانی کانی های بی آب و ساخت مجموعه های کانیایی آبدار از دمای تقریبی زیر °C470 در فوگاسیته بالای اکسیژن شروع شده است.

    کلیدواژگان: اسکارن، زرو، ایران مرکزی، پیروکسن، گارنت، ایلواییت، مگنتیت
  • علی امامعلی پور، ایرج رساء صفحه 223

    کانی های گروه کلریت دارای دامنه ی گسترده ای از ترکیب شیمیایی هستند که بازتابی از شرایط فیزیکوشیمیایی تبلور آن ها است. مدل محلول جامد (جانشینی کاتیونی) در شبکه بلوری کلریت به صورت موفقیت آمیزی در تعیین دمای تبلور این کانی در محیط های گوناگون زمین شناسی همچون نهشته های معدنی، دگرسانی های گرمابی، دگرگونی درجه ی پایین و دیاژنز توسط برخی از پژوهشگران به کار رفته است. در این پژوهش، از روش زمین دماسنجی کانی کلریت در تعیین دمای دگرسانی گرمابی و کانه زایی نهشته ی سولفید توده ای ناحیه قزل داش شمال باختر شهرستان خوی استفاده شده است. برای این کار، نمونه برداری سطحی و عمقی (از مغزه های حفاری) انجام گرفت و پس از بررسی های سنگ نگاری (میکروسکوپی) و کانی شناسی به روش پرتو ایکس (XRD)، تعداد 11 بلور کلریت که به بخش های مختلف سیستم دگرسانی وابسته اند، انتخاب و تجزیه شیمیایی نقطه ای با دستگاه ریزکاوالکترونی روی آن ها انجام گرفت. فرمول ساختاری کلریت های انتخابی بر مبنای تعداد 14 اکسیژن محاسبه شد. کلریت ها دارای تغییرات ترکیبی و جانشینی های اتمی مشخصی هستند که بازتابی از دمای تبلور آن هاست. تشکیل کلریت های موجود در بخش های گوناگون سنگ های کانه دار در گستره ی دمایی 318-368 درجه سانتی گراد، و برای کلریت های موجود در سنگ های دگرسان بی کانه 202-210 درجه سانتی گراد روی داده است. کلریت های با دمای بالا محتوی Si کمتری نسبت به کلریت های متبلور شده در دماهای پایین دارند.

    کلیدواژگان: کلریت، زمین دماسنجی، جانشینی اتمی، دگرسانی، کانه زایی، سولفید توده ای، قزل داش، خوی
  • مروت فریدآزاد، محسن موید، منصور مجتهدی، محسن موذن صفحه 233

    در مجموعه دگرگونی شمال خوی، سنگ های آمفیبولیتی حجم زیادی دارند. این سنگ ها از نظر سنگ نگاری شامل انواع آمفیبولیت معمولی، آمفیبولیت موسکویت دار، آمفیبولیت بیوتیت دار، آمفیبولیت گارنت دار و آمفیبولیت پیروکسن دار هستند. بررسی پروتولیت این سنگ ها نشان دهنده ی خاستگاه آذرین آن هاست. هم چنین این سنگ ها از نظر ماگمایی درسری های توله ایتی و آهکی- قلیایی قرار می گیرند و نیز از نظر محیط زمین ساختی عموما در دو محیط زمین ساختی بازالت کف اقیانوسی و قوسی قرار دارند. این دو محیط زمین ساختی متفاوت به روشنی درنمودارهای REE و عنکبوتی قابل جدایش اند، به طوری که نمونه های مربوط به بازالت کف اقیانوسی نسبت به نمونه های قوس از شیب بیشتر و فراوانی LREE بالاتری برخوردارند. با توجه به اینکه محیط های زمین ساختی حوضه ی پشت قوس قاره ای می توانند ویژگی  MORBوIA  را هم زمان نشان دهند لذا ممکن است سنگ های آمفیبولیتی مورد بررسی درچنین محیط زمین ساختی به وجود آمده باشند.

    کلیدواژگان: آمفیبولیت، پروتولیت آذرین، سری های توله ایتی، خوی
  • محمود عاشوری، محمود شرفی، اسدالله محبوبی، رضا موسوی حرمی، مهدی نجفی صفحه 247

    سازند آیتامیر (آلبین - سنومانین)  در حوضه ی رسوبی کپه داغ در شمال شرق ایران گسترش دارد. این سازند بیشتر از ماسه سنگ، شیل، سیلتستون و چند افق پر فسیل تشکیل شده است. گلاکونی یکی از اجزای اصلی تشکیل دهنده ی رخساره های سیلیسی آواری این سازند است. گلاکونی های  این سازند از نوع برجا و نیمه برجا هستند که تحت شرایط فیزیکو شیمیایی مناسب جانشین  کوارتز، فلدسپات، خرده سنگ (چرت)، میکا و سیمان کربناتی شده اند. جانشینی غیر انتخابی، جورشدگی نسبتا ضعیف، همراه با  فسفات، دندان ماهی و چروکیدگی در برخی گلاکونی ها از مهم ترین شواهد تشکیل گلاکونی های اتوکتونوس است. این گلاکونی ها از کمی تکامل یافته به رنگ سبز کمرنگ تا بسیار تکامل یافته به رنگ سبز خیلی پر رنگ مشاهده شده است. تشکیل گلاکونی ها از نهشته های دریایی (سنگ میزبان مناسب)، همراهی گلاکونی در آشفتگی های زیستی، حضور پلت های گلاکونی نارس به شکل سالم و وجود تکه های پراکنده گلاکونی در ماتریس به صورت هاله سبز رنگ از شواهد دیگر تشکیل گلاکونی های برجا است. گلاکونی های نیمه برجا درسازند آیتامیردرقاعده ی سطوح پیشروی دریا دیده می شوند و با داشتن ویژگی هایی شامل حاشیه ااییدی جبه های آهکی پیرامون گلاکونی، گردشدگی خوب، جورشدگی نسبتا خوب، حضور گلاکونی ها در رده بندی مورب، میزان شکستگی پایین درگلاکونی هایی که ناشی ازجابجایی محلی و محدود در داخل بسترحوضه هستند، قابل تشخیص اند.

    کلیدواژگان: آیتامیر، گلاکونی، برجا، نیمه برجا
  • امیر حسین کوهساری، سید حسین مجتهدزاده، مصطفی دهقانی احمدآباد صفحه 255

    کانسار میشدوان بافق یکی از مناطق شناخته شده ی ایران مرکزی است که دارای پتانسیل معدنی از کانی های گروه سیلیمانیت است. سازندهای رخنمون شده بیشتر از سنگ های دگرگون ناشی از دگرگونی ناحیه ای وابسته به دوره ی پرکامبرین هستند. کانی های گروه سیلیمانیت در زمینه ی انواع شیست ها پراکنده هستند. منطقه زمین ساخته بوده و در مراحل بعد از دگرگونی ناحیه ای، توده های آذرین نفوذی نیز در سنگ ها تزریق شده اند. منطقه ی مورد بررسی دارای گسترشی در حدود 95 کیلومتر مربع است که بر اساس نوع، مقدار و کیفیت کانی های گروه سیلیمانیت به چهار بلوک ذخیره، تقسیم بندی شده است. در هریک از بلوک ها ترانشه ها و چاهک های اکتشافی حفر شد. نمونه برداری به صورت سیستماتیک از رخنمون های سطحی، ترانشه ها و چاهک ها انجام شد. برای شناسایی نوع ماده ی معدنی، از میان نمونه های گرفته شده، تعدادی نمونه برای بررسی مقاطع نازک و تعدادی نیز برای آنالیزهای XRD و XRF ارسال شدند. با توجه به بررسی های انجام گرفته مشاهده شد که ماده ی معدنی از نوع کیانیت و سیلیمانیت بوده و کانی آندالوزیت به ندرت دیده می شود. با توجه به نوع سنگ های اطراف و درجات دگرگونی آن ها و بررسی های مقاطع نازک و XRD، تغییر فاز آندالوزیت اولیه به سیلیمانیت و کیانیت در اثر دگرگونی در دمای بالای مجاورتی، به عنوان عامل مهم این پدیده معرفی می شود. همچنین با توجه به نتایج XRD از نمونه های برداشت شده که فقط یک نمونه مقدار کمی کیانیت نشان داده است، چنین به نظر می رسد که عیار کلی ماده ی معدنی کم بوده و از این نظر وضعیت رضایت بخشی را از منطقه نشان نمی دهد. از این رو فرآوری این ماده ی معدنی با مشکلات زیادی همراه بوده یا احتمالا فاقد توجیه اقتصادی است.

    کلیدواژگان: کانی شناسی، آندالوزیت، سیلیمانیت، کیانیت، کانی های نسوز، شیست، کانسار میشدوان بافق
  • زینب نادری زاده*، حسین خادمی صفحه 267

    هوادیدگی کانی های پتاسیم دار، خاستگاه اصلی پتاسیم در خاک هاست که در شرایط کمبود این عنصر اهمیت ویژه ای دارد. بررسی های زیادی در مورد تاثیر انواع گیاهان و میکروارگانیسم ها بر تغییر و تبدیل کانی های میکایی و رهاسازی پتاسیم از آن ها صورت گرفته است ولی تاکنون پژوهشی در مورد تاثیر ماده ی آلی بر تغییرات کانی شناسی میکاها انجام نشده است. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر میزان ماده ی آلی بر تغییر و تبدیل فلوگوپیت (میکای سه جایی) و موسکویت (میکای دوجایی) در محیط ریشه ی یونجه صورت گرفت. آزمایش گلدانی در قالب طرح کاملا تصادفی با آرایش فاکتوریل در سه تکرار انجام شد. بستر کشت مخلوطی از شن کوارتزی، دو نوع کانی میکایی (موسکویت یا فلوگوپیت) و ماده ی آلی در سه سطح شاهد، نیم و یک درصد بود. در دوره ی 120 روزه ی کشت، گیاهان با محلول غذایی کامل یا بدون پتاسیم تغذیه شدند. پس از پایان دوره ی رشد، گیاه برداشت و عصاره گیری به روش خاکستر خشک انجام و مقدار پتاسیم با فلیم فتومتر تعیین شد. همچنین کانی های میکایی بستر کشت و محصولات هوادیدگی آن ها از شن کوارتزی جدا شدند و بخش رس آن ها با پراش پرتو ایکس بررسی شد. نتایج نشان داد که در بسترهای دارای فلوگوپیت، حضور ماده ی آلی در هر دو حالت تغذیه ای باعث افزایش معنی دار مقدار کل پتاسیم جذب شده نسبت به بسترهای بدون ماده ی آلی شده است. پراش پرتو ایکس، تغییر کانی شناسی فلوگوپیت را در هر دو حالت تغذیه ای به خوبی نشان داد ولی هیچ گونه تغییر کانی شناسی در موسکویت با پراش پرتو ایکس تشخیص داده نشد. با حضور ماده ی آلی، در هر دو حالت تغذیه ای، تغییرات کانی شناسی چشم گیری در کانی سه جایی فلوگوپیت ایجاد شده است. به نظر می رسد که تجزیه ی ماده ی آلی و فعالیت های ریشه، قدرت اسیدی ریزوسفر [خاک ریشه] را افزایش داده و رهاسازی پتاسیم را از کانی سه جایی فلوگوپیت تسهیل کرده و در پایان باعث تبدیل این کانی به ورمیکولیت و تا حدودی اسمکتیت و نیز تشکیل مقدار ناچیزی کلریت شده است. بنابراین تاثیر ماده ی آلی روی تغییرات کانی شناختی به نوع کانی میکایی وابسته است.

    کلیدواژگان: رهاسازی پتاسیم، فلوگوپیت، موسکویت، ماده ی آلی، ورمیکولیت، اسمکتیت، کلریت
  • معصومه یارمحمدی سطری*، مرتضی مظفری، جمشید عمیقیان صفحه 281

    در این پژوهش نانوذرات گارنت ایتریوم آهن با فرمول شیمیایی Y3Fe5O12 به روش سل-ژل اسید سیتریک تهیه شد. نانوذرات تهیه شده به روش پراش سنجی پرتو ایکس (XRD), FT-IR و TG-DTA بررسی شد. ویژگی های مغناطیسی نانوذرات با دستگاه های مغناطیس سنج نوسانی (VSM) و ترازوی فارادی (منحنی M-T) اندازه گیری شد. نتایج الگوی پراش سنجی پرتو ایکس نشان دهنده ی کاهش کمینه دمای برشتن نانوذرات گارنت ایتریوم آهن در این روش نسبت به کمینه دمای برشتن در تهیه ی همین گارنت به روش متداول سرامیکی است. مغناطش اشباعی و دمای کوری نانوذرات گارنت ایتریوم آهن نسبت به نمونه ی کپه ای کمتر است که این کاهش ها به ترتیب بر اساس مدل پوسته-هسته و کاهش برهم کنش های ابرتبادلی بحث شده است.

    کلیدواژگان: گارنت ایتریوم آهن، نانوذرات، روش سل-ژل، ویژگی های مغناطیسی
  • سیدابراهیم موسوی قهفرخی*، مرتضی زرگرشوشتری صفحه 287

    در این مقاله، ساخت نانوذرات اکسید آنتیموان (Sb2O3) به روش محلولی و نیز تاثیر این نانوذرات بر خواص ابررسانای پایه ی بیسموت گزارش شده است. دمای بحرانی، چگالی جریان بحرانی و انرژی فعال سازی به روش چهار میله ای و خواص مغناطیسی نمونه ها با استفاده از پذیرفتاری مغناطیسی اندازه گیری شدند. ریزساختار و ریخت شناسی نمونه ها با XRD، SEM و EDX بررسی شدند. نتایج حاصل از الگوهای پراش نشان می دهند که فاز 2223 در نمونه های ابررسانای پایه ی بیسموت با درصد کم نانوذرات اکسید آنتیموان و زمان پخت طولانی افزایش می یابد.  همچنین در بررسی های انجام شده روی نمونه های ساخته شده، مشخص شد که نانوذرات اکسید آنتیموان تاثیر چندانی روی فازهای موجود و دمای بحرانی این نوع ابررسانا ندارد، ولی باعث افزایش نسبی چگالی جریان بحرانی و انرژی فعال سازی می شوند.

    کلیدواژگان: نانوذرات، دمای بحرانی، چگالی جریان بحرانی، پذیرفتاری مغناطیسی، انرژی فعال سازی
  • شهناز ابارشی*، ناصر تجبر، محمود رضایی رکن آبادی، محمد بهدانی صفحه 301

    در این پژوهش منگنایت های لانتانیوم جانشانی شده با کلسیم و استرانسیوم، 3-xSrxMnO3/0Ca7/0La (3/0، 2/0، 1/0، 0 = x)، به روش فعال سازی مکانیکی ساخته شد. برای ساخت این منگنایت ها، اکسیدهای 3O2Mn، 3O2La، CaO و SrO به عنوان مواد اولیه، با عنصرسنجی(استوکیومتری) مناسب، با هم مخلوط شدند. فرآیند فعال سازی مکانیکی در دمای اتاق، در آسیای SPEX 8000 انجام شد. طرح های پراش پرتو X (XRD) برای تشخیص تشکیل ساختار به عنوان تابعی از زمان آسیاکاری، به کار گرفته شد. نتایج پراش پرتو X نشان می دهد که پس از آسیاکاری تا حد اکثر 10 ساعت، با استفاده از نسبت وزنی ده به یک گلوله به پودر، بلورک هایی با ساختار راستگوشی (اورتورومبیک) با گروه فضای Pbnm برای تمام ترکیب ها بدست می آید. اندازه ی میانگین دانه های بلوری (بلورک ها) با استفاده از تصاویر TEM و نتایج حاصل از محاسبه ی نیم پهنای قله های XRD حدود 20 نانومتر است. مغناطومقاومت الکتریکی نمونه ها در میدان مغناطیسی خارجی تا 5/1 تسلا و در دماهایی از 77 تا 300  کلوین با روش چارسوزنی اندازه گیری شد. دمای گذار فلز - نارسانا (TM-I) برای ترکیب های گوناگون بدست آمد که ترکیب 3MnO3/0Ca7/0La بیشترین دمای گذار یعنی K 190 را دارد، بیشینه درصد مغناطومقاومت (MR) منفی برای همین ترکیب پیرامون دمای K 190 و میدان T 5/1، برابر 38% است.

    کلیدواژگان: منگنایت ها، فعال سازی مکانیکی، مغناطومقاومت ابرغول آسا، گذار فلز - نارسانا
|
  • A. Malekzadeh Shafaroudi*, M. H. Karimpour, S. A. Mazaheri Page 15

    The Maherabad gold-rich porphyry copper prospect area is located in the eastern part of Lut block, east of Iran. This is the first porphyry Cu-Au prospecting area which is discovered in eastern Iran. Fifteen mineralization-related intrusive rocks range (Middle Eocene 39 Ma) in composition from diorite to monzonite have been distinguished. Monzonitic porphyries had major role in Cu-Au mineralization. The ore-bearing porphyries are I-type, metaluminous, high-K calc-alkaline to shoshonite intrusive rocks which were formed in island arc setting. These rocks are characterized by average of SiO2> 59 wt %, Al2O3 > 15 wt %, MgO< 2 wt %, Na2O> 3 wt %, Sr> 870 ppm, Y< 18 ppm, Yb< 1.90 ppm, Sr/Y> 55, moderate LREE, relatively low HREE and enrichment LILE (Sr, Cs, Rb, K and Ba) relative to HFSE (Nb, Ta, Ti, Hf and Zr). They are chemically similar to some adakites, but their chemical signatures differ in some ways from normal adakites, including higher K2O contents and K2O/Na2O ratios and lower Mg#, (La/Yb)N, (Ce/Yb)N and εNd in Maherabad rocks. Maherabad intrusive rocks are the first K-rich adakites that can be related with subduction zone. Partial melting of mantle hybridized by hydrous, silica-rich slab-derived melts or/and input of enriched mantle-derived ultra-potassic magmas during or prior to the formation and migration of adakitic melts could be explain their high K2O contents and K2O/Na2O ratios. Low Mg# values and relatively low MgO, Cr and Ni contents imply limited interaction between adakite-like magma and mantle wedge peridotite. The initial 87Sr/86Sr and (143Nd/144Nd)i was recalculated to an age of 39 Ma (unpublished data). Initial 87Sr/86Sr ratios for hornblende monzonite porphyry are 0.7047-0.7048. The (143Nd/144Nd)i isotope composition are 0.512694-0.512713. Initial εNd isotope values 1.45-1.81. These values could be considered as representative of oceanic slab-derived magmas. Source modeling indicates that high-degree of partial melting (relatively up to 50%) of a basaltic garnet-bearing (lower than 10%) amphibolite to amphibolite lacking plagioclase as a residual or source mineral can explain most of the moderate to low Y and Yb contents, low (La/Yb)N, high Sr/Y ratios and lack of negative anomaly of Eu in the rocks of the district. The geochemical signature of the adakites within the granitoid rocks represents a characteristic guide for further exploration for copper porphyry-type ore deposit in Eastern Iran.

    Keywords: Lut block, High-K, Shoshonite, Adakite, REE elements, Porphyry copper deposits
  • A study of various occurrences of the Al2SiO5 polymorphs in the rocks/veins of the Hamedan region, Iran: with special reference to origin of quartz-kyanite veins
    A. A. Sepahi*, T. Molaee Page 33

    The study area is a part of so-called Sanandaj-Sirjan zone or Zagros imbricate zone of the Zagros Orogen, Iran. The Hamedan region comprises a metamorphic sequence of low- to high-grade regional and contact metamorphic rocks intruded by mafic, intermediate and felsic plutonic bodies. The sequence comprises pelitic, psammitic, mafic, calc-pelitic and calc-silicate rocks.  Pelitic rocks are the most abundant rocks in the region which are mostly composed of slates, phyllites, mica schists, garnet-mica schists, garnet-andalusite-(±sillimanite/±kyanite) schists, garnet-staurolite schists, mica hornfelses, garnet hornfelses, garnet-andalusite-(± fibrolite) hornfelses, cordierite-(±andalusite) hornfelses, cordierite-K-feldspar hornfelses and sillimanite-K-feldspar hornfelses. Several interlayers of amphibolites and amphibole schists alternate with pelitic rocks in the sequence. Various types of Al2SiO5-bearing silicic veins occur in the region.  Isotope characteristics indicate metamorphic origin for some of them.  In this study, we have defined three different generations of kyanite according to their various geological characteristics, including: (1) metamorphic (randomly distributed and commonly co-existed with sillimanite/andalusite), (2) stress-(shear)-induced (pseudomorphs of kyanite after andalusite in the shear zones) and (3) late-stage (hydrothermal or metasomatic) kyanites.  The quartz-kyanite veins/pods are late structures that are created by interactions with wall rocks. Circulating Al- and Si-rich fluids may be responsible for formation of these veins/pods.

    Keywords: hydrothermal, metamorphic, metasomatic, kyanite, stress, veins, Hamedan, Iran
  • Mineralogical and Chemical Composition of Tourmaline from Najmabad, Gheshlagh, Hired and Maherabad-Khopik, and their relationship with types of mineralization, Eastern Iran
    M. H. Karimpour, C. R. Stern Page 43

    Tourmaline is present as alteration and mineralization at Maherabad and Khopik Cu-Au prospecting areas, Najmabad Sn-W-Au prospecting areas, Hired Au-Sn prospecting area, and within Gheshlagh pegmatite dikes. Based on X-ray diffraction graphs, Maherabad, Gheshlagh and Hired tourmaline are schorl, but Najmabad and Khopik are dravite type. Based on chemical composition, all of tourmalines belong to alkali group. The Mg/(Mg+Fe) ratio in Gheshlagh tourmaline is 0.21-0.29, in Hired is 0.32-0.47 and  in Maherabad is  0.44-0.5 and in  Najmabad and Khopik are Mg/(Mg+Fe)= 0.55-0.82. Khopik tourmaline contains considerably higher Mg (1.9-2.3) compared with the Maherabad (Mg = 1.4-1.9). The average TiO2 content of Maherabad tourmaline is 0.35 and Khopik is 0.19. At Khopik, deeper portion of the porphyry Cu-Au is exposed. Najmabad tourmaline contains the highest Mg (Mg= 2.2) and Gheshlagh the lowest Mg (Mg=0.5-0.7) and highest Fe (Fe= 1.9-2.3). Najmabad tourmaline contains the highest TiO2 (0.48%) and other tourmaline contains less than 0.3 % TiO2. In general, there is a reverse correlation between CaO and Na2O. Gheshlagh has the lowest CaO and highest Na2O. The CaO and Na2O content of tourmaline from Hired are very variable.

    Keywords: Tourmaline, Najmabad, Maherabad, Gheshlagh, Hired
  • G. Rahimi, A. Kananian, A. Asiabanha Page 167

    Post-Eocene volcanic rocks of Alborz tectonic zone located in the NE of Qazvin, composed of rhyolite, trchydacite, trachyandesite, andesite, trachybasalt and basalt with porphyritic textures, pyroclastic rocks and volcanic red breccia which are settled alternatively on Eocene pyroclastics and tuffs. The volcanic rocks are enriched in LIL and depleted in HFS elements which may indicate a calc-alkaline volcanic arc. However negative Ti and Nb anomalies as well as enrichment in LILE implied in generation of these rocks by a low grade partial melting of an enriched mantle on a subduction zone. The presence of a negative Ba anomaly in rhyolitic to andesitic rocks is a common characteristic for the upper continental crust and is a typical feature for high-K suite which reveals the role of upper crust contamination.

  • M. Nemati, A. Yassaghi, M.R. Kamali Page 181

    Structural analysis of the High Zagros Zone and southwestern rim of the Sanandaj-Sirjan Zone in the Chaharmahal-va-Bakhtyari area resulted in recognition of a thrust system comprises the Ben, Hafshejan, Farsan, Kuhrang and Bazoft thrust sheets from NE to SW. In this study, quartz and calcite microstructures as well as fluid inclusions have been utilized to inspect deformation conditions of the thrust sheets. Microstructural study of quartz grains from the Ben and Hafshejan thrust sheets and their basal thrust zone show evidence of ductile deformation that demonstrate the deformation temperature from 250º to 350ºC for the sheets. Geothermometry study of the sheets using calcite mechanical twins also reveals temperature of 250ºC for the sheets. Fluid inclusions study on quartz veins from these thrust sheets display homogenization temperature up to 220ºC for primary inclusions. This geothermometry survey demonstrates that physical conditions of deformation do not change significantly but increases gradually from the southwestern rim of the Sanandaj-Sirjan Zone toward High Zagros Zone. Based on present data, the area between the Ben and Hafshejan thrust sheets where is considered as the internal part of the Zagros orogen, display characteristics of a transitional zone. Therefore, the Farsan thrust sheet or the Main Zagros Reverse Fault which is known as the margin between the Arabian Plate and Central Iran do not pose this character. The boundary between the Sanandaj-Sirjan Zone as the internal part and the High Zagros Zone as the external part of the Zagros orogene is not abrupt and occurs across a transitional zone comprises a thrust system where basement is also partially involved.

  • M. Mehri, M. Moayyed, A. Sefidgar, F. Nemati Page 195

    Misho granitoid pluton is exposed at the North Western part of the Misho Mountains and at the South Western part of the Marand compresional depression. The minerals in the rocks of this pluton include unhedral to sub – hedral quartz, K – feldspar both as microcline with tartan twinning and sub - hedral to unhedral orthoclase, two generations of biotite and zircon, subhedral to euhedral plagioclase (oligoclase - albite), magmatic epidote, titanite and apatite. One generation of zircon and biotite show restitic characteristics. The samples show distinct textures indicating the effect of pressure during crystallization (such as myrmekitic textures, slight alignment of mica, fragments of microcline in orthoclase). The samples exhibit syn-collisional, displaced and S-type geochemical features and the pluton is exposed in an area which is tectonically very faulted. The relative age of the pluton is Paleozoic. The source material for this pluton was a mixture of Meta – greywacke and metapelite. Field relations, mineralogy, geochemistry, existence of mica – rich enclaves and horse – shoe shape of the pluton all suggest a rapid ascent due to dyking and fracture distribution as the main mechanism for melt transport and formation of two generation of zircon and biotite. Therefore diapirism had negligible rule in emplacement and characteristics of misho granitoid.

  • M. A. Mackizadeh, M. Rahgoshay, B. Taghipour, S. Taghipour Page 209

    The Zaroo Cu-skarn is located NW of Yazd province, within the Cenozoic magmatic belt of Central Iran. The widespread rocks in the region are Eocene age volcanic with granitoids intrusives. The Cretaceous limestones in western parts of West Zaroo are hosted by skarn – marble mineralization. The skarns are distal type and are characterized by assemblage: Clinopyroxene, garnet, ilvaite, vezovianite, termolite, epidote, chalcopyrite, magnetite, calcite and quartz. The paragenetic relationships of these minerals have revealed a polygenetic nature of skarn assemblage reveal a polygenetic nature. Black crystals and masses of ilvaite have a close association with hedenbergite clinopyroxene and andradite garnet zone, likely as replacement bodieds. The formation of ilvaite is related to following reactions: Andradite + Fe (OH)2 + CO2 = ilvaite + magnetite + quartz + calcite + H2Hedenbergite + magnetite + Fe (OH)2 = ilvaite The early skarn minerals are formed at 550 ºC and the decomposition of early minerals to formation of final hydrous assemblages started below 470 ºC in fO2.

  • A. Imamalipour, I. Rasa Page 223

    Abstract: Chlorite group minerals have a wide range of chemical compositions which reflect the physicochemical conditions of their crystallization. The solid solution (cationic substitution) model in crystal lattice of chlorite were satisfactorily used in estimation of its formation temperature in different geologic environments such as ore deposits, low-degree metamorphism, hydrothermal alteration and diagenesis by some researchers. In present research, the chlorite geothermometry method was used in the estimation of temperature of hydrothermal alteration and massive sulfide mineralization in the Qezildash area, northwest of Khoy city. In this work, at first, petrographic and mineralogical (XRD) studies were carried out on the samples taken from surface and borehole drilling cores. Eleven chlorite crystal grains which belong to different parts of hydrothermal system were selected and analyzed by electron microprobe equipment. Structural formulate were calculated on the basis of 14 oxygens. Chlorites have significant compositional variations and atomic solid solutions which reflect their formation temperatures. Chlorites from different parts of orebody and unmineralized altered rocks gave temperatures of formation of 318 to 368°C, and 202-210°C respectively. High-temperature chlorites have smaller Si contents than chlorites formed at low- temperatures.

  • M. Faridazad, M. Moayyed, M. Modjtahedi, M. Moazzen Page 233

    Amphibolitic rocks are the main part of the north of Khoy metamorphic complex. Petrographicaly these rocks are normal amphibolite, muscovite amphibolite, biotite amphibolite, garnet amphibolite and pyroxene amphibolite. The protolith of these rocks is mainly igneous. These rocks belong to tholeiitic and calc-alkaline series and Ocean Floor Basalt and Arc tectonic setting. These two distinctive tectonic setting clearly are distinguishable in REE and spider diagrams as samples from Oceanic Floor Basalt are steeper and enriched LREE than those from Arc samples.Considering the fact that Sialic Back Arc Basins can show MORB and Arc characters together, therefore probably amphibolitic rocks of study area generated in this tectonic setting.

  • M. Ashuri, M. Sharafi, A. Mahboubi, R. Moussavi Harami, M. Nadjafi Page 247

    Aitamir Formation (Albian–Cenomanian) crops out in the Kopet-Dagh basin in north-east Iran.This formation is mainly composed of sandstone, shale, siltstone, and several shellbeds. One of the major components in all of the siliciclastic facies is glaucony. They are autochthonus and parautochthonus types which have formed in suitable physico-chemical conditions and replaced quartz, chert, feldspar, mica and carbonate cement. Nonselective replacement, poorly sorted, along with phosphate, fish teeth and morphological shrinkage are major evidences of autochthonus glaucony. These glauconies are pale green nascent, evolved and highly evolved. Glaucony within marine deposits (suitable host rock), associate with bioturbation, presence of pellets of nascent glaucony and debris of sparse glaucony within the matrix forms of greenhalo are others evidences of autochthonus glauconites. Characteristics of paraautochtonus glaucony, including: ooidal rims around rounded peletic glauconites, well sorted glauconys, presence of glauconites within cross lamination and low fractures in peletics glauconites due to local reworking into in early transgressive surface.

  • A.H. Kohsary, S.H. Mojtahedzadeh, M. Dehghani Ahmadabad Page 255

    Bafgh Mishdovan ore body is located in the Central Iranian zone and is recognized as potential of the sillimanite group minerals. In this region, the outcrops of the different formations can be observed which mainly consist of the Precambrian metamorphic rocks. Silimanite group minerals are existed in the schistic rocks. The area is located in a tectonized zone and subjected to regional metamorphism then intruded by igneous plutonic rocks. The study area has 95 km2 coverage and according to quality and grade of sillimanite group minerals can be divided to four different mineral zones. Primary exploration activities have been carried out by digging of the trenches and test pits. Samples were taken systematically from outcrops, trenches and test pits. In order to recognize of the ore body (via mineralogy studies), some samples were sent to the laboratory for thin section studies and also XRD and XRF analysis. Based on these investigations, it is verified that the refractory minerals are consisted of sillimanite and kyanite and rarely andalusite. Based on the hosted rocks type and their metamorphic stages, thin section studies and XRD analysis, the phase transition of the primary andalusite into sillimanite and kyanite due to the high temperature-contact metamorphism can be justified. Also regarding the XRD analysis, only one sample contains some kyanites, so it seems that ore bodies is low grade and beneficiation of this industrial minerals face many difficulties or may not be feasible.

  • Page 267

    Weathering of K-bearing minerals as the major source of potassium in soils is of special importance under K deficient conditions. Many studies have been carried out on the effect of plant types and microorganisms on the transformation of micaeous minerals and their potassium release. However, there is no information on the effect of organic matter on mineralogical changes in micaceous minerals. The objective of this study was to investigate the effect of organic matter on transformation of muscovite (a dioctahedral mica) and phlogopite (a trioctahedral mica) in the rhizosphere of alfalfa. A pot experiment was carried out in a completely randomized design with factorial combination and three replicates. The growth medium was a mixture of quartz sand, micaceous mineral (muscovite or phlogopite) and organic matter (0, 0.5 and 1 %). During 120 days of cultivation, plants were irrigated with either complete or K-free nutrient solution and distilled water as needed. At the end of cultivation, plants were harvested and their K uptake was measured by flame photometer following the dry ash extraction. Also, the mica particles and their weathering products in each pot were separated from the quartz sand and their clay fraction analyzed using x-ray diffraction (XRD). The results showed a significant increase of total K uptake occurred in pots containing trioctahedral mica (phlogopite) and organic matter as compared to those with no organic matter amendment, under both nutrient solution treatments. XRD data clearly showed the transformation of phlogopite under both nutrient solution treatments, but no XRD detectable transformation of muscovite was recognized. Organic matter amendment seems to have created considerable mineralogical changes in clay sized phlogopite. Root activities and organic matter decomposition appear to have increased the acidity of rhizosphere which, in turn, facilitated the K release from trioctahedral mica (phlogopite) and induced the transformation of phlogopite to vermiculite and a minor quantity of smectite and chlorite. In conclusion, the effect of organic matter on mineralogical changes greatly depends on the type of micaceous mineral.

    Keywords: Potassium release, phlogopite, muscovite, organic matter, vermiculite, smectite, chlorite
  • Page 281

    In this work yttrium iron garnet (Y3Fe5O12 or YIG) nanoparticles have been prepared by sol-gel method, raw materials were dissolved in citric acid and warmed up and stirred to form a gel. Synthesized nanoparticles were characterized, using X-ray diffraction (XRD), FT-IR and TG-DTA methods. Magnetic properties of the nanoparticles were measured, using vibrating sample magnetometer (VSM) and Faraday balance (M-T curve). XRD patterns showed that calcining temperature is far below than that is related to the bulk sample prepared by conventional ceramic technique. From the result of VSM and Faraday balance it was found that the saturation magnetization and Curie temperature of nanoparticles are lower than those related to the bulk sample. The decrease of saturation magnetization and Curie temperature were discussed based on core-shell model and superexchange interaction, respectively.

    Keywords: YIG, Nanoparticles, Sol-gel, Magnetic properties
  • Page 287

    In this paper Sb2O3 nanoparticles are synthesized by solution method. The effect of these nanoparticles on the Bi-2223 superconductor properties has been investigated. The critical temperature, critical current density and activation energy were measured by the standard four-probe method. Magnetic properties of the samples were measured by using the AC magnetic susceptibility. The microstructure and morphology of samples have been studied by X-ray diffraction, scanning electron microscope and energy dispersive X-ray. The results of X-ray diffraction patterns show that the low amount of Sb2O3 and long annealing time enhance the fraction of Bi -2223 phase. Also the results show that the Sb2O3 nanoparticles do not change the phases and critical temperature of Bi-2223 superconductor, but by increasing the amount of Sb2O3 nanoparticles, the critical current density and the activation energy of the samples increase.

    Keywords: Bi-2223 superconductivity, nanoparticles, critical temperature, critical current density, activation energy, magnetic susceptibility
  • Page 301

    In this work, substituted lanthanum manganites with calcium and strontium, La0.7Ca0.3-xSrxMnO3 (x = 0, 0.1, 0.2, 0.3), were prepared by a high-energy ball milling method and their microstructure and magnetotransport properties were studied. The raw materials were Mn2O3, La2O3, CaO and SrO, mixed in the stoichiometric ratio to obtain these manganites. The mechanical activation process was performed at room temperature in a SPEX 8000 mixer/mill. X-ray diffraction was used to determine the phase transformation as a function of the milling time. The XRD results showed that after up to 10 h of milling process, using a charge ratio of ball to powder of 10:1, crystallite powder with an orthorhombic structure (S.G. Pbnm) was formed for all compounds. Mean crystallites size of the samples obtained from the XRD patterns and TEM micrograph are about 20 nm. Magneto-resistivity of the disc shape samples was measured using four point probe technique, in the temperature ranging from 77 to 300 K in presence of an external magnetic field up to 1.5 T. Maximum metal-insulator transition temperature is 190 K for La0.7Ca0.3MnO3. In this compound the maximum magnetoresistivity factor is 38%, in magnetic field of 1.5 T and temperature of 190 K.

    Keywords: Manganite, Magnetoresistance, Mechanical activation, Metal-Insulator Transition