فهرست مطالب

طب و تزکیه - سال نهم شماره 3 (پیاپی 39، زمستان 1379)

فصلنامه طب و تزکیه
سال نهم شماره 3 (پیاپی 39، زمستان 1379)

  • 112 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1379/12/01
  • تعداد عناوین: 21
|
  • مقالات پژوهشی
  • راهنمای نویسندگان
    صفحه 4
  • رهنمودها
    صفحه 6
  • سخن سردبیر
    صفحه 7
  • نگرشی بر چگونگی تعلیم و اکتساب علم از دیدگاه امام علی (ع) و شیوه های عملی آن
    صفحه 12
    همانگونه که در اولین شماره مجله در سال 79 که با درایت مقام معظم رهبری به سال حضرت امام علی (ع) نامگذاری گردیده است ذکر گردیده به مناسب این نامگذاری تصمیم گرفته شد و اولین مقاله هر شماره در طول سال به این مناسب اختصاص یابد. در سه شماره قبل نیز به همین منوال عمل شد و هم اکنون که آخرین شماره مجله سال پرخیر و برکت حضرت امام علی (ع) را در پیش رو دارید مبحث نگرشی بر چگونگی تعلیم و اکتساب علم از دیدگاه آن امام همام و شیوه های علمی آن از نظرتان می گذرد.
  • اهمیت پژوهش در شبکه های بهداشتی درمانی
    علی اکبر سیاری، آسایی صفحه 15
  • ضرورت آموزش بهداشت حرفه ای در دانشکده های پزشکی و جایگاه آن در آموزش پزشکی جامعه نگر
    آرام تیرگر صفحه 18
    آموزش و تربیت نیروی انسانی متخصص مبتنی بر نیازهای واقعی جامعه ضرورتی است که امروزه در خصوص سیستم آموزشی مورد نظر صاحبنظران قرار گرفته و همین امر در مورد آموزش پزشکی منجر به ظهور نظام جدیدی از آموزش تحت عنوان " آموزش پزشکی جامعه نگر" گردیده است.
    نظر به اینکه بخش قابل ملاحظه ای از زمان زندگی هر فردی از افراد جامعه در محیط کار سپری می شود و از طرفی بخش کثیری از افراد جامعه که گاهی به بیش از نیمی از آن می رسند، به کار اشتغال دارند، لذا نیازهای بهداشتی- درمانی جامعه کاری را نیز می توان یک نیاز واقعی جامعه قلمداد نمود.
    با توجه به مطالب فوق بازنگری در کیفیت و کمیت مطالب آموزشی در خصوص آموزش بهداشت حرفه ای به دانشجویان علوم پزشکی بویژه رشته پزشکی با هدف تربیت آموزش گیرندگانی که قابلیت رفع نیازهای واقعی جامعه را داشته باشند امری ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: بهداشت حرفه ای، پزشکی جامعه نگر، دانشکده پزشکی
  • نگرش گروهی از پزشکان و دانشجویان علوم پزشکی در زمینه مبانی اخلاف در ژنتیک
    داریوش فرهود، نوشین نیک ذات، رضا شیرکوهی صفحه 22
    همانگونه که در اولین شماره مجله در سال 79 که با درایت مقام معظم رهبری به سال حضرت امام علی (ع) نامگذاری گردیده است ذکر گردیده به مناسب این نامگذاری تصمیم گرفته شد و اولین مقاله هر شماره در طول سال به این مناسب اختصاص یابد. در سه شماره قبل نیز به همین منوال عمل شد و هم اکنون که آخرین شماره مجله سال پرخیر و برکت حضرت امام علی (ع) را در پیش رو دارید مبحث نگرشی بر چگونگی تعلیم و اکتساب علم از دیدگاه آن امام همام و شیوه های علمی آن از نظرتان می گذرد.
  • بررسی خصوصیات آنتروپومتریک مردان جوان ورزشکار شرکت کننده در المپیاد دانشجوئی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در تابستان 77
    محمدحسین اسدی، منصور سیاح صفحه 28
    اهمیت اندازه گیری خصوصیات بدنی نظیر قد و وزن و ترکیب ساختار بدنی در طب و علوم ورزشی سالهاست که مورد توجه می باشد. مفهوم " چاقی" واژه ای است که اندازه گیری آن بر مبنای تعیین میزان قد و وزن مشخص می گردد. همچنین چاقی عامل تعیین کننده ای برای بسیاری از پیامدهای نامطلوب سلامتی محسوب می گردد. در مطالعه عملکرد ورزشکاران و گزینش آنها برای رشته های ورزشی مورد نظر، سنجش و اندازه گیری خصوصیات فیزیکی و ساختار آن حائز اهمیت بسیار می باشد. بنابراین مفهوم شاخص توده بدنی (Body Mass Index) که شاخصی معتبر برای تعیین ساختار بدنی مشتق از دو کمیت وزن و قد می باشد اهمیت پیدا می کند. در مطالعات مختلف مشخص گردید که BMI دارای ارتباط مستقیمی با شاخص های معتبر پیشگوئی عملکرد موفقیت آمیز ورزشی نظیر حداکثر میزان اکسیژن مصرفی (VO2 Max) می باشد. بررسی حاضر، مطالعه ای توصیفی است به منظور تعیین میزان متوسط متغیرهای قد، وزن و شاخص توده بدنی 840 نفر ورزشکار پسر دانشجوی شرکت کننده در المپیاد ورزشی دانشگاه های علوم پزشکی کشور در تابستان 77 در شیراز. نتایج حاصل از آنالیز اطلاعات نشان داد که میزان میانگین متغیرهای قد، وزن و شاخص توده بدنی بترتیب 6.63 ±175 سانتی متر، 9.57±69.25 کیلوگرم و 2.63±22.4 می باشد. با توجه به اینکه در ایران تاکنون تاکنون تحقیقی در این زمینه انجام نگردیده، اطلاعات حاصل از این تحقیق را می توان بعنوان نرمهای اولیه مربوط به دانشجویان پسر ورزشکار پیشنهاد نمود.
    کلیدواژگان: آنتروپومیک، ورزشکار، المپیاد دانشجویی، شاخص توده بدنی
  • بررسی معیارهای انتخاب همسر در دانشجویان دختر و پسر دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
    صفحه 34
    این مطالعه به منظور بررسی مقایسه معیارهای انتخاب همسر در دانشجویان دختر و پسر دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با روش توصیفی با نمونه ای به حجم 150 (75 نفر دانشجوی دختر و 75 نفر دانشجوی پسر) که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شده بودند، انجام گرفت، نتایج سنی بین همسران، ارجحیت درآمد به موقعیت اجتماعی شغل همسر و وضعیت اشتغال همسر، ارجحیت زیبایی به ثروت، وضعیت جسمی به رشد فکری، تشابه ظاهری فرد مورد علاقه با والدین تفاوت معنی داری وجود دارد. درحالیکه در مورد معیارهای موقعیت شغلی پدر همسر در مقایسه با پدر خود، تناسب فکری، وجود درک متقابل، محل اشتغال و سکونت، رابطه فامیلی زوجین، برقراری ارتباطات اجتماعی، میزان رشد اجتماعی، چگونگی تصمیم گیری در خصوص مسائل زندگی، میزان خود محوری، رعایت حجاب و پوشش اسلامی، سازگاری با والدین خود، برخورداری از نگرش یکسان به نقش خانواده اختلاف معناداری وجود ندارد. در این تحقیق مشخص شد که معیارهای اکثر دانشجویان مطابق نظریه گلبرگ براساس مراحل پس عرفی شکل می گیرد و براساس نظریه مزلو بیش از نیمی از دانشجویان معیارهای خود را براساس ویژگی های انسان سالم تشکیل می دهند و همچنین براساس نظریه روانکاوی بیش از 50% درصد دانشجویان افرادی را ترجیح می دهند که شبیه والدین آنها باشند و برخلاف نظریه سنتر و وینچ که می گویند افراد همسری را انتخاب می کنند که نیازهای آنها را فقط ارضاء کند، پاسخهای دانشجویان حاکی از آن است که عوامل معنوی را مثل زیبایی بر ثروت، رشد فکری بر وضع جسمی علاقمندی به همه انسانها به جای علاقه صرف به همسر، بی توجهی به جهیزیه و مهریه را بیشتر ترجیح می دهند.
    کلیدواژگان: ازدواج، همسر، دانشجو
  • بررسی برخی از نشانه ای فیزیولوژیک در کارگران یک شرکت فرآوری باریت از دیدگاه مهندسی فاکتورهای انسانی
    صفحه 51
    تحقیق حاضر با هدف بررسی تاثیر چهار مشخصه ارگونومیکی کار (حمل بار سنگین، انجام حرکات تکراری در کار، داشتن وضعیتهای نامناسب بدنی در کار و وضعیت انجام کار) و معدودی از عوامل زیان آور محیط کار (صدا و ارتعاش و...) بر روی چهار نشانه فیزیولوژیک و دو شاخص فعالیت قلبی عروقی میانگین سنی 41.5 سال در یک کارخانه فرآوری باریت با استفاده از اندازه گیری نشانه ها در سه نوبت (قبل از شروع بکار- حین انجام کار- پایان شیفت کاری) و تکمیل پرسشنامه انجام گرفت. نتایج نشان می دهد که بطور متوسط جز مقادیر ضربان قلب دیگر شاخصها در جریان کار تغییرات قابل توجهی پیدا نمی کنند. از میان مشخصه های ارگونومیکی کار بصورت ایستاده تغییراتی را در مقادیر فشارخون و ضربان قلب در اواسط شیفت نشان می دهد. بر طبق نتایج نشان دهنده تاثیر ارتعاش محیط کار بر روی بروز کمر درد(3.54 =O.R)و انجام حرکات تکراری بر روی وجود خستگی زودرس است(3.35 =O.R).
    کلیدواژگان: مهندسی فاکتورهای انسانی، نشانه های فیزیولوژیک، فشارخون، ضربان قلب، میانگین فشارخون شریانی، بهره مضاعف
  • تحقیق و بررسی اختلالات رفتاری و روانی دانش آموزان مدارس تهران
    محمدرضا محمدی، حمید رضاییان صفحه 59
    فرض تحقیق ما بر این بود که کودکانی که پدران آنان دچار اختلالات روانی یا مجروحین جسمی جنگ بودند و همچنین کودکانی که پدر آنها شهید شده اند در مقایسه با گروه کنترل در اجرای پرسشنامه ها، نمرات بالاتری بیاورند و اختلالات رفتاری و روانی بیشتری از خود نشان دهند.
    نمونه مورد مطالعه 125 نفر از دانش آموزان دوره ابتدائی مدارس شهر تهران بودند. در این تحقیق چهار گروه مورد پژوهش قرار گرفتند، کودکانی که پدران آنها دچار اختلالات روانی ناشی از جنگ بودند، کودکانی که پدران آنان دچار بیماری های جسمی ناشی از جنگ و قطع عضو بدون اختلالات روانی کشته بودند.
    فرزندان شهداء که پدران آنها در زمان جنگ به شهادت رسیده بودند و گروه کنترل، کودکانی که پدران آنان سابقه هیچ گونه بیماری جسمی و اختلالات روانی نداشتند.
    از پرسشنامه راتر برای ارزیابی جنبه های رفتار هیجانی کودکان و از پرسشنامه مادران جهت ارزیابی رفتار رفتار کودک از دیدگاه مادر استفاده شد.
    از تحلیل واریانس پرسشنامه راتر و پرسشنامه مادران و مجموعه پژوهش این نتایج بدست آمد که تفاوت دو گروه با سایر گروه ها در سطح 0.01 معنی دار بود.
    دانش آموزان که پدران آنها دچار اختلالات عصبی و روانی بودند و دانش آموزان که پدران آنان دچار ضایعات جسمی بالای 50 درصد بودند. در مقایسه گروه فرزندان شهداء با گروه کنترل تفاوت معنی دار بدست نیامد.
    کلیدواژگان: دانش آموز، جانبازان، اختلالات ناشی از جنگ، اختلالات رفتاری
  • بررسی تاثیر ادامه تجویز آنتی بیوتیک پروفیلاکسی بعد از عمل جراحی آپاندکتومی در آپاندیسیت حاد در بیماران مراجعه کننده به بیمارستان امام خمینی تهران (دی ماه 1375 - اسفند ماه 1376)
    عباس ربانی، احمد کاویانی، علی جعفریان صفحه 64
    عفونت زخم به دنبال عمل آپاندکتومی به عنوان یکی از اعمال جراحی شایع همواره مورد توجه فراوان بوده است و لذا هر گونه پیشنهادی که باعث کم شدن میزان این عارضه، کم کردن میزان مصرف دارویی و صرفه جویی در هزینه اقتصادی حاصه شود مورد توجه خواهد بود. هدف از این مطالعه انتخابی روش مناسب تر برای پروفیلاکسی آنتی بیوتیکی در آپاندیسیت حاد ساده است.
    این مطالعه که یک کارآزمایی بالینی دوسوکور کنترل شده با انتخاب تصادفی نمونه هاست. مقایسه ای در میزان بروز عفونت زخم بعد از عمل جراحی آپاندکتومی در آپاندیسیت حاد ساده در دو گروه درمانی " با ادامه آنتی بیوتیک بعد از عمل" و " بدون ادامه آنتی بیوتیک بعد از عمل" انجام داده است و سعی دارد تاثیر ادامه تجویز سفازولین به مدت سه دوز بعد از عمل را بررسی نماید. 142 بیمار مورد بررسی قرار گرفتند که از بین آنها 88 بیمار آپاندیسیت حاد ساده بودند. 43 نفر در گروه اول و 37 نفر در گروه دوم قرار گرفتند.
    تمام بیماران روز هفتم تا دهم بعد از عمل جهت بررسی عفونت زخم معاینه شدند و هیچ موردی از عفونت زخم در دو گروه مشاهده نشد.در این مطالعه تجویز سه دوز سفالوزین بعد از عمل در مقایسه عدم تجویز آن تاثیری در کاهش میزان بروز عفونت زخم نداشته است.
    کلیدواژگان: عفونت زخم، آپاندکتومی، آپاندسیست حاد، سفازولین
  • خونریزی گوارشی (مقاله بازآموزی)
    بیژن خراسانی صفحه 67
    خونریزی گوارشی یکی از اورژانسهای تهدید کننده در جراحی است. بطوریکه عدم آگاهی از نحوه درمان و حتی نامناسب با خطرات جدی و مرگ ومیر همراه خواهد بود.
    خونریزی گوارشی (GIB) بیماری است که کلیه کارآموزان، کارورزان و دستیاران جراحی، داخلی و اطفال در دوران تحصیل و حتی پس از فراغت از تحصیل در اورژانسهای بیمارستانی و در مطب با تعداد زیادی از بیماران مبتلا به GIB برخورد می نمایند.
    از طرفی استفاده کاربردی و عملی و به زبانی عملیاتی کردن داشته ها، آموخته ها و انباشته های دوران تحصیل از هنرهای تحصیل از هنرهای پزشکی در امر طبابت است.
    لذا با توجه به اهمیت بیماری، علاوه بر کسب آگاهی های علمی و نتئوریک، ارائه و بهره مندی از الگوی علمی و کاربردی بیماری ها امری ضروری و مفید بنظر می رسد.
    اهداف مقاله:1-آشنایی و افزایش آگاهی ها و دانش مربوط به بیماری GIB، با بیان مواردی چون تعاریف هماتمز، هماتوشزی، ملنا، lower&upper GIB و... علل و شیوع بیماری، راه های تشخیص بیماری.
    2-ارائه دستورات پزشکی لازم برای بیمار مبتلا به GIB (در قالب order مربوط به GIB).
    3-بیان و ارائه بخشی به نام تحلیل order که در آن علت و حکمت هر order توضیح داده شده است.
    4-در این قسمت ضمن بیان اندیکاسیونهای هر order، اندیکاسیونهای راه های تشخیصی و درمانی نیز مطرح شده است.
    نهایتا، با مطالعه این مقاله ضمن کسب آگاهی های علمی و تئوریک (که حاصل کتب و مراجع مختلف می باشد) خواهیم توانست به نحوه صحیح درمان بیماری پی برده و با الگوی کاربردی ارائه شده، بیمار را درمان نمائیم.
  • اصول تشخیص و درمان بیماری صرع (مقاله بازآموزی)
    اکبر سلطان زاده صفحه 78
    اهداف این مقاله بازآموزی: این مقاله مورد استفاده پزشکان عمومی، دستیاران اعصاب و متخصصان روانپزشکی خواهد بود.پزشک با مطالعه این مقاله به صرع و انواع آن آگاهی پیدا می کند، مورد استفاده داروهای ضد صرع قدیم و جدید و بویژه عوارض آنها را فرا می گیرد و چگونگی برخوردار با بیمار و اقداماتی که برای هر بیمار صرعی لازم است انجام شود را می آموزد. با مطالعه دقیق این مقاله مخاطب باید بتواند همه سوالات مطرح شده را پاسخ درست بدهد.
    کلیدواژگان: صرع، درمان صرع، داروهای ضد تشنج
  • نگاهی به بهداشت جهان تا پایان سال 1998 و چشم اندازهای آینده آن تا سال 2025 میلادی
    مسعود حاجیا صفحه 90
  • مقالات و مطالب فرهنگی، اجتماعی
  • پرتو حسن
    صفحه 96
  • فصل سبز سرودن گزیده اشعار دانشجویی
    صفحه 99
  • آثار مطلوب نماز در بهداشت روان
    محسن ادیب حاج باقری صفحه 101
  • فراسوی مرزها
    صفحه 106
  • پاسخنامه
    صفحه 111
  • فرم اشتراک و فرم ثبت نام بازآموزی
    صفحه 112