فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی گرگان
سال دوازدهم شماره 3 (پیاپی 35، پاییز 1389)
- تاریخ انتشار: 1389/08/19
- تعداد عناوین: 15
-
-
صفحات 1-9زمینه و هدفکاربامازپین یکی از داروهای ضدصرع است که مصرف آن در طی بارداری باعث ایجاد ناهنجاری هایی نظیر نقایص لوله عصبی و قلبی، ناهنجاری های اسکلتی و نقایص جمجمه ای - صورتی می شود. این مطالعه به منظور تعیین اثر حفاظتی اسیدفولیک بر ناهنجاری های ناشی از کاربامازپین در جنین موش انجام گردید.روش بررسیدر این مطالعه تجربی 60 سر موش ماده نژاد Balb/c به چهار گروه تجربی و دو گروه کنترل تقسیم شدند. گروه های تجربی 1 و 2 داروی کاربامازپین را به ترتیب به میزان 30 و 60 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن در روز و به صورت تزریق درون صفاقی، گروه های تجربی 3 و 4 همین دوز از دارو را به صورت داخل صفاقی به همراه 3 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن اسیدفولیک در روز به صورت گاواژ و گروه های کنترل 1 و 2 نرمال سالین و تویین 20 در نرمال سالین را به صورت تزریق درون صفاقی دریافت کردند. همه تزریق ها از روز ششم لغایت روز پانزدهم دوره بارداری و گاواژ ویتامین از ده روز قبل از جفت گیری آغاز و پس از آن از روز صفر لغایت روز پانزدهم بارداری صورت گرفت. در روز هجدهم بارداری جنین ها از رحم خارج شدند و پس از توزین و اندازه گیری مورد مشاهده ماکروسکوپی قرار گرفت. داده های جمع آوری شده توسط نرم افزار آماری SPSS-11.5 و آزمون های کای اسکوئر و ANOVA مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.یافته هادر گروه های تجربی 1و 2 مصرف کننده کاربامازپین علاوه بر کاهش وزن و قد ناهنجاری چشمی، اختلال در اندام ها، کوچکی فک ایین و باز بودن دهان، اختلال درستون مهره ها عمدتا به صورت اسکولیوزیس و نقایص لوله عصبی به شکل اگزنسفالی مشاهده شد. مصرف اسیدفولیک باعث کاهش ناهنجاری های چشمی، صورتی، اندام و ستون مهره ها در گروه تجربی 3 و کاهش ناهنجاری های ستون مهره ها و اندام در گروه تجربی 4 گردید. این کاهش از نظر آماری معنی دار بود (P<0.05). مصرف اسیدفولیک در گروه های تجربی 3 و 4 تاثیری بر میانگین وزن بدن و طول سری دمی جنین ها نداشت.نتیجه گیریاین مطالعه نشان داد که مصرف اسید فولیک به میزان 3 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن، باعث کاهش ناهنجاری های جنینی ناشی از کاربامازپین در جنین های موش نژاد Balb/c می گردد.
کلیدواژگان: کاربامازپین، ناهنجاری های جنینی، اسید فولیک، موش -
صفحات 10-17زمینه و هدفلیزر نوعی منبع تابش امواج الکترومغناطیسی است. لیزرتراپی نوعی تاثیر بافتی به صورت طبیعی و تحریک بیولوژیک با کمک انرژی و توان نور محسوب می شود. امروزه بیشترین و پرکاربردترین لیزرهای کم توان در درمان بیماری ها، لیزرهای با پرتوهای مادون قرمز (infrared) و قرمز (red) می باشند. این مطالعه به منظور تعیین اثر پرتو لیزر کم توان با طیف قرمز و مادون قرمز روی لوله های اسپرم ساز موش آزمایشگاهی انجام شد.روش بررسیاین مطالعه تجربی روی 40 سر موش بزرگ آزمایشگاهی نر نژاد ویستار با وزن تقریبی 250-200 گرم و سن متوسط 8هفته انجام شد. موش ها به 4 گروه ده تایی تقسیم شدند که شامل یک گروه شاهد و سه گروه تجربی (مورد) بود. گروه شاهد فقط تحت بیهوشی روزانه قرار گرفت. در گروه تجربی 1، بیضه راست موش ها در معرض تابش مخلوطی از طیف مادون قرمز با فرکانس 300هرتز (7دقیقه) و طیف قرمز (1 دقیقه) قرار گرفت. در گروه تجربی 2، بیضه راست موش ها در معرض تابش پرتو مادون قرمز با فرکانس 300هرتز (8 دقیقه و 40ثانیه) واقع شد. در گروه تجربی3، بیضه راست موش ها در معرض تابش پرتو مادون قرمز با فرکانس 80هرتز (5دقیقه) و طیف قرمز (1دقیقه) به طور روزانه قرار گرفت. پس از 15 روز، بیضه ها از بدن موش ها خارج گردید و پس از مراحل فیکساسیون و رنگ آمیزی نمونه ها مورد بررسی و مطالعه میکروسکوپی قرار گرفتند. قطر لوله های اسپرم ساز و قطر لومن و همچنین قطر و مساحت بخش سلولی اپی تلیوم اسپرم ساز در موش ها تعیین شد. میزان تستوسترون با روش رادیوایمنواسی مورد سنجش قرار گرفت. تجزیه و تحلیل آماری با کمک نرم افزار SPSS-13 و آنالیز واریانس یک طرفه انجام گردید.یافته هاقطر لوله اسپرم ساز، فضای لومن و ضخامت اپی تلیال بین گروه های آزمایشی 1، 2 و 3 تفاوت آماری معنی داری داشت (P<0.05). این شاخص ها بین گروه های تجربی و شاهد تفاوت آماری معنی داری نداشت. همچنین تفاوت آماری معنی داری در تستوسترون اندازه گیری شده بین گروه های مورد مطالعه مشاهده نشد.نتیجه گیریاین مطالعه نشان داد که تغییرات مورفولوژیک و مورفومتریک لوله های اسپرم ساز ارتباط مستقیم بادانسیته انرژی لیزر دارد و استفاده از لیزر کم توان طیف مادون قرمز با فرکانس 300 هرتز و یا به حالت ترکیبی طیف مادون قرمز با فرکانس 80 هرتز همراه با طیف قرمز در افزایش قطر لوله های اسپرم ساز و افزایش سلول های ژرمینال و اسپرم ها موثر می باشد.
کلیدواژگان: لوله های اسپرم ساز، طیف مادون قرمز، لیزر کم توان، اسپرماتوژنز -
صفحات 18-23زمینه و هدفسندرم زجر تنفسی نوزادان مهم ترین مشکل ریوی نوزادان است. هرچند مطالعات مختلفی اثربخشی کورتیکواستروئید در سنین حاملگی کمتر از 34 هفته را نشان داده اند؛ ولی تاثیر این مداخلات در بارداری های بالاتر از هفته 34، هنوز مورد بحث است. این مطالعه به منظور تعیین اثر بتامتازون تزریقی قبل از زایمان در پیشگیری از سندرم زجر تنفسی نوزادان متولد شده در هفته های 35 و 36 بارداری انجام شد.روش بررسیاین مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی شده دو سوکور روی 200 زن در معرض خطر زایمان پره ترم با سن بارداری 35 تا 36 هفته مراجعه کننده به مرکز آموزشی درمانی بعثت سنندج طی سال های 87-1386 انجام شد. 100 نفر از افراد به صورت تصادفی در گروه درمان با بتامتازون به مقدار 12 میلی گرم در 2 دوز داخل عضله به فاصله 24 ساعت و 100 نفر نیز به صورت تصادفی نرمال سالین به مقدار یک سی سی دریافت کردند. اطلاعات مورد نیاز شامل سن مادر، جنس و وزن نوزاد و ابتلا به سندرم زجر تنفسی و نیاز به بستری نوزادان جمع آوری گردید. از آزمون های کای اسکوئر، فیشر، تی مستقل و من ویتنی برای تحلیل داده ها استفاده شد.یافته هاتفاوت معنی داری در سن مادر، وزن و جنس نوزادان در دو گروه مشاهده نشد. تعداد موارد سندرم زجر تنفسی در گروه مداخله 8 مورد (8درصد) و در گروه دارونما 20 مورد (20درصد) بود (P=0.01). نیاز به بستری در گروه مداخله و گروه دارونما به ترتیب 16 (16درصد) و 28 (28درصد) تعیین شد (P=0.04).نتیجه گیریاین مطالعه نشان داد که تزریق بتامتازون به مقدار 12 میلی گرم در 2 دوز به فاصله 24 ساعت در هفته های 36-35 بارداری به طور معنی داری موارد سندرم زجر تنفسی در نوزادان را کاهش می دهد.
کلیدواژگان: سندرم زجر تنفسی نوزاد، بتامتازون، زایمان زودرس -
صفحات 24-28زمینه و هدف
یکی از عوارض نسبتا شایع بی حسی نخاعی، سردرد پس از سوراخ شدن پرده سخت شامه [Post dural puncture headache (PDPH)] می باشد. این مطالعه به منظور تعیین اثر تک دوز آمینوفیلین داخل وریدی در پیشگیری از سردرد بعد از سوراخ شدن سخت شامه در بیماران تحت بی حسی نخاعی برای سزارین انتخابی انجام شد.
روش بررسیدر این کارآزمایی بالینی دوسوکور تصادفی، 120 بیمار تحت سزارین انتخابی با بی حسی نخاعی در بیمارستان شهیدمطهری مرودشت طی سال 1387 مطالعه شدند. پس از کلامپ نمودن بندناف نوزاد، به 60 نفر از بیماران (گروه مداخله) آمینوفیلین وریدی به میزان 1.5 mg/kg/body weight به آهستگی تجویز شد. در 60 بیمار (گروه دارونما) از نرمال سالین استفاده گردید. بیماران در زمان های 1، 4، 24 و 48 ساعت بعد از اتمام عمل از لحاظ بروز سردرد ارزیابی شدند.
یافته هامیزان بروز سردرد پس از سوراخ شدن پرده سخت شامه طی 24 ساعت اول پس از عمل در 5 درصد از بیماران گروه مداخله و 31 درصد از بیماران گروه دارونما دیده شد (P<0.001). میزان PDPH در 48 ساعت پس از عمل در بیماران گروه مداخله و دارنما به ترتیب 5 و 23.3 درصد تعیین شد که این اختلاف از نظر آماری معنی دار بود (P<0.004).
نتیجه گیریاین مطالعه نشان داد که استفاده از آمینوفیلین داخل وریدی به میزان 1.5 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن در بی حسی نخاعی، سردرد را به طور معنی داری کاهش می دهد.
کلیدواژگان: سزارین، بی حسی نخاعی، آمینوفیلین، سردرد بعد از سوراخ شدن سخت شامه -
اثر روش محدودیت درمانی تعدیل یافته بر کیفیت مهارت های اندام فوقانی مبتلا در کودکان فلج مغزی نیمه بدنصفحات 29-36زمینه و هدفمحدودیت درمانی روشی است که در آن با محدود کردن اندام سالم فردی که دچار فلج نیمه بدن شده؛ مجبور به استفاده از اندام مبتلا شود. این مطالعه به منظور تعیین اثر روش محدودیت درمانی تعدیل یافته بر کیفیت مهارت های اندام فوقانی مبتلا در کودکان فلج مغزی نیمه بدن انجام شد.روش بررسیاین کارآزمایی بالینی یک سویه کور روی 21 کودک مبتلا به فلج مغزی نیمه بدن مراجعه کننده به دو مرکز توانبخشی امیدعصر و بهار تهران طی سال 1387 انجام شد. نمونه ها به طور تصادفی تعادلی به دو گروه مداخله (11 نفر) و کنترل (10 نفر) تقسیم شدند. تمرینات متداول کاردرمانی در طی 6 هفته برای هر دو گروه به طور یکسان انجام شد و برای گروه مداخله روزانه به مدت 3 ساعت از روش محدودیت درمانی تعدیل یافته نیز استفاده گردید. کیفیت مهارت های اندام فوقانی قبل و پس از مداخله بر اساس آزمون کیفیت مهارت های اندام فوقانی ارزیابی گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-16 و آزمون های آماری کولموگروف - اسمیرنوف، کای اسکوئر، تی مستقل و تی زوجی تجزیه و تحلیل شدند.یافته هامیانگین سنی کودکان در گروه مداخله (7 دختر و 4 پسر) 17.5+-46.5 ماه و در گروه شاهد (5 دختر و 5پسر) 19.2+-48.1 ماه تعیین شد. تجزیه و تحلیل درون گروهی در گروه مداخله در تمامی موارد بعد از شش هفته مداخله معنی دار بود (P<0.05) و در گروه کنترل بعد از شش هفته تنها در آیتم گرفتن معنی دار نبود. تجزیه و تحلیل آماری بین گروهی تفاوت معنی داری در نمره کلی و نمرات خرده مقیاس های حرکات مجزا، تحمل وزن و باز کردن حفاظتی را بین دو گروه نشان نداد و تنها در خرده مقیاس توانایی گرفتن تفاوت معنی داری در دو گروه مشاهده شد (P<0.05).نتیجه گیریاین مطالعه نشان داد که محدودیت درمانی تعدیل یافته تنها بر کیفیت توانایی گرفتن اندام فوقانی مبتلا تاثیر دارد.
کلیدواژگان: فلج مغزی، همی پلژی، محدودیت درمانی تعدیل یافته -
صفحات 37-44زمینه و هدفمولتیپل اسکلروزیس یک بیماری مزمن، پیشرونده و تحلیل برنده غلاف میلینی سلول های عصبی مرکزی است که تظاهرات و عوارض آن روی عزت نفس فرد اثر دارد. این مطالعه به منظور تعیین اثر برنامه خودمراقبتی مبتنی بر الگوی اورم بر عزت نفس بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس انجام شد.روش بررسیاین مطالعه نیمه تجربی به صورت قبل و بعد با حضور 34 بیمار مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس مراجعه کننده به کلینیک اعصاب بیمارستان آیت الله کاشانی شهرکرد طی سال 1387 با نمونه گیری در دسترس انجام شد. 8 جلسه برنامه آموزشی بر اساس نیازهای آموزشی بیماران و مبتنی بر الگوی اورم در طول سه ماه اجرا شد. پس از سه ماه پرسشنامه سنجش عزت نفس کوپراسمیت، مجددا تکمیل و داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-11.5 و آزمون های تی زوجی، ویل کاکسون و کروسکال والیس مورد ارزیابی قرار گرفتند.یافته هامیانگین امتیاز عزت نفس بیماران قبل و بعد از مداخله به ترتیب 4.2+-60.7 و 3.5+-118.3 تعیین شد که این اختلاف از نظر آماری معنی دار بود (P=0.001). بین مشخصات فردی نظیر سن، جنس، سطح تحصیلات، وضعیت تاهل، داشتن فرزند، شغل، میزان درآمد، مدت ابتلاء به بیماری و تعداد موارد بستری با میزان عزت نفس رابطه آماری معنی داری وجود نداشت.نتیجه گیریاین مطالعه نشان داد که به کارگیری برنامه خودمراقبتی طراحی شده مبتنی بر الگوی اورم بر عزت نفس بیماران مولتیپل اسکلروزیس نتیجه موثری دارد. این برنامه که براساس نیازهای آموزشی و با رویکرد مدل علمی طراحی گردید؛ به عنوان یک مداخله پرستاری در بیماران مولتیپل اسکلروزیس توصیه می شود.
کلیدواژگان: الگوی خودمراقبتی اورم، عزت نفس، مولتیپل اسکلروزیس -
صفحات 45-50زمینه و هدفرشد کودکان در دو سال اول زندگی با عواملی نظیر مشخصات دموگرافیک، مراقبت های دوران بارداری و وضعیت تغذیه ارتباط دارد. این مطالعه به منظور تعیین عوامل مرتبط با رشد نامطلوب کودکان 6 تا 24 ماهه در شهر تبریز انجام شد.روش بررسیدر این مطالعه مورد شاهدی 233 کودک با رشد نامطلوب (گروه مورد) و 412 کودک با رشد مطلوب (گروه شاهد) به صورت غیرتصادفی از پنج مرکز بهداشتی و درمانی طی سال 1386 بررسی شدند. پرسشنامه ای شامل سؤوالاتی در خصوص مشخصات دموگرافیک، سابقه باروری و وضعیت تغذیه کودک از طریق مصاحبه با مادران کودکان تکمیل گردید. ارتباط عوامل مختلف با رشد نامطلوب کودکان با استفاده از رگرسیون لجستیک در نرم افزارهای SPSS-14 و EPI-Info 2000 تجزیه و تحلیل شدند.یافته هابیمار شدن کودک در فاصله دو نوبت مراجعه (OR=4.23، 95% CI: 2.95-6.07، P<0.001)، ناخواسته بودن بارداری (OR=1.87، 95% CI: 1.20-2.93، P<0.006)، جنس مؤنث (OR=1.51، 95%CI: 1.05-2.17، P<0.025)، وزن کم هنگام تولد (OR=1.0، 95% CI: 0.99-1.01، P<0.097) و داشتن اختلاف خانوادگی (OR=1.22، 95% CI: 1.01-1.47، P<0.045) با رشد نامطلوب کودکان ارتباط داشت.نتیجه گیریبا توجه به یافته های این مطالعه استفاده از روش های مطمئن پیشگیری از بارداری و کمک به کاهش بارداری های ناخواسته، آموزش والدین درباره تغذیه کودکان به ویژه در دوران بیماری کودکان و ارائه مشاوره در کاهش اختلاف خانوادگی برای ارتقای سلامت کودکان پیشنهاد می گردد.
کلیدواژگان: رشد نامطلوب، کودک، بارداری ناخواسته، وزن کم هنگام تولد -
صفحات 51-56زمینه و هدفاستان گلستان در شمال ایران یکی از مناطق پرخطر سرطان مری در جهان می باشد. مطالعات متناقضی در رابطه با ارتباط میزان سلنیم و بروز سرطان دستگاه گوارش فوقانی وجود دارد. این مطالعه به منظور تعیین ارتباط بین میزان سلنیوم موجود در خاک و سرطان مری در استان گلستان انجام شد.روش بررسیاین مطالعه اکولوژیک در سال 1386 انجام و در طی آن استان گلستان براساس طول و عرض جغرافیایی به 135 بلوک تقسیم بندی شد. یک نمونه خاک از مرکز هر بلوک جمع آوری و سپس میزان سلنیوم در نمونه های خاک با روش جذب اتمی اندازه گیری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون و آزمون تی انجام گردید. سطح معنی داری کمتر از 0.05 در نظر گرفته شد.یافته هامیانگین و انحراف معیار میزان سلنیوم موجود در خاک استان گلستان 1.61+-3.7 میلی گرم بر کیلوگرم به دست آمد. ارتباط مستقیمی بین میزان سلنیوم خاک و میزان بروز استاندارد شده سنی (ASR)سرطان مری در استان گلستان دیده شد (P=0.03، Pearson correlation coefficient=0.19). میانگین میزان سلنیوم خاک در منطقه پرخطر سرطان مری (4.13 میلی گرم بر کیلوگرم) به طور معنی داری بیشتر از منطقه کم خطر (3.39 میلی گرم بر کیلوگرم) بود (P=0.01).نتیجه گیریاین مطالعه نشان داد که میزان سلنیوم در خاک منطقه استان گلستان بیش از حد مجاز بوده و ارتباط معنی دار مستقیم بین میزان سلنیوم خاک و بروز سرطان مری وجود دارد.
کلیدواژگان: سرطان مری، سلنیوم، خاک، استان گلستان -
صفحات 57-62زمینه و هدفچاقی دوران کودکی به سبب اثرات نامطلوب بر سلامت جسمی و روانی کودکان و عوارض جدی بر زندگی بزرگسالی از نگرانی های مهم سلامت عمومی به حساب می آید. مطالعه حاضر به منظور تعیین برخی عوامل مرتبط با چاقی و افزایش وزن دختران مدارس راهنمایی شهر گرگان انجام شد.روش بررسیدر این مطالعه توصیفی مقطعی با روش طبقه ای تصادفی شده؛ 844 دختر 13-11 ساله از بین مدارس راهنمایی شهر گرگان طی سال های 85-1384 انتخاب شدند. قد، وزن، سن، نمایه توده بدنی، اطلاعات فردی دختران، مدت تماشای تلویزیون، سطح فعالیت بدنی، دفعات مصرف تنقلات حین تماشای تلویزیون به مدت یک هفته توسط والدین در پرسشنامه ای ثبت گردید. در پایان هفته پرسشنامه ها جمع آوری و داده ها با کمک نرم افزار آماری SPSS-11.5 و آزمون های آماری کای اسکوئر و آنالیز واریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.یافته هامتوسط نمایه توده بدنی دختران 4.6+-19.7 کیلوگرم بر مترمربع بود و 6.3 درصد دختران چاق و 14.7 درصد آنان دچار افزایش وزن بودند. شیوع چاقی و افزایش وزن دختران در قومیت فارس بیش از سایر گروه های قومی بود (P<0.05). متوسط زمان مشاهده تلویزیون 0.97+-2.35 ساعت بود. علی رغم این که مدت ساعات تماشای تلویزیون در دختران چاق و مبتلا به افزایش وزن بیش از سایرین بود؛ اما اختلاف آماری معنی دار نبود. عادت به مصرف مواد غذایی حین تماشای تلویزیون و دفعات و مدت فعالیت بدنی به طور معنی داری با چاقی و افزایش وزن ارتباط داشت (P<0.05).نتیجه گیریاین مطالعه نشان داد که کمبود فعالیت های بدنی و رفتار تغذیه ای نامناسب از عوامل مرتبط با چاقی و افزایش وزن دختران 13-11 ساله در گرگان می باشد.
کلیدواژگان: چاقی، افزایش وزن، دختر، قومیت، فعالیت بدنی، گرگان -
صفحات 63-67زمینه و هدف
لیکن پلان یک بیماری پوستی مزمن با ضایعات پوستی مخاطی التهابی است که شیوع آن 2-1درصد می باشد. این مطالعه به منظور توصیف نماهای بالینی و آسیب شناختی مبتلایان به لیکن پلان در مشهد انجام شد.
روش بررسیدر این مطالعه توصیفی مقطعی اطلاعات مربوط به سن، جنس و نیز مشخصات مربوط به بیماری مانند بافت شناسی، شکل و محل آناتومیک ضایعات با استفاده از پرونده بیماران مبتلا به لیکن پلان مراجعه کننده به بخش پوست و آسیب شناسی بیمارستان امام رضا (ع) مشهد طی سال های 86-1376 و بازبینی مجدد لام ها استخراج گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS-13 و آزمون های آماری t-test، کای اسکوئر و آزمون های ناپارامتری تجزیه و تحلیل شدند.
یافته هااز مجموع 309 بیمار ثبت شده؛ 177 نفر مرد (57.3%) و 132 نفر زن (42.7%) بودند. میانگین سنی در مجموع 16.3+-40.1 سال (کمترین 2 سال و بیشترین 85 سال) بود. پلاک و پاپول به ترتیب با 136 مورد (44%) و 129 مورد (41.7%) شایع ترین نمای بالینی بودند. 39 مورد (23.9%) ضایعات هیپرپیگمانته و 83 مورد (26.9%) ضایعات پوسته دار بودند. طرح های آنولر و خطی به ترتیب در 15 مورد (4.9%) و 9 مورد (2.9%) مشاهده گردید. نمای هیستولوژیک کلاسیک و هیپرتروفیک شایع ترین نماهای بافتی را تشکیل دادند. رابطه آماری بین انواع هیستوپاتولوژیک ضایعه با جنس و سن وجود نداشت. محل آناتومیک با بافت شناسی ضایعات ارتباط معنی داری را نشان داد (P<0.001).
نتیجه گیریاین مطالعه نشان داد که فراوانی لیکن پلان در نواحی تناسلی و مخاطی نسبت به مطالعات انجام شده در نقاط دیگر دنیا و همچنین سایر مناطق کشور کمتر می باشد.
کلیدواژگان: لیکن پلان، تظاهرات شایع، نمای بافت شناسی، مشهد -
صفحات 68-73زمینه و هدفسالمندی فرآیندی زیست شناختی است که با تغییرات بیولوژیکی و عملکردی در بافت ها و اندام های بدن از جمله خرابی دندان ها و از دست دادن آنها همراه است. از آنجایی که سلامت دهان و دندان نقش مهمی در تعیین الگوهای دریافت غذا، چگونگی برآورده شدن نیازهای تغذیه ای و در نتیجه سلامت سالمندان و کیفیت زندگی آنان ایفاء می نماید؛ لذا این مطالعه به منظور تعیین وضعیت سلامت دندان های سالمندان در شهر گرگان انجام شد.روش بررسیاین مطالعه توصیفی مقطعی روی 400 سالمندان بالای 60 سال انجام شد که به روش تصادفی سیستماتیک از دومرکز بهداشتی منتخب دانشگاه علوم پزشکی گرگان طی سال 1385 وارد مطالعه شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بود و با مراجعه به درب منازل سالمندان و معاینه دهان و دندان تکمیل گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS-13 و آزمون کای اسکوئر تجزیه و تحلیل شدند.یافته هادر این مطالعه از 400 سالمند بررسی شده؛ 211 نفر زن (52.8%) و 189 نفر مرد (47.3%) بودند. میانگین سنی افراد مورد مطالعه 6.7+-66.7 سال بود. از کل سالمندان مورد مطالعه 60درصد بدون دندان بودند و 40درصد آنان دندان طبیعی داشتند که از این تعداد 10.5% از دندان طبیعی کامل برخوردار بودند. شیوع پوسیدگی دندان در 79 نفر (19.75%) مشاهده شد و 50 نفر (12.5%) دارای دندان پرشده بودند که این تعداد از 1تا16 دندان (3.7+-4.8) متغیر بود. سن و میزان درآمد با تعداد دندان های موجود در سالمندان رابطه آماری معنی دار داشتند (P<0.05). تعداد دندان ها با سن رابطه معکوس و با میزان درآمد رابطه مستقیم داشت.نتیجه گیریبا توجه به از دست دادن دندان در 60درصد سالمندان و وجود پوسیدگی دندان ها در نزدیک به 20درصد از سالمندان، لزوم رسیدگی به وضعیت سلامت دندان قبل از سالمندی تاکید می شود.
کلیدواژگان: وضعیت سلامت دندان، سالمند، عوامل مرتبط، گرگان -
صفحات 74-78زمینه و هدف
سویه های باکتری هلیکوباکترپیلوری که دارای پروتئین Cag A (Cytotoxin associated Gene A) می باشند؛ استعداد بیشتری برای ایجاد بیماری دارند. این پروتئین بیماری زایی باکتری را با افزایش تولید سیتوتوکسین در سلول میزبان تسریع می نماید. این مطالعه به منظور تعیین فراوانی آنتی بادی ضد CagA در افراد آلوده به هلیکوباکترپیلوری در استان گلستان انجام شد.
روش بررسیاین مطالعه توصیفی روی 676 نفر از افراد آلوده به هلیکوباکترپیلوری در استان گلستان طی سال 1387 انجام گردید. در این افراد وجود آنتی بادی ضد CagA از کلاس IgG به روش الیزا تعیین شد. داده ها با استفاده از آزمون آماری کای اسکوئر در نرم افزار آماری SPSS-16 تجزیه و تحلیل شدند. سطح معنی داری کمتر از 0.05 در نظر گرفته شد.
یافته هافراوانی آنتی بادی ضد Cag A در افراد آلوده به هیلکوباکترپیلوری 57.7% (CI 95%: 53.9-61.4) برآورد گردید. این فراوانی در مردان 56.3% و در زنان 58.9% بود. گروه سنی 24-15 سال و کودکان زیر 5 سال با شیوع 63.4% و 26.3% بالاترین و کمترین فراوانی را داشتند. گروه قومی سیستانی با شیوع 67.2% نسبت به گروه های قومی ترکمن (57.5%) و فارس (53.6%) بیشترین موارد آنتی بادی را نشان دادند. توزیع این سویه ها در ساکنین روستا (58.1%) بیش از شهر (57.1%) بود. توزیع فراوانی موارد مثبت CagA در شهر مینودشت در شرق استان (78%) بالاتر و بندرگز در غرب (44%) پایین تر از بقیه بود.
نتیجه گیریاین مطالعه نشان داد که فراوانی سویه های CagA مثبت افراد آلوده با هلیکوباکترپیلوری در استان گلستان مشابه بسیاری از مناطق دیگر ایران، آسیا و اروپا است؛ ولی از مناطق آفریقایی بالاتر است.
کلیدواژگان: فراوانی سرمی، هلیکوباکترپیلوری، پروتئین CagA، افراد سالم، استان گلستان -
صفحات 79-83زمینه و هدفبروز عفونت یکی از مشکلات موجود در درمان بیماران مبتلا به لوپس اریتماتوسیتمیک (SLE) می باشد. این مطالعه به منظور تعیین مشخصات بیماری سل در بیماران تب دار مبتلا به لوپوس اریتماتوسیستمیک (SLE) تحت درمان کورتیکوستروئید انجام شد.روش بررسیدر این مطالعه توصیفی آینده نگر 103 بیمار مبتلا به لوپوس اریتماتوسیستمیک تحت درمان کورتیکواستروئید ارجاع شده به منظور بررسی علت تب به متخصص بیماری های عفونی در شهرستان اهواز طی سال های 85-1379 بررسی شدند. ملاک تشخیصی SLE براساس کرایتریای 11گانه انجمن روماتولوژی امریکا و ملاک تشخیص بیماری سل معیارهای برنامه کشوری سل بود. تمامی بیماران قبل از شروع کورتیکواستروئید از نظر عفونت های نهفته نظیر سل بررسی شدند و در صورت منفی بودن، دارو دریافت کردند.یافته هااز 103 بیمار ارجاع شده 83 نفر مطالعه را به پایان رساندند. میانگین سن 10+-22.2 سال، نسبت زن به مرد 9.2 به 1، میانگین زمان مصرف پردنیزولون 3.2+-12 ماه و میانگین دوز مصرفی این دارو 13+-28.2 میلی گرم در روز بود. از بین 83 بیمار مبتلا به لوپس اریتماتوسیتمیک 8 نفر (9.6%) مبتلا به سل بودند که از بین آنها 5نفر سل ریوی، یک نفر پلورال افیوزن، یک نفر سل ستون مهره ای و یک نفر نیز سل ارزنی داشتند و میزان مرگ ناشی از سل و SLE یک نفر بود.نتیجه گیریسل یکی از علل تب در بیماران مبتلا بهSLE تحت درمان با کورتیکواستروئید می باشد. در برخورد با بیمارانی که علی رغم دریافت داروهای کورتیکواستروئید، تب دارند؛ بایستی به بیماری سل توجه کرد.
کلیدواژگان: لوپوس اریتماتوسیتمیک، بیماری سل، اهواز -
صفحات 84-90زمینه و هدف
نوجوانی دوره پرتلاطمی است که تغییرات جسمانی، جنسی و روانی زیادی را در بردارد. لذا محققین معتقدند که نوجوانان در دوران بلوغ باید از آگاهی های لازم این دوره بحرانی مطلع گردند؛ زیرا ناآگاهی و بی اطلاعی آنان امکان بروز انحرافات و لغزش های جنسی را بیشتر می کند. این مطالعه به منظور تعیین زمان و روش مناسب آموزش بهداشت باروری به دختران از دیدگاه والدین و معلمان شهر گرگان انجام شد.
روش بررسیدر این مطالعه توصیفی 400 والد (200 زوج) و 50 معلم دانش آموزان دبیرستان های دخترانه شهرگرگان طی سال 1382 به روش نمونه گیری چندمرحله ای انتخاب شدند. با استفاده از پرسشنامه مشتمل بر دو بخش خصوصیات دموگرافیک و نظرسنجی که خود شامل سه مبحث لقاح و حاملگی، تنظیم خانواده و ایدز و بیماری های مقاربتی بود؛ داده ها جمع آوری شدند. برای تعیین فراوانی و درصد داده ها از آمار توصیفی با استفاده از نرم افزار SPSS-9 استفاده شد.
یافته ها43.5% از مادران و 38.5% پدران بهترین زمان آموزش لقاح و حاملگی را هنگام ازدواج و 46درصد از معلمان بهترین زمان را سال سوم و پیش دانشگاهی ذکر کردند. 55 درصد والدین و 56 درصد معلمان زمان مناسب برای آموزش تنظیم خانواده را هنگام ازدواج مناسب دانستند. 32 درصد معلمان بهترین زمان را برای آموزش ایدز و بیماری های مقاربتی سال سوم دبیرستان و دوره پیش دانشگاهی ذکر نمودند. همچنین 30.7% پدران و 38درصد معلمان، سال اول و دوم دبیرستان را زمان مناسب برای آموزش عنوان نمودند. 45 درصد مادران و 44 درصد معلمان مناسب ترین روش آموزش را مراجعه نوجوان به مامای حاضر در مدرسه بیان کردند.
نتیجه گیریاین مطالعه نشان داد که بیشتر والدین و معلمان با آموزش بهداشت باروری در دوران دبیرستان و هنگام ازدواج موافق بوده و مناسب ترین روش اطلاع رسانی را تدریس در مدرسه و حضور ماما در مدارس به عنوان مشاور ذکر کردند.
کلیدواژگان: دختران، آموزش بهداشت باروری، نوجوان، والدین، معلم، گرگان -
صفحات 91-96زمینه و هدفماهیت کار در بخش اورژانس به نحوی است که برای حفظ حیات بیماران باید مراقبت هایی با کیفیت بالا و در کوتاه ترین زمان ممکن ارائه گردد. پایش مکرر کیفیت ارائه خدمات و رضایت مراجعین بخش اورژانس به عنوان یکی از شاخص های مهم ضروری است. مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان رضایت بیماران مراجعه کننده به بخش اورژانس بیمارستان های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی گلستان از خدمات ارائه شده در سال 1385 انجام گردید.روش بررسیاین مطالعه توصیفی مقطعی روی 2400 مراجعه کننده بخش اورژانس 13 بیمارستان تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی گلستان در شیفت های مختلف ارائه خدمت که به صورت تصادفی با در نظر گرفتن سهم هر بیمارستان به نسبت ارجاعات تخصصی و غیرتخصصی از بین کل مراجعین انتخاب شده بودند؛ طی سال 1385 صورت گرفت. داده ها با استفاده از پرسشنامه تهیه شده توسط تیم تحقیق مشتمل بر دو بخش اطلاعات دموگرافیک و سؤالات مربوط به رضایت از خدمات ارائه شده به تفکیک سرپایی و فوریتی جمع آوری شد. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS-15 و آزمون کای اسکوئر تجزیه و تحلیل شد.یافته هادر بخش فوریت بیشترین درصد رضایت به ترتیب مربوط به توجه و برخورد پزشکان (86%)، توجه و طرز برخورد کارکنان پرستاری (85%)، میزان پاسخگویی کارکنان پرستاری به سؤالات (84.1%)، وضعیت دمای بخش (83.9%) و تمیزی سطوح و کف بخش ها (81.9%) و کمترین درصد رضایت مربوط به طرز برخورد نگهبان با بیمار و همراهان (33.8%) و تمیزی سرویس های بهداشتی و وجود صابون (45.7%) بود. بیشترین میزان رضایت بیماران بستری در بخش اورژانس به ترتیب مربوط به دسترسی به تلفن در صورت نیاز (49.7%)، طعم و مزه غذای ارائه شده (47.4%)، مقدار و دمای غذا (44.1%) و کمترین درصد رضایت مربوط به رعایت شان و احترام بیمار (8.2%) بود.نتیجه گیریاین مطالعه نشان دهنده لزوم توجه بیشتر به آموزش کارکنان در رده های مختلف درخصوص نحوه برخورد با بیمار و همراهان وی و احترام به شان انسانی ایشان را آشکار می سازد. همچنین توجه به وضعیت سرویس های بهداشتی ضروری است.
کلیدواژگان: رضایت مندی بیماران، اورژانس، فوریت، گلستان
-
Pages 1-9Background And ObjectiveCarbamazepine (CBZ) is an antiepileptic drug that causes significant malformations such as neural tube defects (NTDs), cardiac, skeletal and craniofacial defects if it is consumed during pregnancy. The aim of this study was to evaluate the protective effect of folic acid on prevention of birth defect due to Carbamazepine in Balb/c mice.Materials And MethodsIn this experimental study, Sixty Balb/c timed-pregnant mice were divided into 4 experimental and 2 control groups. Two experimental groups received daily intraperitoneal injections of 30 mg/kg (group I) and 60 mg/kg/body weight (group II) of CBZ on gestational days (GD) 6 to 15. Two other experimental groups (group III and IV) received similar doses of CBZ with folic acid supplement (3 mg/kg/day) by gavages route for 10 days before pregnancy and 15 days after GD0 (gestational day 0). Two control groups received normal saline or Tween 20 (polysorbate 20). Dams underwent cesarean section on GD18 and embryos were collected. External examination was done and data concerning malformations, weight and crown- rump of fetuses were collected and analyzed by using SPSS-11.5 software and ANOVA and chi-square tests.ResultsThe mean weight and crown-rump of the fetuses in both experimental groups I and II were significantly reduced. Also in both experimental groups I and II various malformations were detected such as open eyes, limb defects, scoliosis, facial deformity and NTDs. The mean weight and crown-rump of fetuses in the folic acid treated groups did not show any meaningful differences in comparison with fetuses in experimental groups I and II. Also, meaningful reductions in eye, vertebral, limb and facial defects were seen in fetuses of group III. In experimental group IV, reduction of vertebral and limb defects were observed.ConclusionThis study showed that consumption of folic acid (3 mg/kg/body weight) before and during pregnancy can reduce birth defects due to CBZ in Balb/c mice fetus.
-
Pages 10-17Background And ObjectiveLaser is a source of electromagnetic radiation. Laser therapy has a kind of natural and biological effect on tissue which acts via energy and light power. Todays the use of infrared and red rays from low-power lasers have been established as a routine way for the treatment of diseases. Considering the important role of laser in biological sciences this study was done to compare the effect of red and infrared spectrum low level of laser rays on Rat Seminiferous tubules.Materials And MethodsThis experimental study was done on 40 male Rat which divided in four groups including one control and three experimental. In the first experimental group, the right testis of the rats was exposed to a mixture of 300 Hz infra-red ray for 7 minutes and 300 Hz red spectrum for 1 minute daily. In the second experimental group, the right testes were exposed to the 300 Hz infra-red ray for 8 minutes for 40 seconds daily. In the third experimental group, the right testes were exposed to 80 Hz infra-red for 5 minutes and 80 Hz red ray for one minute daily. The controls did not receive any rays. After 15 days, testes were dissected, fixed and stained for histological processing. Thickness of seminiferous tubules and lumen as well as the thickness and area of seminiferous epithelium were measured. The concentration of testosterone was determined with radioimmunoassay. Data was analyzed with SPSS-13 software and ANOVA test.ResultsThere was a significant difference in the thickness of seminiferous tubules, thickness of lumen space and thickness of epithelium between first (i.e., the mixture of 300 Hz red and infra-red lasers), second (300 Hz infra-red laser) and the third experimental groups (80 Hz red and infra-red lasers) (P<0.05). But no difference was found between the first group and control. The serum testosterone concentration did not show any differences between experimental and control.ConclusionThis study showed that morphologic and morphometric alterations have direct relation with laser energy density.
-
Pages 18-23Background And ObjectiveRespiratory distress syndrome is the most important lung problem during the neonatal period. Although the benefits of antenatal corticosteroids in neonates with a gestational age of less than 34 weeks have been demonstrated, the benefit of this treatment in neonates with higher gestational age is dubious. This study investigated the effect of Betamethasone on respiratory distress syndrome among neonates with gestational age of 35-36 weeks.Materials And MethodsThis double blind randomized controlled trial study was done on 200 pregnant women who were of high risk for preterm labor in 35-36 weeks of gestation in Sanandaj city-Iran during 2007. 200 pregnant women randomly divided into treatment and placebo groups were received intramuscularly Betamethasone (12 mg/kg/BW twice) and normal saline, respectively. Data including age of mother, sex, weight, respiratory distress syndrome and newborns admission in hospital were recorded for each subject. Data was analyzed by usingtwo-tailed T, Mann-Whitney, chi-square and Fisher exact tests.ResultsThere were no difference among two groups about age of mother, sex and weight of newborns. There were 8 (8%) and 20 (20%) newborns with respiratory distress syndrome in case and controls, respectively (P<0.01). Admission in hospital was 16% in Betamethasone group vs 28% in normal saline group (P<0.04).ConclusionThe study demonstrated that exposure to antenatal Betamethasone with 12mg/kg/BW twice between 35 and 36 weeks of gestation is associated with a significant reduction in the rate of respiratory distress syndrome.
-
Pages 24-28Background And Objective
Post dural puncture headache (PDPH) is a relatively common complication in spinal anesthesia. Several regimens had explained for treatment of this problem. The aim of this study was to determine the effect of intravenous single dose of Aminophylline (1.5mg/kg/body weight) on the incidence of PDPH in cesarean section under spinal anesthesia.
Materials And MethodsIn a double blind randomized trial study, 120 patients undergone spinal anesthesia for the elective cesarean section in Motahhari hospital of Marvdasht in Fars province in south of Iran during 2008. After umbilical cord clamping 1.5mg/kg/body weight of Aminophylline injected slowly and intravenously in 60 patients. In placebo group (n=60) normal saline injected intravenously. At the 1st, 4th, 24th and 48th hour after surgery, PDPH in patients were evaluated.
ResultsThe incidence of PDPH was significantly lower in cases compared with controls during the first 24 hours post operation (5% vs. 31.7%, P<0.001). Incidence of PDPH in case and control groups after 48 hours was 5% and 23.3% respectively (P<0.004).
ConclusionThis study revealed that the intravenous single dose of Aminophylline (1.5mg/kg/body weight) significantly reduced PDPH after spinal anesthesia in cesarean section
-
Pages 29-36Background And ObjectiveConstraint induced movement therapy is an approach that with limitation of the healthy upper limb movement of a person with hemiplegia obligate to use the affected limb. This study was done to determine the modified constraint induced movement therapy on quality of upper extremity skills in affected limb in children with hemiplegic cerebral palsy.Materials And MethodsThis single blind randomized clinical trial was carried out on 21 children with hemiplegic cerebral palsy referred to rehabilitation centers in Tehran-Iran during 2008. Samples randomly were divided into experimental (n=11) and control (n=10). Common therapeutic physical practice was carried out for 6 weeks in both groups equally. In treatment group intervention was practiced by constrain induced movement therapy methods for 3 hours daily. Quality of upper extremity skills pre and post intervention based on the quality of upper extremity skills test (QUEST) was evaluated. Data were analyzed by SPSS-16 software, Kolmogrov-Smirnoff, chi-square, T student and repeated measurement tests.ResultsMean age of children in the experimental group (7 girls, 4 boys) and control group children (5 female, 5 male) were 46.55±17.5 and 48.10±19.2 months respectively. Internal analysis of all items in interventional group were significant after 6 weeks of treatment (P<0.05). but in control group only grasp item was significant (P<0.05). Analysis between two groups did not show any significant difference in total and subtitle score including dissociated movement, weight bearing and protective extension. But only grasp subtitle showed significant difference between two groups (P<0.05).ConclusionThis study showed that modified constraint induced movement therapy only affect in quality of grasp.
-
Pages 37-44Background And ObjectiveMultiple sclerosis (MS) is a chronic, progressive and degenerative myelin sheath of the central nervous system. Manifestation and side effect of this disease drastically impress patient’s body image and destruct self concept. The objective of the implementation of this study was to evaluate the effect of Orem self- care program on multiple sclerosis patients’ self concept.Materials And MethodsThis quesi-experimental study was done on 34 MS patients referred to Ayatollah Kashani hospital in Shahrekord – Iran, during 2008. The patients were selected by convenience sampling. 8 sessions educational program based on patients needs and Orem self care frame work during 3 months were carried out and with self reporting sheets program was pursued. After 3 months self concept questionnaire completed and data were analyzed by using SPSS-11.5 software and paired T, will kakson and kruskal wallis tests.ResultsMean of self concept, prior and post intervention was 60.674.20, 118.263.53, respectively (P<0.05). No significant correlation was found between age, gender, educational level, marriage status, number of children, occupation, level of income, duration of outbreak, times of hospitalized with self esteem.ConclusionThis study showed that self care program based on the Orem frame work has positive effects on self esteem in multiple sclerosis patients. Therefore this program is recommended in MS patients.
-
Pages 45-50Background And ObjectiveThere are some factors including socio-demographic, maternal and nutritional variables reported to influence the growth of children in the first two years of life. The aim of this study was to determine some factors related to undesirable growth of 6 months–2years old children in Tabriz-Iran.Materials And MethodsIn this case - control study 233 children with undesirable growth as cases, and 412 children with desirable growth as controls selected in five primary health care centers in Tabriz city in North-West of Iran during 2007. A questionnaire which included some questions regarding demographic characteristics, fertility history, and nutritional status was filled by using face -to - face interview with selected children’s mother. The influence of different factors on undesirable growth was evaluated with a logistic regression model by using SPSS-14 and EPI-2000 software.ResultsHaving any disease during two monitoring (OR=4.23, 95% CI: 2.95-6.07, P<0.001), type of pregnancy (unwanted) (OR=1.87, 95% CI: 1.20-2.93, P<0.006), gender (girl) (OR=1.51, 95%CI: 1.05-2.17, P<0.025), low birth weight (OR=1.0, 95% CI: 0.99-1.01, P<0.097) and having conflict in the family (OR=1.22, 95% CI: 1.01-1.47, P<0.045) associated with undesirable growth.ConclusionThis study determined having any disease, type of pregnancy, sex of child and low birth weight related with undesirable growth of 6 months –2years old children. Using safe family planning methods and help to reduce unwanted pregnancy, parental training about the nutritional requirements of children particularly during period of disease, is recommended in order to enhance the health of children.
-
Pages 51-56Background And ObjectiveGolestan province, located in north of Iran has been known as a high risk area for esophageal cancer. The relationship between esophageal cancer and Selenium (Se) has been assessed in previous studies. This study was conducted to assess the relationship between Soil selenium levels and development of esophageal cancer in Golestan province of Iran.Materials And MethodsIn this ecologic study, Golestan province in northern Iran was divided into 135 blocks based on geographical altitude and longitude on the map. One Soil sample was collected from the center of each block. Selenium level in Soil samples was determined by flame atomic absorption spectrometry. Statistical analysis was performed by Pearson correlation andT-Student tests.ResultsThe mean±SD of Soil Selenium level in Golestan province was 3.7±1.61 mg/kg. There was a positive correlation between Soil level of Selenium and esophageal cancer rates in this area (P=0.03), (Pearson correlation coefficient=0.19). The Soil Selenium level for high risk and low risk area for esophageal cancer were (4.13 mg/kg) and (3.39 mg/kg) respectively (P=0.01).ConclusionThis study showed that there is high Soil Selenium level in Golestan province in north of Iran. Also it is found to be a significant positive relationship between Soil Selenium level and esophageal cancer rate in this area.
-
Pages 57-62Background And ObjectiveChildhood obesity is a significant public health concern due to its impacts on childhood physical and psychological health with subsequent adulthood complication. The aim of this study was to determine some related factors of obesity and overweight in girl's secondary school.Materials And MethodsThis cross-sectional study was performed in Gorgan Northern Iran, during 2005-06. The subjects selected by stratified random sampling. Age, height, weight, BMI, daily time of television watching, frequency of physical activity and snack consumption was recorded by parents in a questionnaire sheet during a week. Data were analyzed by using SPSS-11.5 software, chi-square and ANOVA tests.ResultsIn this study, 6.3% and 41.7% of subjects were obese and overweight, respectively. The mean of BMI of girls was 19.69±4.6 kg/m2. The prevalence of obesity and overweight in Fars ethnic group was more than others (P<0.05). Average spending time for television watching was 2.35±0.98 hours and the same index was higher among the obese and overweight girls but, this difference was not significant. Food consumption during watching television, frequency and duration of physical activity were significantly related with obesity and overweight (P<0.05).ConclusionThis study showed that low physical activity and imbalanced nutritional behavior are related to obesity and overweight among secondary school girls in Gorgan-Northern Iran.
-
Pages 63-67Background And Objective
Lichen planus presents with chronic, inflammatory mucocutaneous lesions; with almost 1-2% prevalency without any relation to demographic variables. This study was done to describe the clinical pathologic features of lichen planus patients in Mashhad, Iran.
Materials And MethodsIn this descriptive study, demographic data (age and sex) and some factors such as histology, form and anatomical zone of lesions were recruited from patient’s medical records and pathological slides revised. Data analyzed by using SPSS-13 software and chi-square and T student tests.
Results309 patients (177 male, 132 female) were enrolled. Mean age was 40.12±16.3 years-old and patients were categorized mostly in 41-50 years age group. Clinical presentation in 44% was plaque and 41.7% with papules, 23.9% hyper pigmented, 26.9% scaled, 4.9% annular form and 2.9% linear. 45.6% of patients had classic histo-morphology and 25.9% of them had hypertrophic form. There was not any relationship between lesion histopathology with either sex or age. Anatomical zone had a significant relation with histopathology of lesion (P<0.05).
ConclusionThis study showed that the prevalence of genital and mucousal lesions was lower than reported in other studies in various parts of the world.
-
Pages 68-73Background And ObjectiveAgeing is a bio-cognitive which can be described as a progressive and degenerating process in human. One of the major changes in the elderly is loss of teeth, which can affect on dietary intake and nutritional status. This study was designed to assess the dental health in elderly people in Gorgan, North of Iran.Materials And MethodsThis descriptive and cross-sectional study was conducted on 400 subjects (211 female and 189 male) aged 60 years and above in two selected health centers in Gorgan-Iran. Data were collected by questionnaire and oral and dental examination. Data was analyzed by using SPSS-13 software and chi-square test.ResultsThe mean age of the subjects were 66.76.7 Sixty percent of the participants were without natural teeth and forty percent had natural teeth. only 10.5 percent of subjects had complete natural teeth. 19.7 participants had decayed teeth. The mean of decayed teeth was 9.2 (rang 1-28) and filled teeth was 4.8 (rang 1-16) in 12.5 percent of participants. Age, level of education and level of income were significantly associated with the number of existed teeth (P<0.05).ConclusionIn regard to high prevalence of without natural and decay teeth in the elderly population, this study, it is recommended the serial assessment of dental health to be screened on routine bases.
-
Pages 74-78Background And Objective
Helicobacter pylori (H.pylori) with positive Cytotoxin associated Gene A (CagA) have higher potential for pathogenesis. Cytotoxin associated Gene A (CagA) accelerate the pathogenecity of bacteria due to cytotoxin production stimulation. The aim of this study was to determine the prevalence of the anti-CagA antibody among H. pylori infected persons in Golestan province-North of Iran.
Materials And MethodsThis descriptive study was carried out on 676 H. pylori positive subjects in Golestan province, northern Iran during 2008. Anti CagA antibody were determined in H.pylori positive subjects. Data analyzed by SPSS-16 software and chi-square test.
ResultsPrevalence of anti CagA in Helicobacter pylori infected cases was 57.7% (390 cases: 179 males and 211 females) (95% CI: 53.9-61.4). According to age the highest and lowest cases of anti CagA antibody were seen in, 15-24 (63.4%) and under 5 years old (26.3%). The level of anti CagA antibody in Sistanian ethnicity group (67.2%) was more than other ethnic group. Anti CagA antibody in Rural area was more than urban regions. Sero prevalence of anti CagA antibody was highest in Minudasht twon (78%), located in East of province in comparison with Bandar Gaz (44%) in west of province.
ConclusionThis study showed the prevalence of CagA positive Helicobacter pylori strains in this region is similar to other regions of Iran, Asia and Europe and higher than African population.
-
Pages 79-83Background And ObjectiveThe incidence of infections is one of the most disturbing problems in the management of patients with systemic lupus erythematosus (SLE). The aim of this study was to describe the role of tuberculosis (TB) as a cause of fever in SLE patients.Materials And MethodsIn this descriptive study 103 SLE patients enrolled in Ahvaz, South-West of Iran during 2000 - 06. Patients were diagnosed according to American College of Rheumatology criteria (at least 4 of 11 criteria). Diagnosis of tuberculosis was based on Iranian National Program against TB criteria. The infection free patients were given corticosteroid therapy.ResultsIn this study 20 patients did not follow the complete cycle and finally 83 patients were established as sample population of this study. Mean age of patients was 22.2±10 years, female to male ratio was 9.2:1, mean duration of treatment was12±3.2 months and mean of daily dose of prednisolone was 28.2±13 mg.From total of patients, 8 (9.6%) had active tuberculosis. five patients had pulmonary and three with other type of TB, respectively. One of the above eight patients eventually died due to SLE/TB.ConclusionTuberculosis is one of the important causes of fever among patients with SLE under treatment of corticosteroid. In approaching febrile SLE patient TB should always be considered as a treat.
-
Pages 84-90Background And Objective
Adolescence is a critical period which has physical, sexual and psychosocial changes. Scientists believe that adolescent must aware from necessary knowledge at critical time, because unawareness causes more sexual deviation. Thus in this study parents and teacher's view had been assessed about the best time and appropriate method for reproductive health education for female adolescents.
Materials And MethodsIn this descriptive study 400 parents and 50 teachers from girl's high school were chosen by multiple sampling in Gorgan-Iran. Information collected by a questionnaire which consisted of two parts of demographic characteristics and polling which contains three parts: fertilization and pregnancy, family planning, HIV and STDs. Descriptive statistic was used for analysis the Data by SPSS-9 software.
Results43.5% of mothers and 38.5% of fathers believed that the best time for fertilization and pregnancy education is at marriage time, and 46% of teachers believed grade III high school and pre- university is suitable time. Majority of teachers and parents believed that the best time to teach family planning is at marriage time. 32% of mothers believed that the most suitable time. for teaching HIV and STDs is grade 3 at high school and pre- university but about 30.7% of fathers and 38% of teachers noted the best time is grade I and II at high school. About the most suitable education method, 45% of mothers and 44% of teachers believed that attending a midwife at school is necessary.
ConclusionThis study showed that majority of parents and teachers agree with reproductive health education during high school and marriage time and they mentioned that the best education method should be done at school with attending a midwife as a counselor.
-
Pages 91-96Background And ObjectiveLife saving with a high quality health care programs in the shortest duration is the mainstay of emergency department system. Frequent monitoring and quality control of this process and the satisfaction of patients are among the very important indices in hospital quality. This study was designed to evaluate the clients satisfaction in the hospitals affiliated to Golestan University of medical sciences.Materials And MethodsThis descriptive cross-sectional study was done on 2400 referred patients in emergency departments of different hospitals in Golestan province, northern Iran during 2006. Data were gathered by questionnaire included demographic data and questions about satisfaction of outpatients and emergencies. The Data analyzed by SPSS-15 software and chi-square test.ResultsLevel of satisfaction in emergency department, was reported as follow: physician attention and behaviors (86%), nursing behaviors (85%) responsibility to patients (84.1%) status of the environmental temperature (83.9%) and cleaning (81.9%). The lowest satisfaction was related to behavior of guardsman (33.8%). In emergency ward, levels of patient's satisfaction were as following: Access to telephone (49.7%) quality of the meals (47.4%) quantity of meals (44.1%) and the lowest level of satisfaction of patient was neglecting the patient's right (8.2%).ConclusionThis study indicated that more educational programs, should be arranged for the emergency units employees to observe patients right.