فهرست مطالب

دانش ارزیابی - پیاپی 3 (بهار 1389)

فصلنامه دانش ارزیابی
پیاپی 3 (بهار 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/04/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • گفت وگوی ویژه
  • مقالات علمی
  • غلامحسین بلندیان صفحه 27
    مدیریت منابع انسانی در موفقیت یک سازمان مانند سازمان بازرسی در انجام وظایف و مسئولیت هایش، از نقش و اهمیت بسزایی برخوردار است. منابع انسانی در هر سازمانی دارای ویژگی های منحصربه فردی است و شناسایی و مدیریت دقیق آن از اساسی ترین مسائل برنامه ریزی و مدیریت منابع سازمانی است که سازمان بازرسی کل کشور نیز مانند هر سازمان دیگری باید به این مهم بپردازد. روشن است که افزایش توانمندی مدیریت منابع سازمان، نقش حیاتی در افزایش کارایی سازمان و موفقیت بیشتر آن در مبارزه با فساد خواهد داشت، لذا کنکاش در این زمینه اهمیت بسزایی خواهد داشت.
    کلیدواژگان: سازمان بازرسی، سیاستگذاری سازمان، مدیریت منابع، قدرت سازمانی
  • حمیدرضا ملک محمدی، سیما رفسنجانی نژاد صفحه 43

    فساد اداری، پدیده ای است که در دنیای امروز، به ویژه در کشورهای درحال توسعه، به عنوان یکی از مهم ترین عوامل بر سر راه پیشرفت جوامع مطرح شده است. فساد اداری بخشی از مجموعه مسائلی است که سازمان ها طی دوره فعالیتشان ناگزیر آن را تجربه می کنند. این مجموعه مسائل به معضلاتی اشاره دارد که عمدتا ریشه های آن در خارج از سازمان قرار دارد اما آثار آن، سازمان ها را متاثر می سازد. در مورد مبارزه با فساد، دو دسته نظریه اساسی حول اندیشه های بدبینان و خوش بینان متمرکز شده است؛ دسته اول هرگونه اقدام و ابتکاری را برای پایان فساد اداری، تلاشی بی فایده می دانند و دسته دیگر باور دارند که می توان فساد را مانند بیشتر پدیده های موجود در اجتماع از طریق خرد دسته جمعی، ابتکارات نهادی، تغییر تدریجی ساختارهای اقتصادی و فرهنگی و سرمایه اجتماعی طی فرایندی کاهش داد.
    برای حذف یا کاهش این پدیده شوم به برنامه هایی نیاز داریم که پیشگیری از بروز فساد اداری را هدف قرار دهد، نه آنکه با طراحی رویه های تنبیهی و پس از وقوع فساد با آن مبارزه کند. همان طور که دنیای پزشکی پیشگیری را بهتر از درمان می داند و از این طریق با هزینه کمتر و سرعت بیشتر می توان به مقصود رسید، در اینجا نیز تاکید می کنیم که تقویت سرمایه اجتماعی این قابلیت را دارد که بتواند مانع از بروز بسیاری از جریانات توام با فساد اداری شود. ازاین رو در این نوشتار بر دیدگاه دوم تاکید می کنیم.
    سرمایه های اجتماعی در هر جامعه ای و برای هر فعالیتی ضروری اند. ایجاد اعتماد مهم ترین سرمایه اجتماعی است و باعث می شود تا آنچه را خود نمی توانیم کسب کنیم، به شکل کارآمدتر و کم دردسرتر به دست آوریم که نشان دهنده ارزش همکاری های مستمر در جوامع است. با از دست رفتن سرمایه های اجتماعی اعتماد عمومی نیز از بین می رود، بنابراین برای مبارزه با مفاسد اداری همکاری صورت نمی گیرد.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، مبارزه با فساد، جامعه مدنی، فساد اقتصادی و اداری
  • مهدی خلفخانی صفحه 79
    فساد به شکل گسترده ای نظام های سیاسی و اداری را مورد تهدید قرار می دهد. نکته مهم تر، پیوند بسیار جدی و مستقیم میان فساد اداری، کارآمدی و مؤثر بودن نظام های سیاسی است. ازاین رو کنترل و رفع فساد اداری به اولویت اصلی دولت ها و حکومت ها تبدیل شده است. در این مقاله ضمن ارائه مقدماتی درخصوص اهمیت اولویت مبارزه با فساد، به معرفی شاخص های اندازه گیری فساد اداری پرداخته است. ازاین رو ضمن اشاره به شاخص های ملی و بین المللی به کار گرفته شده ازطرف سازمان های ملی و بین المللی درگیر، به توضیح و تشریح شاخص گذاری فرهنگی و اهمیت استفاده از رویکرد اجتماعی برای شاخص گذاری مسئله فساد به عنوان پارادیم جامعه شناختی پرداخته شده و در نهایت اهمیت این موضوع توضیح داده می شود. ازاین رو، هدف این تحقیق تشریح شاخص های ارائه شده و نقش شاخص های اجتماعی در این زمینه و کمک به تدوین شاخص های میان رشته ای برای اندازه گیری فساد و روندهای موجود آن است. با توجه به این موضوع، مقاله حاضر در حوزه مطالعات میان رشته ای تدوین شده است.
    کلیدواژگان: فساد اداری، بوروکراسی، هنجارها، سرمایه اجتماعی
  • عیسی احمدآبادی صفحه 117
    موضوع فساد از معضلاتی است که تمدن بشری همواره به نحوی گریبانگیر آن بوده است و اکنون نیز یکی از مسائل مبتلابه کشورهای مختلف جهان است. فساد نابسامانی های بسیاری برای جامعه بشری به دنبال داشته و جنگ های پی درپی، خشونت ها و قیام علیه تمدن های حاکم، از بین رفتن سازمان ها و درهم ریختن جوامع همیشه ناشی از فساد بوده است. درمجموع فساد در کنار بقیه عوامل، از عوامل مهم فروپاشی تمدن ها به شمار می آید.
    در این میان جرم رشوه، به عنوان یکی از بارزترین مصادیق فساد مالی، امروزه تبدیل به معضلی فراگیر شده و روز به روز روش های ارتکاب آن رو به گسترش و پیشرفت است که این امر ضرورت شناخت این جرم را از هر جهت آشکارتر می کند. در این نوشتار سعی شده در ابتدا به موضوع مفاسد مالی به صورت کلی پرداخته شود و سپس جرم رشوه در پرتو کنوانسیون های پالرمو (کنوانسیون ملل متحد علیه جنایات سازمان یافته فراملی) و مریدا (کنوانسیون ملل متحد برای مبارزه با فساد) بررسی و سپس به مقایسه بین دو نگرش متفاوت به رشوه در کنوانسیون های مزبور و قوانین داخلی ایران پرداخته شود.
    کلیدواژگان: رشوه، فساد مالی، کنوانسیون پالرمو، کنوانسیون مریدا، معاهدات بین المللی
  • حمید شفیع زاده صفحه 141
    فساد پدیده ای است که تمام کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه با آن دست به گریبان اند، اما میزان و گستردگی آن با توجه به عوامل اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و مدیریتی متفاوت است. پیامدهای مخرب فساد از جمله اتلاف منابع، کاهش رشد اقتصادی، از بین رفتن عدالت اجتماعی و... باعث توجه روزافزون به این پدیده شوم در جوامع مختلف شده است. عده ای بر این عقیده اند که اصولا راهی برای حل مشکل فساد وجود ندارد. عده ای نیز اعتقاد دارند که مجازات و تنبیه عاملان فساد تنها راه حل این مشکل است. یقینا مشکل فساد حل نخواهد شد، مگر آنکه عوامل و ریشه های فرهنگی بروز این پدیده زشت کشف و ریشه کن شود.
    با توجه به آنچه گفته شد، در این مقاله ضمن تعریف فساد و انواع آن، وضعیت مبارزه با این پدیده در کشورمان بررسی می شود. توضیحاتی در مورد رویکردهای پیشگیری از فساد ارائه خواهد شد و در ادامه نقش فرهنگ و آموزش عمومی در مبارزه با فساد تبیین می شود. در پایان نیز به برخی از راهکارهای فرهنگی در جهت پیشگیری از فساد اشاره می شود.
    کلیدواژگان: فساد، فرهنگ، پیشگیری، آموزش عمومی، ارزش های اخلاقی، نظارت همگانی
  • ابراهیم حاجیانی صفحه 161
    از چند دهه گذشته مسئله فساد از دریچه فرهنگی و اجتماعی نیز مورد توجه و امعان نظر قرار گرفته و استراتژی های فرهنگی و اجتماعی در کنار راهکارهای مدیریتی، سازمانی، تقنینی، فناورانه (مانند دولت الکترونیک) و سیاسی مطرح شده است در این میان، بعضی مقولات بنیادین در حوزه فرهنگ مغفول مانده که از جمله آنها، مفهوم «هویت» است. به این معنی که از تاثیر هویت جمعی به عنوان یک عامل مهم و مؤثر بر کاهش فساد اداری و مالی غفلت شده است. در این مقاله ضمن توجه به این مسئله، ابعاد آن بررسی و مورد تامل قرار می گیرد. بنابراین سؤال اصلی، آن است که هویت جمعی و میزان و شدت آن در نزد کنشگران اجتماعی چه تاثیری بر تمایل به فساد و نیز مدیریت و مقابله با فساد اداری و مالی داشته و دارد؟ در این مقاله قصد داریم تا چارچوب نظری لازم را بدین منظور فراهم آورده و کیفیت این رابطه را به بحث بگذاریم.
    کلیدواژگان: فرهنگ، هویت، فساد، هویت جمعی، مبارزه با فساد
  • گزارش تخصصی
  • علی کاوه فیروز، محمدرضا ایران نژاد، فتح الله اسپندی صفحه 181

    از دهه 1370 به بعد در ایران؛ صندوق ها، شرکت ها و موسساتی تاسیس و شروع به فعالیت کرده و به امر سپرده گیری و اعطای تسهیلات به متقاضیان پرداختند. با گذشت زمان، تعداد و حجم عملیات و مبادلات پولی آنها افزایش یافت و در نتیجه سهمی از بازار پول را به خود اختصاص دادند. از آنجا که اغلب این موسسات فاقد مجوز از بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران بودند، قانونگذار به فکر نظام بخشیدن به حوزه فعالیت آنها افتاد ازاین رو قانون تنظیم بازار غیرمتشکل پولی در سال 1383 به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید. در حال حاضر، تعداد و نقش این موسسات که شامل تعاونی های اعتبار، صندوق های قرض الحسنه، شرکت های لیزینگ و صرافی ها می باشند، بسیار قابل توجه و بااهمیت بوده و بخشی از تراکنش های موجود در بازار پولی کشور را به خود اختصاص داده اند. بررسی های انجام شده حاکی از انحراف در عملکرد این موسسات بوده و لزوم نظارت بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران بر فعالیت آنها را آشکار می سازد. پژوهش حاضر به بررسی وضعیت موجود این موسسات در ایران پرداخته و پیشنهادهایی برای اصلاح امور آنها ارائه می کند.

    کلیدواژگان: بازار غیرمتشکل پولی، عملیات بانکی، صندوق قرض الحسنه، تعاونی اعتبار، شرکت لیزینگ، صرافی
|
  • By: Dr. Gholamhossein Bolandian Page 27
    Human Resources Management plays a vital role in the success of an important organization such as the General Inspection Organization (GIO) of I.R. Iran in discharging its duties and meeting its responsibilities. In every organization, human resources have unique features and characteristics whose identification and accurate management are some of the most fundamental issues related to planning and human resources management in GIO, just like any other organization. It is evident that enhancing the capability of the management of human resources in an organization will play a critical role in boosting the efficiency and further success of that organization in combating corruption. Therefore, doing research on this area will be of utmost significance.
  • Dr. Hamidreza Malekmohammadi, Sima Rafsanjaninejad Page 43

    In today’s world and especially in developing countries, administrative corruption is a phenomenon that is known as a one of the foremost factors impeding the progress of the society. Administrative corruption is part of the issues that organizations inevitably experience throughout their lives. These issues refer to the problems whose roots mostly lie out of the organization but their impacts affect the organization. Regarding combating corruption, there are two types of basic theories revolving around these issues, those of the optimists and those of the pessimists. The first type theories consider any kind of action and initiative for ending administrative corruption as futile and the second type theories are of the belief that corruption may be lessened just like many pother existing phenomena in the society as the result of a process and through collective wisdom, institutional initiatives, gradual change in the economic and cultural structures of the society as well as changes in the social capital.In order to eliminate or alleviate this sinister phenomenon we need programs whose objective is to prevent of administrative corruption instead of fighting it through designing punitive procedures that aim to combat administrative corruption after it has occurred. It is said and believed in the medical world that, “prevention is better than the cure” and that prevention can get us to our destination cheaper and faster. Here, we would like to reiterate that reinforcing social capitals has the capacity to prevent many of the currents tinged with administrative corruption from happening. Therefore in this paper, the second method (prevention) is delved into.In every society, social capital is necessary for any activity. The most important social capital is winning the trust of others that allows us to obtain what we can’t achieve ourselves in a more efficient way and with less trouble. This shows the value of consistent cooperation in society. With the loss of social capital, public trust is lost too, therefore no cooperation results for fighting corruption

  • Dr. Mehdi Khalafkhani Page 79
    Corruption vastly threatens political and administrative systems. More important is the issue of the very serious and direct bond between administrative corruption and the effectiveness and efficiency of the political systems. Therefore, controlling and removing administrative corruption have turned into the major priorities of governments and rulings systems. In this paper, the author not only offers some preparatory discussions related to the importance of fighting corruption, but also introduces the indicators of measuring administrative corruption. Also, the national and international indicators employed by national and international organizations involved are mentioned. Furthermore, the cultural factors as well as the importance of adopting a social approach for coming up with the proper indicators of corruption as a sociological paradigm are looked into. Hence, the goal of this paper is to expound the indicators presented and to prove role of social indicators in this regard and to help the preparation of inter-field indicators for measuring corruption and the trends existing. The current paper has been prepared with a mind to inter-field studies
  • Isa Ahmadabadi Page 117
    Corruption is one of the problems that humanity has always been grappling with. It is now one of the problems affecting the countries of the world. The issues related to corruption have always been a big headache for governments and a lot of political thinkers and experts. Corruption has had many disorders for human societies and numerous wars, violent events, and uprisings against the ruling civilizations, destruction of organizations and tumultuous communities have been the results of this baleful phenomenon. All in all, corruption is among the factors contributing to the collapse of civilizations. Bribery as one of the most glaring instances of financial corruption has now been turned into a huge problem and its methods and practices have been rising and are becoming increasingly varied. This makes it even more necessary to get to know the offence. In this paper, it has been tried to first look into the issue of financial corruption in general and then examines it under the United Nations Convention against Transnational Organized Crime and United Nations Convention against Corruption better known as the Palermo and Merida respectively. Finally the two different approaches adopted by the said conventions are compared with the domestic laws of Iran.
  • Hamid Shafizadeh Page 141
    Corruption is one of the problems that all the developing or developed countries have been facing. However, its intensity and vastness are different depending upon the economic, cultural, social, political, and managerial factors. The detrimental consequences of corruption such as wasted resources, reduced economic growth, lack of social justice etc have made different societies pay a special attention to this insidious phenomenon. Some believe that practically there is no way to fight this problem. However there are also some who believe that punishing the offenders is the only way to fight corruption. There is no doubt that corruption will persist unless the cultural roots and factors of this ugly phenomenon are identified and eradicated.Considering the above-said, this paper defines corruption and its various types and then goes on to look into the way it is fought in Iran. There will also be some explanations on the approaches adopted for preventing corruption. Then the role of culture and public awareness in fighting corruption will be enunciated. In conclusion, some of the cultural solutions for preventing corruption will be mentioned as well.
  • Dr. Ibrahim Hajiyani Page 161
    Since a long time ago, the issue of corruption has been looked at from the perspective of culture and society. Hence, cultural and social strategies have been accompanying managerial, organizational, supervisory, technological (like electronic governance) and political ones. Among this, some of the fundamental concepts related to culture have been forgotten. One of these forgotten concepts is “identity”. In other words, the impact of collective identity as an important and influential factor on alleviating administrative and financial corruption has been ignored. This paper pays attention to this matter and delves into its different dimensions. Therefore the main question is: how much collective identity affects the desire to engage in corruption as well as managing and countering administrative and financial corruption?