فهرست مطالب

نشریه پرستاری ایران
پیاپی 66 (آبان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/08/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسین شهدادی، سید رضا مظلوم، مهین بدخش، مالک رخشانی صفحات 8-13
    زمینه و هدف
    شایع ترین روش درمانی نارسایی مزمن کلیه همودیالیز می باشد. همودیالیز دارای عوارضی است که وضعیت قرار گرفتن بدن در طی انجام کار می تواند بر این عوارض مؤثر باشد. به طور معمول بیماران در ضمن همودیالیز در وضعیت خوابیده به پشت قرار می گیرند، که وضعیت راحتی نیست. اکثر بیماران در طول دیالیز تغییر وضعیت داده و به حالت نشسته در می آیندکه باعث افت فشار خون در آنها می گردد. قرار گرفتن بیماران در وضعیت نیمه نشسته در صورت عدم تاثیر سوء بر عوارض به راحتی بیماران کمک می کند که مطالعه حاضر نیز با هدف مقایسه فشار خون بیماران همودیالیزی در دو وضعیت خوابیده به پشت و نیمه نشسته انجام شده است.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر نیمه تجربی از نوع خود کنترلی است که در آن 45 بیمار همودیالیزی شهرستان زابل به روش نمونه گیری مبتنی بر هدف انتخاب شدند و در دو وضعیت و در هر وضعیت دو مرتبه از شروع دیالیز هر نیم ساعت یکبار و در صورت تغییرات لحظه ای در همان زمان فشار خون آنها مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته ها به طور کلی نشان داد که بروز هیپوتانسیون در وضعیت خوابیده به پشت و نیمه نشسته تفاوت معنی داری نداشت (05/0 P >). میانگین فشار خون سیستول در وضعیت خوابیده به پشت از7/6 ± 7/117به 1/3 ± 1/113 میلی متر جیوه در وضعیت نیمه نشسته و میانگین فشار خون دیاستول از 2/3 ± 0/66 در وضعیت خوابیده به پشت به 1/3 ± 6/65 میلی متر جیوه در وضعیت نیمه نشسته رسید که تفاوت معنی داری در دو وضعیت فوق وجود نداشت.
    نتیجه گیری کلی: از آنجا که هیپوتانسیون مهم ترین عامل در بوجود آمدن برخی عوارض ضمن همودیالیز می باشد و با توجه به آنکه، میانگین فشار خون سیستول و دیاستول در دو وضعیت تفاوتی ندارد، می توان پیشنهاد نمود که بیماران در طی همودیالیز در وضعیت نیمه نشسته که وضعیت راحت تری برای آنان می باشد، قرار گیرند.
    کلیدواژگان: وضعیت بدن - همودیالیز، فشار خون
  • اعظم رحمانی، نرجس صادقی، لیلا الله قلی، عفت سادات مرقاتی خویی صفحات 14-22
    زمینه و هدف
    عوامل متعددی در رضایت از زندگی زناشویی نقش دارد. یکی از مهمترین عوامل، روابط جنسی سالم و خوشایند است. بعلت محدودیتهای فرهنگی - اجتماعی و سیاست گذاری های نامناسب بهداشتی در مقوله جنسی در بعضی از جوامع، مانند ایران پرداختن به این موضوع مشکل عمده محققین است؛ به این دلیل مطالعات و اطلاعات پایه در این زمینه بسیار اندک است. این پژوهش با هدف تعیین میزان رضایت جنسی و ارتباط آن با عوامل فردی در زوجین انجام شد.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر، مطالعه توصیفی - همبستگی است که در سال 1386 در شهر تهران انجام شد. نمونه پژوهش شامل 292 زن و مرد متاهلی بودند که جهت ملاقات بیماران خود به بیمارستان های منتخب منطقه غرب شهر تهران مراجعه می کردند. روش نمونه گیری به صورت مستمر و ابزار پژوهش پرسشنامه بود که توسط شرکت کنندگان تکمیل می شد.
    یافته ها
    نتایج گویای آن بود که 4/63 درصد از شرکت کنندگان رضایت زیاد، 8/28 درصد رضایت متوسط، 2/7 درصد رضایت کم و 7/0 درصد عدم رضایت داشتند. همچنین نتایج آزمون آماری کای دو و فیشر نشان داد که رضایت جنسی به طور معنی داری با فاصله سنی زوجین(04/0 (p=، مدت زمان ازدواج (05/0 p=) و وضعیت اعتیاد (007/0 p=) زنان و مردان مورد پژوهش مرتبط است؛ در حالیکه از نظر آماری بین رضایت جنسی و عوامل دیگر بررسی شده در این پژوهش،یعنی سن، جنس، وضعیت بارداری، وضعیت اقتصادی، تعداد فرزندان، سطح تحصیلات فرد، سطح تحصیلات همسر، روش پیشگیری از بارداری نوع ازدواج و اینکه ازدواجش با رضایت چه کسی صورت گرفته، ارتباط آماری معنی داری به دست نیامد.
    نتیجه گیری کلی: با توجه به نتایج، می توان راهکارهایی در جهت بهبود آگاهی افراد در مورد مسائل جنسی و نقش اساسی آن در موفقیت ازدواج ارائه داد. برای تکمیل اطلاعات در این زمینه نیاز به مطالعات با متدهای گوناگون ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: رضایت جنسی، عوامل فردی
  • لیلا الله قلی، افتخارالسادات حاجی کاظمی، اعظم رحمانی، آغا فاطمه حسینی صفحات 23-31
    زمینه و هدف
    وزن گیری سریع کودک در سالهای اولیه خطر چاقی در سالهای بعدی را پیش بینی می کند. عوامل متعددی در وزن گیری کودکان دخالت دارد. این پژوهش با هدف تعیین ارتباط شاخص توده بدنی قبل از بارداری با وزن گیری کودک تاپایان 24ماهگی انجام شده است.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر، مطالعه همبستگی از نوع پیش گویی کننده بود. جامعه پژوهش شامل مادران دارای کودک 3- 2سال بوده که به مراکز بهداشتی - درمانی غرب تهران جهت پایش رشد کودک مراجعه کردند. تعداد نمونه 307 نفر و روش نمونه گیری به صورت طبقه ای بود بدین صورت که شاخص توده بدنی مادران به سه دسته کمتراز 8/19 لاغر، 26-8/19 طبیعی و بیشتر از 26 بیش از حد طبیعی تقسیم و از هر طبقه نمونه های واجد شرایط انتخاب شدند. جهت گرد آوری داده ها از پرسشنامه دو بخشی استفاده شد. از t- test و ANOVA جهت تعیین ارتباط و از ضریب همبستگی پیرسون برای تعیین نوع همبستگی استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج آزمون آماری نشان داد که ارتباط معنی داری بین وزن کودک در6 ماهگی و شاخص توده بدنی مادران وجود نداشت. نتایج آزمون آماری نشان داد که ارتباط معنی داری بین وزن کودک در12 و 24 ماهگی و شاخص توده بدنی مادران وجود داشت(02/0 p=) و (000/0 p=)، همچنین بین وزن کودک در6، 12 و 24 ماهگی و جنس کودک ارتباط معنی داری وجود داشت(000/0 p=)، بین وزن 6، 12و 24ماهگی کودکان با تحصیلات مادران، سن مادر، نوع زایمان، تعداد زایمانهای مادر، وضعیت اشتغال مادر، وضعیت شیردهی برای کودک، دریافت آموزش شیردهی با پستان و فاصله زمانی شروع شیردهی پس از زایمان به کودک ارتباط معنی داری وجود نداشت.
    نتیجه گیری کلی: بین شاخص توده بدنی قبل از بارداری مادران با وزن کودک در 12 و 24 ماهگی ارتباط معنی داری وجود داشت و با افزایش شاخص توده بدنی مادران وزن غیر طبیعی کودکان نیز افزایش یافت. از آنجا که رفتارها و عملکرد مادران بسیاری از جنبه های رشد و تکامل کودکان را شکل می دهد. لذا با آموزش و مشاوره با مادران دارای اضافه وزن، جلوگیری از افزایش شیوع چاقی کودکان لازم بنظر می رسد.
    کلیدواژگان: شاخص توده بدنی، وزن گیری، کودکان
  • رضا ضیغمی صفحات 32-42
    زمینه و هدف
    فلسفه ژیل دلوز را می توان از مهم تر ین و تاثیر گذارتر ین فلسفه های قرن ب یستم نا مید. هدف این مقاله بحث درباره فلسفه ریزومی در پرستاری است که در قالب دو مقاله ارایه می شود. این مقاله گسترش و کاربرد این نظریه را در پرستاری نبیین می نماید.
    روش بررسی
    جستجوی رایانه ای در داده پایگاه های CINAHL، Proquest، PsychINFO، Social Sciences Index Sciencedirect، scopus، MEDLINE با کلید واژگان ریزومی و پرستاری در بین مقالات منتشره انجام شد. مضمون های عمده، موارد توافق و عدم توافق بین متون مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    هم موافقان و هم منتقدان ریزومی در پرستاری در بحث بر علیه «جنگ فرهنگ/دانش» که به نظر تلاش غالب در گسترش رشته است توافق دارند و مخالفت با رویکردهای قرضی و اعتقاد به تضعیف پرستاری با این رویکردها را نادرست می دانند.
    نتیجه گیری کلی : کاربرد فلسفه ریزومی در پرستاری نیاز مند بحث ب یشتر صاحبنظران و نظر یه پ ردازان است.
    کلیدواژگان: فلسفه - ریزوم - دلوز - پرستاری - پساساختارگرایی، پارادیم
  • مریم رسولی، فریده یغمایی صفحات 43-53
    زمینه و هدف
    توجه به معنویت به عنوان یکی از راهبردهای تطابقی در زندگی فردی و اجتماعی انسان حایز اهمیت فراوان است. با عنایت به دیدگاه جامع نگر، یکی از نقش های پرستار، ارایه مراقبت های معنوی به مددجویان در عرصه های مختلف می باشد. نظر به فقدان شواهد دال بر بررسی معنویت در گروه نوجوانان ساکن مراکز شبانه روزی، پژوهشگران مطالعه ای کیفی را با هدف بررسی تطابق معنوی در دختران نوجوان ساکن مراکز شبانه روزی سازمان بهزیستی انجام دادند.
    روش بررسی
    در این مطالعه کیفی، 15 دختر نوجوان 20-14 ساله ساکن مراکز شبانه روزی سازمان بهزیستی استان تهران در زمینه نقش معنویت و راهبردهای معنوی در تطابق آنها با تنش های ناشی از زندگی در این مراکز مورد مصاحبه قرار گرفتند. مصاحبه ها به شیوه تحلیل محتوا، تحلیل گردید.
    یافته ها
    درون مایه های به دست آمده در این پژوهش عبارت بودند از: معنا داشتن زندگی، توکل به خدا و جستجوی معنویت.
    نتیجه گیری کلی: یافته های حاصل از این پژوهش، درک و توصیفی عمیق از نقش معنویت و راهبردهای تطابق معنوی برای مقابله با تنش های ناشی از زندگی در مراکز شبانه روزی در دختران نوجوان ساکن این مراکز را ارایه کرده اند که برای پرستاران و ارایه دهندگان مراقبت از نوجوانان، به ویژه نوجوانان ساکن مراکز شبانه روزی، مفید باشد. همچنین، از نتایج به دست آمده از این پژوهش، می توان درجهت برنامه ریزی برای ارایه مراقبت های پرستاری مبتنی بر آموزش راهبردهای معنوی در کاهش تنش های زندگی در مراکز شبانه روزی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: معنوی، تطابق معنوی، نوجوانان ساکن مراکز شبانه روزی، پژوهش کیفی
  • فرناز رحمانی، مژگان بهشید، وحید زمانزاده، فرزاد رحمانی صفحات 54-63
    زمینه و هدف
    پرستاری حرفه ای است که استرس فراوانی را به همراه دارد. استرس شغلی در پرستاران می تواند موجب کاهش کیفیت مراقبت پرستاری و افزایش مشکلات سلامتی پرستاران شود. از دیگر مسائل عمده در ارایه مطلوب مراقبت های پرستاری فرسودگی شغلی است. این پدیده مخرب و چند بعدی می تواند با افزایش غیبت، کاهش انرژی و بازده کاری به افت کیفیت مراقبت از بیماران منجر گردد. از سوی دیگر هر چقدر استرس و فشارهای روانی بیشتر باشد، احتمال ابتلا به اختلالات روانی از جمله افسردگی شدت می گیرد. مطالعه حاضر با هدف تعیین سطح استرس شغلی، فرسودگی شغلی و سلامت عمومی و ارتباط بین این متغیرها در پرستاران شاغل در بخش های ویژه بیمارستانهای آموزشی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تبریز صورت گرفته است.
    روش بررسی
    این پژوهش مقطعی، بخشی از یک تحقیق وسیع تر از نوع همبستگی است. آزمودنی های این مطالعه را 59 پرستار شاغل در بخش های ویژه بیمارستان های آموزشی تبریز تشکیل داده اند، این افراد با استفاده از روش نمونه گیری طبقه بندی تصادفی انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل Occupational Stress Inventory، Maslach Burnout Inventory و General Health Questionaire بود. در تجزیه و تحلیل آماری از آمار توصیفی و ضریب همبستگی پیرسون استفاده گردید.
    یافته ها
    سطح استرس شغلی در 2/49 درصد پرستاران در حد بالا بود. همچنین 8/45 درصد افراد در بعد خستگی هیجانی و 5/47 درصد آنان در بعد کفایت فردی دچار فرسودگی شغلی در حد بالا بودند. از نظر شدت ابعاد سلامت عمومی، 7/62 درصد پرستاران در بعد اضطراب در حد بالا ارزیابی شدند. همچنین ارتباط آماری معنی داری بین استرس شغلی و فرسودگی شغلی (05/0> P) و استرس شغلی و سلامت عمومی (05/0> P) وجود داشت.
    نتیجه گیری کلی: استرس و فرسودگی شغلی می توانند اثرات نامطلوبی بر عملکرد بالینی پرستار و نیز سلامت روانی او داشته باشند. بکارگیری راهکارهای کاهش استرس و فرسودگی شغلی می تواند با ارتقاء بهداشت روانی پرستاران، به افزایش کیفیت مراقبت پرستاری کمک کند.
    کلیدواژگان: استرس شغلی پرستاری، فرسودگی شغلی، سلامت عمومی، بخش ویژه
  • دانش، نگرش و عملکرد زنان تازه زای بستری در زایشگاه های شهر کرمان در مورد ورزش در بارداری
    عصمت نوحی، مهشید ناظم زاده شعاعی، نوذر نخعی صفحات 64-72
    زمینه و هدف
    در سال های اخیر، تاثیر فعالیت فیزیکی بر سلامت زنان باردار و روند رشد جنین، مورد توجه بسیاری از محققان قرار گرفته است. در صورتیکه مادر سالم باشد و بارداری طبیعی را پشت سر بگذارد؛ فعالیت ورزشی استاندارد به ارتقاء سلامت مادر، رشد بهتر جنین، کاهش شیوع سزارین، زایمان راحت وکوتاه شدن مرحله دوم زایمان کمک می نماید. این پژوهش با هدف تعیین دانش، نگرش و عملکرد زنان تازه زای بستری در زایشگاه های شهر کرمان در مورد ورزش در دوران بارداری انجام شده است.
    روش بررسی
    این پژوهش یک مطالعه مقطعی است. حجم نمونه بر اساس مطالعه مقدماتی 256 نفر تعیین گردید. نمونه ها با روش نمونه گیری متوالی انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه پژوهشگر ساخته ای که شامل4 بخش بود استفاده شد. بخش اول حاوی ده سئوال مربوط به مشخصات دمو گرافیک، بخش دوم حاوی 23 عبارت جهت تعیین دانش و بخش سوم حاوی 11عبارت نگرشی بود. که بر اساس مقیاس پنج درجه ای لیکرت تنظیم شده بود. جهت تهیه متن سئوالات بخش نگرش ازتئوری رفتار برنامه ریزی شده (TBP) آجزن آیسکس Ajzen Icex استفاده شد که ارزش آن در پیش بینی رفتارهای ورزشی زنان باردار به تائید رسیده است. این تئوری یک چهار چوب شناختی اجتماعی است و جهت پیش بینی عقاید موثر بر رفتار فرد طراحی شده است. بخش چهارم حاوی 16 عبارت جهت تعیین عملکرد بود. جهت تعیین روائی پرسشنامه از شاخص روائی محتوا وجهت تعیین پایائی از روش محاسبه ضریب آلفا کرونباخ استفاده شد. داده ها به صورت مصاحبه ساختار یافته جمع آوری گردید. برای دستیابی به اهداف پژوهش از ضریب همبستگی اسپیرمن و آزمونهای غیر پارامتری من ویتنی و کروسکال والیس استفاده شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که میانگین نمره دانش زنان حدود 37 درصد کل نمره دانش قابل اکتساب، میانگین نمران نگرش 72 درصد کل نمره نگرش قابل اکتساب ومیانگین نمره عملکرد 8 درصد کل نمره عملکرد قابل کسب بوده است. همچنین یافته های پژوهش نشان داد که ارتباط مثبتی بین دانش و نگرش (23/0 = r)، دانش و عملکرد (14/0 = r) و بین نگرش و عملکرد (26/0 = r) وجود دارد.در مقایسه نمره دانش با ویژگی های فردی تفاوت معنی دار آماری بین دانش و محل سکونت (شهر یا روستا) دیده شد(05/0 P<) بین نمره نگرش با تحصیلات زن وتحصیلات همسر، همچنین بین نمرات عملکرد با سطح تحصیلات زن، سابقه سقط و نوع زایمان رابطه معنی دار آماری وجود داشت 001/0. P< نتیجه گیری کلی: نتایج مطالعه حاضر نشان داد که دانش، نگرش و عملکرد واحدهای مورد پژوهش درمورد ورزش در بارداری ضعیف بوده است. به نظر می رسد نگرانی های مادران در مورد ورزش ناشی از عدم اطلاع آنها از انواع ورزشهای مجاز و چگونگی انجام آنها می باشد و از آنجا که دانش ونگرش افراد از عوامل موثر بر رفتار آنهاست این اعتقادات غلط موجب می شوند زنان در طی بارداری روش زندگی کم تحرک را انتخاب کنند. بنابر این اطلاع رسانی و آموزش جهت بهبود دانش و تغییر نگرش و توسعه عملکرد آنها در این زمینه ضروری بنظر می رسد.
    کلیدواژگان: ورزش در بارداری، زنان تازه زا - دانش، نگرش - عملکرد
  • فاطمه شیرازی، فرنگیس شاهپوریان، آلیس خاچیان، آغا فاطمه حسینی، شیوا حیدری صفحات 73-80
    زمینه و هدف
    یافته های کنونی در مورد علل ایجاد سنگ های ادراری بیانگر وجود تعامل پیچیده و چندعواملی عوامل محیطی، متابولیکی و ژنتیکی است. عوامل اپیدمیولوژیکی مختلفی به عنوان عوامل زمینه ساز ایجاد سنگ های ادراری معرفی شده اند (15-9(. هدف از این مطالعه بررسی و شناخت عوامل اپیدمیولوژیکی و دموگرافیکی در مبتلایان به سنگ بوده که می تواند در امر پیشگیری از ایجاد سنگهای ادراری کمک کننده باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع مورد شاهدی بود که در آن تعداد 161 نفر از بیماران بزرگسال با تشخیص قطعی ابتلا به سنگ دستگاه ادراری مراجعه کننده به بیمارستان شهید هاشمی نژاد شهر تهران انتخاب شدند. تعداد 254 نفر از افراد غیر مبتلا نیز که از نظر سن و جنس با گروه مورد همسان بودند، از بین مراجعین همراه، پرسنل و سایر بیمارانی که همزمان با جامعه مورد در بیمارستان حضور داشتند به عنوان گروه شاهد انتخاب شدند. اطلاعات مورد نظر از طریق مصاحبه توسط پژوهشگر جمع آوری گردید. تجزیه و تحلیل اطلاعات نیز با استفاده از نرم افزار spss نسخه 14 انجام گرفت. جهت تعیین وجود تفاوت آماری در متغیرهای مختلف بین دو گروه مورد و شاهد از آزمون های کای دو و تی مستقل استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان می داد 5/66 درصد از مبتلایان به سنگ را مردها و 5/33 درصد از این گروه را زنان تشکیل می دادند (نسبت مرد به زن 98/1 به 1 بود). بیشترین میزان شیوع سنگ در مردان در سنین 50-30 سالگی و در زنان در سنین 60-40 سالگی بود. میانگین وزن و قد در دو گروه تفاوت آماری نداشته اما شاخص توده بدنی در دو گروه تفاوت معنی داری نشان می داد (007/0 = p). سایر عوامل اپیدمیولوژیک سطح تحصیلات، وضعیت اقتصادی وضعیت اشتغال، نوع شغل، فضا و دمای محیط کار و سابقه خانوادگی مثبت با ایجاد سنگ های ادراری در ارتباط بوده و خطر آن را افزایش داده بود.
    نتیجه گیری کلی: یافته های این پژوهش نشان داد که عوامل اپیدمیولوژیکی و دموگرافیکی مختلفی با ایجاد سنگ های ادراری در ارتباط بوده و خطر آن را افزایش می دهند بنابراین با شناخت افراد مستعد و در معرض خطر ابتلا به سنگ و آموزش روش های پیشگیری از ایجاد سنگ، می توان بار سنگین این بیماری بر جامعه و فرد را کاهش داد.
    کلیدواژگان: سنگ های ادراری، عوامل خطر، عوامل اپیدمیولوژیک، عوامل دموگرافیک
|
  • Hosein Shahdadi, Seied Reza Mazloum, Mahin Badakhsh, Esmatbandani Pages 8-13
    Background And Aim
    Hemodialysis is the most common method of treatment for chronic renal insufficiency; an advanced and unretrieveable disorder. Hemodialysis has some complications on which the position of the patient can be effective. Routinely, patients are placed on supine position during hemodialysis, but they are not comfortable in this position, and most of them would like to change their positions to Fowler's position in which the blood pressure may decrease. Placing patients in semi-Fowler's position, if doesn’t have any adverse effect on complications, could help patients to be more comfortable during hemodialysis. The aim of this study was to compar blood pressure in the supine and semi-Fowler's position during hemodialysis.
    Material And Method
    In this quasi-experimental study, 45 dialytic patients were selected by purposive sampling. Their blood pressure were measured two times with 30 minutes intervals in both supine and semi-Fowler's positions.
    Results
    There was no statistical significant difference between two positions in terms of hypotension (p>0.05). The mean systolic blood pressure in supine and Fowler's position were 117.7 and 113.11 mm/Hg, respectively. The mean diastolic blood pressure in supine and Fowler's position were 66 and 65.5 mm/Hg, respectively and there was no statistical significant difference between two positions in terms of diastolic blood pressure.
    Conclusion
    Regarding the findings it is suggested that patients be placed in either Fowler's or semi-Fowler's position during hemodialysis.
  • Azam Rahmani, Narjes Sadeghi, Leyla Alla Gholi, Effat Alsadat Merghati-Khoei Pages 14-22
    Background And Aim
    Marital satisfaction is affected by many factors among which the safe and pleasurable sexual relationships is the most important. In Iran, like some other controversial societies, sexuality issues involve socio-cultural obstacles as well as limiting policies which make research difficult, so that inadequate information is made available in the area. The aim of this research was to determine sexual satisfaction level in the couples and its association with some demographic factors.
    Material And Method
    This descriptive-correlation study was conducted in 2007 in Tehran, Consecutive sampling was used to recruit 292 married males and females from selected hospitals in Tehran while visiting their hospitalized relatives. They were all literate and had gotten married for at least one year. Two questionnaires were used for data collection.
    Results
    The results showed that, of the participants, 63.4% were completely satisfied, 28.8% relatively satisfied, 7.2% slightly satisfied, and 0.7% unsatisfied of sexual relationship. Also, the results showed that there was a statistical significant association between sexual satisfaction and the following factors: age difference of couples (p=0.04), duration of married life (p=0.05), and drug abuse by the participants (p=0.007), but there was not a statistical significant association between sexual satisfaction and other factors tested in this study (age, gender, reproductive status, economic status, number of children, education attainment, the spouse's education attainment, contraception method, and type of marriage).
    Conclusion
    According to the results, we suggest the practical strategies to improve people’s awareness about sexuality and its vital influences on marital happiness. More work is suggested to be done in order to provide research based information in this field.
  • Leila Allahgholi, Eftekharalsadat Haji Kazemi, Azam Rahmani, Agha Fatemeh Hosseini Pages 23-31
    Background And Aim
    Rapid infant weight gain has been shown to predict later obesity risk; however, it is unclear which factors influence infant diet and weight gain. The purpose of this research was to examine the relationship between body mass index before pregnancy and weaning the child to the end of the age 24- months.
    Material And Method
    This is a correlational study in which 307 mothers of children aged 2-3 years were selected fro/ Tehran West Health Center. stratified sampling method was used and data were collected by questionnaire and mother's and children's records.
    Results
    There was not a statiustically significant relationship between the body mass index before pregnancy and weaning children at the age of six months. ANOVA statistical test (p=0.02 and p≤0.0001) indicated that there was a statistical significant relationship of the child weaning at the ages of 12 and 24 months with the body mass index before pregnancy. Also, t- test showed that there was a statistical significant relationship between the sex of the child and weaning at the ages of 6,12 and 24 months (p≤0.0001).
    Conclusion
    There is definitely a significant relationship between body mass index and child weaning at the ages of 12 and 24 months. Maternal behaviors shape many aspects of children's development. As a result, it is necessary that obese and overweight mothers receive education and counseling to prevent obesity in their children.
  • Reza Zeighami Pages 32-42
    Background And Aim
    Philosophy of Gilles Deleuze is one of the most important and influential philosophies in the 20th century. Aim of this article is to discuss about rhizomatic thought in nursing. This is second of two papers, explaining development and application of rhizomatic though in nursing.
    Materials And Method
    A literature search was conducted using CINAHL, Proquest, PsychINFO, Social Sciences Index, Sciencedirect, scopus, and MEDLINE databases and the keywords " rhisom" and "nursing". Articles from each of these databases were examined to identify major themes, areas of agreement and disagreement across disciplines.
    Results
    Both concurrent and opponents of rhizomy in nursing agree with the arguments againts “the knowledge/culture wars” that seem to dominate attempts to develop the discipline. They also agree with the notion of “borrowing” approaches from the diversity of elsewhere is somehow wrong and will weaken nursing is utter rubbish.
    Conclusion
    Rhizomatic thought in nursing needs more discussion.
  • Maryam Rasouli, Farideh Yaghmaei Pages 43-53
    Background And Aim
    Spirituality as a coping strategy plays an important role in human health. According to holistic approach, providing spiritual care for clients in different settings has been considered as a nurse’s responsibility. Despite the number of institutionalized adolescents living in residential settings, there are few studies have assessed spirituality in this group. In this regard, researchers conducted a qualitative research to explore spirituality and spiritual coping strategies in institutionalized adolescent girls.
    Materials And Method
    In this qualitative study, 15 adolescent girls were interviewed about the role of spirituality and spiritual strategies in coping with stresses of living in institutes. Interviews were analyzed using content analysis method.
    Result
    The main themes emerged from this study were: meaning in life, reliance on God, and seeking spiritual support.
    Conclusion
    The findings of the study provide in-depth understanding of female institutionalized adolescents’ experiences of spirituality and spiritual strategies in coping with stress which can be useful for nurses and other health care professionals, especially those caring for orphan adolescents. The findings can provide a framework for nursing care plans based on teaching spiritual coping strategies to decrease stresses of living in residential settings.
  • Farnaz Rahmani, Mojgan Behshid, Vahid Zamanzadeh, Farzad Rahmani Pages 54-63
    Background And Aim
    Occupational stress in nursing profession can result in poor nursing care and health problems. Bornout is the other problem in nursing practice that could result in absenteeism, low energy and low nursing care efficiency. In the other hand, high stress can result in mental disorders like depression. This study was carried out to determine levels of occupational stress, burnout and general health in critical nurses of Tabriz teaching hospitals.
    Materials And Method
    This was a fragment of a larger cross-sectional study in which 63 nurses, working in critical care units of Tabriz teaching hospitals, were selected. Data were gathered by Occupational stress questionaire, Maslach Burnout Inventory and General Health Questionaire. Data were analyzed using Chi-square test and Pearson correlation coefficient.
    Results
    The findings indicated that total levels of occupational stress in majority of nurses (49.2%) was high. Regarding burnout, 44.4% of nurses had high levels of burnout in emotional exhaustation aspect and 46.0% of nurses had high levels of burnout in personal accomplishment aspect. The majority of nurses (42.4%) reported high levels of anexeity. There was a statistically significant relationship of emotional exhaustation with occupational stress (P≤0.05) and mental helth was (P≤0.05).
    Conclusion
    Occupational stress and burnout may have undesired influences on nursing function and mental health. Stratetegies decreasing stress and burnout can promote nursing mental health and quality of care.
  • Fatemeh Shirazi, Farangis Shahpourian, Alis Khachian, Agha Fatemeh Hoseini, Shiva Heidari Pages 73-80
    Background And Aim
    The current understanding of the pathogenesis of idiopathic kidney stone disease points out a complex and multifactorial interaction between environmental, metabolic and genetic factors. Different epidemiologic factors have been known to be related to urinary stones. The aim of this study was to assess personal characteristics of kidney stone patients in Iran.
    Materials And Methods
    This was a case control study In which 161 adult patients with idiopathic kidney stone disease attending Urology Center of Iran University of Medical Sciences constitute the case group. The control group was composed of 254 healthy subjects without personal history of stone disease Were recruited from visitors, other patients and staffs who attended the same center at the same time and matched with case group subjects for age and gender. All of the patients and healthy subjects were individually interviewed by a pre-designed questionnaire. Data were analyzed using the SPSS™, Version 14.
    Results
    Findings showed that 66.5% of patients were male with the male to female ratio of 1.98 to 1. The prevalence of kidney stone was highest for men aged between 30 and 50 years and women aged between 40 and 60 years. There was no statistically significant difference between groups in height and weight, but body mass index was significantly different between two groups (p=0.007). Also, other epidemiologic factors such as educational level, economical status, employment status, type of job, workplace area, the temperature in the workplace and positive family history were found to be related to urinary stone formation and increaseed the risk for the disease.
    Conclusion
    According to results, different epidemiologic factors relate to urolithiasis and increase its risk. Therefore, by defining the high risk individuals and teaching the preventive measures, we can decrease the prevalence and recurrence rate of kidney stones and reduce the health care burden of this disease.