فهرست مطالب

ادبیات عرفانی - پیاپی 1 (پاییز و زمستان 1388)

مجله ادبیات عرفانی
پیاپی 1 (پاییز و زمستان 1388)

  • 204 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/08/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد بهنام فر صفحه 1
    از سنایی شاعر دوران ساز و پرآوازه قرن ششم علاوه بر اشعار او آثاری به نثر باقی مانده که محدود به چند نامه است و استاد نذیر احمد آنها را جمع آوری کرده و نام مکاتیب سنایی را بر آنها گذاشته است. نگارنده در این مقاله به تحلیل ساختار و سبک این مکاتیب پرداخته و اهمیت آن را در سیر تکاملی نثر فارسی نشان داده است.
    نتیجه تحقیق نشان می دهد که نثر این کتاب بینابین و درواقع نمونه ای است از نثر منشآت و ترسلات در این دوره که از نثر مرسل فنی تر است. هرچند مکاتیب سنایی تمام مختصات نثر فنی را کم و بیش داراست اما از مقایسه اجمالی آن با دیگر آثار منثور این دوره در می یابیم که مختصات نثر مصنوع در آثار قبل از آن مانند چهار مقاله نظامی عروضی کم رنگ تر و در آثار بعد از آن مانند منشآت خاقانی پررنگ تر است؛ یعنی ضمن اینکه سیر تکاملی نثر را از ساده به مصنوع نشان می دهد، بیانگر این است که سنایی در کاربرد مختصات نثر فنی جانب اعتدال را فرو نگذاشته است.
    ضمنا از آنجا که ساختار برخی از نامه ها با دیگر مکاتیب متفاوت است و مجموعه این مکاتیب به صورت یک اثر ادبی کامل به دست خود سنایی تدوین نشده و اخیرا جمع آوری و چاپ گردیده است در صحت انتساب برخی از این نامه ها به سنایی جای تردید است. البته در غالب این مکاتیب ارکان اصلی منشآت اخوانی با تفاوت هایی در سبک بیان و جزئیات دیده می شود
    کلیدواژگان: سنایی، مکاتیب سنایی، نشر ترسلات، سبک شناسی، سبک بینابین
  • سیداحمد پارسا، گل اندام واهیم صفحه 33
    خواب و رؤیا از دیرباز مورد توجه انسان بوده و در برخی از دانشها بسیار مورد توجه قرار گرفته است. علوم ادیان، اساطیر، روانشناسی، عرفان و تصوف و ادبیات از جمله دانشهایی هستند که به خواب و رؤیا کم و بیش علاقه نشان داده اند.
    پژوهش حاضر به بررسی خواب و رؤیا در مثنوی مولوی می پردازد و هدف آن پاسخ به این پرسشها است که: مولوی در مثنوی چگونه با رؤیا برخورد کرده و آنها را چگونه در این اثر شگرف خود به کار گرفته است. روش پژوهش کتابخانه ای و منبع مورد نظر دفاتر شش گانه مثنوی معنوی تصحیح محمد استعلامی است.
    در پژوهش حاضر ابتدا رؤیا از دید قرآن، حدیث، روانشناسی، عرفان و تصوف به اختصار بررسی شده، سپس به چگونگی برخورد مولوی با تمثیلات مربوط به رؤ یا در مثنوی پرداخته شده و دلایل دیدن خواب، رؤیای صادقه، تفاوت خواب اولیای حق با دنیاپرستان و مواردی از این دست در26 خواب حکایت گونه از دیدگاه مولوی مورد بررسی واقع شده است.
    کلیدواژگان: رویا، خواب، تمثیل، مثنوی، مولانا
  • بهجت سادات حجازی صفحه 59
    بخش قابل ملاحظه ای از متون ادب فارسی به یافته ها و آموزه های عرفانی اختصاص دارد. اندیشه های عرفانی همچون فلسفه به دو بعد نظری و عملی تقسیم می گردد و عرفان عملی فرایند سیر و سلوک عارفانه با رهبری مراد، برای رسیدن به یک دگردیسی شخصیتی است. همسو با آن مشاوره نیز نوعی تعامل کلامی و فکری بین مشاور و مراجع و بازنمودن ابهام در اندیشه وتصمیم گیری و درنهایت رسیدن او به کمال فکری و شخصیتی است.
    اگرچه ظاهرا «مراجع محوری»در فرایند مشاوره با «مراد محوری» در سلوک عارفانه نوعی ضدیت وعدم تجانس دارد و ناهمسویی های دیگری نیز بین این دو جریان هست؛ ولی همانندی های درخور تاملی برای ایجاد یک تعامل مدبرانه بین سیر و سلوک عارفانه و مشاوره به چشم می خورد که در این صورت کارکرد زبان و ادبیات فارسی درعرصه مشاوره به یاری متون عرفانی روشن می گردد.
    این نوشتار پژوهشی در باب بیان این همانندی ها، ناهمسویی ها و جستجوی الگوی عملی مناسب مشاوره از ارتباط عاطفی و عقلانی صحیح بین مرید و مراد در عرفان عملی است.
    کلیدواژگان: سلوک عارفانه، مشاوره، شخصیت فعال، شخصیت منفعل
  • حمیرا زمردی*، زهرا نظری صفحه 89

    این مقاله سیر تطور اندیشه ولایت و مباحث مرتبط با آن را بر اساس امهات کتب نثر صوفیه نشان می دهد؛ گرچه در برخی موارد از اشعار بزرگان عرصه عرفان نیز بهره می گیرد. به سبب گستردگی فضای کار، پایه تحقیق عمدتا بر آثار نثر بوده است؛ آن هم آثاری که در حوزه جغرافیایی دو مکتب عرفانی خراسان و بغداد آن روزگار شکل گرفته اند و اگر در این میان از مکتب عرفانی ابن عربی، برخی شاگردان او و آثارشان – که مربوط به حوزه اندلس هستند – صحبت به میان آمده به این علت است که ابن عربی مهم ترین نظریه پرداز عرفان اسلامی است؛ بویژه که محور و اساس همه اندیشه ها و آثار او را مساله انسان و ولی کامل و ولایت او بر تمامی کائنات تشکیل می دهد. از جهت زمانی نیز مقاله پیدایش نخستین نظریات را در باب ولایت از قرن سوم هجری و اندکی پیش از آن را تا آغاز دوره معاصر یعنی زمان مشروطیت به شکل مجمل بررسی می کند.

    کلیدواژگان: ولایت، ولی، انسان کامل، مرید و مراد، کرامت
  • فرزاد قائمی صفحه 121
    درونمایه اصلی سیرالعباد الی المعاد سنایی که سفری روحانی از دنیای ناسوت به جهان لاهوت است، درونمایه ای جهانی است که در ادبیات شرق و غرب خاستگاه های کهن الگویی عمیقی دارد. در این جستار، ضمن بررسی سیر تحول این مضمون در آثار مشابهی در ادبیات جهان به تحلیل سیرالعباد سنایی و نمادهای موجود در آن از دیدگاه نقد اسطوره ای پرداخته شده است. پرسش اصلی این بوده است که: مهم ترین شالوده کهن الگویی این اثر چیست و در خوانش و بازآفرینی سنایی از پیش نمونه احتمالی او، الگوهای اساطیری موجود در ژرف ساخت کهن روایت، چگونه در خدمت تاویل عرفانی او از مفهوم سلوک معنوی عبد به سوی معاد قرار گرفته است و معنای انسان شناختی نشانه های رمزی به کار رفته در این اثر چیست؟ برای رسیدن به پاسخ تحلیلی این پرسشها از روش نقد اسطوره ای (کهن الگویی) استفاده شده، ضمن استفاده از بررسی تطبیقی، حوزه مطالعات بر سیرالعباد متمرکز شده است.
    کلیدواژگان: سیرالعباد الی المعاد، سنایی غزنوی، نقد اسطوره ای، کهن الگو
  • علیرضا مظفری صفحه 149
    در نگاه نخست، به نظر می رسد اسطوره و عرفان دو مقوله متفاوت در حیطه علوم انسانی هستند؛ در حالی که با بررسی آن دو از منظری که در این مقاله فرا روی خواننده باز می شود، این دو نه تنها جدا از هم نیستند بلکه می توان گفت عرفان دنباله و تکمله اساطیر خدایان است. اساسی ترین کارکرد مشترک اسطوره و عرفان، انگیزه نیرومند تقرب انسان به خدا یا خدایان است، انگیزه ای که اساطیر با پایین آوردن خدایان به سطح زندگی زمینی انسان و عرفان با بالا بردن انسان به سوی ملکوت خداوندی بدان دست یافته است. از این رو کارکرد اساطیر در برداشتن فاصله انسان و خدایانش کارکرد تنزلی است؛ اما کارکرد عرفان برای حصول به این مقصود کارکرد صعودی است. آیینها و ادیان اساطیری، مبلغان نزول خدایان به سوی انسان و پدید آمدن گروهی «خدایان انسان وار» است؛ در حالی که ادیان و آیینهای عرفانی تبیین کننده چگونگی صعود و معراج انسانهای کامل به ملکوت خداوندی و در فرجام پیدایش گروهی«انسانهای خداگونه» هستند.
    کلیدواژگان: اسطوره، عرفان، اسلام، مسیحیت، یهود
  • عباسعلی وفایی، بهمن نزهت صفحه 169
    نماد «نور» نشانه اصلی و کلید معنایی در فهم متون عرفانی است. یافتن دلالت معنایی نشانه های متون عرفانی به خاطر مناسبات منطقی ومنظم درونی نشانه ها، درک ژرفای معانی را آسان می کند. به گمان در تفاسیری که عرفا از «نور خدا» ارائه می دهند اندیشه عرفانی«اتحاد با مطلق» سر مشق مفسران بوده است. معانی و مفاهیم نمادین «نور» بنا به تجارب عرفانی و روحانی صوفیه مختلف است، لیکن مسائل و موضوعات بنیادینی چون، «خود شناسی»،«خداشناسی» و «وحدت وجود» در چارچوب اساسی تجربه عرفانی آنان نیز مشاهده می شود. در این نوشته سعی شده است که ضمن بسط و تحلیل ساختار معنایی و محتوایی تجارب مشایخ بزرگ و برجسته عرفان در مورد «نور خدا»،بازتاب اندیشه های خداشناسانه عرفای نخستین نیز در گفتارهای آنان تشریح گردد.
    کلیدواژگان: عرفان، مثنوی، مولوی، نماد، نور
|
  • M. Behnamfar Page 1
    Sanāī is the prominent Iranian poet of the 6th century. Besides his poems, a few epistles have remained from him. Professor Nazir Ahmad assembled them in a book entitled Makātīb-e Sanāī. This article aims at analyzing the structure and the stylistic features of these epistles in order to show the gradual evolution of Persian prose from simple to technical style. The results of this research indicate that the style of this book is between simple and technical and in fact it is a sample of epistolary prose which is more technical. A general look at some other prose works of literature at the same period shows that in the earlier works such as Chāhār Maghāleh the features of technical style are less and in the later ones such as Monsha‘āt-e-Khāghānī are more. Therefore, it can be concluded that as Sanāī’s epistles were written at a middle stage, there is a kind of balance in them between simple and technical style. Moreover, the difference between the structure of some epistles and the fact that they were not gathered by Sanāī in a collection leaves the doubt in the attribution of all of them to him.
  • S. A. Parsa, G. A. Vahim Page 33
    Dream has long been under the attention of various fields of study such as theology, mythology, mysticism, and literature. This research aims at considering the concept of dream in Mathnavī of Maulānā. Moreover, it discusses how Maulānā approached dream and how applied it in his masterpiece. This paper is based on library research method and its corpus is Mohammad Este’lami’s edition of Mathnavī. This edition is preferred to others because of its higher scientific validity. First, dream is presented from the point of view of the Koran, the hadith, psychology, and mysticism; and then, the allegories used by Maulānā in relation to dream, the reason of dreaming, or having a true dream, and the difference between the dream of the saints and the mammonists in twenty-six anecdotes of Mathnavī are discussed.
  • B. Hejazi Page 59
    Mystical themes form a considerable part of Persian literary texts. Mystical reflections such as philosophy are divided into two aspects of theoretical and practical. Practical mysticism is a spiritual journey traversed with guidance of a spiritual master on the way to achieve personality metamorphosis. Consulting is similar to practical mysticism in the interaction between a counselor and an interlocutor, in resolving uncertainties and the ambiguities, and moreover in achieving intellectual and personality perfection of the interlocutor. However, there is a main difference between these processes: in mysticism the ‘master’ and in consulting the ‘interlocutor’ has the pivotal role. In spite of some more discrepancies, there are enough similarities to be able to draw parallels between mystical conduct and consulting. This inquiry aims at showing these differences and similarities in order to find a suitable practical model for consulting based on the emotional and mental interaction between the master and the disciple in practical mysticism.
  • H. Zomorrodi, Z. Nazari Page 89

    The noble principle of ‘saint-ship’ is one of the main axes of Islamic Sufism and Gnosticism. The need of wayfarer to the help and guidance of a perfect master (shaykh) and saint in the complex mystical journey has constantly been emphasized in educative books of Sufism – whether prose or poem. Hakīm Termāzī is the first Sufi to introduce the concept of saint-ship within the form of a theory and an intellectual system. However, Mohī al-Dīn Ibn Arabī was the one who systematized this theory in a complete and comprehensive manner.The present paper aims at presenting the evolution of saint-ship thought and its related discussions based on the most important prose books of Sufism, and in some cases the poems of prominent Gnostic figures. It covers the theories on saint-ship from third century hejri to the contemporary time that is the beginning of the Constitution. Study of Ibn Arabī and his disciples, related to the al-Andalus school, is due to the importance of Ibn Arabī in the realm of Islamic mysticism and his focus on the perfect human and master.

  • F. Ghaemi Page 121
    The main theme of Seir al-Ibād Il al-Maād, the great work of Sanāī Ghaznavī, is a spiritual journey from the human to the Divine world. It is a universal theme that has profound archetypal origins in East and West. In this paper, Seir al-Ibād and its symbols are analyzed from a mythological (archetypal) point of view, and then, the transformations that this theme has gone through in some similar works of literature, is discussed. Moreover, this inquiry focuses on finding the most important archetypal bases and giving an anthropological interpretation of the symbolic signs of this work. The results of this research show that the most important mythological base of this text and the similar works analyzed is ‘ascent’. Seir al-Ibād, is the symbolic narration of the wayfarer’s journey to God. It is an internal journey from the multitude of consciousness to the unity of collective unconsciousness. In this journey perception (consciousness) gives its place to intelligence (universal awareness), and in return from this mystical unconscious experience, it resides in the status of reason and self-consciousness (faultless super-ego: mystical reason). Moreover, praising of the Prophet that appeared at the end instead of the introduction, symbolizes this return.
  • A. Mozaffari Page 149
    Myth and mysticism are normally considered separately and from two different categories in the realm of humanities. In this paper, however, the writer demonstrates that mysticism is the continuation of and complementary to deities’ myths. The most significant common function of myth and mysticism is the powerful motivation of Proximity of man to God or gods. This motive is realized in myth by bringing gods to earth, and in mysticism through the elevation of man to the kingdom of heaven. Therefore, in the elimination of the distance between man and god, the function of myth and mysticism are respectively descending and ascending. While mythical rites and religions advocate the descent of gods to mankind and the emergence of "anthropomorphic deities", mystical rituals and traditions determine ways of the Perfect Man's ascension to the kingdom of heaven and finally the emergence of a group of "God – like human beings "
  • A. Vafai, B. Nozhat Page 169
    The ‘Light of God’ is the main sign and the key to understanding mystical texts. Sufis propounded important views about the ‘Light of God’ by their mystical experiences. In Sufi's commentary on this notion, the chief mystical idea is ‘union with The Absolute’. There are different symbolic meanings for the ‘light’ based on mystical and spiritual experiences of Sufis. However, the fundamental concepts such as ‘self-knowledge’, ‘theology’, ‘pantheism’, and other fundamental mystical subjects are included in the basic frame of mystical experience. This article attempts to explain Mulānā's mystical experiences of the ‘Light of God’.