فهرست مطالب

نشریه علوم تربیتی
سال پانزدهم شماره 3 (پاییز 1387)

  • تاریخ انتشار: 1388/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صفحه 1
  • مسعود صفایی مقدم، محمود کاظمی، محمد جواد پاک سرشت، سید منصور عرشی صفحه 3
    تربیت مدنی«مورد توجه روز افزون سیاست گذاران نظام های آموزشی است. در جامعه ی ایران نیز، با توجه به تحولات اجتماعی، سیاسی و فرهنگی صورت گرفته از دوران مشروطیت به این سو، و بخصوص در دوران پس از انقلاب اسلامی، توجه به مقوله ی تربیت مدنی از اهمیت ویژه ای برخوردار شده است. اما از آنجا که تحقق ایده های تربیتی در هر جامعه ای متضمن وجود شرایط فرهنگی و اجتماعی مناسب است لذا کشف زمینه های ذهنی و فرهنگی لازم برای تحقق آرمان های جامعه ی مدنی از کارهای مهمی است که در راستای تربیت مدنی در ایران باید صورت گیرد. بر این اساس، هدف عمده ی این پژوهش آن است که با کشف و بررسی معانی و جنبه های ارزشی و فرهنگی اصول جامعه ی مدنی، میزان تناسب و هماهنگی آنها با ارزش های فرهنگی و دینی جامعه ی ایران معلوم گردد. بنابراین، چنانچه برای اصول تربیت مدنی و مفاهیم مدنیت خواهی و تربیت مدنی و جامعه ی مدنی محتوای ارزشی و دینی قائل باشیم، در آن صورت کشف معانی مندرج در این مفاهیم و تنظیم آن ها به منظور ساخت یک ساختار بومی از ایده مدنیت خواهی و تربیت مدنی برای دست اندرکاران آموزش و پرورش ایران از اهمیت شایانی بر خوردار خواهد بود. مهمترین اصولی که در این مقاله مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته اند، عبارتند از: اصل احترام به حقوق و آزادی های فردی و اجتماعی، اصل احترام به قانون و قانون مداری، اصل احترام به حقوق شهروندی، اصل مشارکت و فعالیت های اجتماعی و سیاسی، اصل مسئولیت پذیری اجتماعی، اصل استدلال و عقلانیت، اصل مدارا و تسامح، اصل گفتگو، اصل نقد و ارزیابی و اصل توجه به کثرت گرایی روشی. در پایان تاکید شده است که این اصول با ارزش ها و فلسفه ی حاکم بر جامعه ی ما که یک جامعه ی دینی است، تطابق و هماهنگی دارد و لذا سرمایه گذاری برای تربیت نسلی که به ارزش های مدنی معتقد بوده و در عمل پاسدار این ارزش ها باشد می تواند به عنوان یک توصیه ی دینی و آموزشی و پرورشی تلقی شود.
    کلیدواژگان: تربیت مدنی، جامعه ی مدنی، شهروندی، اصول تربیت مدنی
  • حسین زینلی پور، سید محمد میر کمالی صفحه 31
    هدف این تحقیق طراحی و اعتباریابی مدل مناسب مدیریت تغییر سازمانی با تاکید بر عوامل درون سازمانی برای دانشگاه های جامع دولتی است. برای دست یابی به این هدف، از 30 نفر اعضای هیات علمی با تخصص مرتبط، دعوت به همکاری شده است. برای انجام گرفتن تحقیق از روش دلفی استفاده شده است و ابزار جمع آوری اطلاعات نیز پرسشنامه بوده است. با مطالعه ی ادبیات تغییر سازمانی، تعداد 19 عامل موثر بر موفقیت برنامه تغییر شناسایی شد که این عوامل در سه دسته مدیریتی، سازمانی و فردی گروه بندی شدند. عوامل مدیریتی شامل حمایت کردن، مشارکت دادن، توانمندسازی، پاداش دادن، اطلاع رسانی، آموزش دادن، رهبری تحولی و نظارت کردن است. عوامل سازمانی در بر گیرنده ی منابع، فرهنگ سازمانی، عدالت سازمانی، جو سازمانی، پیام برنامه و ساختار سازمانی است و عوامل فردی شامل احساس مالکیت، خودکفایتی، تعهد سازمانی، نگرش به برنامه تغییر و تجربه و تخصص می باشد. نتایج پژوهش نشان می دهد که همه ی عوامل شناسایی شده از ادبیات، به عنوان عوامل موثر بر موفقیت برنامه ی تغییر در دانشگاه های جامع مورد توافق مشارکت کنندگان در تحقیق بوده است و دو مولفه ی جدید سیاست گذاری و اعتماد به مدیران و یک زیر مولفه تحت عنوان مشروعیت برنامه تغییر شناسایی شده است و الگوی طراحی شده ی مدیریت تغییر سازمانی، برای دانشگاه های جامع دولتی مورد موافقت قرار گرفته است
    کلیدواژگان: مدل، تغییر سازمانی، مدیریت تغییرسازمانی، عوامل درون سازمانی، دانشگاه جامع
  • مرجان معصومی فرد، عیسی ابراهیم زاده، محمدرضا سرمدی صفحه 53
    مطالعات گسترده در سه دهه ی اخیر نشان داده است که یکی از تفاوت های فردی موثر بر یادگیری، سبک های یادگیری است که این سبک ها در پیشرفت تحصیلی فراگیران نیز تاثیر بسزایی دارد. سبک های یادگیری مورد نظر عبارتند از: دیداری، شفاهی، خواندنی- نوشتنی، حرکتی و چندحسی. مطالعه ی حاضر به بررسی ارتباط سبک های یادگیری دانشجویان دوره ی کارشناسی ارشد دانشگاه پیام نور مرکز تهران با پیشرفت تحصیلی آنان پرداخته است. به منظور مطالعه ی ارتباط متغیرهای مورد بررسی، از آزمون ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد. جامعه ی آماری، شامل کلیه ی دانشجویانی است که در سال تحصیلی 86- 85 در سال دوم دوره ی کارشناسی ارشد دانشگاه پیام نور مرکز تهران به تحصیل اشتغال داشتند که مجموع آنها 2063 نفر بوده و با استفاده از جدول مورگان از مجموع دانشجویان گروه علوم انسانی 160نفر؛ از مجموع دانشجویان گروه علوم پایه 44 نفر و به دلیل پائین بودن جمعیت گروه فنی- مهندسی تمامی 80 دانشجوی شاغل به تحصیل در این گروه، به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه سبک یادگیری (دیداری، شفاهی، خواندنی- نوشتنی، حرکتی، چندمدلی) یا VARK می باشد. نتایج نشان داد که بین سبک های یادگیری و پیشرفت تحصیلی دانشجویان دانشگاه پیام نور، رابطه ی معنی داری به دست نیامده است. اما با در نظر گرفتن گروه های مختلف تحصیلی، مشخص گردید بین سبک شفاهی و گروه علوم پایه، سبک خواندنی- نوشتنی و گروه فنی و مهندسی، سبک حرکتی و گروه علوم انسانی و سبک چند حسی و گروه های علوم انسانی و علوم پابه رابطه معنی داری حاصل شده است.
    کلیدواژگان: سبک های یادگیری، پیشرفت تحصیلی، دانشجویان دانشگاه پیام نور
  • غلامحسین رضایت، قربانعلی سلیمی، رسول ربانی صفحه 75
    در سال های دهه ی هفتاد شاهد رشد فزاینده ی حضور زنان در سطوح مختلف آموزش عالی و افزایش میزان پذیرش آنان به بیش از 50 درصد بوده ایم؛ هدف این پژوهش بررسی نتایج و پیامدهای این پدیده در چهار زمینه ی نظام آموزش عالی کشور، مقوله ی اشتغال زنان، نهاد خانواده و موقعیت و پایگاه اجتماعی زنان است. روش کار ما در این پژوهش روش توصیفی- پیمایشی و جامعه آماری آن نیز اعضای هیات علمی دانشگاه اصفهان بوده است. برای جمع آوری اطلاعات از دو روش، کمی (پرسشنامه محقق ساخته) و کیفی (مصاحبه ی نیمه سازمان یافته) استفاده گردید. یافته های تحقیق نشان داد که افزایش میزان قبولی زنان از نظر اعضای نمونه، بر هر 4 مولفه ی پژوهش، بیش از حد متوسط تاثیر دارد، لیکن میزان تاثیر بر مولفه ها یکسان نبوده و بیشترین میزان تاثیر بر موقعیت و پایگاه اجتماعی زنان با میانگین 76/3 و کمترین تاثیر بر نظام آموزش عالی با میانگین 16/3 می باشد.
    کلیدواژگان: زنان، اشتغال، پایگاه اجتماعی، آموزش عالی
  • سهیلا هاشمی، ابراهیم صالحی عمران، رقیه ولی پور خواجه غیاثی صفحه 99
    آموزش شهروندی در قرن بیست یکم به علت جهانی شدن، ارتباطات فزاینده ی کشورها، افزایش تنوع فرهنگی، زبانی و قومی دچار تحول شده است. نظام های آموزشی از جمله نظام های آموزش عالی، را بر آن داشته است که برنامه های آموزشی متناسبی را تدوین نمایند، تا نیازهای دانشی، نگرشی و مهارتی دانشجویان را برآورده و آنها را برای کنش و واکنش در ابعاد محلی، ملی، منطقه ای وبین المللی و در زمینه های سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی آماده کنند. با توجه به اهمیت آموزش شهروندی در آموزش عالی این مساله در دانشگاه مازندران مورد بررسی قرارگرفت، تا عملکرد آموزش عالی در زمینه ی آموزش شهروندی مشخص گردد. از این رو دانش، نگرش و مهارت شهروندی دانشجویان ورودی (سال 85) و دانشجویان خروجی (سال82) دانشگاه مازندران و دیدگاه اساتید در زمینه آموزش شهروندی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج داده ها نشان داد تفاوت چندانی جز در مولفه پذیرش تنوع و تکثر بین دانشجویان ورودی و خروجی دیده نمی شود و مهارت هایی که آموزش عالی پرورش می دهد، بیشتر به سمت دانش نظری گرایش داشته و دانشجوها را به افزایش محفوظات هدایت می کند و مهارت های شهروندی (تفکر انتقادی، حل مساله، مشارکت، تصمیم گیری ومسئولیت پذیری) در دانشجویان چندان پرورش داده نمی شود و آموزش عالی جز در رشته ی حقوق و علوم سیاسی به آموزش دانش شهروندی توجه لازم را نداشته است
    کلیدواژگان: آموزش شهروندی، آموزش عالی، دانش شهروندی، نگرش شهروندی، مهارت شهروندی
  • صدیقه حیدری نژاد، محمدحسن سپهری نژاد صفحه 133
    هدف اصلی این تحقیق ارزیابی کارآیی دانشکده های علوم انسانی دانشگاه شهید چمران اهواز با استفاده از مدل ریاضی تحلیل پوششی داده ها است. این تحقیق توصیفی- تحلیلی و به روش میدانی و کتابخانه ای انجام شده است. محدوده ی مکانی تحقیق شامل پنج دانشکده ی علوم انسانی دانشگاه شهید چمران و محدوده ی زمانی دوره ی چهار ساله ی 82 تا 85 بوده است. داده های کمی خام با استفاده از فرم مخصوص از دانشکده ها جمع آوری و پس از تلفیق و ارزش گذاری به شاخص های ورودی شامل «هیات علمی، کارکنان و بودجه» و شاخص های خروجی شامل «آموزش، پژوهش و خدمات تخصصی» تقسیم شدند. به منظور شناسایی دقیق تر تاثیر هر یک از شاخص ها در میزان کارآیی دانشکده ها، مدل ریاضی در چهار حالت مختلف با ماهیت خروجی اجرا شد. یافته های تحقیق نشان داد در حالت اول مدل با دو ورودی و یک خروجی «فعالیت های آموزشی» تنها دانشکده ی اقتصاد کارآ و به عنوان مجموعه ی مرجع شناخته شد و دانشکده های الهیات، ادبیات، علوم تربیتی و تربیت بدنی به ترتیب در رتبه ی دوم تا پنجم و ناکارآ بودند. در حالت دوم مدل با دو ورودی و یک خروجی «فعالیت های پژوهشی» تنها دانشکده ی علوم تربیتی کارآ و به عنوان مجموعه ی مرجع شناخته شد و دانشکده های اقتصاد، الهیات، ادبیات و تربیت بدنی به ترتیب در رتبه ی دوم تا پنجم و ناکارآ بودند. در حالت سوم مدل با دو ورودی و یک خروجی «خدمات تخصصی» تنها دانشکده ی تربیت بدنی کارآ و به عنوان مجموعه ی مرجع شناخته شد و دانشکده های ادبیات، اقتصاد، الهیات، و علوم تربیتی به ترتیب در رتبه ی دوم تا پنجم و ناکارآ بودند. در حالت چهارم مدل (حالت ترکیبی) با دو ورودی و سه خروجی «فعالیت های آموزشی، پژوهشی و خدمات تخصصی» هر پنج دانشکده ی کارآ و به ترتیب دانشکده های علوم تربیتی، تربیت بدنی، اقتصاد، ادبیات و الهیات در رتبه اول تا پنجم قرار گرفتند. به این ترتیب سهم و تاثیر هر یک از شاخص ها در میزان کارآیی دانشکده ها مشخص شد، به ویژه با توجه به کمبودهای مالی، نیروی انسانی، فضاها و امکانات آموزشی دانشکده ی تربیت بدنی در مقایسه با سایر دانشکده های علوم انسانی دانشگاه، خدمات تخصصی ارائه شده از سوی این دانشکده در سطح دانشگاه سبب شده تا کارآیی و اثربخشی مطلوبی داشته باشد.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، تحلیل پوششی داده ها، دانشکده های علوم انسانی، دانشگاه شهید چمران
  • اسلام فاخر، سیدعزیز آرمن، منصور زرانژاد صفحه 151
    با اینکه رتبه بندی کاری نسبتا معمول به حساب می آید، اما اغلب امری دشوار تلقی می شود. علت پیچیدگی این است که معمولا بیش از یک بعد برای ارزیابی و بیش از یک تصمیم گیرنده وجود دارد. رتبه بندی دانشگاهی به عنوان یک بخش مهم از فرایند ارزشیابی آموزش عالی، توجه زیادی را در سطح جهانی به خود اختصاص داده است. در این تحقیق دانشکده های مختلف دانشگاه شهید چمران اهواز با استفاده از تکنیک TOPSIS رتبه بندی شدند. به منظور رتبه بندی دانشکده ها جمعا 30 شاخص انتخاب و با کمک تکنیکAHP (فرایند تحلیل سلسله مراتبی) به آنها وزن داده شد. پس از آن با توجه به شاخص ها، رتبه بندی انجام شد. از بین دانشکده های مختلف،10 دانشکده وارد فرایند رتبه بندی شدند که در نهایت دانشکده ی روانشناسی و علوم تربیتی رتبه ی اول و دانشکده ی اقتصاد و علوم اجتماعی رتبه ی دهم را به خود اختصاص دادند.
    کلیدواژگان: رتبه بندی، شاخص، تصمیم گیری چند معیاره، دانشگاه شهید چمران اهواز، TOPSIS
|
  • M. Safaei-Moghaddam, M. J. Pakseresht, S. M. Marashi, M. Kazemi, M.A Page 3
    Nowadays, the problem of "Civil Education" is drawing the ever-increasing attention of the policy makers of the educational systems the world over. In the Iranian society, too. Bearing in mind the political and socio-cultural developments that have taken place since the constitional Revolution ara, particularly ofter the Islamic Revolution (197a), the idea of civil education has received much attention. However, since the implementation of educational ideas in any society depends on the realization of certain socio-cultural conditions. Therefore, the exploration of the intellectual and cultural backgrounds conducive to civil education is a vital step to be taken toward the preparation of grounds for this type of education. On this basis, the goal of this investigation was to explore and scrutinze the underpinnings of civil education in terms of their meanings, significance and socio-cultural values morder that their compatibility and harmony with the cultural and religious values of the Iranian Society should be ascertained thus, if it is believed that civil education principles and their related concepts might involve and imply cultural and religious values, discovering and clarifying such values, calls for serious attention on the part of the Iranian educational policy-makers who may feel the need for developing a regional view toward civil society and constructing a civil education.The most important principles whose relevancy to civil education was analytically shown are: (principles) of respect for individual and social liberties, respect for law and law-adidingness, respect for citizenship rights, participation in sociopolitical activities, social responsibility, rationality and rational argument. Tolerance, dialogue, criticism and evaluation, and methodological pluralism.By way of conclusion, it needs to be emphasized that these principles are compatible and in harmony with the value system and social philosophy of our country which embraces a religious society. Thus, taking educational measures toward training the younger generations in a way that they will believe in civil society values and are inclined to support and promote them is recommended from the standpoint of both religion and educational system.
    Keywords: civil education, civil society citizenship, principles of civil education
  • H. Zeinali Pour, S. M. Mirkamali Page 31
    The present study intends to design and accredit a suitable model of change management with the focus on the intra-organizational factors based on a review of the related literature. In this model & modified-Delphi technique was applied to accredit state comprehensive universities, which was dependent upon the experts. To achieve the aim, 30 faculty members, who were specialized in the fields of management an education and also had the experience of implementing the organizational change plan at universities, were requested to collaborate and the questionnaire forms were sent to them when they agreed to help. The questionnaire was used for data collection in this study. 19 factors that affected the success of change plan were identified through reviewing the existing literature on the change plan. Then these factors were classified into three categories: management factors, organizational factors and individual factors. Management factors consisted of supporting, participating, empowering, rewarding, communicating, monitoring and transformational leadership.Organizational factors included resources, organizational cultures, organizational justice, organizational climate, change messages, and organizational structures. Individual factors comprised psychological ownership, self efficacy, and organizational commitment, attitude to change plan and his/her expert and experience.The results of this study revealed that all the identified factors in the literature were widely approved by the experts who participated in Delphi. Two other new factors, policy making and trust to management and a sub-factor, legitimacy of change plan were also found. Moreover, the designed change management model for state comprehensive universities showed high agreement of acceptance by experts.
    Keywords: model, organizational change, organizational change management, intra-organizational factors, comprehensive university
  • M. Masoomi Fard E. Ebrahim Zadeh, M. Sarmadi Page 53
    Comprehensive studies in recent decades have shown that learning styles constitute the ground of some individual differences which affect learning. Academic achievement of learners is deeply affected by these styles. The mentioned learning styles are: Visual, Auditory, Read/Write, Kinesthetic, and Multi Model.Current study investigates the relationships between learning styles of graduate students of Tehran PNU and their academic achievements. Pearson correlation test was used to check the relationships between variables. Regardless of academic majors, primary findings revealed no meaningful relationships between students’ learning styles and their academic achievement. However, investigation of the relationship between learning styles of students with different majors shows meaningful relationships between variables and confirms the hypotheses of this research.
    Keywords: learning styles, academic achievement, PNUs students
  • Gh. Rezayat Gh. Salimi, R. Rabbani Page 75
    The purpse of this research was to study the Isfahan University's faculty members points of view about consequences of increased female student's acceptance in entrance exams of Irainian universities in 1990's, on higher educational system, women's employment, family institution and social status of women.Research method was descriptive-survey type. Research population was faculty members of Isfahan University and its statistical sample comprised 125 members (including 112 men and 13 women) and sampling method was multi stage sampling. For data gathering two methods were used: a quantitative method consisting a self-constructed questionnaire and a qualitative method consisting of organized interview.The Findings of questionnaire revealed that the effects of increased entrance of female students were more than average on the four fundamental categories. Comparison between mean averages showed that factor's effect were not uniform across the four areas. Maximum effect beloged to social status of women and least effect was related to higher education system, the result of interview confirmed the findings of the questionnaire to a great extent. Comparisons of mean averages with regard to faculty's age, gender, educational field and place of work on four fundamental questions were not significant.
    Keywords: women, employment, social status, higher education
  • S. Hashemi, E. Salehi Omran, R. Valipoor Khajeh Ghiyasi, M.A Page 99
    This paper attempts to investigate university student's citizenship knowledge, attitude and skill. It also intends to study the quality of citizenship education in higher education. This study was conducted through quantitative (descriptive) and qualitative method. The required data were gathered from both students through a questionnaire and professors through semi-structured interviews. 359 students were selected by using Cochran formula and stratified sampling based on the students, entrance year, sex, and faculty. The sample of professors consisted of 14 persons. They were selected through chain sampling. The Questionnaire data were analyzed by using descriptive and referential statistics, and inductive analysis was used to analyze the interviews data. Findings show that the mean of student's citizenship knowledge is lower than average and the mean of citizenship attitude and skill is higher than average. Also the result of T-test for comparing the mean of citizenship knowledge, attitude and skill in students who entered university in 1385 with that of students entering in 1382 indicated that except for the subareas of pluralism and patriotism there was no significant difference among the two groups of students in other components. On the other hand, the professor's ideas illustrate that the higher education has not been successful enough in promoting citizenship domains. It seems that higher education has mostly been inclined toward theoretical knowledge and memorization and fostering citizenship skills has not been its pivotal concern. Except of law and political subjects (due to their special nature), higher education does not put emphasis on citizenship knowledge.
    Keywords: citizenship education, higher education, citizenship knowledge, citizenship attitude, citizenship skill
  • S. Heidari Nezhad, M. H. Sepehri Nezad Page 133
    Main purpose of this research was efficiency evaluation of human science faculties of Shahid Chamran university via data envelopment analysis. Methodology of this research was analytical-descriptive. Five human science faculties of Shahid Chamran university (Physical Education, economics Education & Social Psychology, Literature and Humanities, and Theology) in a four-year period were studied. The required quantitative data were collected from these units, after weighting were divided into input indices including “staff, budget” and three output indices consisting of “education, research and services”. By performing the model in three different ways, expected efficiency was calculated for each faculty. Results indicated that in the first state involving two inputs and one output (education), only economics faculty was efficient and Theology, Literature, Education and Psychology and Physical Education were inefficient. In the second state, with two inputs and one output (research) only Education and Psychology Faculty was efficient and economics, Theology, Literature and Physical education faculties were inefficient respectively (ranking 2nd-5th). In the third state, with two inputs and one output (services) only Physical Education faculty was efficient and Literature, Economics, Theology and Education and Psychology were inefficient respectively (ranking 2nd-5th). In the fourth state, with two inputs and three outputs (education, research and service), all five faculties including Education and Psychology, Physical Education, Economics, Literature and Theology faculties were efficient respectively (in a descending orders). This means that Physical Education Faculty, despite it's limitations in comparison with other Human Science faculties, has an efficiency on par with other better equipped faculties. This indicates that this faculty plays a vital role in promoting sports and physical activities in society.
    Keywords: efficiency evaluation, data envelopment analysis, physical education faculty
  • E. Fakher, S. A. Arman, M. Zarae Nezhad Page 151
    Although ranking colleges of higher education institutions may seem, prima facie, to be a simple task, it has its own difficulties. The reasons for this difficulty comes from the fact that ranking involves more than one criterion and more than one decision maker. Nowadays the ranking of universities as a vital part of higher education evaluation has drawn considerable attention across the world. In this research different colleges of SCU were ranked by using TOPSIS technique. To begin with we selected 30 indices and weighted them by using AHP technique. On the basis of the indices developed, 10 colleges of SCU were ranked. Results showed that college of Education and Psychology received the first rank with Economics and Social Science college occupying the 10th.
    Keywords: ranking, TOPSIS, AHP