فهرست مطالب

خردنامه صدرا - پیاپی 61 (پاییز 1389)

نشریه خردنامه صدرا
پیاپی 61 (پاییز 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/09/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سرمقاله
    صفحه 2
  • راز بداهت شکل اول قیاس
    غلامرضا ذکیانی صفحه 4
    راز بداهت شکل اول قیاس چیست؟ ارسطو شکل اول را کامل و سایر اشکال را ناکامل میداند از اینرو سایر اشکال را بوسیله شکل اول اثبات میکند. وی قیاسهای شکل اول را نیز بوسیله توضیح مفهوم «حمل شدن بر همه» و «حمل نشدن بر هیچ» تبیین کرده است. قیاس ارسطو باندازه قیاس بوعلی صوری نیست (این امر را میتوان از نگرش آنها به موضوعاتی چون مقولات، مثال نقض، و شکل چهارم بدست آورد). از اینرو در تبیین قیاس، معلم اول از سیاق حملی- A بر هر B تعلق میگرید- ولی شیخ از سیاق ربطی- هر A، B است- بهره برده است. در سیاق ربطی، شکل اول بدیهی بشمار رفته و قیاس مساوات باید به آن ارجاع گردد؛ ولی در سیاق حملی،آشکار می شود که شکل اول نیز مانند اصل مساوات مدیون تعدی نسبت است و لازم نیست یکی به دیگری ارجاع گردد.
    کلیدواژگان: ارسطو، شکل اول، سیاق ربطی، تعدی، قیاس، سیاق حملی، مساوات
  • عالم میانه در مکتب اشراق و فلسفه های وحدت وجوی
    علی کرباسی زاده اصفهانی صفحه 23
    این مقاله با عنایت به نکته یی از هانری کربن درباره حکمت سهروردی به این مطلب میپردازد که مباحث ناظر بر عالم میانه در فلسفه هایی یافت می شود که بنوعی وحدت سنخی میان همه مراتب هستی قائل باشند. از اینرو اگر در اندیشه مثلا سهروردی نتوانیم چنین وحدت سنخی را میان جهان نور و جهان ظلمت بیابیم، هر چند که او بنوعی بنیانگذار یا احیا کننده مسائل ناظر بر عالم میانه هم باشد اما، نظام هستی شناسی او به ما اجازه نخواهد داد که عالم میانه را داخل در بنیاد هستی شناسی او بدانیم و این خود حاکی از آنست که در تفکر او ثنویت سنخی در قلمرو هستی باقی است. نقش عالم میانه تنها افزودن عالمی به سایر عوالم نیست، بلکه آنست که دو جهان دیگر را به یکدیگر آنچنان پیوند دهد که جهان مادون، تا حد ممکن، برخوردار از احکام و اوصاف جهان مافوق گردد و بدین ترتیب نوعی وحدت سنخی منظور گردد. باید توجه داشت که چنین نقشی مقتضای برزخیت چنین عالمی است.
    بر همین اساس، بررسی شواهدی از فلسفه شیخ اشراق نشان میدهد که تلقی هانری کربن از حکمت سهروردی بعنوان حکمتی ناظر بر عالم میانه یا بتعبیر خود او حکمت مبتنی بر خیال... که روش فلسفی را دگرگون میکند و از میان آری و نه میگذرد، در صورتی صحیح خواهد بود که طرح عالم میانه موجب نفوذ و شمول واقعیت جهان برتر در باطن ذات جهان پست تر گردد، حال آنکه ثنویت سنخی جهان نور و جهان ظلمت مجال چنین تصویری از هستی شناسی سهروردی بدست نمیدهد. در همین راستا، با تذکر اجمالی هستی شناسی ابن عربی، دوانی، و ملاصدرا، بعنوان اشکالی از وحدت وجود در سنت فلسفه اسلامی فرض تحقق عالم میانه را در هر کدام مورد توجه قرار خواهیم داد، البته با این پیش فرض که بنا بگفته خود ملاصدرا تفاوتی میان وحدت تشکیکی او و وحدت شخصی ابن عربی وجود ندارد.
    کلیدواژگان: عالم میانه، وحدت سنخی، نور، جوهر غاسق، وحدت در کثرت، عالم خیال، وحدت وجود، ثنویت سنخی، ظلمت، کثرت در وحدت، برزخ
  • بررسی تطبیقی«انسان کامل» از نظر ابن عربی و مولوی
    قدرت الله خیاطیان صفحه 40
    ابن عربی و مولوی، عارف و شاعر نامدار معاصر یکدیگر در قرن هفتم هجریند؛ یکی از دیار غرب جهان اسلام و دیگری از سرزمین شرق آن. اهمیت ابن عربی در تنظیم و تدوین و ارائه نظام عرفان نظری اسلامی و نظریه پردازی در آن زمینه است که شعاع تاثیرات تعلیمات و افکار وی تاکنون باقی است. اهمیت مولوی بجهت بیان مفاهیم عمیق عرفانی است که عمدتا بصورت شعر بفارسی سروده و مثنوی وی شاهکار و مهمترین اثر عرفانی ادب فارسی است.
    هردو عارف بزرگ بمباحث اساسی جهانبینی عرفانی، از جمله «انسان شناسی عرفانی» پرداختهاند. جوهره اصلی انسان شناسی عرفانی ابن عربی، بحث «انسان کامل» است. این اصطلاح را اول بار خود وی وضع کرد و آن را در آثار مهم خود از جمله در فتوحات مکیه و نیز در نخستین فص کتاب فصوصل الحکم بکار برد. پس از وی صدرالدین قونوی- شاگرد و مرید و فرزند همسر این عربی- در کتاب مفاتیح الغیب خود، آن را تبیین و بتفصیل تشریح کرد.
    مولوی نیز- بدون کاربرد اصطلاح انسان کامل- در آثار خود، بویژه در مثنوی درباره انسان شناسی عرفانی سخن گفته است.
    در این مقاله، با بررسی آثار مهم ابن عربی- بویژه در فتوحات مکیه و فصوص الحکم- و مثنوی مولانا، سعی بر آنست تا با روش بررسی تطبیقی، نظرات مشترک و متفاوت آن دو عارف در بحث انسان کامل به دست آید و پس از آن درباره راه های آشنایی آندو و احتمال تاثیرپذیری مولوی از ابن عربی بررسی لازم انجام گیرد.
    کلیدواژگان: ابن عربی، انسان شناسی عرفانی، بررسی تطبیقی، مولوی، انسان کامل، تاثیرپذیری
  • نقش تهذیب نفس در کسب معرفت از نگاه ملاصدرا
    فاطمه سلیمانی صفحه 65
    ارتباط علم و اخلاق از مسائل مهمی است که همواره در مباحث معرفت شناسی مطرح است. در همین راستا تاثیر طهارت و تزکیه نفس بر کیفیت حصول معرفت از موضوعات جالب و بنیادین این مسئله است. در این نوشتار ابتدا پس از بررسی کلی دیدگاه فیلسوفان مسلمان درباره علم و چگونگی حصول ادراک، مشخص میگردد که حقیقت علم، امری وجودی و افاضه یی از عالم بالا بر قلب (نفس) انسان است. جستجو در آثار ملاصدرا نشان میدهد که حصول ادراک در سه مرحله حسی، خیالی و عقلی در اثر اتحاد با صور مثالی و عقل مجرد صورت میگیرد و در این راستا موانعی چون تعلق خاطر به امور مادی و خواهشهای نفسانی باعث عدم دریافت قابلیت لازم جهت کسب معرفت حقیقی می شود و در نهایت وجود طهارت و تزکیه نفس مهمترین عامل کسب یقین معرفی میگردد.
    کلیدواژگان: طهارت نفس، تعقل، ملاصدرا، ادراک حسی، عقل فعال
  • نگاهی تحلیلی به بخش آموزه برهان سینوی
    مسعود امید صفحه 81
    این مقاله در صدد آنست تا با نگاهی تحلیلی، به بازنگری برهان سینوی بپردازد. بر این اساس نخست تقسیم بندی ویژه یی درباره نظریه برهان سینوی مبنی بر اشتمال آن بر آموزه، روش و مهارت ارائه می شود و آنگاه تنها با محور قرار دادن بخش آموزه، به بررسی مفاد و دعاوی آن در قالب تقسیم آن بدو بخش مفهومی (منطقی) و مصداقی (معرفتشناختی) پرداخته میشود. در این مقاله تلاش بر اینست تا ویژگی های مهم و نکات کلیدی آموزه برهان مطرح شود.
    کلیدواژگان: نظریه برهان، آموزه برهان، جنبه معرفتشناختی، برهان سینوی، جنبه منطقی
  • رابطه مفهوم و مصداق در نظام فلسفی صدرالمتالهین
    فیاض صابری، سید مجید میردامادی صفحه 91
    موضوع تحقیق حاضر، رابطه مفهوم تصوری و مصداق در نظام فلسفی صدرالمتالهین است. فرضیه مطابقت اقسام مفهوم تصوری و مصداق در این مقاله به ثبوت میرسد. بر اساس مبانی حکمت متعالیه و بنا به اصل تطابق عوالم و وحدت ماهوی حقایق، مطابقت مفاهیم تصوری و مصداق اثبات میگردد. در مفاهیم ماهوی جزئی، با حصول صور ادراکی مماثل صور طبیعی در نفس؛ و در مفاهیم ماهوی کلی از سه وجه: 1) اتحاد نفس با عقل فعال 2) مشاهده صور عقلی 3) کلی طبیعی و افراد، مطابقت مفهوم و مصداق توجیه میشود. معقولهای ثانی منطقی که از عوارض معقولهای اول میباشند رابطه انطباقی با مصداق ذهنی (معقول اول و معقول ثانی منطقی) دارند. معقولهای ثانی فلسفی بجز مفاهیمی که طبیعت محصل ذهنی و خارجی ندارند، ما بازاء خارجی دارند. دلیل صدرالمتالهین بر اثبات این مطلب آنست که در ظرف هر نسبتی دو طرف نسبت وجود دارد. معقول ثانی فلسفی رابطه انکشافی با ما بازاء دارد و بر آن منطبق است.
    کلیدواژگان: مفهوم ماهوی، معقول ثانی منطقی، معقول ثانی فلسفی، وحدت ماهوی حقایق، تطابق عوالم، حکمت متعالیه
  • بررسی براهین جهانشناختی در آثار علامه طباطبایی و مقایسه آن با آراء سهروردی
    فروزان راسخی، سمیه کلاهدوزان صفحه 108
    برهان جهانشناختی ازجمله براهین اثبات وجود خداست که از زمان افلاطون تاکنون مورد توجه فلاسفه بوده است. در این مقاله تقریرات علامه طباطبایی از این براهین، بویژه برهان علت و معلول و برهان حرکت و محرک مورد بررسی قرار گرفته و آراء ایشان در این زمینه با آراء شیخ اشراق مقایسه شده است. باین منظور، براهینی که شیخ اشراق در این باب مطرح نموده است از آثارش اخذ و گزاش شده است. سپس در یک بررسی تطبیقی میان تقریرات علامه و آراء شیخ اشراق، اقتباسهای او از سهروردی و نیز از نوآوری ها او نسبت به شیخ اشراق تبیین شده اند. در این مبحث نوآوری های علامه نسبت به شیخ اشراق قابل توجه است و اکثربراهین علامه نسبت به ادله شیخ اشراق برتری دارند.
    کلیدواژگان: دلیل، علت و معلول، برهان جهانشناختی، حرکت و محرک
|
  • Secret of the Evidence of the First Form of Syllogism
    Gholamreza Zakiyani Page 4
    What is the secret behind the evidence of the first form of syllogism? Aristotle believes that the first form is complete while the others are not. Therefore, he demonstrates them by means of the first form. He also clarifies the syllogisms of the first forms through explaining the concept of “being predicated on all” and “being predicated on none”. Aristotle’s syllogism is not as formal as that of Ibn Sina (we infer this from their views of subjects such as categories, example of refutation, and the fourth form). Accordingly, when explaining the first form of syllogism, the First Teacher resorts to the predicative context of “each A is related to each B”, but Ibn Sina resorts to the copulative context of “each A is A”. In a copulative context, the first form is considered to be evident and the equity syllogism must be referred back to it. However, in a predicative context, it becomes clear that the first form, like the equity principle, depends on the transition of relation and does not need one to refer to another.
    Keywords: Aristotle, copulative context, syllogism equity, first form, transition
  • Intermediate World in Illuminative Philosophy and the Philosophies of the Oneness of Being
    Monireh Palangi Page 23
    Based on a quotation from Henry Corbin about Suhrawardi’s philosophy, the writer of this paper argues that the issues related to the intermediate world are found in philosophies that believe in a kind of oneness among all levels of being. Accordingly, if we fail to observe such a typical unity between the worlds of light and darkness in the philosophy of, for example, Suhrawardi, even if, in a way, we consider him to be the founder or reviver of the issues related to the intermediate world, we will never be allowed to place the intermediate world at the basis of his ontological system. This indicates that in his philosophy a kind of duality remains in the realm of being. The role of the intermediate world is not simply to add a world to other worlds. Rather, it is to unite the other two worlds so tightly with each other that the lower world attains the principles and attributes of the higher world as much as possible, and, in this way, a kind of unity is established. Of course, we must pay attention that such a role is necessitated by the intermediary nature of this world.Accordingly, available evidence in Suhrawardi’s philosophy indicates that Henry Corbin’s interpretation of Suhrawardi’s philosophy as a school based on the intermediate world, or, in his own words, based on imagination, which has created a revolution in philosophical methodology and is between ‘yes’ and ‘no’, will be correct only if propounding this world causes the penetration and inclusion of the reality of the higher world into the innermost of the essence of the lower world. However, the duality of the worlds of light and darkness does not allow the portrayal of such a picture from Suhrawardi’s ontology. In line with this discussion, the writer, after a brief reference to the ontologies of Ibn Arabi, Dawani, and Mulla Sadra, will deal with the assumption of the realization of the intermediate world in each of them as an objection to the oneness of being in Islamic philosophy. Nevertheless, it is presupposed that, according to Mulla Sadra himself, there is no difference between his gradational unity and Ibn Arabi’s partial unity.
    Keywords: intermediate world, oneness of being, typical unity, typical duality, light, darkness, dark substance, substanceplurality in unity, unity in plurality, purgatory, middle world, world of imagination
  • A Comparative Study of the " Perfect Man" in Ibn Arabi and Rumi
    Qudratullah Khayyatian Page 40
    Ibn Arabi and Rumi were two well-known gnostics and poets who both lived in the 7th century, one from the West and the other from the East of the world of Islam. The significance of Ibn Arabi’s works lies in his developing the system of Islamic theoretical gnosis and theorizing in this field. The effects of his teachings and thoughts have still remained with us until now. However, Rumi’s significance lies in his expressing a number of profound gnostic concepts mainly in the mould of poetry in Persian. His Mathnawi is his masterpiece and the most important gnostic work in the field of Persian literature.Both of these two prominent gnostics dealt with the fundamental issues in the gnostic worldview including “gnostic anthropology”. The essence of Ibn Arabi’s gnostic anthropology is the discussion of the “perfect man”. He coined this term himself and used it in his important works such as in Futuhat al-makkiyyah and in the first chapter of his Fusus al-hikam. After him, Sadr al-Din Qunawi, Ibn Arabi’s student, disciple, and step-son, explained it in detail in his Mafatih al-ghayb. Rumi has also spoken of gnostic anthropology – without using the term “perfect man” – in his works, particularly in Mathnawi.In this paper, through a study of the most important works of Ibn Arabi, particularly Futuhat al-makkiyyah and Fusus al-hikam, and Rumi’s Mathnawi, the writer has tried to compare their ideas concerning the issue of the “perfect man”. He has also tried to examine their similar views and the possibility of Rumi’s having been influenced by Ibn Arabi.
    Keywords: Ibn Arabi, Rumi, gnostic anthropology, perfect man, comparative study
  • Role of Self-Purity in Acquiring Knowledge in Mulla Sadra's View
    Fatima Suleymani Page 65
    The relationship between knowledge and ethics is one of the important issues that has always been discussed in epistemology. The effect of self-purity on the quality of knowledge acquisition is also one of the interesting and fundamental subjects in this regard. In this research, after a general study of the views of Muslim philosophers concerning knowledge and the quality of attaining perception, it becomes clear that the truth of knowledge is ontological in nature and is emanated from the world above to man’s heart (soul). A study of Mulla Sadra’s works reveals that perception is attained at three sense, imaginal, and rational stages through unity with imaginal forms and the immaterial intellect. In doing so, some obstacles such as the love of worldly affairs and soulish desires block the necessary potential for attaining true knowledge. Finally, the writer introduces the purification of the soul as the most important factor in attaining certainty.
    Keywords: self, purity, sense perception, intellection, active intellect
  • An Analytical View of the Doctrine Part of the Avicennan Argument
    Masoud Omid Page 81
    This paper seeks to revise the Avicennan argument with an analytical view. On this basis, first a specific division concerning the theory of the Avicennan argument is presented based on its inclusion of doctrine, method and skill. Then focusing only on the doctrine part its contents and claims are studied by dividing it into the two conceptual (or logical) and objective (or epistemological) parts.In this paper an attempt is made to discuss the main characteristics and the key points concerning the doctrine of argument.
    Keywords: Avicennan argument, general division of the doctrine of argument, doctrine of argument logical aspect, epistemological aspect
  • The Relation between Concept and Referent in Mulla Sadra's Philosophy
    Seyyed Majid Mirdamadi, Fayyaz Saberi Page 91
    of the present research is the concept-referent relation in Mulla Sadra’s system of philosophy. It also aims to demonstrate the hypothesis of the correspondence of the different types of imaginative concepts and referents. Moreover, based on the principles of the Transcendent Philosophy as well as the principle of the correspondence of the worlds and the quiddative unity of realities, this research proves the conformity between imaginative concepts and their referents.Concerning particular quiddative concepts, the representatives of natural forms in the soul are justified through the actualization of perceptive forms. However, when it comes to universal quiddative concepts, the conformity between the concepts and the referent is justified through: 1) the unity of the soul with the active intellect, 2) the observation of intellectual forms, and 3) the natural universal and individuals. Secondary logical intelligibles, which are among the accidents of primary intelligibles, have a corresponding relation to mental referents (primary and secondary logical intelligibles). In addition, philosophical secondary intelligibles, except those concepts lacking in an actualized mental and external nature, have external referents. Mulla Sadra’s proof in this regard is that in the receptacle of each relation there are two sides. Therefore, a philosophical secondary intelligible bears an unveiling relation to its external object and corresponds to it.
    Keywords: relation, quiddative concept, secondary logical intelligible, secondary philosophical intelligible, conformity of the worlds, quiddative unity of realities, the Transcendent Philosophy
  • A Comparative Study of Cosmological Proofs in  Allamah Tabataba i and Suhrawardi
    Foruzan Rasikhi Page 108
    The cosmological argument is one of the arguments on the demonstration of God’s existence which has attracted the attention of philosophers since the time of Plato. In this paper, the writer has presented ‘Allamah Tabataba’i’s interpretations of the arguments on the demonstration of God, particularly the argument of cause and effect and the argument of motion and the mover. Later, he has compared Tabataba’i’s ideas in this regard with those of Suhrawardi.In order to accomplish this task, the writer has referred to the arguments that Suhrawardi has presented concerning this topic in his books. Then, following a comparative approach, he has explained the interpretations and ideas of ‘Allamah and Suhrawardi concerning the cosmological arguments and pinpointed the former’s adaptations of the ideas of the latter and discussed ‘Allamah’s related innovations in comparison to those of Suhrawardi. It is worthy of attention that most of ‘Allamah’s arguments are more convincing and stronger than Suhrawardi’s.
    Keywords: proof, cosmology, argument, cause, effect, motion, the mover