فهرست مطالب

Modern Care Journal
Volume:6 Issue: 1, 2009

  • تاریخ انتشار: 1388/06/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • موسی علوی، علیرضا ایرج پور، احمد نصیری، حیدرعلی عابدی صفحه 4
    زمینه و هدف
    آموزش بالینی بخشی مهمی ازآموزش پرستاری است و بررسی عوامل تهدیدکننده این فرایند بنا به تجارب واقعی دانشجویان ضروری است. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی تجارب دانشجویان پرستاری از موانع آموزش بالینی انجام شد.
    روش تحقیق: در این مطالعه کیفی (پدیده شناسی)، از رویکرد پدیده شناسی استفاده شد. جامعه مورد مطالعه شامل دانشجویان پرستاری دانشگاه علوم پزشکی اصفهان بودند. نمونه گیری به روش مبتنی بر هدف متشکل از 12 دانشجوی پرستاری انجام شد. روش جمع آوری اطلاعات، مصاحبه عمیق با شرکت کنندگان بود. اطلاعات با روش کلایزی مورد تحلیل قرار گرفتند. روایی و پایایی مطالعه حاضر از طریق توجه به محورهای ارزش واقعی، کاربردی بودن، تداوم و مبتنی بر واقعیت بودن حاصل شد که توسط گوبا و لینکلن پیشنهاد شده است.
    یافته ها
    حاصل کار مطالعه حاضر، سه مفهوم اصلی و زیرمفهوم های مربوطه می باشند که عبارتند از: تضاد، تنش و عدم دسترسی به تجربه مستقیم
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های این پژوهش، تحت برخی شرایط و موقعیت ها، فرایند آموزش و یادگیری بالینی، با دشواری مواجه می گردد. ناکافی بودن موقعیت ها و فرصت های تجربه انواعی از مهارت های پرستاری در دانشجویان، منجر به احساس عدم کفایت در آنان و منجر به شکل گیری تضاد در روابط متقابل آنان می گردد که همین امر موجب تنش در دانشجو شده، در نهایت تاثیر منفی خود را بر فرایند آموزش یادگیری در بالین اعمال می کند. در این زمینه آموزش مهارت های ارتباطی و مدیریت تنش به دانشجویان پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: آموزش بالینی، دانشجویان پرستاری، موانع آموزش
  • محمدرضا میری، مرضیه مقرب، فروغ حسین پور صفحه 12
    زمینه و هدف
    ناآگاهی و عدم رعایت رفتارهای صحیح بهداشتی در هر جامعه ای اجتناب ناپذیر است؛ چون بر اساس پیش بینی سازمان بهداشت جهانی، میزان آلودگی به ویروس ایدز در ایران تا سال 2020 میلادی به 10% خواهد رسید و میزان درصد ناقلین هپاتیت B از 1% در کشورهای غربی تا 20% در آسیای جنوب شرقی متغیر است. از طرفی سطح آگاهی ها و نحوه تلقی و رفتار بهداشتی مردم در مناطق مختلف با توجه به فرهنگ، اعتقادات و طبقه اقتصادی- اجتماعی آنها بسیار متفاوت است. مطالعه حاضر به منظور تعیین آگاهی، نگرش و عملکرد مردان کارگر شهرستان بیرجند نسبت به ایدز و هپاتیت B انجام شد.
    روش تحقیق: این مطالعه توصیفی- تحلیلی، بر روی 400 کارگر مرد شاغل در کارخانجات شهر بیرجند که از طریق نمونه گیری خوشه ایشامل سه کارخانه کویر تایر، ایران منیزیم و شهرک صنعتی و سپس از روش سهمیه ای و تصادفی انتخاب شدند، صورت گرفت. پرسشنامه ساختاری که به روش اعتبار محتوا تایید شد، توسط محقق به روش مصاحبه تکمیل گردید. در مجموع 351 پرسشنامه مورد استفاده تشخیص داده شد. برای بررسی داده ها برای هر سوال نمره در نظر گرفته شد. تجزیه و تحلیل داده ها با آمار توصیفی و آزمون های فراوانی، میانگین و انحراف معیار و آمار تحلیلی جهت آگاهی و نگرش که به صورت کمی درآمد از آزمون های کای اسکوئر، تی و وان وی، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون لجستیک استفاده گردید. 05/0 P< به عنوان سطح معنی داری در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    از 351 کارگر مورد بررسی، بیشتر افراد متاهل (3/84%) بودند؛ میانگین سنی آنان 6/8 ± 83/34 و سطح تحصیلات 6/58% دیپلم و بالاتر بود. 2/34% منبع کسب اطلاعات خود را در مورد هپاتیت و 4/46% در مورد بیماری ایدز، تلویزیون ذکر نمودند. به طور کلی نمره کل آگاهی کارگران 24/3±96/11 از مجموع 15 نمره به دست آمد. همبستگی منفی معنی داری بین نمره آگاهی و سن و نیز سابقه کار و تعداد فرزندان وجود داشت (001/0 P=) ولی همبستگی بین نگرش و عملکرد با متغیرهای فوق، معنی دار نبود. بین میانگین نمره آگاهی کارگران و تحصیلات آنها اختلاف معنی داری وجود داشت (005/0 P=). بین میانگین نمره نگرش و عملکرد کارگران با سطح تحصیلات اختلاف معنی داری مشاهده نشد. اختلاف بین میانگین نمره عملکرد و وضعیت تاهل معنی دار بود (02/0 P=).
    نتیجه گیری
    به طور کلی به نظر می رسد کارگران شاغل در کارخانجات بیرجند با وجود سطح آگاهی و نگرش در حد متوسط، از عملکرد بسیار خوبی در زمینه پیشگیری از بیماری های ایدز و هپاتیت B برخوردار می باشند؛ با این وجود ارائه اطلاعات جامع و کامل در مورد ماهیت و پیشگیری از این بیماری ها به آنان در برنامه آموزش بهداشت پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش، عملکرد، کارگر
  • عبدالله جعفرزاده، سجاد رئیسی، محمدتقی رضایتی صفحه 19
    زمینه و هدف
    شناسایی عوامل موثر بر پیشرفت تحصیلی دانشجویان و مورد توجه قرار دادن آنها، گامی مهم در جهت ارتقای کیفیت آموزشی است. آگاهی از نظرات دانشجویان بخصوص دانشجویان ممتاز و استعدادهای درخشان در این زمینه بسیار مفید و موثر می باشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین عوامل موثر بر موفقیت و پیشرفت تحصیلی دانشجویان ممتاز و استعدادهای درخشان از دیدگاه ایشان طراحی و اجرا گردید.
    روش تحقیق: در این مطالعه توصیفی، 38 نفر از دانشجویان ممتاز و استعداد درخشان دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان پرسشنامه 14 سوالی را که توسط پژوهشگر و بر اساس تئوری هرزبرگ (Herzberg) طراحی گردیده بود و روایی و پایایی آن تایید شده بود، تکمیل کردند. به منظور تایید اعتبار و اعتماد پرسشنامه به ترتیب از روش اعتبار محتوی و آزمون مجدد به فاصله دو هفته استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون های آماری تی و کای دو مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    از نظر افراد مورد مطالعه در این تحقیق، مهمترین عوامل موثر بر موفقیت و پیشرفت تحصیلی که دارای تاثیر زیاد و یا بسیار زیاد هستند، حضور منظم و مرتب در کلاس (3/84%)، تمایل برای ادامه تحصیل (6/81%)، علاقه به رشته تحصیلی (79%)، تشویق خانواده و دوستان (3/76%) و توانایی برقراری ارتباط با اساتید (6/73%) بودند.
    نتیجه گیری
    از دیدگاه دانشجویان ممتاز و استعداد درخشان دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان عوامل متعددی بخصوص عوامل فردی، بر موفقیت و پیشرفت تحصیلی ایشان موثر هستند؛ بنابراین ضروری است این عوامل به منظور ارتقای کیفیت آموزشی همواره مد نظر قرار گیرند
  • مجید شایسته، غلامرضا شریف زاده، محمدرضا جمع آور، خاطره اعتصام، فریبا بهلگردی صفحه 25
    زمینه و هدف
    با توجه به اهمیت نظام مراقبت بیماری های واگیر در شناسایی اولویت های مبارزه با بیماری ها و ارزشیابی نظام مراقبت بیماری ها، مطالعه حاضر با هدف ارزیابی نظام مراقبت بیماری های واگیر در استان خراسان جنوبی انجام شد.
    روش تحقیق: این مطالعه توصیفی بر اساس اطلاعات نظام مراقبت بیماری ها در 7 شهرستان استان خراسان جنوبی طراحی گردید. تمامی موارد بیماری های واگیردار قابل گزارش، به صورت گزارش تلفنی و کتبی از سطح خانه بهداشت تا بیمارستان در قالب نظام شبکه گزارش گردید. اطلاعات شهرستان های مختلف جمع آوری و بر اساس میزان های بروز بر اساس جمعیت مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    در طول سال 1386 تعداد 3540 و در سال 1387 تعداد 4666 مورد بیماری واگیر در قالب نظام مراقبت گزارش گردید. بیشترین میزان بروز بیماری در طی دو سال مورد تحقیق، مربوط به پدیکولوزیس، حیوان گزیدگی و اسهال خونی بوده و میزان بروز سل در استان در سال 86، 9/18 و در سال 87 و 7/17 درصد هزار نفر و سالک در سال 86، 1/14 و در سال 87، 9/24 درصد هزار نفر جمعیت تعیین گردید.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های این مطالعه، بروز سل و پدیکولوزیس بیشتر از میانگین کشوری و موارد عارضه واکسن کمتر از میانگین کشوری است؛در این خصوص، مداخله مناسب در نظام مراقبت و فعالیت های اجرایی در این زمینه کاملا محسوس می باشد.
    کلیدواژگان: نظام مراقبت، بیماری های واگیر، خراسان جنوبی، بروز
  • مریم خدادادی، طاهر شهریاری، حدیقه دری، اسماعیل عزیزی، عطیه کریمیان، روح الله شهرکی صفحه 29
    زمینه و هدف
    جمع آوری، دفع و دفن مواد زائد به طریق علمی و اقتصادی، از عمده ترین مشکلات بهداشتی و زیست محیطی بشر می باشد. بسیاری از صنایع، عامل انتشار آلودگی های جدید و در بعضی موارد سبب انتشار آلاینده هایی مثل مواد سرطان زا و سمی در محیط هستند؛ شناخت وضعیت موجود گامی اساسی در جهت اعمال شیوه های درست جمع آوری، دفع و دفن پسماندهای صنعتی می باشد. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی وضعیت جمع آوری، دفع و دفن پسماندهای صنعتی (شامل زباله و فاضلاب) در کارخانجات فعال شهرک صنعتی شهر بیرجند انجام شد.
    روش تحقیق: در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، تعداد سی کارخانه فعال شهرک صنعتی بیرجند به عنوان جامعه مورد مطالعه، بررسی شدند. اطلاعات لازم با استفاده از پرسشنامه و مراجعه به واحدهای مورد نظر جمع آوری شدند. داده ها با استفاده ازنرم افزارهای SPSS و EXCEL و با استفاده از آزمون های توصیفی میانگین مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    کل پسماندهای تولیدی در صنایع، 14537 کیلوگرم/ماه بود. زباله خانگی 4050 کیلوگرم/ماه (86/27%) و صنعتی 10487 کیلوگرم/ماه (14/72%) بود. زباله خطرناک تولیدی در کل واحدهای صنعتی شهرک صنعتی بیرجند 3524 کیلوگرم/ماه بود. مهمترین روش های دفع زباله های خانگی و صنعتی، سوزاندن در محوطه کارخانه (50%)، جمع آوری توسط ماشین های شهرداری و دفن در محل زباله شهری بیرجند (66/26%) و دفع در محوطه و تلنبار کردن یا پخش روی خاک (33/23%) بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج فوق و به منظور جلوگیری از آلودگی محیط زیست، برقراری یک سیستم مدیریتی مناسب برای ساماندهی پسماندهای صنعتی کارخانجات شهرک صنعتی بیرجند امری ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: پسماند صنعتی، زباله، فاضلاب، دفع، کارخانجات صنعتی، بیرجند
  • سید غلامرضا مرتضوی مقدم، محمدرضا میری، شهناز طبیعی*، سامان بهرامی صفحه 36
    زمینه و هدف

    بدون شک بزرگترین بلای جامعه بشری پس از جنگ جهانی دوم، همه گیری ایدز می باشد. در حال حاضر بهترین روش مبارزه، پیشگیری از ابتلا به آن می باشد که خود مستلزم آموزش بهداشت و بالا بردن سطح آگاهی افراد است. این پژوهش با هدف تعیین میزان آگاهی و نگرش کارکنان نیروی انتظامی بیرجند نسبت به بیماری ایدز طراحی و اجرا گردید.
    روش تحقیق: این مطالعه توصیفی- تحلیلی در سال 1381 و بر روی 300 نفر از کارکنان نیروی انتظامی بیرجند که به روش نمونه گیری تصادفی- خوشه ایانتخاب شده بودند، انجام شد. ابزار گردآوری داده ها یک پرسشنامه پژوهشگرساخته بود که در سه بخش مشخصات فردی، سوالات آگاهی و عبارات دانش و نگرش) تنظیم شده بود. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون های آماری کای اسکوئر، تی و آنالیز واریانس یک طرفه، در سطح معنی داری 05/0 P< مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    بیشتر افراد شرکت کننده در مطالعه، نیروهای کادر (71%) و دیپلم (39%) بودند. میانگین نمره آگاهی کارکنان مورد مطالعه درباره راه های ابتلا، انتقال و پیشگیری از ایدز 21/2±71/10 و میانگین نمره نگرش آنها 16/3± 73/4 بود؛ همچنین بین میانگین نمره آگاهی و نگرش با سطح تحصیلات ارتباط آماری معنی داری وجود داشت (01/0 P<).

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های تحقیق، آگاهی کارکنان نیروی انتظامی در مورد ایدز نسبتا خوب است اما نگرش تعداد کمتری از آنان مثبت است؛ بنابراین آموزش های مداوم و جدید در مورد شناخت بیشتر بیماری و راه های انتقال و پیشگیری از آن توصیه می شود.

    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش، ایدز، نیروی انتظامی
  • زهره غلامرضایی، هادی پورشافعی، رضا دستجردی * صفحه 42
    زمینه و هدف

    انجام مطالعات در خصوص بهزیستی روان شناختی افراد مختلف جامعه، بویژه دانش آموزان در سطوح مختلف آموزش و بویژه با در نظر داشتن تفاوت ها در ساختارهای هوشی و اثر آن بر عملکرد روانی و آموزش از اهمیت خاصی برخوردار است؛ مطالعه حاضر با هدف بررسی و مقایسه بهزیستی روان شناختی دانش آموزان تیزهوش و عادی مقطع متوسطه شهر بیرجند انجام شد.
    روش تحقیق: در این پژوهش که به روش علی- مقایسه ای انجام شد، 394 نفر از دانش آموزان دبیرستانی شهر بیرجند به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. به منظور جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه 84 سوالی ریف استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و روش های آمار توصیفی و آزمون t در سطح معنی داری 05/0 P< تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    فقط میانگین نمره مولفه رشد فردی بهزیستی روان شناختی در دانش آموزان تیزهوش از دانش آموزان عادی بیشتر بود و تفاوت معنی داری از نظر آماری بین دو گروه با مشاهده گردید (01/0= P)؛ در سایر مولفه های بهزیستی روان شناختی، تفاوتی بین دو گروه تیزهوش و عادی مشاهده نگردید.

    نتیجه گیری

    با توجه به اهمیت رشد فردی و نقش آن در آینده زندگی دانش آموزان، باید در خصوص برنامه های موثرتر در این بعد برنامه ریزی شود.

  • فاطمه طاهری، طیبه خزاعی، محسن فوادالدینی، علی اکبر اقبال، احمد عبدالهی صفحه 48
    زمینه و هدف
    ارزیابی رشد جسمانی از روش های مهم تعیین وضعیت تغذیه و سلامتی است و پایش رشد به تشخیص اختلالات رشد و سوء تغذیه در نوجوانان کمک می کند. مطالعه حاضر با هدف تعیین شیوع سوء تغذیه در نوجوانان پسر 11 تا 14 ساله شهر بیرجند انجام شد.
    روش تحقیق: این مطالعه مقطعی در سال 1383 و بر روی دانش آموزان پسر 11 تا 14 ساله شهر بیرجند انجام شد. نمونه ها به روش خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند. قد و وزن به روش استاندارد اندازه گیری و شیوع سوء تغذیه با معیار گومز و واترلو تعیین گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون مجذور کای دو در سطح معنی داری 05/0 P< مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    از کل دانش آموزان مدارس راهنمایی (5909 نفر) 889 پسر انتخاب شدند. شیوع سوء تغذیه بر اساس معیار وزن برای سن (گومز) 1/81% بود که موارد خفیف، متوسط و شدید به ترتیب 9/33%، 3/37% و 9/9% به دست آمد؛ همچنین شیوع سوء تغذیه بر اساس معیار قد برای سن (واترلو) 1/69% بود که موارد خفیف، متوسط و شدید به ترتیب 2/41%، 3/22% و 6/5% حاصل گردید. فراوانی نسبی کم وزنی و کوتاه قدی با میزان تحصیلات والدین ارتباط معنی داری را نشان داد (05/0 P<).
    نتیجه گیری
    میزان قد و وزن نوجوانان بیرجند نسبت به سایر نقاط ایران کمتر است که می تواند به دلیل عوامل محیطی و جغرافیایی و اقتصادی باشد. با داشتن معیارهای منطقه ای رشد، شیوع واقعی در هر منطقه تعیین می شود.
    کلیدواژگان: شیوع، سوء تغذیه، نوجوانان، پسران
  • مرضیه مقرب، ملک ناز قنادکافی، نرگس رضایی صفحه 54
    زمینه و هدف
    افسردگی یکی از اختلالات شایع خلقی در بیشتر جوامع بشری می باشد و شیوع آن در بین دانشجویان تا 61% گزارش شده است. امروزه روشن شده که تامین نیازهای روانی و عاطفی در گرو معنویت و دین نهفته است. مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط بین افسردگی و نماز در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی بیرجند انجام شد.
    روش تحقیق: این مطالعه توصیفی- تحلیلی در سال 1387 بر روی400 دانشجوی مشغول به تحصیل در دانشگاه علوم پزشکی بیرجندکه به روش تصادفی سهمیه ای انتخاب شدند با پرسشنامه سه قسمتی اطلاعات فردی، رفتارهای مذهبی مرتبط با به پاداری نماز وآزمون افسردگی بک صورت گرفت. پس از نمره گذاری، امتیازات کسب شده در هر قسمت مورد ارزیابی قرار گرفت. برای تعییین سطح افسردگی نمره 0-15 بدون علامت، 16-30 افسردگی خفیف، 31-46 افسردگی متوسط و 47-63 مبتلا به افسردگی شدید در نظر گرفته شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون های آماری توصیفی، کای دو و ضریب همبستگی پیرسون در سطح معنی داری 05/0 P< تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    87% دانشجویان به نماز اهمیت می دادند؛ 73% با تاکید والدین نمازگزار شده بودند و 85% محیط را برای به پاداری نماز و فرایض و مستحبات دینی موثر دانستند. 91% اعضای خانواده و والدین نمازگزار داشتند. 48% نماز را اول وقت به جا می آوردند و 53% خواندن نماز به جماعت را ترجیح می دادند. 84% دانشجویان به انجام واجبات دینی مقید بودند و 47% مستحبات قبل و بعد از نماز را انجام می دادند. 79% از سن تکلیف، نماز خواندن را شروع کرده بودند. 83% معتقد بودند پس از نماز خواندن به آرامش روحی و روانی دست پیدا می کنند و 62 نفر پس از نماز راز و نیاز و درد دل با خداوند را انجام می دادند. تنها 31% از دانشجویان به مزایای بهداشتی و اسرار وضو اعتقاد داشتند و 89% آموزش و یادگیری اسرار و مزایای نماز و وضو را لازم می دانستند که 55% دانشجویان از نظر آزمون افسردگی بک بدون علامت افسردگی بودند. 21% در سطح افسردگی خفیف، 16% افسردگی متوسط و 8% در سطح افسردگی شدید بودند. بین میانگین نمره افسردگی دانشجویان و میانگین نمرات سوالات به پاداری نماز و اعتقادات مذهبی آن در دانشجویان مورد بررسی همبستگی معکوس معادل 49/0 وجود داشت (001/0 P<).
    نتیجه گیری
    مسوولین برپایی نماز در دانشگاه ها واعضای هیات علمی با اقامه نماز به همراه دانشجویان می توانند به تسکین مشکلات روحی و خلقی و دانشجویان کمک نموده، علاوه بر کسب علم و دانش فرهنگ توسل به خداوند و انجام فرایض و واجبات دینی بموقع، اثربخشی تربیت همراه با آموزش را افزایش دهند.
    کلیدواژگان: نماز، افسردگی، آزمون بک، دانشجویان، بیرجند
  • سید غلامرضا مرتضوی مقدم، فرح مادرشاهیان، شهناز طبیعی*، شیدا پژمان خواه، محمدحسین صادقی صفحه 60
    زمینه و هدف

    سوء مصرف سیگار، الکل و مواد مخدر به عنوان یکی از بزرگترین معضلات جامعه و موجبات اتلاف نیرو، انرژی و نیز سرمایه های انسانی و ریالی جامعه می باشد. در این زمینه علل فردی مانند ژنتیک، دوره بحرانی نوجوانی، عوامل مربوط به خانواده، دوستان و عوامل اجتماعی، مهاجرت ها، توسعه صنعتی و... حائز اهمیت و تاثیرگذارند. از آنجا که گرفتاری قشر جوان، تحصیل کرده و آینده ساز، نگرانی ها را دو چندان می کند، این پژوهش به منظور تعیین شیوع سوء مصرف مواد از جمله سیگار، الکل و سایر مواد مخدر در بین دانشجویان طراحی گردید.
    روش تحقیق: در این مطالعه توصیفی که در سال 1382، انجام شد، 870 نفر از دانشجویان دانشگاه های بیرجند (دانشگاه علوم پزشکی، دانشگاه بیرجند، دانشگاه آزاد اسلامی) در مقاطع مختلف به روش نمونه گیری تصادفی (با توجه به تعداد دانشجویان هر دانشگاه) انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه پژوهشگرساخته بود که در دو قسمت تنظیم و روایی آن به روش روایی محتوی تایید شد. بخش اول شامل سوالات مربوط به اطلاعات فردی و بخش دوم شامل سوالات مربوط به سوء مصرف مواد از جمله سابقه اعتیاد در خانواده، نوع وابستگی، اولین ماده مورد مصرف، سن شروع، انگیزه، سوء مصرف و... بود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آمار توصیفی و جداول توزیع فراوانی گزارش گردید.

    یافته ها

    5/61% نمونه ها هیچ گونه سابقه سوء مصرف مواد را نداشتند. در سوء مصرف کنندگان مواد، بیشترین فراوانی مصرف به ترتیب مربوط به سیگار (5/31%)، الکل (7/5%)، حشیش (1%) و تریاک (3/0%) بود. سن شروع مصرف در 5/43% موارد زیر 20 سال و در 9/60% موارد به پیشنهاد دوستان گزارش شد. در 5/44% موارد، شروع سوء مصرف مواد در مهمانی های دوستانه انجام شده بود. 2/58% سوء مصرف کنندگان مواد مذکر بودند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نقش ارزشمند دانشگاه ها به عنوان کانون تعلیم و تربیت آینده سازان کشور، وجود سوء مصرف مواد در بین دانشجویان بسیار هشداردهنده می باشد که همت مسوولان امر در ریشه یابی و کاهش شیوع این بلای خانمان سوز را می طلبد.

    کلیدواژگان: اپیدمیولوژی، سوء مصرف مواد، دانشجو
|
  • M. Alavi, A.R. Irajpour, A. Nasiri, H.A. Abedi Page 4
    Clinical education is an important part of nursing education and assessing the threatening factors in this process is essential based on nursing student's real experiences. The current study was conducted to determine these barriers.
    Materials And Methods
    Using phenomenological approach, participants were drawn from Esfahan Nursing and Midwifery College. Purposive sample of 12 nursing students were interviewed in-depth. Colaizzi’s analysis method guided the essential activities of the researchers. The reliability and validity of the present study were grounded on the four items (factual value, applicability, consistency and neutrality) suggested by Guba and Lincoln.
    Results
    Three major themes and related sub-themes were identified. These were: 1) conflict, 2) tension, 3) not direct experience.
    Conclusion
    Findings of the research show that under some conditions the clinical teaching- learning process has been challenged. Inadequacy of situations and opportunities for experiencing some types of nursing skills results in student's sense of incompetency and raises conflict in their interactions which develops tension and ultimately exerts negative impacts on clinical teaching-learning process. Educating communication and stress management skills to nursing students have been suggested in this case.
    Keywords: Clinical education, Nursing student, Barriers of teaching
  • M. Miri, M. Mogharab, F. Hoseinpour Page 12
    Ignorance and lack of proper health practices to follow is inevitable in any society; as predicted by the World Health Organization, the rate of HIV infection in 2020 reaches to ten percent in Iran and the rate of carriers of hepatitis B ranges from 1 percent% in Western countries to 20 percent in Southeast Asia. On the other hand, awareness and health behavior and how to treat people in different parts vary a lot with their culture, beliefs and socioeconomic classes. So this study is to determine knowledge, attitude and performance of male workers of Birjand plants toward AIDS and hepatitis B.
    Materials And Methods
    This descriptive- analytic study was done on 400 male workers employed in factories in Birjand using cluster sampling from Kavir Tyre factory, the industrial center and Iran Magnesium by the method of quotas and selected randomly. A structured questionnaire, approved its content validity, was filled out by the researcher via interview. In total 351 questionnaires were applicable. To assess the data, a score was considered for each question. Data analysis was accomplished using descriptive statistics methods, frequency tests, mean and standard deviation, and analytical methods for knowledge and attitude which were changed into quantitative data by Chi Square test and one way t test, Pearson correlation and logistic regression. P value less than 0.05 was considered significant.
    Results
    Most of the 351 workers reviewed in this study were married (84.3%), Their mean age was 34.83±8.6 years. 58.6% of them had a high school diploma or higher degree. Television was mentioned as the source of information by 34.2% for hepatitis and 46.4% for AIDS. Generally, total knowledge score for these workers was 11.96±3.24 out of 15. There was a significant negative correlation between knowledge score, age and also work experience and the number of children.(P=0.001) But the relation of attitude and performance variables with these variables was not significant. There wasn’t any significant difference between performance of the workers with the level of education.(P=0.005). Furthermore, average attitude score and performance of the workers were not significantly different from the level of education. The difference between performance scores and marital status was significant (P=0.02).
    Conclusion
    In general, it seems that despite an average level of awareness and attitude of workers employed in Birjand factories they benefit a high degree of performance in prevention of AIDS and hepatitis B. However, it is recommended to offer them some comprehensive information on the nature and prevention of these diseases through health education programs.
    Keywords: Knowledge, Attitude, Performance, Worker
  • A. Jafarzadeh, S. Reisi, M.T. Rezayati Page 19
    Identifying factors affecting academic achievement and attention to them is an important step in improving educational quality. Awareness of students’ viewpoints, especially talented and outstanding is very useful and effective. This study conducted to determine factors affecting the success and achievement of talent students from their viewpoints.
    Materials And Methods
    In this descriptive study, 38 outstanding and talented students in Rafsanjan Medical University completed a researcher-made questionnaire which has been designed based on Herzberg’s theory. The validity and reliability of the questionnaire was confirmed by content validity and test re-tests. The data was analyzed by using t- and Chi-square tests.
    Results
    The finding showed the most important factors affecting the academic achievement were as follow: regular participation and presence in classroom (84.3%), tendency for continuing academic studies (81.6%), interesting to academic major (79%), encouraging family and friends (76.3%), and ability to communicate with instructors (73.6%).
    Conclusion
    According to points of view of excellent students some factors especially personal characters affected their academic achievement. These factors should be considered to promote educational quality.
    Keywords: Viewpoints, Outstanding, amp, talented students, Academic achievement
  • M. Shayesteh, Gh.R. Sharifzadeh, M.R. Jamavar, Kh Etesam, F. Bahlgerdi Page 25
    Considering the importance of infectious diseases surveillance system to identify priorities in combating diseases and evaluating the surveillance systems, this study was developed to assess communicable diseases in South Khorasan province.
    Materials And Methods
    This descriptive study was designed based on the data from diseases surveillance systems of 7 cities in South Khorasan province. All cases of important contagious diseases to be reported by telephone and written reports, from health houses to the hospital level, within health network system were surveyed. Information gathered from different cities was analyzed based on incidence levels.
    Results
    A total of 3540 and 4666 contagious diseases were reported in 2007 and 2008 respectively in surveillance system. The highest incidences attributed to Pedicolosis, animal bites, and dysentery in years 2007 and 2008 and. Tuberculosis incidence rate was 18.9 in 100,000 in 2007 and 17.7 in 2008, and lyshmaniosis incidence rate was14.1 and 24.9 in 100,000 population in 2007 and 2008, respectively.
    Conclusion
    According to the results, the incidence of TB and Pedicolosis rate are more than national averages, but vaccine complications rate is less than average. These need appropriate intervention in surveillance system and administrative activities.
    Keywords: Considering the importance of infectious diseases surveillance system to identify priorities in combating diseases, evaluating the surveillance systems, this study was developed to assess communicable diseases in South Khorasan province
  • M. Khodadadi, T. Shahreyari, H. Dorri, E. Azizi, A. Karimeian, R. Shahraki Page 29
    Collection, and disposal waste in the scientific and economic methods are major problems of human health and environmental. Many industries are resources new pollutants and in some cases, cause release pollutants such as, carcinogenic and toxic materials in environment. Therefore, understanding current status is a fundamental step in applying the right way to collection, disposal and burying of industrial waste. The aim of this study is assessment of gathering, burial and disposal of industrial waste (including waste and sewage) in active factories in Birjand industrial town.
    Materials And Methods
    In this descriptive -analytical study, 30 active companies in the industrial town of Birjand in 2008. has been reviewed for collecting, disposal and burying methods of industrial waste (including waste and sewage). Data were analyzed by EXCEL and SPSS using descriptive tests.
    Results
    Total wastes produced in industries, 14537 kg/month, and 4050 kg/month (27.86%) household garbage and 10487 kg/month (72.14%) industrial waste. Total hazardous wastes were 3524 kg/month. The main methods of waste disposal, including: incineration in factory area (50%), collected by the machines and disposal in landfill of municipal waste (26.66%), and disposal in yard or damping in there (23.33%).
    Conclusion
    Considering the above results and to prevent environmental pollution, establishing a suitable management system for organization industrial waste in industrial town of Birjand is essential.
    Keywords: Industrial waste, Solid waste, Wastewater, Disposal, Industrial factories, Birjand
  • S.Gh Mortazavi Moghadam, M.R. Miri, Sh Tabie, S. Bahrami Page 36

    Without doubt, the largest human society's misfortune after the Second World War is AIDS epidemics. At present, the best way to combat the disease is prevention which in turn requires trainings for increase individual's knowledge. Therefore, this study was performed to determine the knowledge and attitude of Birjand disciplinary police personnel about AIDS.

    Materials And Methods

    This descriptive-analytic study was accomplished on 300 personnel of Birjand disciplinary police force which were selected by random cluster sampling in 2002. The data were collected via a questionnaire consisting of three parts (demographic features, knowledge and attitude statements) which were then analyzed by SPSS software using chi-square, t-test and ANOVA one way tests (P<0.05).

    Results

    Findings showed that most of the participants in the investigation were jobholders (71%) with high school diploma (39%).The mean score of knowledge and attitude were 10.71±2.21 and 4.73±3.16 respectively on basis of their information about transmission, prevention of AIDS. Also we found a statistically significant relationship between the knowledge and attitude with education. (P<0.01)

    Conclusion

    Study results showed that, the knowledge of personnel about AIDS was relatively good but only a few of them had positive attitude. Therefore we suggest continuous and new training programs about transmission and prevention ways of HIV/AIDS infection

    Keywords: Knowledge, Attitude, AIDS, Disciplinary Police
  • Z. Gholamrezaei, H. Poorshafei, R. Dastjerdi Page 42

    To study the psychological well-being of people in society especially students of different levels of education is of great importance particularly when considering the disparities in intelligence structures and its impact on psychological and educational performance. The current study was carried out to assess and compare this well-being in gifted and non gifted high school students in Birjand.

    Materials And Methods

    In this investigation, the causative-comparative approach has been used. The statistical population of the research consisted of 394 high school students that were chosen by random sampling. Subjects filled out Ryff psychological well-being questionnaire. Data were analyzed by SPSS software and level of statistical significant was considered for t test as P<0.05.

    Results

    The mean of personal growth score of psychological well-being was higher in gifted than no gifted students, which was statistically significant. No other difference was observed in other factors in these groups.

    Conclusion

    Due to the importance of personal growth and its role in future life of students a peculiar effective planning should be considered in this field.

    Keywords: Psychological well, being, Gifted students, No gifted students
  • F. Taheri, T. Khazaee, M. Foadoddini, A. A. Eghbal, A. Abdolahi Page 48
    Assessing physical growth is one of the important methods of determining the nutrition and health condition and growth follow-up helps to distinguishing growth disruptions and malnutrition in teenagers.
    Materials And Methods
    Sectional study in 2004 on 889 students was done from of multi step cluster sampling. Height and weight were measured by standard measuring tools and epidemic of malnutrition was determined by Gomes and Waterlow criterion.
    Results
    Out of all of the junior high-school students (5909). 889 boys were selected. Epidemic of malnutrition on the basis of weight criterion for age is 81.1%, and mild, average and severe cases are 9.9%, 37.3%, 33.9%; and on the basis of height criterion for age is 69.1% and mild, average and severe cases are 5.6%, 22.3%, 41.2%. Relative frequency of lightweight and shortened has a meaningful relation with parent's education degree.
    Conclusion
    Height & weight of Brigands teenagers are less than other parts of lran that could be as a result of economic, geographical and environmental factors. We can determine the real epidemic by having regional criteria of growth.
    Keywords: Epidemic, Malnutrition, Teenagers, Boys
  • M. Mogharab, M. Ghanade., Kafee, N. Rezaee Page 54
    Depression is a common mood disorder in most societies and its prevalence is reported to be up to 61% among students. On the other hand, it has been revealed that meeting the psychological and emotional needs lies in spirituality and religion. Thus, the present study was accomplished to determine the relationship between depression and praying in Birjand University of Medical Sciences.
    Materials And Methods
    In 2008 this descriptive-analytical study was done on 400 students of Birjand University of Medical Sciences which were selected quota randomly selected. A 3 part questionnaire containing personal information, the religious behavior related to praying and the trunks of Beck Depression test was used. The grading score in each section were assessed. To define the level of depression, a score of 0-15 was considered as asymptomatic depression, a score of 16-30 as a mild depression, 31-46 as moderate depression and 47-63 as severe depression. Data were analyzed via SPSS software and descriptive statistics Chi square test and Pearson correlation coefficient (P<0.05).
    Results
    87% of students cared praying, 73 percent of praying was due to parents` emphasis and 85 percent of prayers considered the environment as important factor. 91 percent had family members and parents prayers. 48 percent prayed in early time and 53 percent of them preferred in groups’ prayers. 84 percent of students were bound to compulsory religious articles and 47 percent to recommended ones before and after the prayer. 79 percent started to pray in canonical ages. 83 percent believed that they achieve mental and emotional calm. 62 persons performed and said suffrages after praying. Only 31 percent of the students believed in health benefits and secrets of ablution and 89 percent knew learning and teaching the policy and benefits of prayer and ablution necessary. 55 percent of the students were asymptomatic due to Beck depression test. 21 percent have mild depression; 16 percent moderate depression and 8 percent had severe depression. There was an inverse correlation of 0.49 between the students average mean depression scores and the grades for questions of religious beliefs and saying prayers.
    Conclusion
    The authorities of holding prayers in universalities and faculty members participating along with students can relieve mood and emotional problems and help students to gain knowledge in addition to novelty Culture and Practices of God and compulsory religious timely, and increase the effective education with training.
    Keywords: Prayer, Depression, Beck test, Students, Birjand
  • R. Mortazavi Moghadam, F. Madarshahian, Sh Tabiei, Sh Pejmankhah, M.H. Sadeghi Page 60

    Tobacco, alcohol and drug abuse is one of the greatest complications in the society which causes waste of power, energy as well as financial and human assets. In this case, there are a number of factors that are important and influential such as genetics, critical period of adolescence, family affairs, friends and social affairs, immigration, industrial development, etc. Since the involvement of the youth, the educated, and the future makers drastically increases anxieties in the society, the present study was conducted aiming to assess the prevalence of drug abuse, tobacco smoking, alcohol drinking and other narcotics abuse among the students.

    Materials And Methods

    In this descriptive study, 870 students from Birjand Universities (Medical Sciences, Birjand and Azad Universities) in different courses were randomly selected. Sampling was done by cluster method according to the number of students in each university. Data collecting tool was a questionnaire that was developed in two parts and its validity was confirmed by content validity method. The first part contained demographic information and the second part included questions about drug abuse, background of addiction in the family, kind of addiction, first material used, age of beginning, motive, abuse, etc. The collected data was reported using descriptive statistics and distribution frequency tables of SPSS software.

    Results

    Results showed that 61.5% of the subjects had no background of drug abuse and cigarette smoking. The most frequent abuses were: smoking cigarette (31.5%), alcohol (5.7%), hashish (1%) and opium (0.3%). Age of beginning in 43.5% of cases was under 20, and in 60.9% of cases offers from friends were reported. In 44.5% beginning of abuse was reported in friendly parties. 58.2% of the abusers were male.

    Conclusion

    Regarding the valuable role of universities as the centers of training and educating the future- markers of the country, the existence of drugs abuse among students is dramatically alarming. Therefore, the need for high enterprise of the authorities in root findings and reducing the prevalence of this destructive catastrophe is obviously observed.

    Keywords: Prevalence, Drug abuse, Student