فهرست مطالب

تحقیقات علوم قرآن و حدیث - سال ششم شماره 1 (پیاپی 11، بهار و تابستان 1388)

مجله تحقیقات علوم قرآن و حدیث
سال ششم شماره 1 (پیاپی 11، بهار و تابستان 1388)

  • 142 صفحه، بهای روی جلد: 5,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1388/06/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • کاظم قاضی زاده، روح الله ناظمی صفحه 5

    تفسیر اجتماعی را باید یکی از مهم ترین دستاوردهای حوزه تفسیر نگاری در عصر حاضر دانست. شاخصه های اصلی این رویکرد جدید تفسیری- که می توان آنها را مبانی نیز نامید- عبارت اند از : نگاه جامع گرایانه به قرآن، عقل گرایی در تفسیر، تاکید بر هدایتگری قرآن و ساده نویسی در تفسیر.
          مبانی پیش گفته به طور مستقیم یا غیر مستقیم موجب بروز برخی ویژگی های دیگر در تفاسیر اجتماعی شده است که از جمله مهم ترین آنها می توان به ویژگی هایی چون اعتقاد به اصالت قرآن نسبت به دیگر مصادر تشریع، انکار و نکوهش تقلید به ویژه در تفسیر قرآن، کاستن از شان و حجم تفسیر ماثور، واقع نگری و توجه به نیاز های جامعه، استفاده از زبان ساده و همه فهم در تفسیر نگاری و پرهیز از طرح تفصیلی مباحث ادبی، فقهی و کلامی در تفسیر اشاره کرد.

    کلیدواژگان: تفسیر اجتماعی قرآن، جامعیت قرآن، عقل گرایی، هدایتگری قرآن، ساده نویسی
  • نهله غروی نایینی، محمد نجفی صفحه 25

    تفسیر من وحی القرآن اثر فقیه نو اندیش شیعی، سید محمد حسین فضل الله، یکی از تفاسیر عقل گرایی معاصر است. عقلانی بودن و تحلیلی بودن از مهم ترین وجوه این تفسیر است. فضل الله نقد های عالمانه ای بر بسیاری از روایات تفسیری وارد آورده است، به گونه ای که نقدها و ملاحظات وی در این موارد، گاه به شش مورد می رسد. او بر نقد متن حدیث و سنجش حدیث با قرآن و حاکم گردانیدن قرآن بر حدیث تاکید دارد. وی مانند علامه طباطبایی، روایت را در تفسیر قرآن، حجت نمی داند، هرچند این مبنای فضل الله، با برخی دیگر از مبانی او ناسازگار می نماید. تحذیر از اسراییلیات و روایات ساختگی و ضعیف، در جای جای تفسیر او هویداست. آراء خلاف مشهور مفسر، درخور درنگ و درایت است. نواندیشی های مفسر می تواند راهی برای برون رفت از بسیاری از انسدادهای موجود جوامع اسلامی باشد.

    کلیدواژگان: تفسیر قرآن، من وحی القرآن، روایات تفسیری فضل الله، عقل گرایی
  • نرجس خادمی صفحه 49

    از صدر اسلام تاکنون، زندگی مسلمانان و حیات جامعه اسلامی به شکل های گوناگون با گروه ها و مذاهب دیگر پیوند خورده و میان آنها تاثیرات متقابل وجود داشته است. قرآن کریم که پاسخ گوی نیازهای اساسی انسان در زندگی فردی و اجتماعی در تمام اعصار و قرون است، در آیات بسیاری به مساله اهل کتاب و نحوه ارتباط صحیح با آنان پرداخته است. در دنیای امروز و با توجه به وضعیت ویژه جهان که برخواسته از تحولات اساسی در حوزه های مختلف و روابط حکومت ها و تعامل فرهنگ هاست، نحوه برخورد و ارتباط با اقلیت های مذهبی در کشورهای اسلامی اهمیت دوچندانی یافته است.
    از آنجایی که شناسایی دستورها و احکام اسلامی در زمینه تعامل با اهل کتاب در جهان معاصر بسیار راه گشا و کارساز است، در این نوشتار با تکیه بر معارف قرآن، بعد از اشاره به مقدمه ای درمورد اسلام و نقش موثر آن در رعایت حقوق ادیان و مذاهب و حفظ کرامت انسان، به تبیین موضوعاتی همچون شناخت لغات و اصطلاحات، موضع قرآن در مواجهه با اهل کتاب و دستورات قرآن در خصوص چگونگی تعامل با اهل کتاب پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: تعامل، اهل کتاب، قرآن، ادیان، ارتباطات
  • عبدالهادی فقهی زاده، زهرا خرمی اجلالی صفحه 67

    حدیث از جهات گوناگون از جمله نقش آن در تبیین مقاصد قرآن و بیان جزییات آن از موقعیت ممتازی برخوردار است. در عین حال، یکی از مسایل مرتبط با احادیث معصومان (علیه السلام) تعارض دسته ای از آنها با دسته ای دیگر است؛ چه، به دلایل متعدد، از جمله وقوع جعل و وضع، نقل به معنا، از میان رفتن قراین حالی و مقامی، ضعف حادثه و کوتاهی اندیشه برخی از راویان، وقوع تصحیف و تحریف، تقیه و پاره ای از دیگر عوامل عملا روایات متعارضی به منابع روایی راه یافته اند. بر این اساس، یکی از جوانب اهتمام محدثان بزرگ در منابع روایی، پرداختن به حل تعارض مستقر در روایات متعارض است؛ چه، در تعارض مستقر بر خلاف تعارض بدوی، نمی توان میان دلالت متعارضین جمع کرد.
      محمد باقر مجلسی نیز در بحار الانوار در مواجهه با تعارضات مستقر، عمدتا مبتنی بر روایات وارده از معصومان(علیه السلام)، به شیوه های گوناگون عمل کرده است؛ به این ترتیب که در صورت تعادل ادله یکی از دو راه توقف یا تخییر را برگزیده است؛ هرچند ملاک های کاملا منقحی در انتخاب هریک از این دو راه مطرح نکرده؛ در حوزه روایات فقهی بیشتر " تخییر" و در روایات اعتقادی عمدتا " توقف" را پیشنهاد کرده است؛ یعنی، خواسته یا ناخواسته، موضوع روایات متعارض، در انتخاب موضع وی در قبال آنها موثر افتاده است. مجلسی در روایات غیر فقهی و غیر انتقادی براساس ملاک های محتوایی، ازقبیل اعتضاد به کتاب و سنت و شهرت روایی و ملاک های سندی، از جمله ضعف روایان و انگیزه های شخصی آنان به ترجیح یکی از طرفین تعارض پرداخته است. گو اینکه در موارد نادری که هیچ راهی برای جمع یا ترجیح نیافته است، به رغم داب خود، به رد متعارضین اقدام کرده است. با این همه، تقریبا در همه موارد، دقت مجلسی در پرهیز از طرح روایات، قابل ملاحظه است و از همین رو، می کوشد راهی برای جمع دلالی- یا در حقیقت عدم پذیرش تعارض مستقر- بیابد؛ جز در موارد خاص که گریزی از قبول وقوع تعارض مستقر نداشته و در مواجهه با آنها نیز با احتیاط  عمل کرده است.

    کلیدواژگان: تعارض روایات، تعارض مستقر، توقف، تخییر و رد روایات
  • محسن قاسم پور صفحه 85

    تفسیر تبیان یکی از تفاسیر شیعی در قرن پنجم هجری است که با رویکرد کلامی به نگارش آمده است. از نشانه های آشکار آن، کوشش شیخ طوسی برای تحکیم مبانی نظری شیعه در این تفسیر است. تقدم نسبی دانش کلام بر سایر علوم در عصر شیخ طوسی و منازعات کلامی، همچنین مرجعیت و احاطه علمی شخصیت هایی نظیر شیخ مفید، سید مرتضی و خود شیخ در این رشته، در سمت و سو دادن به این تفسیر بی تاثیر نبوده است. طرح دیدگاه های نسبتا فراگیر معتزلیانی همانند ابوعلی جبایی، علی بن عیسی رمانی، ابولقاسم بلخی (یا کعبی) و محمد بن بحر اصفهانی در همین جهت، قابل ارزیابی است. شیخ طوسی هم به لحاظ روش عقل گرایانه محمد بن بحر اصفهانی و علی بن عیسی رمانی و هم به دلیل برخی مبانی مشترک اعتقادی با معتزلیان تفسیر آنان را پسندیده، یرخی از آرایشان را تلقی به قبول کرده و البته در موارد درخور توجهی نیز دیدگاه های آنان را مورد مناقشه قرار داده و مردود دانسته است.

    کلیدواژگان: شیخ طوسی، معتزله، روش های تفسیری، کلام، تفاسیر شیعه
  • پروین نبیان صفحه 105

    این مقاله بر آن است که با بیان عقاید غالیان و اثبات کفر آمیز بودن اعتقادات آنان، پدیده غلو را برخلاف شکل ظاهری آن (مبالغه در عشق و محبت به حضرات)، حربه ای در دست دشمنان ائمه اطهار (ع) ازجمله وهابیون معرفی و با استناد به روایات و شواهد تاریخی اثبات کند که سردمداران و رهبران فرقه های غلات به تنهایی بویی از محبت نسبت به آن بزرگان نبرده اند، بلکه دشمن آنان بوده، فقط برای بدنام کردن شیعه و رسیدن به هدف های مادی و دنیوی خود، ادعای محبت نسبت به آن بزرگان می کرده اند. در این مقاله ضمن بیان تفاوت اساسی میان عقاید غلو آمیز و عقاید شیعه با اثبات مظهریت صفات حق برای ائمه اطهار (ع)، تمامی کمالات الهی برای آن بزرگان اثبات می شود، بدون اینکه منجر به خدشه دار شدن مخلوقیت و مربوبیت ایشان گردد. بدین ترتیب روش برخی دلسوزان شیعه را که در مواجهه با عقاید غلو آمیز غالیان برای سلب اتهام از مکتب شیعه، حضرات ائمه اطهار(علیه السلام) را از مقام شامخ خود پایین آورده و شان واقعی آنان را به جا نیاورده اند، مردود دانسته و با توجه به مبانی نقلی و عقلی، مظهریت تام صفات حق را برای آنان اثبات می نماید.
    با درک معنی ظهور و تجلی خداوند در وجود امام معصوم (علیه السلام) و مظهریت کامل او نسبت به همه اسماء و صفات حق تبارک و تعالی، می توان از فرو افتادن در ورطه تعطیل و تشبیه (والبته غلو) در امان بود.

    کلیدواژگان: غلو، الوهیت، علم غیب، مظهریت صفات حق، حلول، هویت غیبی احدی، محبت، تشیع
  • صفحه 7
|
  • Page 5

    It could be said that the social exegesis is one of the most important results of the contemporary exegetical school. The basic characteristics of this new approach - that can be also called as tenets- are as follows: a comprehensive look to the Quran, rationalistic approach to interpreting it, emphasis on the guiding role of the Quran and simple writing style of the commentary. the foretold features caused directly and indirectly the development of some other characteristics in this genre of commentaries of which the following are most prominent; the priority of Quran comparing to other canonical sources, rejection of following and submission to others particularly in interpreting Quran, decreasing from the status and volume of traditional exegesis, observing the needs of society, using the simple and general language in the exegesis and avoiding detailed discussions of literal, juristical and theological issues.

  • Page 25

    "Men Wahy al-Quran" exegesis written by Seyyed Muhammad Hosein Fazlollah, an intellectual Shiite jurisprudent, is one of the contemporary rationalistic interpretations of Quran. Having a rationalistic and analytic approach are of the most important characteristics of this commentary. Fazlollah has intellectually criticized a great number of interpretive hadithes to the point where at times his criticisms and comments of the matter reach as much as six points. He emphasizes on criticizing the hadith text and confirming it by comparing with Quran. Alike Allameh Tabatabaee, he does not consider hadith authorized in interpreting Quran, inharmonious though this assumption of Fazlollah may seem with a number of his other assumptions. H is avoiding israilliyat and poor and faked hadithes is detected everywhere in his exegesis. H is odd viewpoints deserve reflection and his innovative interpretations can put forth a way to get through much of the existing problems within Islamic Communities.

  • Page 49

    From the early days of Islam on, the Muslims and the Islamic Community had a very close relation with other groups and religions in various forms and each has affected the others. being the representative of the guiding role of religion in all affairs of life and the answer to all the fundamental human desires in individual and social life in all ages and decades, the Holy Quran has dealt with the issue of religious minorities, Jews and Christians in particular, and the proper way of communicating with them. Today, considering the particular circumstances of the world which is the result of fundamental changes in various fields, including that of the governments' relations and the correlation of cultures, the way to treat and communicate with religious minorities in Islamic Countries has doubled in significance. Being very effective in the present era to get familiarized with the Islamic Instructions concerning interaction with religious minorities,particuiarly Jews and Christians, this articles has focused on this issue. with a short introductory on Islam and its effective role regarding the rights of religions and reserving the nobility of humankind, this study examins the relative terminology, Quran's stance concerning the Jews and Christians and its instructions regarding the way to communicate with Them.

  • Page 67

    Traditions enjoy a high status from different aspects, particularly due to their elucidating role for Quranic teachings. However one of the issues concerning these traditions is the contradictions that is seen between different sets of hadiths. this deficiency is the result of many events in the history of hadith narration of which the following can be mentioned: hadith forgery, narrating the meaning of the hadith,loss of its context, weakness of memories and perception of some of the narrators, alteration and distortion and dissimulation. Dealing with these contradictions have always been of great concern to eminent traditionists, classifying them in two groups: real and ostensible. F or the former they tried to find a solution and for the latter they gave a comprehensive meaning comprising both sides. Muhammad Baqer Majlesi in Behar while encountering real contradictions has chosen different approaches: when the two sides were of equal value, he either chose to suspend judgrnent(tawaquf) or have option between the two sides(takhyir). Although not indicating his criteria for choosing one of these solutions, in the field of juridical traditions, he usually chooses the second soltution while in that of dogmatic traditions, his choice is the first one. In other fields, he has favored one of the two sides considering evidences from Quran, traditions, traditional fame and some features in the chain of narrators such as weakness and personal motives of the narrators. He rarely-not finding any reason for preference- has discarded both sides. However almost in all the cases, his precision in avoiding discard is significant. Actually, by deniying the existence of real contradiction he tries to accept both sides and consider their meaning and when rarely accepting its occurance acts with great caution.

  • Page 85

    The Tebyan exegesis is one the fifth century commentaries, written with a theological approach. Tusi's endeavour for strengthening Shiite tenets in it, verifies his focus on this issue. The rather priority of theology compared to other sciences in Tusi's era and current dogmatic debates, along with the authoritative status of prominent Shiite scholars such as Sheikh Mufid, Seyyed Murteza and Sheikh Tu si himself all had great influence on this commentary. The vast narration of the Mutazili views such as those of Abu Ali Jubayi, Rummani, Balkhi, Ka'bi and Muhammad Bahr Isfahani fulfilled this end. Both for the rational methodology of Muhammad Bahr Isfahani and Rummani and for the dogmatic principles common with Mutazila, Tusi has preferred the Mutazili's opinions and narrated them. Although in quite a few occasions has also criticized their believes and negated them.

  • Page 105

    Elucidating the extremists' beliefs and showing their heretical nature, this vrricle tries to demonstrate Extremism, despite it's apparent claim for overstate love of Imams, as an instrument in the hand of Imams' enemies specially Wahhabites. Referring to historical evidences, the author tries to prove that the leaders of Extremism didn't love Imams but rather were their enemies and just made pretenses in order to achieve their worldly aims and to discredit Shi'a.in this study the major differences between extremism and Shi'ite beliefs has been mentioned, proving that while imams are creatures, they own all divine perfections as manifestations of God's attributes according to Quranic and traditional arguments,denying the underscored beliefs of some Shias about imams as a response to the exaggerating beliefs of extremists. Having understood the correct meaning of God's manifestation in imam and his being a full mirror of all divine names and attributes, we can be safe from agnosticism and anthropomorphism and surely extremism.