فهرست مطالب

علوم حدیث - سال پانزدهم شماره 2 (پیاپی 56، تابستان 1389)

فصلنامه علوم حدیث
سال پانزدهم شماره 2 (پیاپی 56، تابستان 1389)

  • 264 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1389/09/10
  • تعداد عناوین: 12
|
  • صفحه 3
  • محمد هادی مفتح صفحه 6
    فروع فقهی است که مورد بحث بسیاری قرار گرفته است. فقی هان این فرع فقهی را در قالب دو قسم جهاد دفاعی و جهاد ابتدایی نشانده اند. از این دو قسم و مباحث مرتبط با آنها آنچه بیشتر مورد توجه فقهای امامیه بوده است و در آن به نقد و نظر پرداخته اند، جواز یا عدم جواز جهاد ابتدایی بدون حضور امام معصوم علیه السلام است. این مقاله در نظر ندارد در باه جواز یا عدم جواز مذکور پژوهش نماید، بلکه آنچه مد نظر بوده، بررسی مبانی قرآنی جهاد ابتدایی، در پرتو سیره منقول رسول اکرم است. آنچه حاصل شده، تقویت حکم به عدم جواز جهاد ابتدایی به نحو کلی است، و نه فقط اشتراط جواز به حضور امام معصوم، یا اشتراط آن به وجود شرایط مناسب اجتماعی، سیاسی، بین المللی.
    کلیدواژگان: قرآن، سیره پیامبر، جنگ، جهاد ابتدایی، فقه سیاسی
  • سید مجتبی میردامادی صفحه 20
    حکیم مشهور دوره صفویه و بعد از آن، علاوه بر تدریس علوم عقلی و تخصص در آن، در علوم نقلی، همانند فقه و حدیث، درایه و رجال نیز صاحب نظر و دارای تصنیفاتی است. کتاب ها، رسائل و حواشی او در فقه و حدیث و تفسیر _ که افزون بر چهل اثر از هفتاد و سه اثر وی است _ نشان از توجه وی به نقلیات در کنار آثار عمیق فلسفی وی دارد. در این نوشتار نوادری از آرای میرداماد گردآوری شده و ضمن آن، علل نوادر با بیان نظریه تعدیل راویان توضیح داده می شود؛ نظریه ای که تاثیر خود را در همه آثار فقهی و حدیثی میرداماد گذاشته است. عدم ارسال و ضعف بسیاری از روایات، عدم دلالت جهالت راوی در ارسال سند، الحاق حدیث مضطرب احیانا بر مزید در اسناد، عدم تقدیم جرح به تعدیل هنگام تعارض جرح و تعدیل، قبول خبر واحد و... همه از آثار نظریه فوق است. مبنای نظریه تعدیل راویان، اصل صحت در فعل مسلم است. در این مقاله ضمن اثبات نظریه فوق، به دو پرسش نیز پاسخ می دهیم: اول، آیا اصاله الصحه در فعل مسلم شامل قول و احیانا اعتقاد هم خواهد شد؟ دوم، آیا از صحت قول می توان توثیق مخبر را نیز نتیجه گرفت؟ همچنین، بیان این نکته ضروری است که نظریات نادر میرداماد در تقابل با شهرت قبل از او و احیانا زمان خود، اوست.
    کلیدواژگان: نوادر، میرداماد، حدیث صحیح، اصاله الصحه
  • قاسم بستانی صفحه 33
    یکی از مستندات رایج و معمول معتقدان به چند معنایی بودن قرآن، صرف نظر از صحت یا عدم صحت چنین امری، احادیث وجوهیه (اصطلاح از مولف است) و عباراتی مانند: قرآن حمال ذووجوه که بعضی به معصومان علیهم السلام منسوب اند است اما این احادیث کدام اند و اعتبار آنها و نیز اعتبار انتساب بعضی از آنها به معصوم چقدر است؟ اینها پرسش هایی است که به نظر می آید باید به دقت پاسخ داده شود. مقاله موجود، در صدد است، به روش کتابخانه ای و تجزیه و تحلیل و مقایسه داده ها، این احادیث را تبارشناسی کرده و مورد مداقه و ارزیابی قرار داده و به پرسش های یادشده پاسخی درخور دهد. لازم به یادآوری است که هدف این مقاله، پیش از هر چیز ارزیابی احادیث وجوهیه بر اساس ملاک های نقد حدیثی است و به هیچ وجه غرض از آن، رد یا اثبات ذو الوجوه بودن قرآن نیست و رد و اثبات ذو الوجوه بودن قرآن و معنا و مدلول ذو الوجوه بودن و غیره خارج از بحث این مقاله است. به عبارتی دیگر، رویکرد این مقاله نه نقد مفهومی، بلکه نقد نفس الامری احادیث وجوهیه فقط از حیث صحت و سقم و قوت و ضعف آنها (با وجود معاضد داشتن یا نداشتن این احادیث) است.
    کلیدواژگان: قرآن، حدیث، وجوه، نقد حدیث
  • علی نقی خدایاری صفحه 59
    نقد حدیث در آثار شیخ مفید جایگاه درخوری دارد. وی در نقدهای خود از روش های پیچیده ای بهره گرفته است. روش های نقد حدیث در آثار مفید به چهار دسته تقسیم می شود که به ترتیب اهمیت عبارت اند از: 1. نقد متن محور، 2. نقد سند محور، 3. نقد ماخذ محور، 4. نشان دادن قرینه های عدم صدور یا قابل اخذ نبودن حدیث. هر کدام از این روش ها با به کارگیری معیارها و ابزارهای متعددی صورت بسته است.
    کلیدواژگان: شیخ مفید، نقد حدیث، نقد متنی، نقد سندی، نقد ماخذمحور
  • حجت ذبیحی فر، مهدی مهریزی صفحه 85
    این پژوهش به مطالعه در مورد خطبه های نماز جمعه و عیدین امام علی علیه السلام پرداخته و در این زمینه در بخشی از این نوشته با نگاه کلی به تمام خطبه ها، مواردی چون: تعداد، زمان و مکان صدور خطبه ها، تعداد خطبه های کامل و ناقص، اسناد و حجم خطبه ها مورد مطالعه واقع شده است. در بخش دیگر به مولفه های مهم تمام خطبه ها و میزان تکرارشان اشاره شده است. بررسی دلایل کاستی خطبه های جمعه امام علی علیه السلام، مطالب دیگر این نوشتار به شمار می آید. همچنین، بیان سیره امام علیه السلام در امر برپایی نماز جمعه و بیان مناسبت هایی که در پیدایش خطبه ها تاثیر داشته اند، بخش های دیگر این مقاله هستند. و نهایت این که، در بخش پایانی این نوشتار ادبیات خطبه ها مورد کنکاش واقع شده است.
    کلیدواژگان: امام علی(ع)، خطبه، جمعه، عیدین
  • محسن طوسی صفحه 114
    ارتباط میان دین و نظریات جامعه شناختی یکی از مهم ترین دغدغه های اندیشمندان حوزه علوم اجتماعی است. دیدگاه های مختلفی در این باره بیان شده است؛ به گونه ای که اگر بخواهیم آن را در یک طیف ترسیم کنیم، در یک سو، دیدگاه های اندیشمندانی قرار می گیرد که قایل اند نمی توان ارتباطی میان این دو حوزه برقرار کرد و نظریات جامعه شناختی ربطی به دین پیدا نمی کند و تنها کاری که امکان دارد، بررسی جامعه شناختی دین است که دین نیز مانند دیگر عرصه ها می تواند مواد خام نظریات جامعه شناختی باشد. در سوی دیگر، اندیشمندانی معتقدند که دین می تواند در این عرصه حضور داشته باشد، چون دین مجموعه کاملی است که هم برای هدایت معنوی بشر و هم برای زندگی اجتماعی بشر راه کارهایی دارد و ما تنها باید به کشف این راه کارها بپردازیم و نظریات جدید از جمله نظریات جامعه شناختی ما را در کشف این قوانین راهنمایی می کند. پژوهش حاضر در میانه این دو قرار دارد. ما در این پژوهش هیچ کدام از این دو ادعا را دنبال نمی کنیم، بلکه راه میانه ای را انتخاب کرده ایم و آن این است که از یک مساله خرد جامعه شناختی در نظریات کجروی (نظریه برچسب زنی) شروع کرده ایم. و محورهای این نظریه را استخراج کرده و سعی داریم تا این محورها را به منابع حدیثی ارائه کنیم و پاسخ های آن را پی بگیریم.
    کلیدواژگان: دین، جامعه شناسی، کجروی، برچسب زنی
  • مهدی جلالی، فاطمه رضاداد صفحه 143
    اختلاف درباره اسباب نزول برخی آیات و سور، از جمله مباحث مطرح در دانش اسباب نزول است. سوره هل اتی از جمله مهم ترین سور اختلافی است که ارزیابی شان نزول و شبهات پیرامونی آن، داوری صحیح و نقادانه را می طلبد. در این نوشتار بر آنیم تا با ماخذشناسی و ارزیابی سندی روایات سبب نزول سوره انسان (دهر) بررسی نماییم که آیا بر خلاف ادعای کسانی چون ابن جوزی، احمد امین و...، می توان به این نتیجه دست یافت که نزول سوره هل اتی در شان اهل بیت علیهم السلام، نه اسطوره ای برساخته از سوی شیعیان، بلکه حقیقتی است که اصالت و صحت سندی اش، بنابر مبانی حدیث پژوهی عامه و خاصه قابل اثبات است؟
    کلیدواژگان: اهل بیت (ع)، سوره هل اتی، سبب نزول، روایات، صحت سندی
  • مجتبی مطهری (الهام) صفحه 171
    تاویل از مباحث میان رشته ای است که با علوم قرآن، حدیث، فلسفه، کلام و عرفان پیوند داشته و هر کدام از این علوم از منظری خاص به آن می نگرند. مذاهب مختلف اسلامی نیز رویکردی متفاوت به آن داشته اند. برخی چون اسماعیلیان و متصوفان راه افراط را در تاویل پیش گرفته و عده ای نیز همانند اهل حدیث، منکر هرگونه تاویلی بوده اند. این نوشتار درصدد بیان معنای اصطلاحی تاویل و گستره معنایی و کارکرد های تاویل الحدیث، و نیز بیان دیدگاه های مخالفان و موافقان تاویل الحدیث در حوزه حدیث شیعه است.
    کلیدواژگان: تاویل، تاوین الحدیث، تاویل ادبی، حل تعارض، موافقان تاویل، مخالفان تاویل
  • حسین تقی پور صفحه 206
    در این مقاله تعریف صحابه، سبب پیدایش بحث عدالت صحابه از دیدگاه فریقین، دیدگاه های سه گانه اهل سنت و دیدگاه بیشتر آنان در تعریف صحابه و تفاوت های تشیع با عامه در این خصوص، مورد بحث قرار خواهد گرفت. آن گاه، به دیدگاه فریقین درباره عدالت صحابه و استدلال اهل سنت در خصوص عدالت آنها از آیات قرآن و نقدهای شیعه بر استدلال های آنان را مورد بررسی قرار خواهیم داد. در ادامه بحث عدالت، صحت و ضعف احادیث مرفوع و موقوف را از منظر اهل سنت و شیعه مورد بررسی قرار می دهیم و موارد اتفاق و اختلاف آن را مشخص خواهیم نموده و در پایان، دیدگاه دو گروه درباره حجیت قول صحابه مشخص خواهد شد.
    کلیدواژگان: صحابه، عدالت، حجیت، اهل سنت، شیعه
  • بنیامین ارول ترجمه: دکتر علی راد صفحه 225
    حدیث پژوهی در ترکیه از آغاز دوره جمهوریت تا کنون(19242010م) با سه دوره متمایز از هم، روندی تدریجی تکاملی را پشت سر نهاده و امروزه مطالعات علوم و معارف حدیث در دانشگاه های الهیات ترکیه به یک رشته علمی و تخصصی تبدیل شده است. بررسی تاریخچه حدیث پژوهی در ترکیه، زمینه های رشد، آثار، کاستی ها و امتیازات پژوهش های حدیثی در سده اخیر تاریخ سیاسی حیات ترکیه محور اصلی این مقاله حاضر است که با روشی توصیفی استنادی به تبیین شاخصه های اصلی حدیث پژوهی در دوره جمهوریت ترکیه پرداخته و آثار برتر حدیثی هر دوره را شناسانده است.
    کلیدواژگان: ترکیه، جمهوریت، حدیث پژوهی، ادوار سه گانه، آثار، ویژگی ها
  • حیدر المسجدی صفحه 254
|
  • Mohammad Hadi Mofatteh Page 6
    Jihad is a secondary issue of jurisprudence. Jurists have divided it into two: defensive and preemptive, what has been discussed and dealt with mostly in this regard is permission or lack of permission for preemptive jihad in the absence of an Infallible Imam, peace be upon him. The author of this paper does not intend to study the above mentioned permission or lack of permission but he tries to investigate the Quran’s view of preemptive jihad in the light of hadiths narrated from the holy Prophet, may peace and blessings be upon him. He finally concludes the lack of permission for preemptive jihad which is not conditioned with the presence of an Infallible Imam nor even by existence of an appropriate social political and international status quo.
    Keywords: The Holy Quran, Sunnah, War, Preemptive Jihad, Political Jurisprudence
  • Sayyid Mojtaba Mirdamadi Page 20
    Mir Damad, famous philosopher of the Safavid era is not only an expert in rational sciences but also in transmitional sciences such as fiqh (jurisprudence) hadith, hadith terminology, rijal (men of hadith). He has written many works on these subjects. His writings (books, treatises, and commentaries) on fiqh, hadith, and tafsir comes to forty of his total seventy-three works. This indicates that he paid enough attention to transmissionals as well as deep philosophical works. In this paper, the author has collected some miscellaneous views of Mir Damad. He tries to answer these two questions: 1- Does priority of accuracy in a certain act encompass sayings and sometimes belief? 2- Does the accuracy of saying indicate the reliability of narrator? This is also necessary to note that miscellaneous views of Mir Damad are contrary to his fame and probably his time.
    Keywords: Narration, Mir Damad, Correct, Priority of Accuracy
  • Qasem Bostani Page 33
    Multidimensional hadiths (as coined by the author of the present paper) are used as evidence by those who believe in polysemy of the holy Quran. What are these hadiths? How reliable are they? These are questions that seem they should be answered precisely.Analyzing the existing data in a library method, the author tries to classify these hadiths so that he can find an appropriate answer for the above mentioned questions.It is necessary to note that this paper does not aim at rejecting or demonstrating the multidimensionality of the holy Quran but it tries to make an evaluation of these hadiths based on the criteria for hadith criticism in order to find their reliability or unreliability. As we should know the date of death of authors of hadith books so as to classify them, the author of this paper has written the date of their death next to their names.
    Keywords: The Holy Quran, Hadith, Wujuh (Aspects), Hadith Criticism
  • Ali Naqi Khodayari Page 59
    Hadith criticism has an appropriate status in the works of Sheikh Mofid. He has utilized complicated methods in his criticism. Methods of hadith criticism in the works of Sheikh Mofid are divided into four groups. According to their importance: 1- text-oriented criticism, 2- document-oriented criticism, 3- source-oriented criticism, 4- demonstrating the evidences for lack of issuance or unreceivability of hadith. Each of the above mentioned methods has been developed utilizing many techniques and criteria.
    Keywords: Sheikh Mofid, Hadith Criticism, Criticism of Text, Criticism of Document, Source, oriented Criticism
  • Hojjat Zabihifar, Mahdi Mehrizi Page 85
    Collecting and analyzing Imam Ali’s sermons of Friday prayers and feasts is the main purpose of this paper. 17 sermons have been collected. These sermons are mainly taken from old Shi`I and Sunni hadith sources. In this paper authors also deal with figurative language used in sermons, length and content analysis of sermons and describe important features of these sermons. Some statements of sermons are repeatedly found in the whole body of these sermons which is an indication of importance attached to them by Imam Ali, peace be upon him. Some other topics of this paper are: Imam Ali’s efforts in holding Friday prayers in congregation, events and circumstances which caused the formation of these sermons, number of sermons, literature of sermons and etc.
    Keywords: Imam Ali, peace be upon him, Sermon, Friday Prayers, Two Feasts
  • Mohsen Tusi Page 114
    Relation between religion and sociological theories is the most important concern of scholars who study in the field of social sciences. Different views have been expressed in this regard. To draw them on a line one must put on one side those views which reject the existence of any relation between them. On the other side those who believe that faith can take part in this area. Islam as a complete religion has solutions both for spiritual guidance of man and for man’s social life. We should just discover these solutions. New theories such as sociological theories guide us to discover these laws.The present paper lies at the middle of this line between two sides of it. The author has a middle approach. He starts his research with a little question in the field of sociology namely social-labeling theory and then explores different aspects of this theory and highlights its most important points and finally makes a comparison between them and hadith sources trying to find an answer.
    Keywords: Social, Labeling Theory, Hadith Sources, Religion, Sociology
  • Mahdi Jalali, Fatima Rezadad Page 143
    One of the issues discussed by the knowledge of causes for revelation is the existence of discrepancy concerning some chapters of the holy Quran. Chapter Hal Ataa is of the most important chapters in this regard which demands a critical and correct judgment. The author first studies the sources and evaluates the documents of some hadiths concerning the causes for revelation of this chapter and then tries to prove that revelation of this chapter in honor of Ahl al-Bayt [as some people like Ibn Jowzi and Ahmad Amin claim] is not a fictitious story made by some Shi`te but a reality which its document reliability is demonstrable based on general principles of hadith scholarship.
    Keywords: Ahl al Bayt, Chapter Dahr, Causes for Revelation, Narrations, Document Accuracy
  • Mojtaba Motahari Elhami Page 171
    The author of the present paper has a deep look into hadith scholarship and views it from mystical and philosophical perspective. He tries to demonstrate this point that hadith scholars have not paid attention to hadith semantics as it deserves. They have grasped a meaning according to their level of perception. This restricts the comprehension of the Infallible Imams’ sayings. However understanding deep levels of a hadith demands a more comprehensive approach to it. This approach takes shape out of transcendent theosophy and mystical views of Ibn Arabi which is a kind of intuitive approach to the sayings of infallible Imams, peace be upon them, and is perceived through direct intuition. This is the secret referred to by Mullad Sadra in his Tafsir which is inspired by deep levels of verses of the holy Quran and sayings of the Infallible Imams, peace be upon them, and his Commentary on ‘Usul al-Kafi and works of Muhi al-Din. This is demonstrable with a kind of ontology, based on Mulla Sadra’s theosophy and interpretation of mystical themes in the sayings of the Prophet and Ahl al-Bayt, peace and blessings be upon them.
    Keywords: Hadith Scholarship, Description, Interpretation, Secret, Mysticism, Intuition, Philosophy, Theosophy
  • Hossein Taqipoor Page 206
    In this paper, the author first gives a definition of Sahaba (Companions of the holy Prophet) then deals with the starting point of this discussion among Sunnis and Shi`a. He views the Sunni’s three approaches to this issue and makes a comparison between Sunni’s mostly accepted approach and Shi`a’s and also an outline of their differences in this regard. He then investigates the views of Sunni and Shi`a concerning Justice of the Companions.Consequently, related issues such as strength and weakness of marfu` and mawquf hadiths are discussed and similarities and differences between two views displayed and finally their views on the authenticity of sayings of the companions of the holy Prophet are analyzed.
    Keywords: Companion of the Prophet, Justice, Authenticity, Sunni, Shia
  • Benjamin Orel, Translated, Edited By Ali Raad Page 225
    Hadith scholarship in Turkey developed gradually from the early years of the Republic to the present time (1924-2010) within three distinct periods. Nowadays hadith studies have changed into an academic discipline. The main themes of the present paper are: history of hadith scholarship in Turkey, development strategies, works, shortages, characteristics of hadith studies in recent century of political history of Turkey, utilizing a documentary-descriptive method, the author of the present paper describes the main features of hadith scholarship in the Republic of Turkey.
    Keywords: Turkey, Republic, Three Periods, Works, Characteristics