فهرست مطالب

نشریه جغرافیا و برنامه ریزی محیطی
سال بیست و یکم شماره 2 (پیاپی 38، تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/05/19
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدحسین رضایی مقدم، محمدرضا قدری صفحه 1
    سکوی تراورتنی تخت سلیمان که در اثر نهشته گذاری چشمه های آهک ساز جدید به وجود آمده، در شمال غرب ایران قرار گرفته است. آب چشمه های دریاچه روی سکو که از دو دریچه به بیرون جاری می شود، دارای املاح زیادی است که به صورت نهشته های دیواری شکل در مسیر آبهای جاری ته نشین شده اند. این توده های باریک کلسیتی، مورفولوژی خاصی را در سطح زمین های آهکی به وجود آورده اند. هدف این پژوهش، شناسایی عوامل مؤثر در تشکیل این پدیده ها، دسته بندی و بررسی نقش آنها در مورفولوژی زمین های تراورتنی محدوده باستانی تخت سلیمان است. در این پژوهش، از کارهای میدانی، مانند: حفر ترانشه برای بررسی اجزای درونی کانال ها، اندازه گیری میزان ته نشست نهشته های کلسیتی، آنالیز شیمیایی آب های جاری و نمایش مورفولوژی کانال ها از طریق GIS استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد، پیدایش این کانال ها به عواملی، مانند سرعت آب، افزایش دما، فتوسنتز گیاهی و کاهش فشار جزیی وابسته است. افزایش ارتفاع، فرو ریزی و جابه جایی کانال های خود ساخته، چشم انداز آهکی محدوده را به هم زده است. این کانال ها در روند شکل گیری، سه مرحله کودکی، بلوغ و پیری را سپری کرده اند. کانال های سنگی خودساخته در سطح و اطراف سکو از لحاظ مورفولوژی به چهار دسته تقسیم می شوند: نهشته های توفایی دیوار مانند، کانال سنگی فروریخته، کانال های خود ساخته روی سکو و کانال های خود ساخته بیرون از سکو.
    کلیدواژگان: تخت سلیمان، مورفولوژی، کانال های سنگ شده، کانال خود ساخته آهکی، نهشته های آهکی دیوار مانند
  • اصغر ضرابی، احمد شاهیوندی صفحه 17
    برای سنجش و رتبه بندی توسعه اقتصادی مناطق، شاخص های زیادی وجود دارد که هر کدام از آنها اهمیت خاصی دارند. با توجه به این که تعداد شاخص های اقتصادی بسیار زیاد بوده و شاخص های منتخب درجات متفاوتی از اهمیت دارند، انتخاب شاخص های خاص بر نتیجه تحقیق تاثیر بسزایی می گذارد. این تحقیق با استفاده از 25 شاخص اقتصادی، به دنبال سنجش سطح توسعه یافتگی اقتصادی و رتبه بندی استان های ایران است. برای سنجش توسعه یافتگی اقتصادی می توان از مدل های مختلفی استفاده کرد. در این مقاله برای سنجش سطح توسعه یافتگی اقتصادی و رتبه بندی استان های ایران از روش تحلیل عاملی استفاده شده است. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که اختلاف بسیاری بین استان های ایران از نظر درجه توسعه یافتگی اقتصادی وجود دارد به طوری که استان هایی مانند: تهران، اصفهان و خراسان رضوی توسعه یافته، برخی دیگر از استان ها مانند: ایلام، سیستان و بلوچستان، کهکیلویه و بویراحمد، محروم و سایر استان ها از نظر شاخص های توسعه اقتصادی در حد متوسط اند و از استان های بالا دست و پایین دست خود فاصله گرفته اند که این وضعیت، باعث ایجاد یک شکاف اقتصادی در بین استان های ایران شده است.
    کلیدواژگان: توسعه اقتصادی، تحلیل عاملی، سطح بندی، استان های ایران
  • کمال امیدوار، یونس خسروی صفحه 33
    به منظور آشکارسازی تغییر اقلیم در سواحل شمالی خلیج فارس، داده های مربوط به 5 پارامتر دمای حداقل، دمای حداکثر، دمای میانگین، رطوبت نسبی و بارش سه ایستگاه سینوپتیک بندرعباس، بوشهر و آبادان در یک دوره آماری پنجاه ساله(1956-2005) انتخاب و سپس کلیه این داده ها در یک پایگاه اطلاعاتی شامل 130 ماتریس(26×5) در محیط نرم افزار MATLAB وارد شدند و با استفاده از آزمون 12د„''> کندال و از طریق برنامه نویسی در نرم افزار مربوطه، روند تغییرات آنها بررسی گردید. نتایج تحقیق نشان می دهد که تغییرات دمای میانگین در هر سه ایستگاه، مشابه با روند تغییرات دمای حداقل آنهاست و آنچه موجب افزایش دمای میانگین ایستگاه های منطقه شده، بیشتر دمای حداقل بوده است. همچنین رطوبت نسبی در هر سه ایستگاه مذکور، بیشتر یا دارای روند نزولی معنی دار و یا فاقد روند معنی دار است که این روند در ماه های گرم سال آشکارتر است. در مورد پارامتر بارش، فراوانی روندهای معنی دار نزولی در ایستگاه های مورد مطالعه دیده می شود و هیچ گونه روند صعودی معنی داری در آنها مشاهده نمی شود.
    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، دما، رطوبت نسبی، بارش، آزمون کندال، سواحل شمالی خلیج فارس
  • مسعود تقوایی، گلشن مرادی، اعظم صفرآبادی صفحه 47
    از جمله ملزومات رشد و توسعه جوامع، ایجاد بسترهای فضایی و کالبدی مناسب جهت استفاده همه اقشار جامعه از خدمات و امکانات عمومی، به منظور تحرک و جابجایی بهتر و دسترسی آسان تر در سطح شهر است. ناتوانان جسمی، معلولان و جانبازان، بخشی از افراد جامعه اند که همچون سایرین، نیازمند دسترسی و استفاده از امکانات و خدمات عمومی هستند. اما، وجود برخی موانع بویژه در نحوه طراحی، معماری و شهرسازی، بسیاری از فضاهای شهری، به ویژه معابر عمومی، پارک ها و فضاهای سبز را فاقد شرایط لازم برای برآورده ساختن نیازهای دسترسی افراد معلول نموده است. با توجه به اهمیت مساله، مراکز تفریحی، به خصوص پارک ها، فضاهای سبز و باغ های شهری، باید به گونه ای طراحی و احداث شوند که کم توانان جسمی نیز قادر به استفاده از این گونه اماکن باشند. به دنبال این هدف و با توجه به ضوابط و معیارهای موجود در منابع و لحاظ کردن آن در مشاهدات میدانی، و همچنین نتایج پرسشنامه های پاسخ داده شده توسط معلولان و جانبازان، وضعیت تعداد 36 پارک مهم شهر اصفهان به عنوان نمونه مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفته است. نتایج حاصل، حاکی از آن است که از مجموع پارک های مورد مطالعه وضعیت 8/2 درصد مناسب، 5/30 درصد تا حدی مناسب و 7/66 درصد از وضعیت نامناسب برخوردار بوده اند؛ بنابراین جهت بهسازی فضاهای عمومی برای توانمند سازی معلولان در بهره گیری بیشتر و بهتر از پارک ها و فضاهای سبز شهر، و سازگار ساختن این کاربری های شهری با نیازهای این اقشار، باید بیش از پیش توجه داشت.
    کلیدواژگان: معلولان، پارک ها، مناسب سازی، برنامه ریزی شهری، شهر اصفهان
  • یوسف قویدل رحیمی صفحه 65
    چکیده در این تحقیق، داده های مربوط به ناهنجاری های دمایی کره زمین و بارش متوسط سالانه ایستگاه جلفا در طی دوره آماری 2003-1960 استفاده شده است. روش های اصلی به کار گرفته شده در این مطالعه، عبارت از: روش تعیین ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل مولفه روند سری های زمانی، رگرسیون خطی ساده و شبکه های عصبی مصنوعی. نتایج حاصل از کاربرد و تحلیل همبستگی پیرسون، نشان دهنده همبستگی منفی و معکوس معنی داری بین بارش سالانه جلفا و ناهنجاری های دمایی کره زمین است. این، بدان معنی است که غالبا با منفی شدن ناهنجاری های دمایی کره زمین بارش سالانه جلفا افزایش یافته، ترسالی به وقوع می پیوندد و برعکس، با مثبت شدن ناهنجاری های دمایی کره زمین، متوسط بارش سالانه جلفا کاهش یافته، خشکسالی به وقوع می پیوندد. تحلیل مؤلفه روند بلند مدت سری های زمانی نشان می دهد که در طول دوره آماری از بارش متوسط سالانه جلفا کاسته می شود، اما روند ناهنجاری های دمایی کره زمین روندی افزایشی دارد. با استفاده از شبکه های عصبی مصنوعی، ارتباط بارش متوسط سالانه جلفا با گرمایش جهانی شبیه سازی شده است. نتایج حاصل از کاربرد روش های مختلف در این مطالعه نشان می دهد که روش شبکه عصبی مصنوعی در مقایسه با روش های رگرسیون خطی ساده روش شبیه سازی بهتر و دقیق تری است. روش های مختلف شبکه های عصبی مصنوعی به کار گرفته شده در این مطالعه نشان داد که روش پرسپترون چند لایه، با چهار لایه مخفی و الگوریتم آموزش پس انتشار، دارای قابلیت بسیار عالی در پیش بینی همبستگی بین سری هاست.
    کلیدواژگان: شبکه های عصبی مصنوعی، آشکار سازی، پرسپترون چند لایه، بارش سالانه، روند بارش، جلفا
  • مهین نسترن، فرحناز ابوالحسنی، ملیحه ایزدی صفحه 83
    به موازات توسعه و افزایش جمعیت شهرهای بزرگ، ظهور مسایل گوناگون و پیچیده اجتماعی- اقتصادی در داخل شهرها و ورود شهرهای بزرگ جهان سوم به سیستم اقتصادی جهان، برنامه ریزی شهری به ابعاد تازه ای دست یافته و باعث تحلیل دقیق شرایط سیاسی و اجتماعی در قلمرو جغرافیای شهری شده است. برای شناخت توسعه یافتگی یا عدم توسعه یافتگی مناطق، به بررسی الگوی نابرابری های ناحیه ای، تفاوت های میان نواحی و بررسی میزان برتری یک مکان نسبت به ساختار مکان های مشابه در سطح شهر نیاز است. هدف از این مقاله، به کارگیری مکانیسم فرصت های برابر و دستیابی به میزان نابرابری های ناحیه ای در مناطق شهری اصفهان، از لحاظ شاخص های مورد بررسی است. روش پژوهش «توصیفی و تحلیلی» است، که از مدل های کمی استفاده شده است. برابر تحلیل صورت گرفته، مناطق سیزده گانه شهرداری اصفهان در سه سطح برخوردار، نیمه برخوردار(متوسط) و(محروم)یا فروبرخوردار جای گرفته اند. برای شناخت سطوح برخورداری مناطق شهر اصفهان، 21 شاخص مورد بررسی از طریق مدل آنتروپی شانون وزن دهی شده و در این راستا، تاپسیس به عنوان روش تصمیم گیری چند شاخصه ای استفاده شده است و در نهایت، با بهره گیری از نرم افزار Arc GIS، نقشه سطوح برخورداری مناطق شهر ترسیم گردیده است. نتیجه حاصل از بررسی انجام شده، نشان می دهد که در میان مناطق شهری اصفهان، شش منطقه محروم با ضریب اولویت 22/0 تا 34/0 در پایین ترین سطح برخورداری جای گرفته اند و اولین اولویت توسعه را به خود اختصاص داده اند. دومین سطح، شامل: چهار منطقه شهر است که دارای ضریب اولویت 42/0 تا47/0 است و سطح دوم اولویت توسعه مناطق را در بر می گیرد. سطح یک، سه منطقه برخوردار از لحاظ 21 شاخص مورد بررسی را شامل می شود، با ضریب اولویت 53/0 تا 64/0و آخرین اولویت توسعه را در بر دارد.
    کلیدواژگان: اولویت بندی، تحلیل فضایی، توسعه پایدار، مناطق شهری، اصفهان
  • سیدحجت موسوی، عباسعلی ولی، مسعود معیری صفحه 101
    تپه های ماسه ای، از کنش متقابل جریان باد و بستر ماسه سرچشمه می گیرند. برخان ها، یکی از اشکال تراکمی بادی هستند و در نواحیی که ماسه برای پوشاندن کامل سطح وجود نداشته باشد و باد در اغلب طول سال از جهت یکسانی برخوردار باشد، تشکیل می شوند. این عوارض، از ماسه متحرک تشکیل شده، از مهمترین ویژگی آنها پویایی و تحرکات جانبی است که بخشی از آنها، کانون های بحران و تهدید کننده مراکز مسکونی شهری و روستایی، مراکز اقتصادی و نظامی و شریان های ارتباطی محسوب می گردند. به طور کلی، برخان ها متناسب با شدت باد و به طور معکوس متناسب با ارتفاع خود جابه جا می شوند. میزان جابه جایی آنها تابعی از شدت باد، مورفولوژی سه بعدی برخان و تعاملات بین آنهاست. یکی از رایجترین ناهمواری های بادی جنوب کویر حاج علیقلی تپه های برخانی هستند. در این پژوهش، پارامترهای مورفومتری برخان و میزان جابه جایی سالیانه آن (از 10/1/1387 تا 10/1/1388) از طریق پیکه کوبی اندازه گیری شده است. سپس با استفاده ار روش آنالیز رگرسیون، نوع و شدت ارتباط بین میزان جابه جایی و مؤلفه های مورفومتری برخان بررسی و به منظور برآورد میزان جابه جایی مدل هایی ارایه شده است. با استفاده از این مدل ها، می توان میزان جابه جایی سالیانه برخان های محدوده مطالعاتی را به آسانی محاسبه نمود. نتایج به دست آمده نشان می دهد، که ارتباط بین میزان جابه جایی و مؤلفه های مورفومتری برخان از روابط ساده خطی، توانی و نمایی پیروی می کند. ارتباطات حاصل از رابطه سنجی بین میزان جابه جایی با مؤلفه های مورفومتری برخان، حاکی از حداکثر ارتباط معکوس معنی دار نمایی میزان جابجایی با مؤلفه ارتفاع با ضریب تعیین 915/0 و انحراف معیار برآورد 133/0 است. شناخت مؤلفه های مورفودینامیک برخان می تواند به عنوان شاخصی برای تعیین وضعیت سیستم برخان عمل کرده، مبین روندهای آن نیز باشد. علاوه بر این، شناسایی و برآورد دقیق این مؤلفه ها برآیندی از میزان تهدید و تخریب را در اختیار مدیران محیطی قرار می دهد که بررسی آنها، مناطق گوناگون را از نظر مدیریت محیطی تعیین و اولویت بندی می کند.
    کلیدواژگان: برخان، ریگ چاه جام، جابه جایی، مورفومتری، مدل رگرسیونی
|
  • M.H. Rezaei Moghaddam, M.R. Ghadri Page 1
    Travertine platforms of Takhteh Soleyman, which is located on the northwest of Iran have been created by deposition of limestone springs. The water of lake springs which flow out from two vents. have many solutions that are same deposit wall on the channels of spring flow out. Narrow calcites massive have been made special morphology on the surface of limestone. The aim of this study is identification of effective factors on creating these phenomena, classification and the role of them on travertine morphology of archaeological territory of Takhteh Soleyman region. In this study have been applied digging and cutting of below of channels, measurement of calcite sedimentation rate, chemical analysis of flow water and presentation of morphology using GIS technique. The results of this study show that creations of these channels are related to velocity of flow water, increasing of temperature and decreasing of partial pressure of CO2. Increasing of altitude, falling and displacement of self built channels of velocity ratio of water flow and distance from lake. Self built petrified channels are classified to four cate gories on the platform and around. a) Self built channel inside of platform, b) Self built channel outside of platform, c) Tufa channel rock of Dragon, d) collapsed petrified channels.
  • A. Zarabi, A. Shahivandi Page 17
    There are many indices to measure and rank level of the province’s economic development which anyone have special importance, but computing and appointment of province ranking through these indices is very difficult, measurement of indices according to the single unit occurring. Number of indices are so much and choose special indices can be influence on the results of research and then selected indices have different importance. In this research have been measured levels of economic development and ranking Iran provinces using 25 economic indices. To Measure level of economic development applied different models. In this study have been used Factor analysis method to rank Iran provinces. Results indicated considerable gap between provinces considering economic development so that some of them such as Tehran, Isfahan, and Razavi khorasan are developed and other such as Ilam, Baluchistan and kohkiloye and boyer ahmad are undeveloped with poverty conditions and other provinces are developing.
  • K. Omidvar, Y. Khosravi Page 33
    In order to detect climate change in North Coast of Persian Gulf the information of 5 parameters including minimum temperature, maximum temperature, average temperature, precipitation and relative humidity, in three synoptic stations (Bandar Abbas, Bushehr and Abadan) have been selected for a 50 year statistical period (1956-2005). Then these information were entered in a database consisting of 130 matrixes (5×26) using MATLAB software. Using 12د„'> Kendal test and programming in this software, the climate changes procedure has been investigated. The results indicate that the average temperature changes in every 3 stations are similar to minimum temperature changes procedure which shows minimum temperature has been caused increasing of average temperature. Also results show that in every three stations, relative humidity has a significant descending pattern or it does not follow a significant one which is stranger in warm seasons. Study of precipitation parameter showed frequency of significant descending in all of stations for this parameter without presence of any not significant one.
  • M. Taghvaei, Gh. Moradi, A. Safarabadi Page 47
    Among the necessities of societies growth and development is to create some suitable spatial beds for the use of all people from public services and facilities in order to better movement and easier access. Disabled people, sacrificed and weak persons like other people have the right use public facilities and services. But the existing of some special obstacles in drawing, constructing and town making, have been caused that most of the city spaces, specially public places, public routes, parks and green spaces have rare conditions to provide needs of disabled people. Regarding purposes and existing standard, have been estimated situation of 36 parks in Isfahan according to the field observation and completed question arise by disabled persons. The results show that among the studied parks, 2.8 percent have suitable conditions, 30.5 percent are determined as rarely suitable, and 66.7 percent have unsuitable condition. So to improve the public places condition for more applications to use disable person and more exploitation from parks and green spaces and to provide these city places for disable people it needs to more attentions.
  • Y. Ghavidel Rahimi Page 65
    In this research the data relating to Global land/oceans temperature anomalies and annual mean precipitation of Jolfa station have been used for the 1960-2003 period. The main methodologies being used in this research are the Pearson correlation coefficient method, analysis of trend component of time series, simple linear and Artificial Neural Networks methods. The results of applying Pearson analysis indicate significant negative and inverse correlation between Global land/oceans temperature anomalies and annual precipitation in the Jolfa station. This is an indicative of the increase of precipitation and occurrence of wet years in during the negative Global temperature anomalies and on the contrary the precipitation reduction and occurrence of droughts in during the positive temperature anomalies. The analysis of long term trend components of time series showed that the annual mean precipitation of Jolfa has a decreasing trend towards the length of the period, but annual Global land/oceans temperature anomalies has a increasing trend towards the length of the period. Also we have simulated the relationships between annual precipitation in Jolfa station and Global Warming using Artificial Neural Networks. The applying different methods demonstrated that artificial neural network is recognized as a better and more accurate simulation model compared to the other models applied in this research, i.e., simple regression model. Different artificial neural network methods were used to demonstrate this relation, among which the Multi Layer Perceptron (MLP) with 4 hidden layers analysis with back propagation learning algorithm showed excellent capability in predicting the correlation between the series.
  • M. Nastaran, F. Abolhasani, M. Izadi Page 83
    Parallel to development and increment of large cities population, appearance of different and complex social-economical problems within the cities and entrance of large third-world cities into the global economics, the urbanism planning has gained new dimensions and caused a precise analysis of social and political conditions in the realm of urban geography. Towards recognition of developed and undeveloped state of the regions, it is needed to investigate the regional inequity patterns, differences of the regions and the prominence measure of a location in relation with the structure of similar locations in the city. Purpose of this paper is employing equal opportunities mechanism and gaining the inequities regional measure in urban zones of Isfahan in terms of under study indicators. The research method is "descriptive and analytical" that used few models. Along with the analysis, the thirteen-some zones of Isfahan municipality fitted into three levels of rich, semi-rich (medium), and under-rich (deprived). Towards the recognition of richness levels of Isfahan urban zones, 21 under study indicators were weighted through Shannon's entropy model and in this way, TOPSIS was used as a multi-criteria decision-making method, and finally, by using the Arc GIS software, the richness map of the city's zones has been plotted. The results of the investigation shows that among urban zones of Isfahan, there are six deprived regions with priority coefficient of 0.22 to 0.34 fitted in the lowest level of richness and dominated the first priority of development. The second level contains four zones of the city which have the priority coefficient of 0.42 to 0.47 and embrace the second level of regional development. The level one contains three rich zones in terms of 21 studied indicators with priority coefficients of 0.53 to 0.64 that are in the last development priority.
  • S.H. Mousavi, A.A. Vali, M. Moayeri Page 101
    Aeolian sand dunes originate from reciprocal interaction between wind flow and sand bed. Barchan dunes are one of the Aeolian compressive forms and are formed in areas that there is not enough sand to cover the entire surface and wind flow comes steadily from the same direction throughout the year. These features have been formed from quick sand. One of the most important of their characteristics is dynamic and lateral movements, that some parts of them are regarded as crisis and threatening focuses for urban and rural settlements, economic and military centers and communication ways. Totally, Barchan dunes move proportionally to the wind velocity and inversely proportionally to their height. Their movement rate is subject to wind velocity, three dimensional morphology and interaction between them. One of the most common of Aeolian features in south of Haj Ali Gholi playa are Barchan dunes. In this study, morphometric parameters of Barchan dunes and their annual movement rate (from 1387/1/10 to 1388/1/10) have been measured via pique. Using regression analysis method, type and intensity of relationship between movement rate and morphometric parameters have been investigated and models have been presented in order to estimate their movement rate. Using these models can assess annual movement rate of Bachan dunes in the field area easily. The obtained results show that relationships between movement rates and morphometric parameters consistent with simple linear, power and exponential relationships. The obtained relationships from relation study between movement rate and Barchan morphometric parameters represents a maximum significant exponential reverse relationships of movement rate with height parameter with determination index of 0.915 and standard error of estimation of 0.133. The recognition of morphometric parameters of barchan can act as an index in order to determine the condition of barchan system and also shed light on the its trends. Furthermore recognition and estimate of these parameters is a consequence from rate of threat and distribution and provide for environmental managers with the same, that their investigation determines different region from the view point of environmental management and prioritize them.