فهرست مطالب

نشریه تحقیقات سیاسی و بین المللی
پیش شماره 3 (پاییز 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/08/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • اتحادیه اروپا پس از توافقنامه لیسبون
    احمد نقیب زاده صفحه 1
    معاهده ماستریخت شامل تمهیداتی بود که پس از رسیدن به پول واحد در سال 1999 اندیشه تدوین قانون اساسی اروپایی را در چشم انداز متولیان وحدت اروپا قرار می داد. در سال 2002 والری ژیسکار دستن رئیس جمهور اسبق فرانسه به همراه جمعی از صاحب نظران مامور تدوین پیش نویس قانون اساسی شد، اما این پیش نویس در میان شک و تردیدهای ناشی از تحول سریع اتحادیه اروپا و شکاف بین کشورهای کوچک و بزرگ و دل نگرانی اقشار اجتماعی که پیش از این از سیاستهای حمایتی دولتهای خود بهره مند می شدند با نفی روبه رو شد و از نو بحث و جدل های مربوط به محدوده وحدت اروپا را زنده ساخت. عقب نشینی مسؤولان اتحادیه اروپا از قانون اساسی به توافقنامه 2007 لیسبون انجامید. حال این پرسش پیش می آید که اروپا تا کجا می تواند در روند وحدت پیش برود و سرنوشت تلاش های مربوط به تدوین یک قانون اساسی اروپایی که در عین حال عهدنامه ای بین حکومتی بود و هرگز جانشین قانون اساسی کشورها یا چیزی شبیه آن نمی شد، به کجا می انجامد؟
    کلیدواژگان: اتحادیه اروپا، قانون اساسی اروپایی، معاهده ماستریخت، توافقنامه لیسبون، شورای اروپایی
  • دکترین تعامل سازنده در سیاست خارجی ایران و ژئوپلیتیک نوین عراق
    محمود کتابی احمد راستینه صفحه 11
    جایگاه سیاست جغرافیایی (ژئوپلیتیک) و جغرافیای اقتصادی (ژئواکونومیک) ایران در جهان و جایگاه ایدئولوژیک و جغرافیای فرهنگی (ژئوکالچر) آن در جهان اسلام باعث شده تا این کشور خواسته یا ناخواسته در متن تحولات مهم جهانی قرار گیرد؛ ژئوپلیتیک ایران به علت قرار گرفتن در منطقه ای از جهان با حساسیت های امنیتی سیاسی حاکم بر آن همواره دستخوش تغییرات عمده ای بوده است. ایران در راستای تامین توسعه، رفاه، امنیت و ارتقای منزلت بین المللی برای تحقق اهداف سند چشم انداز خود همواره در مسیر انتخابهای دشواری قرار داشته است؛ به گونه ای که نیازمند بررسی و تحلیل پیوسته ژئوپلیتیک خود و کشورهای منطقه ای و فرامنطقه ای است، تا بتواند با اتخاذ تعاملی سازنده و مؤثر در سیاست خارجی خود حداکثر فرصت را فراهم آورد و تهدیدهای ناشی از تغییرات ژئوپلیتیک پیرامون خود را به حداقل برساند. به ویژه لازم است از فرصتهای فراچنگ آمده در مرزهای غربی خود در ارتباط با مؤلفه های ژئوپلیتیک نوین عراق، برای منافع ملی خود اقدام کند. هدف این مقاله بررسی الزامات تعامل سازنده در سیاست خارجی ایران نسبت به عراق با توجه به ژئوپلیتیک نوین این کشور است.
    کلیدواژگان: دکترین تعامل سازنده، ژئوپلیتیک، سند چشم انداز، سیاست خارجی، عراق
  • ستونهای سه گانه روابط بین الملل و عملکرد اخلاق
    حسین دهشیار صفحه 33
    تمامی بازیگران در صحنه بین المللی هدف کسب برترین جایگاه جهانی و تحقق فزون ترین منافع را دنبال می کنند. در این چارچوب آنان تلاش را بر این قرار می دهند که از تمام دارایی های خود بهره ببرند. به همین دلیل ارزش های اخلاقی خواه در هیات آسمانی و خواه در کسوت مدنی مورد توجه قرار می گیرد. با توجه به این واقعیت که در صحنه بین الملل نقض نظم ضرورتا با تنبیه روبه رو نمی شود و کشورهای بزرگ به لحاظ حجم توانمندی و تسلط بر سازمان های بین الملل امکان بیشتری برای مشروعیت بخشیدن به ارزش های اخلاقی با منافع خود دارند، باید درک کرد که اخلاق ویژگی موقعیتی دارد. کشورهای بزرگ هر زمان مناسب تشخیص دهند از مباحث اخلاقی مانند حقوق بشر، برابری انسانها و نفی تجاوز صحبت می کنند و هر زمان آن را برخلاف منافع خود بدانند به راحتی این ارزش ها را نقض می کنند. بنابراین پرواضح است که ارزش های اخلاقی از ارکان اساسی حیات بخش رفتارهای بازیگران نیست بلکه جایگاه آن موقعیتی است. کشورها با توجه به واقعیات و شرایط در داخل و خارج است که تصمیم می گیرند که این توانمندی را از زرادخانه ی ملی مورد استفاده قرار دهند. اگر تشخیص بر این باشد که ارزش های اخلاقی تسهیل کننده است، مورد بهره برداری قرار می گیرد و در صورتی که نظر بر این باشد که مقوله ارزش های اخلاقی در صورت توجه، دستیابی به خواستها را پرهزینه و یا غیرممکن می سازد، به حاشیه رانده می شود
    کلیدواژگان: دارایی های ملی، هنجارها، ارزش های اخلاقی، نظم لیبرال، نظم اخلاقی
  • دوستی در اندیشه سیاسی: روایتی پارادایمی
    عباس منوچهری صفحه 55
    در این مقاله، مفهوم «دوستی» که یکی از مفاهیم سیاسی است با رویکردی پارادایمی، تحلیل تطبیقی می شود. بدین ترتیب شاید بتوان به فهمی از این مفهوم رسید تا از آشفتگی هایی که در فهم و به کارگیری این مفاهیم ایجاد می شود بیشتر اجتناب کرد. بحث اصلی در اینجا این است که مفهوم «دوستی» تغییرات پارادایمی بارزی را تجربه کرده است و اکنون، با گذار از پارادایم فردگرای مدرن، مجددا به هنجاری بنیادین تبدیل شده است. برای انجام این تحلیل ابتدا مختصات سه پارادایم اندیشه ای بیان می شوند و سپس مفهوم «دوستی» در سه پارادایم کلاسیک، مدرن فردگرا و پارادایم اجتماعی انتقادی تطبیق داده می شود.
    کلیدواژگان: دوستی، پارادایم، فلسفه سیاسی، پارادایم مدرن فردی، پارادایم اجتماعی، انتقادی
  • رویکرد انسان شناختی و جایگاه آن در دیدگاه پست مدرن
    سید جواد امام جمعه زاده زهرا صادقی صفحه 75
    انسان به عنوان موجودی پیچیده تبعا نیاز به شناخت گسترده ای دارد، چرا که تحت تاثیر شرایط پیرامونی خود دایم در حال دگرگونی است و متفاوت بودن ذات هر انسانی سبب شکل گیری شخصیت های متفاوتی می شود که این امر شناخت انسانها را سخت تر می نماید.
    انسان کمال گراست و این میل هیچ گاه از حرکت باز نمی ایستد. امروزه تغییرات بنیادی و نوظهور در جوامع همه چیز را دگرگون کرده است. روش های جدید درک سیستم های فیزیکی و روش های جدید تفکر همه مفروضات و باورهای انسان را به چالش می کشد.
    مسلما بررسی انسان شناسی به تغییر و کیفیت زندگی و ارزش گذاری ها و رشد و توسعه زندگی مردم کمک می کند. اما از آنجا که جوامع دایم در حال تغییر و دگرگونی اند، به ناچار رفتارها و عقاید انسانها با هم متفاوت خواهد بود و انسان شناسی در پس تغییر قرار خواهد گرفت.
    رویکردهای مختلف انسان شناسی را از منظرهای مختلف بررسی می کند، اما اینکه دیدگاه این رویکردها در مورد انسان شناسی با توجه به تغییر و تحول در جوامع به چه سمتی کشیده می شود، پرسشی است که در این تحقیق بررسی خواهد شد.
    در این نوشتار، انسان شناسی تغییر را به عنوان یک الگو مورد توجه قرار می دهیم و به بررسی تطبیقی دیدگاه های مختلف در مورد انسان شناسی تغییر در جوامع در حال دگرگونی می پردازیم.
    کلیدواژگان: انسان شناسی، تفاوتهای فرهنگی، رشد جوامع، پست مدرنیسم، هویت، تغییر، تغییر کیفیت زندگی، رشد و توسعه، اعمال فرهنگی
  • نقد نظریه تاریخی حاکمیت در پرتو مفهوم میراث مشترک بشر
    حمیدرضا جمالی صفحه 101
    هیچ عاملی نمی تواند به اندازه مفهوم میراث مشترک بشر، نظریه تاریخی حاکمیت دولتها را نادیده گرفته و یک منفعت مشترک را به جای آنچه منافع ملی دولتها نامیده می شوند، منعکس کند. این مقاله، ابتدا به این نکته می پردازد که میراث مشترک بشر، محصول وابستگی متقابل اقتصادی و بوم شناختی جهان است. اهمیت وابستگی متقابل در حوزه میراث مشترک بشر در این است که زوال مفهوم سنتی دولت حاکم مستقل را روشن می کند. از آنجا که نظام دولت ملت بر مبنای حداکثر منافع دولتهای مستقل و در تضاد با منافع نوع بشر پایه گذاری شده، این واقعیت را که در یک جهان وابسته به هم، حاکمیت بزرگترین مانع در اجرای جهانی میراث مشترک بشر است، مورد بحث قرار می دهد.
    سپس هدف این خواهد بود که زوایایی از رویارویی و تقابل اصل حاکمیت و میراث مشترک بشر را روشن سازد. محور بحث این است که اجرای موفق میراث مشترک بشر منوط به تعریف مجدد اصول حاکمیت مطلق و حاکمیت دائمی بر منابع طبیعی است. همچنین به طور آزمایشی و تجربی، انتظارات هنجاری برای یک اصلاح اساسی در نظم بین المللی بیان خواهد شد. به عبارت دیگر، در دو زمینه، راه حل آزمایشی برای برچیدن موانع اجرای موفق میراث مشترک بشر و تحقق اهداف اصولی و مطلوب را ارائه می دهد.
    کلیدواژگان: میراث مشترک بشر، حاکمیت، وابستگی متقابل، رضایت فرضی، مداخله زیست محیطی
  • اتحادیه عرب: واکاوی یک ناکام / بررسی موانع درونی و ساختاری همگرایی عربی
    افسانه شریفی مهدی عابدی صفحه 129
    این مقاله از منظری ساختاری و نظری، به بررسی و شناسایی عوامل ناکارآمدی اتحادیه عرب در نیل به همگرایی می پردازد. بدین منظور، قبل از پرداختن به علل واگرایی و ناکارآمدی اتحادیه عرب، نیاز به درک و شناخت نظریه های همگرایی در نظام بین الملل ضروری است.
    این نوشتار، در پاسخ به این پرسش اصلی که مهمترین عوامل واگرایی اتحادیه عرب کدام است، عوامل درونی (ساختاری) را به عنوان عوامل تاثیرگذار بر روند واگرایی در اتحادیه عرب مؤثرتر می داند. بر مبنای چنین فرضی، متغیرهای گوناگونی به عنوان عوامل تاثیرگذار بر نبود همگرایی در اتحادیه عرب مورد بحث و بررسی قرار گرفته اند. در این میان مهمترین عوامل عبارت اند از: نداشتن تجربه دموکراتیک، وجود ساختار سیاسی پدرسالارانه، نداشتن برداشتی یکدست و همگن و توافق پذیر از مفهوم ملی گرایی (ناسیونالیسم)، دست نشانده بودن رژیم های سیاسی عربی، بهره مند نبودن از خاستگاه و جایگاه مردمی اکثر حاکمان این کشورها و اتکای آنها به حمایت قدرت های استعماری، دوری از ارزش های واقعی دینی و.... با این حال در تاکیدی بیشتر می توان گفت دو عامل نداشتن تجربه دموکراتیک و وجود ساختار سیاسی پدرسالارانه، در ناکامی اکثر کشورهای عربی در رسیدن به وحدت و همگرایی مؤثرتر بوده اند.
    مجموعه این ویژگی ها را می توان به منزله چالش های درونی کشورهای عربی عضو اتحادیه دانست. از این رو بهبود روند همگرایی عربی و توجه به الگوهای مشترک همگرایی می تواند زمینه های تنش و اختلاف و موانع وحدت در اتحادیه عرب را کمرنگ سازد. هدف از نگارش این مقاله زمینه یابی موانع همگرایی و ارائه راهکارهای مناسب به منظور ایجاد هم پیوندی های مؤثرتر است.
    کلیدواژگان: اتحادیه عرب، همگرایی، دموکراسی، ملی گرایی، حکومت پدرسالارانه
  • تاثیر عوامل فیزیکی (باد و دما) بر ژئوپلیتیک منطقه خلیج فارس
    هانیه مظفری سید حمیدرضا رئیس سادات صفحه 163
    یکی از مهمترین شاخه های علوم سیاسی، ژئوپلیتیک یا جغرافیای سیاسی است. و یکی از عوامل مهم قابل بررسی در ژئوپلیتیک، رابطه بین آب و هوا و سیاست است. تاکنون اهمیت سیاسی منطقه خلیج فارس از دیدگاه های مختلف از جمله اهمیت سوق الجیشی، بازرگانی، اقتصادی، منابع سرشار انرژی نفت و گاز، منابع عظیم آبزیان دریایی و غیره مورد بررسی قرار گرفته، اما کمتر کسی اهمیت سیاسی منطقه خلیج فارس را با تاکید بر آب و هوای خاص این ناحیه مورد توجه قرار داده است. با توجه به اهمیت این موضوع، در این پژوهش سعی می شود علاوه بر شناخت و بررسی عوامل ژئوپلیتیکی منطقه خلیج فارس، به بررسی و شناخت آب و هوا (به خصوص وزش باد و دمای سطح آب) و تاثیر آن بر سیاست منطقه پرداخته شود.
    فرضیه مورد بررسی در این راستا عبارت است از: محدوده دمایی ثابت خلیج فارس (بین 5/22 تا 5/31)، منطقه امنی را برای تجارت در خلیج فارس ایجاد کرده و علاوه بر آن در حضور قدرتهای بزرگ تاثیرگذار است.
    روش تحقیق در این مقاله توصیفی تحلیلی است، بدین معنا که ابتدا با روش توصیفی به اهمیت و شناخت عوامل ژئوپلیتیک منطقه خواهیم پرداخت و سپس به بررسی آب و هوا با استفاده از تجزیه و تحلیل داده های موجود با نرم افزارهای خاص از جمله مطلب و دلفی، در مورد باد و دمای سطح آب بین سالهای 20051999 (استخراج شده از داده های مربوط به دما و باد اطلس داده های لویتس و PODAAC و نیز با مقایسه با پایگاه داده های COADS و پایگاهNCEP به صورت تفکیک یک درجه در یک درجه طول و عرض جغرافیایی) پرداخته خواهد شد.
    از نتایج به دست آمده در این تحقیق این است که آب و هوای خاص خلیج فارس یکی از عوامل مهم تاثیرگذار بر ژئوپلیتیک منطقه، به خصوص در جذب ابرقدرتها و ایجاد مکان مناسب تجاری است.
    کلیدواژگان: ژئوپلیتیک، خلیج فارس، دمای سطح آب، باد
  • معرفی و نقد کتاب
  • جهانی شدن و حکومت / بررسی سیاست جه ان
    محمدرضا اقارب پرست صفحه 187
|
  • European Union After Lisbon Agreement
    Ahmad Naghibzadeh, Professor, University Of Tehran Page 1
    Treaty of Maastricht had visualized provision that after attaining a common currency in 1999 the grounds should be prepared for a European constitution. This action plan was to be pursued by European elite who were patronizing European unity. In 2002 Valerie Giscard. D Estaing, the former French president, along with some specialists were assigned the task of compiling the draft of the constitution. But due to certain developments this draft of the constitution was faced with negation. These developments were, the sudden changes in Europe and the ensuing hesitation and reservation among the big and small countries of the European Union, the worries and concerns of some social layers of the European population who were protected by their government subsidy policy. As a result there was a negation of the European constitution. These reactions again raised doubt about the pace of European integration and its limits. This set back in the process of European unity led the Union officials to sign Lisbon Agreement of 2007. Now the question is to what extent can Europe advance in the process of unity? What will be the fate of the efforts to form a European constitution which is an intergovernmental agreement and could never substitute the national constitutions or what will be the future of other similar efforts?
  • The Constructive Interaction Doctrine in Iran's Foreign Policy and Iraq's New Geopolitics
    Mahmood Ketabi, Ahmad Rastineh Page 11
    The geo-economic and geopolitical status of Iran in the world and its ideological and geo-cultural position in the Islamic world have given her a significant place regard to world developments and transformations. Iran’s geopolitics is constantly undergoing change because it is located in a political and strategically sensitive area. Iran’s foreign policy which is directed by the twenty years perspectives of development document, aims at achieving development, welfare, raising of people’s standard of life, security, and promotion of the international status of the country. With the above objectives in sight, Iran is facing difficult choices and challenges and has to reassess the geopolitical situation of the regional and extra-regional countries in order to be able to have constructive and effective interaction in her foreign policy. This will provide the proper atmosphere and maximum opportunity and reduce the threats arising from geopolitical changes in surrounding areas and in particular in her western borders. It is necessary for Iran to make use of the opportunities in the geopolitical changes of Iraq for its national interests. The aim of the present article is to examine the necessary elements of constructive interaction in Iran’s foreign policy towards Iraq.
  • Triple Pillars of International Relation and the Function of Ethics
    Hossein Deheshyar Page 33
    All the actors in international arena want to attain the highest place in world and seek to gain the maximum interest and within this framework they make use of all their means and resources to achieve these goals. For this reason ethical values, be in a divine form or civil shape are being paid attention to. Taking into consideration this reality in international arena, the breach of order is not necessarily faced with punishment, the big powers because of their powers, potentials, and their control over international organizations have more extensive ability to legitimize their ethical values with their material interests. Thus it can be concluded that ethical values depend on power position and ethics in international relations depends on world status. The big powers whenever feel expedient make use of ethical debates such as human rights, equality and negation of aggression and whenever they feel it is contrary to their interests, freely breach them. So it is obvious that ethical values are not an integral part of behavior of international actors but it depends on their status in the world. Countries, therefore, depending on the realities, internal and external situations decide whether to make use of ethical values or not. If they think that ethical values facilitate their aims and objectives they use them but if they think pursuing ethical issues and values increases the cost or make impossible the pursuit of their interests they do not stick to it and they put it aside.
  • Friendship in Political Thought: A Paradigmatic Narrative
    Abbas Manochehri Page 55
    This paper attempts to present a different approach to the study of political concepts by using the paradigmatic undertaking. This effort is undertaken to help avoid the misunderstandings prevailing in the study of political philosophy. The concept of "friendship" is studied here in the framework of paradigms to indicate that once again the notion of friendship is gaining a central significance in contemporary political thought. The paper first elaborates the characteristic of three thought paradigms and then the concept of "friendship" is explained in three paradigms: classical, modern individualist and critical-social paradigm.
  • Anthropological Approach and Its Place in Post-modern View Point
    Seyyed Javad Imamjomehzadeh, Zahra Sadeghi Page 75
    Man as a complicated creature always needs deep and wide understanding because under the influence of the surrounding atmosphere and circumstances, he keeps on changing. Difference in human being's mature leads to the formation of different characters and this makes the understanding of man more difficult. Man's knowledge and perfection is increasing day by day and this tendency never stops. Nowadays fundamental change and innovation in societies have dramatically changed everything. New methods of understanding physical systems and new methods of thinking have challenged all assumptions and beliefs of man. Certainly anthropological studies help understanding changes in quality of life, value assessment, growth and development of people's life but since societies are constantly changing, the behavior and beliefs of people vary from each other and as a result the science of anthropology lags behind in understanding these quick changes. There are different approaches that examine anthropology from different perspectives. The present paper aims at studying the above mentioned perspectives taking into consideration constant changes and developments in societies. What will be the prospect of these approaches. The present paper looks into this important question.
  • A Critical Examination of Historical Theory of Sovereignty in the Light of Common Heritage of Mankind
    Hamid Reza Jamali Page 101
    Common heritage of mankind is a suitable concept which can substitute the concept of sovereignty. No other concept can match this concept as an alternative to the latter. The present article in the first instance suggests that common heritage of mankind is the product of economic and ecological interdependence. The importance of common heritage of mankind is that it shows the gradual decline of the traditional concept of independent sovereign state. The concept of nation-state is based on the maximum interest for the independent state which is in contradiction with the larger interest of humanity and therefore it is an obstacle on the way of international implementation of the concept of common heritage of mankind. In the second instance the aim of the article is to throw light on different aspects of confrontation between the principle of sovereignty and common heritage of mankind. The argument of this discussion is that successful implementation of common heritage of mankind depends on a redefinition of the concept of absolute and permanent sovereignty over natural resources. In the third instance ideal norms for reform in international system are tentatively and experimentally suggested. In other words this article attempts to find a tentative solution to remove obstacles to the successful implementation of common heritage of mankind and to realize desirable and essential goals.
  • The Arab League: Survey of a Poor Performance A Study of Internal and Structural Obstaclesto Integration
    Afsaneh Sharifi, Mehdi Abedi Page 129
    The present article, tries to examine and identify the elements of inefficiency of the Arab League from a theoretical and structural view point in achieving integration and political unity. In this direction the article first pays attention to integration theories in international relations to have a deep understanding of the integration process in the Arab League and then studies the disintegration factors and inefficiency of this regional organization. What are the important disintegrating factors in the Arab League? The present article believes that internal (structural) elements have been the determining factor for disintegration among member countries. On the basis of this assumption different variables which influence and impede the integration process have been analyzed. The most important factors which can be mentioned are the lack of democratic experience, patrimonial (patriarchal) political system, different perceptions about the concept of nationalism, dependent political regimes, lack of support for most political rulers, the reliance of these rulers on colonial powers, lack of belief in real religious values and other factors. But it should be emphasized that among the above said factors two factors namely lack of democratic experience and patrimonial political system are having the most important impact upon their failure to reach unity and integrity.The factors which were enumerated above are the internal challenges of integration and political unity among the union members. Therefore, paying attention to the process of integration on the basis of commonalities can decrease tension, differences and obstacles on the path of unity in the Arab League. The aim of the present article is pointing out the common grounds for integration and suggesting ways to strengthen their bond of friendship.
  • The Impact of Physical Factors (Wind and Sea Surface Temperature) on the Geopolitics of the Persian Gulf
    Hanieh Mozzafari, S. Hamidreza Raisollsadat Page 163
    Geopolitics is an important branch of political science since it studies the impact of geographical factors on politics. One important geographical factor is the physical factor and in particular the weather. In this paper the wind and surface temperature of the Persian Gulf have been paid attention to. So far many studies have been conducted about the geopolitics of the Persian Gulf from historical, political, strategic, energy and other view points. But the impact of the above said factors on the geopolitics of the Persian Gulf has been seldom studied. Taking into consideration the importance of physical factors, the present article aims to study the impact of physical factors on the geopolitics of the Persian Gulf by a descriptive-analytical method. In addition to the impact of water surface temperature and wind on the geopolitics and culture of the people of the region it also tries to examine the geopolitical factors of the Persian Gulf. The hypothesis of the present article is that the weather temperature of the Persian Gulf (between 22.5c to 31.5c) has provided a suitable atmosphere for commerce and also the presence of extra-regional powers. The article first explains the geopolitical factors then it analyzes the data which have been derived from Lewits, PODAAC, COADS, and NCEP. These data are the velocity of the wind and the surface temperature of the water between the years 1990 and 1999. Software such as MALTAB and DELFI have been used for analysis. The findings of the study show that the specific weather of the Persian Gulf region has affected the culture, customs and tradition of the people. It also has attracted the attention of super powers and the region has turned into an important commercial cente.