فهرست مطالب

فصلنامه علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران
سال پنجم شماره 4 (پیاپی 19، زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/09/29
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سودابه محمدی، سلیمان عباسی، زهره حمیدی صفحه 1
    سابقه و هدف
    دوفاز شدن یکی از مشکلات عمده در مخلوط شیر- آب میوه های اسیدی است که به دلیل pH پایین و رسوب پروتئین های کازئینی اتفاق می افتد. بنابراین، در بررسی حاضر تاثیر انواع صمغ های تجاری و بومی بر پایداری فیزیکی، برخی ویژگی های رئولوژیکی و حسی مخلوط شیر- آب پرتقال ارزیابی شد.
    مواد و روش ها
    تاثیر غلظت های مختلف پکتین، صمغ لوبیای خرنوب، گوار، کتیرا و صمغ فارسی در طی 30 روز ارزیابی شد. در ضمن، به منظور بررسی سازوکارهای موثر بر پایدارسازی، ویژگی های رئولوژیکی (نوع رفتار جریان و آزمون های نوسانی)، مقادیر پتانسیل زتا و مشاهدات ریزساختاری نمونه ها مورد مطالعه قرار گرفت. نهایتا نمونه های پایدار شده از لحاظ ویژگی های چشایی مورد ارزیابی حسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان دادند که پکتین، صمغ لوبیای خرنوب، گوار، کتیرا و صمغ فارسی، به ترتیب در غلظت های 5/0، 5/0، 4/0، 3/0 و 2/2 درصد تراگاکانتین و بخش محلول صمغ فارسی، به ترتیب در غلظت های 175/0 و 1 درصد به مدت 30 روز از دوفاز شدن جلوگیری کردند. هم چنین، تراگاکانتین و بخش محلول صمغ فارسی به صورت ترکیبی، در غلظت های 37/0 و 53/0 درصد و نسبت های 81: 19 و 96: 4 سبب پایداری شد. مناسب ترین مدل برای نمونه شاهد و نمونه دارای پکتین به ترتیب مدل بینگهام و هرشل– بالکلی و برای سایر نمونه ها مدل قانون توان شناخته شد. نمونه دارای ترکیب تراگاکانتین و بخش محلول صمغ فارسی (53/0 درصد) از لحاظ حسی مطلوبیت بیشتری نسبت به سایر نمونه ها داشت (01/0p<).
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های این بررسی، بخش محلول کتیرا و صمغ فارسی، در زمره هیدروکلوئیدهای آنیونی هستند که جذب سطح کازئین ها می شوند و از طریق دافعه فضایی و الکترواستاتیک از تجمع ذرات کازئین جلوگیری می کنند؛ در ضمن، بخش نامحلول آنها با افزایش گرانروی فاز پیوسته، ایجاد شبکه و در برگرفتن ذرات، موجب پایداری می شود.
    کلیدواژگان: شیر، آب پرتقال، پایدارسازی، هیدروکلوئید، کتیرا، صمغ فارسی، رئولوژی
  • هادی طبیبی، عاطفه اصحابی، بهناز نوذری، میترا مهدوی مزده، مهدی هدایتی، مرتضی عبداللهی صفحه 13
    سابقه و هدف
    سوء تغذیه انرژی- پروتئین در بیماران همودیالیزی شایع است. تاکنون مطالعه ای در زمینه مقایسه روش های مختلف تعیین سوء تغذیه انرژی - پروتئین شامل SGA، DMS، MIS و BMI در بیماران همودیالیزی صورت نگرفته است. بنابراین مطالعه حاضر به منظور تعیین حساسیت، ویژگی، درستی، ارزش اخباری مثبت و منفی و نسبت درست نمایی مثبت و منفی روش های DMS، MIS و BMI در مقایسه با روش SGA که متداول ترین روش تعیین سوء تغذیه در بیماران همودیالیزی است صورت گرفت.
    افراد و
    روش ها
    در این مطالعه از 2302 بیمار همودیالیزی بزرگسال واجد شرایط در کلیه بیمارستان های تهران، 291 بیمار به طور تصادفی با استفاده از نمونه گیری نظام مند انتخاب شدند. وضعیت تغذیه ای بیماران همودیالیزی از طریق تکمیل فرم های SGA، DMS و MIS و تعیین BMI مورد ارزیابی قرار گرفت. همچنین بعد از 12 تا 14 ساعت ناشتایی، 4 میلی لیتر خون از بیماران قبل از دیالیز گرفته شد و غلظت اوره، کراتینین، آلبومین و TIBCسرم اندازه گیری شد.
    یافته ها
    در این مطالعه شیوع سوء تغذیه انرژی- پروتئین خفیف تا متوسط در بیماران همودیالیزی شهر تهران بر مبنای روش های SGA، DMS، MIS و BMI به ترتیب 5/60%، 5/61%، 54% و 5/16% بود. شیوع سوء تغذیه انرژی- پروتئین شدید در این بیماران بر مبنای روش های SGA، DMS، MIS و BMI به ترتیب 1%، 5/1%، 1% و 1% بود. حساسیت، ویژگی، درستی، سطح زیر منحنی ROC، ارزش اخباری مثبت و منفی و نسبت درست نمایی مثبت و منفی در مورد روش DMS در مقایسه با روش SGA، به ترتیب معادل 94%، 88%، 92%، 97/0، 93%، 92%، 8/7 و 07/0، در مورد روش MIS در مقایسه با روش SGA، به ترتیب معادل 87%، 96%، 91%، 97/0، 97%، 83%، 22 و 13/0 و در مورد شاخص BMI در مقایسه با روش SGA، به ترتیب معادل 23%، 91%، 50%، 64/0،80%، 43%، 5/2 و 85/0 بودند.
    نتیجه گیری
    یافته های مطالعه حاضر نشان می دهد که روش های DMS و MIS، از نظر تشخیص سوء تغذیه در بیماران همودیالیزی، تقریبا مشابه با روش SGA هستند، درحالی که BMI شاخص مناسبی در این زمینه نیست. همچنین به نظر می رسد که روش DMS در ارزیابی های معمول بیمارستانی جایگزین مناسب تری برای SGA است.
    کلیدواژگان: سوء تغذیه انرژی، پروتئین، همودیالیز، ارزیابی جامع ذهنی، امتیاز دیالیز، سوء تغذیه، امتیاز سوء تغذیه، التهاب
  • مرضیه موسوی نسب، سپیده علاسوند زراسوند، علیرضا یوسفی صفحه 23
    سابقه و هدف
    تولید این ویتامین با استفاده از روش های شیمیایی، به دلیل پیچیدگی فرایند بسیار مشکل است. هدف از انجام این پژوهش، که برای اولین بار در ایران انجام شده تولید ویتامین B12 توسط باکتری پروپیونی باکتریوم فرود نریچی و بررسی اثر بتائین بر میزان این تولید بوده است.
    مواد و روش ها
    باکتری پروپیونی باکتریوم فرودنریچی به محیط تخمیر حاوی ذرت خیسانده شده و فیلتر شده تلقیح شد. پس از گرمخانه گذاری ارلن های حاوی محیط تخمیر در دمای oC30، ترکیب بتائین در غلظت های 0، 5، 10، 15، 20 و 30 گرم در لیتر، به محیط کشت تخمیر اضافه شد. پس از انجام مراحل جداسازی و خالص سازی، برای شناسایی ترکیب ویتامین B12 و تعیین میزان تولید آن در محیط تخمیر ذکر شده از دستگاه HPLC استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بیشترین مقدار تولید ویتامین B12 در غلظت 10 گرم در لیتر بتائین به دست آمد (33/318 پیکوگرم در میلی لیتر)، در حالی که این غلظت بتائین، اثر منفی بر وزن خشک سلولی داشت (37/22 گرم بر لیتر). این نتایج تاثیر منفی بتائین را بر رشد سلول ها و تاثیر مثبت آن را بر میزان تولید ویتامین B12 توسط باکتری پروپیونی باکتریوم فرودنریچی نشان داد.
    نتیجه گیری
    با اضافه کردن بتائین در غلظت مناسب به محیط کشت باکتری پروپیونی باکتریوم فرودنریچی می توان میزان تولید ویتامین B12 را افزایش داد و به راهی جهت تولید اقتصادی و تجاری ویتامین B12 دست یافت.
    کلیدواژگان: بتائین، پروپیونی باکتریوم فرودنریچی، تخمیر، ویتامین B12
  • منصور رضایی، ناصر کلانتری، نسرین امیدوار، علیرضا ابدی، مهدی هدایتی، معصومه ثابت کسایی صفحه 33
    سابقه و هدف
    کمبود فولات و ویتامین B12، به ویژه در بافت هایی با سرعت تکثیر سلولی بالا، سبب مهار سنتز و متیلاسیون DNA، RNA و اختلال در تقسیم و بلوغ سلول ها می شود. بنابراین دریافت کافی این ویتامین در طول دوران کودکی و رشد، از اهمیت خاصی برخوردار است. در ایران اطلاع دقیقی از وضعیت اسیدفولیک و ویتامین B12 در کودکان وجود ندارد، لذا مطالعه حاضر، با هدف تعیین وضعیت اسیدفولیک و ویتامین B12 در سرم و گلبول های قرمز و برخی عوامل مرتبط با آنها درکودکان سالم پیش دبستانی 3 تا 6 ساله شهر تهران اجرا شد.
    افراد و
    روش ها
    در این مطالعه مقطعی و توصیفی- تحلیلی، 228 کودک 3 تا 6 ساله در شهر تهران مورد مطالعه قرار گرفتند. نمونه ها با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه اینظام مند، از20 مهدکودک (خوشه) که به طور تصادفی از میان فهرست270 تایی مهد های کودک در شهر تهران انتخاب شده بودند، تعیین شدند. سطح اسیدفولیک و ویتامین B12 سرم و گلبول قرمز خون غیرناشتا به روش RIA اندازه گیری شد. داده های عمومی، جمعیتی و اجتماعی با استفاده از پرسشنامه توسط مصاحبه با والدین، تکمیل شد. داده ها توسط آزمون های آماری ANOVA، کای دو وT با استفاده از SPSS16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    تعداد 228 کودک، شامل 105دختر و 123پسر مورد ارزیابی قرار گرفتند. میانگین و انحراف معیار سن، وزن، قد، نمایه توده بدن، سطح فولات، ویتامین B12سرم و فولات گلبول قرمز کودکان مورد مطالعه در دو جنس تفاوت معنی داری نداشت. از نظر سطح فولات سرم 6/9، 8/37 و 6/52 درصد به ترتیب دچار کمبود شدید، خفیف و طبیعی بودند. سطح ویتامین B12 سرم نیز در 6/2 و 4/97 درصد کودکان به ترتیب در حد کمبود خفیف و طبیعی بود. از 105 کودک (60 پسر، 45 دختر) 1، 37 و 62 درصد به ترتیب از نظر سطح فولات گلبول قرمز، دارای وضعیت کمبود شدید، خفیف و طبیعی بودند. تفاوت توزیع سطح فولات، ویتامین B12 سرم و فولات گلبول قرمز در دو جنس از نظر آماری معنی دار نیست. بین سطح فولات، ویتامین B12سرم وفولات گلبول قرمز با سن، وزن، قد، نمایه توده بدن، بعد خانوار، رتبه تولد و وضعیت سرپرستی ارتباط معنی داری مشاهده نشد. بین سطح فولات سرم با فولات گلبول قرمز (4/0 r =، 001/0 P‹) و با ویتامین B12 سرم (8/0 r =، 001/0< P) همبستگی معنی دار و مستقیم وجود داشت. سطح فولات و ویتامین B12سرم و فولات گلبول قرمز کودکان ارتباط معنی دار با تحصیلات پدر (01/0P=) و مادر (008/0P=) و شغل پدر (027/0 P=) و مادر (036/0 P=) دارد، به طوری که با افزایش سطح تحصیلات و رتبه شغلی پدر و مادر سه شاخص مزبور درکودکان به طور معنی داری افزایش می یافت. سطح فولات سرم درکودکانی که مادر شاغل داشتند نسبت به مواردی که مادران خانه دار بودند، به طور معنی داری بیشتر بود (05/0< P). در سایر شاخص ها بین دو گروه تفاوت معنی داری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    شیوع کمبود فولات در کودکان پیش دبستانی شهر تهران بالا و در حد قابل توجه است، اما کمبود ویتامین B12 شیوع محدودی در این کودکان دارد. برنامه ریزی برای اجرای مداخلات پیشگیرانه از طریق آموزش مادران، جهت استفاده بهینه از منابع غذایی فولات و اصلاح الگوی مصرف غذا، به ویژه از گروه سبزیجات، پیشنهاد می شود. بنابراین، توجه به وضعیت فولات در این گروه سنی ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: اسیدفولیک، ویتامین B12، کودکان پیش دبستانی
  • محبوبه صادقی، محمد امین محمدی فر، اصغر خسروشاهی اصل، اشکان مددلو، مهرناز ملکی صفحه 43
    سابقه و هدف
    طی سال های گذشته ژل های لبنی حاصل از اسیدی کردن پروتئین های شیر کاربرد زیادی در صنعت داشته اند و در حال حاضر نیز پایه گستره وسیعی از محصولات غذایی را تشکیل می دهند. از این رو توسعه درک بنیادی از تاثیر پارامترهای فرایند و اجزای تشکیل دهنده سیستم، بر ساز و کار تشکیل ژل و نیز ویژگی های ژل نهایی در سیستم های واقعی و یا سیستم های مدل مورد توجه محققان و نیز صنایع واقع شده است. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی اثر نسبت کازئین به پروتئین آب پنیر، دمای گرمخانه گذاری و حرارت دهی بر ویژگی های ویسکوالاستیک ژل نهایی در غالب یک سیستم مدل انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    محلول تهیه شده از نسبت های مختلف کازئین به آب پنیر (3/7:0/2 و 6/4:0/2، 9/1:0/2) به مدت یک شب در یخچال نگهداری شد. سپس نمونه ها در حمام آب در دماهای حرارت دهی مختلف (°C 90 و 80، 70) به مدت زمان 15 دقیقه حرارت داده شدند. پس از خنک کردن تا دمای گرمخانه گذاری (°C 45 و 35، 25)، گلوکونودلتالاکتون افزوده شد و سرانجام نمونه ها به رئومتر منتقل شدند. فرایند ژل شدن با استفاده از آزمون نوسانی روبش زمان پایش گردید. سپس معادله چند جمله ای درجه دوم بر داده های به دست آمده از این آزمون برازش داده شد. در نهایت بهینه سازی پاسخ با نرم افزار Minitab15 صورت گرفت.
    یافته ها
    با توجه به نتایج به دست آمده، دمای گرمخانه گذاری و دمای حرارت دهی بر میزان 200G'' (مدول الاستیک ژل نهایی که 200 دقیقه پس از افزودن گلوکونودلتالاکتون اندازه گیری شد) به شکل معنی داری (به ترتیب 001/0P< و 01/0P<) تاثیر داشتند ولی نسبت کازئین به پروتئین آب پنیر بر میزان این پارامتر اثر معنی داری نداشت. میزان 200G'' با افزایش دمای گرمخانه کاهش و با افزایش دمای حرارت دهی افزایش یافت. همچنین مقدار پایین محتوی کازئین و دمای بالا برای فرایندهای گرمخانه گذاری و حرارت دهی موجب شد تا زمان شروع تشکیل ژل کوتاه شود. فاکتور میرایی (tan δ) نیز با افزایش دمای گرمخانه گذاری و کاهش دمای حرارت دهی افزایش نشان داد. حداکثر میزان 200 G''معادل باPa 93/268، در حضور میزان کازئین w/w% 7/2، دمای گرمخانه گذاری °C 25 و دمای حرارت دهی °C 90 به دست آمد.
    نتیجه گیری
    تاثیر پارامترهای مختلف فرایند و سیستم بر فرایند تشکیل ژل های لبنی و ویژگی های نهایی آن، به صورت کمی، به خوبی توسط آزمون های رئولوژیک نوسانی تعیین و توصیف می شوند. این مطالعه نشان داد در میان پارامتر های مورد مطالعه در این تحقیق دمای گرمخانه گذاری مؤثرترین عامل در کنترل ویژگی های ویسکوالاستیک ژل نهایی به دست آمده از فرایند اسیدی کردن کازئین است.
    کلیدواژگان: ژل کازئین، دمای گرمخانه گذاری، دمای حرارت دهی، خواص ویسکوالاستیک
  • سمیه سادات مکیان، حسین اسکندری *، احمد برجعلی، دل آرام قدسی صفحه 53
    سابقه و هدف

    این مطالعه با توجه به اهمیت شاخص توده بدن BMI (Body Mass Index) در زنان مبتلا به اضافه وزن و چاقی و نقش روایت های زندگی در شکل گیری اضافه وزن و با هدف مقایسه نقش رژیم های غذایی و مداخله های روایتی در کاهش توده بدن زنان مبتلا به اضافه وزن انجام گرفت.
    افراد و

    روش ها

    در این مطالعه که یک طرح نیمه آزمایشی مداخله ای بود، از بین مراجعه کنندگان به کلینیک تخصصی تغذیه و رژیم درمانی، 30 زن مبتلا به اضافه وزن به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند و به طور تصادفی در دو گروه آزمایشی و یک گروه کنترل قرار گرفتند. گروه آزمایشی 1 فقط تحت رژیم درمانی (به مدت 5 هفته)، گروه 2 علاوه بر رژیم درمانی، تحت روایت درمانی نیز قرار گرفتند. گروه کنترل نیز هیچ مداخله ای دریافت نکردند. وزن افراد با حداقل لباس با ترازوی Seca با دقت 5/0 کیلوگرم و قد افراد در حالت ایستاده با قدسنج متصل به ترازو با دقت 5/0 سانتی متر اندازه گیری شد. BMI با تقسیم وزن بر مجذور قد بر حسب متر اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS16 و آزمون تحلیل کوواریانس و آزمون t داده های وابسته تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    تحلیل داده ها نشان داد در پایان مطالعه رژیم درمانی به تنهایی در کاهش توده بدن اثر معنی داری نداشت (05/0P>) اما در گروه2 که روایت درمانی نیز به همراه رژیم درمانی برای آنها اعمال می شد، کاهش معنی داری در توده بدن دیده شد (001/0P<). مقایسه میانگین های 3 گروه مورد مطالعه نشان داد که تفاوت معنی داری در اثرگذاری رژیم غذایی و روایت درمانی بر توده بدن در نمونه های مورد بررسی وجود نداشت.

    نتیجه گیری

    مشخص شد روایت درمانی، فاز اولیه درمان را به اصلاح روایت های زندگی که حول اضافه وزن می گردد، اختصاص می دهد که همگام با رژیم غذایی اجرا می شود. به عبارتی فاز دوم درمان که به کاهش BMI منجر می شود، بعد از اصلاح روایت های زندگی زنان چاق اتفاق می افتد. رژیم درمانی، به علت اینکه با روایت های زندگی زنان چاق همگام نیست، نقشی در اصلاح روایت های زندگی برای عملکرد موفق تر رژیم های غذایی ندارد. با توجه به اثر بخشی روایت درمانی بر کاهش توده بدن و مشخص شدن عدم اثربخشی رژیم های غذایی به تنهایی، نیاز به بررسی روایت های زندگی زنان مبتلا به اضافه وزن و اصلاح آن دیده می شود.

    کلیدواژگان: روایت درمانی، شاخص توده بدن (BMI)، رژیم درمانی، اضافه وزن
  • محمدرضا کوشکی، صادق خوشگذران آبرس، محمدحسین عزیزی صفحه 65
    سابقه و هدف
    بر اساس بررسی های به عمل آمده، بخش قابل ملاحظه ای از نان های تولیدی در کشور ضایع می شود. این ضایعات عمدتا ناشی از عوامل مختلف از جمله نحوه عمل آوری خمیر است. بنابراین امکان تولید نان از خمیر منجمد جهت کاهش چنین ضایعاتی مورد مطالعه قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    خمیرها به روش مستقم از آرد ستاره قوی و ضعیف تهیه و به تونل انجماد Co35- تا 30- (انجماد سریع) و فریزر خانگی Co20- تا 18- (انجماد کند) منتقل گردیدند. پس از تکمیل فرایند انجماد در بسته بندی های دولایه پلی اتیلنی قرار گرفتند و به فریزر Co18- انتقال داده شدند. خمیرهای منجمد در زمان های 24، 48، 72 ساعت و یک هفته، از انجماد خارج و روی آنها آزمون اکستنسوگراف انجام شد. سپس از خمیرهای مذکور نان های بربری پخته شد و پس از انجام ارزیابی های حسی روی آنها، برای انجام ارزیابی بیاتی در یک دوره 1 تا 4 روزه مجددا در بسته بندی های دولایه پلی اتیلن قرار گرفتند و در شرایط محیطی نگهداری شدند.
    یافته ها
    مدت نگهداری به جز فاکتور تغییرات انرژی با فاکتورهای قابلیت کشش، مقاومت به کشش و ضریب D تفاوتی معنی دار داشت (05/0p<). نوع آرد به جز فاکتور ضریب D، فاقد اثری معنی دار بر فاکتورهای قابلیت کشش، مقاومت به کشش و تغییرات انرژی بود. در ارزیابی حسی، نوع آرد و روش انجماد بر شکل نان و پوسته سطح فوقانی نان دارای اثری معنی دار داشت (05/0p<). هم چنین نوع آرد با خصوصیات پوسته سطح زیرین، قابلیت جویدن و صفت بو، طعم و مزه نان ارتباط معنی دار داشت. نوع آرد، روش انجماد و مدت نگهداری بر تخلخل، سفتی بافت و بیاتی اثر معنی داری نداشتند.
    نتیجه گیری
    نان حاصل از خمیر منجمد آرد قوی به روش انجماد سریع می تواند جایگزینی مناسب برای خمیر تازه محسوب گردد.
    کلیدواژگان: خمیر منجمد، اکستنسوگراف، فارینوگراف، نان بربری، ارزیابی حسی، بیاتی
  • ناهید سالارکیا، مریم امینی، مرتضی عبداللهی، بابک عشرتی صفحه 75
    سابقه و هدف
    تغذیه کودک در دو سال اول زندگی نقش مهمی در رشد و تکامل او برای سال های بعدی زندگی دارد. در این تحقیق کیفی دیدگاه ها، باورها و تجارب افراد در گیر در تغذیه کودک در مورد نقش عوامل اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی بر وضعیت تغذیه و سلامت کودک زیر دو سال در شهرستان دماوند، واقع در شمال شرق تهران، در سال 1387مورد بررسی قرار گرفت.
    افراد و
    روش ها
    طی یک مطالعه کیفی 23بحث گروهی با مادران دارای کودک زیر 2 سال، مراقبین داخل منزل (مادر بزرگ ها) و مراقبین خارج منزل (مربیان مهد کودک) و کارکنان بهداشتی شهری و روستایی درخصوص تغذیه کودک زیر دو سال در شهرستان دماوند صورت گرفت. جلسات با حضور یک هماهنگ کننده، دو یادداشت بردار و یک ناظر برگزار شد. پس از پایان عملیات میدانی، کلیه یادداشت ها بر اساس اهداف مطالعه کد گذاری شد. سپس زیر گروه های هر هدف به دست آمد و مضامین اصلی مطالعه از بین آنها استخراج و گزارش شد.
    یافته ها
    چهار مضمون به دست آمده در مورد تاثیر عوامل اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی بر تغذیه کودک زیر دو سال عبارت بودند از: تاثیر درآمد خانواده، سواد مادر، فرهنگ و اعتقادات والدین و حمایت عاطفی- اجتماعی مادر. بر اساس یافته های بررسی حاضر، هر چند مادران و مراقبین کودک به اهمیت شیردهی واقف بودند ولی تغذیه انحصاری در این منطقه به صورت واقعی آن رعایت نشده بود. اکثر شرکت کنندگان اگرچه نسبت به تغذیه تکمیلی آگاهی داشتند ولی در عمل به نوع غذا، ایجاد تنوع غذایی، ارزش تغذیه ای یا کیفیت غذاهای داده شده به کودکان خود توجهی نداشتند. از نظر شرکت کنندگان شرایط اجتماعی، اقتصادی و باورهای غلط نقش مؤثری در عدم موفقیت در اجرای شیردهی و تغذیه تکمیلی داشته است.
    نتیجه گیری
    برای رفع مشکلات فعلی در زمینه شیردهی و تغذیه تکمیلی، علاوه بر تجدید نظر در دستورالعمل های فعلی تغذیه ای، اجرای برنامه های حمایتی و آموزشی با توجه به اعتقادات و فرهنگ جامعه به تمام افراد درگیر در تغذیه کودک از جمله مادران، مراقبین کودک و کارکنان بهداشتی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: تغذیه، نوزاد، عوامل اقتصادی، مطالعه کیفی
|
  • S. Mohammadi, S. Abbasi, Z. Hamidi Page 1
    Background And Objectives
    One of the major defects in acidified milk–fruit juice mixtures is their physical instability due to low pH, low viscosity, and sedimentation of caseins. In the present study, the influence of some commercial and local gums on the stability, rheological, and sensory properties of milk–orange juice mixture was investigated.
    Materials And Methods
    The effects of pectin, locust bean gum, guar gum, gum tragacanth, Persian gum, water-soluble fractions of gum tragacanth (tragacanthin) and Persian gum over a wide range of concentrations on the physical stability of milk–orange juice mixtures during storage at low temperature (4 C, 30 days) were determined. Moreover, the stabilization mechanisms were studied using rheological (rotational and oscillatory tests), zeta potential measurements, and microstructural observations. Finally, sensory evaluation was made on the physically stabilized samples.
    Results
    Pectin, locust bean gum, guar gum, gum tragacanth, Persian gum, and water-soluble fractions of tragacanth and Persian gum effectively prevented phase separation for 30 days at concentrations of 0.5%, 0.5%, 0.4%, 0.3%, 2.2%, 0.175% and 1.0%, respectively. Furthermore, combinations of water-soluble fractions of gum tragacanth and Persian gum (ratios of 4:96 and 19:81) at a concentration of 0.37% or 0.53% caused stabilization. The best fitted rheological models for the control (milk–orange juice mixture without hydrocolloids), the pectin-containing one, and rest of the samples were Bingham, Herschel-Bulkley, and Power law, respectively. In terms of sensory properties, the mixture stabilized with a combination of water-soluble fractions of gum tragacanth and Persian gum (0.53% w/w) achieved the highest scores by the taste panels (p<0.01).
    Conclusions
    Based on the findings of the present study, water-soluble fractions of gum tragacanth and Persian gum can be categorized as anionic hydrocolloids which are adsorbed on the surface of caseins which can prevent aggregation via steric and electrostatic repulsions by simulating a hairy layer. In addition, their insoluble fractions could promote physical stability of the mixtures due to making a gel-like network and increasing viscosity. Keywords:
  • H. Tabibi, A. Ashabi, B. Nozari, M. Mahdavi-Mazdeh, M. Hedayati, M. Abdollahi Page 13
    Background And Objectives
    Protein-energy malnutrition (PEM) is prevalent among hemodialysis patients. So far, no study has compared various methods for determination of PEM, including subjective global assessment (SGA), dialysis malnutrition score (DMS), malnutrition inflammation score (MIS), and body mass index (BMI), in hemodialysis patients. The present study was designed to determine sensitivity, specificity, accuracy, positive and negative predictive values, as well as positive and negative likelihood ratios of DMS, MIS and BMI in comparison with SGA as the most common method for determination of PEM inhemodialysis patients. Subject and
    Methods
    A total of 291 hemodialysis patients were randomly selected by systematic sampling from among 2302 eligible adult hemodialysis patients in Tehran hospitals. The nutritional status of the patients was assessed by completing SGA, DMS and MIS forms and determining BMI. In addition, after a 12- to 14-hour fast, 4-mL blood samples were obtained from each patient before dialysis for measurement of serum urea, creatinine, albumin and total iron binding capacity.
    Results
    Based on SGA, DMS, MIS, and BMI, the prevalence of mild-to-moderate PEM in Tehrani hemodialysis patients was, respectively, 60.5%, 61.5%, 54%, and 16.5%, and that of severe PEM 1%, 1.5%, 1%, and 1%. In comparison with SGA, the sensitivity, specificity, accuracy, area under the receiver operating characteristic (ROC) curve, positive and negative predictive values, and positive and negative likelihood ratios were, respectively, 94%, 88%, 92%, 97%, 93%, 92%, 7.8, and 0.07 for DMS; 87%, 96%, 91%, 97%, 97%, 83%, 22.0, and 0.13 for MIS; and 23%, 91%, 50%, 64%, 80%, 43%, 2.5, and 0.85 for BMI.
    Conclusion
    The results of the present study indicate that the DMS and MIS are almost similar to SGA, in identifying malnutrition in hemodialysis patients, while BMI is not an appropriate index in this regard. In addition, it appears that the DMS is a more appropriate alternative method for SGA in routine hospital assessments.
  • M. Moosavi-Nasab, S. Alasvand-Zarasvand, Ar Yousefi Page 23
    Background And Objectives
    Chemical production of vitamin B12 is a complicated process. The purpose of this study, done for the first time in Iran, was to produce vitamin B12 by Propionibacterium freudenreichii and investigate the effect of adding betaine on its yield.
    Materials And Methods
    Propionibacterium freudenreichii was added to a fermention culture medium containing filtrated soaked corn. This was followed by incubation at 30°C and, then, adding betaine at six concentrations (0, 5, 10, 15, 20 and 30 g/l). Separation and purification were done and the presence and the amount of vitamin B12 produced were determined by HPLC.
    Results
    The most effective concentration of betaine for vitamin B12 production (318.33 Pg/ml) was 10 g/l, which had a negative effect on dry weight of the cells (22.37 g/l). The results demonstrated that betaine could greatly stimulate vitamin B12 biosynthesis by Propionibacterium freudenreichii and inhibit cell growth.
    Conclusion
    Based on the findings of this study, betaine added to the culture medium of Propionibacterium freudenreichii at a suitable concentration could increase the yield of vitamin B12, paving the way to a commercial, more economic method for its production.
  • M. Rezaei, N. Kalantari, N. Omidvar, Ar Abadi, M. Hedayati, M. Sabetkasaei Page 33
    Background And Objectives
    A deficiency of folate or vitamin B12, particularly in tissues with a high cell replication rate, could inhibit RNA and DNA synthesis, DNA methylation, as well as cell maturation. Therefore, a sufficient intake of these vitamins in childhood is of vital importance. Since there are no published reports on the status of folic acid and vitamin B12 in Iranian children, the present study was conducted to assess serum and red blood cells concentrations and some related factors in healthy 3-6 year-old children in Tehran, Iran, 2010. Subject and
    Methods
    This was a cross-sectional, descriptive-analytical study, in which 228 children, 3-6 year old (105 girls and 123 boys), were selected by random systematic cluster sampling from 20 (out of 270) day-care centers in Tehran. A 2-ml non-fasting blood sample was drawn from each child and analyzed for serum and red blood cell folate and vitaminB12 by the RIA method. SPSS.16 was used for data analysis, the statistical tests being t-test, Chi-square and ANOVA.
    Results
    There were no significant differences between the 2 sexes with regard to age, weight, height, BMI, RBC folate, or serum folate and vitamin B12 levels. Based on the serum folate level, 9.6% and 37.8% of the children suffered from severe and mild deficiency, respectively; 52.6% had normal folate serum levels. The data also showed that 97.4% of the children had a normal serum vitamin B12 level, only 2.6% being mildly deficient. As judged by the RBC folate level, of 105 children (60 boys and 45 girls), 1% and 37% had severe and mild deficiency, respectively, an absolute majority (62%) having normal levels. The distributions of serum folate, serum vitaminB12, and RBC folate levels were not statistically different between boys and girls. Similarly, no associations were observed between the RBC folate level, serum folate level, or serum vitamin B12 level and age, weight, height, family size, birth order, or head of the family. There were positive significant correlations between serum folate on the one hand and RBC folate (r=0.4, p<0.001) and serum vitamin B12 (r=0.8, p<0.001) on the other hand. Furthermore, folate, RBC folate, and serum vitamin B12 were all positively related to father’s education (p=0.01), mother's education (p=0.008) and father’s job status (p<0.027). In addition, the vitamin levels were higher in children of the working mothers, as compared to those of non-working mothers (p<0.036). There were no differences between the 2 groups with regard to other variables.
    Conclusion
    Folate deficiency is highly prevalent, while the deficiency of vitamin B12 is low, among Tehrani preschoolers. It is recommended to design and implement suitable intervention programs. Major components of such programs should be mothers’ nutrition education and improving family food consumption patterns with particular emphasis on optimum utilization of folate sources, particularly vegetables.
  • M. Sadeghi, Ma Mohammadifar, A. Khosrowshahi, A. Madadlou, M. Maleki Page 43
    Background And Objectives
    Nowadays, acid-induced milk protein gels are used extensively in the dairy industry and are the base of many food products. Therefore, a deeper fundamental understanding of the effects of process parameters and system components on the mechanisms of gel formation and final gel properties in real and model systems is important for researchers and industries. The present study was designed to investigate the effects of casein-to-whey protein ratio, incubation temperature, and heating temperature on viscoelasic properties of the final gel in a model system.
    Materials And Methods
    Samples of solutions with different casein-to-whey protein ratios (2.1:0.9, 2.4:0.6 and 2.7:0.3) were prepared and refrigerated overnight. This was followed by heating the samples at different temperatures (70, 80, or 90°C) for 15 minutes using a water bath and cooling to incubation temperatures (25, 35 or 45 °C). In the next step lucono-δ-lactone was added and the samples were transferred to a rheometer. The gelation process was monitored by the time sweep oscillatory test. A second-order polynomial model was fitted to the experimental data and the optimum response was determined using the Minitab15 software.
    Results
    Incubation and heating temperatures influenced significantly (P<0.001 and P<0.01, respectively) the G'200 value (storage modulus value of the final gel measured 200 minutes after addition of GDL). The casein-to-whey protein ratio had no significant influence on the G'200 value. Increasing the incubation temperature led to a decrease, whereas increasing the heating temperature led to an increase, in the G'200 value. The maximum value of G'200, 268/93 Pa, was obtained at the presence of 2.6152% (w/w) casein and at incubation and heating temperatures of 25 ºC and 90 ºC, respectively. Smaller quantities of casein and higher incubation and heating temperatures shortened the length of time required for gel formation. Finally, increased incubation temperatures and decreased heating temperatures led to increased the damping factor (tan δ).
    Conclusion
    The effects of different process parameters on the viscoelastic properties of dairy gels can be determined and characterized by oscillatory rheometry. The findings of this study show that incubation temperature is the most effective factor, whereas casein-to-whey protein ratio has no significant effect on the final gel strength.
  • S. Mackean, H. Eskandari, A. Borjali, D. Ghodsi Page 53
    Background And Objectives

    This study was carried out with the aim of comparing the effect of diet therapy and narrative intervention on the extent of body mass index (BMI) reduction in overweight and obese women. Subject and

    Methods

    This was a quasi experimental-interventional study, in which 30 overweight women were selected by random sampling from among those consulting the Diet Clinic and randomly assigned to one of 2 intervention (group 1, diet therapy alone; group 2, diet therapy plus narrative therapy) and a control group (receiving no intervention). The period of intervention was 5 weeks. Weight of all the subjects with light clothing was measured by a Seca scale to the nearest 0.5 kg and their height by a stadio-meter to the nearest 0.5 cm. The BMI was calculated by dividing weight (in kg) by squared height (m2). The data were analyzed using the SPSS 16 software, the statistical test being covariance analysis and paired t- test.

    Results

    Data analysis showed that diet therapy alone (group 1) had no significant effect on the BMI (P>0.05), while in group 2 (diet therapy plus narrative therapy) BMI decreased significantly (P<0.001). Inter-group comparison (among the 3 groups) showed that there were no significant difference between diet therapy and narrative therapy with regard to BMI.

    Conclusion

    The findings show that in the first phase of intervention life narratives about overweight help obese women correct their nutritional habits. This is followed by BMI reduction in the second phase. Since diet therapy is not consistent with the women’s life narratives, it plays no role in correcting life narratives for more successful dieting. Considering the efficacy of narrative therapy in body mass index reduction and no effect by diet therapy alone, further studies on the life narratives of overweight women and their correction are recommended

  • Mr Koushki, S. Khoshgozaran Abras, Mh Azizi Page 65
    Background And Objectives
    Studies show that huge amounts of bread are wasted in our country. One reason for this is the dough preparation process. The objective of this study was to explore the possibility of making bread from frozen dough to reduce bread wastage.
    Materials And Methods
    Dough was prepared by the all-in method and frozen at -30C to -35C (fast freezing) or -18C to -20C (home freezer, slow freezing). The frozen doughs were packed in two-layer polyethylene bags and stored at -18C, defrosted after 24h, 48h, 72 h, and one week storage, and tested for extensographic characteristics. Barbari bread (a type of Iranian flat bread) was then made from the thawed dough samples and, after sensory evaluation, was stored for 1-4 d in two-layer polyethylene bags at ambient temperature, in order to do staling tests.
    Results
    Storage time significantly affected extensibility, resistance and the coefficient D (p<0.05). The type of flour had no significant effect on extensibility, resistance, or energy changes. Sensory evaluation showed that shape and upper crust surface of the Barbari bread was significantly affected by the freezing method and flour type (p<0.05). The data also showed that the lower crust surface, chewiness, aroma, and taste of the bread were statistically significantly associated with the flour type. The flour type, freezing method, and storage time had no significant effects on porosity, firmness, or staling.
    Conclusion
    Fast-frozen dough prepared from strong flour can be an appropriate alternative for fresh dough for making Barbari bread.
  • N. Salarkia, M. Amini, M. Abdollahi, B. Eshrati Page 75
    Background And Objectives
    Early child nutrition plays a vital role in the growth and development not only in infancy but also later in life. This study was carried out to determine the views, beliefs and experience of mothers, caregivers and health professionals about the role of socio-economic and cultural factors in child feeding practices in Damavand, a district located in the north of Tehran, in 2008. Subject and
    Methods
    In a qualitative study 23 focus group discussions (FGDs) were held with the presence of a facilitator, 2 rapporteurs, and a supervisor. Mothers of under-2-year-old children attended 11 FGDs, and 8 FGDs were arranged for home caregivers (grandmothers), out-of-home care-givers (community child health nurses), and rural and urban health workers. At the end of the field work all the notes taken in the FGDs were coded based on objectives of the study. Then the subgroups for each objective and emerging themes were derived and reported. The data were analyzed using content analysis.
    Results
    Most participants were aware of breast feeding and complementary feeding benefits. However, exclusive breast feeding was not followed precisely and the quality and diversity of the diet of children were ignored. The participants thought that social and economic factors, such as literacy, income, erroneous beliefs, family restrictions, and interference of elderly females, had a role in failure of breast and complementary feeding. Cultural factors appeared to have an important influence on mothers’ infant feeding practices and feeding patterns of their children.
    Conclusion
    To overcome the problems related to breast feeding and complementary feeding practices, revision of the current nutritional protocols and educational programs is essential. In addition, involvement of mothers, caregivers, elderly women, and all those involved in child care, in nutrition education activities is recommended.