فهرست مطالب

مطالعات اسلامی در تعلیم و تربیت - پیاپی 1 (تابستان 1389)

فصلنامه مطالعات اسلامی در تعلیم و تربیت
پیاپی 1 (تابستان 1389)

  • 138 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1389/09/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • طاهر بابازاده، رضاعلی نوروزی صفحه 1
    تاثیری که تهذیب نفس، در ارتباط با انسان و کمال وی دارد، بر ساختار وجودی نفس انسانی مبتنی است. به این نحو که انسان موجودی جسمانی الحدوث و روحانی البقا است. واقعیت وجودی نفس انسان در ابتدای خلقت در عالم ماده، با نقایصی همراه است و با حرکت جوهری در طول زمان به تدریج، مستعد نائل شدن به کمال نهایی خویش می گردد. هدف از این پژوهش، بررسی نقش تهذیب نفس در کمال انسان مبتنی بر دیدگاه ملاصدرا است. این پژوهش از تحقیقات کیفی است و با روش تحلیلی – توصیفی انجام شده است. نتایج مطالعه نشان داد که انسان برای نیل به کمال نفس انسانی، باید از مراتبی گذر کند. بین انسان و کمالش فاصله ای هست که شامل موانع و حجب مختلف وجودی است و انسان برای نیل به کمالش باید که حجب مذکور را رفع نماید. در این باره از جمله عواملی که موجبات ارتقای نفس انسانی را از عالم ماده به سمت کمال وی مهیا می نماید، عامل بنیادی تهذیب نفس است. تهذیب نفس موانع و حجاب ها یی که بر سر راه نیل به کمال خاص انسانی است را رفع می گرداند. برای انسان آن وقت کمال حقیقی به دست می آید که دو نیروی الهی عقل نظری و عقل عملی به ودیعه نهاده شده در وجود او، به کمال خود برسند. تهذیب نفس در رابطه با کمال نفس انسانی، در عین لزوم، کافی نبوده و شرایط دیگری را نیز می طلبد.
    کلیدواژگان: ملاصدرا، تهذیب نفس، کمال
  • حسنعلی بختیار نصرآبادی، زهره متقی صفحه 21
    در راستای تغییر جهت نگرش اندیشمندان از تاثیر عوامل وراثتی، به عوامل محیطی و اجتماعی ظهور خلاقیت، توجه به این زمینه با هدف ایجاد الگوسازی و فراهم آوری محیط مناسب خلاق افزایش یافته است. لذا این مقاله بر آن است که؛ پس از مفهوم شناسی خلاقیت و بررسی نظریات متفاوت پیرامون عوامل موثر در ایجاد یا رشد آن و میزان ارتباط بین خلاقیت و توسعه نظام آموزش و پرورش، با بررسی دوران تاریخی ایران قبل و بعد از اسلام، ضمن توجه به شرایط اجتماعی، سیاسی و مذهبی هر دوره به بررسی وضعیت خلاقیت در نظام آموزشی و عوامل موثر در آن دوره پرداخته، تا با تحلیل الگوی اجتماعی و فرهنگی دوره ها یی که دارای شکوفایی بی نظیر فرهنگی و علمی در پرتو محیط خلاق است، رابطه معنی دار خلاقیت و عوامل مذهبی را در میان عوامل محیطی و اجتماعی اثبات نماید، امید آنکه پیشنهادات نهایی با امکان بهره برداری از این عوامل در ایجاد محیط خلاق، موثر باشد.
    کلیدواژگان: خلاقیت، تاریخ آموزش و پرورش، تعلیم و تربیت، عوامل خلاقیت
  • مهدیه کشانی، محمد نجفی صفحه 51
    تربیت، یگانه راه سلوک انسان در طریق انسانیت می باشد و این مطلوب، جز از طریق برنامه ریزی مناسب در جهت تبیین اهداف، اصول و روش های تعلیم و تربیت حاصل نمی شود. علاوه بر این، تربیت آدمی دارای ابعاد مختلفی است که از جمله آن ابعاد فردی-اخلاقی، اجتماعی، علمی و... می باشد. این مقاله، در پی آنست که با نگاهی به نظرات علامه طباطبایی در بعد تربیت فردی-اخلاقی، به سه روش اساسی در این زمینه یعنی خوف، رجا و حب اشاره کند و اینکه، هر یک از روش های مذکور، دارای جایگاه و ارزش خاصی در تربیت فردی- اخلاقی انسان می باشد. رجا، به عنوان اصل اولیه، خوف به عنوان اصل اکثریتی و حب به عنوان اصل اهمی در جریان تربیت مورد توجه قرار می گیرد. هر یک از این روش ها، خود دارای رویکردهایی است که بسته به شرایط مختلف از آن ها استفاده می شود. از جمله روی کردهای روش رجا، تشویق، امر به معروف، عفو و تحول است. تنبیه، نهی از منکر، محرومیت و حبط هم از جمله روی کردهای روش خوف بوده و تقلید، عبادت، تجسم نعمت و معرفت نفس نیز از جمله روی کردهای روش حب می باشند.
    کلیدواژگان: روش های تعلیم و تربیت، تربیت فردی اخلاقی، علامه طباطبایی
  • مهدی صادقیان، زمان اژدری صفحه 79
    هدف این پژوهش، بررسی میزان توجه به ریز فاکتور های زندگی معصومین (ع) در کتب دوره ابتدایی است که با استفاده از روش تحلیل محتوا، صورت پذیرفته است. ابزار گردآوری اطلاعات در پژوهش حاضر، سیستم مقوله بندی می باشد، این سیستم توسط محققین تدوین شده و روایی صوری آن از طرف متخصصین این حوزه تایید گردیده و نیز روایی محتوایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرنباخ 91 %محاسبه شده است. نتایج، مبین این مطلبند؛ که به ویژگی ها و ضروریات آشنایی با معصومین در کتب دوره ابتدایی، توجه اندکی شده است، بسیاری از ریز فاکتور های آشنایی با زندگی معصومین در کتاب های دوره ابتدایی نادیده انگاشته شده که این در جای خود تامل برانگیز است. از این رو امید است این پژوهش راه گشای برنامه ریزان حوزه تدوین کتب درسی باشد تا در مفاهیم آموزشی، به مفاهیم مرتبط با ائمه معصومین(ع) توجه بیشتری نمایند.
    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، معصومین، کتب دوره ابتدایی
  • یوسف نصیری، سید ابراهیم جعفری صفحه 101
    غریزه ی جنسی در میان سایر غرایز و انگیزه ها از اهمیت خاصی برخوردار بوده و موجب تغییرات و تحولات اساسی در حیات فردی و اجتماعی می شود. بر اساس نتایج برخی پژوهش های انجام شده، عدم آگاهی و آشنایی والدین با نحوه درست تربیت جنسی فرزندان و وجود شرم و حیا بین آنها جهت پاسخ گویی به مسائل جنسی، باعث بروز انحرافات و مشکلاتی شده است. این در حالی است که دین اسلام هیچ کدام از نیازهای انسان را بدون پاسخ نگذاشته است. در این مقاله براساس ویژگی های انسان، ضمن پرداختن به مفهوم و ضرورت تربیت جنسی و اهداف آن درتربیت دینی، با اتکا به شیوه تحلیلی به استنباط و تدوین مبانی تربیت جنسی در متون اسلامی و آثار متفکران حوزه تعلیم و تربیت پرداخته شده است.پس ازبررسی های مذکور، مبانی چون تداوم نسل، واقع بینی، طبیعی بودن نیاز جنسی، عاملیت انسان، عاملیت محیط و شرایط، توانمندی و ارزش و مبانی اندیشه ورزی موردبحث قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: مبانی، تربیت جنسی، تربیت اسلامی
  • ناهید نادری، سعید رجایی پور صفحه 119
    معنویت در سازمان، قاعده نوپایی است که می تواند نیرویی قدرتمند و ژرف را برای زندگی افراد به ارمغان آورد. این نیروی قدرتمند زمانی حاصل خواهد شد که زندگی کاری، با زندگی معنوی کارکنان پیوند بخورد. معنویت به مثابه نیرویی انرژی زا، انگیزاننده، الهام بخش و روح بخش برای زندگی است. معنویت ناظر به هدفی متعالی و الهی، هدفی فراسوی فردیت خویش است و معنویت در کار در بر گیرنده سلامت، شادکامی، فرازنگی، موفقیت و ارضای انجام کار است. وجود دو عنصر مهم ارزش ها و ارتباطات، پارادایم معنویت در سازمان را شکل می دهد. ارزش ها مقوله هایی همچون؛ احترام، تکامل، برابری، فروتنی، خدمت و رشد شخصی را در بر می گیرند. مقوله ارتباطات، جستجوی معنویت را در جمع افراد و به دور از انزوا و کناره گیری تحقق می بخشد. تاکید این مقاله بر تبیین پارادایم معنویت، در سازمان و مدیریت به منظور ارائه مدل مفهومی در ارزیابی تحقق معنویت در سازمان می باشد. در این مدل با توجه به سه بعد جسمی، روانی و عملکردی از سه آزمون پزشکی (بررسی سلامت فیزیولوژیکی)، عملکردی (بررسی سلامت کار) و روانشناختی(بررسی بعد روانشناختی) استفاده می شود و با توجه به نتایج اخذ شده در هر یک از آزمون ها، توصیه ها یی در سه حوزه پزشکی، عملکردی و روان شناختی بااقبال از رویکرد دینی ارائه می گردد.
    کلیدواژگان: معنویت، مدیریت، کار معنوی
|
  • Tahereh Babazadeh, Reza Ali Nowrozi Page 1
    The effect that self-purification has, in connection with the perfection of man, is based on the existence structure of human souls. It means that human is physical inventory and Immortal soul. Real existence of the human soul at the beginning of creation in the universe of matter, is associated with some deficiencies and substantial move gradually over time, is likely to achieve its ultimate perfection. The purpose of this research is evaluating the role of self-purification of human perfection based on Mullasadra's view. The research is of qualitative approach and is done by analytic-descriptive method. The results indicate to attain perfection of the human soul must pass hierarchical. There is distance between humans and perfection that includes barriers and modesty different existence and modesty of man must resolve to achieve perfection. In this regard, among factors that promote the human soul from the material universe will provide the perfect, self-purification is a fundamental factor. Self-purification resolves obstacles and modesty on the way to achieve perfection. For human it comes to true perfection of the divine wisdom that both theoretical and practical wisdom have been entrusted to him, to reach his perfection. Self-purification in conjunction with the perfection of the human soul, while necessary, is not sufficient and requires additional conditions.
    Keywords: Mullasadra, self, purification, perfection
  • Hassan Ali Bakhtiar Narbadi, Zohreh Mottaghi Page 21
    In the line of changing the attitude of intellectuals from hereditary factors to environmental and social factors of emerging creativity, attention to this field of modeling and providing a creative environment has increased. Therefore, after conceptualization creativity and reviewing different views about environmental effective factors in creation and growth of it and the relationship between creativity and the development of education system, and with study of history of Iran before the Islamic era and after that, and with attention to the social, political and religious conditions of each period, this paper is going to assessing creativity status in educational system and effective factors in that period, to analyze the social and cultural patterns of periods that has unique cultural and scientific actualization in the light of creative environment, prove significant relationship between creativity and religious factors among the social and environmental factors, hoping that the final recommendations with the possibility to exploit these factors to create a creative environment to be effective.
    Keywords: creativity, history of education, education, creativity factors
  • Mahdiyeh Keshani, Mohammad Najafi Page 51
    Education is the only way for human to go through in true humanity way, but this goal isnt achieved except through proper planning in order to clarify the objectives, principles and methods of education. Moreover, human education has various aspects such as personal - moral, social, scientific and so on. By looking at Allameh Tabatabai's views about personal and moral education, the purpose of this paper is to point out three basic methods in this realm, fear, raja and love and every one of these methods has position of particular value in personal and moral education of man. Raja, as a primary principle, fear as the majority principle and love as the important principle is considered during education. Each of these methods is depending on various conditions of its own approaches that are used. Some of the approaches of Raja are encouraging, direct to the good, and Amnesty. Punishment, Proscribe of bad, Deprivation and Destroy are approaches of fear and imitation, worship, the embodiment of grace and self-knowledge are approaches of love.
    Keywords: methods of education, personal, moral education, Allameh Tabatabaei
  • Mahdi Sadeghiyan, Zaman Ezhdari Page 79
    The purpose of this research is evaluating the of microsatellite markers of Masoumin life in primary school textbooks that is done by using content analysis method. For gathering the data in this study categorization system is used. The system developed by researchers and its formal validity was confirmed by the relevant experts and content validity has been calculated using coefficient alpha Cronbach 91%. The results indicate that little attention were paid to the characteristics and Masoumin life in primary school books and many small factors of Masoumin life in primary school books has been ignored and in its place, it is provoking. It is hoped that this research paved the way for programmers to pay more attention to the concepts associated with Masoumin life when developing textbooks.
    Keywords: content analysis, infallible, books, primary school
  • Yusuf Nassiri, Sayyed Ebrahim Jaafari Page 101
    Sexual instincts are important among other incentives and cause fundamental changes in the personal and social life. Based on the results of some researches, parents lack of knowledge and familiarity with proper sexual education and the existence of modesty between them and their children for responding to sexual issues has caused deviations and problems. However, Islam has responded all of the requirements of human. In this paper, based on human characteristics and after addressing the need for sex education and its aims in religious education, with analysis method, the foundations of sexual education in Islamic texts and Islamic thinker's books has been studied. After these investigations, items such as continuity of generations, realistic, normality of sexual needs, human agency, environment agency, values and principles of empowerment and attempts were discussed.
    Keywords: foundations, sex education, Islamic education
  • Nahid Nadederi, Saeed Rajaeepour Page 119
    Spirituality in organizations is a new principle that can bring a deep and powerful force for individuals. This powerful force will be achieved when work life links with the spiritual life of staff. Spirituality as a energetic, motivate, inspiration and spirit making force. and is part of life. Spirituality related to the transcendental and the divine goal, goals are beyond his own individuality and spirituality at work on receptors in health, happiness, wisdom and success is satisfying work. There are two important elements of values and relationships, spirituality paradigm in organizational forms. Values are categories such as respect, development, equality, humility, service and personal growth. Communication issues, seeking spirituality in the people and away from isolation and withdrawal gives realization. This article explains the emphasis on spirituality paradigm, in order to provide conceptual model to assess the organization and management of the spirituality of the organization. In this model the three dimensions of physical, psychological and medical tests of functional (physiological health assessment), performance (Occupational Health Evaluation) and psychological (psychological evaluation later) is used and according to the results obtained in each test, recommendations in three areas of medical, functional and psychological interest of the religious approach is presented.
    Keywords: spirituality, management, spiritual work