فهرست مطالب

Information Technology Management - Volume:2 Issue: 2, 2010

Journal of Information Technology Management
Volume:2 Issue: 2, 2010

  • تاریخ انتشار: 1389/10/07
  • تعداد عناوین: 9
|
  • شعبان الهی، لیلا نامداریان صفحه 3
    در میان انواع مختلف شکل های ارزیابی(موفقیت/اثربخشی)سیستم های اطلاعاتی، رضایت کاربر نهایی یکی از پرکاربردترین معیارهاست. در این پژوهش شناسایی فاکتور های تاثیرگذار بر رضایت کاربر نهایی سیستم های اطلاعاتی بر مبنای نظریه ی عدالت مد نظراست. بدین منظور 8 فاکتورتاثیرگذار بر رضایت کاربران نهایی از جمله عدالت مراوده ای، عدالت توزیعی، تحقق منصفانه ی روابط، تحقق منصفانه ی خودشکوفایی، انتظارات از عملکرد کاری، عدالت رویه ای، تحقق منصفانه ی عملکرد کاری و عملکرد کاری در قالب یک مدل یکپارچه شناسایی شد، سپس در یک مورد واقعی مورد آزمون قرارگرفت. جامعه ی آماری شامل کاربران سیستم های اطلاعاتی110کلانتری های شهر کرمان و نمونه، شامل97 نفر از آن هاست. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه بوده و از معادله ی رگرسیون برای برآورد و تحلیل این رابطه استفاده می شود. نتایج این پژوهش بازگوکننده ی آن است که رابطه ی عدالت مراوده ای، عدالت توزیعی، تحقق منصفانه ی روابط، تحقق منصفانه ی خود شکوفایی، انتظارات از عملکردکاری بارضایت کار بر نهایی معنادار و رابطه ی عدالت رویه ای، تحقق منصفانه ی عملکرد کاری و عملکرد کاری با رضایت کاربر نهایی غیر معنادار است.
    کلیدواژگان: کاربران نهایی سیستم های اطلاعاتی، رضایت، برابری، تحقق منصفانه ی نیازها، انتظارات
  • معصومه پهلوانی، رضا پیرایش، وحیده علیپور، محمد با شکوه صفحه 19
    هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی نقش عوامل اساسی موجود در فرهنگ سازمان است که نقش مهمی را در موفقیت فرآیند به اشتراک گذاری دانش ایفا می کنند. سؤال اصلی در این پژوهش این است: چه عواملی در به اشتراک گذاری دانش در مراکز تحقیق و توسعه در صنعت پتروشیمی تاثیرگذارند؟ برای گردآوری اطلاعات مورد نیاز این پژوهش از روش میدانی و ابزار پرسشنامه استفاده شده است. در این پژوهش، 190 پرسشنامه به‎طور تصادفی بین پژوهشگران واحد تحقیق و توسعه پتروشیمی توزیع شد که از این تعداد132 نفر برگرداندند. جهت بررسی میزان و نوع ارتباط بین متغیرهای مستقل و متغیر وابسته از آزمون همبستگی اسپیرمن و برای تعیین درجه اهمیت عوامل تاثیرگذار بر یادگیری در همکاری مشترک از آزمون رتبه‎بندی فریدمن استفاده شده است. بر پایه این تحلیل ها، هرپنج فرضیه مورد قبول واقع شده اند. اعتماد متقابل میان افراد، ارتباطات کارکنان، سیستم-های اطلاعاتی، سیستم پاداش و ساختار سازمانی، مهم ترین فاکتورهای شناخته شده در این زمینه هستند. این عوامل نقش مهمی را در از میان برداشتن موانع موجود بر سر راه به اشتراک گذاری دانش ایفا می-کنند.
    کلیدواژگان: به اشتراک گذاری دانش، فرهنگ سازمانی، ارتباطات، ساختار سازمانی، اعتماد
  • سید رضا سید جوادین، سعید شهباز مرادی، طهمورث حسنقلی پور، علی داوری صفحه 37
    از نظر تئوریک، فناوری اطلاعات و ارتباطلات(فاوا) به عنوان بخشی از معماری سازمانی مفهوم جدیدی است که در چارچوب تحولات حاصل در طرق هدایت نظام مدیریت سازمان ها مطرح شده است که با نگاهی وی‍ژه به این مقوله در حوزه منابع انسانی و طرح رویکردهای جدید مانند معماری منابع انسانی قابل بررسی است. با توجه به این که عوامل مؤثر بر ارایه چارچوب معماری منابع انسانی(اعم از بازدارنده و پیش برنده) در محیط ها و بسترهای گوناگون متفاوت بوده یا حداقل درجه اثرگذاری و اهمیت آن ها متغیر است، در این پژوهش تلاش بر ارایه چارچوبی برای سنجش فناوری اطلاعات و ارتباطلات در قالب مدل های آمادگی الکترونیک در معماری منابع انسانی با رویکرد استراتژیک در صنعت نفت کشور مورد توجه قرار گرفت. پس از بررسی ادبیات نظری مربوط به این موضوع، مهم‎ترین عوامل مؤثر بر حوزه فاوا در قالب 7 بعد شناسایی شد. سپس در چارچوب یک پژوهش پیمایشی، در شرکت ملی نفت ایران 182 پرسشنامه جمع آوری شد. نتایج نشان می دهد که کارشناسان و خبرگان صنعت نفت وضعیت موجود را پیش برنده و مناسب ارزیابی نکرده اند. در پایان پیشنهادهایی برای بهبود وضع موجود ارایه شده است.
    کلیدواژگان: آمادگی الکترونیک، معماری منابع انسانی، معماری سازمانی
  • ارایه رویکردی کیفی برای مدل سازی توان رقابتی بنگاه در کسب وکارهای مبتنی بر فناوری پیشرفته مورد مطالعه: صنعت نرم افزار
    محمود صارمی، علی حیدری صفحه 55
    بررسی روند تحولات تجارت جهانی محصولات مبتنی بر فناوری های اطلاعاتی و ارتباطی طی? دهه اخیر، نشان می دهد، کشورهای درحال توسعه به طور جدی به‎دنبال کسب موقعیت رقابتی مناسب در عرصه صنعت نرم افزار هستند. نظر به اهمیت مسئله رقابت برای مدیران ارشد بنگاه های ایرانی فعال در صنعت نرم افزار و ضرورت داشتن درک صحیح برای کسب موفقیت در عرصه رقابت، طی فعالیتی پژوهشی تلاش شده است بر مبنای رویکرد کیفی، یک مدل مفهومی برای تبیین توان رقابتی بنگاه های فعال در صنعت نرم افزار توسعه داده شود. در این مقاله، که بخشی از نتایج پژوهش مذکور را ارایه می نماید، پس از بیان موضوع پژوهش در بخش مقدمه، ابتدا مفهوم رقابت و مزیت رقابتی از نظر تئوری های نوین بنگاه و مزیت رقابتی تبیین شده است. سپس روش پژوهش مورد استفاده برای مدل سازی توان رقابتی تشریح شده است. در ادامه مقاله فرایند اجرایی به‎کار گرفته شده برای مدل سازی توان رقابتی در سطح بنگاه به طور مختصر مورد بحث قرار گرفته است. نتایج فرایند مدل سازی طی سه بخش اصلی شامل توافق در خصوص فهرست مفاهیم مرتبط با توان رقابتی بنگاه، استخراج و تحلیل نقشه علی خبرگان، و استخراج و مدل سازی نقشه ادغامی صنعت نرم افزار در بخش پایانی مقاله ارایه شده است. خروجی نهایی این پژوهش مدل مفهومی توان رقابتی بنگاه در صنعت نرم افزار است.
    کلیدواژگان: نگاشت علی، توان رقابتی، مدل سازی کیفی، صنعت نرم افزار، فناوری های پیشرفته
  • حسن عابدی جعفری، مونا جام پر از می، هانیه سادات بی ریایی صفحه 73
    در دنیای تجاری امروز، سازمان های مجازی با بهره گیری از کارکنان دانش محور و انعطاف-پذیری بالا، با اثربخشی و کارایی چشم گیری به نیازهای بازار پر تلاطم پاسخ داده و مزیت رقابتی قابل ملاحظه ای را ایجاد می کنند. به منظور برخورداری از مزایای چنین سازمان هایی باید مسایل مدیریتی مرتبط با آن ها به خوبی شناسایی و ساماندهی شود.کاهش ارتباطات رودررو، پراکندگی جغرافیایی، تغییرات سریع محیط کار و همکاران و... مدیریت منابع انسانی سازمان-های مجازی را مبدل به مبحثی پیچیده و چالش برانگیز کرده است. تعهد شغلی پایین و نرخ بالای ترک شغل از جمله مشکلات حوزه ی منابع انسانی در سازمان های مجازی است. هدف این مقاله بررسی رابطه ی بین درجه مجازی بودن سازمان و تعهد کارکنانش است. روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی و ابزار گردآوری پرسشنامه است. در این راستا برای مفهوم سازی تعهد از مدل آلن و میر و نیز برای سنجش درجه مجازی بودن از مدل بایر و کوزگی استفاده کردیم. نتایج این پژوهش بیانگر آن است که بین درجه مجازیت سازمان و تعهد سازمانی رابطه ی منفی و معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: تعهد تکلیفی، سازمان مجازی، تعهد سازمانی، تعهد مستمر، تعهد عاطفی، درجه مجازیت سازمان
  • احمد علی بابایی، محمد اقدسی، بهروز زارعی صفحه 91
    بازمهندسی فرآیندهای کسب وکار از جمله مفاهیمی است که با در نظر گرفتن دیدگاه فرآیندی به سازمان ها موفقیت های بزرگی را نوید می دهد. از آن جایی که این مفهوم ترکیبی از چندین دیسیپلین است، موفقیت در آن نیازمند در نظر گرفتن فاکتورهای متفاوتی است. بنابراین مطالعه های متنوعی در خصوص شناسایی فاکتورهای موفقیت و شکست پروژه های بازمهندسی انجام شده است. شرایط خاصی که درسازمان های ایرانی حاکم است، این نیاز را فراهم می سازد تا ضمن به کارگیری چارچوبی همه جانبه، چگونگی تاثیر این فاکتورها در سازمان های ایرانی مورد توجه قرار گیرد. در این مقاله وضعیت فاکتورهای موفقیت در اجرای پروژه های بازمهندسی در ایران به واسطه ی مطالعه ی موردی چندین سازمان مختلف که درگیر این چنین پروژه هایی بوده اند بررسی شده است و نتایج با استفاده از روش تحلیل محتوا تجزیه و تحلیل شده است. درنهایت نکات قابل توجه که در شرایط خاص سازمان های ایرانی به وقوع می پیوندد، مورد بحث قرار می گیرد. یافته های این پژوهش علاوه براین که می تواند در متناسب سازی چارچوب همه جانبه مؤثر واقع شود، می تواند در برنامه ریزی پروژه های بهبود و همچنین کنترل پیشرفت پیاده سازی کمک شایانی نماید.
    کلیدواژگان: موفقیت، بازمهندسی فرآیندهای کسب و کار، پیاده سازی پروژه، چارچوب همه جانبه، عوامل موفقیت و شکست
  • مریم محامد پور، زهره مطمئن فعال، مهدی فسنقری صفحه 111
    در سال های اخیر، پیشرفت در فناوری های اطلاعات و ارتباطات و به‎خصوص تغییرات سریع در فناوری های همراه، در معرفی کاربردهای این فناوری ها و خدمات آن ها دخیل بوده است. از طرفی امکان ارایه و دریافت خدمات از طریق دستگاه های همراه، کاربردهای متداول آن را با تغییر مواجه خواهد کرد. بنابراین تعیین میزان پذیرش این امر از سوی کاربران از اهمیت بالایی برخوردار بوده و باید عوامل مؤثر بر پذیرش خدمات همراه از سوی کاربران شناسایی و اهمیت هریک از این عوامل مشخص شود. این مقاله در نظر دارد تا به بررسی عوامل مؤثر بر پذیرش خدمات همراه از سوی کاربران بپردازد. به این منظور، پس از بررسی مدل های مرتبط با پذیرش فناوری، عوامل مؤثر در زمینه پذیرش خدمات همراه شناسایی شده و با استفاده از تحلیل مسیر، این عوامل مورد تحلیل قرار می-گیرند.
    کلیدواژگان: پذیرش خدمات، عوامل، خدمات همراه، روش تحلیل مسیر
  • طاهره منزوی، بهروز زارعی صفحه 129
    مدل پذیرش تکنولوژی(TAM) یا مدل دیویس برای توصیف رفتار افراد در ارتباط با سیستم های اطلاعاتی به کار برده می شود. پژوهش حاضر سعی نموده تا با الهام از مدل پذیرش تکنولوژی و مدل فرآیند انطباق، مدلی پیشنهادی مطرح نماید. بر این اساس، مدل پژوهش در شرکت مهندسی و ساخت تاسیسات دریایی ایران مورد آزمون قرار گرفته است. به این منظور، داده های مورد نیاز از350 نفر از کاربران سیستم اطلاعات مدیریت پروژه(ساپ) به کار گرفته شده در شرکت مذکور جمع آوری سپس برای تحلیل داده ها از روش معادلات ساختاری استفاده شده است. نتایج به دست آمده از تحلیل داده ها توسط نرم افزار لیزرل بیانگر تاثیر عمیق عوامل شخصیتی بر شکل گیری باور افراد در پذیرش یک سیستم اطلاعاتی جدید و نقش مهم خصوصیت «مفید بودن» سیستم در شکل گیری باور بود. همچنین، مشخص شد که کاربران به هنگام ارزیابی یک سیستم جدید بیشتر جنبه ها و پیامدهای منفی آن را درک کرده و احساس تهدید می کنند. درنتیجه استراتژی هایی انتخاب می شود که با وجود این که تاثیر کمی بر افزایش کارایی و اثربخشی عملکرد کاربران دارد، به کاهش آثار منفی ناشی از ورود سیستم جدید و بهبود ارزیابی مجدد کاربران از سیستم منجر خواهد شد.
    کلیدواژگان: سیستم اطلاعاتی، عوامل مؤثر بر انطباق، فرآیند انطباق
  • منصور مؤمنی، محمود دهقان نیری، محمدرضا اخوان انوری، کامیار رئیسی فر صفحه 149
    با توجه به تحولات کسب و کار، امروزه تیم ها سنگ بنای تشکیل دهنده ی سازمان های موفق هستند و از این میان تیم های مجازی با توجه به گستردگی و نوآوری های تکنولوژیک در زمینه ارتباطات و اطلاعات، از اهمیت بیشتری برخوردارند. بنابراین تعیین عوامل مؤثر بر عملکرد این تیم ها اهمیت دارد. در ادبیات مدیریت یکی از عوامل مؤثر بر عملکرد، رفتار شهروندی سازمانی است. در این پژوهش به بررسی تاثیر رفتار شهروندی سازمانی بر کارایی و اثربخشی تیم های مجازی پرداخته شده و در نهایت تاثیرگذاری هریک از ابعاد رفتار شهروندی سازمانی بر عملکرد تیم های مجازی، مورد بررسی قرار گرفته است. جهت این امر از تحلیل معادلات ساختاری، رگرسیون چندگانه و تحلیل مسیر استفاده شده است. براساس نتایج به‎دست آمده، رفتار شهروندی سازمانی بر کارایی و اثربخشی تیم های مجازی مؤثر است و از میان ابعاد رفتار شهروندی سازمانی تنها بعد رادمردی و گذشت در سطح معناداری 5% فاقد تاثیر بوده ولی سایر ابعاد چون نوع دوستی، وجدان، احترام و تکریم و اخلاق و فضیلت مدنی تاثیر مستقیم دارند.
    کلیدواژگان: رفتار شهروندی سازمانی، اثربخشی، کارایی، عملکرد، تیم مجازی
|
  • Page 3
    End user satisfaction (EUS) is one of the most widely used measures in assessing (efficiency/ effectiveness) of an information system. The goal of this research is to identify influential factors on (EUS), based on justice theory. So we identified 8 influential factors on (EUS) such as interactional justice, distributive justice, information system (IS) performance expectation, equitable relatedness fulfillment, equitable self-development fulfillment, procedural justice, equitable work performance fulfillment and IS performance. Then the model was tested in a real case. The results of study showed that interactional justice, distributive justice, information system (IS) performance expectation, equitable relatedness fulfillment, equitable self-development fulfillment had significant relation with IS end user satisfaction but procedural justice, equitable work performance fulfillment and IS performance had no significant relation with IS end user satisfaction.
  • Page 19
    This research aims at investigating the role of certain factors in organizational culture in the success of knowledge sharing. The research question asks which cultural factors affect knowledge sharing in R&D center of petrochemical industry. Research method used in research is survey. Of the 190 survey packages sent out, 132 of the questionnaires returned. To analyze data we use Spearman correlation and to prioritize the factors we use Fridman test. The results indicate that trust, communication between staff, information systems, rewards and organization structure play an important role in knowledge sharing.
  • Page 37
    Theoretically speaking, ICT is a new concept in Enterprise Architecture which can be studied in HRM and HR architecture issues. Due to contextual variables carrying diverse variation and importance levels, designing an e-readiness framework of HR Architecture is a complex issue. Therefore, this idea is considered in Iranian Oil and Gas industry to be piloted. Framework of ICT conceptual model derived from exploratory interviews and literature reviews in seven dimensions which were surveyed in NIOC via 182 questionnaires whose result showed that the status quo is not satisfactory and some suggestions to attain the desired state were given.
  • Proposing a Qualitative Approach for Corporate Competitive Capability Modeling in High-Tech Business (Case study: Software Industry)
    Page 55
    The evolution of global business trend for ICT-based products in recent decades shows the intensive activity of pioneer developing countries to gain a powerful competitive position in global software industry. In this research, with regard to importance of competition issue for top managers of Iranian software companies, a conceptual model has been developed for Corporate Competitive Capability concept. First, after describing the research problem, we present a comparative review of recent theories of firm and competition that has been applied by different researchers in the High-Tech and Knowledge Intensive Organization filed. Afterwards, with a detailed review of literature and previous research papers, an initial research framework and applied research method has been proposed. The main and final section of paper assigned to describing the result of research in different steps of qualitative modeling process. The agreed concepts are related to corporate competitive capability, the elicited and analyzed experts Cause Map, the elicited collective causal maps, and the final proposed model for software industry are the modeling results for this paper.
  • Page 73
    In the business environment, virtual organizations can meet market needs efficiently and effectively via knowledge worker and high flexibility and also generate significant competitive advantage. Due to obtaining the advantage of these organizations, managerial issues related to them must be recognized and organized. Decrease of face to face relationship, geographically distributed, dynamic job environment introduce human resource management as a challenging and complicated matter. Low organizational commitment and high rate of job turn around are instances of problems of human resource domain in virtual organizations. The purpose of this research is to investigate whether there is a significant relation between degree of virtualization and organizational commitment by adopting Allen & Meyer‘s model for conceptualization of commitment and Bauer& Koszgi’s model for measuring virtualization which has not been applied in this matter yet. Finally, this paper will explore the notion that there is a significant and negative relation between degree of virtualization and organizational commitment.
  • Page 91
    Business Process Reengineering (BPR) is one of the concepts, which consider process orientated view and promises significance successes. Since this concept is multidisciplinary, success in this endeavour requires considering different factors. However, a number of studies have been conducted to identify these factors; specific conditions of Iranian organization raise the need of studying the success factors in Iranian organizations with considering holistic view and their indications. In this paper, case study method has been used for studying different projects in Iran and then data has been analyzed by Content Analysis in order to extract the success factors in Iranian organizations and their phenomenon. Finding of this research can be considered for customization of the holistic framework and also can be useful for stakeholders involved in BPR initiatives, in adequately planning the initiative and checking the progress during the implementation.
  • Page 111
    In recent years, the advancement of information and communication technologies and particularly rapid changes of mobile technologies lead to new applications and services. Furthermore, the possibility of mobile service delivery will change its current applications. Therefore, it is important to identify the user’s acceptance of mobile services; thus, it is necessary to determine the effective acceptance factors and their importance. This paper identified the mobile services acceptance factors. Technology acceptance models were reviewed, and then the related factors were derived. The factors were analyzed with path analysis method for validity assessment
  • Page 129
    Technology acceptance model is a widely accepted model for explaining user behavior in technology adaptation. The coping model of user adaptation defines user adaptation as the cognitive and behavioral efforts performed by users to cope with significant IT events that occur in their work environment. This paper based on the combination of the mentioned models proposes a model for explicating factors influencing the process of IT user adaptation. A study of the research model in the Iranian Offshore Engineering and Construction Company (IOEC) provides preliminary support for our model. The data gathered from 350 users of project management information system (SAP) analyzed by structural equation model. The findings indicate significant impact of individual factors and also important role of usefulness in user believes forming. Our model offers predictive power while evaluating a new system most users perceived threats of the technology and consider its negative aspects. In the result, they choose strategies that unlikely has few impact on improving user effectiveness and efficiency, lead to reduce negative impacts of IT event and will enhance user assessment.
  • Page 149
    According to the changing business, nowadays teams are cornerstones of successful organizations, In addition, with the developments and technological innovations in communication and information, virtual teams are playing more critical role in today's business. On this basis, determining factors which affect virtual team's performance are important to both scholars and practitioners. By reviewing management literature, OCB as a critical factor influencing performance will be found. According to that this paper investigated the effect of OCB on efficiency and effectiveness of virtual teams which are considered as indicators of virtual team's performance, and ultimately effect of each dimension of OCB on performance is addressed. Base on the paper results, OCB affects efficiency and effectiveness and consequently the performance of virtual teams, and it is proved that, however sportsmanship has no effect on team performance, but other dimensions of OCB such as altruism, conscientiousness, courtesy and civic virtue have direct positive effect on virtual team performance