فهرست مطالب

مدرس علوم انسانی - سال چهاردهم شماره 2 (پیاپی 67، تابستان 1389)

فصلنامه مدرس علوم انسانی
سال چهاردهم شماره 2 (پیاپی 67، تابستان 1389)

  • پژوهش های حقوق تطبیقی
  • تاریخ انتشار: 1389/06/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهرزاد ابدالی صفحات 1-28
    ماهیت حقوق از مهم ترین مباحث فلسفه حقوق است. در نظریه های حقوقی معاصر می توان درباره ماهیت حقوق به دو رویکرد اصلی اشاره کرد. این دو رویکرد ماهیت حقوق را در قالب دو قضیه مطرح می کنند: نخست ضرورت تعیین شرایط کلی است که یک هنجار مشخص در حوزه آن «اعتبار حقوقی» می یابد. مثلا آیا فقط باید به مرجع وضع یک قانون پرداخت یا علاوه بر آن، تحلیل ماهیت هنجار نیز مورد توجه است؟ این پرسش در واقع کلی ترین پرسش راجع به شرایط اعتبار حقوقی است. دوم این که در بررسی جنبه هنجارمندی حقوق هم باید به نقش تبیینی مؤلفه های حقوق توجه داشت و هم به وظیفه توجیهی- هنجاری آن ها. نقش تبیینی کوششی است برای توضیح این که چگونه هنجارهای حقوقی می توانند در نقش دلایل یک عمل حقوقی جلوه گر شوند و نیز توضیح دهند که پای کدام یک از دلایل را برای ایفای این نقش باید به میان کشید. نقش توجیهی- هنجاری نیز ناظر به دلایلی است که مردم بر اساس آن باید جنبه های هنجاری حقوق را به رسمیت بشناسند. به بیان دیگر، این نقش کوششی است برای تبیین مشروعیت اخلاقی حقوق.
    کلیدواژگان: فلسفه حقوق، ماهیت حقوقی، حقوق طبیعی، اثبات گرایی حقوقی
  • علی اکبر ایزدی فرد، علی پیردهی حاجیکلا، حسین کاویار صفحات 29-56
    در طول تاریخ بشر هر گاه کشف، اختراع یا نظریه ای انقلابی و غیرعادی پدید آمده، ابتدا برآشفتگی منظومه معرفتی و ارزشی زمانه خویش را در پی داشته است. مساله شبیه سازی انسان نیز شاید قابل قیاس با چنین وضعیت هایی باشد که دیر یا زود در زمینه معرفتی و ارزشی زمانه، جای مناسب خود را (البته همراه با تاثیر و تاثر متقابل) خواهد یافت. چشم انداز ساخت انسان از طریق فناوری شبیه سازی، نگرانی ها و دغدغه های گسترده ای را در میان اندیشمندان دین، اخلاق و حقوق ایجاد کرده است. شبیه سازی عبارت است از تولید مثل و ایجاد موجودی مشابه نسخه اصلی به طریقه ای غیر جنسی. آنچه در این مقاله بدان توجه شده، بحث «نسب» در شبیه سازی انسانی است. دو دیدگاه تاکنون پیرامون نسب در شبیه سازی از سوی فقهای معاصر ابراز شده است. دیدگاه نخست بیان می دارد که به دلیل عدم لقاح طبیعی یا ترکیب اسپرم و تخمک یا همان سلول جنسی زن و مرد، نسب در شبیه سازی انسانی موضوعیت ندارد و منتفی است و بدین طریق قائل به فقدان نسب است. طرفداران دیدگاه دیگر به دلیل فهم عرف و صدق عرفی عنوان تولد، به وجود نسب در شبیه سازی باور دارند و در نتیجه معتقدند اگر صاحب سلول مذکر باشد پدر کودک کلون شده به حساب می آید و اگر صاحب سلول مؤنث باشد مادر به حساب خواهد آمد. نظر مختار این است که اولا نسب در شبیه سازی وجود دارد؛ ثانیا پدر و مادر صاحب سلول به عنوان پدر و مادر فرزند کلون شده و به بیان دیگر، صاحب سلول و فرزند حاصل از صاحب سلول، دوقلوی هم محسوب می شوند.
    کلیدواژگان: شبیه سازی، انسان، نسب، ثابت بودن نسب، دوقلو
  • عباس تدین صفحات 57-78
    تاریخ حقوق کیفری نشان می دهد که نظام ادله کیفری تحولات بسیار به خود دیده است. در حقوق قدیم و نظام رسیدگی اتهامی قدیم اروپا، کاربرد ادله ماوراء الطبیعه برای اثبات جرم، امری طبیعی بود و این گونه ادله اعتبار و ارزش قضایی داشت و توسل به آن ها برای اثبات جرم پذیرفته شده بود. در امپراتوری رم و اروپای قرون وسطی به تدریج نظام ادله قانونی رواج یافت و در زمان انقلاب کبیر فرانسه، روش اقناع وجدان دادرس جایگزین نظام ادله قانونی گردید که امروزه نیز در قانون آیین دادرسی کیفری این کشور نمود دارد. قانونگذار ایران نیز نظام ادله معنوی را از طریق قانون اصول محاکمات جزایی مصوب 1290 هجری شمسی از قانون آیین دادرسی کیفری 1808 میلادی فرانسه اقتباس کرد و با ترکیب آن با نظام ادله قانونی، یک سیستم تلفیقی را از دو نظام که بر مبنای علم قاضی استوار گردیده بنا کرد.
    کلیدواژگان: اقناع وجدانی دادرس، ادله معنوی، ادله قانونی، علم قاضی، دادرسی کیفری
  • منصور جباری صفحات 79-108
    کنوانسیون ورشو 1929 و مونترال 1999 درخصوص حمل و نقل هوایی در کلیه پروازهای بین المللی و پروازهای داخلی اکثر کشورهای جهان اجرا می گردند. مطابق ماده 17 کنوانسیون ورشو، که کنوانسیون مونترال هم تغییر مهمی در آن به وجود نیاورده، «متصدی حمل مسؤول خسارات وارد در صورت فوت یا جرح یا هرگونه صدمه بدنی مسافر خواهد بود، مشروط بر این که حادثه موجب فوت یا صدمه بدنی در داخل هواپیما یا حین عملیات سوار یا پیاده شدن رخ داده باشد». منظور از «حادثه»، «داخل هواپیما» و «حین عملیات سوار یا پیاده شدن» در این ماده چیست؟ این مقاله با توجه به کنوانسیون های ورشو و مونترال و رویه قضایی دادگاه های مختلف، این عبارات را مورد تجزیه و تحلیل قرار می دهد.
    کلیدواژگان: کنوانسیون ورشو 1929، کنوانسیون مونترال 1999، حمل و نقل هوایی، حمل و نقل بین المللی، حادثه، حین عملیات سوار یا پیاده شدن
  • سعید حبیبا، ملیحه زارع صفحات 109-130
    حمایت از طرح ساخت مدارهای یکپارچه، به عنوان یکی از جدیدترین آثار فکری، به نظام خاص حمایتی سپرده شده است. شرایط مقرر برای تحصیل حقوق مالکیت فکری در این نظام، به خوبی انعطاف پذیری و قدرت بالای انطباق این رشته از حقوق، با رشد سریع فناوری را به تصویر می کشد. در این مقاله، سعی بر آن است تا به این پرسش اساسی پاسخ داده شود که اگر پدیدآورنده طرح ساخت مدارهای یکپارچه بخواهد از حمایت قانونی پیش بینی شده در نظام خاص حمایتی برخوردار شود، اثرش باید دارای چه ویژگی هایی باشد و وی باید چه نوع تشریفات قانونی را برای کسب این حمایت، رعایت کند.
    کلیدواژگان: حقوق مالکیت فکری، مدارهای یکپارچه، طرح ساخت، نظام خاص حمایتی، شرایط حمایت
  • محمد جعفر حبیب زاده، مهدی مومنی صفحات 131-156
    تبانی علیه امنیت از جمله جرائم مانع محسوب می شود و به منظور جلوگیری از ارتکاب جرائم شدیدتر علیه امنیت ملی کشور، جرم انگاری شده است. در این مقاله میزان مطابقت مقررات راجع به این بزه را با موازین شرعی و اصول حقوق کیفری بررسی می کنیم.
    از بررسی منابع فقهی از جمله آیات قرآن راجع به مسجد ضرار و قاعده حرمت اعانت بر اثم چنین استنباط می شود که اصل جرم انگاری تبانی قابل قبول است، اما نمی توان آن را مشمول عنوان محاربه دانست.
    سیاست جنایی ایران در باب بزه تبانی علیه امنیت از جهات عدیده مخدوش و متشتت است. از جمله این که میزان مجازات تعیین شده برای تبانی علیه امنیت از مجازات ارتکاب بسیاری از بزه های علیه امنیت کشور بیش تر است. این امر به تبانی کنندگان جرات می دهد برای استفاده از مجازات خفیف تر به ارتکاب اصل جرم مبادرت ورزند. عدم ذکر نمود عینی یا فعل مادی در قانون برای تحقق بزه تبانی علیه امنیت زمینه ساز برداشت های افراطی و تفریطی از مفهوم و مصداق این بزه است. بازنگری قانونگذار ایران در مقررات ماده 610 ق.م.ا. به منظور انطباق با موازین شرعی و اصول حقوق کیفری اجتناب ناپذیر است.
    کلیدواژگان: تبانی، توافق، نمود عینی، امنیت کشور
  • سید حسن شبیری (زنجانی) صفحات 157-194
    بعد از ظهور رایانه در نیمه دوم قرن بیستم و تولید گسترده انواع آثار شگفت انگیز ادبی، علمی و هنری توسط آن، بدون دخالت مستقیم انسان ها، نحوه حمایت حقوقی از این آثار و احکام حقوقی آن در قالب نظام موجود مالکیت ادبی و هنری با چالش های فراوان مواجه شده است. موضوعاتی همچون تعیین حکم پدیدآورندگی، مدت حمایت، و حقوق معنوی یا اخلاقی در این قبیل آثار همگی مسائلی است که باید تکلیف آن در قوانین مالکیت ادبی وهنری به صراحت مشخص گردد. گرچه در برخی از قوانین مانند قوانین انگلستان تکلیف این موارد به صراحت در قانون مشخص شده، اما این مساله هنوز در قوانین بسیاری از کشورها همچون آمریکا، فرانسه و آلمان به وضوح مورد توجه قرار نگرفته است. قوانین مالکیت ادبی و هنری ایران نیز که بیش تر تحت تاثیر نظام حقوقی فرانسه است نیز به صراحت به این موضوع نپرداخته است. اما با توجه به رشد شتابان تولید این قبیل آثار و ارزش و جایگاه اقتصادی آن ها در بازار به نظر می رسد لازم است قانونگذار ما در این باره واکنش مناسبی از خود نشان دهد و در اصلاح قوانین، این موضوع را در ردیف بانک های اطلاعاتی غیر اصیل به موجب نظام ویژه (sui generis) مورد حمایت خود قرار دهد.
    کلیدواژگان: اثر تولید شده توسط رایانه، حقوق رایانه، هوش مصنوعی، کپی رایت، حقوق معنوی، اثر ادبی و هنری، حقوق ویژه، مدت حمایت
  • محمد عیسایی تفرشی، مرتضی نصیری، مرتضی شهبازی نیا، فریده شکری صفحات 195-221
    در بسیاری از نظام های حقوقی جهان، برای تضمین وام و تسهیلات اعطایی، دو نوع از وثیقه به رسمیت شناخته شده است: وثیقه ثابت و وثیقه شناور. قسم نخست بیش تر نسبت به اموال و دارایی های مادی بدهکار تحقق می یابد و این در حالی است که گونه دوم وثیقه، قابلیت تحقق نسبت به تمام اموال و دارایی های بدهکار را دارد.
    وثیقه شناور که به منظور ایجاد حق عینی نسبت به دارایی آینده بدهکار و نیز ایجاد اطمینان نسبت به باقی بودن رهن بر اموال قابل انتقال، مقرر گردیده، در ماده 9 قانون متحدالشکل تجاری آمریکا به رسمیت شناخته شده است. دقت، انسجام و جامعیت ماده مزبور، الهام بخش بسیاری از نظام های حقوقی جهان در تدوین مقررات مربوط به عقد رهن بوده است. در نظام حقوقی ایران نیز با وجود الزامات موضوع قانون مدنی درخصوص عقد رهن، در تاریخ 25/4/1386، به موجب قانون «تسهیل اعطای تسهیلات بانکی و کاهش هزینه های طرح و تسریع در اجرای طرح های تولیدی و افزایش منابع مالی و کارایی بانک ها»، اخذ وثیقه از محل ارزش دارایی و عواید آتی طرح تجویز شده است. در این پژوهش، مقرره اخیر با نهاد وثیقه شناور در نظام حقوقی آمریکا مورد بررسی و تطبیق قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: وثیقه شناور، رهن، دارایی آینده، قانون مدنی، قانون متحدالشکل تجاری
|
  • Mehrzad Abdali Pages 1-28
    The nature of law is one of the most important questions of philosophy of law. In the contemporary legal theories, two approaches can be identified about the nature of law: 1) We need to understand the general conditions which would render any putative norm that is legally valid. Is it, for example, just a matter of the source of the norms, such as its enactment by a particular political institution, or is it also a matter of the norm`s content? This is the general question about the conditions of legal validity. 2) There is the interest in the normative aspect of law. This interest is twofold: a complete philosophical account of the normativity of law that comprises both its explanatory role and normative – justificatory task. The explanatory task consists of an attempt to explain how normatively of law can give rise to the reason for action and what kinds of reason are involved. The task of justification concerns the elucidation of the reason people ought to have for acknowledging the law`s normative aspect. In other words, it is the attempt to explain the moral legitimacy of law.
  • Ali Akbar Izadifard, Ali Pirdehi Hajikala, Hossein Kaviar Pages 29-56
    In human history, if a detection or revolutionary idea has emerged, once cause anger Palladian system of its age. The question of human cloning is analogical with such statues. Perspective of making human by cloning technology has caused widespread solicitude among religious, ethic and law thinkers. Cloning is the birth of chrysalis homogeneous with original by non- sexual way. The main subject of this paper is the argument of parentage in human cloning. Yet two view points have been proposed about parentage in human cloning by current jurists. The first view point states that there is no parentage in human cloning because of non-normal zygosis. The second view point confirms the existence of parentage in human cloning, because of traditional understanding. They believe that if cell padrone was male, it is the father of the cloned child and if cell padrone was female, it is the mother. Our point in this paper is the firstly there is parentage in human cloning and secondly the father and mother of cell padrone are the father and mother of the cloned child. In other word, cell padrone and child are twins.
  • Abbas Tadayyon Pages 57-78
    Criminal law history shows that penal evidence system has gone under drastic and frequent changes. In the ancient law and the ancient European accusative procedure system, use of ordeal evidence was normal for crime proving and this evidence had judicial validity and value and resort to it had been accepted for crime proving. Rome Empire and Middle Century European law/authorities progressively attended to legal evidence and in the French revolution, the way of the judge conscientious convincing become alternative of legal evidence system that nowadays it emerges in criminal procedure code of this country too. Iranian legislator accepted the moral proof system in 1290 but combined the penal procedure code with the legal proof system.
  • Mansour Jabbari Pages 79-108
    The Warsaw Convention of 1929 and the Montreal Convention of 1999 apply to all international and most of the domestic carriers of persons, luggage or goods performed by aircraft. According to Article 17 of the Warsaw Convention to which the Montreal Convention of 1999 made inconsequential changes: “The carrier is liable for damage sustained in the event of the death or wounding of a passenger or any other bodily injury suffered by a passenger, if the accident which caused the damage so sustained took place on board the aircraft or in the course of any of the operations of embarking or disembarking.”? What mean ‘accident’, ‘on board the aircraft’ and ‘in the course of any of the operations of embarking or disembarking’? are issues that have been examined in this article.
  • Saeed Habiba, Maliheh Zare Pages 109-130
    Integrated circuits are the core components of any digital equipment, in the information technology era. Due to heavy money and time investment needed to establish the integrated circuit industry, the ease of copying the layout-designs on a fraction of original expenses, and the disability of existing copyright and industrial property regimes to protect the right holders, the industrial countries adopted a sui generis form of intellectual property right. This article is directed to discuss the conditions that layout-designs of integrated circuits should fulfill to be entitled for the intellectual property protection. Furthermore, the creator duties, which are required by Washington Treaty 1989 and TRIPs Agreement 1994, and some selected national jurisdictions to be eligible to exercise his rights will be studied in details.
  • Mohammad J., Aacute, Far Habibzadeh, Mahdi Momeni Pages 131-156
    Conspiracy against security is deemed as one of the preventive crimes. In order to prevent the commission of some more serious offences against security, it has been criminalized. In this article, we shall review the relative regulations concerned to this offence with the parallel of religious standards and principals of criminal law. By taking into consideration the jurisprudicial sources including the Quran regarding “Zerar mosque” and the rule of “prohibition of assistance to religiously”, it is understood that the criminalization of conspiracy is quite acceptable but it can not be counted as one of the instances of “Moharabe”. Iranian criminal policy about conspiracy against security is not quite clear from different points of views. For instance, the amount of the provided punishment for conspiracy against security is more than the punishment for the commission of the original against security of state. This encourages the conspirators to commit the crime itself to enjoy a mitigated and lighter punishment. The absence of any mention of objective instance or material action in the act regarding the realization and establishment of the misdemean of conspiracy against security, would have the way for enter miss reading and understanding of this. Therefore, the reviewing of the respected legalization in Iran of the regulations of Article 610 of the criminal code for the purpose of it's compliance with the parallel of religious and international standards seem something inevitable.
  • Seyed Hassan Shobayri Pages 157-194
    After adventing of computers in the Middle of the 20th century and extensive production of miraculous literature and artistic works by it without any direct intervention of human being, the ways of legal protection of these kinds of works have been challenged. Questions like authorship, duration of protection and moral right in the computer-generated-works (CGW) should be decided in copyright laws. Although some statute laws such as England Copyright, Designs and Patents Act 1988 have specified obviously some legal aspects of these kinds of works, but it's position has yet to be determined in many countries like USA, France and Germany. Current Iran’s copyright law which is under the influence of France intellectual property law, also has not yet been proceeding to this issue. However, considering the expeditious increasing of CGW productions and its economic value, it seems that nowadays the suitable reaction of legislatures and protection of them at least under»sui generis right«are necessary.
  • Mohammad Issaei Tafreshi, Morteza Nasiri, Morteza Shahbazinia, Farideh Shokri Pages 195-221
    In most of the legal systems, to guaranty the loans, there are two types of collaterals: Fixed charge ands Floating charge. The first type often occurs in tangible properties and assets while the second one has an ability to occur in the debtor's whole assets. Floating charge, which has been recognized in Article 9 of the Uniform Commercial Code, has been considered to create security interest in the debtor's future assets and also to create trust about the maintenance of mortgage on alienable properties. Precision, coherence and comprehensiveness of this Article have been inspired by most of the legal systems in codification of the rules of mortgage contracts. Although there are some regulations about mortgage contract in the Civil Code of Iran, taking securities from asset's value and future's benefit has been permitted to facilitate loan receiving in manufacturing plans since 2007. In this research, such a new regulation is studied comparatively in both contexts of Iranian and American legal systems.