فهرست مطالب

مجله فنآوری زیستی در کشاورزی
سال هفتم شماره 4 (زمستان 1386)

  • بخش ب
  • تاریخ انتشار: 1386/10/11
  • تعداد عناوین: 21
|
  • سید رضا موسوی سیدی، سیدجعفر هاشمی صفحه 1
    به منظور مطالعه پارامترهای میزان سوخت مصرفی و ظرفیت مزرعه ای واقعی ماشین های نشاکار سوارشونده و راه رونده در پادلینگ های مختلف، آزمایشی فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با دو عامل ماشین و سه سطح پادلینگ در چهار تکرار انجام گردید. مساحت هر قطعه کرت 360 مترمربع به طول 100 و عرض 6/3 متر بوده است. نشاکارها از نوع راه رونده و سوارشونده 4 ردیفه می باشند. فاصله کپه ها در هر ردیف 16 سانتی متر، سرعت انجام کاشت ماشین نشاکار راه رونده 9/1 کیلومتر بر ساعت و نشاکار سوار شونده 4/2 کیلومتر بر ساعت می باشد. برای آماده سازی مزرعه از تیلر در سه سطح یک، سه و پنج بار پادلینگ استفاده شد. مقدار سوخت مصرفی (لیتر در هکتار) درآغاز و پایان عملیات نشاکاری اندازه گیری، ثبت و محاسبه شده است. نتایج حاصله نشان داد از نظر میزان مصرف سوخت، اثر عامل ماشین در سطح احتمال 1 درصد و اثر عامل پادلینگ در سطح احتمال 5 درصد اختلاف معنی دار دارند. و هم چنین از نظر میزان ظرفیت مزرعه ای اثر عامل ماشین، اثر عامل پادلینگ و اثر متقابل عامل ماشین در عامل پادلینگ در سطح احتمال 1 درصد دارای اختلاف معنی دار می باشد. با توجه به نتایج آزمایش فوق در مزارع برنج برای افزایش ظرفیت مزرعه ای، ماشین نشاکار سوارشونده و برای کاهش سوخت مصرفی ماشین نشاکار راه رونده پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: پادلینگ، سوارشونده، راه رونده، کاشت، ماشین های نشاکار، مکانیزاسیون
  • صادق خلیلیان، علی یوسفی، حمید بلالی، علی کرامت زاده صفحه 13
    حوادث طبیعی مانند سیل و خشک سالی، میزان قابل توجهی از سرمایه های بخش کشاورزی را از بین می برد. ناکافی بودن حجم سرمایه گذاری نسبت به میزان استهلاک، سبب تشدید روند کاهش سرمایه های ثابت ناخالص در بخش کشاورزی می شود. جنگل ها و مراتع در تلطیف هوا، جلوگیری از فرسایش خاک، و فراهم آوردن زیستگاه مناسب حیات وحش نقش دارند. بهره برداری بیش از ظرفیت از جنگل ها و مراتع به منظور تامین سوخت و تغذیه دام، موجب تسریع روند فرسایش این منابع می شود. بنابراین استهلاک یک منبع طبیعی باید دقیقا مشابه استهلاک سرمایه ی فیزیکی محاسبه گردد و از تولید ناخالص ملی کشور کسر شود تا میزان تولید ملی تعدیل شده، به دست آید. در این پژوهش، استهلاک جنگل ها و مراتع و سهم آن ها از تولید ناخالص داخلی، در برنامه ی سوم توسعه ی اقتصادی- اجتماعی- فرهنگی محاسبه شده و رشد اقتصادی بر مبنای ملاحظات زیست محیطی (استهلاک جنگل ها و مراتع) تصحیح شده است.
    بر اساس نتایج به دست آمده، استهلاک جنگل ها و مراتع در طول سال های برنامه ی سوم توسعه تغییرات چندانی نداشته است. زیاد شماری در رشد اقتصادی به طور متوسط 6/0 درصد می باشد و طرح های اجرا شده کاهش تخریب جنگل ها و مراتع نیز به نتیجه مطلوب نرسیده است.
    کلیدواژگان: استهلاک، جنگل ها و مراتع، رشد اقتصادی
  • محمدرضا شریفی، علی محمدآخوند علی، جهانگیر پرهمت، جهانگرد محمدی صفحه 25
    دست یابی به توزیع مکانی عمق برف می بایست از راه اطلاعات مشاهده ای و در مقیاسی فشرده صورت گیرد. لیکن به دلیل محدودیت های عملی، جمع آوری اطلاعات، خصوصا در مقیاس مذکور، دشوار و گاه غیر ممکن می باشد. استفاده از روش هایی که بتوانند عمق برف را در نقاط فاقد اندازه گیری برآورد نمایند و نیز بررسی دامنه کاربرد آن ها در این خصوص، امری ضروری است. در این پژوهش با بهره گیری از اندازه-گیری های به عمل آمده در 258 نقطه در سطحی معادل 2/5 کیلومتر مربع در گردنه چری واقع در حوضه صمصامی از سرشاخه های کارون شمالی، کاربرد تحلیل خوشه ایدر برآورد عمق برف و ارزیابی نتایج آن با استفاده از اطلاعات مشاهده ای صورت گرفت. خوشه بندی به دو طریق به کار رفت: طریقه اول با طبقه بندی محدوده مورد مطالعه بر اساس سه عامل ارتفاع، شاخص بادپناهی و جهت شمالی-جنوبی شیب و استفاده از رابطه رگرسیون خطی و طریقه دوم با انجام تحلیل تشخیص فیشر مبتنی بر کلاس های حاصل از خوشه بندی و سپس استفاده از تابع تشخیص به دست آمده از تحلیل مزبور به عنوان تخمین گر عمق برف انجام شد. نتایج نشان داد که طریقه اول توانست در یکی از کلاس های واقع در ارتفاع کمتر از 2767 متر، 61% از تغییرات در عمق برف را مدل نماید. لیکن در ارتفاعات بیشتر این طریقه فاقد کارایی بود. در طریقه دوم 53% از تغییرات در مشاهدات مدل گردید. طریقه دوم به دلیل تخمینی بودن مراحل محاسباتی آن، از قابلیت چندانی برای برآورد در نقاط مختلف برخوردار نبود. لیکن به دلیل قابل مقایسه بودن نتایج حاصل از تحلیل خوشه ایدر تخمین عمق برف با مقادیر گزارش شده در منابع، توسط دیگر روش ها، می توان استفاده از تحلیل خوشه-ای را در شمار روش های توزیع مکانی عمق برف در نظر گرفت.
    کلیدواژگان: توزیع مکانی عمق برف، تحلیل خوشه ای، رگرسیون خطی، تابع تشخیص
  • وحید ورشاویان، نوذر قهرمان، علی خلیلی، سهراب حجام صفحه 39
    همه ساله وقوع یخ بندان زودرس پاییزه و دیررس بهاره به دلیل هم زمانی با مراحل حساس زندگی گیاه باعث ایجاد خسارت و کاهش بازده محصولات زراعی و باغی در مناطق مختلفی از کشور می گردد. آگاهی از تاریخ های محتمل وقوع یخ بندان به کشاورزان در مواجهه و کاهش خسارات ناشی از یخ بندان کمک می کند. در این مطالعه، داده های تاریخی روزانه مربوط به دمای حداقل در یک دوره ی 44 ساله (2004-1961) از شش ایستگاه سینوپتیک تبریز، تهران (مهرآباد)، زاهدان، شیراز، کرمانشاه و مشهد به منظور استخراج شاخص-های هواشناسی کشاورزی شامل تاریخ اولین یخ بندان پاییزه (شماره روز)، آخرین یخ بندان بهاره (شماره روز)، طول دوره ی بدون یخ بندان (روز) و تعداد روزهای یخ بندان (2005-1951) مورد استفاده قرار گرفت. این ایستگاه ها نماینده اقلیم های مختلف بر اساس طبقه بندی کوپن بودند. در ابتدا نرمال بودن هر یک از سری های زمانی (تاریخ های یخ بندان، دوره های بدون یخ بندان و تعداد روزهای یخ بندان)، به کمک آزمون کولموگروف-اسمیرنوف بررسی شد. معنی دار بودن روند سری های زمانی به کمک روش های پارامتری و ناپارامتری مورد بررسی قرار گرفت. در مورد زاهدان (اقلیم استپی)، روند معنی داری مشاهده نشد. اما تهران (نماینده دیگر اقلیم استپی)، روند مثبت معنی دار در سری زمانی طول دوره ی بدون یخ بندان و تاریخ اولین یخ بندان پاییزه و هم چنین روند منفی معنی دار در سری زمانی آخرین یخ بندان بهاره و تعداد روزهای یخ بندان نشان داد. در مورد نمایندگان اقلیم معتدل مرطوب، تبریز تنها روند معنی دار منفی در سری زمانی تعداد روزهای یخ بندان نشان داد. بررسی ایستگاه های مشهد و کرمانشاه به طور مشابه نشانگر روند مثبت معنی دار در سری زمانی طول دوره ی بدون یخ بندان و تاریخ اولین یخ بندان پاییزه و روند معنی دار منفی در تعداد روزهای یخ بندان بود. شیراز نیز، همانند تهران، در تمامی سری های زمانی ناشی از عامل های مورد مطالعه روند معنی دار داشت. به طور کلی، جز در مورد تبریز و زاهدان، طول دوره ای که گیاه به دور از ریسک مواجه با یخ بندان می تواند به رشد و توسعه به پردازند، به طور معنی دار افزایش یافته است. هم چنین جز زاهدان، تعداد روزهای یخ بندان در سایر ایستگاه ها به طور معنی دار کاهش یافته است.
    کلیدواژگان: یخ بندان دیررس بهاره، یخ بندان زودرس پاییزه، تعداد روزهای یخ بندان، دوره ی بدون یخ بندان، هواشناسی کشاورزی
  • علی اصغر ساکی، محمدتقی مازوجی، محمد مهدی طباطبایی، محمدعلی ادریس، سیدعلی حسینی سیر صفحه 49
    آزمایشی به منظور بررسی اثر افزودن آنزیم بتا-ماناناز در جیره غذایی حاوی سه سطح انرژی و دو سطح آنزیم بر عملکرد جوجه های گوشتی جنس مخلوط و کیفیت لاشه و ویسکوزیته محتویات روده انجام شد. این آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی با روش فاکتوریل 3×2 انجام گردید. شش جیره غذایی آزمایشی شامل دو سطح آنزیم (صفر و 05/0 درصد) و سه سطح انرژی (2900،3000 و 2850 کیلوکالری بر کیلوگرم) استفاده شد. نتایج آزمایش نشان داد که وزن زنده در 42 روزگی تحت اثر آنزیم (99/2258 گرم) افزایش معنی داری پیدا کرد (05/0P<) اما سطح انرژی اثری بر وزن زنده نگذاشت. در 35 روزگی تفاوتی در سطح 3000 کیلوکالری انرژی مشاهده شد. در 21 روزگی با افزودن آنزیم مصرف خوراک کاهش یافت (11/654 گرم) و با سطح 2850 کیلوکالری انرژی مصرف خوراک (84/707 گرم) افزایش یافت (05/0P<). جیره غذایی آزمایشی صفر +3000 کم ترین (69/649 گرم) و صفر +2850 (54/716 گرم) به صورت معنی داری بیش ترین مصرف خوراک را داشته اند (05/0P<). در 35 و 42 روزگی مصرف خوراک تحت تاثیر عوامل آزمایشی قرار نگرفت. ضریب تبدیل غذایی به صورت معنی داری در 21 روزگی برای سطح 2850 کیلوکالری انرژی (13/1) بیش تر از سایر سطوح و در 35 و 42 روزگی برای سطح 05/0 درصد آنزیم (به ترتیب 72/1 و 86/1) کم تر از سطح صفر آنزیم بود (05/0P<). وزن سینه، چربی بطنی و پانکراس به صورت درصد وزن زنده تحت تاثیر عوامل آزمایش قرار نگرفت، اما جیره غذایی آزمایشی 05/0+2850 بیش ترین وزن سینه (20/37%) و جیره غذایی 05/0+2900 (25/4%) بیش ترین وزن چربی بطنی را داشتند (05/0P<). ویسکوزیته محتویات روده ای (سانتی پواز) برای سطح 2900 کیلوکالری انرژی (73/1) و 05/0 درصد آنزیم (84/1) کاهش یافت (05/0P<). نتایج کلی این آزمایش بیان گر این مطلب است که آنزیم بتا-ماناناز به خصوص در سطوح پایین انرژی باعث افزایش وزن، کاهش خوراک مصرفی، بهبود ضریب تبدیل غذایی و کاهش ویسکوزیته شد.
    کلیدواژگان: کنجاله سویا، بتا، ماناناز، ویسکوزیته، جوجه های گوشتی
  • علی رضایی، محمد مهدی طباطبایی، احمد احمدی، علی سپهری صفحه 61
    این پژوهش به منظور بررسی اثر مرحله رشد و چین بر صفات زراعی، ترکیبات شیمیایی و ارزش غذایی اسپرس در سال زراعی 1382-1383 انجام شد. آزمایش تعیین صفات زراعی و ترکیبات شیمیایی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی و آزمایش تعیین ضرایب قابلیت هضم با طرح کاملا تصادفی انجام شد. مراحل رشد شامل غنچه دهی کامل، شروع گلدهی و گلدهی کامل و چین ها نیز شامل چین های اول، دوم، سوم و چهارم بود. نتایج حاصل از آزمایش نشان داد با افزایش رشد گیاه، طول بوته، درصد ماده خشک و درصد دیواره سلولی محلول در شوینده خنثی افزایش یافت و برعکس نسبت برگ به ساقه، درصد پروتئین خام و کربوهیدرات های غیر فیبری سیر نزولی نشان داد. تفاوت بین طول بوته در سه مرحله رشد و نسبت برگ به ساقه در مرحله اول با سایر مراحل معنی دار شد (05/0P<)، به طوری که طول بوته از چین دوم تا چهارم افزایش و نسبت برگ به ساقه کاهش یافت. در طی سه مرحله رشد، پروتئین خام بوته به ترتیب برابر 41/21، 47/19 و 21/18 درصد و دیواره سلولی محلول در شوینده خنثی بوته به ترتیب برابر 82/37، 20/42 و 79/48 درصد با اختلاف معنی دار به دست آمد. پروتئین خام بوته در چین چهارم با 73/20 درصد، بیشتر از سایر چین ها و دیواره سلولی محلول در شوینده خنثی در چین اول با 68/40 درصد، کمتر از دیگر چین ها بود (05/0P<). درصد قابلیت هضم ماده خشک، پروتئین خام، دیواره سلولی محلول در شوینده خنثی، کربوهیدرات های غیر فیبری، مواد آلی، الیاف خام و مجموع مواد مغذی قابل هضم با پیشرفت مرحله رشد کاهش یافت (05/0P<). با توجه به نتایج به دست آمده به نظر می رسد که علوفه اسپرس در مرحله شروع گلدهی نسبت به دیگر مراحل و چین سوم نسبت به سایر چین ها دارای قابلیت های کمی و کیفی مطلوب تری است
    کلیدواژگان: اسپرس، صفات زراعی، ترکیبات شیمیایی، ارزش غذایی
  • زهرا زمانی، حسن علی عربی، محمد مهدی طباطبایی، پویا زمانی، علی اصغر ساکی، خلیلی زابلی صفحه 71
    این پژوهش جهت بررسی اثر سطوح مختلف مکمل اوره و گوگرد بر میزان سنتز پروتئین میکروبی، برخی فراسنجه های خون (اوره و گلوکز)، ابقای نیتروژن و گوارش پذیری مواد مغذی در گوسفند مهربان انجام گرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل 2×3 در قالب طرح مربع لاتین ناقص انجام شد. اجزای جیره شامل جو، ساقه یونجه، کنجاله سویا، مکمل مواد معدنی و ویتامینی، اوره و گل گوگرد بود. مکمل گوگرد در سطوح 13/0 و 2/0 درصد و اوره در سطوح صفر، 25/0 و 5/0 درصد به جیره اضافه شد. ادرار و مدفوع در 7 روز آخر هر دوره جمع آوری شد. مقدار مشتقات پورین (آلانتوئین، اسیداوریک، گزانتین و هیپوگزانتین) جهت برآورد نیتروژن میکروبی وارد شده به دوازدهه پس از جمع آوری ادرار طی یک آزمایش تعادل نیتروژن اندازه گیری شد. در پایان هر دوره آزمایش خون گیری در 5 زمان انجام شد. نتایج نشان داد، تغذیه هم زمان اوره و گوگرد سبب افزایش دفع مشتقات پورین، پورین های جذب شده و نیتروژن میکروبی وارد شده به دوازدهه شد. هم چنین گوارش پذیری NDF، ماده آلی و میزان گلوکز پلاسما در سطوح بالای اوره و گوگرد افزایش یافت. مقادیر اوره پلاسما در سطوح بالای گوگرد کاهش یافت. از نتایج به دست آمده می-توان دریافت که ممکن است بهترین ترکیب اوره و گوگرد برای حصول سطح مطلوب پروتئین میکروبی و گوارش پذیری مواد مغذی، مصرف هم زمان 2/0 درصد گوگرد و 5/0 درصد اوره باشد.
    کلیدواژگان: نیتروژن میکروبی، اوره، گوگرد، گوارش پذیری
  • عابد رحمانی، علی اصغر ساکی، محمد مهدی طباطبایی، پویا زمانی، دوستمراد ظفری، علیرضا خسروی صفحه 85
    آفلاتوکسین ها گروهی از سموم قارچی هستند که به وسیله گونه های مختلف قارچی از جنس آسپرژیلوس، به ویژه دو گونه آسپرژیلوس فلاووس و آسپرژیلوس پارازیتیکوس تولید می شوند. آزمایشی به منظور بررسی اثر آفلاتوکسین ها در جوجه های گوشتی (400 قطعه سویه راس 308) با چهار تیمار آزمایشی (جیره پایه (ذرت و سویا)، جیره پایه همراه یک پی پی ام آفلاتوکسین، جیره پایه همراه یک پی پی ام آفلاتوکسین و 25/0 درصد جذب کننده مایکوسرب و جیره پایه همراه 25/0 درصد جذب کننده مایکوسرب) و چهار تکرار (تعداد 25 قطعه جوجه گوشتی در هر تکرار) در قالب طرح کاملا تصادفی انجام گرفت. نتایج به دست آمده از این مطالعه حاکی از آن می باشند که افزودن مقدار یک پی پی امآفلاتوکسین به جیره غذایی در مقایسه با گروه شاهد موجب کاهش معنی دار غلظت پروتئین کل، اسید اوریک و فسفر خون در پایان دوره گردید (05/0>p). حضور آفلاتوکسین به میزان یک پی پی امدر جیره بر میزان کلسترول و گلوکز خون در مقایسه با گروه شاهد تاثیر معنی داری نداشت (5/0p)، اما سبب جبران اثرات نامطلوب آفلاتوکسین بر میزان فسفر خون گردید. افزودن 25/0 درصد جذب کننده مایکوسرب به جیره غذایی در مقایسه با گروه شاهد بر پارامترهای فوق تاثیر معنی داری را نشان نداد (5/0
    کلیدواژگان: آفلاتوکسین، جذب کننده مایکوسرب، شاخص های بیوشیمیایی خون
  • علیرضا عبدالمحمدی، محمدمرادی شهر بابک، حسن مهربانی یگانه، قدرت الله رحیمی میانجی، سینتیا بوتما صفحه 95
    ژن آسیل کوآ: دی آسیل گلیسرول آسیل ترانسفراز-1 یا DGAT1 گاو در ناحیه ی انتهایی سانترومر کروموزوم 14 نقشه یابی شده است که این مکان به عنوان یک عامل موثر بر صفت درصد چربی شیر شناخته می شود. پژوهش حاضر به منظور بررسی رابطه ی بین چندشکلی جایگاه K232A از این ژن با صفات تولید شیر در ماده گاوهای هلشتاین ایران انجام شد. برای تعیین ژنوتیپ 206 ماده گاو در جایگاه مربوطه، یک قطعه ی 411 جفت بازی از این ژن در برگیرنده ی چندشکلی مذکور تکثیر و با آنزیم برشی CfrI مورد هضم قرار گرفت. فراوانی آلل A (آلانین) و K (لیزین) به ترتیب 66/0 و 34/0 بود. سپس برای تمامی صفات تولید شیر در اولین و دومین دوره ی شیردهی، اثر متوسط جایگزینی آلل K به طور جداگانه برآورد شد. آزمون های آماری نشان داد که آلل K اثر مثبت و معنی داری بر تولید و درصد چربی و درصد پروتئین در هر دو دوره ی شیردهی دارد. هم چنین، تاثیر منفی و معنی دار این آلل بر صفات تولید شیر و پروتئین مشاهده شد. فراوانی پایین تر برآورد شده ی آلل K نسبت به آلل A در این پژوهش، ممکن است به دلیل روند انتخاب گاوها در سال-های اخیر برای افزایش تولید شیر باشد. نتایج این پژوهش نشان داد که چند شکلی جایگاه K232A ژن DGAT1 می تواند بیانگر پیوستگی با QTL شناسایی شده موثر بر صفت درصد چربی شیر روی کروموزوم 14 باشد.
    کلیدواژگان: تولید شیر، DGAT1، چند شکلی K232A، RFLP، هلشتاین ایران
  • سیدعلی حسینی سیر، علی اصغر ساکی، شهاب قاضی، محمد مهدی طباطبایی صفحه 105
    این آزمایش برای ارزیابی اثرات برنامه غذایی یک جیره ای و چندجیره ای با سطوح مختلف مواد مغذی بر عملکرد جوجه های گوشتی انجام شد. پرندگان به صورت تصادفی به 5 گروه تقسیم شدند: شاهد (دوجیره ای، سطح بالای مواد مغذی)، سه بالا (سه جیره ای، سطح بالای مواد مغذی)، یک بالا (یک جیره ای، سطح بالای مواد مغذی)، سه پایین (سه جیره ای، سطح پایین مواد مغذی) و یک پایین (یک جیره ای، سطح پایین مواد مغذی). وزن بدن، افزایش وزن زنده، مصرف خوراک، انرژی و پروتئین، محصول لاشه و وزن اندام های گوارشی اندازه گیری شد. ضریب تبدیل غذایی و ضریب تبدیل انرژی محاسبه گردید. وزن بدن برای تیمارهای یک پایین و یک بالا و افزایش وزن زنده برای گروه های یک پایین، یک بالا و سه پایین کمتر از شاهد بود، اما این تیمارها رشد جبرانی داشتند. مصرف خوراک و انرژی برای تیمار یک پایین و مصرف پروتئین برای تیمارهای یک پایین، سه پایین و یک بالا به صورت معنی داری کمتر از تیمار شاهد بود. ضریب تبدیل غذایی و ضریب تبدیل انرژی برای تیمارهای یک پایین و یک بالا به صورت معنی داری بیش تر از شاهد بود. وزن لاشه، سینه و ران برای تیمار یک پایین و وزن سینه برای تیمار یک بالا به صورت معنی داری کمتر از تیمار شاهد بود. وزن حقیقی اندام های گوارشی برای تیمار یک پایین در 21 روزگی کاهش یافت. نتایج نشان می دهد که سطح مواد مغذی در اواخر دوره پرورش می تواند بدون اثرات منفی بر عملکرد جوجه گوشتی و محصول لاشه کاهش یابد. اما با برنامه ی غذایی یک جیره ای با سطح پایین مواد مغذی عملکرد جوجه های گوشتی کاهش یافت و محصول لاشه صرفه نظر از سطح مواد مغذی برای این برنامه غذایی کم شد.
    کلیدواژگان: برنامه غذایی، رشد جبرانی، جوجه گوشتی
  • عیسی میرزایی محمد مهدی طباطبایی، علی اصغر ساکی، حسن علی عربی، علی اکبر یعقوب فر، خلیل زابلی، احمد احمدی صفحه 117
    گیاه شیرین بیان از خانواده لگومینوز است. عصاره ریشه آن در صنایع دارویی و بهداشتی مورد استفاده قرار می گیرد. پس از استخراج عصاره از ریشه، بقایای حاصل را اصطلاحا تفاله می نامند. به منظور بررسی ارزش غذایی تفاله ریشه شیرین بیان، ابتدا ترکیبات شیمیایی این تفاله به روش تجزیه تقریبی و سپس ضرایب قابلیت هضم ماده خشک، ماده آلی و انرژی با استفاده از حیوان زنده تعیین شد. تفاله ریشه شیرین بیان به نسبت های صفر، 5/13، 20 و 5/26 درصد در جیره ی بره های نر کردی جای گزین یونجه و کاه شد. نسبت علوفه به مواد متراکم 33/33 به 66/66 درصد و جیره ها از نظر انرژی و نیتروژن یکسان در نظر گرفته شدند. جیره های فوق در اختیار 32 راس بره نژاد کردی در قالب 4 تیمار قرار گرفت، تا اثر به-کارگیری سطوح مختلف تفاله بر میانگین افزایش وزن و ضریب تبدیل غذایی بره ها در دوره های مختلف رشد تعیین و با یکدیگر مقایسه شود. نتایج حاصل نشان داد که میانگین ترکیب شیمیایی تفاله ریشه شیرین بیان با 4/91% ماده خشک و 4/4 مگا کالری در کیلو گرم ماده خشک انرژی خام، شامل05/8% پروتئین خام، 7/0% چربی خام، 4/9% خاکستر، 38% فیبر خام، 7/67% NDF، 7/46% ADF، 4/20% ADL، 87/0% کلسیم و 23/0% فسفر بود. ضرایب قابلیت هضم ماده خشک، ماده آلی و انرژی به ترتیب برابر با 43/37%، 02/40% و 08/38% و پس از کسر اثرات تجمعی به ترتیب برابر با 20/42%، 09/40% و 63/42% شد. متوسط افزایش وزن روزانه در تیمارهای حاوی صفر، 5/13، 20 و 5/26 درصد تفاله به ترتیب 08/212، 00/207، 39/213 و 75/220 گرم بود که از نظر آماری بین تیمارها تفاوت معنی داری وجود نداشت. ضرایب تبدیل غذایی در تیمارهای 1 تا 4 به ترتیب برابر 69/7، 58/7، 46/7 و 29/7 بود که تفاوت آن ها معنی دار نبود. به نظر می رسد این تفاله را می توان جایگزین بخشی از مواد خشبی (کاه) خوراک در جیره-هایی مشابه نموده، بدون آن که اثر منفی بر عملکرد تولیدی دام داشته باشد.
    کلیدواژگان: تفاله ریشه شیرین بیان، ارزش غذایی، بره کردی، افزایش وزن روزانه
  • منصور اقبالی کوزه کنان، فرخ کفیل زاده، فردین هژبری صفحه 127
    پژوهش حاضر جهت مقایسه اثر فرآوری های مختلف شیمیایی و فیزیکی بر میزان حلالیت پروتئین کنجاله کلزا، تجزیه پذیری (در شکمبه) و قابلیت هضم (در دام زنده) انجام پذیرفت. تیمارها شامل: کنجاله کلزای فرآوری نشده (To)، کنجاله فرآوری شده با فرمالدیید (T1)، کنجاله فرآوری شده با اسید استیک (T2) و کنجاله فرآوری شده با حرارت (T3) بود. حلالیت پروتئین بر اساس تفکیک پروتئین به بخش های A+B1، B2، B3 و C در سه محلول مختلف بافر فسفات، محلول شوینده خنثی و محلول شوینده اسیدی اندازه گیری شد. جهت بررسی خصوصیات تجزیه پذیری و تجزیه پذیری موثر پروتئین کنجاله کلزا فرآوری شده و بدون فرآوری، تیمارها در فواصل زمانی مختلف (0، 2، 4، 8، 16، 24 و 48 ساعت) از طریق فیستولای دایمی در شکمبه دو راس گوسفند قرار داده شد. نیتروژن باقیمانده از کیسه های نایلونی در هر زمان انکوباسیون برای اندازه گیری بخش های a، bو c و تخمین تجزیه پذیری موثر در سرعت عبور 5 درصد در ساعت استفاده شد. بررسی حلالیت آزمایشگاهی پروتئین کنجاله کلزا کاهش معنی داری (05/0 p<) را در بخش A+B1 نشان داد، در حالی که بخش B2 در تیمارهای فیزیکی و تیمارهای شیمیایی افزایش داشت. بخش هایB3 و Cبا فرآوری های انجام شده تحت تاثیر قرار نگرفت (05/0 p>). نتایج تجزیه پذیری پروتئین نشان داد که در گروه شاهد درصدهای a (74/5) بالاتر و b (32/76) پایین تر از دیگر تیمارها بود (05/0 p<). تفاوت معنی داری در نرخ تجزیه پذیری بین تیمار شاهد و تیمارهای دیگر وجود داشت. تجزیه پذیری موثر پروتئین در نرخ عبور 5 درصد در ساعت کاهش معنی داری در دامنه 15 - 19 درصد در تیمارهای فیزیکی و شیمیایی نسبت به شاهد نشان داد. تجزیه پذیری موثر پروتئین درتیمارهای To، T1،T2 و T3 به ترتیب برابر 55/63، 15/52، 65/53 و 50/51 درصد بود. افزایش معنی داری (05/0 p<) در قابلیت هضم ظاهری پروتئین خام بین گروه شاهد و دیگر تیمارها مشاهده شد. قابلیت هضم پروتئین خام درتیمار T1 (43/81) بالاترین، و به ترتیب در تیمارهای T2 (42/80)، T3(84/78) و To(26/73) بود. به طور کلی نتایج نشان داد که فرآوری های حرارتی و شیمیایی کنجاله کلزا نسبت پروتئین غیرقابل تجزیه در شکمبه را از طریق تغییر بخش بالقوه قابل تجزیه (b) و نرخ تجزیه (c) پروتئین افزایش داد. هم چنین علی رغم کاهش در میزان تجزیه-پذیری پروتئین در شکمبه، میزان قابلیت هضم آن در کل دستگاه گوارش حیوان به طور موثری بهبود یافت
    کلیدواژگان: کلزا، فرآوری فیزیکی و شیمیایی، حلالیت، تجزیه پذیری، قابلیت هضم
  • مهرنوش اقتداری، سید محمد موسوی، غلام علی کمالی، امین علیزاده صفحه 141
    یخبندان ها با توجه به شرایط جوی و توپوگرافی محل به دو نوع تابشی و فرارفتی تقسیم می شوند. استان خراسان رضوی از جمله نقاطی از کشور است که همه ساله تحت تاثیر هجوم فرارفت هوای سرد واقع شده و خسار ت های گسترده ای به محصولات کشاورزی این استان وارد می شود. شناخت نوع یخبندان به منظور استفاده به موقع از روش های کاهش خسارت در این استان از اهمیت ویژه ای برخوردار است. هدف از اجرای این مطالعه، تعیین نوع اولین و آخرین یخبندان پائیزه و بهاره و تعیین احتمالات آن ها می باشد. بر این اساس، اطلاعات هواشناسی دوازده ایستگاه همدیدی استان استخراج و با در نظر گرفتن آستانه دمائی مناسب، تاریخ های عبور دمای صفر درجه و یا کمتر از آن برای اولین و آخرین بار در پائیز و بهار تعیین شدند. سپس تاریخ های وقوع یخبندان با در نظر گرفتن مبدا مناسب، دارای ارزش عددی شدند. در کلیه ایستگاه ها به منظور تعیین نوع یخبندان، پارامترهای جوی از روزهای قبل و بعد از روزی که یخبندان برای اولین و آخرین بار در پائیز و بهار رخ داده بود، مورد بررسی قرار گرفت و تاریخ ها بر اساس نوع یخبندان ها تفکیک شدند. با در نظر گرفتن یک دوره آماری 13 ساله، برای کلیه فراسنج های یخبندان، احتمالات آن ها در سطوح 25، 50 و 75 درصد محاسبه شد. براساس نتایج به دست آمده، زودترین و دیرترین میانگین تاریخ آغاز یخبندان فرارفتی به ترتیب در 29 آبان و 26 آذر در ایستگاه های قوچان و بشرویه بود و یخبندان فرارفتی در 20 اسفند در ایستگاه بشرویه (جنوب استان)، زودتر و در 18 فروردین در ایستگاه قوچان (شمال استان) دیرتر خاتمه می پذیرد.
    کلیدواژگان: یخبندان، تابشی، فرارفتی، استان خراسان رضوی، آستانه دمائی
  • علی اصغر بهاری، محمدرضا صادقی، شمس الدین قائم مقامی، علی صادقی نسب صفحه 153
    ویروس اسهال ویروسی گاو در جمعیت های گاوی بیشتر مناطق جهان بومی است. شیوع بالای این عفونت با اثرات منفی بر روی تولید مثل و وضعیت عمومی گله های درگیر همراه است و منجر به وارد آمدن خسارات اقتصادی معنی داری به صنعت گاو داری می گردد. الایزا مناسب ترین آزمایش برای غربال گری این بیماری در مقیاس وسیع می باشد. این مطالعه به منظور تعیین فراوانی آلودگی به این ویروس در گاوهای گاوداری های اطراف همدان انجام شد. برای انجام این کار نمونه خون 399 راس گاو (237 راس از گاوداری های صنعتی و 162 راس از گاوداری های سنتی) گرفته شد. سرم نمونه ها پس از جداسازی در دمای 70- نگهداری شدند و با استفاده از روش ELISA برای جستجوی پادتن های ضدویروس اسهال ویروسی گاو مورد آزمایش قرار گرفتند. فراوانی کل آلودگی گاوها 4/77% برآورد گردید. آلودگی گاوداری های صنعتی و سنتی به ترتیب 8/76% و 4/78% بود. فراوانی آلودگی در گروه های سنی زیر 36 ماه، 60-37 ماه و بالاتر از 61 ماه به ترتیب 4/71%، 8/76% و 3/82% به دست آمد. تجزیه و تحلیل آماری با استفاده از آزمون مربع کای تفاوت معنی داری را در بین در شیوه های پرورشی و نیز برای گروه های سنی مختلف نشان نداد.
    کلیدواژگان: ویروس اسهال ویروسی گاو، الایزا، گاو، همدان
  • حسین طبری، علی اکبر سبزی پرور، صفر معروفی صفحه 161
    در طی دهه های اخیر، تغییر جهانی اقلیم یکی از موضوع های مهم تحقیقاتی در مطالعات کره زمین بوده و پیامد های آن در پژوهش های بی شماری منعکس گردیده است. در این پژوهش، داده های هواشناسی به-منظور تعیین روندهای دراز مدت دما، بارش، رطوبت نسبی، سرعت باد و تبخیرتعرق گیاه مرجع طی دوره 40 ساله 1345 تا 1384 در دو اقلیم سرد و گرم مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. برای بررسی وجود روند، از آزمون من-کندال استفاده گردید. نتایج پژوهش نشان داد که داده های بارش و سرعت باد به ترتیب دارای بیش ترین نوسان ها نسبت به میانگین بوده اند. درحالی که کم ترین نوسان ها در داده های دما مشاهده شد. نتایج آزمون من-کندال نشان داد که اغلب پارامترهای مورد بررسی دارای تغییرات معنی دار در هر دو اقلیم مورد مطالعه می باشند، به طوری که پارامتر دمای هوا و تبخیرتعرق گیاه مرجع روند افزایشی معنی دار و پارامترهای بارندگی و رطوبت نسبی روند کاهشی معنی دار از خود نشان دادند. سری های زمانی سرعت باد در اغلب ایستگاه های مورد مطالعه دارای روند کاهشی معنی داری بودند. نتایج پژوهش می تواند در بخش های مختلف از جمله مدیریت دراز مدت منابع آب و پیش بینی نیاز آبی گیاهان در اقلیم های مشابه به کار رود.
    کلیدواژگان: روند، دما، باد، رطوبت نسبی، تبخیرتعرق مرجع، آزمون من، کندال، اقلیم سرد و گرم
  • آرش آذری، علی جان بافکار، علی محمد آخوندعلی، عبدالله طاهری تیزرو صفحه 175
    به طور کلی در مطالعه ی سیلاب دو دسته اطلاعات ارائه می گردد که عبارت است از حداکثر دبی لحظه ای و هیدروگراف سیلاب با دوره های برگشت مختلف. هدف از این پژوهش تعیین ضرایب منطقه ای معادله دیکن جهت محاسبه حداکثر دبی سیلاب در هر دوره برگشت می باشد. در این مطالعه به دلیل فقدان آمار اندازه گیری در حوضه شیوند از اطلاعات ایستگاه های مجاور استفاده شد. آمار حداکثر دبی لحظه ای سیلاب رودخانه های واقع در پیرامون محدوده طرح پس از جمع آوری و کنترل، تصحیح و تکمیل گردید. سری درازمدت آماری دبی اوج سیلاب توسط توزیع های احتمالاتی مختلف مورد تحلیل فراوانی واقع شد و براساس نتایج آزمون های آماری بهترین توزیع برازش یافته بر سری آماری سیلاب هر یک از ایستگاه های هیدرومتری انتخاب گردید. مقادیر دبی اوج سیلاب با دوره های برگشت مختلف در تمام ایستگاه ها با استفاده از توزیع منتخب برآورد گردید. سپس با ایجاد روابط همبستگی بین مساحت ایستگاه ها و مقادیر دبی سیلاب در هر دوره برگشت، معادله ی دبی- مساحت در هر دوره برگشت بر اساس رابطه ی دیکن به دست آمد. با ایجاد همبستگی بین مقادیر C و N (ضرایب معادله ی دیکن) با دوره برگشت سیلاب، دو معادله برای محاسبه C و N بر حسب دوره برگشت سیلاب به دست آمد. با جای گزین کردن این معادله ها به جای C و N در معادله دیکن، معادله ی نهایی جهت برآورد سیلاب در منطقه طرح پیشنهاد گردید و با استفاده از آن مقادیر سیلاب با دوره های برگشت مختلف برای حوضه شیوند تخمین زده شد.
    کلیدواژگان: حداکثر دبی لحظه ای سیلاب، روش دیکن، دوره برگشت سیلاب
  • جلال جلیلیان، سید علی محمد مدرس ثانوی، احمد اصغرزاده، محسن فرشاد فر صفحه 185
    برای بررسی ویژگی های کیفی بذر آفتابگردان در واکنش به باکتری های افزاینده رشد گیاه و سطوح مختلف کود اوره، آزمایشی در سال 1385 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی اسلام آباد غرب، استان کرمانشاه، به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار اجرا گردید. کرت های اصلی شامل: تنش آبی در 3 سطح]آبیاری در 85 درصد گنجایش زراعی، آبیاری در 70 درصد گنجایش زراعی و آبیاری در 55 درصد گنجایش زراعی[و کرت های فرعی شامل تیمار کودی در 6 سطح]شاهد(C)، کاربرد 100 درصد کود نیتروژنه توصیه شده (125 کیلوگرم اوره در هکتار) (N)، مایه زنی بذر با ازتوباکتر و آزوسپیریلوم (AA)، مایه زنی بذر با ازتوباکتر و آزوسپیریلوم + 100 درصد توصیه کودی نیتروژنه (AA100)، مایه زنی بذر با ازتوباکتر و آزوسپیریلوم + 75 درصد توصیه کودی نیتروژنه (AA75) و مایه زنی بذر با ازتوباکتر و آزوسپیریلوم +50 درصد توصیه کودی نیتروژنه [(AA50) در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که اثر تنش آبی بر درصد پروتئین بذر معنی دار بود، هم چنین تیمار کودی تاثیر معنی داری بر درصد پروتئین داشت. از تیمارهای I3 و AA100 بالاترین درصد پروتئین به دست آمد. بیش ترین و کم ترین میزان روغن به ترتیب از تیمار های I1AA100 و I3C به دست آمد. بیش ترین میزان اسید پالمتیک و اسید استئاریک در تیمار I3C مشاهده شد ولی کم ترین میزان آن ها از تیمار I1AA به دست آمد. تیمار های I1AA50 و I1AA به ترتیب اسید اولئیک و لینولئیک را به طور معنی داری افزایش دادند، در حالی که میزان اسید اولئیک و لینولئیک به ترتیب در تیمار های I3AA100 و I3AA75 کم ترین بود. روی هم رفته، تنش خشکی سبب کاهش درصد روغن و درصد اسید های چرب اولئیک و لینولئیک گردید ولی سبب افزایش اسیدهای چرب اشباع (پالمتیک و استئاریک) شد. کاربرد کود های زیستی همراه با اوره درصد روغن، پروتئین و اسید های چرب غیر اشباع در بذر آفتابگردان را به گونه ی معنی داری افزایش داد. با توجه به تاثیر مثبت کودهای زیستی بر ویژگی های کیفی بذر آفتابگردان و کم هزینه بودن آن ها، استفاده از این ریزجانداران در کشت آفتابگردان توصیه می شود.
    کلیدواژگان: آفتابگردان، کودهای زیستی، ازتوباکتر، آزوسپیریلوم، نیتروژن اسید های چرب
  • سعیده ملکی فراهانی، رضا توکل افشاری، حسین حیدری شریف آباد، محمدرضا چایی چی صفحه 197
    به منظور مطالعه تثبیت بیولوژیک نیتروژن یونجه های یک ساله در واکنش به سوش های مختلف باکتری سینوریزوبیوم، چهارگونه یونجه یک ساله شامل (Medicago littoralis، M. polymorpha، M. rigidula و M. truncatula) و پنج سطح تلقیح شامل چهار سوش مختلف Sinorhizobium meliloti (محلی، هومند، 95 R و 13S) و شاهد (5/2 میلی مولار نیترات) در یک آزمایش گلدانی به صورت طرح فاکتوریل و در قالب بلوک-های کامل تصادفی در 4 تکرار در اتاقک رشد موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع مورد بررسی قرار گرفتند. پس از رویش گیاهچه های یونجه در مرحله کوتیلدونی، هر گلدان با سوسپانسیون مورد نظر از سوش باکتری، تلقیح و با محلول غذایی بدون نیترات آبیاری شدند. در این بررسی اثر معنی داری در درصد نیتروژن اندام هوایی در تیمارهای به کار رفته دیده نشد. اثر متقابل سوش های سینوریزوبیوم و واریته یونجه بر وزن خشک اندام هوایی، ارتفاع بوته، تعداد ساقه و تعداد گره، معنی دار بود. گونه های M. littoralis و M. truncatula توان بالقوه بسیار خوبی برای همزیستی با باکتری های مختلف نشان دادند. لذا می توان پیشنهاد نمود که از این گونه ها می توان در تمام مناطق قابل کشت مساعد یونجه کشور استفاده شود. از آن جایی که M. polymorpha همزیستی ضعیفی با سوش های استخراج شده داشت، اما در تیمار شاهد بالاترین کارایی استفاده از نیترات را داشت به نظر می رسد که این گونه به سوش های اختصاصی نیاز دارد.
    کلیدواژگان: یونجه یک ساله، تثبیت نیتروژن، Sinorhizobium meliloti، همزیستی
  • زهرا ایزدی، گودرز احمدوند، محمود اثنی عشری، خسرو پیری صفحه 211
    به منظور بررسی اثر مقادیر مختلف نیتروژن و تراکم کاشت بر عملکرد ماده خشک و مقدار اسانس در برگ و کل بوته گیاه نعناع فلفلی (Mentha piperita L.) آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی طی دو چین و در سه تکرار اجرا گردید. نیتروژن (به صورت اوره) به عنوان عامل اصلی در سه سطح (100، 150 و 200 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار در دو زمان بصورت نصف برای هر چین) و تراکم کاشت به عنوان عامل فرعی در سه سطح (8، 12 و 16 بوته در متر مربع) مورد مطالعه واقع و سپس عملکرد ماده خشک و درصد اسانس در برگ و کل بوته طی هر دو چین ارزیابی شدند. نتایج نشان داد که تیمار نیتروژن در هر دو چین تاثیر معنی داری بر عملکرد ماده خشک و درصد اسانس در برگ و کل بوته داشت، به طوری که در چین اول با کاربرد 100 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار بالاترین عملکرد ماده خشک و درصد اسانس در برگ به دست آمد و در چین دوم بالاترین عملکرد ماده خشک و درصد اسانس در برگ و کل بوته مربوط به تیمار 200 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار بود. تاثیر تراکم کاشت و نیز اثر متقابل آن با نیتروژن روی درصد اسانس کل بوته و برگ فقط در چین اول معنی دار شد، به طوری که بیشترین درصد اسانس کل بوته از تیمار 75 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار و تراکم 8 بوته در متر مربع حاصل شد. نتایج حاصل از آزمایش بصورت کل و مجموعا طی دو برداشت نیز آنالیز گردید که نشان داد اثر نیتروژن روی عملکرد ماده خشک، درصد اسانس برگ و کل بوته طی دو چین نیز معنی دار گردید.
    کلیدواژگان: نعناع فلفلی، نیتروژن، تراکم کاشت، ماده خشک، اسانس
  • حسینعلی فلاحی، سیدعطاالله سیادت، مسعود عزت احمدی صفحه 225

    این پژوهش در سال زراعی 1381 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی گنبد، به صورت کرت های خرد شده نواری در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی اجرا گردید. آبیاری تکمیلی در 4 سطح (I0= بدون آبیاری، I1= یک نوبت آبیاری در مرحله گلدهی،I2 = یک نوبت آبیاری در مرحله پر شدن دانه و I3= یک نوبت آبیاری در مرحله گلدهی+ یک نوبت آبیاری در مرحله پر شدن دانه) به عنوان عامل عمودی و میزان نیتروژن از منبع کود اوره به عنوان عامل افقی در 4 سطح (صفر، 30، 60 و 90 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار) اختصاص یافت. ارزیابی نتایج نشان داد که با افزایش مصرف نیتروژن صفات مورد اندازه گیری آزمایش شامل عملکرد دانه و اجزای عملکرد، عملکرد بیولوژیک، شاخص برداشت، میزان و عملکرد پروتئین دانه به-طور معنی داری افزایش می یابد ولی به عکس کارایی زراعی نیتروژن به طور معنی داری کاهش یافت. مصرف 90 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار در مقایسه با سطح کودی 60 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار تفاوت آماری نداشت، ولی بالاترین عملکرد دانه را تولید کرد. با انجام آبیاری تکمیلی در دو مرحله گلدهی و پر شدن دانه، عملکرد دانه، تعداد دانه در سنبله، عملکرد پروتئین دانه و کارایی زراعی نیتروژن به طور معنی داری افزایش و بقیه صفات کاهش نشان دادند و هم چنین اثر متقابل مقادیر مختلف نیتروژن مصرفی و آبیاری تکمیلی بر روی تمامی صفات مورد مطالعه به جز درصد پروتئین دانه و کارایی زراعی نیتروژن غیرمعنی دار بود.

    کلیدواژگان: آبیاری تکمیلی، نیتروژن، عملکرد، پروتئین، گندم
  • سیدحمیدرضا صادقی، غلامرضا شجاعی، حمیدرضا مرادی صفحه 239
    حفاظت خاک و جلوگیری از تولید رسوب لازمه حفظ و احیا منابع طبیعی تجدید شونده و توسعه همه جانبه آبخیزها می باشد. میزان و شدت تولید رسوب در یک منطقه عموما تابع شرایط اقلیمی، پستی و بلندی، خاک و کاربری اراضی می باشد که در این میان نقش کاربری اراضی به دلیل تاثیر معنی دار انسان بر آن نسبت به دیگر عوامل مهم تر است. در این پژوهش جهت بررسی ارتباط بین تغییرات کاربری اراضی با تولید رسوب، حوضه آبخیز مندریجان واقع در سراب حوضه آبخیز سد زاینده رود با مساحت 23000 هکتار انتخاب گردید. به منظور انجام پژوهش از آمار بارندگی ایستگاه کلیماتولوژی چادگان و ایستگاه رسوب سنجی مندریجان طی سال های 1358 تا 1381 و نقشه های کاربری اراضی تهیه شده با استفاده از تصاویر ماهواره-ای سنجنده MSS سال 1979، TM سال های1990 و 1998 میلادی و هم چنین سنجنده ETM مربوط به سال 2002 استفاده شد. ارتباط بین تغییرات رسوب و بارش سالیانه با استفاده از میانگین متحرک 5 ساله و روابط رگرسیونی مورد بررسی قرار گرفت. سپس ارتباط بین تغییرات هر یک از کاربری ها با میزان رسوب مربوط به دوره های منطبق با تصاویر ماهواره ای با استفاده از روابط رگرسیونی ارزیابی شد. نتایج حاصله از این پژوهش نشان داد که علی رغم وجود تغییرات معنی دار در مقادیر بارش سالیانه در سطح اعتماد 99 درصد، نقش کنترلی آن بر تولید رسوب به دلیل عدم هماهنگی روند و غیرهم زمانی تغییرات ایجاد شده در آن ها کم بوده حال آن که نتایج ارتباط رگرسیونی حاکی از نقش کنترل کنندگی بیش تر کاربری کشاورزی آبی بر تولید رسوب به شکل توان سوم با ضریب تبیین 99/0 و خطای تخمین12 درصد بوده است.
    کلیدواژگان: تصویر ماهواره ای، تولید رسوب، حوضه آبخیز مندریجان، سد زاینده رود، کاربری اراضی
|
  • Mousavi Seyadi, S. R., Hashemi, S. J Page 1
    Amount of fuel consumption and actual field capacity were measured by using of riding type and walking type rice transplanters in different times of puddlings. Statistical analysis was performed for a two-factor experiment with a completely randomized design. The two factors were transplanters and puddlings times, with two and three levels, respectively. The measurements were replicated 4 times. The six plots were selected and the plot length and width was 100 m and 3.6 m respectively. Four rows walking type and riding type rice transplanters were used. The hill distance adjusted on 16 cm. Transplanting speed were 1.9 km/h for walking type and 2.4 km/h for riding type. The puddlings were carried out by power tiller in one, three, and five times. The amount of fuel consumption (liter/hectare) was measured at beginning and end of transplanting operation. The results indicate that the rice transplanters (P<0.01) and puddlings (P<0.05) had a significant effects on the amount of fuel consumption. Also the factors of machines, number of puddlings and the interaction between them had a significant effects (P<0.01) on the actual field capacity. Based on the results, for increasing of field capacity and decreasing of total time, riding type transplanter is offered and also for decreasing of fuel consumption walking type tranplanter is offered.
    Keywords: Mechanization, Planting, Puddling, Riding type, Transplanter machines, Walking type
  • Khalilians., Yousefia., Balalih., Keramat Zadeh, A Page 13
    Natural events like flood and drought waste a noticeable part of capitals in agriculture sector. Undesirable conditions caused by non-harmonious investment and depreciation and also distortion caused by natural events lead to intensified trend of decreasing gross fixed capitals in agriculture sector. Forests and pastures play different rules like as refining the weather, preventing soil erosion and providing wild ecosystem. Decreasing forest area and exploiting pastures used for fuel or grazing livestock lead to soil erosion and reduce agronomic lands fertility. Therefore, in order to correct national product, depreciation of natural resources should be subtracted from gross national product exactly like physical investment. In this research, depreciation of forests and pastures and their share in gross domestic product were measured in third economic, social and cultural development plan. Moreover, economic growth was adjusted based on environmental concerns (forest and pasture depreciation). Results showed that depreciation of forests and pastures reduce 4 percent in average over the period and gross domestic product growth was overestimated 0.6 percent. In addition, plans for reducing forest and pasture depletion did not perfrom proper results.
    Keywords: Depreciation, Forests, pastures, Economic growth
  • Sharifi, M. R., Akhond Ali, A. M., Porhemmatj., Mohammadi, J Page 25
    To collect complete data of snow depth from an area, intensive scale of spatial distribution of measurement is needed. But, difficulties are involved in measuring snow depth directly. Because of these difficulties, methods for predicting snow depth should be developed as alternative approaches. In the current research, an area of 5.2 located in Samsami Basin with an intensive data base of 258 measured points is studied to develop an alternative method. The cluster analysis model was applied to estimate snow depth for unobserved points in two models. The first model was applied to cluster the snow depth considering parameters including elevation, index of wind shelter and aspect using linear regression. The second model was used by Fisher's discriminate analysis. To do this, discriminate functions were used as estimator of snow depth. Statistical analyses showed that for elevation less than 2767 m, 61% of data variations were modeled using the first model. But, for the higher elevations, this model was unable to predict the unobserved data. However, the second model predicted 53% of data.
    Keywords: Spatial distribution of snow depth, Cluster analysis, Linear regression, Discriminate function
  • Varshavianv., Ghahremann., Khalili, A. Hajjam, S Page 39
    Study the Trend of Early and Late Frost Occurrences, Length of Frost-free Period and Number of Frost Day to reduce of Agricultural Damages in Several Climatic Regions of IranVarshavian, V., Ghahreman2, N., Khalili3, A. and Hajjam4, S. AbstractOccurrence of the early frost in autumn and the late frost in spring cause damage to crops in different climatic regions of Iran each year. Information about the probable dates of frost occurrence, helps farmers to avoid or reduce the damages caused by frost. In this study, high quality historical daily minimum temperature data in a 44 years period (1961-2004) from six synoptic stations, Tabriz, Tehran, Zahedan, Shiraz, Kermanshah, and Mashhad were used to derive agrometeorological indices i.e. date of last spring frost, SF (day), first autumn frost, AF (day), length of frost-free period, LFF (day), and number of frost day (1951-2005). These stations represent different climates of Iran based on Koppen climatic classification. First, time series (dates of frost, frost-free period and number of frost day) were checked for normality with the Kolmogorov-Smirnov test. Time trends for all variables were analyzed using parametric and nonparametric techniques. Zahedan (Steppe climate) didnt show significant trend. Tehran (As the other example of steppe climate) showed significant positive trend in length of frost-free period and date of first autumn frost and a significant negative trend in date of last spring frost and number of frost day. Among representatives of temperate humid climate, Tabriz showed significant negative trend just in the number of frost day. Analyzing Mashhad and Kermanshah showed a similar significant positive trend in both length of frost-free period and date of first autumn frost and a significant negative trend in number of frost day. Also Shiraz, similar Tehran, showed significant trend in all studied time series. Generally, except Tabriz and Zahedan, length of period that plant can develop without the risk of frost has increased. Also, except Zahedan, number of frost day in other stations has decreased significantly.
    Keywords: Late spring frost, Early autumn frost, Number of frost day, Frost free period, Agrometeorology
  • Saki, A. A., Mazuji, M. T., Tabatabaei, M. M., Edris, M. A., Hossieni Siyar, S. A Page 49
    The experiment was conducted to test the effect of β-mannanase enzyme addation in broiler chicken diets contain three metabolizable energy levels on performance, carcass quality and intestine viscosity. This study was arranged by complete random design (CRD) in arrangement by factorial procedure (2×3). Six treatments were used that consist of two levels of enzyme (0 and 0.05%) and three levels of metabolizable energy (2850, 2900 and 3000 Kcal/Kg). The results of this study were shown that body weight was significantly increased by enzyme suplementation (2258.99 g) at 42 day of age (p<0.05) but energy level was not affected on body weight. The difference was appeared at 35 days of age in 3000 Kcal/Kg energy level. Reduction in feed intakes was indicated with enzyme supplementation at 21 days of age and feed intake was increased significantly by 2850 Kcal/Kg energy level (P<0.05). While the lowest level of feed was recognized in 3000+0.05 group (649.69 g) and highest levels were shown by treatments 2850+0 (716.54 g). No responses was found in feed intake at 35 and 42 days of age by experimental agents. Feed conversion ration (FCR) was significantly higher in 2850 kcal/kg ME (1.13) at 21 days of age compared with other levels of energy. This was lower at 35 and 42 days of age for 0.05% enzyme in comparison to zero level (P<0.05). Breast meat, abdominal fat and pancreas percentage wre not affected by experimental main effects, but breast and abdominal fat percentage were incresed in treatments 2850+0.05 (%4.25) and 2900+0.05 (%37.20) respectively (P<0.05). Viscosity was reduced by 2900 kcal/kg ME (1.73 cps) and 0.05% enzyme (1.84 cps). The results of this study were shown that in low energy level body weight increased, and feed intake, viscosity and FCR decreased with β-mannanase enzyme suplememtation.
    Keywords: Soybean meal, β Mannanase, Viscosity, Broiler chicken
  • Rezaeea., Tabatabaei, M. M., Ahmadia., Sepehri, A Page 61
    In this study, the effect of different growth stages and cuttings on agronomic traits, chemical composition, and nutrient digestibility of sainfoin (Onobrychis viciifolia) in 2003-2004 cropping season was investigated. Chemical composition was measured by standard laboratory method and the nutrient digestibility by using 20 Mehraban male lambs. Agronomic traits and chemical composition data were obtained from a factorial experiment arranged within a completely randomized design. Nutrient digestibility coefficients were determined in a completely randomized design. The growth stages included full budding (I), early flowering (II), and full flowering (III), and the cuttings included first, second, third, and fourth cuttings. The bush height, wet and dry weight of forage, DM%, and NDF% increased with the advancement of plant age, and on the contrary the leaf: stem ratio, CP%, and NFC% decreased. There was significant difference for bush height at three growth stages and for leaf: stem ratio at stage I as compared with other stages (P<0.05). The effect of cutting on agronomic traits was significant, so that bush height increased from second cutting to fourth cutting and leaf: stem ratio decreased. Bush CP and NDF differed significantly between different cuttings and were 21.41% and 37.82% for stage I, 19.47% and 42.20% for stage II, and 18.21% and 48.79% for stage III, respectively (P<0.05). The crude protein of bush at fourth cutting (20.73%) was significantly higher than other cuttings and bush NDF at first cutting (40.68%) was significantly lower than other cuttings (P<0.05). The digestion coefficients of DM, CP, NDF, NFE, OM, CF and TDN decreased significantly with the advancement of growth stage (P<0.05). Results show that sainfoin at early flowering stage and third cutting has more desirable qualitative and quantitative capabilities.
    Keywords: Sainfoin, Agronomic traits, Chemical composition, Nutritional value
  • Zamaniz., Aliarabih., Tabatabaei, M. M., Zamanip., Saki, A. A., Zaboli, Kh Page 71
    Effect of Different Levels of Urea and Sulfur on Microbial Protein Synthesis, Nitrogen Retention, Some Blood Metabolites and Nutrients Digestibility in Mehraban SheepZamani, Z., Aliarabi2, H., Tabatabaei3, M. M., Zamani2, P., Saki3, A. A. and Zaboli4, KH.Abstract This study was conducted to evaluate the effect of dietary supplementation of urea and sulfur on microbial protein synthesis, some blood metabolites (urea and glucose), nitrogen retention, and nutrients digestibility in Mehraban sheep. Experiment was organized as 6×4 Uden square design with 3×2 factorial arrangement of treatments. Ingredients of diets were barley grain, soybean meal, urea, elemental sulfur and mineral supplement. Sulfur was supplemented at two levels of 0.13% and 0.2% on DM basis and urea was supplemented in three levels of 0, 0.25% and 0.5% on DM basis. Daily collections of feces and urine were made during the last 7-days of each period. Excreted purine derivatives (allantoin, uric acid and xantine plus hypoxantine) were measured after total urine collection during a digestibility trail to estimate microbial N supply to the duodenum. At the end of each period blood sampling was taken. Results showed that nitrogen retention, microbial nitrogen supplied to the duodenum, purine derivatives and purine absorption increased by simultaneous feeding of urea and sulfur. Plasma glucose levels and apparent digestibility of organic matter and neutral detergent fiber increased at high levels of urea and sulfur. Plasma urea levels decreased at the higher level of sulfur. It can be concluded that best combination of urea and sulfur might be 0.2% sulfur and 0.5% urea.
    Keywords: microbial N, urea, sulfur, digestibility
  • Rahmania., Saki, A.A., Tabatabi, M.M., Zamanip., Zafari, D.M.And Khosravi, A. L Page 85
    Aflatoxins (AFs) are groups of toxin fungus that are produced by different species of fungi of Aspergillus flavus and Aspergillus parasiticus. The experiment was conducted in order to study the effect of AFs on broiler chickens (400 strains Ross 308) in four treatments. Treatment 1 was fed the basal ration (corn and soybean meal), treatment two was fed the feed containing one ppm AFs, treatment three received the feed containing one ppm AFs and 0.25% Mycosorb absorptive and treatment four was given the feed containing 0.25% Mycosorb absorptive. Experiment was conducted in complete random design (CRD) with four replications in treatment and 25 chickens in each. Results were shown that adding of one ppm AFs in diet in comparison to control treatment caused to significant differences of total protein, uric acid and phosphorus in the end of rearing period (p<0.05). No significant differences were shown in serum cholesterol and glucose by Presence of AFs (one ppm) in diet comparison was to control treatment (p>0.05). Adding of 0.25% mycosorb on diet that contained one ppm AFs could not compensate harmful effects of AFs on total protein and uric acid in comparison to control treatment (p<0.05), but ameliorated the unfavorable effects of AFs on phosphorus of serum. Addition of 0.25% the mycosorb absorptive to the diet caused significant differences on incited parameter in comparison to control treatment (p>0.05).
    Keywords: Aflatoxins, Mycosorb absorptive, serum biochemical parameters
  • Abdolmohammadia., Moradi, Shahrebabakm., Mehrabani, Yeganehh., Rahimi, Mianji, Gh., Bottema, C Page 95
    Acyl-CoA: diacylglycerol acyltransferase-1 (DGAT1) gene has been mapped at centromeric end of bovine chromosome 14 and is known as a factor affecting fat content of milk. Our objective was to determine the relationship between the K232A polymorphism at the gene and milk traits in Holstein cattle of Iran. A 411 bp fragment including this polymorphism was amplified and digested with the enzyme CfrI to determine the genotypes of 206 Holstein cows. The estimated allele frequencies were 0.66 and 0.34 for the A (alanine) and K (lysine) alleles, respectively. Average allele substitution effects of the K allele for all traits in the first and second lactations were estimated, separately. The statistical analyses showed positive and significant effects of the K allele for fat and protein content traits, as well as for the fat yield in both lactations. In contrast, negative and significant effects were found for milk and protein yield. The relatively lower frequency of the K allele than the A allele may be due to selection for milk yield in recent years. Our results showed that the DGAT1 K232A polymorphism can be a source that underlies the reported quantitative trait loci for fat content trait in the proximal region of bovine chromosome 14.
    Keywords: Milk production, DGAT1, K232A polymorphism, RFLP, Iranian Holstein
  • Hosseini Siyar, S. A., Saki, A. A., Ghazis., Tabatabaei, M. M Page 105
    This experiment was conducted to the examine effect of feeding single and multiple diets with different levels of nutrients on broiler performance. Birds were randomly assigned to five treatments including: control (two diets, high nutrients), 3H (three diets, high nutrients), 1H (single diet, high nutrients), 3L (three diets, low nutrients) and 1L (single diet, low nutrients). Body weight (BW), Body weight gain (BWG), feed, energy and protein intakes, carcass yield and gastrointestinal organs were recorded. Feed conversion ratio (FCR) and calorie conversion ratio (CCR) were calculated. BW of SL and SH groups and BWG for 1L, 1H and 3L groups were significantly lower than those of control group, however these treatments showed compensatory growth. Feed and calorie intakes of 1L group and protein intakes of 1L, 3L and 1H groups were significantly lower than those of control group. FCR and CCR for 1L and 1H groups were significantly higher than other groups. Weight of carcass, breast and leg for 1L group and breast for 1H group were significantly lower than those of control group. Actual weight of gastrointestinal organs for 1L group at 21 day decreased. Results showed that level of nutrients in the late stage of rearing period can be decreased without negative effect on broiler performance. However, single diet feeding program with low level of nutrients indicated decrease in performance of broiler and decrease in carcass yield was observed with single diet feeding regardless of level of nutrients.
    Keywords: Feeding program, Compensatory growth, Broiler chicken
  • Mirzaiee., Tabatabaie, M. M., Saki, A. A., Aliarabih., Yaghubfar, A. A., Zaboli, Kh., Ahmadi, A Page 117
    Licorice is a leguminous and its root extract is used in industries of pharmacology. After extracting from the root, the remainder is called pulp. To determine nutritive value of the root pulp, its chemical composition and digestibility of DM, OM and energy were determined using in vivo method. Alfalfa and wheat straw were replaced with licorice root pulp at the ratio of 0, 13.5, 20 and 26.5 percent. Diets were isocaloric and isonitrogenous and C:F ratio was 33.33: 66.66. To compare effects of different levels of root pulp on average daily gain and feed conversion ratio, 32 Kordi lambs were randomly assigned to four treatments. DM, CF, EE, ash, CF, NDF, ADF, ADL, Ca, P and GE of root pulp were 91.4, 8.05, 0.7, 9.4, 38.0, 67.7, 46.7, 20.4, 0.87, 0.23 % and 4.4 Mcal/kgDM, respectively. Digestibility of DM, OM, and energy were 37.43, 40.02 and 38.08% and after subtracting associative effects were 42.20, 40.09 and 42.63% respectively. Average daily gain of lambes from T0, T1, T2 and T3 was 212.08, 207.00, 213.39 and 220.75 g/d and variation was not significant (p>0.05). Feed conversion ratios for treatment 1 through 4 were 7.69, 7.58, 7.46 and 7.29 which no significant difference was observed among them (P>0.05). It seems that licorice root pulp could be replaced for some part of roughage (Strow) in similar rations without any adverse effect on performance of animal.
    Keywords: Licorice root pulp, Nutritive value, Kordi lamb
  • Eghbali Koozekananm., Kafilzadehf., Hozhabbi, F Page 127
    This study was carried out to compare the effect of different treatments on in vitro solubility, in sacco degradability and in vivo digestibility of canola meal protein. Treatments were untreated canola meal (To), formaldehyde treated (T1), acetic acid treated (T2) and heat treated canola meal (T3). Canola meal was subjected to in vitro protein fractionation to find out the contribution of different protein fractions A+B1, B2, B3 and C. These fractions were determined on the basis of solubility of canola meal protein in three different solvents, phosphate buffer, neutral detergent solvents (NDS) and acid detergent solvents (ADS). Treatments were subjected to nylon bag technique at various intervals (0, 2, 4, 8, 16, 24, 48 hours) using two fistulated sheep. The N residue from nylon bags at any incubation time was determined to measure a, b, and c values and to estimate the effective degradability at different out flow rates. In vitro solubility study showed a significant (p<0.05) decrease in fraction A+B1 while B2 increased as the result of both physical and chemical treatments. Fractions B3 and C were not affected by treatments (p>0.05). Results of protein degradability showed that ' a ' was higher (5.74) and ' b ' was lower (76.32) for untreated canola meal than for treated meals (p<0.05). There was significant difference between untreated and treated meals in concern to ' c ' value (p<0.05). The effective crude protein degradability decreased significantly 15-19% as the result of either physical or chemical treatments. The effective degradability of To, T1, T2, and T3 was 63.28, 52.15, 53.65 and 51.50, respectively. Apparent CP digestibility was increased (p<0.05) due to physical and chemical treatments of canola meal. Crude protein digestibility was the highest for T1 (81.43) followed by T2 (80.42), T3 (78.84), and To (73.26). It can be concluded that chemical and heat treatments of canola meal increased the portion of un-degradable protein in the rumen by altering the potential degradable fraction (b) and the rate of degradation (c). Despite decline in protein degradability in the rumen, improved protein digestibility in total tract, significantly.
    Keywords: Canola meal, Physical, Chemical Treatments, Solubility, Degradability
  • Eghtedarim., Mousavim., Kamali, G. A., Alizadeh, A Page 141
    Based on meteorological conditions and also topography, frost is divided into two types of radiative and advective. Province of Khorasan Razavi in north east of Iran, is one of the places which is affected by advection of cold weather and always its agricultural productions are faced to many losses. So, determining the kind of frost in this province is very important. The aim of this studyis to consider and determine the type of the early fall and late spring frost and their probability in province of Khorasan Razavi. The meteorological data of twelve synoptic stations were collected and the date of temperature falling to 0°C (threshold) or lower for the first time in the fall and last time in the spring were determined. Then, the date of frost was given withquantitative values. To determine the type of frost, all atmospheric parameters were considered at observation date, the days before and after the first fall and last spring frost and then the dates were separated based on the kind of the frost. A statistical period of 13 years was selected and then probability of date of occurrence with 25, 50 and 75 percent were calculated. Results show that the earlier and later average of the starting date of advective frost happened in 20 of November and 17 of December in Ghouchan and Boshrouye station, respectively. The results also show that, the advective frost finish in 11th of March and 7th of April in Boshrouye station (South) earlier and in Ghouchan (North) latest respect to the other stations.
    Keywords: Frost, Radiative, Advective, Province of Khorasan Razavi, Temperature Threshold
  • Baharia., Sadeghi, M. R., Ghaemmaghamis., Sadeghi, Nasab, An Page 153
    Infection with bovine viral diarrhea virus (BVDV) is endemic in cattle populations in most part of the world. The high prevalence in combination with the negative effects on reproduction and the general health condition in affected herds result in significant economic losses to the cattle industry globally. ELISA is better suited test for BVD screening of large series of samples. In this study, serological investigation was performed to determine the prevalence of bovine viral diarrhea virus infection of cattle in Hamedan erea. Blood samples were taken from 399 cattle (237 from industrial and 162 from non-industrial farms) and sera were stored at -70°C. The sera were tested by enzyme linked immunoabsorbent assay (ELISA) for detection of anti-BVDV antibodies. The antibodies against BVDV were showed in 309 (77.4%) of tested cattle. A total of 182 (76.8%) and 127 (78.4%) sera of industrial and non-industrial farms were positive, respectively. Statistical analysis of data by chi-square did not show any significant differences between age groups and also between the methods of husbandry.
    Keywords: Bovine viral diarrhea virus, ELISA, Cattle, Hamedan
  • Tabarih., Sabziparvar, A.A., Marofi, S Page 161
    During the last few decades, global climate change has been an important research task throughout the world and therefore its consequences have been addressed in many research works. In this research, the annual meteorological parameters such as air temperature, precipitation, relative humidity, wind speed and reference crop evapotranspiration (ET0) were analyzed to determine the temporal pattern of long-term trends of meteorological data. The trend analyses were carried out for two different climates: cold and warm climates, during the period 1966-2005. In this regard, Mann-Kendall test was used. The results showed that precipitation and wind speed parameters had the most variations to the average values in the study period respectively, whereas the least variation was observed in temperature data. In most cases, trends were observed in the both studied climates. Significant increasing trends were observed in air temperature data, while the trend statics revealed a significant decreasing trend for precipitation and relative humidity. Significant increasing trends were observed in air temperature and reference crop evapotranspiration data, while precipitation and relative humidity data revealed significant decreasing trends in all stations. The time series of annual wind speed data also showed negative trend in the majority of the stations. The results of such research are applicable in many sectors, including long-term water resources management and prediction of plant water demand in similar climates.
    Keywords: Trend, Temperature, wind, relative humidity, Reference crop evapotranspiration, Mann, Kendall test, Cold, warm climates
  • Azaria., Bafkara., Akhoundalia., Taheri Tizro, A Page 175
    Generally in flood studies, two types of information will be offered which are namely as peak instantaneous discharge and flood hydrograph with different return periods. The main purpose of the present research is determination of regional coefficient Diken’s equation for calculation of peak flood with any return period. In this study, because of lacking measurement data in Sheyvand basin, the peak instantaneous discharge data of existing hydrometric stations in outline basins has been used. The outline rivers peak flow data was collected, controlled, validated and accomplished. The long set of peak flow data was analyzed by different statistical distributions. According to the results of statistical tests, the best distributions for each hydrometric station was selected and the floof peak values with different return periods was estimated by the selected distributions. By creating correlation terms between area parameters and flood data with any return period, one area- discharge equation was achieved according to Diken’s equation. By correlating between C & N parameters that are equation coefficients and return period, two equations for calculating both of the considered parameters were obtained. Replacing these equations instead of C & N in Diken’s equation, final equation in order to estimating flood amount in study region was achieved. Finally, flood values were estimated flood amounts with different return period for Sheyvand basin by this method.
    Keywords: Instantaneous peak discharge, Diken's method, Flood return period
  • Jalilianj., Modarres Sanavy, S. A. M., Asgharzadeha., Farshadfar, M Page 185
    In order to study the quality of sunflower in response to PGPR and different levels of urea under water stress condition, an experiment was conducted during 2006 growing season at the Eslam Abad-Gharb Agricultural Research Station, Kermanshah province, Iran. The experimental design was split-plot laid out in RCB with three replications. The main plots were three levels of irrigation [irrigation at 85% field capacity (I1), irrigation at 70% field capacity (I2) and irrigation at 55% field capacity (I3)] and sub plots were six levels of fertilizer [control (C), recommended rate of N (125 kg urea/ha) (N), inoculation with Azotobacter chroccocum&Azospirillum lipoferum (AA), AA+100% recommended rate of N (AA100), AA+75% recommended rate of N (AA75) and AA+50% recommended rate of N (AA50))]. Water stress significantly affected protein percentage but fertilizer treatment had high significant effect on this trait. The I3 and AA100 treatments significantly increase of protein percentage. The highest and lowest oil percentages were obtained from I1AA100 and I3C treatments, respectively. Combination treatments of I3C increased palmitic and stearic acid in seeds. The lowest percentage of palmitic and stearic were obtained from I1AA treatment. The I1AA50 and I1AA treatments significantly increased oleic and linoleic acid respectively, whereas these fatty acids decreased in I3AA100 and I3AA75 treatments, respectively. Overall, drought stress significantly decreased oil percentage, oleic and linoleic acids but increased palmitic and stearic acids in the seeds. Application of biofertilizers with urea significantly increased the oil, protein and unsaturated fatty acids in sunflower seeds. Because of the low price and positive effect of biofertilizers on sunflower seed quality, utilization of these fertilizers are therefore highly recommended in sunflower culture.
    Keywords: Sunflower, Biofertilizer, Azotobacter, Azospirillum, Nitrogen, Fatty acid
  • Maleki Farahanis., Tavakkol Afshari R., Heidari Sharifabad H., Chaichi, M Page 197
    To evaluate the nitrogen fixation of annual medics in responce to Sinorhzobium meliloti strains four species of annual medics (Medicago truncatula, M. littoralis, M. polymorpha, M. rigidula) were grown in all combinations with four various strains of Sinorhizobium meliloti (Native, Hoomand, R95 and S13). There was also uninoculated check for each species. Control treatment (uninoculated) included mineral nitrogen (2.5 mMol nitrate). Pot experiment was conducted using a factorial completely block design with four replications in grow chamber at Forest and Rangeland Research Institute. Inoculation with suspensions of different strains was carried out when cotyledons were appeared. Nitrogen fixation in shoot was not significantly different among medics. There was a significant effect of sinorhizobium by medic species for shoot dry weight, height, nodule number, and shoot number. There was a good potential symbiosis with bacteria in M. truncatula and M. littoralis. There fore, it can be suggested that these species are suitable for all regions that medics can be grown. M. plymorpha has weak effective symbiosis with any of the strains though had highest nitrate use efficiency. It seems that this plant requires specific strain.
    Keywords: Medicago, Nitrogen fixation, Sinorhizobium meliloti, Symbiosis
  • Izadiz., Ahmadvandg., Esna, Asharim., Piri, Kh Page 211
    In order to study the effect of different amounts of nitrogen and plant density on dry matter yield and the rate of essential oil in leaf and whole plant of peppermint (Mentha piperita L.), a split plot experiment based on randomized complete block design was conducted with three replications over two cuts. Nitrogen was used as main plot in three levels (100, 150 and 200 kg/ha, two times, half for each cut) and plant density was considered as sub-plot in three levels (8, 12 and 16 plants/m2), then dry matter yield and essential oil percentage in leaf and whole plant were measured over two cuts. The results showed that nitrogen treatment were significantly affected the dry matter yield as well as essential oil in leaf and whole plant in both cuts, so that, with the application of 100 kg/ha nitrogen, the highest rate of dry matter yield and leaf essential oil was obtained from the first cut. In the second cut, the highest amount of dry matter yield and essential oil was obtained from leaf and whole plant when 200kg/ha nitrogen was used. The effect of plant density and also its interaction with nitrogen on essential oil percentage in leaf and whole plant was significant in the first cut only, so that, the highest rate of essential oil in whole plant was obtained when 75 kg/ha nitrogen was applied on 8 plants/m2. The results of this study were also analyzed for both cuts in total and showed that the effect of nitrogen on dry matter yield and the rate of essential oil in leaf and whole plant was also significant.
    Keywords: Peppermint, Nitrogen, Plant density, Dry matter, Essential oil
  • Fallahi, H. A., Siadata., Ezat Ahmadi, M Page 225

    This experiment was carried out at Agric. Exp. Stn. of Gonbad. The experiment design was a Randomized Complete Block arranged in a strip-plot. Vertical factor consisted of four irrigation levels (I0= without irrigation, I1= Irrigation at flowering, I2= Irrigation at grain filling and I3= Irrigation at flowering and at grain filling). Four rates of N fertilizer (0, 30, 60 and 90 kg N (as urea)/ha) were horizontal factor. The results revealed that increasing N fertilizer significantly increased grain yield and protein content and yield, biologic yield, harvest index, while N.U.E. significantly reduced. The highest yield was obtained at 90 N kg/ha, however it had not any significant difference with 60 kg N/ha. Irrigation at both flowering and filling period (I3) significantly increased grain yield, grain per spike, grain yield and protein content and yield, N.U.E. while other traits reduced. Interaction of N fertilizer and irrigation was non-significant for all traits with the exception of protein content and N. U. E.

    Keywords: supplemental irrigation, nitrogen, yield, protein, wheat
  • Sadeghi, S. H. R. Shojaee, Gh., Moradi, H. R Page 239
    Soil conservation and sediment yield prevention is necessary for preservation and rehabilitation of renewable natural resources and integrated development of watersheds. The rate and type of sediment yield is generally a function of climatic conditions, topography, soil and land use characteristics out of which the importance of land use because of effective role of human is more than others. In the present study, the relationship between land use changes and sediment yield was studied in Manderijan watershed located in upstream of Zayandehrood dam basin covering an area about 23000 ha. The precipitation and the sediment data belonging to the period of 1979 to 2002 were respectively collected from Chadegan climatological and Manderijan hygrometry stations. The satellite images of MSS 1979, TM 1990, TM 1998 and ETM 2002 were also applied to map land use during study period. The relationship between sediment yield and annual precipitation changes were evaluated using five-years moving average and regression analysis. The assessment of relationship between land use changes and sediment yield was also made using regression equations for the periods corresponded on the time of available satellite images. The results of the study revealed that despite of significant variation in annual precipitation at the confidence level of 99%, it’s controlling role on sediment yield was found to be low owing to inconsistency of changes trend and their non synchronous variations. The analysis of regression equations was also verified the significant relationship in cubic form between irrigated agricultural land use and sediment yield with high determination coefficient of 0.99 and low estimation error of 12%.
    Keywords: Land use, Mandarijan Watershed, Satellite image, Sediment yield, Zayandehrood Dam