فهرست مطالب

توسعه سازمانی پلیس - سال هفتم شماره 4 (پیاپی 31، مهر و آبان 1389)

نشریه توسعه سازمانی پلیس
سال هفتم شماره 4 (پیاپی 31، مهر و آبان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/08/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اسماعیل غلام حسینی، حسین بجانی، عماد ملکی نیا صفحه 11
    سازمان ها بدون تمایل داوطلبانه افراد به همکاری، قادر به توسعه اثر بخشی خرد جمعی خود نیستند. زیرا در حالت اجباری، شخص وظایف خود را در راستای مقررات و قوانین و استانداردهای قابل قبول یک سازمان و صرفا در حد رعایت الزامات انجام می دهد. ولی در همکاری داوطلبانه افراد سعی، کوشش، انرژی و بصیرت خود را برای شکوفایی توانایی های خود به نفع سازمان ابراز می کنند. رفتار شهروندی سازمانی یک تفکر و ایده است و آن مشتمل بر رفتارهای متنوع کارکنان نظیر، پذیرش و به عهده گرفتن مسئولیت های اضافی، پیروی از قوانین و رویه های سازمان، حفظ و توسعه نگرش مثبت، شکیبایی و تحمل نارضایتی و مشکلات در سر کار است. در نتیجه، بر اساس تئوری ها و نظریه های سازمانی، رفتار شهروندی سازمانی به کارایی و اثر بخشی سازمان ها از طریق تحولات منابع، نوآوری ها و وفق پذیری کمک می کند. لذا در این مقاله مبانی نظری و عملی رفتار شهروندی سازمانی به صورت عمیق مورد بررسی قرار گرفته است. با مطالعه و بررسی منابع مختلف عوامل تاثیر گذار بر رفتار شهروندی سازمانی، مولفه های اصلی برای سنجش رفتار شهروندی سازمانی و هم چنین پیامدها و نتایج رفتار شهروندی سازمانی شناسایی گردیدند. در نهایت یک مدل مفهومی شامل عوامل تاثیرگذار، مولفه ها و پیامدهای رفتار شهروندی سازمانی ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: رفتارهای فرانقشی، رفتار شهروندی سازمانی، بهره وری
  • محمداسماعیل انصاری، علی باقری کلجاهی، مسلم صالحی صفحه 35
    هدف این مقاله تبیین مفهوم تعهد سازمانی و نقش و کارکرد راهبردهای مدیریت منابع انسانی در تنظیم و بهبود آن است. این تحقیق ابتدا با مرور تعاریف و دیدگاه های متعدد در خصوص تعهد سازمانی، ابعادآن را تشریح و نظرات می یر و آلن را در خصوص تعهد سازمانی و ابعاد سه گانه تعهد عاطفی، مستمر و هنجاری مورد بررسی قرار می دهد. در ادامه، متغیرهای اثرگذار بر تعهد سازمانی، مورد بررسی قرار می گیرد. تحلیل تحقیقات مرتبط با موضوع و یافته های آن ها، راهبردهای مدیریت منابع انسانی متعهدانه را در سه زیر حوزه ی تامین (8 راهبرد)، مدیریت عملکرد و پاداش(7 راهبرد) و روابط کارکنان (7 راهبرد) نمایان ساخت. در جریان تبیین تاثیر راهبرد مدیریت منابع انسانی، نقش ادراک افراد در درک راهبردها به عنوان متغیر میانجی، مهم تشخیص داده شده و در نهایت، مدلی مفهومی برای کارکرد راهبردها بر هر بعد از تعهد سازمانی ارائه می گردد.
    کلیدواژگان: تعهد سازمانی، تعهد عاطفی، تعهد مستمر، تعهد هنجاری، راهبردهای مدیریت منابع انسانی
  • داوود مهدوی صفحه 73
    امروزه سنجش رضایت مندی جامعه یکی از مهم ترین عوامل موفقیت سازمان ها، اعم از دولتی و خصوصی در جهت نیل به اهداف و رسالت آن ها است. چرا که شناخت دیدگاه های مردم از جمله مهم ترین و مفید ترین ابزار مدیریت، سیاست گذاری و برنامه ریزی برای مدیران و برنامه ریزان سازمان ها محسوب می گردد. از این رو می باید سازمان ها تصویر روشنی از بازتاب های اجتماعی و ارزیابی های مردمی از اقدامات و سیاست های اجرا شده در سطح جامعه داشته باشد تا بتواند از طریق این ارزیابی ها و بازخوردها، اصلاحات لازم را در برنامه ها و سیاست های جاری و آینده ی سازمان خود، برای رسیدن به حد مطلوب به وجود آورند. در این راستا پلیس راهنمایی و رانندگی با توجه به اهداف و ماموریت های محوله آن، نسبت به سایر رده ها و بخش های سازمان ناجا در تعامل، تماس مسقیم و ارتباط نزدیک تری با مردم است. مقاله ی حاضر با هدف اصلی تهیه و استاندارد ساختن ابزاری صحیح و معتبر به منظور سنجش رضایت مردم از عملکرد پلیس راهور در سراسر کشور، تلاش دارد تا با استفاده از روش های تحقیق همبستگی و زمینه یابی (پیمایش) معیارها و مؤلفه های رضایت مندی جامعه، عملکرد پلیس راهور را در جهت رفع نقاط ضعف و افزایش توانمندی های نیرو، شناسایی و به دو صورت اسنادی و میدانی آن ها را مورد ارزیابی و سنجش قرار دهد؛ هم چنین به لحاظ ارزیابی مؤلفه ها به ترتیب مؤلفه های ایجاد امنیت، تبحر و مهارت، ادب و نزاکت پلیس راهنمایی و رانندگی ناجا بیشترین رضایت را به خود اختصاص داده و مؤلفه های پاسخ گویی، ارتباط و نزدیکی با مردم و مؤلفه شفافیت پلیس راهنمایی و رانندگی کمترین رضایت مندی را داشته اند
    کلیدواژگان: استانداردسازی، مقیاس، اندازه گیری رضایت، عملکرد، پلیس راهنمایی و رانندگی
  • مرتضی مرادی، حمیدرضا جلیلیان، داود کریمی صفحه 95
    سرمایه ی اجتماعی در چند دهه ی اخیر به عنوان یکی از مهم ترین مباحث در میان اندیشمندان شاخه های مختلف علوم اجتماعی و انسانی مطرح شده است. مفهوم سرمایه ی اجتماعی به دلیل ماهیت و محتوایی که دارد تقریبا با تمامی موضوعات و مسائل مطرح در حوزه ی علوم انسانی و اجتماعی، از جمله آسیب های اجتماعی ارتباط پیدا می کند. در این مقاله سعی شده است تا به بررسی نقش و تاثیر سرمایه ی اجتماعی بر عملکرد پلیس پرداخته شود. عملکرد پلیس با استفاده از مدل ارائه شده در چهار زمینه مورد بررسی قرار گرفت: میزان پاک سازی جرم،نرخ ارتکاب جرم، نرخ یا تعداد شکایت از پلیس و اعتماد شهروندان به پلیس. روش این تحقیق از نوع توصیفی است. نتایج این مقاله نشان می دهد که جوامع دارای سطح بالاتری از سرمایه ی اجتماعی، به احتمال بیشتری دارای پلیسی هستند که نرخ پاک سازی جرم بالاتری دارد. در جامعه ای که دارای سطح بالایی از سرمایه ی اجتماعی است تعداد شکایت شهروندان از پلیس به دلیل سوء استفاده از قدرت و اعمال زور، کمتر خواهد بود. هم چنین هر چه جامعه دارای سطح سرمایه ی اجتماعی بالاتری باشد، نرخ جرم و جنایت در آن کاهش خواهد یافت. هم چنین سطوح بالای سرمایه ی اجتماعی به طور مثبتی با اعتماد شهروندان به پلیس رابطه دارد
    کلیدواژگان: سرمایه ی اجتماعی، عملکرد پلیس، پاک سازی جرم، شکایت شهروندان از پلیس
  • حسین ابراهیم زاده آسمین، مجتبی عباسیان صفحه 109
    وجود محرومیت هایشدیداقتصادی و میزانبالایبیکاریدرمناطقمرزی، تاثیرشگرفی درافزایشعبورغیرقانونی انسان و به تبع آن،قاچاقکالا، موادمخدر، اسلحه، سوخت، دام و سایراموریکهمخلامنیتمرزها محسوب می شوند، دارد.ساکنانمناطقمرزیاغلبافرادیهستندکهزمینه هایمساعدبرایاشتغالسالمرا ندارند؛ لذا برایکسبدرآمدبهقاچاق و فعالیت هایغیرقانونی، روی می آورند.در این بین، سودآوری بالای قاچاق کالا از مهم ترین دلایل گرایش به این امر است. این سود، ناشی از تفاوت قیمت های بین بازار داخل با کشورهای هم جوار است. وضعیت جغرافیاییمهم ترینعاملی است که سبب گسترش قاچاق کالا در کشور، خصوصا استان سیستان و بلوچستان شده است؛ وجود هزاران کیلومتر راه آبی وخاکی درمرزها و نیز هم جواری با کشورهای بی ثبات باعث شده که سرمایه گذاری مولد در مناطق مرزی دچار کاهش شود؛ هم چنین این امر موجب عدم رونق بازارچه های مشترک مرزی نیز شده است. در این مقاله با روش اسنادی و کتابخانه ای، به دنبال راه کارهای رفع این مشکل، پیشنهادهایی جهت رشد اقتصادی و اجتماعی استان مطرح می شود.بستن مرزها و ایجاد امنیت لازم در استان و رونق دادن به بازارچه های مرزی، تا حد زیادی می تواند بر رشد و شکوفایی اقتصادی و اجتماعی منطقه و به تبع آن کاهش قاچاق، بینجامد.
    کلیدواژگان: امنیت، بازارچه ی مرزی، قاچاق کالا، مرزنشینان، توسعه
  • حمیدرضا حاتمی، علی محمد رضایی صفحه 131
    هدف از مقاله ی حاضر بررسی روش شناسی تحقیق در حوزه ی امنیت است. روش شناسی تحقیق فرایندی است که از طریق آن شواهد لازم، گردآوری و تبدیل به یافته می شود. بنابراین، چگونگی گردآوری و تفسیر داده ها به نحوی که ابهام حاصل از آن ها به حداقل ممکن کاهش یابد، به روش شناسی تحقیق مربوط است. یکی از مهم ترین فعالیت های مربوط به روش شناسی تحقیق، تعیین نوع یا طرح تحقیق است. طرح های تحقیق را به صورت کلی به دو دسته ی کمی و کیفی تقسیم می کنند. پژوهش تاریخی، اقدام پژوهشی، قوم نگاری و... از جمله طرح های تحقیق کیفی محسوب می شوند. مهم ترین طرح های تحقیق کمی عبارتند از تحقیق توصیفی، تحقیق رابطه ای (همبستگی و علی- مقایسه ای) و تحقیق آزمایشی. در این مقاله کاربرد روش تحقیق علی- مقایسه ای یا پس رویدادی، در حوزه ی امنیت مطرح شده است. به این منظور، با استفاده از روش کتابخانه ای، تعدادی از پژوهش های انجام شده که در آن ها از روش علی مقایسه ای استفاده شده بود، مورد بررسی قرار گرفت و چگونگی کاربرد این روش در حوزه ی امنیت تشریح گردید.
    کلیدواژگان: روش شناسی، روش تحقیق، روش علی، مقایسه ای، روش پس رویدادی، امنیت
  • سرینی واس آر. کاندولا ترجمه: غلام جاپلقیان صفحه 149
    مدیریت مسیر شغلی، جایگاه ویژه ای در شیوه ی کار و چارچوب کلی مدیریت عملکرد دارد. مدیریت مسیر شغلی منبع عظیمی است که کارکنان آرمان های مسیر شغلی خویش را عملی می کنند و مهارت، علائق و ارزش های خویش را با سازمان همسو می کنند. مدیریت مسیر شغلی، ابزار ضروری سازمان است؛ زیرا به کارکنان در کسب اهداف سازمانی کمک می کند هدف اصلی راهبرد مدیریت عملکرد مسیر شغلی بنیان، مدیریت مقاصد دوگانه ی توسعه ی مسیر شغلی است. مقصد اول، اثرگذاری توسعه ی مسیر شغلی بر تامین نیازهای انگیزشی بالاتر کارکنان، مانند عزت نفس و خود شکوفایی است. مقصد دوم، از این ترکیب انگیزشی، برای افزایش عملکرد کارکنان و اثربخشی سازمانی و تداوم رشد به شکل طبیعی استفاده می شود. با توجه به این هدف و محک زنی شیوه ی کار توسعه ی مسیر شغلی، دو مداخله در این مقاله مطرح می گردد تا راهبرد مدیریت عملکرد مسیر شغلی بنیان در سازمان ها با کمک آن ها عملی شود. مداخله ی اول به مفهوم سازی، توسعه، اجراء و ارزیابی برنامه ی توسعه ی مسیر شغلی توجه دارد. مداخله ی دوم به عامل بزرگ تر یعنی استفاده از توسعه ی مسیر شغلی برای نهادینه سازی مدیریت عملکرد می پردازد. هر کدام از مداخلات از 10 پیش ران تشکیل شده است.
    کلیدواژگان: مدیریت عملکرد، راهبرد مسیر شغلی، شایستگی های شغلی، خود ارزیابی
|
  • Esmaeel Gholam Hossaini, Hossain Bejani, Emad Maleki Niya Page 11
    Organizations are not able to develop effectively without the desire of individual volunteer to cooperatation.Because in obligatory status the person will do his duty according to law, regulation and standard acceptable to organization and merely he/she tries to observe the obligatory law, while in volunteer cooperation people attempt to use their energy and insight to flourish their potentiality in favor of organization. Organization-citizenship behavior is an idea and a thought that consisted of personnel different behaviors such as acceptance and holding additional responsibilities, adherence to organization procedures and law, preserve and develop positive attitude, patience and forbearance of discontent and difficulties at work. Consequently according to organization theories and hypotheses the organization citizenship behavior helps efficacy and efficiency of organization through resources development, innovatives and adabtibility. Therefore in this article the practical and theoretical foundations of organization citizenship behavior are deeply reviewed. Reviewing different resources of influencing factors on organization citizenship behavior the main constituents for measurement of organization citizenship behavior and also the consequents and the results of organization citizenship behavior were recognized. Finally a conceptual model consisted of influencing factors, constituents and consequences of organization citizenship behavior were introduced.
  • Mohammad Esmaeel Ansari, Ali Bagheri Kalajahi, Moslem Salehi Page 35
    The purpose of this paper is to explain organizational commitment (OC) and explore the strategic role and application of HRMP in its control and improvement. First, this study reviews OC definition and various approaches to it. Then its dimensions (Affective Commitment, Continued Commitment,and Normative Commitment) based on Meyer Allen theory explained. Then effective factors on organizational commitment reviewed. Analysis of related researches and their findings and High Commitment HRM strategies in three subsystems (People Flow or Staffing, Performance management & Compensation and Employee Relation) explained. Finally, role of perception as mediator variable introduced and a conceptual model introduced.
  • Davood Mahdavi Page 73
    Today the measurement of society satisfaction is one of the most important factors in success of public and private organizations in achieving their targets and missions.Because understanding people views is among the most important and beneficial tool for management,policy making, planning for managers and planning for organizations. Therefore the organizations should have clear picture about social feedback and public appraisal concerning implemented measures and policies at social level so that they can enact the required adjustments in their current and future plans and policies of their respective organization to reach to a favourite level. So according to its targets and missions and proportionate to other sectors of Iran police organization, the traffic police has more direct contact, interaction and close relation with people. The main target of this article is to provide and standardize the construction of correct and validated tool to measure satisfaction of people from traffic police through out the country. It is intended to use correlation research methods and survey criteria and constituents of society satisfaction to recognize the weak point of traffic police performance and increase its potentiality therefore the documentary and field methods are used to appraise and measure traffic police performance. Appraisal of the constituents has indicated that the factors of security establishment, mastery and skill, courtesy and politeness of traffic police have received the most level of satisfaction and the constituents of responsive, relatetioship and closeness with people and the constituent of traffic police clarity have received the least satisfaction respectively.
  • Morteza Moradi, Hamid Reza Jaliliyan, Davood Karimi Page 95
    In recent decades the social capital has been one of the most important debates among thinkers of different humanities and social branches. The concept of social capital due to its nature and content has bearing on almost all issues and problems related to humanities and social sciences such as social harm.In this article we have attempted to study the role and the influence of social capital on police performance. Using Suggested model, Police performance has been studied in four fields such as rate of crime eradication, rate of crime perpetration, rate or the number of complaints against police and citizen trust in police. Descriptive method is used in this research.The results of this article indicates that the society with higher level of social capital its police probably has a record of higher rate of crime eradication.In society with higher level of social capital the number of citizen complaints against police due to misuse of authority and power will be less. Therefore the higher is the social capital of a society the less the rate of crimes and offences will be.So higher level of social capital has positive relation with citizen trust in police.
  • Hussain Ebrahim Zadeh Asteen, Mojtaba Abasiyan Page 109
    Prevalance of severe economic deprivation and high rate of unemployment in border regions have tremendious effect on human illegal transit and subsequently on increase of goods, narcotics, weapons, fuel and livestock smuggling and other issues intruder to borders security. Region frontiersmen are usually individuals that do not enjoy the appropriate conditions for healthy employment to lead their lives therefore they turn to illegal activities. Meanwhile goods smuggling high yielding is among the main reasons for this trend. This profit is the result of home and neighbouring countries markets price differences. Geograghical condition is the main factor contributes to escalation of goods smuggling in country and specialy in Sistan and Baluchestan province. The existence of thousands of kilometers of waterway and roads in borders and also neighbouring unstable countries have resulted in decrease of generative investment in border regions and subsequently contributes to boomless of border joint markets.In this article we have used library and documentary method to suggestdifferent mechanisms such as borders blockage, establishment of required security in province and improvement of border markets to improve social and economical growth of the province and substantially contribute to region social and economical growth and flourishment and crack down on smuggling.
  • Hamid Reza Hatami, Ali Mohammad Rezaee Page 131
    The purpose of present article is to study the research methodology in security domain. Research methodology is a process through which the required evidences are gathered and transformed into findings. Thus how data are gathered and interpreted to the extent that the least possible decreased ambiguity resulted from that is related to research methodology. One of the most important activities related to research methodology is the determination of type or research plan. Generally the research plans are divided into two quality and quantity groups. Historical research, initiative research and demography are examples of quality researches. The main quantity research plans are descriptive research, relational research (correlational, causal and comparative researches) and experimental research. In this article the application of comparative-causal research method or Ex-post facto method in the security domain is discussed.Hence by using library method some of the researches that used comparative-causal method is studied and how this method applied in security domain is explained.
  • Srinivas R. Kandula Page 149
    Career management has a special place in overall framework and practice of performance management. Career management is a greet source for employees to fufil their career asperations and to match their skill, interest and value with that of organization. Career management is a vital instrument for organization since it enables them to attain organizational objectives. The main purpose of career based performance management is the management of twin purposes of career development. First, career development has influence on attaining personnel higher motivational needs such as self esteem and self actualization. Second, meager of this motivation is used to increase personnel performance, organization efficacy and natural growth continuation. Regarding this purpose and appraisal of career development practice, two interventions are introduced by help of which career based performance management strategy is carried out in organizations. First intervention focuses on conceptualizing, developing, implementing and evaluating a tailor made career development plan for organization-wide application. Second intervention addresses the larger cause, i.e. using career development in institutionalization of performance management. Each intervention is made up of 10 drivers.