فهرست مطالب

عیار پژوهش در علوم انسانی - پیاپی 3 (بهار و تابستان 1389)

نشریه عیار پژوهش در علوم انسانی
پیاپی 3 (بهار و تابستان 1389)

  • 202 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1389/10/15
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سیدمحمدمهدی افضلی صفحه 5
    علم کلام در جهت فهم، تبیین، توجیه و دفاع از تعالیم دینی شکل گرفته است. متکلم نقش واسطه میان نصوص دینی و ذهن و زبان مخاطبان را بر عهده داشته و غالبا همگام و همراه با تحولات زمانه و زمینه، تغییراتی در مفهوم سازی و بهره جویی از دستگاه های مفهومی موجود ایجاد کرده است. به موازات تطور و تحول در علم کلام، طبقه بندی تعالیم دینی به طور عام و آموزه های اعتقادی به طور خاص نیز دچار تحول شده است. گرچه لزوما این تحول به معنای کامل شدن و دقیق تر شدن نبوده است، ولی بیشتر، سمت و سوی دقت در روش شناسی و عمق در محتوا را پی می گرفته است. به هر میزان که در روش شناسی ها دقت بیشتر صورت گرفته، محتوا دچار تحول شده و طبقه بندی ارائه شده از تعالیم دینی نیز عینی تر شده است. طبقه بندی های جدید ارائه شده از تعالیم دینی در بستر دانش تفسیر قرآن کریم و دانش کلام، به تدریج جایگاه خویش را در هندسه معرفت دینی بازیافته و سهم موثری در بازسازی، نوسازی و تنسیق دانش کلام ایفا خواهد کرد. این نوشتار گزارشی از تطورات دانش کلام در عرصه روش شناسی و طبقه بندی تعالیم دینی، فراروی خواننده ارجمند قرار می دهد.
    کلیدواژگان: کلام، اصول عقاید، طبقه بندی، کلام فلسفی و جدل
  • محمد سوری صفحه 27
    در تصحیح نسخه های خطی عموما، اختلاف نسخ را به صورت پاورقی در زیر صفحه نشان می دهند. بر این روش اشکالاتی وارد کرده اند از جمله این که متن را شلوغ و فضای زیادی اشغال می کند و در نهایت، نسخه ها را به صورت کامل گزارش نمی کند. در کنار این روش، شیوه دیگری وجود دارد که به آن، «سازواره انتقادی» یا «شیوه ریتر» می گویند. در این روش، برخلاف «شیوه پاورقی»، در داخل متن هیچ علامتی قرار نمی گیرد و اختلاف نسخه ها به طور کامل گزارش می شود و نسخه بدل ها فضای کمی را اشغال می کند و میان نسخه بدل ها و توضیحات مصحح کاملا تفکیک می شود. این شیوه، نخست در خصوص کتاب مقدس به کار رفت و بعدها هلموت ریتر، آن را درباره کتاب های اسلامی به کار برد. در این مقاله با شیوه سازواره انتقادی و روش خواندن و تدوین آن آشنا می شویم.
    کلیدواژگان: سازواره انتقادی، شیوه ریتر، اختلاف نسخه ها، تصحیح، نسخه های خطی
  • قادرعلی واثق غزنوی صفحه 39
    دانشمندان بر این باورند که پیشرفت های شگرف بشر در علوم گوناگون، از جمله سیاست گذاری ها در سطح دولت، مرهون استفاده از روش های تحقیق مناسب در آنهاست؛ اما اینکه چه روش های وجود دارند و کدام روش، متناسب با کدام علوم است، به مباحث روش شناسی نیاز دارد تا از طریق آنها و ارائه اصول و مبانی، روش متناسب با علوم را مشخص کرد. در این نوشتار ابتدا مکاتب روش شناسی روش شناسی اثبات گرایی، روش شناسی تفسیری و روش شناسی انتقادی و مبانی فلسفی آنها هستی شناسی، انسان شناسی، معرفت شناسی بررسی، و به تاثیر این مکاتب بر سیاست گذاری دولتی پرداخته شده است. روش شناسی اثبات گرایی مقتضی این نوع سیاست گذاری است که سیاست ها و قوانین حاکم بر رفتار اجتماعی انسان ها در عالم خارج وجود دارند و کار سیاست گذاران این است که آنها را کشف کنند و در اختیار مراکز مرتبط برای مشروعیت بخشیدن به آنها قرار دهند؛ اما روش های تفسیری و انتقادی که تقریبا نتایج مشابه دارند، مقتضی سیاست هایی است که از طریق تعامل میان صاحبان قدرت و گروه های سیاسی و یا از طریق طبقه حاکم و کسانی که ابزار تولید را در اختیار دارند، به دست می آیند.
    کلیدواژگان: روش، روش شناسی، روش شناسی اثبات گرایی، روش شناسی تفسیری، روش شناسی انتقادی، سیاست گذاری
  • سیف الله فضل الهی، منصوره ملکی توانا صفحه 71
    تحلیل محتوا از کاربردی ترین روش های پژوهشی در علوم انسانی، اجتماعی و رفتاری است. این روش برای توصیف عینی، منظم و کمی محتوای ارتباطات، برای تفسیر و پی بردن به نگرش درونی به کار برده می شود و در صدد است با شناخت چرایی، اهداف و سبک های ارائه پیام، نظر یا عقیده ای خاص را، که محور اصلی هر نوشته یا اثری است، با استفاده از مدل های عملکردی ارتباطی، توصیف، و تبیین کند. که در این راستا، خوانایی متن بیش از هر چیزی مد نظرش است. تاکید بر خوانا بودن به معنی روش تخمین احتمال موفقیت خواننده در خواندن و درک یک متن یا نوشته است که در تحلیل محتوا به ویژه در بررسی منابع مکتوب ارتباطی اعم از کتاب ها، نشریات، سخنرانی ها، اخبار و اسناد و مدارک کاربرد بیشتری دارد. این مقاله، ضمن بررسی روش تحلیل محتوا، مهم ترین روش های سنجش خوانایی از جمله فرمول فلش، گانینگ، کلوز، فلش کین کید، پاور؛ سامنر؛ وکرل و روش تعیین میزان دعوت به پژوهش یا ضریب درگیری ویلیام رومی را تفصیل مورد بررسی قرار داده است.
    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، روش تحقیق، سنجش خوانایی، ضریب درگیری
  • حسین خنیفر، اکبر فرجی ارمکی صفحه 95
    حوزه علوم دین، معارف اسلامی و فلسفه حوزه ای فراملی است که از سویی از دیرینگی برخوردار است و از سوی دیگر در ابعاد جهانی مورد التفات، احترام، انتقاد و عنایت و دشمنی است که در آن، آموزش و مقوله پژوهش نیز پا به پای مقارنت و معاضدت تحولات آن مورد توجه بوده است. در حال حاضر توجه به امر پژوهش در این عرصه عمیق تر و دغدغه اصلی فرهیختگان این عرصه ملی و بین المللی است.
    این نوشتار ضمن مفهوم شناسی و پیشینه کاوی شاخصه ها و مولفه های اساسی، عمده بحث را به سمت و سوی مقوله پژوهش در حوزه معارف دینی و تعلیم و تربیت اسلامی سوق داده و با بیان مسئله، اهداف، اهمیت و محوریت موضوع و سپس مفهوم شناسی در صدد تبیین نظام علمی روش تحقیق این وادی و ارائه ساختار مناسب «نظام پژوهشی» حوزه محور است. این مهم با تبیین ماموریت نظام پژوهشی و اهدف آن و وظایف مدیریت دانایی محور و پژوهش مدار صورت گرفته و سپس الگوی خط مشی گذاری نظام پژوهش و مولفه های جامع در چهارده محور در کانون بررسی قرار گرفته و به مقوله آموزش و تاثیر آن در پژوهش حوزه اشاراتی شده است.
    کلیدواژگان: نظام پژوهشی، ساختار پژوهش، مدلهای پژوهش، راهبردهای مدیریتی پژوهش، حوزه تعلیم و تربیت اسلامی، فلسفه پژوهش
  • سیدلطف الله جلالی صفحه 119
    ترجمه عبارت است از انتقال معنی و مقصود، از زبان مبدا به زبان مقصد. در هر زبانی دو رکن اساسی وجود دارد: یکی «صورت» و دیگری «معنی». «صورت زبانی» همان ساختار دستوری و قالبی است که معنی در آن ابراز می شود. «ترجمه معنایی» ترجمه ای است که در صدد است «معنی» را از زبان مبدا به زبان مقصد منتقل سازد و تمام تلاش مترجم را برای جلوگیری از انتقال «صورت زبان مبدا» به زبان مقصد به کار می گیرد. برای رسیدن به ترجمه معنایی، فرایندهایی باید طی شود که مهم ترین آنها «فرایند کشف معنی» است که برای دست یابی به آن، مترجم باید علاوه بر دانش زبانی، به اطلاعات دیگری نیز مجهز باشد. توجه به انواع معنی، انواع ترجمه، مراحل اساسی در ترجمه، و... مترجم را در رسیدن به ترجمه معنایی مدد می رساند. این مقاله، به اختصار می کوشد این نظریه را که در روش شناسی ترجمه، روشی نو، بسیار پرکاربرد و اثرگذار است، به اهل فن ترجمه به ارمغان آورد.
    کلیدواژگان: ترجمه، ترجمه معنایی، صورت، معنی کشف معنی، تحلیل متن، انواع ترجمه
  • روح الله رضوانی صفحه 137
    تحلیل محتوا یکی از مباحث مهم و کاربردی است که پژوهشگران با استفاده از این روش، به وارسی داده های خود می پردازند. روش تحلیل محتوا کمی است و در مباحث علوم اجتماعی کاربرد زیادی دارد. از این طریق می توان به تحلیل گفتار، نوشتار، از قبیل مقالات، کتاب ها، سنخرانی ها، فیلم، تصاویر، حرکات، نحوه ادای کلمات، تکرار کلمات، لحن به کار رفته در کلام و غیره پرداخت. تحلیل محتوا به محقق کمک می کند تا لایه های پنهان و زیرین پدیده های مرتبط با موضوع پژوهش را بدست آورده، به اهدافی که پژوهش در راستای آن انجام می گیرد، نزدیک شود. این مقاله با رویکرد تحلیلی و اسنادی به بررسی کم و کیف تحلیل محتوا می پردازد.
    کلیدواژگان: تحلیل، محتوا، متن و پیام
  • وسوله. ر. ایساجو ترجمه: سید حسین شرف الدین صفحه 157
    تبیین علمی پدیده ها به صورت قیاسی و استنتاج قضایایی از قضایایی عام تر، یکی از روش های بسیار مهم برای کشف فرایندهای علی و ارتباط ضروری میان پدیده هاست. تبیین در عین اینکه، خود با بهر گیری و ارجاع به قوانین عام صورت می پذیرد، از جمله شیوه های کشف روابط و نیل به قوانین عام است. تبیین علمی عمدتا با هدف یافتن پاسخ برخی چرایی ها صورت می گیرد؛ سوالاتی که مطلوب در آنها روشن ساختن اصل و چگونگی ضرورت وقوع حادثه ای، فرایندی یا نظم خاصی در شرایط معین است. به عبارت دیگر، معین کردن شرایط اولیه و زمینه های آفاقی و انفسی خاص که با فرض وجود آنها، تحقق مبین ضرورت و قطعیت می یابد. به بیان روشنی تر، تبیین استدلالی قیاسی است که مقدمات آن از یک یا چند قانون عام آزمون پذیرد و یک یا چند گزاره شخصی و آزمون پذیر و حاکی از خارج تالیف یافته و نتیجه آن، کشف رابطه یا نظم خاصی است که محقق درصدد شناسایی و تبیین آن بر آمده است. مولف در این نوشتار درصدد است تا با ذکر نمونه های گویایی، جایگاه تبیین در کشف و توضیح روابط میان وقایع و پدیده های اجتماعی را تشریع کند.
    کلیدواژگان: تبیین، تبیین علمی، تبیین علی، فرایند علی، قوانین عام
|
  • Seyyed Muhammad Mahdi Afdali Page 5
    It is for understanding, illustration and defending religious teachings that theology has taken form.A theologian plays an intermediary role between religious texts and audience's mind and language and often traces the time and environment changes, development of conceptulazation and use of conceptual frameworks. Prallel to this, changes take place in the classification of religious teaching and doctrinal precepts and this often moves towards a more accurate methods and deeper content. The amount of change in thecontent depends on the amount of increase in the accuracy of methods, which resultsin a more objective classification of religious teachings. The new classification of religious teachings in the light of the knowledge of the Quran exegesis and theology is occupying a distinguished place in designing a new form of religious knowledge and it will play a key role in the reconstruction of theology. The present article casts light on the development in methology and classification of religious teachings.
    Keywords: theology, principles of doctrines, classification, philosophical theology, argument
  • Muhammad Suri Page 27
    Generaly speaking, in correcting scripts the difference between the versions is shown in the footnotes. This procedure has been subject to Criticisms. For example, it brings confusion to the text and occupies a large space; so the versions fail to give a full account. Besides this procedure there is another one known as "apparatus Criticus". This procedure differs from the previous one (i.e. use of footnotes) in that according to this procedure, no mark is placed inside the text and the difference between the versions isrecorded in full. The copies occupy a little space and are completely separated from the corrected notes. This procedure was first introduced with regard to the Bible and later on Helmuth Ritter used it with the Islamic texts.
    Keywords: apparatus Criticus, Ritter's procedure, the difference between the versions in correcting scripts
  • Qadr Ali Wathiq Page 39
    Learned people hold that man's great advances in the diffevent fields of knowledge including government's policy-making are indebted to the use of suitable research methods. But the question as to what methods are available and which of them is suitable for this science or that science demands methodological discussions. Through these discussions and presentation of principles and foundations the suitable methods of sciences can be identified. This article reviews at the outcome the methodological schools of thought such as the positivistic methodology, interpretive methodology and criticalmethodology as well as their philosophical principles. The the influence of the mentioned schools of thought on governmental policy-making is examined.In the Positivistic methodology the policies and laws which govern man's social behavior exist outside the mind and the duty of policy-makers is to discover them and place them at the disposal of the institutions to assert their legality. But the interpretive and critical methodologies, which seem to have similar effects requires some kinds of policies which can be attained through the interaction between those who have power and political groups.
    Keywords: method, methodology, positivistic methodology, interpretive methodology, critical methodoglogy, policy, making
  • Sayfullah Fazlullahi, Mansura Maleki Tawana Page 71
    Content analysis is among the most practical research methods in humanities, social sciences, and behavioral sciences. It is used for an objective, regular, and quantitative description of the content of communication to interpret and find out the internal attitude. It also seeks to identify the reason, goals and styles of communication to describe and explain a special opinion or belief, which is the kingpin of every writing,using functional-communicative models. To do so, first of all, it considers readability of the text. It means the method for estimating probability of reader's success in reading and comprehending a text or piece of writing, which is more applicable in content analysis, especially in investigating sources of communivcative texts, such as books, journals, lectures, news and documents. The present article, while reviewing the method for content analysis, puts forward the definitions offered for it along with goals,historical background, and the executive process and the procedure in scientific sources and documents. To do so, the most important methods for assessing readability – including formulas of Flesch, Gunning, Cloze, Flesch-Kincaid, Powers, Sumner, and Kearl – and the method for determining the level of invitation to research or Roman WilliamsEngagement Coefficient have been elaborately studied.
    Keywords: content analysis, research method, readability assessment, engagement coefficient
  • Husayn Khunaifar, Akbar Faraji Armki Page 95
    The area of religious studies, Islamic knowledge and philosophy is a transnational domain which has a long history and is an object of respect attention, critisim and hostility on an international scale, in which training and the idea of research along with the changes it undergoes receive special attention. Today assiduous attention is given to the research in this field and thinker's main concern in this regard is national and international.The article casts light on the concept, and background of the main characteristics and components, the nature of the question and the aims and importance of the subject in attempt to define the scientific system of research method and offer a suitable structure of " research system" which has a hawza-based character. An inquiry in the policy making of the research system and comprehensive components of hawza is centred on fourteenissues, and the concept of training and its offects are examined.
    Keywords: research system, research structure, research patterns, research strategies, management, Islamic training, education, philosophy of research
  • Seyyed Lotfullah Jalali Page 119
    Translation means expressing the meaning or idea from one language to another, i.e from the original language to a target language. In every language there are two distinctive features: image and meaning. A linguistic image is the very structure or pattern through which the meaning is conveyed. In translating the meaning the translator does his/her best to convey the meaning from the original language to the target language insteadof conveying the linguistic image to the target language. The process of translation of meanings means delving into the meaning, and in order to achieve this goal at ranslator has to have good command of the language and know some other things. The knowledge of the different meanings, the different types of translation the essential stages of translation and so on are helpful in translation. The present article aims to offer to tyanslators a new effective widely used method of translation.
    Keywords: translation, translation of meanings, image, the meaning of exploring the meaning, content analysis, different types of translation
  • Ruhallah Ridwani Page 137
    Content analysiss is one of the important and practical topics from which researchers can benefit in investigating their data. It is a qualitative procedure and is commonly used in sociological studies. Therefoe, it can be used to analyse speech, written works such as articles, books, speeches, films, pictures, motions of the mannar of utterance, repetition of words, the tune used in an utterance and so on. It helps aresearcher to find out thehidden layers and deep phenomena connected with the subject to be investigated.
    Keywords: analysis, content, text, message