فهرست مطالب

دانش و پژوهش در روانشناسی کاربردی - پیاپی 41 (پاییز 1388)

فصلنامه دانش و پژوهش در روانشناسی کاربردی
پیاپی 41 (پاییز 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/09/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • منیژه احیا کننده، عبدالله شفیع آبادی، منصور سودانی صفحه 1
    هدف پژوهش بررسی رابطه هوش هیجانی و سلامت روانی دانشجویان دختر رشته مشاوره دانشگاه آزاد اسلامی واحد بهبهان بود. پژوهش از نوع همبستگی و جامعه آماری کلیه دانشجویان دختر رشته مشاوره دانشگاه آزاد اسلامی در سال تحصیلی 88 1387 بودند. برای انجام پژوهش 120، نفر از دانشجویان دختر رشته مشاوره به شیوه تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزارهای اندازه گیری شامل پرسشنامه هوش هیجانی سیبر یا شرینگ و پرسشنامه سلامت روان (GHQ) بود. داده ها با استفاده از روش های آماری ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون چندمتغیری تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد که بین هوش هیجانی وسلامت روان دانشجویان رابطه معناداری وجود دارد (0001/0P<). همچنین نتایج حاصل از رگرسیون به روش مرحله ای نشان داد که همه مؤلفه های هوش هیجانی بجز خودآگاهی و خودانگیزی، پیش بینی کننده سلامت روان می باشند. پس می توان نتیجه گرفت، افرادی که قابلیت اجتناب از هیجان های منفی نظیر اضطراب، ناامیدی و تحریک پذیری را داشته و به خوبی می توانند هیجان ها و عواطف دیگران را تشخیص داده و به دنبال ایجاد و حفظ روابط اثربخش با دیگران باشند، در فراز و نشیب زندگی کمتر با مشکل مواجه شده و از سلامت روان بالایی برخوردار می باشند.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، سلامت روان، دانشجویان، دختر
  • افشان قاسمی، احمد عابدی، ایران باغبان صفحه 38
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش گروهی مبتنی بر نظریه امید اسنایدر بر میزان شادی سالمندان به صورت تجربی در سال 1388 در شهر اصفهان انجام شد. جامعه آماری در پژوهش حاضر سالمندان زن ساکن در آسایشگاه صادقیه شهر اصفهان بودند. تعداد جامعه آماری 135 نفر بود که از بین آنها ما 30 نفر را به صورت تصادفی ساده به عنوان نمونه انتخاب و به دو گروه 15 نفره آزمایش و کنترل گماردیم. شرایط گروه نمونه بدین صورت بود که اعضا از سلامت جسمانی و روانی کافی برخوردار باشند و اینکه تمایل به شرکت در تحقیق داشته باشند. سپس مداخلات آموزش گروهی مبتنی بر نظریه امید اسنایدر بر روی گروه آزمایش اجرا شد. ابزار مورد استفاده پرسشنامه شادکامی آکسفورد بود. که این پرسشنامه توسط آرگایل در سال 1989 تهیه شده است و اعتبار این ابزار والیانت پس از سه هفته با ارزش بازآزمایی 83/0 محاسبه کرده است. اطلاعات به دست آمده توسط نرم افزار SPSS در دو سطح توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در سطح توصیفی: توزیع فراوانی میانگین، انحراف معیار محاسبه شد و در سطح آمار استنباطی از روش تحلیل کوواریانس استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد با در نظر گرفتن نمرات پیش آزمون به عنوان متغیر کمکی، مداخلات آموزش گروهی مبتنی بر نظریه امید اسنایدر منجر به افزایش شادکامی سالمندان شد (001/0P<).
    کلیدواژگان: شادکامی، نظریه امید اسنایدر، سالمندان
  • سعید نجارپور استادی، محمود ایروانی صفحه 39
    هدف از اجرای پژوهش حاضر بررسی رابطه تیپ های شخصیتی (درونگرا برونگرا)، هوش و جنسیت با شرطی سازی معنایی بوده است. روش تحقیق توصیفی از نوع همبستگی است. بدین منظور با روش نمونه گیری تصادفی نظامدار از بین دانشجویان ترم های اول و دوم رشته روان شناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد رودهن تعداد 94 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابتدا از نمونه آماری آزمونهای شخصیت آیزنک و هوش ریون به عمل آمد و سپس 25 واژه از طریق دستگاه ضبط صوت به صورت تصادفی و در چهار مرحله ارائه شد. آزمودنی ها هنگام شنیدن 9 واژه از فهرست کلمات، شوک برقی دریافت می کردند. بعد از شرطی سازی آزمودنی ها به این واژه ها، 25 واژه دیگر به صورت تصادفی ارائه گردید که در بین آنها، 9 واژه هم معنا با واژه های شوک داده شده موجود بود. پاسخ برقی پوست آزمودنی ها به هنگام ارائه واژه های هم معنا اندازه گیری شد و در نهایت برای هر یک از آزمودنی ها یک نمره واحد به عنوان شاخص شرطی سازی به دست آمد. تحلیل داده ها به وسیله آزمون رگرسیون چندمتغیری نشان داد که تنها بین متغیر تیپ شخصیتی و شرطی سازی معنایی، رابطه معناداری وجود دارد (01/0>P). تحلیل واریانس دو طرفه برای هر یک از متغیرها نیز نشان داد که تعامل هیچ یک از آنها در شرطی سازی معنایی تاثیر ندارد (05/0P). بنابراین می توان نتیجه گرفت که آزمودنی های درون گرا سریع تر از آزمودنی های برون گرا شرطی می شوند و متغیرهای هوش و جنسیت با شرطی سازی معنایی رابطه ندارند.
    کلیدواژگان: تیپ های شخصیت، درونگرا، برونگرا، هوش، جنسیت، شرطی سازی معنایی
  • لیلا حفاریان، اصغر آقایی، محمد باقر کجباف، منوچهر کامکار صفحه 61
    هدف از این پژوهش، مقایسه کیفیت زندگی زنان مطلقه و غیرمطلقه در شهر شیراز و بررسی رابطه بین ویژگی های جمعیت شناختی زنان مطلقه با کیفیت زندگی آنها بود. جامعه آماری تحقیق را کلیه زنان مطلقه مراجعه کننده به دادگاه خانواده شهر شیراز که تا 24 ماه قبل از اجرای تحقیق، حکم قطعی طلاق آنها صادر گردیده بود و نیز کلیه زنان غیرمطلقه ساکن شهر شیراز تشکیل دادند. بدین منظور 65 نفر به شیوه نمونه گیری در دسترس از میان زنان مطلقه و 63 نفر از میان زنان غیرمطلقه که از نظر ملاک های سن، تحصیلات و مکان زندگی با زنان مطلقه همتا شده بودند، انتخاب گردیدند. ابزار تحقیق شامل پرسشنامه 26 سوالی کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی (68/0=α) و پرسشنامه جمعیت شناختی محقق ساخته بود. داده های تحقیق با استفاده از تحلیل آماری t و F و برنامه کامپیوتری SPSS11.5 تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد که میانگین نمرات کلیه ابعاد کیفیت زندگی (سلامت فیزیکی، روان شناختی، روابط اجتماعی و محیط زندگی) زنان مطلقه به طور معناداری کمتر از زنان غیرمطلقه است (01/0P<).همچنین در تحلیل داده ها از بین متغیرهای جمعیت شناختی، متغیر سن (در 2 بعد روان شناختی (01/0P<) و روابط اجتماعی(05/0P<)) و تحصیلات رابطه معناداری با ابعاد کیفیت زندگی زنان مطلقه داشت، اما رابطه بین سایر متغیرهای جمعیت شناختی و کیفیت زندگی معنادار نبود (05/0P>).
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، زنان مطلقه، زنان غیرمطلقه، ویژگیهای جمعیت شناختی
  • مریم غلامزاده، یوسفعلی عطاری، عبدالله شفیع آبادی صفحه 83
    پژوهش حاضر، به بررسی اثربخشی آموزش مهارتهای ارتباطی به شیوه گروهی بر کارایی خانواده زوجین مراجعه کننده به مرکز مشاوره بهزیستی شهرستان اهواز در بهار سال 1387 می پردازد. جامعه این پژوهش را کلیه زوجین مراجعه کننده به مرکز بهزیستی شهرستان اهواز تشکیل می دهند. نمونه این پژوهش نیز به علت محدود بودن تعداد جامعه، همه زوجین مراجعه کننده به مرکز مشاوره بهزیستی، شامل 30 زوج می باشد. در این پژوهش از ابزار سنجش خانواده به عنوان ابزار اندازه گیری استفاده شده است. طرح پژوهش، طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل می باشد، پس از انتخاب تصادفی گروه های آزمایش و کنترل، ابتدا بر روی هر دو گروه پیش آزمون اجرا شد، سپس مداخله آزمایشی، (آموزش مهارتهای ارتباطی)، فقط بر روی گرو 5 آزمایش و در 7 جلسه ارائه گردید و پس از اتمام برنامه، پس آزمون روی هر دو گروه اجرا شد. سپس داده ها با استفاده از تحلیل واریانس چند متغیری مانوا مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و سطح معناداری در این تحقیق 05/0 می باشد. نتایج این پژوهش نشان می دهد که: آموزش مهارتهای ارتباطی موجب افزایش کارایی خانواده در مقوله های حل مشکل، ارتباط، نقش ها، همراهی عاطفی، آمیزش عاطفی، کنترل رفتار و عملکرد کلی خانواده در گروه آزمایش شده است.
    کلیدواژگان: مهارت های ارتباطی، کارایی (عملکرد) خانواده
  • امین خسرویان، محسن گل پرور، سید حمید آتش پور صفحه 103
    هدف از این پژوهش بررسی رابطه بین فرهنگ نوآوری در حوزه اجرایی با جو سازمانی در بین کارکنان شرکت سیمان سپاهان اصفهان بود. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود که به روش میدانی اجرا گردید. جامعه آماری تحقیق را کلیه کارکنان شرکت سیمان سپاهان در تابستان و پاییز 1388 تشکیل دادند که از بین آنها به روش نمونه گیری تصادفی نظامدار و براساس فرمول کوکران برای تعیین حجم نمونه، تعداد 270 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای گردآوری داده ها شامل پرسشنامه زمینه اجرایی فرهنگ نوآوری با 17 سؤال و پرسشنامه جو سازمانی با 102 سؤال (در 7 حیطه) همراه با پرسشنامه ویژگی های جمعیت شناختی بود. برای تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام استفاده شد. براساس نتایج تحقیق، بین کلیه ابعاد جو سازمانی با زمینه اجرایی فرهنگ نوآوری همبستگی مثبت و معنادار به دست آمد (01/0>P). نتایج رگرسیون گام به گام نشان داد که از بین ابعاد جو سازمانی، اهداف، سلامتی و تعادل و نیروی کار در سه گام پیش بینی کننده زمینه اجرایی فرهنگ نوآوری هستند.
    کلیدواژگان: فرهنگ نوآوری، زمینه اجرایی، جو سازمانی
  • محسن ملکیان بهابادی، هاشم محسنی ذنوزی، محسن کشاورز صفحه 119
    کمال گرایی و عزت نفس دو سازه مهم شخصیتی هستند که مدتهاست مورد توجه روان شناسان قرار گرفته و پژوهش های متنوعی وارسی هر کدام از آنها را به شکل منفک وجهه همت خود قرار داده اند، اما تعدادی از پژوهش ها نیز بررسی همزمان دو متغیر یاد شده را پی گرفته اند. بر این اساس، هدف اساسی پژوهش حاضر، بررسی رابطه بین کمال گرایی و عزت نفس در آزمودنی های نخبه علمی، ورزشی و غیرنخبه بوده است. بدین منظور 200 آزمودنی نخبه (100 نخبه علمی و 100 نخبه ورزشی) و 200 آزمودنی غیرنخبه (100 آزمودنی غیرنخبه منطبق با نخبگان علمی و 100 آزمودنی غیرنخبه منطبق با نخبگان ورزشی) در شهر تهران مورد مطالعه قرار گرفته اند. اندازه گیری متغیرهای یاد شده به وسیله پرسشنامه کمال گرایی مثبت و منفی تری شورت و همکاران (1995) و عزت نفس نوجنت و توماس (1993) انجام شده است. روش پژوهش در این تحقیق همبستگی و تحلیل واریانس می باشد. نتایج به دست آمده نشان می دهد که در دو گروه مورد بررسی، بین کمال گرایی مثبت و عزت نفس رابطه مثبت و معنادار و بین کمال گرایی منفی و عزت نفس رابطه منفی معناداری در سطح 01/0 وجود دارد. همچنین یافته ها بیانگر این نکته است که بین کمال گرایی و عزت نفس آزمودنی های نخبه و غیرنخبه تفاوت معناداری در سطح 01/0 وجود دارد.
    کلیدواژگان: کمال گرایی مثبت، کمال گرایی منفی، عزت نفس، نخبه علمی و ورزشی
|
  • Manizheh Ehyakonandeh_M.A. - Abdollah Shafiabadi Page 1
    The main concern of the present study was to probe the relationship between emotional intelligence and Mental health of the of the Behbahan Islamic Azad University (BIAU) counseling girl students. The research design was correlation and the population being all the counseling girl students of BIAU in 1387-1388. To conduct this study, 120 counseling girl students of BIAU comprised of different branches were randomly selscted. The statistical procedures conducted in this study were mainly based on Emotional Intelligence Questionnaire (EIQ), General health Questionnaire (GHQ). Once the results were obtained based on descriptive and inferential statistics, they were analysed using pearson`s correlation coefficient, Multivariated Regression Analysis. The results, in general, supported the idea that there is a clear link and meaningful relationship between emotional intelligence and counseling girl students mental health (P<0.0001). The data obtained in stage regression analysis also showed that the factor mental health were explicated by all sub factor emotional intelligence, excepted Self-motivation and Self awareness.
  • Afshan Ghasemi. M.A. - Ahmad Abed. Page 38
    The purpose of the current research is to determine the impact of group Education based on snyder’s hope theory on the rate of happiness in eldery’s life in Isfahan. The sample included eldery women who were residents in sadeghiye retirement home in Isfahan. To do this, 30 women were selected randomly to experimental and control groups, then intervention of group Education based on snyder’s hope theory was applied for the experimental group. Axford happiness questionnaire was the instrument used in this research. The result showed that considering pre-test as a variable, interventions of group Education based on snyder’s hope theory was led to happy to increase the elderly’s life.
  • Saeed Najjarpour Ostadi. M.A., Mahmoud Irvani Page 39
    The aim of this research is to study the relations between personality types (introverted and extroverted), intelligence, sexuality and semantic conditioning. For this purpose, 94 subjects were selected through systematic random sampling from among the students of the first and second semesters of psychology at Islamic Azad University of Roudhen. Eysenck personality test and Raven IQ test were done on subjects. Then 25 words were randomly presented through tape recorder in four stages to the subjects. The subjects received electrical shock when hearing 9 works from the list. After conditioning of the subjects to these words, 25 other words were randomly presented among which there were 9 synonym words with the works which were presented with electrical shock. Electrical response of skin of subjects was measured when presenting the synonym words and at the end, one grade was obtained for each subject as conditioning index. Analysis of data by multi-variable regression test showed that there a significant relation between the variable of personality type and conditioning only (P<01.1). Bilateral variance analysis for each variable showed that their interaction doesn’t influence semantic conditioning (P>0.05). Also, there was no difference in terms of semantic conditioning between girls and boys and intelligent persons and those with average IQ (P>0.05). But there was a significant difference in terms of semantic conditioning between introverted and extroverted groups (P>0.01). So, we can conclude that the introverted subjects are conditioned faster that extroverted subjects and intelligence and sexuality variables have no relation with the semantic conditioning.
  • Leyla Hafarian. M.A., Asghar Aghaei Page 61
    The aim of this research was compare between divorced women's quality of life and undivorced women in Shiraz city and study of Relationship between demographic variables of divorced women and their quality of life. Statistics society of this research selected among all divorced women whom referred to the family court in Shiraz city and 24 months before the starting of this research their definite divorce verdict had been issued and also all undivorced women whom lived normally with their husbands. In this regard were selected availably sabject method 65 people among divorced women and also 63 people among undivorced women whom were the same aspects in view of age criteria, level of education and living places. Research tool include questionnaire conclude 26 question about the quality of life which has been provided by world health organization=α) 0.68) and another questionnaire of demographic had been made by researchers herself. Yielded data were analyzed by statistical analysis t and F by using the software SPSS11.5. The results showed that the average grades with all its aspects of quality of life (physical health, psychological cognition, social relation and environment of living) of divorced women are lower than undivorced women meaningly. (P<0.01).in data analyses of between demographic variables, the variables of divorce causes, number of offspring, extention of a common life and the extention of life have not any meaningful relation with dimensions of quality of life, but in the education variable, and in the age variable (of recognition dimension and social relation), there is meaningful statistical differences.
  • Maryam Gholamzadeh, M.A. Yousefali Attari Page 83
    The aim of this thesis was investigating the effect of Communication skills on the efficacy of family functioning in light of group interaction. The data elicited from 30 married couples who were attended to Ahwaz well being office, in spring, 2008. Family assessment device was brought into use as an instrumention of this study. In order to apply this test couples were randomly assigned into control and experimental groups. Having put the couples into related groups, the researcher administered a pre-test on control and experimental groups, at the end, and in order the experimental group was assigned to 7 session teaching programme. to gain a insight into family functioning a post test was called into question for both group. After collecting the data, the results of the tests were analyzed through running multi variation variant analyzer. The results of test were shown that: Training communication skills caused improved Family Functioning on problem solving, relationships, roles, emotional responsiveness, emotional involvement, controlling behavior and family functioning.
  • Amin Khosraveian. M.A. - Mohsen Golparvar. _Hamid Atashpoor. Page 103
    The purpose of this research was to investigating the relationship between implementation context field of innovation culture and organizational climate among employees of Sepahan Cement Company. The research methodology was correlational. Research statistical population were the employee’s of Sepahan Cement company in summer and autumn 1388, from them 270 persons on the basic of cochrane formula for determing sample size, were selected with using systematic random sampling. Data were analyzed with the use of Pearson correlation coefficient and stepwise regression analysis. Results revealed that there are positive significant relations between organizational climate components with implementation context field of innovation culture. The results of stepwise regression analysis showed that in three step, goals, peace, and people as dimensions of organizational climate have predictive power for prediction of implementation context field of innovation culture respectively.
  • Hashem Mohseni Zonozi, Mohsen Malekiyan Bahabadi Page 119
    Perfectionism and self-esteem are two important components of personality that have received the attention center of the psychologists, and various investigations have attempted to study each of them separately. But a number of studies have sought to investigate simultaneously the two variables. The main objective of the present research is to study of relation between perfectionism and self-esteem in the subjects from the scientific and athletic elites and the non-elite individuals. For this reason, 200 elite subjects (100 scientific elites and 100 athletic elites) and 200 non-elite subjects (100 non-elite subjects in accordance with the scientific elites and 100 non-elite subjects in accordance with the athletic elites) in Tehran city were studied. Measurement of the above-mentioned variables was performed by the positive and negative perfectionism questionnaire of Short et al (1995) and self-esteem questionnaire of Nugent and Thomas (1993). The results showed that there are a positive significant relation in the two study groups between positive perfectionism and self-esteem and a negative significant relation between self-esteem and negative perfectionism. Also, the findings suggested this point that there was a significant difference between the perfectionism and self-esteem of elite and non-elite subjects.