فهرست مطالب

نشریه مطالعات کتابداری و سازماندهی اطلاعات
سال بیست و یکم شماره 2 (پیاپی 82، تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/05/01
  • تعداد عناوین: 14
|
  • رضا کریمی صفحه 7
    هدف این پژوهش بررسی اخلاق غیرحرفه ای و مسائل آن در فرایند انتشار نتایج پژوهش و نحوه مقابله با آنهاست که با استفاده از روش کتابخانه ای انجام شده است. این مقاله، مقوله های اصلی مرتبط با اخلاق انتشار در نتایج پژوهش را، از زمان ارسال دستنوشته برای مجله تا زمان انتشار؛ شامل وظایف نشریه علمی، سردبیر، داوران، و چگونگی نوشتن اسامی آنها در مقالات مطرح می کند. علاوه بر این، مباحث مرتبط با اخلاق غیرحرفه ای شامل سرقت علمی، انتشار دوباره، تضاد علایق، و مانند آن را مورد بحث قرار داده است. مقاله، در هریک از این موضوعات می کوشد تعریف، فرایند کار، وظایف هریک از اعضا در قبال مسائل اخلاقی، شناخت اخلاق غیرحرفه ای، و نحوه مواجهه با آنها را بررسی و تبیین کند. تدوین پیش نویس اخلاق انتشار جهت تمام سازمان ها و موسساتی که دست اندرکار امور پژوهشی هستند، پیشنهاد پژوهش حاضر است.
    کلیدواژگان: اخلاق انتشار، نشریه علمی، تضاد علایق، جعل، اخلاق غیرحرفه ای
  • هاجر ستوده، کیانوش رشیدی، بهاره پورحسن صفحه 23
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی چگونگی عرضه اطلاعات ادب پارسی در اینترنت است. برای این منظور، از روش پیمایشی با رویکرد وب سنجی بهره گرفته شده است. معیارهایی که برای بررسی وضعیت این صفحات وب در نظر گرفته شده است عبارت اند از: فراوانی تارگاه ها [وب سایت ها] ی ادب پارسی، دوره، قالب متون ادبی، و زبان ارائه این متون و همچنین نوع محتوا و گستره آن. یافته ها نشان می دهد که تارگاه های اختصاصی، در مقایسه با تارگاه های عمومی، تارگاه های ویژه ادبیات کلاسیک در مقایسه با ادبیات نو، و تارگاه های ویژه قالب نظم در برابر قالب نثر از فراوانی بیشتری برخوردار هستند. با آنکه بیشتر تارگاه های بازیابی شده به ارائه اطلاعات تمام متن می پردازند، اما با توجه به اندک بودن شمار تارگاه های ادب پارسی، بخش گسترده ای از متون ادب پارسی در این تارگاه ها پوشش داده نشده است. اجرای طرحی در جهت دیجیتالی کردن متون ادب پارسی و عرضه اینترنتی آنها می تواند یکی از راهکارهای بهبود این وضعیت باشد. در مجموع، شمار تارگاه های پیرامون ادب پارسی بسیار ناچیز برآورد می شود و این در حالی است که مقایسه یافته های پژوهش حاضر با یافته های پژوهش منتشرنشده ای که در سال 83 به همین منظور انجام شده بود، نشان از کاهش فراوانی تارگاه ها در سال 87 نسبت به سال 83 دارد.
    کلیدواژگان: ادب پارسی، ادبیات پارسی، تارگاه ها
  • ویدا صیفوری صفحه 39
    امروزه، به واسطه فناوری اطلاعات و ارتباطات، اطلاعات به وفور در دسترس همگان قرار دارد؛ اما صرف داشتن اطلاعات نمی تواند کارساز و مفید باشد، بلکه تجزیه و تحلیل و نحوه کاربرد این اطلاعات حائز اهمیت است. تفکرانتقادی برپایه اطلاعات به تقسیم بندی، تجزیه و تحلیل، و کاربرد اطلاعات می پردازد و برهمین اساس با ارائه نظریه های جدید به روند تولید علم کمک می کند. اساسا تفکر انتقادی، تفکری عمیق و منطقی است که اطلاعات جزء اصلی آن است. در این مقاله، به ضرورت و اهمیت پرورش تفکر انتقادی پرداخته شده است و ضمن بررسی متون مختلف مهارت ها و ویزگی های متفکران منتقد، توانایی های آنها، و موانع احتمالی آن ذکرشده است. موانع جامعه شناختی و روان شناختی در کنار موانع بنیادین زبانی و منطقی چهار نوع مانع موجود در تفکر انتقادی را تشکیل می دهند.
    کلیدواژگان: تفکر انتقادی، تفکر تحلیلی، استدلال، اطلاعات، ارزیابی اطلاعات
  • علی گزنی، سیده مژگان بینش صفحه 57
    هدف پژوهش حاضر، بررسی وضعیت موجود نشریات علمی بین المللی است. جامعه مورد مطالعه، مجموعه نشریات گزارش های استنادی نشریات موسسه اطلاعات علمی (آی.اس.آی.) در سال 2005 می باشد که بالغ بر 6088 نشریه است. در این مقاله، ضمن اشاره به تفاوت این نشریات با سایر نشریات آی.اس.آی.، سهم کشورها، ناشران، جایگاه مقالات علمی، و همچنین مقالات مروری، نوبت انتشار، دامنه تعداد مقالات، ضرایب تاثیر، و شاخص های آنی جامعه پژوهش مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که 38 درصد نشریات گزارش استنادی نشریات متعلق به ایالات متحده آمریکاست، بعد از این کشور سهم انگستان21 درصد، هلند 9 درصد، و آلمان 7 درصد است. ضریب تاثیر حدود نیمی از نشریات بین صفر تا یک و 75 درصد نشریات بین صفر تا دو است. شاخص آنی 94 درصد نشریات نیز در دامنه صفر تا یک قرار دارد. تعداد مقالات نشریات علمی از استاندارد خاصی تبعیت نمی کند. مقالات مروری3 درصد از کل مدارک نشریات را دربرمی گیرند. زبان غالب نشریات انگلیسی است و 65 درصد نشریات جی.سی.آر. متعلق به 79 ناشر است.
    کلیدواژگان: گزارش های استنادی نشریات، جی، سی، آر، موسسه اطلاعات علمی، آی، اس، آی، ضریب تاثیر، شاخص آنی، نوبت انتشار، ناشران، نشریات
  • رحیم علیجانی*، نورالله کرمی، فاطمه محمدی صفحه 75

    در این پژوهش، با استفاده از روش کتابسنجی به مطالعه کلیه مدارک فصلنامه اطلاع شناسی، از ابتدا تا آخرین شماره چاپ شده (19) در بهار 1387، پرداخته شده است. یافته های این پژوهش نشان می دهد تعداد 159 مدرک به چاپ رسیده است که دارای 1643 منبع لاتین و 698 منبع فارسی و 669 منبع اینترنتی می باشد. از 159 مدرک موجود، 114 مدرک تالیف، 14 مدرک ترجمه، 18 مدرک گزارش، و 13 مدرک نیز معرفی و نقد کتاب می باشد. نرگس نشاط با تولید یا مشارکت در تولید 10 مدرک، و عباس حری با تولید یا مشارکت در تولید 9 مدرک، به ترتیب در رتبه های اول و دوم تولید و چاپ مدرک در این فصلنامه قرار دارند. همچنین حمید کشاورز با چاپ 2 مدرک ترجمه ای فعال ترین مترجم در این بررسی می باشد. 19 پژوهشگر از استان تهران در تولید یا مشارکت در تولید مدارک این مجله فعالیت داشته اند. نویسندگان با مدرک کارشناس ارشد کتابداری بیشترین فعالیت را در تولید مدارک این مجله داشته اند.

    کلیدواژگان: فصلنامه اطلاع شناسی، کتابسنجی
  • سعید رضایی شریف آبادی، سیدمحمدمهدی زاده طالشی، سمیه فرقدان صفحه 89
    هدف این پژوهش تحلیل محتوای مقاله های فصلنامه تحقیقات تاریخی و مطالعات آرشیوی گنجینه اسناد است. در این پژوهش، از روش تحلیل محتوا که یکی از روش های انجام پژوهش کیفی است، استفاده شده است. جامعه پژوهش مقاله های تالیفی این نشریه از شماره یک تا شماره 69 می باشد که شامل 309 مقاله است. برای تحلیل محتوای مقاله ها 20 مقوله در نظر گرفته شد. از مجموع 309 مقاله، تعداد 34 مقاله مرتبط با مطالعات آرشیوی و 275 مقاله مربوط به تحقیقات تاریخی است. بررسی گرایش های نویسندگان مقاله ها مشخص کرد که در محور موضوعی مطالعات آرشیوی اولویت پژوهشی با واحد تنظیم و پردازش است و پس از آن، واحدهای پیشینه آرشیو، اطلاع رسانی و ارزشیابی قرار دارند. موضوع محوری 80 مقاله در مقاله های تحقیقات تاریخی رجال شناسی است. بدین ترتیب، فصلنامه گنجینه اسناد، با اختصاص 88 /25 درصد از مقاله ها به موضوع رجال شناسی منبع باارزشی جهت آشنایی با شخصیت ها، رجال سیاسی، و حکومتگران است.
    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، مقاله ها، فصلنامه گنجینه اسناد، نشریات ادواری، آرشیو، تاریخ، آرشیو ملی ایران
  • محمد جواد هاشم زاده، شیوا یاری صفحه 111
    همگام با گسترش فناوری های اطلاعات و ارتباطات و نفوذ آن در جنبه های مختلف زندگی و به طور اخص در سطح آموزش عالی، برخورداری از مهارت سواد اطلاعاتی، لازمه بقا در جامعه دانش مدار امروز شده است. در این مقاله، تاریخچه و مفهوم سواد اطلاعاتی همراه با تحلیلی بر ویژگی ها و قابلیت های لازم برای افراد با سواد اطلاعاتی به عنوان عاملی اثرگذار بر توسعه سواد اطلاعاتی بیان شده است، سپس با رویکردی تحلیلی به تبیین نقش و عملکرد اعضای هیئت علمی، کتابداران، کتابخانه های دانشگاه و فناوری اطلاعات و ارتباطات بر توسعه سواد اطلاعاتی دانشجویان براساس بررسی متون مختلف و با تاکید بر استاندارد قابلیت های سواد اطلاعاتی برای آموزش عالی، پرداخته شده است. این عوامل بر توسعه سواد اطلاعاتی دانشجویان، تاثیر غیرقابلانکاری دارند.
    کلیدواژگان: سواد اطلاعاتی، آموزش عالی، باسواد اطلاعاتی، اعضای هیئت علمی، کتابداران، کتابخانه های دانشگاهی، فناوری اطلاعات و ارتباطات
  • علی اکبر خاصه، نورالله کرمی صفحه 133
    امروزه، آموزش الکترونیکی در ایران، به یکی از انواع تحصیلات رسمی تبدیل شده است و هر سال دانشگاه های بیشتری گام به این عرصه نوظهور می گذارند. با گسترش موسسات آموزش الکترونیکی در کشور، توجه افراد به روش های تدریس در چنین محیط هایی معطوف شده است و توجه بسیار اندکی به فراهم آوری خدمات کتابخانه ای و منابع اطلاعاتی به دانشجویان شاغل به تحصیل در این دوره ها شده است. از این رو، یکی از بزرگ ترین موانعی که فراروی برنامه های آموزش مجازی قرار دارد، فقدان خدمات و تسهیلات کتابخانه ای است. هدف پژوهش حاضر، تبیین اهمیت طراحی سیستم های کتابخانه ای و اطلاع رسانی در برنامه های آموزش الکترونیکی است. جامعه پژوهش حاضر را دانشجویان دوره های الکترونیکی دانشگاه شیراز تشکیل می دهند. روش پژوهش پیمایشی است و داده ها با استفاده از ابزار پرسشنامه جمع آوری گردید. نتایج حاصل نشان داد 3/ 78 درصد از جامعه پژوهش معتقدند خدمات کتابخانه ای به عنوان یکی از نظام های پشتیبانی در آموزش مجازی از اهمیت بالایی برخوردار است.
    کلیدواژگان: آموزش الکترونیکی، آموزش مجازی، کتابخانه ها و مراکز اطلاع رسانی، خدمات کتابخانه ای، منابع کتابخانه ای، منابع اطلاعاتی، دانشگاه شیراز
  • زاهد بیگدلی، منصور کوهی رستمی صفحه 147
    هدف پژوهش حاضر، بررسی و مقایسه وضعیت خط مشی های مجموعه گستری و شناسایی و بررسی عوامل مشکل آفرین در تدوین و به کارگیری خط مشی های مجموعه گستری در کتابخانه های دانشگاهی ایران است. نوع پژوهش، توصیفی و از نوع پیمایشی است. جامعه پژوهش کتابخانه های مرکزی دانشگاه های تحت نظارت وزارت علوم، تحقیقات و فناوری؛ و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی است. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که در کتابخانه های مرکزی دانشگاه های تحت نظارت وزارت علوم، 18 کتابخانه (4/54 درصد) دارای خط مشی مکتوب، 7 کتابخانه (2/ 21 درصد) دارای خط مشی شفاهی، و 8 کتابخانه (2/ 24 درصد) نیز فاقد خط مشی مشخص مجموعه گستری هستند. درحالی که، در کتابخانه های مرکزی دانشگاه های تحت نظارت وزارت بهداشت، 5 کتابخانه (9/ 17 درصد) دارای خط مشی مکتوب، 14 کتابخانه (50 درصد) دارای خط مشی شفاهی، و 9 کتابخانه (1/ 32 درصد) نیز فاقد خط مشی مشخص مجموعه گستری هستند. مشکلات پیرامون خط مشی های مجموعه گستری را می توان در دو مقوله زیر قرار داد:1) مشکلات مربوط به تدوین خط مشی های مجموعه گستری، و 2) مشکلات به کارگیری خط مشی های مکتوب مجموعه گستری.
    در پایان مقاله رهنمودهایی جهت تدوین خط مشی مجموعه گستری کتابخانه های دانشگاهی ایران پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: کتابخانه های دانشگاهی، وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مجموعه گستری، خط مشی های مجموعه گستری
  • نرگس محمدعلیپور، فریبرز درودی * صفحه 161

    خوشه بندی، فرایند سازماندهی عناصر به گروه هایی است که اجزای آن به هم شبیه هستند. یک خوشه، مجموعه عناصری است که با هم مشابهت دارند و با اجزای دیگر خوشه ها ناهمگون می باشند. هدف خوشه بندی، دستیابی سریع و مطمئن به اطلاعات همبسته، و شناسایی ارتباط منطقی میان آنهاست. بنابراین، الگوریتم های خوشه بندی می تواند دربسیاری از حوزه های موضوعی به کار گرفته شود. از آنجا که نتایج خوشه بندی می تواند با تعداد اصطلاح های مورد استفاده تغییر یابد، روش های تجربی متعددی برای تشخیص تعداد تقریبی اصطلاح هایی که می توان انتظار داشت تا توزیع متناسب داده ها را در میان خوشه ها فراهم سازد و حدود بالا و پایین الگوریتم خوشه بندی را تعیین کند، ارائه شده است. یکی از کاربردهای خوشه بندی، سازماندهی اصطلاحنامه هاست. در این مقاله، با بهره گیری از روش مطالعه کتابخانه ای، ضمن بررسی مفهوم خوشه بندی اطلاعات، روش های موثر خوشه بندی اطلاعات و کاربرد آن در ساختار تزاروس (اصطلاحنامه) بیان شده است. از جمله روش های عمده خوشه بندی چهار شیوه خوشه بندی دسته ای، تک پیوندی، ستاره ای، و رشته ای است. نتیجه این مطالعه نشان می دهد که بهره گیری از الگوریتم های متناسب و روش های سودمند خوشه بندی اطلاعات می تواند نقشی مهم در سازماندهی بهینه اصطلاحنامه داشته باشد.

    کلیدواژگان: خوشه بندی اطلاعات، تزاروس (اصطلاحنامه)، نظام های بازیابی اطلاعات، خوشه بندی مدارک
  • سعیده ابراهیمی، عبدالحسین فرج پهلو صفحه 187
    سایبرنتیک، علمی بین رشته ای جهت مطالعه ساختار سیستم های منظم است که هم در سیستم های فیزیکی و هم درسیستم های اجتماعی کاربرد دارد. سایبرنتیک با دیدگاهی یگانه و مشترک، پدیده های پیچیده جهان را تحت مطالعه قرار داده و سپس با تحلیل روابط بین یک پدیده با سایر پدیده های محیط اطراف، روش ها و نحوه کنترل آن را بررسی می نماید. علوم مختلف نیز به تناسب نیاز، جهت تبیین ساختار سیستم های ساده و پیچیده خود از آن بهره گرفته اند. این مقاله نیز سعی بر آن دارد که ضمن بررسی علم سایبرنتیک و اجزا و عناصر آن، رویکردی سایبرنتیکی به سیستم داوری مقالات در مجلات علمی داشته باشد. شبیه سازی سیستم داوری مقالات علمی با سیستم های سایبرنتیکی، بیانگر این واقعیت است که این سیستم خصوصیات اساسی سیستم های سایبرنتیکی را داراست. انطباق سیستم داوری مقالات در مجلات علمی بر سیستم های سایبرنتیکی در قالب سه عنصر کنترل، ارتباط، و بازخورد، می تواند نگرش و بینش عمیق تری جهت ارتقای عملکرد این سیستم ها به دست دهد.
    کلیدواژگان: سایبرنتیک، سیستم های سایبرنتیکی، کنترل، ارتباط، بازخورد، مجلات، مقالات علمی، داوری
  • شیما مرادی، نادیا حاجی عزیزی صفحه 201
    جامعه اطلاعاتی، محصول توسعه گسترده فناوری اطلاعات و ارتباطات است و جامعه ای چندوجهی است که در آن تمامی سطوح نیازمند اطلاعات هستند. اطلاعات، در این جامعه، در بستر پژوهش به دست می آید، کاربران، نیازهای اطلاعاتی جدیدی را مطرح می کنند، وظایف و نقش کتابخانه ها به تدریج متحول می شود و مشاغل جدید اطلاعاتی نیز از اهمیت ویژه ای برخوردار می گردد، به طوری که نقش ها و مهارت های سنتی کتابداران با مهارت های جدیدی جایگزین می گردد و کتابداران به بهبود مهارت های شغلی خود، همگام با تغییرات فناوری، می پردازند. مقاله حاضر، ضمن معرفی جامعه اطلاعاتی و ویژگی های آن، به بررسی رویکرد شغلی آن می پردازد و با معرفی کسب و کارهای جدید، که «ابرشغل» نامیده شده اند، به نقش و شغل کتابداران آینده (ابرشغل های کتابداری) می پردازد و به ویژگی های شغلی آنها، در آینده ای نه چندان دور، اشاره می کند.
    کلیدواژگان: جامعه اطلاعاتی، مشاغل، ابرشغل ها، کتابداران
  • عبدالرسول جوکار، محمدصادق عبداللهی صفحه 215
    هدف این پژوهش، تحلیل و ارزیابی فعالیت های پژوهشی در زمینه کتابداری و اطلاع رسانی است، تاکنون 9 دوره از همایش کتابداران سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور برگزار شده است. کلیه مقالاتی که در کتاب مجموعه مقالات همایش کتابداران سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور گردآوری شده است، به عنوان جامعه این تحقیق انتخاب شده که تعداد آنها 118 مورد می باشد. در این پژوهش، روش تحلیل محتوا برای استخراج داده ها به کارگرفته شده است و مواردی همچون تعداد نویسندگان مقالات، سمت، مدرک تحصیلی، جنسیت، تعداد استنادات فارسی و لاتین، تعداد صفحات، روش تحقیق، و توزیع جغرافیائی مورد ارزیابی کمی قرار گرفته است. نتایج پژوهش نشان می دهد محققان بیش از اندازه بر پژوهش های کاربردی تکیه دارند. تکنیک دلفی، پژوهش کیفی، پژوهش تاریخی، پژوهش تجربی، اقدام پژوهی، تحلیل سیستم، مصاحبه گروهی متمرکز، تحلیل محتوا، و کتابداری تطبیقی از جمله روش هایی است که نویسندگان در تدوین پژوهش خود کمتر مورد استفاده قرار داده اند.
    کلیدواژگان: پژوهش، کتابداری و اطلاع رسانی، تحلیل محتوا
  • آرزو اعتمادی، مرتضی کوکبی، عبدالحمید معرف زاده صفحه 229
    این پژوهش به بررسی دیدگاه های مربیان کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان خوزستان پیرامون گروه های سنی مناسب، کمیت، و کیفیت داستان های واقعی موجود در کتابخانه های این استان پرداخته است. جامعه مورد مطالعه، 98 مربی کانون در سال 1386- 1387 میباشد. روش تحقیق، پیمایشی، از نوع توصیفی بوده و اطلاعات از طریق پرسشنامه گردآوری شده اند. تجزیه و تحلیل داده ها با کمک نرم افزار آماری اس.پی.اس.اس. انجام گرفته است. نتایج تحقیق نشان داد که 8/ 33 درصد مربیان کانون، گروه های سنی «د» و «ه» را بهعنوان مناسب ترین گروه سنی برای داستان های عاشقانه)عاطفی)؛ 2/ 41 درصد مربیان گروه های سنی «الف»، «ب»، و «ج» را برای داستان های حیوانی؛ و 35 درصد هم گروه های سنی «ج» و «د» را برای انواع دیگر داستان ها مناسب دانسته اند. از نظر کمی، از میان 11 نوع داستان واقعی، 5 نوع کمیت بسیار ضعیف (46 درصد)، 4 نوع کمیت متوسط (36 درصد)، 1 نوع کمیت بسیار قوی (9 درصد)، و 1 نوع کمیت قوی (9 درصد) دارند. از لحاظ کیفی، از میان 11 نوع داستان واقعی، 8 نوع کیفیت متوسط (73 درصد)، 1 نوع کیفیت ضعیف (9 درصد)، 1 نوع کیفیت بسیار قوی (9 درصد) و 1 نوع کیفیت قوی (9 درصد) دارند. در پایان پژوهش بهمنظور ارتقای وضعیت مجموعه این کتابخانه ها و افزایش میزان علاقه مندی کودکان و نوجوانان به مطالعه داستانهای واقعی پیشنهادهایی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان خوزستان، مربیان کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، کتاب های داستانی، داستان های واقعی، گروه های سنی کودکان و نوجوانان
|
  • Reza Karimi Page 7
    The purpose of this research was to evaluate the kinds of behavioral difficulties related to publishing the findings of research, along with the way of fixing them. The methodology was library research. The paper explains the main categories associated with the ethics of publishing the findings of research from the time of sending the manuscript to the magazine to the time of publication including: the objectives of the scientific magazine, the chief editor, referees and the way of giving names in the articles. In addition, the topics related to moral misbehaviour like plagiarism, secondary publication, conflict of interest etc. have been discussed. The paper attempts to explain each of the mentioned topics referring to the definition, process, duties of each of the members, identifying moral misbehaviour and behavioral difficulties along with the way of fixing them. The compilation of a draft about the ethics of publication, applicable to all the research institutes and organizations, has been suggested
    Keywords: ethics of publication, scientific magazine, conflict of interest, forgery, moral misbehaviour
  • Hajar Sotudeh, Kianoosh Rashidi, Bahareh Pourhasan Page 23
    This research aims to evaluate the way of presenting information about Persian literature on the internet. To do this the method of survey with a webometrics approach was applied. The criteria used for evaluation of these web pages are: frequency of Persian literature websites, period, formats of literary texts, language, type of content and extension.The findings show that the number of specialized websites is more than that of general ones; the number of websites about classical literature is more than modern literature and the websites about the format of verse are more compared with prose. Although most of the retrieved websites include full-text information, Persian literature is not included in these websites. Implementing a project to digitize Persian literary texts and their accessibility through the internet is one of the solutions for improving the status.On the whole, the number of websites about Persian literature is very low. Comparison of the findings of this research with an unpublished one in 2004 indicates that the number of such websites decreased in 2008.
    Keywords: Persian literature, websites
  • Vida Seifouri Page 39
    Information and communication technologies make access to information easy. Access to information alone is not useful, analysis and the way to make use of the information are of high importance. Information-based critical thinking is about decision-making, analysis and the application of information which enhances knowledge production through presenting new theories. Basically critical thinking is logical and deep thinking in which information is the main element. This paper explains the importance and necessity of improving critical thinking. Then through the evaluation of different literatures, discusses the specifications and skills of critical thinkers, their capabilitiesand possible obstacles to the process. There are four types of barriers to critical thinking: sociologi.cal barriers, psychological barriers, language obstacles and logical barriers
    Keywords: critical thinking, analytical thought, reasoning, information, information assessment
  • Ali Gazni, Seyyedeh Mojgan Binesh Page 57
    This research aimed to evaluate the status of international scientific journals. The study population was a collection of the publications of Journal Citation Reports (JCR) published by the Institute for Scientific Information (ISI) in 2005 which is more than 6,088 journals. This paper explains the differences between the journals of the study population and journals of ISI. It then investigatespublishers, the status of scholarly papers and review articles, impression, range of the papers, impact factor and immediacy index of the journals assessed. The research showed that 30 percent of the journals of JCR belongs to the United States of America then follows England (21%), the Netherlands (9%) and Germany (7%). The impact factor of half of the journals is between 0 to 1 and 75% of the journals have an impact factor of 0 to 2. Immediacy index of 94% of the journals is between 0 to 1. The number of papers of the scholarly journals doesn’t follow a special standard. 3% of all the documents include review articles. English is the most frequently used language and.65% of the journals of JCR belong to 79 publishers
    Keywords: Journal Citation Reports (JCR), Institute for Scientific Information (ISI), impact factor, immediacy index, impression, publishers, journals, publications
  • Rahim Alijani, Noorollah Karami, Fatemeh Mohammadi Page 75

    This research is a bibliometric study of the articles published in Informology Quarterly (Faslname Etelashenasi) from the beginning to the last issue (No.19) in spring of 2008. The findings show that 159 articles were published which cited 1,643 Latin sources (non-Persian and Arabic), 698 Persian and 669 internet resources. From 159 articles, 114 ones were written, 14 were translation, 18 were reports and 13 were book reviews. Narges Neshat and Abbas Horri are the authors who have the most articles and other types of writings published in the magazine. In addition, Hamid Keshavarz is the most active translator who has 2 articles in the magazine. 119 researchers are from Tehran province. Most of the authors have M.S. (Master of Science) in Library and Information Science.

    Keywords: Informology Quarterly (Faslname Etelashenasi), bibliometrics
  • Saeed Rezaei Sharifabadi, Seyyed Mohammad Mahdizadeh Taleshi, Somaye Farghadan Page 89
    The purpose of this research was content analysis of the papers published in historical research and archival studies in "Ganjine ye Asnad quarterly". The methodology of the research was content analysis which is one of the research methods for qualitative research. The study population was the papers in the journal from issue 1-69, consisting of 309 titles. 20 categories were considered for the content analysis of the papers. From 309 papers, 34 are associated with archival studies and 275 are historical research. The assessment of the authors’ perspectives showed that in the topic of archival studies the research priority is "organization of documents". Then come archive history, information and evaluation. The main topic of 80 papers in historical research is the study of biographies on Muslim scholars which is estimated about 25.88 percent. Therefore the “Ganjine ye Asnad” quarterly is a valuable resource on political statesmen and notables
    Keywords: content analysis, papers, Ganjine ye Asnad quarterly, periodicals, archive, history, National Archive of Iran
  • Mohammadjavad Hashemzadeh, Shiva Yari Page 111
    Advancement of communication and information technologies and their impact on the different aspects of life especially in higher education has made acquiring information literacy (IL) skills necessary in a knowledge-based society. In this paper the history and concept of IL is discussed along with an analysis of the required features and capabilities for information literates as effective factors on the development of IL. Then the paper takes an analytical approach to the role and functionality of members of faculty, librarians, university libraries, and information and communication technologies on the promotion of students’ IL based on different literature, with the emphasis on information literacy standards for higher education. These factors have axiomatic influence on the promotion of students’ IL
    Keywords: Information Literacy (IL), higher education, information literate, members of faculty, librarians, university libraries, information technology, communication technology
  • Ali Akbar Khasseh, Noorollah Karami Page 133
    Today electronic education is considered as one of the kinds of formal education in Iran. Annually more and more universities hold their educational courses virtually with the advancement of the institutes of electronic education in the country. Most people pay special attention to teaching methods in virtual world but they don’t pay enough attention to library services and to providing students with information resources. Hence one of the greatest barriers to virtual education is the lack of library facilities and services. This paper debates the importance of designing library and information systems for electronic educational programs. The study population is the students of electronic courses in the University of Shiraz. The methodology was survey research and the data collecting tool was a questionnaire. Findings of the research showed that 78.3 percent of the study population believed that library services were of high importance as one of the decision support systems in virtual education.
    Keywords: electronic education, virtual education, libraries, information centers, library resources, information resources, University of Shiraz
  • Zahed Bigdeli, Mansour Koohi Rostami Page 147
    This research aimed to evaluate and compare the status of the collection development policies and identify problematic factors in applying the policies in university libraries in Iran. The methodology was a descriptive survey. The study population was central libraries of the universities supervised by the Ministry of Science, Research and Technology and the Ministry of Health and Medical Education. The data collection tool was a questionnaire. The findings show that 18 libraries (54.4%) of central libraries of the universities supervised by the Ministry of Science, Research and Technology have a written policy, 7 libraries (21.2%) have an oral policy and 8 libraries (24.2%) lack a collection development policy. While 5 (17.9%) of the central libraries of the universities supervised by the Ministry of Health and Medical Education have written policy, 14 libraries (50%) have an oral policy and 9 libraries (32/1%) lack any collection development policy. The problems of collection development policies can be divided into two categories:
  • Narges Mohammadalipoor, Fariborz Doroudi Page 161

    Clustering is a process of organizing objects into groups whose elements are similar to each other. A cluster is therefore a collection of objects which are similar to each other and dissimilar to the objects belonging to other clusters. The goal of clustering is to quickly access interconnected information and identify logical relationships between them. Clustering algorithms can be applied in many fields. As clustering results would be affected by the number of terms used, various experimental methods are used to find the approximate number of terms expected to produce a balanced distribution of data among clusters, and set upper and lower boundaries for the clustering algorithm. One of the applications of clustering is the organization of thesauri. The main objective of this paper is to have an accurate and appropriate explanation of the information clustering concept and its application in thesaurus structure. This research utilized library study to explain effective information clustering methods and their application in thesaurus structure. Some of the main methods of clustering are cliques clustering, single link, star and string clustering. The findings show that utilization of appropriate algorithms and useful methods of information clustering play an important role in optimum thesaurus organization.

    Keywords: Data clustering, thesaurus, Information Retrieval Systems (IRS), document clustering
  • Saeedeh Ebrahimi, Abdolhossein Farajpahlou Page 187
    Cybernetics is the interdisciplinary study of the structure of regulatory systems. It is equally applicable to physical and social systems. Cybernetics describes the complex phenomena of the world, analyzes the relationships between a phenomenon with other phenomena of the environment then evaluates the methods of controlling them. Different sciences have taken advantages of cybernetics to explain the structure of plain and complex systems. This paper attempts to evaluate cybernetics and its elements and have a cybernetic approach to the procedures used in peer-review of the papers of scholarly journals. Simulation of peer-review with cybernetic systems indicates that this system has the main features of cybernetic systems. Adaptation of peer-review procedures in scholarly journals with cybernetic systems concerning the three elements of control, relationship and feedback can improve the functionality of these systems
    Keywords: cybernetics, cybernetic systems, control, relationship, feedback, journals, peer, review
  • Shima Moradi, Nadia Haji Azizi Page 201
    An information society is the result of the development of information and communication technologies. It is a multi-faceted society in which all members are in need of information. In this society information is acquired by research. Users face new information needs. The objectives and roles of libraries have gradually changed. New information professions acquire high significance and the traditional roles and skills of librarians will be replaced by new skills. Therefore they attempt to promote their professional skills based on the changes of the technologies. This paper explains the information society and its features and evaluates professional approaches to it. Then introduces new jobs entitled hyperjobs. The role of librarians in the future and their professional specifications in the near future are also discussed.
    Keywords: information society, profession, hyperjobs, librarians
  • Abdolrasool Jowkar, Mohammadsadeq Abdollahi Page 215
    This paper analyzes and evaluates research activities in the field of library and information science. The Congress of Librarians of the Organization of Management and Planning has been held for nine times. All the papers included in the book entitled the proceedings of the congress of librarians of the organization of management and planning were selected as the study population (118 in total). The methodology of this research was content analysis. Also some variables quantitatively taken into account were the number of the authors, the responsibility of the author, level of education, sex, number of Persian and foreign citations, number of pages, methodology of research and geographical distribution. Findings showed that researchers mainly focused on applied researches. The least used methodologies used by authors are: Delphi technique, qualitative research, historical research, system analysis, focus group, center interview, content analysis and comparative librarianship.
    Keywords: research, library, information science, content analysis
  • Arezoo Etemadi| Morteza Kokabi | Abdolhamid Moarefzadeh Page 229
    The purpose of this research was to investigate the viewpoints of instructors of the Institute for the Intellectual Development of Children & Young Adults (IIDCYA) on the age groups, quantity & quality of the real stories available in the CIDCYA libraries in Khuzestan province. The research was a survey of the descriptive type; the data was collected by means of a questionnaire analyzed using SPSS software. The research population consisted of 98 IIDCYA instructors (2007-2008). Results indicated that 33.8 percent of the instructors considered age groups D and E as the best audience for romance fictions; 41.2 percent considered age groups A, B and C suitable for animal stories and 35 percent considered age groups C and D for other kinds of stories. Quantitatively, of 11 types of real stories, 5 have been very weak (46 percent), 4 have been average (36 percent), 1 has been strong (9 percent) and 1 has been very strong (9 percent). Qualitatively, of 11 types of real stories, 8 have been average (73 percent), 1 has been weak (9 percent), 1 has been very strong (9 percent) and 1 has been strong (9 percent). Some suggestions are presented at the end to improve these stories in IIDCYA libraries and enhance the interest of children and young adults in reading real stories.